Ako je 30 KM izrada tepsije baklave, ona mora biti kao domaća. Računicu za svaki sastojak sam ti navela a išla sam iz krajnosti troškova u maximum i u krajnost zarade u minimum.Korisničkoime wrote:Drug ti opet nisi fer tebi daje da pojedeš domaću baklavu po istoj cijeni i kod kuće i u slastičarni.Sarayman wrote:Drug, nisi u pravu, ili jednostavno nemaš sluha što te pljačkaju. Koliko realno tebe košta kućna izrada jedne kvalitetne baklave, ili tepsije (kako god hoćeš, lako ćemo izračunati koliko je komad)? Nemam više pitanja...Korisničkoime wrote: Sve zavisi meni je više žao dati 2 KM za podvalu nego 5 KM za pravu stvar jer se u prvoj situaciji osjećam prevaren dao sam pare za nešto što nije ni nalik na ono kako bi trebalo da bude. Druga situacija je po meni poštenija to što hoćeš košta toliko ako ti je puno niko te ne tjera.
Neka je 30 KM tepsija iz koje može da se izdvojiš pristojnih 25 komada baklave po 2 KM ti izađe 50 KM tepsija, zarada od 20 KM po tepsiji tj. po 25 komada. 250 komada baklave za zaradu od 200 KM. To međutim još nije zarada je moraš odbiti sve druge troškove.
Mislim da flašica Cole kada je kupuje kafić košta oko 0,60 KM, kafa košta oko 0,30-0,40 KM a pogledaj cijene istih u kafićima i opet rijetko se koji ugostitelj obogatio ima i takvih ali nije to pravilo
Moje pitanje tebi gdje si pojeo domaću baklavu za 2 KM. Te koliko si puta dao 2 KM za nešto što se ne može ni pojesti.
Ukusi su različiti imam i ja prijatelja kojem samo neka je slatko on će pojest i neće se plaho buniti, ja nisam takav.
Evo primjer slasticarne Sport koja je uvijek dupke puna. Kolači i nisu najbolji ali je lokacija na čaršiji a cijene su sasvim pristupacne, kolači su 1,5-2-2,5KM.
Kada radi basta u prizemlju ima oko 12 stolova (evo neka je to 25 stolica stalno popunjenih) + sprat (30 stolica) to je 55 kolaca. Neka svako naruči kolac od 2 KM sto je prosjek i neka je zarada po kolacu samo 1 KM, na svakih 1h kada se smjenjuju gosti se zaradi oko 55 KM (sokice i kafice ne racunam). Nek je radno vrijeme od 8-22h, to je ukupno 14x55KM. Zarada je 770 KM.
Dalje neću ni da racunam, vjerovatno je jasno da ovdje gubitka nema i kada su najjeftiniji kolači u pitanju.
Još da se jednom osvrnem na tvoje pitanje za domaću baklavu. Kada mi je mrsko praviti kolače, ja odem u Palmu i fino se najedem kvalitetnih slatkiša i ne plaćam ih 5KM po komadu. Baklavu iskreno ne narucujem, to mi je bajramski kolac, ali idući logikom da su u Palmi svi kolači dobri, vjerujem i da im je baklava bez premca.
Torte i to, jako dobri kolači, ali su meni zaista preskupi. Kada hoću tri drugarice da pocastim, kod njih moram iskesirati 30tak KM za 4 komada torte i nesto da se uz to popije. Za te pare u kucnoj radinosti mogu dobiti isto tako dobar kolac, i to čitav, a ne samo 4 komadića