Nisam izgleda bio jasan, postoji podrška za formiranje trećeg entiteta kroz podjelu FBiH.biske wrote:
dakle, za šta postoji podrška iz eresa?
Hoće li biti trećeg entiteta?
-
daddy-kool
#76 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
- biske
#77 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
ok. sad ima smisla.daddy-kool wrote:Nisam izgleda bio jasan, postoji podrška za formiranje trećeg entiteta kroz podjelu FBiH.biske wrote:
dakle, za šta postoji podrška iz eresa?
da, i nikog više.daddy-kool wrote:Zašto misliš da smo mi djeda mrazovi koji ispunjavaju želje?Mister Yes wrote: Po ovom mom prijedlogu (3 entiteta + 3 distrikta) RS gubi "samo" istočno Sarajevo i Pale. U slučaju kantonizacije BiH gube cijelu RS. Šta li će prije prihvatiti hmmm?![]()
Ne treba biti megaloman. Sitnim koracima ali u dobrom pravcu. Što više teritorije bude zajedničko to će biti više BiH. Trenutno je zajedničko samo Brčko Distrikt. Kad kažem zajedničko mislim u smislu entiteta. Narodima je cijela BiH zajednička po Ustavu.
Kantonizacija BiH je dobro rješenje, koje bi rješilo pitanja političke ravnopravnosti naroda, prijetnju secesije RS, osnažilo državu BiH, i smirilo tenzije. Zbog toga bi to imalo podršku kod Bošnjaka.
čisto teoretski, rješenje jeste dobro. čak i koincidira sa famoznom EU vizijom "regionalizacije" država članica. međutim, posmatrano kroz trenutni odnos snaga i stavove, nije moguće.
- Mister Yes
#78 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Ja tražim rješenje koje bi imalo podršku kod sva tri naroda.daddy-kool wrote: Zašto misliš da smo mi djeda mrazovi koji ispunjavaju želje?
Kantonizacija BiH je dobro rješenje, koje bi rješilo pitanja političke ravnopravnosti naroda, prijetnju secesije RS, osnažilo državu BiH, i smirilo tenzije. Zbog toga bi to imalo podršku kod Bošnjaka.
Dodik je više puta rekao da bi treći entitet rješio probleme u BiH. Čak su napravili i "naučni rad" po tom pitanju. Epa, ako mu je toliko stalo do trećeg mora nešto i da žrtvuje a to bi bilo stvaranje Distrikta Sarajevo. Ne treba zaboraviti da je osnova politike Radovana Karađića i SDS-a bilo odvajanje naroda kako ništa ne bi bilo zajedničko. Zbog toga su i natjerali Srbe iz Sarajeva da napuste Ilidžu, Vogošću, Ilijaš i Grbavicu. Distrikt Sarajevo koji bi obuhvatao sve prijeratne Sarajevske opštine bio bi smrtonosni udarac tim idejama SDS-a. Ali ako je Dodik imalo bio iskren kada je bio u Refomristima ili kada je digao ruku ZA Vens-Ovenov plan onda njemu ta ideja ipak ne bi smjela biti odbojna onoliko koliko je odbojna Karađiću. U svakom slučaju vrijedi pokušati a ako neće onda je on krivac što Hrvati nemaju svoj entitet i nema više pravo srati po tom pitanju.
Što se tiče Hrvata, i oni moraju aminovati taj Distrikt Mostar. To bi praktično bila smanjena verzija današnjeg HNK. Ali bi i njima taj distrikt izbio iz glave ideje o nekim budućim podjelama i otimanju dijela BiH.
Cilj je naći rješenje a ne tvrdoglavo insistirati na rahat patnji pa šta bude. Rezultati popisa nisu ni približno ohrabrujući za "rahatpatnjičare" kao što su se nadali. Vrijeme je da se razmišlja i o mogućnosti suživota i dogovora.
-
daddy-kool
#79 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Ispade da čovjeka prozivam, ali @hafis se izjasnio da bi kantonizacija bila prihvatljivo rješenje.biske wrote:
da, i nikog više.
čisto teoretski, rješenje jeste dobro. čak i koincidira sa famoznom EU vizijom "regionalizacije" država članica. međutim, posmatrano kroz trenutni odnos snaga i stavove, nije moguće.
On je očito je umjerena i politički osvještena ličnost, pa je sentiment vjerovatno širi među pučanstvom.
- biske
#80 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
daddy-kool wrote:Ispade da čovjeka prozivam, ali @hafis se izjasnio da bi kantonizacija bila prihvatljivo rješenje.biske wrote:
da, i nikog više.
On je očito je umjerena i politički osvještena ličnost, pa je sentiment vjerovatno širi među pučanstvom.
popravio si mi dan.
pozz
-
daddy-kool
#81 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Pa tražimo.Mister Yes wrote: Cilj je naći rješenje a ne tvrdoglavo insistirati na rahat patnji pa šta bude. Rezultati popisa nisu ni približno ohrabrujući za "rahatpatnjičare" kao što su se nadali. Vrijeme je da se razmišlja i o mogućnosti suživota i dogovora.
Pozivamo Srbe u RS da se aktivno uključe u rješavanje pitanja budućnosti BiH, promovisanja suživota i tolerancije, političke ravnopravnosti naroda, te vezanja srpskog identiteta za cijelu BiH.
-
daddy-kool
#82 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
biske wrote:
popravio si mi dan.
pozz
-
Aspekt
#83 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Zato nam je Bog dao tebe da crtas entitete umjesto da igras sah i doneses Srbiji ili Hrvatskoj titulu svjetskog prvaka .Mister Yes wrote:Eh da, još nešta. Kada bi Bošnjaci ovo predložili, Dodik i društvo bi vrisnuli "ne dolazi u obzir". Onda bi Bošnje fino mogli reći Hrvatima "eto mi hoćemo ali ne daju vam ovi zločasti Srbi".Mister Yes wrote:Što se mene tiče može treći entitet ali samo pod uslovom da se oforme još dva distrikta koja će imati isti status kao i Brčko Distrikt (zajednički kondomijum tri entiteta bez linije razgraničenja - cijela teritorija je u vlasništvu svakog entiteta) a to su Distrikt Sarajevo (sve prijeratne Sarajevske opštine plus Kiseljak i Kreševo) i Distrikt Mostar (opštine Mostar, Stolac i Neum te dio opštine Čapljina koji je na lijevoj obali Neretve). To bi onemogućilo buduće podjele jer bi imali 3 zajednička distrikta a u isto vrijeme bi imali funkcionalniju državu i smirene nacionalne tenzije.To bi po meni bilo idealno rješenje.![]()
Tako bi prebacili loptu na drugu stranu. Ali nemamo mi političare koji mogu misliti nekoliko poteza unaprijed. Nažalost.
- Skijaš
#84 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Prvo, to "federalizacija" je opširan pojam, za Packovu federalizacija znači dvoentitetsko uređenje BiH, za tebe stvaranje Trećeg a nekom drugom je dovoljno federalizacije i sa ovim projektom zvanim FBiH.Martinez_ wrote:Suljagića garant plaćaju velikosrpski i velikohrvatski krugovi. Čovek projektom demografskog poklapanja zbija redove svih nebošnjaka i podstiče federalizaciju BiH kao malo ko.
Drugo, ne možeš poziv na registraciju u prijeratnim mjestima boravka okarakterisati kao "demografsko poklapanje" jer je u kalkulaciji i genocid i etničko čiščenje i neprofesionalna Dodikova policija koja je već djelovala mimo zakona i zbog čega je sud morao reagovati itd itd. Ako bi da sačuvaš ratnim zločinima ostvarene rezultate, reci tako.
-
Almaz
#85 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Moze biti i treci entitet. Neka im Dodik da Posavinu, svakako je tamo prije rata zivilo vise hrvata nego u Hercegovini, i eto im entiteta. Neznam sta drugo mogu da ocekuju. Ono sto je bilo njihovo dali su Velikoj Srbiji a ovo sto je nase i njihovo oni bi sada da dijele sa nama. E nece moci.Yamcha wrote:Pozdrav svima. S obzirom da se u zadnje vrijeme dosta priča o nekakvim trećim entitetima ili izbornim jedinicama, moje pitanje je da li će hrvati to zaista ostvariti?
-
Almaz
#86 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Stvaranje 3. entiteta je prekrajanje Dejtona. Znaci i RS bi morala da bude obuhvacena procesom.
Covic je Dodikova marioneta preko koje srbi dodatno razvaljuju BiH. Nije mi samo jasno kako ih vec 20 godina srbi uspijevaju vuci za nos a da ne primijete da sami sebi dodatno smanjuju zivotni prostor politikom koju vode.
Pogledajte samo ovaj video sa HRTa pa vidite kakvu "mudru" politiku su vodili oni cijim stopama danas Covic koraca
Covic je Dodikova marioneta preko koje srbi dodatno razvaljuju BiH. Nije mi samo jasno kako ih vec 20 godina srbi uspijevaju vuci za nos a da ne primijete da sami sebi dodatno smanjuju zivotni prostor politikom koju vode.
Pogledajte samo ovaj video sa HRTa pa vidite kakvu "mudru" politiku su vodili oni cijim stopama danas Covic koraca
- seln
#87 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Nebojsa, janooo, Nebojsaaaa...Martinez_ wrote:Suljagića garant plaćaju velikosrpski i velikohrvatski krugovi. Čovek projektom demografskog poklapanja zbija redove svih nebošnjaka i podstiče federalizaciju BiH kao malo ko.
kakva tebe nevolja natera na pecalbu u Bosnu?
-
palermo
#88 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Ja bih isto prihvatio to rješenje. Uz neke male korekcije, recimo da distrikt Sarajevo ide sve do Sokoca, možda čak i dalje, i da District Mostar bude širi od samog grada, recimo, u njega idu Široki i Jablanica.Mister Yes wrote:
Ja tražim rješenje koje bi imalo podršku kod sva tri naroda.
Dodik je više puta rekao da bi treći entitet rješio probleme u BiH. Čak su napravili i "naučni rad" po tom pitanju. Epa, ako mu je toliko stalo do trećeg mora nešto i da žrtvuje a to bi bilo stvaranje Distrikta Sarajevo. Ne treba zaboraviti da je osnova politike Radovana Karađića i SDS-a bilo odvajanje naroda kako ništa ne bi bilo zajedničko. Zbog toga su i natjerali Srbe iz Sarajeva da napuste Ilidžu, Vogošću, Ilijaš i Grbavicu. Distrikt Sarajevo koji bi obuhvatao sve prijeratne Sarajevske opštine bio bi smrtonosni udarac tim idejama SDS-a. Ali ako je Dodik imalo bio iskren kada je bio u Refomristima ili kada je digao ruku ZA Vens-Ovenov plan onda njemu ta ideja ipak ne bi smjela biti odbojna onoliko koliko je odbojna Karađiću. U svakom slučaju vrijedi pokušati a ako neće onda je on krivac što Hrvati nemaju svoj entitet i nema više pravo srati po tom pitanju.
Što se tiče Hrvata, i oni moraju aminovati taj Distrikt Mostar. To bi praktično bila smanjena verzija današnjeg HNK. Ali bi i njima taj distrikt izbio iz glave ideje o nekim budućim podjelama i otimanju dijela BiH.
Cilj je naći rješenje a ne tvrdoglavo insistirati na rahat patnji pa šta bude. Rezultati popisa nisu ni približno ohrabrujući za "rahatpatnjičare" kao što su se nadali. Vrijeme je da se razmišlja i o mogućnosti suživota i dogovora.
Ali ovo je, mislim neprihvatljivo i za Srbe i Hrvate, mislim kada bi ovo htjeli to bi značilo odustjanje od postojeće poltike, a ako već odustaješ od postojeće poltike, onda ima i boljih rješenja od ovoga. Opasnost za Bošnjake bi ležila u samom prihvatanju činjenice da ulaziš u pregovore o novom entitetu, a kad uđeš u pregovore nikada ne znaš na što će izaći. Zoran primjer imamo sada sa presudom Sejdić-Finci.
- Mister Yes
#89 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
palermo wrote: Ali ovo je, mislim neprihvatljivo i za Srbe i Hrvate, mislim kada bi ovo htjeli to bi značilo odustjanje od postojeće poltike, a ako već odustaješ od postojeće poltike, onda ima i boljih rješenja od ovoga.
Odustajanje od "tajne politike" za koju mi vjerujemo da je iza svega (podjela zemlje i pripajanje "maticama") ali ne i odustajanje od javne politike koju prosipaju pred mikrofonom. A to je tobože potreba za zaštitom od unitarne BiH i hegemonije Bošnjaka te funkcionisanje države jer ovako pobogu ne može funkcionisati. Uz to i Dodik i Čović trube da je treći rješenje. Ok onda. Ako je tako neka naprave male ustupke i dobit će treći. Treba im javno dati tu mogućnost da bi se pokazalo da je njima cilj nešto sasvim drugo. Ako odbijaju taj 3+3 prijedlog onda im nije cilj zaštita i funkcionisanje države nego pripajanje maticama. Ovaj put i javno.
Sejdić/Finci moramo pregovarati a za entitet ne moramo. Osim toga ne mora to biti javno. Imaju dovoljno prostora da o tome razgovaraju tajno jer nije više rat pa da ih moraš dovoditi u neku vojnu bazu. Ko zna, možda već i pričaju tajno. Meni je recimo nevjerovatno da mogu ovoliko pričati o S/F do kasnu u noć. Ko zna o čemu oni zaista pričaju.palermo wrote: Opasnost za Bošnjake bi ležila u samom prihvatanju činjenice da ulaziš u pregovore o novom entitetu, a kad uđeš u pregovore nikada ne znaš na što će izaći. Zoran primjer imamo sada sa presudom Sejdić-Finci.
-
bole1st
#90 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Mislim da ti ne ide bas najbolje, jerJa tražim rješenje koje bi imalo podršku kod sva tri naroda.
U tom hipotetiskom scenariju, RS zrtvuje to sto ne bi bila jedan od dva entiteta, nego jedan od tri. To je jako velika stvar, Srbi sad imaju cijeli entitet, a Bosnjaci i Hrvati po pola entiteta (iako je bosnjacka polovica mnogo veca).Mister Yes wrote: Epa, ako mu je toliko stalo do trećeg mora nešto i da žrtvuje a to bi bilo stvaranje Distrikta Sarajevo.
Teritorijalni ustupci RS-a su sasvim nerealni cak i u minimalnom smislu. Objektivno gledajuci, ovoliko krupne teritorije ne bi dali ni za nezavisnost ostatka RS.
- Mister Yes
#91 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Pravno govoreći, RS ne bi ništa dala već bi ugradili dio svoje teritorije u zajednički distrikt. Federacija bi ugradila puno veći dio. A rekli smo već da bi cijeli distrikt bio u vlasništvu RS-a (isto kao i ostala dva entiteta) tako da bi i Ilijaš i Vogošća i Kiseljak i čaršija i dobrinja i grbavica bili u vlasništvu RS-a. Dodik plače nad sudbinom sarajevskih Srba. Eto mu prilike da im pomogne.bole1st wrote: U tom hipotetiskom scenariju, RS zrtvuje to sto ne bi bila jedan od dva entiteta, nego jedan od tri. To je jako velika stvar, Srbi sad imaju cijeli entitet, a Bosnjaci i Hrvati po pola entiteta (iako je bosnjacka polovica mnogo veca).
Teritorijalni ustupci RS-a su sasvim nerealni cak i u minimalnom smislu. Objektivno gledajuci, ovoliko krupne teritorije ne bi dali ni za nezavisnost ostatka RS.
Naravno, ja znam da to Dodik i društvo nikad ne bi prihvatili. Ali baš zato treba ponuditi pa nek njih Hrvati krive što nemaju treći
win-win situacija. Ako prihvate odlično a ako ne prihvate opet dobro.
Last edited by Mister Yes on 22/01/2014 13:43, edited 1 time in total.
- biske
#92 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
nema ništa gore od kliničke lobotomije u kombinaciji sa mokrim snovima.
-
bole1st
#93 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
To je dobra ideja, ako pricamo samo u domenu ideja, bez dodirivanja realnosti.Mister Yes wrote:Pravno govoreći, RS ne bi ništa dala već bi ugradili dio svoje teritorije u zajednički distrikt. Federacija bi ugradila puno veći dio. A rekli smo već da bi cijeli distrikt bio u vlasništvu RS-a (isto kao i ostala dva entiteta) tako da bi i Ilijaš i Vogošća i Kiseljak i čaršija i dobrinja i grbavica bili u vlasništvu RS-a. Dodik plače nad sudbinom sarajevskih Srba. Eto mu prilike da im pomogne.bole1st wrote: U tom hipotetiskom scenariju, RS zrtvuje to sto ne bi bila jedan od dva entiteta, nego jedan od tri. To je jako velika stvar, Srbi sad imaju cijeli entitet, a Bosnjaci i Hrvati po pola entiteta (iako je bosnjacka polovica mnogo veca).
U realnom svijetu, ta ideja bi RS-u bila mozda prihvatljiva ako bi ostatak RS dobio nezavisnost pa da taj distrikt bude vlasnistvo dvije nezavisne drzave, sto onda cijelu ideju cini besmislenom za ostale u BiH.
-
palermo
#94 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Pa prije par godina vrtio se onaj prijedlog o stvaranju Distrikta Sarajevo, Mostaru kao glavnom gradu Federacije uz nemijenjanje postojeće strukture (dakle ostaju dva entiteta plus Brčko kao takođe treći entitet). Po meni bio odličan prijedlog, dobivaš veći balans u Federaciji, povećavaš teritoriju pod zajedničkom kontrolom.....al, nema jednostavno te volje, prevashodno kod Srba....što bi se reklo uzalud krečimo, i onda se ljudi pitaju zašto se ovdje pominje rahat patnja, pa to je jedina izgledna i realna opcija a nikako izmišljotina bošnjačko-bosanskih nacionalistaMister Yes wrote: ..............
-
bole1st
#95 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Ovo si dodao kasnije kroz EDIT.Mister Yes wrote: Naravno, ja znam da to Dodik i društvo nikad ne bi prihvatili. Ali baš zato treba ponuditi pa nek njih Hrvati krive što nemaju treći
Takve ponude koje se unaprijed znaju da ne mogu proci su obican gubitak vremena. Ne samo gubitak vremena za Dodika ili Tihica koji su pretrpani obavezama, nisu dovoljno ozbiljne cak ni za upis na forumu. Trosis svoje i nase vrijeme i bajtove na internetu koji mogu biti bolje iskorisceni na milijun boljih nacina, https://www.google.rs/search?q=mila+kunis&tbm=isch
- Mister Yes
#96 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Svi to znamo ali anamooni prosipaju druge priče. Priču o ugroženosti od Bošnjačke hegemonije i priču o nefunkcionalnoj državi koja bi bila funkcionalna da imaju 3 entiteta. Puši li evropa i svijet tu priču? Može biti i da ne puši ali nekad je dovoljno da stvoriš opravdanje za nešto što radiš. To im treba izbiti iz ruku i potpuno ogolitu tu priču o ugroženosti i nefunkcionalnosti. BiH sa tri entiteta i tri distrikta nemože nikako biti predstavljena kao hegemonistička i kao nefunkcionalna. Svi njihovi argumenti bi pali u vodu. Ako je ne prihvate takvu dokazat će da je neće nikada prihvatiti nikakvu. Osim podijeljenu na 3 dijela a to neće da može.palermo wrote:al, nema jednostavno te volje, prevashodno kod Srba....što bi se reklo uzalud krečimo, i onda se ljudi pitaju zašto se ovdje pominje rahat patnja, pa to je jedina izgledna i realna opcija a nikako izmišljotina bošnjačko-bosanskih nacionalista
- Mister Yes
#97 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Da ti probam objasniti na slikovit način (vidim voliš slike). Imaš, recimo, djevojku koja je s tobom jer si iz ugledne porodice i imaš mnogo novaca. Ti sumnjaš da je to tako i da ona u biti ne voli tebe već tvoj novac. Zato joj slažeš da ti je propala firma i da si ostao bez novaca. Ali odmah nakon toga klekneš i kažeš "ali ljubavi pare nisu bitne. Bitno je da se mi volimo. Hoćeš li se udati za mene?"bole1st wrote: Ovo si dodao kasnije kroz EDIT.
Takve ponude koje se unaprijed znaju da ne mogu proci su obican gubitak vremena. Ne samo gubitak vremena za Dodika ili Tihica koji su pretrpani obavezama, nisu dovoljno ozbiljne cak ni za upis na forumu. Trosis svoje i nase vrijeme i bajtove na internetu koji mogu biti bolje iskorisceni na milijun boljih nacina
E sad, ti bi rekao da je ta gluma i prosidba samo gubitak vremena jer znaš da se neće udati za tebe.
Last edited by Mister Yes on 22/01/2014 14:12, edited 1 time in total.
- spreca
#98 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
hoce.......u mudima..........jel stvarno mislite ili se saliteYamcha wrote:Pozdrav svima. S obzirom da se u zadnje vrijeme dosta priča o nekakvim trećim entitetima ili izbornim jedinicama, moje pitanje je da li će hrvati to zaista ostvariti?
-
bole1st
#99 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Kakva sad potvrda, kad se zna da nece, rekao si ranije:Mister Yes wrote: E sad, ti bi rekao da je ta gluma i prosidba samo gubitak vremena jer znaš da se neće udati za tebe.Ali nije baš tako. Nek ona potvrdi da neće pa da znamo na čemu smo
Takodjer, analogija ti je potpuno kriva, ovo je prije prosidba djevojke koja te je ostavila prije 10 godina, udala se u medjuvremenu i ima dvoje djece. Pa trazis potvrdu neceg sto znas zasigurno.Ja tražim rješenje koje bi imalo podršku kod sva tri naroda.
- Mister Yes
#100 Re: Hoće li biti trećeg entiteta?
Možda samo mislim da znam.bole1st wrote:Kakva sad potvrda, kad se zna da nece, rekao si ranije:Mister Yes wrote: E sad, ti bi rekao da je ta gluma i prosidba samo gubitak vremena jer znaš da se neće udati za tebe.Ali nije baš tako. Nek ona potvrdi da neće pa da znamo na čemu smo
Takodjer, analogija ti je potpuno kriva, ovo je prije prosidba djevojke koja te je ostavila prije 10 godina, udala se u medjuvremenu i ima dvoje djece. Pa trazis potvrdu neceg sto znas zasigurno.Ja tražim rješenje koje bi imalo podršku kod sva tri naroda.