Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
-
Naslovnica
#76 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Moj prijatelj radi u firmi gdje je svaka druga subota radna - neplaćena.
Dobiju 18 dana godišnjeg, ali zato odrade 26 neplaćenih subota, tako da praktično ne dobiju ništa.
Radi se za sve državne praznike, jedino se dobije po 1 dan za Bajram(e).
Plata minimalna (doduše, redovna i prijavljen je).
"Gazda" je bahati milioner, kojemu se moraju "klanjati" kada prolazi, a da ne spominjem pranje "gazdinih" automobila, i sl poslove.
Dođe u firmu poziv za učlanjenje u sindikat, poziv se podere u osmijeh.
Kupio je sve moguće inspekcije.
Šta im čovjek može?!
Dobiju 18 dana godišnjeg, ali zato odrade 26 neplaćenih subota, tako da praktično ne dobiju ništa.
"Gazda" je bahati milioner, kojemu se moraju "klanjati" kada prolazi, a da ne spominjem pranje "gazdinih" automobila, i sl poslove.
Šta im čovjek može?!
-
Naslovnica
#77 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Nije ta branša, ali ima svega. A hajde daj se nekome žali. Hajde daj otkaz...hiljade nezaposlenih čekaju na kapiji. Doveli su narod u položaj koji je gori nego robovlasnički.Kastanienallee wrote:Ovo zvuci kao primjer firme koja se bavi dizajnom i proizvodnjom ambalaze ciji je vlasnik isto neki politicar. Prijatelj koji je tamo radio kao graficki dizajner je tokom dana i satnice od 12 sati bio primoran raditi razne fizicke poslove, od prenosenja raznih teskih predmeta, voznje viljuskara, stajanja iznad otrovnih isparavanja boja bez ikakve zastite. Svoj posao dizajnera je bio primoran raditi kuci tokom noci nakon tih 12 sati provedenih u firmi kao fizicki radnik. Za 3 mjeseca je postao bijel, smrsao desetak kilograma i postao bezvoljna kopija covjeka koji je bio. Jedva se odlucio dati otkaz jer i on ima porodicu, dijete koje treba hraniti ali je prevagnuo strah da mrtav nece puno biti od koristi svom djetetu.Naslovnica wrote:Moj prijatelj radi u firmi gdje je svaka druga subota radna - neplaćena.
Šta im čovjek može?!
-
Labirint
#78 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Kako neko rece dobrodosli u BH privredu... Slicno iskustvo sam imao
nekad davno dok je danasnji generalni EP drzao T3, cekah ga da dodje
sa rucka sa cackalicom,al' kako je on otpoceo dijalog tako sam ga ja objerucke
prihvatio pa ako vec pricamo "ocam ocat sviju mi i sl." nije nikakav problem
Kad vidis vec koliko je sati treba se samo prilagoditi pa okrenuti na hardkor zahebanciju,
ionako da ne prodjes na 95% razgovora u ovom vilajetu od drzave i nije neka steta...
nekad davno dok je danasnji generalni EP drzao T3, cekah ga da dodje
sa rucka sa cackalicom,al' kako je on otpoceo dijalog tako sam ga ja objerucke
prihvatio pa ako vec pricamo "ocam ocat sviju mi i sl." nije nikakav problem
Kad vidis vec koliko je sati treba se samo prilagoditi pa okrenuti na hardkor zahebanciju,
ionako da ne prodjes na 95% razgovora u ovom vilajetu od drzave i nije neka steta...
-
suncokret10
#79 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
vidi, ne možeš ti porediti sebe i nekog stručnjaka i eksperta. možda složenost poslova koje ti obavljaš odgovara pranju auta, i onda je ok da ti ponekad daju da ga opereš ili odeš po ćevape, ali dozvoli da ima malo obrazovanijih ljudi čiji poslovi su složenijih od tvojih.emmir1 wrote:[q
Jao , jao.
Pa 100% ni njemu ne bi prao auto.
On tamo sam sebi pere auto.
Pa nisi valjda umislio da mu trebaš odvesti auto na Željeznicu pa sapunjat ga.
To je samo razgovor bio.
On je mislio da je pametan ali ti si trebao da budeš pametniji od njega.
Samo kažem neka ti bude škola pa da naredni put ti budeš pametniji.
Ne kažem da si glup , siguran sam da nisi i siguran sam da ćeš se već snaći.
Uostalom posla u u tvom sektoru uvijek ima
-
mali_balon
#80 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
azurna_obala wrote:
šta hoćeš da kažeš ovim ciframa....tolika je nezaposlenost da bi svi trebali raditi bilo šta, trpiti i dopustiti ponižavanja bilo koga i bilo čega?? Bilo bi onda lijepo da nam ti opišeš svoje radno mjesto, da vidimo o čemu pričaš zapravo, sa koje si ti strane, ona koja handri narod ili ona koja šuti i trpi....???
Ovo sve kao da se pomirilo sa tom nekom situacijom koja je takva kakva je..i zato i jest masa onih koji se slažu sa ovim govnarom od poslodavca...još kad počnu pričati o zapadu, pa jebote, može li se navesti nešto dobro kao primjer sa tog zapada, nešto da se primjeni ovdje, da se nešto nauči....nešto pozitvno!
I ove hipotetičke teze, ja bih to, ja ne bih ovako, ja bih onako.....sve to u vodu pada dok se ne nađeš tu, zato ne serite bezveze, šta bi bilo kad bi bilo.
Zao mi je jedino djevojke koja je bila prije mene na razgovoru i koja kaze, citiram " Radila bih bilo sta samo da me prime ".
Ovo gore je rekao postavljac teme, mislim da ne trebam dalje objasnjavati to u vezi nezaposlenosti, jer kada radis i kuckas sa posla lako je srati i biti ponosan, posten, obrazli itd itd. Dok sam radio i bukvalno drmao lovu i ja sam imao dostojanstvo, nisam trpio ponizavanja, hodao uspravne glave, nisam se mirio sa situacijiom. Bogami ostadoh bez posla (ovo je odgovor na tvoje pitanje gdje radim i kad sam radio nisam bio u poziciji da handrim nego sam bio onaj "primatelj") i poceh potragu za istim, u godinu dana posalo 500 prijava a bio na nekih 15ak razgovora, nekad dodjes na razgovor vec se zna ko radi tu i taj kandidat stoji tu pored tebe, ili imas 40ak kadnidata itd itd. Onda dodjes na razgovor nekad te gledaju kao nekog imbecila, s visoka, neki dan mi gazda dade papri da procitam pravla ponasanja gdje izmedju ostalog pise nema kolutanja ocima i po potrebi se ostaje i poslje radnog vremena (da se razumijemo sa vecinom sam se pravila sam se slozio). Onda pocinju pitanja, ti znas da ta pitajna postavljaju nestrucni ljudi, kao sto rekoh culi ili negdje procitali da to treba pitati, okrene se sve oko tebe, upali onaj ponos pocens se i ti sprdati, drzi te taj podsmjeh dva dana. Treci dan skontas da si i dalje nezaposlen i da se od ponosa i dostojanstva ne zivi pa se na drugom razgovoru uozbiljis i ti dodjes predstavis se i kazes "evo ja donio kao neki portfolio sa preporukama, certifkatima i diplomama pa malo prelistajte i pogledajte sta drugi kazu o meni" kaze meni gazda "jebote ti ko manekenka dosao sa bukletom", doslo mi da uzmem buklet da ga sa njim opalim po glavi i da izadjem, ali sut tripi od ponosa i dostojanstva se ne zivi.
Susretao sam se sa istim pitanjima kao i postavljac teme, na jednom zagovoru su me pitali imam li kredim imam li zirante, ima li mi ko u porodici kredi koji je kredit, je liiko politicki angazovan, koja stranak, gdje radi otac mati zena rodjak itd itd (doduse jes bila jedna od bezbjednostnih agencija) ja nisam morao odgovarati mogao sam otici jel tako.
Kao sto rekoh lako je biti dostojanstve ni ponosan kada se ima posao )sto bi se reklo tudjim kurcem gloginje mlatit) ali kada se nedjes medju ovih 500000 onda sve pada u vodu, tad nastaje borba. Jer znas da ce velika vecina od tih 500000 dati guze ako treba jer nema izbora mora.
Ta sva pitanja ne treba licno shvatati kao sto rekoh to su psiholoska pitanja s namjerom da se izazove reakcija. Nekom su pitanja previse licna, nekom ne, nekom su previse provocirajuca nekom ne, njihovo je da pitaju a nase je dogovaramo ili da kmecimo kako nas zajebaju.
-
mahalas505
#81 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Ma ne moras daleko da gledas sa prozora da vidis firmu koja tretira svoje zaposlene kao "stoku." Npr. Konzum,Drvopromet...Naslovnica wrote:Moj prijatelj radi u firmi gdje je svaka druga subota radna - neplaćena.
Šta im čovjek može?!
To je glavni razlog sto se mogu tako ponasati na razgovorima za posao i dodas jos malo bolesnog mentaliteta i dobije razgovor kao na pocetku teme. A ne ove gluposti koji ljude prosipaju tako je na zapadu, a o zapadu citaju preko interneta.Naslovnica wrote:Nije ta branša, ali ima svega. A hajde daj se nekome žali. Hajde daj otkaz...hiljade nezaposlenih čekaju na kapiji. Doveli su narod u položaj koji je gori nego robovlasnički.
Naravno upravu si treba pristati na sve moguce ustupke, ali neka pitat ce tebe starost gdje ti je bila mladost.mali_balon wrote:Ta sva pitanja ne treba licno shvatati kao sto rekoh to su psiholoska pitanja s namjerom da se izazove reakcija. Nekom su pitanja previse licna, nekom ne, nekom su previse provocirajuca nekom ne, njihovo je da pitaju a nase je dogovaramo ili da kmecimo kako nas zajebaju.
- sema911s
#82 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
podjseti me ovaj vas razgovor u motorex-u,.,
dolaze dva celavca jedan onako fin posten druugi pokupio svu pamet svjeta,.,
i prica krene nesto o fudbala a ja laik za to,., hajd nekako izdrzim kontam jel razgovor za posao il sta,.
nekako okrenem o struci, vidim pojma nema,., pitam ga sta je od skole zavrsio kaze faks u travniku(ko i ja),., hajd pocnem zahebavat i provocirat,.,njemu gori, i sada vadi neke djelove auta iz kutije ja ko iz topa odgovaram,., pred prozorom stoji opel astra j,., kaze koji joj je motor(njegova inace),., posto je seljacina,.,ja onako dizel 1,7 ,.,pita kako znas pa vidi ti se na obrvama da nemozes u selo doci sa benzinjarom smijace ti se nemozes traktora nasut,. krivo njemu ovaj ga drugi smiruje, i poce prica o nekom djelu kako radi on nece da popusti(remen je bio po njegovom remen se vidi sa vana u kakvom je stanju),.,i na kraju meni dojadilo, ustanem kaze nismo jos gotovi, ma ti zahebaji nekoga drugog od mene imate mahanje i primjedbu nadredjenim, oslije su me zvali 2-3 puta da se javim ko eto treba im neko ko ja,.
a u megamix-u sam se ismijao ko lud,. njih 6 sjedi skockani ko i ja
,. ovaj najskockani kada je odvalio đe si zemljak, jel babo pobro sljive ja oplako,. kontam zamjenio me, jesu moji isli brat te sljive al bas na tebe da naletim,. i citav razgovor za posao prica o rakiji, sljivama, i nekako ih prekinem pitam jesam dobio posao ,.kaze jesi al moramo probat sljivu,. ja se nasmijem nista od posla ja mislio vi ozbiljna firma a ovo lakrdija,.
a neznam jel ko bio na razgovoru za posao u drzavnim institucijama
dolaze dva celavca jedan onako fin posten druugi pokupio svu pamet svjeta,.,
i prica krene nesto o fudbala a ja laik za to,., hajd nekako izdrzim kontam jel razgovor za posao il sta,.
nekako okrenem o struci, vidim pojma nema,., pitam ga sta je od skole zavrsio kaze faks u travniku(ko i ja),., hajd pocnem zahebavat i provocirat,.,njemu gori, i sada vadi neke djelove auta iz kutije ja ko iz topa odgovaram,., pred prozorom stoji opel astra j,., kaze koji joj je motor(njegova inace),., posto je seljacina,.,ja onako dizel 1,7 ,.,pita kako znas pa vidi ti se na obrvama da nemozes u selo doci sa benzinjarom smijace ti se nemozes traktora nasut,. krivo njemu ovaj ga drugi smiruje, i poce prica o nekom djelu kako radi on nece da popusti(remen je bio po njegovom remen se vidi sa vana u kakvom je stanju),.,i na kraju meni dojadilo, ustanem kaze nismo jos gotovi, ma ti zahebaji nekoga drugog od mene imate mahanje i primjedbu nadredjenim, oslije su me zvali 2-3 puta da se javim ko eto treba im neko ko ja,.
a u megamix-u sam se ismijao ko lud,. njih 6 sjedi skockani ko i ja
a neznam jel ko bio na razgovoru za posao u drzavnim institucijama
- Drvosjeca iz Dejcica
#83 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Šuti, dobro je neka ne puca...
Ljudi (mrski socijalisti i osobe lijeve orjentacije) su se još početkom 20. vijeka borili protiv ovakvih stvari po Evropi i svijetu a vi se čudite i ibretite kapitalistima.
Volio bih da ljude na poslu počnu šibati bičevima, da ponovo uvedu djecu u pogone već od 7 godina uz nadnicu pa bi onda nekome došlo iz guzice u glavu - valjda. Idem do kladionice i na kaficu. 
Ljudi (mrski socijalisti i osobe lijeve orjentacije) su se još početkom 20. vijeka borili protiv ovakvih stvari po Evropi i svijetu a vi se čudite i ibretite kapitalistima.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
-
ljutiajvar
#85 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
MrShadowMrShadow wrote:Nakon sto sam prosao prvi razgovor sa tim nekim HR odjeljenjem valjda, manje vise je sve bilo ok i normalno, danas sam pozvat na drugi razgovor jer sam usao u uzi krug i tu nastaje cirkus.
Prvo da iskoristim priliku da *ebem sve mile sefu koji je obavljao interviju sa mnom, sve je drugo osim obrazovanog i kulturnog covjeka koji zasluzuje da bude na jednoj takvoj poziciji. Da nisam bio u javnoj ustanovi gdje bi popusio kaznu za napad na sluzbeno lice razlupao bi mu glavu istog trenutka. S obzirom da je razgovor trajao nesto vise od pola sata i da je tu bilo svega i svacega, napisat cu sada samo jedan dio da vidite o cemu se otprilike radi.
Dakle nakon 10 minuta mog predstavljanja o sebi i svom znanju, radnom iskustvu u inzinjeringu isl tip mi kaze " Zasto ti to nama pricas, imas sve to u CV-u, nas zanima ko si ti, cime se bavis u zivotu, ko su ti roditelji, sta rade ..![]()
Vidio sam odmah gdje sve to vodi pa sam svjesno pristao na njegova podjebavanja i pokusaje ponizenja. Dakle tip mene kao osobu koja konkurise za poziciju IT inzinjera u istoj kompaniji pita pitanja tipa:
1)
- " Da li bi ti meni prao auto "
- Ne bih
- " Znas li ti da ovdje svi radimo sve, ja sam tebi sef, treba da me gledas kao oca jer cu ti ja davati platu i hraniti te, jel bi svom ocu mogao da odbijes da mu operes auto "
- Odbijao sam vec, nisam nikada ni svoje vlastito auto oprao, ima praona za to kad je prljavo.
- " Znas li ti koju ja tebi cast ukazujem time sto ti dajem da peres moje auto od 60.000, vjerujem ti da ga neces ogrebat itd"
- Ja![]()
![]()
, da sam htio prati auta ne bih isao u skolu
2)
- " Ako te pitam da mi kupis burek, da li bi to uradio "
- Bih naravno, kupio bi vjerovatno i sebi da rucam tako da mi nebi bio problem ponijeti i vama
- " Jel bi to isto uradio i drugi dan ako te pitam "
- Bih naravno, nema problema
- " Ako te treci dan ne pitam, jel bi se ti sjetio mene da sam gladan i jel bi mi sam donio burek "
- Ne bih jer mi to nije u opisu posla
- " Znas li da smo mi svi ovdje porodica i da moras misliti o meni isto kao da mislis o svom ocu, u svakom trenutku "
- Ja kontam, daj skini mi se k*rca, i popusti mi oca vise![]()
![]()
3)
- " Izvolite ovaj obrazac, trebate potpisati da mozemo provjeriti vasu kreditnu historiju jer ne mozete raditi kod nas ako imate problema sa bankama "
- Ja uzmem i krenem citati papir prije potpisa
- " Zasto citas ? "
-Zato sto hocu da znam sta potpisujem
- " kako mislis raditi s nama ako nam ne vjerujes, nema potrebe da citas "
- Ja vas ne poznajem, danas sutra da dodje neko gdje trebam potpisati nesto u ime firme, vjerujem da bi vam smetalo ako ne bih citao ugovore pa uvalio cijelu firmu u problem.
- " Drugo su klijenti, ali ti nama moras vjerovati "
Ovako je otprilike teklo 85% razgovora, a najmanje se razgovaralo o mom obrazovanju, znanju i profesionalnom iskustvu.
Eto izvinjavam se na dugom postu, vjerovatno vam je svima mrsko citati ovo, ima tu jos pun K**** gluposti od danas, ali vas necu smarati, samo sam frustriran i ne mogu da vjerujem kakve nam budale vode firme i drzavu.
I da, bjezite od PRIZMA MKO
To sto si dozivio nije nista neobicno. U osnovi politika jedne firme je politika covjeka koji je vodi. Nista drugo.
Ili ti ga kratko, naletio si na idiota koji ima moc.
Treba da ti bude drago sto ne radis u takvom okruzenju. Bice bolje!
-
mali_balon
#86 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
mahalas505 wrote:Naravno upravu si treba pristati na sve moguce ustupke, ali neka pitat ce tebe starost gdje ti je bila mladost.mali_balon wrote:Ta sva pitanja ne treba licno shvatati kao sto rekoh to su psiholoska pitanja s namjerom da se izazove reakcija. Nekom su pitanja previse licna, nekom ne, nekom su previse provocirajuca nekom ne, njihovo je da pitaju a nase je dogovaramo ili da kmecimo kako nas zajebaju.
Ne sikiraj se vec me pita, neki dan sam dobio odbijenicu jer sam star za posao ne mogu brzo uciti kao mladji od 35 a meni 38 i sta sad trebam, plakati otvarati teme. Na zalost situacija je takva kakva jest i da se samozapalim na Trgu BiH 1 to nece donijeti hranu na sto.
I evo necu pristati na ustupke, hajmo ja i ti onda sa transparentima pred institucije. Ali daj mi makar 500 mjesecno da imam platiti rezije i za obdanista.
Kao sto rekoh lako je tudjim gloginje mlatit.
- kockica_kockica
#87 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
1)
- Ne bih
- " Znas li ti da ovdje svi radimo sve, ja sam tebi sef, treba da me gledas kao oca jer cu ti ja davati platu i hraniti te, jel bi svom ocu mogao da odbijes da mu operes auto "
- Odbijao sam vec, nisam nikada ni svoje vlastito auto oprao, ima praona za to kad je prljavo.
- " Znas li ti koju ja tebi cast ukazujem time sto ti dajem da peres moje auto od 60.000, vjerujem ti da ga neces ogrebat itd
"
- Ja
Ovo pitanje trebas prenijeti u poslovni svijet. Radi se o tome kako vidis svog sefa. Koliko si spreman uraditi za dobrobit firme i slicno.
2)
- Bih naravno, kupio bi vjerovatno i sebi da rucam tako da mi nebi bio problem ponijeti i vama
- " Ako te treci dan ne pitam, jel bi se ti sjetio mene da sam gladan i jel bi mi sam donio burek "
- " Znas li da smo mi svi ovdje porodica i da moras misliti o meni isto kao da mislis o svom ocu, u svakom trenutku "
- Ja kontam, daj skini mi se k*rca, i popusti mi oca vise
Drugo pitanje je vezano za kolegijalnost u firmi. Koliko je osoba spremna uskociti na zahtjev svom kolegi, a koliko sam od sebe se trebas ili hoces sjetiti da pomognes odnosno da uradis nesto bez da ti se mora to reci.
3)
- " Izvolite ovaj obrazac, trebate potpisati da mozemo provjeriti vasu kreditnu historiju jer ne mozete raditi kod nas ako imate problema sa bankama "
- " Zasto citas ? "
-
Zato sto hocu da znam sta potpisujem
- Ja vas ne poznajem, danas sutra da dodje neko gdje trebam potpisati nesto u ime firme, vjerujem da bi vam smetalo ako ne bih citao ugovore pa uvalio cijelu firmu u problem.
Povjerenje izmedju tebe i poslodavca. Mislim da tu ne treba mnogo price. Zelis raditi kod njih a ne vjerujes im. Nema logike.
Zadnja stvar jesu pitanja oko porodice i slicnog. Uobicajena pitanja svakog normalnog poslodavca. Ne vidim razloga za iscudjavanje.
Mozda njegov pristup nije najbolji i lici na provokaciju medjutim danas CV moze svako napisati ili dati da ga neko za njega/nju napise da zvoni. Iz CV-a ne mozes znati kakva je osoba koja se prijavljuje na posao, koliko moze poslodavac vjerovati tebi ili ti njemu, da li su stvari iz CV-a tipa drustvenost, snalazljivost, rad u timu i izvan njega zaista takvi kakvim ga navodis u CV-u ili su izmisljene fraze koje pisemo da se svidimo poslodavcu.
Ja ne podrzavam pitanja djevojkama za trudnocu i djecu.
Iz posta postavljaca teme, njegov potencijalni poslodavac je u pola sata saznao: da kandidat nije spreman raditi extra posao ako zatreba, ne vjeruje njemu kao posldoavcu, pomoci ce samo ako je to i u njegovom interesu, nece sam inicirati nista, itd...
- Ne bih
- " Znas li ti koju ja tebi cast ukazujem time sto ti dajem da peres moje auto od 60.000, vjerujem ti da ga neces ogrebat itd
- Ja
Ovo pitanje trebas prenijeti u poslovni svijet. Radi se o tome kako vidis svog sefa. Koliko si spreman uraditi za dobrobit firme i slicno.
2)
- Ja kontam, daj skini mi se k*rca, i popusti mi oca vise
Drugo pitanje je vezano za kolegijalnost u firmi. Koliko je osoba spremna uskociti na zahtjev svom kolegi, a koliko sam od sebe se trebas ili hoces sjetiti da pomognes odnosno da uradis nesto bez da ti se mora to reci.
3)
- " Zasto citas ? "
-
Povjerenje izmedju tebe i poslodavca. Mislim da tu ne treba mnogo price. Zelis raditi kod njih a ne vjerujes im. Nema logike.
Zadnja stvar jesu pitanja oko porodice i slicnog. Uobicajena pitanja svakog normalnog poslodavca. Ne vidim razloga za iscudjavanje.
Mozda njegov pristup nije najbolji i lici na provokaciju medjutim danas CV moze svako napisati ili dati da ga neko za njega/nju napise da zvoni. Iz CV-a ne mozes znati kakva je osoba koja se prijavljuje na posao, koliko moze poslodavac vjerovati tebi ili ti njemu, da li su stvari iz CV-a tipa drustvenost, snalazljivost, rad u timu i izvan njega zaista takvi kakvim ga navodis u CV-u ili su izmisljene fraze koje pisemo da se svidimo poslodavcu.
Iz posta postavljaca teme, njegov potencijalni poslodavac je u pola sata saznao: da kandidat nije spreman raditi extra posao ako zatreba, ne vjeruje njemu kao posldoavcu, pomoci ce samo ako je to i u njegovom interesu, nece sam inicirati nista, itd...
- Drvosjeca iz Dejcica
#88 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
mali_balon wrote:mahalas505 wrote:Naravno upravu si treba pristati na sve moguce ustupke, ali neka pitat ce tebe starost gdje ti je bila mladost.mali_balon wrote:Ta sva pitanja ne treba licno shvatati kao sto rekoh to su psiholoska pitanja s namjerom da se izazove reakcija. Nekom su pitanja previse licna, nekom ne, nekom su previse provocirajuca nekom ne, njihovo je da pitaju a nase je dogovaramo ili da kmecimo kako nas zajebaju.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ne sikiraj se vec me pita, neki dan sam dobio odbijenicu jer sam star za posao ne mogu brzo uciti kao mladji od 35 a meni 38 i sta sad trebam, plakati otvarati teme. Na zalost situacija je takva kakva jest i da se samozapalim na Trgu BiH 1 to nece donijeti hranu na sto.
I evo necu pristati na ustupke, hajmo ja i ti onda sa transparentima pred institucije. Ali daj mi makar 500 mjesecno da imam platiti rezije i za obdanista.
Kao sto rekoh lako je tudjim gloginje mlatit.
-
mali_balon
#89 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Kastanienallee wrote:Bez obzira sto razliciti ljudi navode i uvidjaju opravdanost ovakvih i slicnih pitanja na razgovoru za posao, ja nisam u stanju pojmiti i naci opravdanje za taj novi pravac u oblasti upravljanja ljudskim resursima.
Na razgovorima za posao kojima sam prisustvovala u zadnje vrijeme nakon polozenog testa imala sam zadovoljstvo da me intervjuise komisija od tri osobe od kojih su dvije osobe menadzeri na programima za koje se prijavljujem i treca osoba predstavnik kadrovske, osoba obrazovana u oblasti upravljanja ljudskim resursima.
Pitanja koja su meni postavljana nisu imala nista zivotinjsko u sebi niti je iko isprobavao eksperimente na meni.
Pored uobicajenih pitanja zasto sam zainteresovana za to radno mjesto s osvrtom na moj zivotopis i radno iskustvo meni su postavljana intelektualno stimulativna pitanja sta bih uradila u 3-4 hipoteticke situacije koje su tematski vezane za radno mjesto za koje se prijavljujem.
U konkretnoj situaciji postavljaca teme kao osobe koja se prijavljuje za mjesto u IT struci, normalno bi mi bilo da pitam osobu za motiv zasto se prijavljuje i onda bih trazila da cujem ideje koje ta osoba ima, kako bi odgovorio na neke probleme na koje smo u firmi vec naisli i da li ima nesto inovativno sto bi uveo u nas IT sistem. Sva ta brutalnost oko pranja vozila govori samo o jadu tih novopecenih menadzera, njihovim vizijama i kakvo ono imaju misljenje o sebi.
Da njihov jad nas cemer, na zalost toga ima sve vise i vise i opet na zalost oni tako vrse selekciju. Na zalost njima treba neko koga ce izcjediti a ne nekog da vole i da je tu eto reda radi, treba im rob. Na zalost to je kapitalizam u sirovom obliku, neograniceni ili ogranicen nekim labavim zakonima. Neki dan na razogovoru pitam za moja prava i obaveze kaze gazda sva prava koja proizilaze iz zakona o radu, radi se od 8 do 4 i svaka subota je radna, nema bolovanja u slucaju prehlade ili male temperature i ja ga pitam kako cu radit 48 sati sedmicno ako zakon kaze najduze 40 sati, znaci nije po zakonu, drugo pitanje u vezi bolovanja, ako me safata prehlada jel prvo njemu dolazim da mi rektalno izmjeri tempreturu i ocjeni koliko sam bolestan pa tek onda moagu na bolovanje. NE moram reci da me nije zvao na drugi krug razogovora. Moze im se da im se, ja sam realan znam kakava je situacija znam da na svaki konkurs na koji se javim javi se jos najmanje 100 ljudi, to znaju i poslodavci i to debelo koriste, mozd ato nece pokazati na razgovoru ali kad tad ce doci do situacije ili suti i radi ili izvoli radna knjizica.
-
Forsaken
#90 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
ja bi primio covjeka koji bi me poslo u pm na sva 3 pitanja jer bih onda dobio covjeka koji zna sta hoce, ima svoj stav i nije glup(jer ne vjeruje ljudima koje je tek upoznao i ne potpisuje svasta) al sreca ja ne zaposljavam nigdjekockica_kockica wrote:1)
- Ne bih
- " Znas li ti koju ja tebi cast ukazujem time sto ti dajem da peres moje auto od 60.000, vjerujem ti da ga neces ogrebat itd"
- Ja![]()
![]()
2)
![]()
3)
- " Zasto citas ? "
- JThomas
#91 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
naši privrednici i poslodavci su vrlo spremno dočekali i preuzeli "fleksibilno radno vrijeme" i "ostale poslove po uputama neposredno pretpostavljenog" sa zapada, ali nešto ne lete da pošteno i doplate svaki "fleksibilni" sat kao što je to adet na zapadu...
- kockica_kockica
#92 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Ova gore pitanja su banalna pitanja ... Treba biti diplomata, naravno da ni ja ne bih prala sefu auto, niti bi se sama sjetila da mu kupim burek, i citam kad mi neko da nesto na potpis sta potpisujem, ali su ovo trik pitanja na kojim potencijalni kandidati koji misle da su Bogom dani padnu...Forsaken wrote:ja bi primio covjeka koji bi me poslo u pm na sva 3 pitanja jer bih onda dobio covjeka koji zna sta hoce, ima svoj stav i nije glup(jer ne vjeruje ljudima koje je tek upoznao i ne potpisuje svasta) al sreca ja ne zaposljavam nigdjekockica_kockica wrote:1)
- Ne bih
- Ja![]()
![]()
2)
![]()
3)
- " Zasto citas ? "
jedno je imati svoj stav i znati sta hoces, a drugo je biti diplomata i odgovoriti diplomatski na ova pitanja i zadovoljiti potencijalnog poslodavca
- MaxPayne
#93 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Ima i druga suprotnost,na razgovoru sve fino i krasno,oduševljavaju se sa tobom,kasnije kada staviš potpis na ugovor gotovo.Dok ugovor traje njihov si rob,cijede te,tužiš za zaostale plate a na kraju te izađe skuplje pita nego tepsija.Nažalost govorim iz vlastitog primjera.
-
mali_balon
#94 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Pazi, razapet ce te ko dzisusakockica_kockica wrote:
Ova gore pitanja su banalna pitanja ... Treba biti diplomata, naravno da ni ja ne bih prala sefu auto, niti bi se sama sjetila da mu kupim burek, i citam kad mi neko da nesto na potpis sta potpisujem, ali su ovo trik pitanja na kojim potencijalni kandidati koji misle da su Bogom dani padnu...
jedno je imati svoj stav i znati sta hoces, a drugo je biti diplomata i odgovoriti diplomatski na ova pitanja i zadovoljiti potencijalnog poslodavca
-
Trebam te
#95 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Dead Man Walking wrote:Po cemu to? Na zapadu su pitanja licne prirode savsim uobicajena na ovim razgovorima.Cherry-Cherry wrote:kapitalizam na balkanski način
Ma gdje? Ne izmisljaj; mozda u nekoj americkoj vukojebini
Najdublje je pitanje je imas li hoby i koje prirode?
Poz
- hopcup
#96 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
ovo normalna pitanja? i neko to pravda? nemam riječi, majke mi. ovo je kako mali mujica zamišlja HR
- dustaban
#97 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Jes ti to vidio molim te?!hopcup wrote:ovo normalna pitanja? i neko to pravda? nemam riječi, majke mi. ovo je kako mali mujica zamišlja HR
Ja ne mogu sebi doci dokle smo mi mentalno otisli u racku da neki opravdavaju ovakva pitanja.
Oni to zovu "tricky" pitanjima iz kojih se sagledava karakter kandidata koji se ne vidi u CV-a a i to je jako bitno za konacan izbor.
Slazem se, evo recimo pitanja: "bavis li se sportom?" (u zdravom tijelu zdrav duh) "imas li djevojku?" (nije derpe!) "volis li umjetnost?" (nije ljakase), jesi li kad volontirao i bavio se humanitarnim radom? (nece odbijati dodatne napore) itd.
Ali pitanje "hoces li mi oprati auto?" je identicno pitanju "hoces li mi ga popushiti?!"
Ali eto, "strucnjaci za human resources" i to opravdavaju!
- hopcup
#98 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
i još doda "to je na zapadu normalno.."?!!? kao, ako je sa zapada (sve i da je to tamo normalno, a znam da nije) mora da valja. ja jesmo kmetovi, to je strašno.. ubi nas podanički, snishodljivi, bezmudanski mentalitet.dustaban wrote:Jes ti to vidio molim te?!hopcup wrote:ovo normalna pitanja? i neko to pravda? nemam riječi, majke mi. ovo je kako mali mujica zamišlja HR
Ja ne mogu sebi doci dokle smo mi mentalno otisli u racku da neki opravdavaju ovakva pitanja.
Oni to zovu "tricky" pitanjima iz kojih se sagledava karakter kandidata koji se ne vidi u CV-a a i to je jako bitno za konacan izbor.
Slazem se, evo recimo pitanja: "bavis li se sportom?" (u zdravom tijelu zdrav duh) "imas li djevojku?" (nije derpe!) "volis li umjetnost?" (nije ljakase), jesi li kad volontirao i bavio se humanitarnim radom? (nece odbijati dodatne napore) itd.
Ali pitanje "hoces li mi oprati auto?" je identicno pitanju "hoces li mi ga popushiti?!"
Ali eto, "strucnjaci za human resources" i to opravdavaju!
- JThomas
#99 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
pa neka daju i zapadne uslove rada. ha ja.
- muhanata
#100 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
graue_maus wrote:kakva je ovo fora sa ocem i familijom .....mislim to je tvoja privatnost .......
Prije, mislim, tri godine sam isto išla kod njih, prvo kao nekakvi testovi, pa poslije na razgovor. Postavljana su mi i pitanja sa kim živite, ja rekla sa ocem, pitaju gdje on radi?? Ja rekla da ne želim da odgovorim, to je moje pravo, jer nisam došla da zaposlite mog oca, nego mene.Keiko wrote:I onda se ljudi pitaju sto su drzava i ekonomija u qurcu. Bas me zanima kakve bi zahtjeve 'gospodin' postavio da je kandidat za posao zena.
I tako me peglali još, pokušali još koji put da me "premuntaju" da im kažem gdje otac radi, ja sam ostala pri svom, jer sam znala, već kod treće minute boravka u toj prostoriji, da tu nikada neću raditi.
@MrShadow Totalno te razumijem, nažalost!