Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- nasa
#76 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Nema potrebe i ovu temu pretvarati u jos jednu raspravu o uvijek istim pitanjima, znaci manje trolanja 
- fatamorgana
#77 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Bilo bi lijepo bez imalo trolanja a uz brisanje dosad trolerskih postova, radi malo ravnopravnosti na pdf-u,nasa wrote:Nema potrebe i ovu temu pretvarati u jos jednu raspravu o uvijek istim pitanjima, znaci manje trolanja
- Leo_alfa
-
Great Cornholio
#79 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Ismijavanje Isusa i nije baš neki veliki "korak naprijed".Leo_alfa wrote:
A što se tiče ismijavanja Muhameda, neka "umjetnici" koji to namjeravaju da učine, to najave sedam dana prije, da očistim atomsko skolonište
Argumentovana kritika da, ismijavanje ne.
- Leo_alfa
#80 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Nije ismijavanje poenta, nego sloboda govora.Great Cornholio wrote:Ismijavanje Isusa i nije baš neki veliki "korak naprijed".Leo_alfa wrote:
A što se tiče ismijavanja Muhameda, neka "umjetnici" koji to namjeravaju da učine, to najave sedam dana prije, da očistim atomsko skolonište![]()
![]()
Argumentovana kritika da, ismijavanje ne.
-
Great Cornholio
#81 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Mnogi to dvoje "miješaju".Leo_alfa wrote: Nije ismijavanje poenta, nego sloboda govora.
- Leo_alfa
#82 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
I to je jedan od problema.Great Cornholio wrote:Mnogi to dvoje "miješaju".Leo_alfa wrote: Nije ismijavanje poenta, nego sloboda govora.
-
Great Cornholio
#83 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Pa ko znaš da bi nekim svojim "umjetničkim" djelom mogao biti "saučesnik" u nečijem ubistvu, onda jeste.Leo_alfa wrote:I to je jedan od problema.Great Cornholio wrote:Mnogi to dvoje "miješaju".Leo_alfa wrote: Nije ismijavanje poenta, nego sloboda govora.
- Leo_alfa
#84 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
To se ne moze opravdavati nikako. Kao kad bi neki uzor mladezi (npr rock pjevac) mogao biti razlog drogiranja tinejdzera (a ne zapostavljenost/zlostavljanje/neodgojenost/neobrazovanost ili ne znam koji vec razlog), ili kad bi kratke suknje bile uzrok napastvovanja i silovanja zena (a ne psihopatska stanja silovatelja). Takav film ne moze biti razlog za ubistvo, nego bolesno razmisljanje vjerskih fanatika. E da ne kvarimo temu bez veze, slobodno prenesi pricu na temu AteizamGreat Cornholio wrote:Pa ko znaš da bi nekim svojim "umjetničkim" djelom mogao biti "saučesnik" u nečijem ubistvu, onda jeste.
-
Great Cornholio
#85 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Na dionici auto-puta, u Italiji, gdje su bile postavljene reklame na kojima su bile oskudno odjevene žene, se znatno povećao broj saobraćajnih nesreća, e sad da li bi svaka reklama tako negativno djelovala na vozače, ne znam, ali ipak bi se trebalo voditi pažnja o odijevanju, prilagoditi odijevanje prilici i aktivnosti, jer iako većina ljudi nisu psihopate koje imaju vrlo malu kontrolu nad seksualnim nagonom, nije potrebna ista koncentarcija kad voziš i kad si npr. na nekoj zabavi.Leo_alfa wrote:To se ne moze opravdavati nikako. Kao kad bi neki uzor mladezi (npr rock pjevac) mogao biti razlog drogiranja tinejdzera (a ne zapostavljenost/zlostavljanje/neodgojenost/neobrazovanost ili ne znam koji vec razlog), ili kad bi kratke suknje bile uzrok napastvovanja i silovanja zena (a ne psihopatska stanja silovatelja). Takav film ne moze biti razlog za ubistvo, nego bolesno razmisljanje vjerskih fanatika. E da ne kvarimo temu bez veze, slobodno prenesi pricu na temu AteizamGreat Cornholio wrote:Pa ko znaš da bi nekim svojim "umjetničkim" djelom mogao biti "saučesnik" u nečijem ubistvu, onda jeste..
Dobro je da ljudi razmišljaju, ali nije dobro kad misle da ono što čine, kako se odijevaju i šta govore ne utiče na druge ljude, na njihove misli, emocije, ponašanje.
A i ne treba biti previše hrabar, pa svjesno provocirati onoga ko ima "kratak fitilj".
- fatamorgana
- Leo_alfa
#87 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Pa film "Life of Brian" upravo ima poruku da ljudi zauzmu kriticki stav prema svemu, religiji. Tako da prvo ne predstavlja ismijavanje Isusa, a daleko od toga da su pajtonovci snimili "Brajana" misleci kako nece uticati na druge ljude. Kao i film Thea koji upravo treba da budi kritiku. Provokacija je totalna suprotnost ovim filmovima.Great Cornholio wrote:Dobro je da ljudi razmišljaju, ali nije dobro kad misle da ono što čine, kako se odijevaju i šta govore ne utiče na druge ljude, na njihove misli, emocije, ponašanje.
A i ne treba biti previše hrabar, pa svjesno provocirati onoga ko ima "kratak fitilj".
Mislim da nema nikakvog smisla ogranicavati slobodu govora podilazeci ljudima koji mozda ili sigurno nece razumjeti poentu.
Pripadnici crkve Westboro Baptist prave plakate i transparente kojima direktno vrijedjaju clanove porodica poginulih americkih vojnika na sahranama. Njima sloboda govora nije ukinuta, niti bi bilo u redu da bude, ali je stavljena "cenzura" tako sto im je ogranicen pristup na odredjenoj udaljenosti za vrijeme tih sahrana. Isto tako kad se prikazuju filmovi koji nisu za sve uzraste postoji upozorenje, filmovi za odrasle se na nekim kanalima prikazuju samo u nocnim terminima, reklame za cigare ne sadrze sam proizvod nego samo slogane npr. "pozdrav iz Rovinja", tako da postoji milion nacina kako se nositi sa materijalom koji potencijalno moze uvrijediti ili isprovocirati nekoga, ali apsolutno ukinuti i reci da se takve stvari ne smiju snimati je ogranicavanje slobode. Znaci kako slikovito Ayaan kaze da kada bude moguce da ovakav film bude snimljen na ovakav nacin to ce biti veliki korak naprijed.
Sad fakat, ubismo temu, vec prije je bilo pogresnog tumacenja (pogledaj samo par postova iznad) slika, nema potrebe da na svaku sliku diskutujemo ako tema nije vec namjenjena za diskusiju. Ako bas zelis da pricamo o ovome, mozemo se vrlo lako prebaciti na temu Ateizam (pisem ovo po ko zna koji put).
Last edited by Leo_alfa on 28/01/2014 21:51, edited 1 time in total.
-
Great Cornholio
#88 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Ma daj ba fata, tada nisu postojale baterijske lampefatamorgana wrote:
- fatamorgana
#89 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
..."Svaka sličnost sa izmišljenim likovima i događajima je slučajna" ....Great Cornholio wrote:
Ma daj ba fata, tada nisu postojale baterijske lampe
-
Great Cornholio
#90 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
@leo-alfa, ako muslimanima smeta kad neko crta portrete Muhameda, onda ih ne bi trebalo crtati, ne vidim ništa "slobodrasko", umjetničko, i dobronamjerno u tome.
Postoje mnogi stvari s kojima se ne moramo slagati, smatrati ih pogrešnima, ali ako nešto što neko čini ne može proizvesti zlo nikome drugome, ako neko želi da to poštujemo, onda bi razuman čovjek to trebao poštovati, a ne mora prihvatati kao nešto što je istina.
A kad je u pitanju Life of a Brian, gledao sam taj film, i u pravu si, ima tu dosta dobronamjerne kritike, ukazivanja na opsanost od "slijepog vjerovanja" , ali ima i šprdanja sa nečim u šta mnogi ljudi vjeruju, i što ne može nikome zlo nanijeti, npr. vjerovanje u čuda koja je Bog činio, i može činiti.
Postoje mnogi stvari s kojima se ne moramo slagati, smatrati ih pogrešnima, ali ako nešto što neko čini ne može proizvesti zlo nikome drugome, ako neko želi da to poštujemo, onda bi razuman čovjek to trebao poštovati, a ne mora prihvatati kao nešto što je istina.
A kad je u pitanju Life of a Brian, gledao sam taj film, i u pravu si, ima tu dosta dobronamjerne kritike, ukazivanja na opsanost od "slijepog vjerovanja" , ali ima i šprdanja sa nečim u šta mnogi ljudi vjeruju, i što ne može nikome zlo nanijeti, npr. vjerovanje u čuda koja je Bog činio, i može činiti.
-
Great Cornholio
#91 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Ti kaza...fatamorgana wrote:..."Svaka sličnost sa izmišljenim likovima i događajima je slučajna" ....Great Cornholio wrote:
Ma daj ba fata, tada nisu postojale baterijske lampe
- Leo_alfa
#92 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Slazem se ja s tobom apsolutno, ne vidim potrebu da se forsira nesto sto ocigledno smeta nekome i to onako u inat sto bi rekli mi BosanciGreat Cornholio wrote:@leo-alfa, ako muslimanima smeta kad neko crta portrete Muhameda, onda ih ne bi trebalo crtati, ne vidim ništa "slobodrasko", umjetničko, i dobronamjerno u tome.
A Brajan je ipak komedija
-
Great Cornholio
#93 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Svaka ti je k'o u vladikeLeo_alfa wrote: Slazem se ja s tobom apsolutno, ne vidim potrebu da se forsira nesto sto ocigledno smeta nekome i to onako u inat sto bi rekli mi Bosanci. Ali to je s ljudske strane. Ne vidim potrebu da i one face dizu plakate "God hates fags" po Americi, te stvari jednostavno ne treba raditi jer su nerazumne. Ali koliko god se ja licno ne slagao sa takvim pristupom koristenja slobode govora, jos vise se ne slazem sa ukidanjem iste na bilo koji nacin. Odredjena cenzura, upozorenje ili neki drugi mehanizam se uvijek moze primjeniti, ali nikako ukidanje pa makar i na ovakav nacin.
A Brajan je ipak komedija
- nasa
#95 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
A sta mislis da prestanes kroz teme sugerisati sta moderatori trebaju ili nefatamorgana wrote:Bilo bi lijepo bez imalo trolanja a uz brisanje dosad trolerskih postova, radi malo ravnopravnosti na pdf-u,nasa wrote:Nema potrebe i ovu temu pretvarati u jos jednu raspravu o uvijek istim pitanjima, znaci manje trolanja
Inace, od toliko ideja i nacina koji bi mogli usmjeriti ovu temu vi birate i potencirate povrsnost i bezbroj puta ponovljena pitanja i odgovore....ili da vas sve brisem ili bar probajte usmjeriti u nesto novo.......
- fatamorgana
#96 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Pa ja sam umjesto da prijavljujem postove kako si ti par puta sugerisala ljubazno predložio neku "light" opciju kao prihvatljivije rješenje,nasa wrote:A sta mislis da prestanes kroz teme sugerisati sta moderatori trebaju ili nefatamorgana wrote:Bilo bi lijepo bez imalo trolanja a uz brisanje dosad trolerskih postova, radi malo ravnopravnosti na pdf-u,nasa wrote:Nema potrebe i ovu temu pretvarati u jos jednu raspravu o uvijek istim pitanjima, znaci manje trolanja
-
Eniac
#97 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Kada bi postojala mogucnost da ja mogu sve svoje postove obrisati kada hocu (Da mi se izlistaju samo moji postovi, ne kao sada teme u kojima su, pa da ih mogu checkirati i delete) ne bi ti trebala da se brines, ako niko, ja bih ti olaksao posao i izbrisao barem 90% svojih.nasa wrote:A sta mislis da prestanes kroz teme sugerisati sta moderatori trebaju ili nefatamorgana wrote:Bilo bi lijepo bez imalo trolanja a uz brisanje dosad trolerskih postova, radi malo ravnopravnosti na pdf-u,nasa wrote:Nema potrebe i ovu temu pretvarati u jos jednu raspravu o uvijek istim pitanjima, znaci manje trolanja
Inace, od toliko ideja i nacina koji bi mogli usmjeriti ovu temu vi birate i potencirate povrsnost i bezbroj puta ponovljena pitanja i odgovore....ili da vas sve brisem ili bar probajte usmjeriti u nesto novo.......
Ovako ima tema u kojim sam napisao 2 posta, a tema se sastoji od 568 stranica, i ko ce tu sada traziti i pjeske brisati...
- Leo_alfa
- AleksoMKD
#100 Re: Ateizam mudre misli i tekstovi
Sa ovim se ne mogu sloziti. Ako se to prihvato onda kad god se nekome nesto ne svidja moramo se samocenzurirati.Great Cornholio wrote:@leo-alfa, ako muslimanima smeta kad neko crta portrete Muhameda, onda ih ne bi trebalo crtati, ne vidim ništa "slobodrasko", umjetničko, i dobronamjerno u tome.
Indijcima smeta da se jede govedina na primer, sta sa time?
Zamisli da Amerikanci proglase svoju zastavu za svetinju. Bice gatling rain na protestima sirom planete
Vjerivanje da Bog moze ciniti cuda moze i nanosi puno zla svakodnevno. Vidi samo koliko djece je umrlo u Americi jer ih roditelji nisu odneli kod doktora vec su se molili bogi za cudesno izljecenje.Great Cornholio wrote: A kad je u pitanju Life of a Brian, gledao sam taj film, i u pravu si, ima tu dosta dobronamjerne kritike, ukazivanja na opsanost od "slijepog vjerovanja" , ali ima i šprdanja sa nečim u šta mnogi ljudi vjeruju, i što ne može nikome zlo nanijeti, npr. vjerovanje u čuda koja je Bog činio, i može činiti.