Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post Reply
golfiista

#76 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by golfiista »

Miješamo kruške i jabuke, kao i obično.

Kakav krah? Pa nismo mi Grčka, a dok je MMF-a, novca nikad neće nestati, pa sam Guverner CB kaže da se možemo zadužiti još koliko nam treba,a nas jedva 4 miliona EU uvijek može spasiti, u bilo kojem trenutku.
Sama infrastruktura nikada nije bila bolja, da se pogrešno ne protumači, nije na nivou potreba, ali je veća i bolja od bilo kojeg drugog perioda, stoga, ako ste bar malo odgovrni prema sebi i eventualnom potomstvu, pravac Njemačka.
Paranoid

#77 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Paranoid »

golfiista wrote:Miješamo kruške i jabuke, kao i obično.

Kakav krah? Pa nismo mi Grčka, a dok je MMF-a, novca nikad neće nestati, pa sam Guverner CB kaže da se možemo zadužiti još koliko nam treba,a nas jedva 4 miliona EU uvijek može spasiti, u bilo kojem trenutku.
Sama infrastruktura nikada nije bila bolja, da se pogrešno ne protumači, nije na nivou potreba, ali je veća i bolja od bilo kojeg drugog perioda, stoga, ako ste bar malo odgovrni prema sebi i eventualnom potomstvu, pravac Njemačka.
Izvini, ali ja tebe nisam shvatio.

Volio bih kad bi objasnio ovo oko infrastrukture i ovu poslednju rečenicu?
golfiista

#78 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by golfiista »

Kako nisi shvatio, samim rođenjem u ovoj državi si krahirao, dok očekivanja od iste u bilo kojem segmentu društvenog života i društva, u najmanju ruku, su nerealna,a što potvrđuje prethodni post u kojem se kaže da ovdje nikada nije bilo bolje nego što jeste i da to imamo zahvaliti drugima koji se u našoj kući pitaju više nego mi sami,a kurs koji držimo ima da nam zavrću uši kad i kako žele, jasnije?
SSemir

#79 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by SSemir »

Alfons Kauders wrote:Da razjasnim u startu - ne mislim na ekonomsku ili politicku propast, vec na infrastrukturu. Snaci ce se gamad, u to sam barem siguran. :D

Voda - u Sarajevu od rata do danas situacija sa snabdijevanjem vodom nije bila gora, a nece se ni popraviti u narednih nekoliko godina. ViK je fakticki ljustura, sve oguljeno, zaposleno metar ljudi, para za investicije nema niti ce ih biti. Gubitke na mrezi komotno mogu prestati i mjeriti jer vec godinama vise vode ide u zemlju nego u pipu.
Voda - u Tuzli od rata do danas situacija sa snabdijevanjem vodom nije bila bolja. ogroman napredak je primjetan, vise nema nestasica, sada se radi na poboljsanju kvalitete same vode. Vikendicu imam u susjednoj opcini, eno ih rade na prosirenju kapaciteta, i to bez kreditnog zaduzivanja.
Javni saobracaj - GRAS je propao i mora se ugasiti, samo sto to jos niko ne smije javno reci. Firma se mora likvidirati i alternative jednostavno nema. Cak i kada stoka ne strajkuje, usluga je za kurac. Ulaganja odavno nema, tehnicki problemi su sve cesci, od sudara tramvaja do pokvarenih autobusa koje ne mogu popraviti. Uposlenici su s pravom omrazeni od strane gradjana.
gradski prevoz u tuzli prilicno dobro radi, radnici zadovoljni, nema gubitaka, nema kriminala(ili se bar o njemu ne prica), vozni park poprilicno uredan.
Struja - lova iz Elektroprenosa ce se ocito trositi na neke druge stvari, a ne na mrezu. Resursi na mnogim postrojenjima isticu, ukljucujuci proizvodna postrojenja koja necemo biti u stanju zamijeniti na vrijeme (prije svega pojedini blokovi u TE Tuzla i Kakanj). Stanje u rudnicima i povrsinskim kopovima je smijesno, mada ima rijetkih izuzetaka. Do kraja decenije struju cemo po svemu sudeci morati uvoziti.

Putna infrastruktura - sarajevsku zaobilaznicu gradimo vise od decenije, a kraca je od 10 kilometara. Dodatni argumenti su suvisni, jer je stanje u gradu haman isto, u prigradskim naseljima jos gore.
autoputevi se sve vise grade, na jugu zemlje, na sjeveru, kod zenice, kod tarcina, banja luka-doboj se gradi..pokrila se tako citava teritorija, i na taj nacin su sve gradjevinske kompanije agnazovane i osjete stabilnost i spokoj dok imaju na cemu da rade
Telekomunikacije - BH Telecom polako ali sigurno propada. Nije konkurentan ni na jednom trzistu. Internet jeftiniji kod svih konkurenata, mobilni su tu negdje, fiksne raja masovno odjavljuje. Efekti su vidljivi vec od prosle godine, a ove godine pad dobiti ce biti dvocifren i u procentima i milionima. Ukratko, unistena stranacka firma koju za par godina necemo moci ni prodati. Stanje ADSL i mobilnih mreza je katastrofalno, a podrska korisnicima jos gora. Svako ko ima alternativu treba se kutarisati stoke. Sanse za oporavak minimalne.

Plin - cijena plina na medjunarodnom trzistu ce nastaviti da raste. Potrosaci koji se griju kod toplana placaju "tri ruke" od prelaska energenta preko granice do placanja usluge. Cijena grijanja na toplanama je haman ista kao u Sloveniji. Cijena grijanja na plin u vlastitoj reziji je podjednako nekonkuretna i ljudi masovno prelaze na cvrsta goriva, sto potvrdjuju i istrazivanja i zrak koji disemo. Masovni prelazak na alternativne energente ce u narednih par godina dovesti do jos vecih problema, jer su ti korisnici placali punu cijenu plina i zajedno s vladom subvencionirali korisnike toplana. Nece vise biti para da se servisiraju obaveze, subvencije i cijene ce ici gore, ali sve ima svoje granice.
grijanje u tuzli nije na Plin, ali se svake godine ulaze u prosirenje kapaciteta centralnog grijanja, kako bi nova naselja bila obuhvaćena i smanjilo se zagadjenje.
E sad... Moje pitanje je koliko ce nam fakat trebati da pocne dolaziti do nekih vecih drustvenih i ekonomskih poremecaja prouzrokovanih ovim problemima? Godina? Dvije, tri? Pet?

Ja u zadnje vrijeme gledam i kod sebe, i kod raje, i po raznim firmama kako ljudi pocinju imati zestokih problema... Od kasnjena radnika na posao radi jebenog GRAS-a, do sve ucestalijih prekida u isporuci struje, vode, padovima telekomunikacijske mreze itd. Jednostavno cini mi se da sve brze dolazimo do granice kada se vise nece biti moguce oslanjati na infrastrukturu, kada ce ovi problemi postati toliko ucestali i izrazeni da ce normalan zivot i poslovanje postati nemoguci... Jedino pitanje je kad? Ovim tempom do kraja decenije cemo ostati manje vise bez svega nabrojanog.
slazem se da ima problema, i da idemo u govna. ali brate, nije sve kao u tom sarajevu i javnim preduzecima
almir90

#80 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by almir90 »

Jednima dobro, drugima loše. Mojih par prijatelja je već dobilo otkaz zato što firme sve manje posla imaju, drugima su smanjene plate, meni isto je smanjena plata jer je posla sve manje. Nije to samo manji broj u pitanju, većina mojih poznanika kuka kako je sve manje posla, ljudi su u kreditima, što stanovi, kuće, auta, neki kažu što su se zaduživali, žadužili su se kad je bilo više posla, niko nije očekivao ovako nagli pad u privredi. Nije meni žao ovih budžetlija, 80% njih i onako samo sjedi po razno-raznim kancelarijama i ne rade ništa korisno. Dok, mi koji radimo po raznim firmama i privređujemo najgore prolazimo, i još imaju obraza govorit "kako se imamo pravo žaliti". Inspekcijske kontrole se hvale kako su zatvorili oko 3000 radnji u zadnje dvije godine, čuj hvale se, to je njima uspjeh, pa ne znaju koliko je ljudi ostalo gladno na ulici. Kao što se X puta pisalo "sit gladnog ne razumije", tako i ove budžetlije nemaju pojma kako je "RADITI" izuzev onima koji rade nešto korisno (naravno da ima izuzetaka), pa govore nije loša situacija, ne bi ni meni bila loša da znam da će mi bez obzira na sve kanuti mjesečno 1500-2000 KM minimalno, dok mi ostali svaki dan smo pod stresom i idemo na posao i ne znamo hoćemo li sutra raditi, ili dobiti otkaz.
Paranoid

#81 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Paranoid »

golfiista wrote:Kako nisi shvatio, samim rođenjem u ovoj državi si krahirao, dok očekivanja od iste u bilo kojem segmentu društvenog života i društva, u najmanju ruku, su nerealna,a što potvrđuje prethodni post u kojem se kaže da ovdje nikada nije bilo bolje nego što jeste i da to imamo zahvaliti drugima koji se u našoj kući pitaju više nego mi sami,a kurs koji držimo ima da nam zavrću uši kad i kako žele, jasnije?
Nisi mi uspio razjasniti, a evo i zašto:

Niko od nas nije mogao birati gdje će se roditi i ne bih se složio s time da smo "krahirali" samim rodjenjem. Narodi u BiH su vrijedni narodi i to dokazuju mnogi primjeri naših ljudi širom svijeta. BiH ima složenu situaciju prouzrokovanu Ustavom i sprovedbom istog, koji neomogućava napredak, a koji jako dobro služi rušiteljima BH društva..Naravno, potpomognutim onima koji se smatraju "garantom" takvog ustava.

Niko ovoj zemlji ne želi veću propast od "propalih" slučajeva koji ne vole sami sebe, a kamoli svoju zemlju, a uz njih su i kriminalci i zločinci koji ne žele stabilnu državu jer time izbjegavaju sudbinu koja će ih kad-tad stići..
Alfons Kauders

#82 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

SSemir wrote:
Alfons Kauders wrote:Da razjasnim u startu - ne mislim na ekonomsku ili politicku propast, vec na infrastrukturu. Snaci ce se gamad, u to sam barem siguran. :D

Voda - u Sarajevu od rata do danas situacija sa snabdijevanjem vodom nije bila gora, a nece se ni popraviti u narednih nekoliko godina. ViK je fakticki ljustura, sve oguljeno, zaposleno metar ljudi, para za investicije nema niti ce ih biti. Gubitke na mrezi komotno mogu prestati i mjeriti jer vec godinama vise vode ide u zemlju nego u pipu.
Voda - u Tuzli od rata do danas situacija sa snabdijevanjem vodom nije bila bolja. ogroman napredak je primjetan, vise nema nestasica, sada se radi na poboljsanju kvalitete same vode. Vikendicu imam u susjednoj opcini, eno ih rade na prosirenju kapaciteta, i to bez kreditnog zaduzivanja.
Javni saobracaj - GRAS je propao i mora se ugasiti, samo sto to jos niko ne smije javno reci. Firma se mora likvidirati i alternative jednostavno nema. Cak i kada stoka ne strajkuje, usluga je za kurac. Ulaganja odavno nema, tehnicki problemi su sve cesci, od sudara tramvaja do pokvarenih autobusa koje ne mogu popraviti. Uposlenici su s pravom omrazeni od strane gradjana.
gradski prevoz u tuzli prilicno dobro radi, radnici zadovoljni, nema gubitaka, nema kriminala(ili se bar o njemu ne prica), vozni park poprilicno uredan.
Struja - lova iz Elektroprenosa ce se ocito trositi na neke druge stvari, a ne na mrezu. Resursi na mnogim postrojenjima isticu, ukljucujuci proizvodna postrojenja koja necemo biti u stanju zamijeniti na vrijeme (prije svega pojedini blokovi u TE Tuzla i Kakanj). Stanje u rudnicima i povrsinskim kopovima je smijesno, mada ima rijetkih izuzetaka. Do kraja decenije struju cemo po svemu sudeci morati uvoziti.

Putna infrastruktura - sarajevsku zaobilaznicu gradimo vise od decenije, a kraca je od 10 kilometara. Dodatni argumenti su suvisni, jer je stanje u gradu haman isto, u prigradskim naseljima jos gore.
autoputevi se sve vise grade, na jugu zemlje, na sjeveru, kod zenice, kod tarcina, banja luka-doboj se gradi..pokrila se tako citava teritorija, i na taj nacin su sve gradjevinske kompanije agnazovane i osjete stabilnost i spokoj dok imaju na cemu da rade
Telekomunikacije - BH Telecom polako ali sigurno propada. Nije konkurentan ni na jednom trzistu. Internet jeftiniji kod svih konkurenata, mobilni su tu negdje, fiksne raja masovno odjavljuje. Efekti su vidljivi vec od prosle godine, a ove godine pad dobiti ce biti dvocifren i u procentima i milionima. Ukratko, unistena stranacka firma koju za par godina necemo moci ni prodati. Stanje ADSL i mobilnih mreza je katastrofalno, a podrska korisnicima jos gora. Svako ko ima alternativu treba se kutarisati stoke. Sanse za oporavak minimalne.

Plin - cijena plina na medjunarodnom trzistu ce nastaviti da raste. Potrosaci koji se griju kod toplana placaju "tri ruke" od prelaska energenta preko granice do placanja usluge. Cijena grijanja na toplanama je haman ista kao u Sloveniji. Cijena grijanja na plin u vlastitoj reziji je podjednako nekonkuretna i ljudi masovno prelaze na cvrsta goriva, sto potvrdjuju i istrazivanja i zrak koji disemo. Masovni prelazak na alternativne energente ce u narednih par godina dovesti do jos vecih problema, jer su ti korisnici placali punu cijenu plina i zajedno s vladom subvencionirali korisnike toplana. Nece vise biti para da se servisiraju obaveze, subvencije i cijene ce ici gore, ali sve ima svoje granice.
grijanje u tuzli nije na Plin, ali se svake godine ulaze u prosirenje kapaciteta centralnog grijanja, kako bi nova naselja bila obuhvaćena i smanjilo se zagadjenje.
E sad... Moje pitanje je koliko ce nam fakat trebati da pocne dolaziti do nekih vecih drustvenih i ekonomskih poremecaja prouzrokovanih ovim problemima? Godina? Dvije, tri? Pet?

Ja u zadnje vrijeme gledam i kod sebe, i kod raje, i po raznim firmama kako ljudi pocinju imati zestokih problema... Od kasnjena radnika na posao radi jebenog GRAS-a, do sve ucestalijih prekida u isporuci struje, vode, padovima telekomunikacijske mreze itd. Jednostavno cini mi se da sve brze dolazimo do granice kada se vise nece biti moguce oslanjati na infrastrukturu, kada ce ovi problemi postati toliko ucestali i izrazeni da ce normalan zivot i poslovanje postati nemoguci... Jedino pitanje je kad? Ovim tempom do kraja decenije cemo ostati manje vise bez svega nabrojanog.
slazem se da ima problema, i da idemo u govna. ali brate, nije sve kao u tom sarajevu i javnim preduzecima
Javna preduzeca su samo dio price - pogotovo u Sarajevu.

Tema je vise infrastruktura. O vodi u Tuzli sam vec pricao, dok su gore rjesavali problem, u Sarajevu su stvarali novi, puno veci. Grad podno tri planine i kraj vrela Bosne nema vode - i treba im par stotina miliona da rijese probleme i saniraju kompaniju. Za nesto slicno bi u Kini dobili metak u potiljak.

Dakle ni ja ne ocekujem neki totalni krah, da nemamo te usluge, vec da ce usluge postati toliko lose i nepouzdane da ce predstavljati veliki problem za ekonomski razvoj, umanjivati konkurentnost itd.
sumirprimus

#83 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by sumirprimus »

ja sam misljenja da nije istina da smo lijen narod i da nas boli kurac,nas radnik(vecina) je izuzetno zahvalan radnik,pitanje je samo motivacije i stimulacije...
nismo mi u krcu jer smo lijeni,i nezahvalni,i jer smo sadaka,nego jer nam je tako grah pao,boljih karti 90-ih nismo imali uz kombinaciju lokalnih "poduzetnih siledzija",sta je tu je,fekalija isplivala na povrsinu...
reci kako je ljude i prije bolio kurac,moze pricat samo neko ko nikad nije radio u industriji,radio u jami,il nesto slicno...tezak je ovde hljeb sa 7 kora uvijek bio...
cemu sad uzrujavanje?
Alfons Kauders

#84 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

golfiista wrote:Miješamo kruške i jabuke, kao i obično.

Ne govorim o finansijskom krahu, niti o tome da ce sutra nestati struje i cao.

Infrastruktura nije samo npr. put... Vec i odrzavanje istog.

Mi mozemo imati potpuno novu 4G mobilnu mrezu, ali kakva korist od nje kada je hajvani nece biti u stanju odrzavati kao postojece 2G i 3G mreze? Ili imati novi put preko Karaule, Cemernog, ako ce odrzavanje istog biti katastrofalno. Evo maloprije kolega pise o "odrzavanju" dalekovoda u reziji Elektroprenosa...

Infrastruktura je ziva, nisu to samo dalekovodi i kilometri asfalta, plinovoda, vodovoda... To i jeste kljucni problem, sto smo zadnjih godina skresali ulaganja, a u isto vrijeme u te poslove uveli ljude koji im ocito nisu dorasli.
Paranoid

#85 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Paranoid »

Alfons, od održavanja elektroprenosa nema ništa jer se baš danas "dogovara" o 300 miliona koja su trebala otići za održavanje infrastrukture, a otići će za krpljenje budžeta..
kerima1

#86 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by kerima1 »

vivaldi wrote:
Black swan wrote:samo vi razmišljajte negativno...
nema ovo veze sa negativnim razmisljanejm
Tacno,ovo je nista drugo do suocavanje sa istinom.
Alfons Kauders

#87 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

Paranoid wrote:Alfons, od održavanja elektroprenosa nema ništa jer se baš danas "dogovara" o 300 miliona koja su trebala otići za održavanje infrastrukture, a otići će za krpljenje budžeta..
Da, slag na tortu :-)
staradis

#88 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by staradis »

Mislim da je jako blizu godina-dvije

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
stakasa

#89 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by stakasa »

sumirprimus wrote:ja sam misljenja da nije istina da smo lijen narod i da nas boli kurac,nas radnik(vecina) je izuzetno zahvalan radnik,pitanje je samo motivacije i stimulacije...
nismo mi u krcu jer smo lijeni,i nezahvalni,i jer smo sadaka,nego jer nam je tako grah pao,boljih karti 90-ih nismo imali uz kombinaciju lokalnih "poduzetnih siledzija",sta je tu je,fekalija isplivala na povrsinu...
reci kako je ljude i prije bolio kurac,moze pricat samo neko ko nikad nije radio u industriji,radio u jami,il nesto slicno...tezak je ovde hljeb sa 7 kora uvijek bio...
cemu sad uzrujavanje?
Bosanac je idealan radnik. Prije svega lojalan. Vrijedan, posten. Socijalisticko uredjenje je bilo optimalno za njega. Nisu problem ni fabrike po sredenim zemljama. Problem je sto je sa tim svojim osobinama idealna ovca za sisanje u matici. Ustav je takav kakav jeste, okruzenje i komsiluk isto tako, prioritete medunarodne zajednice je tesko promjeniti (mada se na sve ovo moze uticati) ali i pored svega ovoga ostaje puno prostora da se zivot uredi puno bolje na lokalnom nivou. E tu na povrsinu isplivavaju negativno osobine bosanskog covjeka - nekriticko razmisljanje, nedostatak inicijative, poniznost, rastrzanost izmedu istoka i zapada, ideoloska dezorjentiranost. Sada i neobrazovanost. I bude sta bude.
Ova tema je odlicna. Fokus je stalno na platama pa se unistavanje/neobnavljanje infrastrukture zaboravlja. Problem je nedostatak bilo kakve dugorocnosti, sve je od danas do sutra, sutra ce kijametski dan, niko ne gleda par godina unaprijed. Pogledajte samo usluzne djelatnosti, to hoce da otplati hotel i restoran za jedno ljeto, da moze naplatio bi kolu pedeset maraka, uopste ne razmisljajuci da zadrzi gosta i da mu opet dode. Ja mislim da je i to posljedica rata i novije istorije. To je samo moje objasnjenje, ne i opravdanje. Tako je kako je. Lose je. Ali ni slucajno ne ici u samoponistavanja tipa Bosanci i Hercegovci su ljeni, glupi itd. To nismo ni slucajno
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#90 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Truba »

klasičan primjer kukanja na forumu da je sve crno i odron je rekonstrukcija šina u sarajevu

rečeno je za dva mjeseca će ona guma ispasti asfalt se dignuti i šine neće biti ok a pojavit će se i veće rupe
evo baš sad gledam... nigdje ni rupice...

klasičan primjer forumskog crnjačenja i palamuđenja

ne možemo nikad biti švica i nemčija
ali koliko se trudimo i zalažemo ekstra nam je
stakasa

#91 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by stakasa »

Black swan wrote:klasičan primjer kukanja na forumu da je sve crno i odron je rekonstrukcija šina u sarajevu

rečeno je za dva mjeseca će ona guma ispasti asfalt se dignuti i šine neće biti ok a pojavit će se i veće rupe

Ali pri prodaji stana obavezno se napomene da je u Minhenu kvadrat pet hiljada maraka :D
SSemir

#92 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by SSemir »

Black swan wrote:klasičan primjer kukanja na forumu da je sve crno i odron je rekonstrukcija šina u sarajevu

to je to.
nisam ni ja brate slijep, vidim i sam u kakvim smo govnima, ali me nervira toliko crnjacenje i kuknjava.
evo naprimjer, nedavno su izasli podaci u kojima je jasno pokazano kako je izvoz povecan a uvoz smanjen, niko ne otvara temu o tome, o povecanju proizvodnje u cijeloj drzavi, procvat namjenske industrije, kako nezaposlenost ne raste vise, niko ne analizira te stvari i da se pita bili moglo biti bolje za koju godinu. a ima jos masa finih stvari nego samo se crnjaci i trudi se da se i u onom dobrom nesto lose nadje i iscekuje.
Alfons Kauders

#93 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

SSemir wrote:

to je to.
nisam ni ja brate slijep, vidim i sam u kakvim smo govnima, ali me nervira toliko crnjacenje i kuknjava.
evo naprimjer, nedavno su izasli podaci u kojima je jasno pokazano kako je izvoz povecan a uvoz smanjen, niko ne otvara temu o tome, o povecanju proizvodnje u cijeloj drzavi, procvat namjenske industrije, kako nezaposlenost ne raste vise, niko ne analizira te stvari i da se pita bili moglo biti bolje za koju godinu. a ima jos masa finih stvari nego samo se crnjaci i trudi se da se i u onom dobrom nesto lose nadje i iscekuje.
Nije mi bio cilj da crnjacim i kukam, vec da samo iznesem neke osnovne probleme s kojim se vec suocavaju gradjani, a pogotovo privreda.

Pozitivnih pomaka definitivno ima, to nije sporno... Autoput, namjenska, pristojan izvoz, ima dosta pozitivnih prica i o njima se otvaraju teme (npr. o autoputu stotine stranica ispisane).

Ali ovo su problemi koji jednostavno imaju potencijal da sve te pozitivne pomake anuliraju, ili barem umanje... Kako ce bosanski izvoznik, proizvodjac namjestaja, developer softvera ili mljekar biti konkurentan ako ce mu svako malo iskakati internet, bivati zatvoreni putevi, nestajati vode itd. Nece ljudi propasti preko noci, ali sve ove zajebancije itekako kostaju - mogu ti dati par licnih primjera kako smo ja i kolege zijanile pare, a siguran sam da nismo jedini koji gube lovu kad rikne net, kada GRAS strajkuje ili kada nestane struje.

Ovim tempom, ti problemi ne samo da se nece rijesiti, nego ce postati gori... I onda se sasvim opravdano upitati da li bi nekad u buducnosti mogli dovesti do jos gorih posljedica, hajmo reci ekonomskog kraha, ili kraha u odredjenim industrijama. Nece svi biti pogodjeni, ali pojedine djelatnosti su itekako izlozene riziku. Sve ove pizdarije prouzrokuju nemale direktne troskove, gubi se novac koji bi se inace mogao upotrijebiti za nesto pametnije, reinvestirati itd.
Zmaj - BIH

#94 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Zmaj - BIH »

Mi nemamo mentalitet koji bi zahtijevao i njegovao standard zivota kao na primjer u Njemackoj.

U Njemackoj je rad a kod nas rostilj i piva.

Uspijeh ne dolazi sa spavanjem i rostiljanjem.

Ovo sto imamo danas je nas maximum, a moze puno gore.
Krushna mrva

#95 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Krushna mrva »

Gdje je onaj teski matematicar da jos malo objasni ulogu 400 kV vodova u ljuljanju ees? :mrgreen:
Vasco da Gama

#96 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Vasco da Gama »

nevjerovatno koliko ljudi gaje samo-rasizam, te mi nismo kao svabe nemamo mi mentalitet, mi smo lijencine po prirodi, niza bica malte ne, samo znamo rostiljati, derneciti, piti kafu, itd...

isto objasnjenje za grke, portugalce, italijane, spance... sto juznije ides to je sve veci "balkan" i sve nazadnije. propada euro i evropa jer eto, lijeni juznjaci nece da rade...

poenta nije u narodima i mentalitetima, njemacka je sakom i kapom davala kredite grckoj i drugim zemljama jer jednostavno tako sistem funkcionise, tako se finansira njihov ekonomski rast. ovi proizvode a ovi se zaduzuju da kupe te njihove proizvode i plate ih sa kamatom. em kupis golfa em vratis kredit sa kamatom za tog golfa njemackoj banci, ako nemas uzmu ti sto imas. nit je nijemac zli njemac kao sto kazu grci nit je grk lijeni balkanac kao sto kaze ta hinjska neoliberalna ideologija sa malo laznog multikulturalizma umjesanog u suplju pricu tipa ovi juznjaci imaju dusu ali nece da rade...

to da je neko lijen i nema mentalitet je ideoloska ubleha. tacno je da nama treba uredjena drzava i da bi nam bolje bilo u eu jer ne znamo sami, ali to nema veze sa mentalitetom i rasom vec sa cinjenicom da nemamo sredstva za konkurentnu proizvodnju i bili bi smo uskraceni za ta sredstva ako kojim slucajem dodjemo blizu toga da izgradimo vlastite kapacitete. zapad te voli dok sviras zanimljivu folk muziku i dok si zrtva na cnn-u ali probaj se stavit u isti tehnoloski ravan i nacicemo vam "visevijekovne etnicke mrznje" i nazadni mentalitet koje vam toboze ne daju...
Alfons Kauders

#97 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

Vasco da Gama wrote:nevjerovatno koliko ljudi gaje samo-rasizam, te mi nismo kao svabe nemamo mi mentalitet, mi smo lijencine po prirodi, niza bica malte ne, samo znamo rostiljati, derneciti, piti kafu, itd...

isto objasnjenje za grke, portugalce, italijane, spance... sto juznije ides to je sve veci "balkan" i sve nazadnije. propada euro i evropa jer eto, lijeni juznjaci nece da rade...

poenta nije u narodima i mentalitetima, njemacka je sakom i kapom davala kredite grckoj i drugim zemljama jer jednostavno tako sistem funkcionise, tako se finansira njihov ekonomski rast. ovi proizvode a ovi se zaduzuju da kupe te njihove proizvode i plate ih sa kamatom. em kupis golfa em vratis kredit sa kamatom za tog golfa njemackoj banci, ako nemas uzmu ti sto imas. nit je nijemac zli njemac kao sto kazu grci nit je grk lijeni balkanac kao sto kaze ta hinjska neoliberalna ideologija sa malo laznog multikulturalizma umjesanog u suplju pricu tipa ovi juznjaci imaju dusu ali nece da rade...

to da je neko lijen i nema mentalitet je ideoloska ubleha. tacno je da nama treba uredjena drzava i da bi nam bolje bilo u eu jer ne znamo sami, ali to nema veze sa mentalitetom i rasom vec sa cinjenicom da nemamo sredstva za konkurentnu proizvodnju i bili bi smo uskraceni za ta sredstva ako kojim slucajem dodjemo blizu toga da izgradimo vlastite kapacitete. zapad te voli dok sviras zanimljivu folk muziku i dok si zrtva na cnn-u ali probaj se stavit u isti tehnoloski ravan i nacicemo vam "visevijekovne etnicke mrznje" i nazadni mentalitet koje vam toboze ne daju...
Da - mentalitet nije toliki problem kao sto mnogi misle. Imali smo isti mentalitet i dok su Afrikom i Bliskim Istokom harali Energoinvest, ZGP, Hidrogradnja, UNIS itd. Ne mijenja se mentalitet za samo jednu generaciju.

Ali tada smo imali do detalja razradjene planove, dobru ekonomsku politiku, dobre kadrove - i sistem koji je funckionisao. Nas narod nije lijen ni nesposoban, imamo strasnih pojedinaca, uvijek smo ih imali, kako u Bosni tako i vani. Sad je problem sto ih ne znamo prepoznati i iskoristiti.

Problem je sto je meritokracija mrtva i sto sad na naplatu lagano dolaze aferimi od prije 10, 20 godina... Valja platiti ceh za uhljebljenje nesposobnih, za srozavanje obrazovnog sistema, za nepotizam. Nasi fakulteti su prije 20 godina proizvodili kadrove koji bi svojom strucnoscu konkurisali energeticarima i gradjevincima sa zapada, a danas stancamo duplo vise diploma godisnje, sa neuporedivo manje znanja i iskustva.
Acerovac

#98 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Acerovac »

Problem u nasem mentalitetu.

http://www.youtube.com/watch?v=f797eI3pMeI
Dozer

#99 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Dozer »

Uvodni post je odlican, i prilicno dobro je definisao stanje "na terenu" sto se tice nabrojanih javnih preduzeca.

Ali, ima par sitnih fulica.

- Vodovod: Jesu digli cijene, ali nisu znacajno povecali naplatu jer im masa raje, pogotovo viseclane porodice, ne placaju vodu nikako, ili placaju djelimicno. Ja prvi placam samo pola iznosa racuna jer jednostavno ne priznajem nacin obracuna po kojem se mene, kao viseclanu porodicu, bukvalno kolje. Naravno, njihova infrastuktura je u qrcu, curi na sve strane, imaju viska zaposlenih bar 30%, sanacionih i razvojnih projekata nemaju, a ne mogu ni imati jer sve sto naplate ide na njihove tekuce troskove, prvenstveno plate, a ako sta i ostane, to im uzme Kanton da bi se pokrile razne druge budzetske rupe.

- Telekom: Klasicna dinastijsko-stranacka firma koja radi nezajazljivosti "vlasnika" ide u totalni sunovrat. Jos uvijek imaju profit, ali za godinu-dvije mislim da ce to nestati. Suvise su tromi, neinventivni, drski i bezobrazni, a to je u ekonomiji uvijek recept za propast.

- Elektroprivreda: Oni, u sustini, stoje najbolje od svih ovih preduzeca. Postojeci proizvodni kapaciteti se mogu koristiti bar jos 5 godina, a vjerovatno i 10 uz manje sanacije i dorade, i njima mogu obezbjedjivati lagodan zivot kakav im je i sada. Oni su i u naboljoj situaciji sto se naplate tice jer im je najlakse iskljuciti neplatise. Naravno, i ovdje se desavaju talovsko-politicke varijante, pa imaju milionske duznike koji su mahom privredni subjekti, sto privatni, sto javni, ali EP to, ocito, i ne zanima previse. Medjutim, ni oni ne mogu opstati samo od naplate domacinstvima, pogotovo jer im neki sektori izdisu (TE, rudnici).

- GRAS: tu je suvisno bilo sta reci. Bimo (i pripadajuca mu stranka) je tu firmu skrh'o do clanaka i ona se vise jednostavno ne moze oporaviti. Solucija bi bila da se u nju ulozi nekih 500-600 miliona, da se sve "renovira" i dijelom privatizuje (30-45%), otpusti visak radnika, i krene takoreci od nule.

- Toplane i Plin: Ovo je vec postalo pateticno. Prije svega, i sto se plina tice, treba znati da mi imamo 3 instance koje se "bave" grijanjem - BH Gas, Sarajevo gas i Toplane. Jedna od prve dvije je tu ocit visak i u prvom koraku to treba sinergirati, odnosno stopiti u jednu firmu. Automatski ce se smanjiti njihovi troskovi. Nepostojanje alternativnog izvora nabavke plina izvana je tu najveci problem, a on direktno utice na krajnje cijene. A te cijene su za nas standard vrlo visoke i osnovni su razlog odustajanja ljudi od ovog energenta. Cak i Toplane u KS koriste neka nekvalitetna goriva, sto se najbolje osjeti u stanovima po cesto prisutnom mirisu sumpora. Sto se naplate plina tice, tu je situacija slicna onoj u EP - postoje milionska potrazivanja, ali uglavnom od privrednih subjekata koji su ili drzavni ili privatni-talovski. S druge strane, Toplane imaju neuporedivo veci problem jer je iskljucenje neplatisa s mreze puno komplikovanije, a to ljudi koriste. Onda oni svoje minuse pokusavaju nadoknaditi dizanjem cijene, a to ni pod razno nije rjesenje jer onda se samo povecava broj neplatisa. Zacarani krug, ali koji neumpljivo vodi bankrotu.

MMF... to je ona "kvaka 22". Dace MMF kredit, nije problem, ali - ko ce taj kredit vratiti? Cime? Sada su Federaciji pristigle rate u visini od skoro 1 milijarde. Nova zaduzenja ce tu ratu samo povecati u nekom momentu, a do tog momenta u budzetima je sve manje i manje priliva. Ne treba biti genije da se predvidi rezultat... RS je, opet, u svom "filmu" i Dodik i tamosnje vlasti uredno lazu narod da njima ova transa MMF-a nije ni trebal ni za sta (a jeste, jer su i po RS-u planirane neke aktivnosti od dijela te love), pa su zato jer im "nije ova lova trebala" sami digli kredit od 23 miliona EUR :D. Naravno,, namjena ista - krpljenje budzetskih rupa.

A kod nas, i kako to nasi politicari rade, jedna propustena transa MMF-ovog kredita vodi lancanoj reakciji kakvu upravo sada imamo - ono para sto ima po raznoraznim budzetima se odmah preusmjerava na plate administracije, a onda ti budzeti ostaju prazni i neke druge stvari ostaju neplacene. Onda, radi neisplacivanja plata administarciji ili njenom dijelu (sto je upravo slucaj) dolazi do enormnog smanjenja uplate doprinosa u PIO, a to onda znaci neisplacivanje invalidnina i penzija (neisplacivanje invalidnina u januaru je vec najavljano). Naravno, i zdravstveno ide u pkaetu. Onda, kada konanco stigne rata kredita, treba prvo pokrpiti rupe u platama administraciji (radi socijalnog mira, naravno), a onda nece nista ostati za penzije, i pri tome je vec napravljen milionski dug prema toj adminsitraciji u visini jedne plate (pod uslovom da transa stigne za isplatu do narednog platnog perioda). Itd. itd.

Elem, bice ovdje sege metar :)
Alfons Kauders

#100 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

Dozer wrote: - Vodovod: Jesu digli cijene, ali nisu znacajno povecali naplatu jer im masa raje, pogotovo viseclane porodice, ne placaju vodu nikako, ili placaju djelimicno. Ja prvi placam samo pola iznosa racuna jer jednostavno ne priznajem nacin obracuna po kojem se mene, kao viseclanu porodicu, bukvalno kolje. Naravno, njihova infrastuktura je u qrcu, curi na sve strane, imaju viska zaposlenih bar 30%, sanacionih i razvojnih projekata nemaju, a ne mogu ni imati jer sve sto naplate ide na njihove tekuce troskove, prvenstveno plate, a ako sta i ostane, to im uzme Kanton da bi se pokrile razne druge budzetske rupe.

- Elektroprivreda: Oni, u sustini, stoje najbolje od svih ovih preduzeca. Postojeci proizvodni kapaciteti se mogu koristiti bar jos 5 godina, a vjerovatno i 10 uz manje sanacije i dorade, i njima mogu obezbjedjivati lagodan zivot kakav im je i sada. Oni su i u naboljoj situaciji sto se naplate tice jer im je najlakse iskljuciti neplatise. Naravno, i ovdje se desavaju talovsko-politicke varijante, pa imaju milionske duznike koji su mahom privredni subjekti, sto privatni, sto javni, ali EP to, ocito, i ne zanima previse. Medjutim, ni oni ne mogu opstati samo od naplate domacinstvima, pogotovo jer im neki sektori izdisu (TE, rudnici).

- Toplane i Plin: Ovo je vec postalo pateticno. Prije svega, i sto se plina tice, treba znati da mi imamo 3 instance koje se "bave" grijanjem - BH Gas, Sarajevo gas i Toplane. Jedna od prve dvije je tu ocit visak i u prvom koraku to treba sinergirati, odnosno stopiti u jednu firmu. Automatski ce se smanjiti njihovi troskovi. Nepostojanje alternativnog izvora nabavke plina izvana je tu najveci problem, a on direktno utice na krajnje cijene. A te cijene su za nas standard vrlo visoke i osnovni su razlog odustajanja ljudi od ovog energenta. Cak i Toplane u KS koriste neka nekvalitetna goriva, sto se najbolje osjeti u stanovima po cesto prisutnom mirisu sumpora. Sto se naplate plina tice, tu je situacija slicna onoj u EP - postoje milionska potrazivanja, ali uglavnom od privrednih subjekata koji su ili drzavni ili privatni-talovski. S druge strane, Toplane imaju neuporedivo veci problem jer je iskljucenje neplatisa s mreze puno komplikovanije, a to ljudi koriste. Onda oni svoje minuse pokusavaju nadoknaditi dizanjem cijene, a to ni pod razno nije rjesenje jer onda se samo povecava broj neplatisa. Zacarani krug, ali koji neumpljivo vodi bankrotu.
Od - do :thumbup:

Za ViK i plin je narocito problematican taj meni neobjasnjivi nacin naplate... Individualni korisnici se lako mogu skinuti s mreze, zato hajde da njih muzemo, dok etazni vlasnici na Toplanama haman i ne moraju placati. Tako imamo debilnu situaciju gdje se ljudima u kucama i stanovima koji se griju na plin jednim dijelom fakturisu troskovi uzrokovani problemima u naplati Toplana. Ljudi se masovno odjavljuju. Neki dan je bilo istrazivanje na sa-x, koliko je domacinstava odustala od plina radi cijene.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... /131127118

Otprilike u isto vrijeme odradim servis kod sebe, ciscenje prije sezone... Pitam majstore da li raja fakat tako prelazi na ugalj, kazu mi da je otprilike pola njihovih redovnih musterija odlucila odjebati plin. I onda se ibretimo sto se se s Drvenije ne vidi Cobanija od smoga. Pumpajuci cijene samo tjeraju vise korisnika, sto kazes zacarani krug. ViK isto tako dize cijene, a naplativost u kurcu... Hajmo dizati cijene budalama koje placaju, a ovi sto ne placaju, jebaji ga, od njih svakako nema nista. Podsjeca me na Dzamonju, kada objasnjava kako seljak pokusava izvuci balvan s dva konja, jedan uopste ne vuce, a drugi sa satra - i bije tog sto vuce. "Pa sto udaras bolan tog konja koji vuce?!" - "Jebi ga, od ovog drugog svakako nema nista, a ovom samo malo fali da sam izvuce"... Paralele se mogu povuci i u privredi, hajmo derati sve male porodicne firme na svakom koraku, a to sto pojedina preduzeca u drzavnom vlasnistvu duguju stotine miliona poreza, doprinosa - jebi ga, od njih svakako nema nista.

MMF... to je ona "kvaka 22". Dace MMF kredit, nije problem, ali - ko ce taj kredit vratiti? Cime? Sada su Federaciji pristigle rate u visini od skoro 1 milijarde. Nova zaduzenja ce tu ratu samo povecati u nekom momentu, a do tog momenta u budzetima je sve manje i manje priliva. Ne treba biti genije da se predvidi rezultat... RS je, opet, u svom "filmu" i Dodik i tamosnje vlasti uredno lazu narod da njima ova transa MMF-a nije ni trebal ni za sta (a jeste, jer su i po RS-u planirane neke aktivnosti od dijela te love), pa su zato jer im "nije ova lova trebala" sami digli kredit od 23 miliona EUR :D. Naravno,, namjena ista - krpljenje budzetskih rupa.

A kod nas, i kako to nasi politicari rade, jedna propustena transa MMF-ovog kredita vodi lancanoj reakciji kakvu upravo sada imamo - ono para sto ima po raznoraznim budzetima se odmah preusmjerava na plate administracije, a onda ti budzeti ostaju prazni i neke druge stvari ostaju neplacene. Onda, radi neisplacivanja plata administarciji ili njenom dijelu (sto je upravo slucaj) dolazi do enormnog smanjenja uplate doprinosa u PIO, a to onda znaci neisplacivanje invalidnina i penzija (neisplacivanje invalidnina u januaru je vec najavljano). Naravno, i zdravstveno ide u pkaetu. Onda, kada konanco stigne rata kredita, treba prvo pokrpiti rupe u platama administraciji (radi socijalnog mira, naravno), a onda nece nista ostati za penzije, i pri tome je vec napravljen milionski dug prema toj adminsitraciji u visini jedne plate (pod uslovom da transa stigne za isplatu do narednog platnog perioda). Itd. itd.

Elem, bice ovdje sege metar :)
Aranzman s MMF-om uopste nije los, naprotiv, dobili smo bruku para po pravo povoljnim uslovima. Alternativa je bila zaduzivanje po komercijalnim kamatama ili ogromno kresanje plata, praceno kresanjem penzija radi smanjenja doprinosa, sto bi nas gurnulo jos dublje u recesiju. Kakve li bi bile posljedice kada bi se svima u javnom sektoru skresale plate za 20%, plus onda i penzije barem 15%, ne smijem ni da pomislim... Kupovna moc bi otisla u kurac i u roku od nekoliko mjeseci privatni sektor bi takodjer bio osakacen, jer bi raja smanjila potrosnju na minimum, od cevabdzinica i granapa do butika i trznih centara, svi bi najebali.

Problem je sto jednostavno nije uradjeno dovoljno na racionalizaciji. Mi se ganjamo s MMF-om vec pet godina i trudimo se da nadjemo nacine da ne ispunimo njihove zahtjeve, tj da ih ispunimo formalno ali ne i sustinski (vidi pod Sejdic - Finci). Nije ucinjeno skoro nista konkretno na racionalizaciji, i dalje se zaposljava, i dalje se bacaju pare na gluposti, i dalje imamo viska ljudi u skoro svakom dijelu javnog sektora. Dakle pet godina se pravimo budale i za dlaku ispunjavamo uslove, a zapravo ne radimo nista konkretno da se potrosnja smanji.

btw. sad mi pade na pamet da sam zaboravio pomenuti Zeljeznice, mada se ni tu nema nista reci. U RS imaju oko hiljadu radnika viska, u FBiH sigurno i vise. A o minusima da i ne pricamo...
Post Reply