Sandordoo wrote:jefferson wrote:A glavni razvojni centar im se nalazi u jednom prastarom dvorcu u GB za koji niko izvana ne bi ni pomislio daima veze sa "prljavom" auto-industrijom!
Odkako je Castrol pod BP, i oni su poceli prodavati m... za bubrege.
Castrol je glavni krivac sto imamo zabunu oko toga sta je u sustini sinteticko ulje. Castrol je prva kompanija koja je predstavila HC ulje, tj. ulje cija je baza dobijena hidro razbijanjem mineralne baze. Castrol je to pokusao prodati kao uber dobru stvar. U SAD Mobil1 je tuzio Castrol jer su prodavali HC ulje pod nazivom "Full Synthetic." Iako je Mobil1 imao i marketinsku kampanju, izgubili su na sudu. Od tada je svaka sosa iz zbunja mogla prodati prakticno maslinovo ulje pod Full Synhtetic.
Mobil1 je onda se zalio sudu u njemackoj, i njemci su rekli: nein Castrolu. Ako ulje nije napravljeno od PAO ili Ester baze (Grupa IV i V) onda nije sinteticko. Nema firme koja vise krije neke osnovne podatke od Castrola. Samo da vidis usisnu granu VW TSI motora u SAD koji su odrzavani u ovlastenim servisima gdje se koristi Castrol 5W40 i onih odrzavanih u nezavisnim radnjama gdje se koriste bolja ulja, i sve ce ti biti jasno. Ja licno u svom Tiguanu 2.0TSI krostim Castrol Edge 0W40, ali 5W40 ovaj sto tuse u SAD dzaba ne bi nasuo.
Ma ja , globalizacija je okupila Aral i Castrol pod okrilje BP-a,gdje je brend BP uglavnom zadužen za industrijska maziva, Castrol za motorna ulja i Aral za benzinske pumpe, mada i BP i Aral također nude ulja! ista takva situacija je sa nekadašnjim Lucas-om kojeg je kupio TRW a sad koliko vidim, sve je kupio ZF! Meni je taj Castrol nekako "drag", i idem logikom da ako su u stanju da naprave dovoljno kvalitetna maziva za NAJBRŽE na svijetu što se vozi po zemlji kao što je npr. "Bloodhound Thrust SSC" sa 130.000 ks koji već drži brzinski rekord na zemlji od 1228 km/h i sa kojim imaju namjeru da uskoro preskoče magičnu granicu od 1000 milja/h, tj 1609 km/h, onda su sigurno u stanju da naprave i najkvalitetnija ulja i za normalnu, cestovnu upotrebu! Između ostalug i 505.01 kao i 507.00 i ostala ulja za savremene automobile! Sva maziva , ulja i ostale tekučine za "Bloodhound" su razvijeni u Castrolu a Castrol je također prisutan i u šampionskim automobilima u WRC-u (VW Polo i M-Sport Ford Fiesta), ERC-u (Skoda Fabia), WTCC-u (Honda Civic Type R), Audi i Volvo Motorsportu itd..., da ne spominjem moju trkaču Hondu Integru Type R, prije toga Suzuki Swifta GTI kao i Golfa GTI!
Ne bih se potpuno složio u vezi razloga zašto su mot. ulja u Americi mnogo jeftinija nego u Evropi! Po mom mišljenju nije stvar veće konkurencije u Americi od one u Evropi, i ovdje je sve prisutno, možda je čak i jača konkurencija jer u Americi, kol'ko ja znam nije prisutan Total, Selenia, Optima, Ina...(ova dva zadnja su šala

!).Po meni je glavni razlog u lošijem kvalitetu i manje zahtjevnim uljima zbog specifičnih uslova eksploatacije kao i vrlo malo opterečenih motora sa 5,6,7 ili više hiljada kubika i snagom od 200-250 ks koji se voze na 1500-2500 o/min! Gdje u Americi čovjek smije voziti 200, pa i 300 km/h kao u Njemačkoj? Osim naravno u Daytoni, Laguna Seci i sl?
Apsolutno se slazem da je cijena takodje vodjena kvalitetom ili nekvalitetom, kako hoces. Stvar je sto sve ove velike kompanije kao sto je Castrol, prodaju ogromne kolicine ulja tipa GTX3 ili polusintetickih ulja gradacije 5W20 ili 5W30 (ILSAC GF-5, ne ACEA) koja rade dobro u autima tipa Toyota Camry sa 3.5 V6 motorom.
To dozvoljava tim kompanija da prodaju ulja koja su prakticno egzotika na trzistu SAD vrlo jeftino. Tako Castrol prodaje 0W40 Edge za 26 doalra za 4.73ltr, sto je ista cijena kao i za Castrol 5W30 Edge koji je namjenjen ovim americkim motorima i koji ne moze ni ACEA A1 ispuniti. Vjerovatno castrol gubi pare na 0W40 koji uvozi iz Belgije i Njemacke, ali to je i marketinski potez.
Sto se tice konkurencije, ona je ogromna ovdje. Total je prisutan, Fusch (koji je kupio Pentosin prosle godine, a Pentosin je imao vrlo jako prisustvo medju entuzijastima euro auta), Ravenol, Viaco, a o nekim generickim americkim kompanija je suvisno i pricati. Sve je to posljedica interneta. Evo ja zivim u gradu od nekih 600,000 stanovnika i skoro milion sa prigradskim podrucjima i ne mozes naci prodavnicu koja ima recimo ATE ulje za kocnice. Sve su propale zbog interneta. Zadnja koja je imala Pentosin ulja se zatvorila prije par mjeseci jer sve se narucuje preko interneta. Ja sam nedavno radio zamjenu ulja u mejnacu na BMW-u, ZF ulje, integrisani filter, novi sarafi, sve preko interneta. Mjenjao kocnice nedavno, Brembo diskovi, Textar plocice, ATE ulje, sve preko interneta. Na Amazonu mozes naci svega i svacega, od ulja, filtera (VW originalni filteri su vecinom tesanjski). Primejra radi, Ravenol prodaje svoja ulja preko kompanije Blauparts. U sustini ta kompanija ima jedno skaldiste i u stanju je da preko noci dostavi djelove ili ulja i filtere u bilo koju kontinentalnu drzavu u SAD. Tako da danas ne moras imati razgranatu mrezu distributera da bi bio prisutan na trzistu. Brembo si prije u SAD mogao naci kod specijalizovanih servisa, tunera i slicno. Sad na Amazonu mozes sve naci od Bremba, i to po smjesnim cijenama. Ja sam kupio dva prednja diska za X5 (348x30mm) za 110 dolara, i to proizvedeni u italiji.
Ono sto si spomenuo za 5,6 ili 7 litrene motore, to je proslost, daleka proslost. Danas Chevrolet prodaje Malibu sa 1.5 turbo motorom. Prije 7-8 godina najmanji motor u Malibu je imao 3800 kubika. Lexus koji ima zabetoniran status u SAD, prodaje najvise 2.0T motore, a do prije 3-4 godine najprodavaniji motor je bio 3.5 V6. To nosi ogromne probleme oko ulja, jer ljudi nisu navikli na vece zahtjeve koji nose turbo motori. Medjutim, danas u vrijeme Google sve je moguce saznati i generalno industrija se krece ka ACEA A5 uljima, i mislim da ce to za 5-6 godina biti standard neki u prosjecnom BMW-u ili u Fordu, bilo to u evropi ili SAD.
Ono sto si spomenuo kako Castrol krije svoj recept, je donekle tacno. Ali Castrol nema problema da izlista sve podatke za njihova najbolja ulja, ali kriju podatke za ulja koja imaju problema ili ne ispunjavaju neke stroge specifikacije tipa MB 229.5. Ja koristim Valvoline 5W40 MST ljeti upravo zato sto Valvoline izlista sve parametre performansi kao i sastav ulja. Mobil1 je bio tu dobar, ali kako su presli na GTL bazu, i oni su poceli da kriju neke podatke i nakon sto sam vidio par analiza koristenog ulje ovog novog M1 0W40 FS, ocito da imaju problema sa novom tehnologijom.
I da, SAD imaju naspram evrope specificne zahtjeve, gdje je gradska voznja vise zastupljena (to su inzinjeri BMW-a javno raspravljali na kritike oko problema na N63 motorima), gdje je gorivo dosta losijeg kvaliteta itd., ali sito tako ja sam u SAD vozio u Arizoni na +53 stepena, sto je poseban "dozivljaj."