moras tuziti duznika, onoga kome si bio jamac.uvijekIInikadI wrote:U periodu 2011-2013 plaćao sam (famozna titula Žiranta) oko 150 KM kao dio rate kredita drugoj osobi, ukupno oko 36x150 ~ 5400 KM. Ta osoba je nekako izmirila taj kredit, bilo da je isplatila bilo da je refinansirala za drugi kredit, uglavnom mene je oslobodila obaveza žiranta i tako je prestalo mjesečno plaćanje mojih 150 KM.
Pitanje: đe su sad moje pare, tih 5400 KM? U banci ili kod nosioca kredita, tj. ko bi mi trebaovrattiti lovu? (... a možda niko
)
Jednom sam zvao banku, oni rekli da mi dužnik kredita treba vrattiti pare, čak su se pozivali i da je to 'stari slučaj' iako je bilo prošlo 2 god.
Naravno dužnik kaže da je gotovo sa kreditom i da se obratim banci tako da začarani krug se ne zatvara.
pravni savjet
Moderator: _BataZiv_0809
- muminovic
#76 Re: pravni savjet
- muminovic
#77 Re: pravni savjet
Moze, odes do pisarnice, dobijes pristup predmetu i onda preko svoje sifre i logina pogledas status.kakavdanakneiskustvu wrote:muminovic wrote:nekakavdanakneiskustvu wrote:da li sudovi na netu objavljuju tok sudjenja,sudskih postupaka?
ok,moze li se kako saznati dokle je dosao određeni sudski proces?
Ili ako ti je to mrsko, samo pitas na pisarnici da ti kazu dokle je stiglo.
-
kakavdanakneiskustvu
#78 Re: pravni savjet
Moze, odes do pisarnice, dobijes pristup predmetu i onda preko svoje sifre i logina pogledas status.muminovic wrote:muminovic wrote:nekakavdanakneiskustvu wrote:da li sudovi na netu objavljuju tok sudjenja,sudskih postupaka?
ok,moze li se kako saznati dokle je dosao određeni sudski proces?
Ili ako ti je to mrsko, samo pitas na pisarnici da ti kazu dokle je stiglo.[/quote]
dobijem sifru?
-
uvijekIInikadI
#79 Re: pravni savjet
Hvala na informaciji.muminovic wrote:moras tuziti duznika, onoga kome si bio jamac.uvijekIInikadI wrote:U periodu 2011-2013 plaćao sam (famozna titula Žiranta) oko 150 KM kao dio rate kredita drugoj osobi, ukupno oko 36x150 ~ 5400 KM. Ta osoba je nekako izmirila taj kredit, bilo da je isplatila bilo da je refinansirala za drugi kredit, uglavnom mene je oslobodila obaveza žiranta i tako je prestalo mjesečno plaćanje mojih 150 KM.
Pitanje: đe su sad moje pare, tih 5400 KM? U banci ili kod nosioca kredita, tj. ko bi mi trebaovrattiti lovu? (... a možda niko
)
Jednom sam zvao banku, oni rekli da mi dužnik kredita treba vrattiti pare, čak su se pozivali i da je to 'stari slučaj' iako je bilo prošlo 2 god.
Naravno dužnik kaže da je gotovo sa kreditom i da se obratim banci tako da začarani krug se ne zatvara.
- muminovic
#80 Re: pravni savjet
Ako si stranka u postupku, da, a onda uneses te podatke na: www. pravosudje.ba/predmeti/dobijem sifru?
-
kakavdanakneiskustvu
#81 Re: pravni savjet
muminovic wrote:Ako si stranka u postupku, da, a onda uneses te podatke na: www. pravosudje.ba/predmeti/dobijem sifru?
bio svjedok u jednom postupku
-
zenicablues
#82 Re: pravni savjet
Da li se radi o nekom krivičnom djelu ili prekršaju kojem si bila očevidac?Merkamel wrote:Lijep pozdrav za vas koji budete citali ...
Molila bih za pomoc u nedoumici sam ...
Naime nasla sam se u jako ne prijatnoj situaciji i pozvana sam da budem svijedok ja to nisam zeljela pa sam se lazno predstavila,/mislila sam da ce me pustiti i nekad poslije pozvati/
Da stvar bude gora zavrsila sam u stanici da dam izjavu kao svjedok tog incidenta ja sam se uspanicila i otisla iz policijske stanice naravno dok niko nije gledao ....
Molim vas za pomoc sta mogu ocekivati....nocima ne spavam a ne smijem nikog pitat za pomoc.Molim vas bez osudivanja i onako mi je dovoljno tesko treba mi neka pomoc i lijep savjet sta uraditi dali se trebam bojati.
Hvala unaprijed
- muminovic
#83 Re: pravni savjet
neces moci dobiti pristupbio svjedok u jednom postupku
-
kakavdanakneiskustvu
#84 Re: pravni savjet
muminovic wrote:neces moci dobiti pristupbio svjedok u jednom postupku
ok,mogu li kako saznati kad se zavrsi postupak kako se zavrsilo?
- vjesticanametli
#85 Re: pravni savjet
prijavi predstavniku stanara i upravitelju i zovi inspekciju.....ako je novi grad upravitelj salje u opst. Ng inspekciji i dalje ide samoHattrick123 wrote:Kome se obratiti i na koji zakon pozvati kada neko bez saglasnosti stanara postavi kamere na zgradu?
Muminovicu saljem ti mail ujutru
- muminovic
#86 Re: pravni savjet
vjesticanametli wrote:prijavi predstavniku stanara i upravitelju i zovi inspekciju.....ako je novi grad upravitelj salje u opst. Ng inspekciji i dalje ide samoHattrick123 wrote:Kome se obratiti i na koji zakon pozvati kada neko bez saglasnosti stanara postavi kamere na zgradu?
Muminovicu saljem ti mail ujutru
- vjesticanametli
#87 Re: pravni savjet
- muminovic
#88 Re: pravni savjet
he he he hevjesticanametli wrote:sto ti je iskustvo ha hahahahhaha
-
passiv
#89 Re: pravni savjet
Treba mi savjet/pomoć u vezi nasljeđivanja tj dugova nekih.
Provedena je ostavinska rasprava u kojoj su sve svi odrekli firme. Ta firma je u dugovima. Oni koji su tu radili sad se peru i ne žele ništa da imaju sa firmo a nasljednici iza osnivača koji nisu ni radili ni imali pojma o poslovanju su se odrekli firme na ostavinskom postupku. E sad pitanje je da li treća lica mogu tužiti nasljednike i tažiti naplatu dugovanja firme od njih??
Jedno još pitanje koje je malo vezano za ovo, da li postoji šansa da se neko tuži i da se traži imovina od te osobe (neko nasljednika) koja nije bila u ostavinskom postupku i za koju i ne postoji dokumentacija dakle nema ništa osim fizičkog postojanja?
Provedena je ostavinska rasprava u kojoj su sve svi odrekli firme. Ta firma je u dugovima. Oni koji su tu radili sad se peru i ne žele ništa da imaju sa firmo a nasljednici iza osnivača koji nisu ni radili ni imali pojma o poslovanju su se odrekli firme na ostavinskom postupku. E sad pitanje je da li treća lica mogu tužiti nasljednike i tažiti naplatu dugovanja firme od njih??
Jedno još pitanje koje je malo vezano za ovo, da li postoji šansa da se neko tuži i da se traži imovina od te osobe (neko nasljednika) koja nije bila u ostavinskom postupku i za koju i ne postoji dokumentacija dakle nema ništa osim fizičkog postojanja?
-
Drinski
#90 Re: pravni savjet
Ovo prvo je pitanje za jedan izvrstan naucni rad. A drugo, tesko jer ttreba dokazati i postojanje te imovine i prava na njoj.
-
passiv
#91 Re: pravni savjet
Dobro možeš li bar malo da elaboraraš odgovor na ovo prvo pitanje, i to je teško ali izvedivo ili..?Drinski wrote:Ovo prvo je pitanje za jedan izvrstan naucni rad. A drugo, tesko jer ttreba dokazati i postojanje te imovine i prava na njoj.
Iz koje bih oblasti trebao da tražim advokata za ovo?
Hvala
-
Drinski
#92 Re: pravni savjet
pa ne mogu ovako, morao bih malo razmisliti, a advokata trazi civilistupassiv wrote:Dobro možeš li bar malo da elaboraraš odgovor na ovo prvo pitanje, i to je teško ali izvedivo ili..?Drinski wrote:Ovo prvo je pitanje za jedan izvrstan naucni rad. A drugo, tesko jer ttreba dokazati i postojanje te imovine i prava na njoj.
Iz koje bih oblasti trebao da tražim advokata za ovo?
Hvala
-
gilla
#94 Re: pravni savjet
Molio bih pravni savjet.
Imam problem sa parcelom tj. granicom ili medjom. Komsija cija susjedna zemlja uopste nije njegova ( čuva za rodbinu iz dijaspore koja dodje ljeti) osporava naše postavljanje ograde, čak šta više osporava neke stvari koje su blizu, prijeti smaknućem, gađa kamenjem bez ikakovg povoda i sl. Mjenici u zemlji postoje međutim za njega je to nevažno jer ima neke svoje procjene gdje je granica. Već je neke stvari znao porušiti, voćke ošteti...
Policija dolazila nekoliko puta, pravila zapisnik, kao kod tužitelja postoji postupak o njegovim prijetnjama.....u suštini ta policija ništa nije učinila. To traje više od pola godine.
1. Kome se obratiti da dođe odrediti granicu i da se to MORA poštovati ( sud, neka komisija)? Koliko sam shvatio geometar obični da dođe, komšija može da se ne složi sa granicom i da od toga nema ništa, bacanje para
2. Riječ je o policajcu/završio poljoprivredu
( predaje na akademiji na vracama), mogu li ga kome prijaviti za prijetnje, uzurpaciju?
Imam problem sa parcelom tj. granicom ili medjom. Komsija cija susjedna zemlja uopste nije njegova ( čuva za rodbinu iz dijaspore koja dodje ljeti) osporava naše postavljanje ograde, čak šta više osporava neke stvari koje su blizu, prijeti smaknućem, gađa kamenjem bez ikakovg povoda i sl. Mjenici u zemlji postoje međutim za njega je to nevažno jer ima neke svoje procjene gdje je granica. Već je neke stvari znao porušiti, voćke ošteti...
Policija dolazila nekoliko puta, pravila zapisnik, kao kod tužitelja postoji postupak o njegovim prijetnjama.....u suštini ta policija ništa nije učinila. To traje više od pola godine.
1. Kome se obratiti da dođe odrediti granicu i da se to MORA poštovati ( sud, neka komisija)? Koliko sam shvatio geometar obični da dođe, komšija može da se ne složi sa granicom i da od toga nema ništa, bacanje para
2. Riječ je o policajcu/završio poljoprivredu
-
zenicablues
#95 Re: pravni savjet
Izvedi geometra da odredi granicu parcele. Onda postavi ogradu,pa ako se bude opet isto ponašao,morao bi pokrenuti tužbu protiv njega zbog smetanja vlasništva i posjeda. Za to će ti ipak trebati advokat.
-
promjenjivoblacno
#96 Re: pravni savjet
Kako "najlegalnije" definisati djelo u ugovoru kojim se isplaćuju putni troškovi prisustva okruglom stolu/konferenciji?
Šta se još može navesti osim aktivnog učešća?
Šta se još može navesti osim aktivnog učešća?
-
bumerangss
#97 Re: pravni savjet
Sin šehida je predao u decembru molbu sa ovjerenim kopijama potrebnih dokumenata za posao u jednu javnu zdravstvenu ustanovu i ima primjerak molbe sa pecatom, datumom i potpisom osobe kojoj je na protokolu te ustanove predao molbu.
Tek sad se saznalo da je ta javna zdravstvena ustanova u februaru primila par radnika na mjesto na koje je konkurisao sin šehida. Ima li on pravo tužiti tu ustanovu jer je javna ustanova koja treba dati prednost pri zaposljavanju djeci šehida
(federalni Zakon o pravima boraca i kantonalni Zakon o dopunskim pravima boraca)?
Tek sad se saznalo da je ta javna zdravstvena ustanova u februaru primila par radnika na mjesto na koje je konkurisao sin šehida. Ima li on pravo tužiti tu ustanovu jer je javna ustanova koja treba dati prednost pri zaposljavanju djeci šehida
(federalni Zakon o pravima boraca i kantonalni Zakon o dopunskim pravima boraca)?
-
bumerangss
#98 Re: pravni savjet
iko?bumerangss wrote:Sin šehida je predao u decembru molbu sa ovjerenim kopijama potrebnih dokumenata za posao u jednu javnu zdravstvenu ustanovu i ima primjerak molbe sa pecatom, datumom i potpisom osobe kojoj je na protokolu te ustanove predao molbu.
- LeonardoAC
#100 Re: pravni savjet
Naravno da imaš...bumerangss wrote:iko?bumerangss wrote:Sin šehida je predao u decembru molbu sa ovjerenim kopijama potrebnih dokumenata za posao u jednu javnu zdravstvenu ustanovu i ima primjerak molbe sa pecatom, datumom i potpisom osobe kojoj je na protokolu te ustanove predao molbu.
evo ti izvod iz zakona
Član 23
Lica iz člana 1. i 2. ovog Zakona ostvaruju pravo na prvenstvo pri zapošljavanju, a pritom prioritet imaju djeca šehida-poginulih boraca, umrlih ratnih vojnih invalida i umrlih dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja.
Kantonalni organi uprave i kantonalne upravne ustanove, Grad Sarajevo, općine, kao i sva pravna lica čiji je osnivač Kanton, Grad Sarajevo ili općina, odnosno koja se finansiraju iz budžeta sa učešćem od najmanje 25%, dužni su prilikom prijema u radni odnos obezbijediti prioritet licima iz člana 1. ovog Zakona, kao i članovima uže porodice ratnog vojnog invalida.
Ja bih na tvom mjestu prvo se obratio njima dopisom da ti objasne kako su izvršili selekciju (iako mi svi znamo kako se ta selekcija vrši) - sačekaj da ti odgovore, ako ti ne odgovore u roku od 15 dana probaj da obavijestiš upravni inspektorat - zgrada Valtera Perića - ministarstvo pravde FBiH. Tad ćeš vidjeti na šta se referiraju - vjerovatno na svoj neki interni pravilnik u kojem piše da ne moraju raspisivati konkurs.
Onda bi im pozvao inspekciju rada - svaki put kad se ti obratiš inspektor je dužan da izađe na teren i provjeri navode iz tvoje predstavke. Oni ne mogu tu puno nešto uraditi, eventualno izdati prekršajni nalog za odg. lica. Ali i to će ti poslužiti kao dokaz na sudu kad ih budeš tužio za nepoštivanje zakona. Obrati se Ministarstvima za pitanje boraca federalnom i kantonalnom (to su ljudi koji su plaćeni da zastupaju tvoje interese kao djeteta šehida), obrati se udruženjima boračkim da i oni naprave urgenciju. Ako odustaneš, vjerovatno nećeš ništa promijeniti u ovom sivilu od neptizma i korupcije u državi, ako kreneš odnekud možda nešto i promijeniš (mada sumnjam) - sretno
sigurno ima na forumu pravnika / advokata koji ti mogu dati još poneki savijet...