ubijanje divljih životinja

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kosava

#76 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

Ma samo vi nastavi te demonizirati lovce i lov , proslo je to vrijeme kada se Bosnjo stidio da ima ostar noz u kuci a nedo bog oruzije . To je ono sto vas boli , kontamo mi vas .
TheMule

#77 Re: ubijanje divljih životinja

Post by TheMule »

kosava wrote: Sta si sve nalupao pa ostao ziv :D to o cemu ti pricas je extremna desnica a ne konzervatici , konzervativci su centar Demokratske i Republikanse partije ,
A liberali su eksteremna ljevica . Bob Dole Republikanac i konzervativac koji je trazio i zagovarao ukidanje embarga i vojnu intervenciju , bombardovanje je doslo da bi se sprijecilo ukidanje embarga i da bi se uspostavila Dejtonska Bosna opet pokaza ti tvoju neinformisanost . Pa sve sto si nabrojao Americi su dali Republikanci kao sto su socijalni programi , pa Abraham Linkon ti je bio Republikanc ,pa najzasluzni za socijalne programe je Nixon opet Republikanac a sad sto se tice naroda u Bosni Socijalni program daj ne nasmijavaj me , ravnopravnost Sejdic -Finc pravo on proEvropski moraju traziti svoja prava po sudu u Strazburu , kazneno popravni sistem mislis na ono uhapsen po 175 put i po saslusanju pusten na slobodu pa ce sutra ili prekosutra ponovo da bude uhapsen za novo krivicno dijelo i pusten na slobodu jos nisam procitao da se neko slaze sa tom politikom , sem Omara , Fahrije i kriminalaca , sa kojim se to problemima nosi drzava ?Zastita okolisa de pogledaj obale Bosne , kontrola oruzija jesu liberali za kontrolu oruzija po sistemu dok oni imaju oruzije a svi ostali su razoruzani . Jarane tebi treba od danas viza za pisljivo Kosovo a ti o EU znas onu daj boze ceri da te pasa uzme romi hodaju oko kuce .
Kakva jadna zivotinjica sakal ti je stetocina idi pa reci onom seljaku sto zivi od kokoski i jaja kada mu ih sakal pokolje da je to jadna zivotinjica , sto volim solitersko razmisljanje koje pocinje i zavrsava na vratima haustora .
Kojih Sarajlija onih od 92 godine ?

Neboj se ti za moje reflekse niti se precjenjuj , niti sam ja nesto star a ponavljam ti reci mi da ne serem u facu mozemo organizovati da se nadjemo pa cu te poslati mami krvavog a mozes povesti jos jedno pet jarana da bude fer tuca . ;-)
Jebiga, ima se tu dosta sta reci, ali te ne mogu uzeti kao ozbiljnog sagovornika kad mislis da mozes pretuci sestoricu. Nisi gore pomeno da u lovu ne koristis puske, vec medvjede fatas u sprintu, pa ih davis golim rukama :jbt:
kosava

#78 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

TheMule wrote:
kosava wrote: Sta si sve nalupao pa ostao ziv :D to o cemu ti pricas je extremna desnica a ne konzervatici , konzervativci su centar Demokratske i Republikanse partije ,
A liberali su eksteremna ljevica . Bob Dole Republikanac i konzervativac koji je trazio i zagovarao ukidanje embarga i vojnu intervenciju , bombardovanje je doslo da bi se sprijecilo ukidanje embarga i da bi se uspostavila Dejtonska Bosna opet pokaza ti tvoju neinformisanost . Pa sve sto si nabrojao Americi su dali Republikanci kao sto su socijalni programi , pa Abraham Linkon ti je bio Republikanc ,pa najzasluzni za socijalne programe je Nixon opet Republikanac a sad sto se tice naroda u Bosni Socijalni program daj ne nasmijavaj me , ravnopravnost Sejdic -Finc pravo on proEvropski moraju traziti svoja prava po sudu u Strazburu , kazneno popravni sistem mislis na ono uhapsen po 175 put i po saslusanju pusten na slobodu pa ce sutra ili prekosutra ponovo da bude uhapsen za novo krivicno dijelo i pusten na slobodu jos nisam procitao da se neko slaze sa tom politikom , sem Omara , Fahrije i kriminalaca , sa kojim se to problemima nosi drzava ?Zastita okolisa de pogledaj obale Bosne , kontrola oruzija jesu liberali za kontrolu oruzija po sistemu dok oni imaju oruzije a svi ostali su razoruzani . Jarane tebi treba od danas viza za pisljivo Kosovo a ti o EU znas onu daj boze ceri da te pasa uzme romi hodaju oko kuce .
Kakva jadna zivotinjica sakal ti je stetocina idi pa reci onom seljaku sto zivi od kokoski i jaja kada mu ih sakal pokolje da je to jadna zivotinjica , sto volim solitersko razmisljanje koje pocinje i zavrsava na vratima haustora .
Kojih Sarajlija onih od 92 godine ?

Neboj se ti za moje reflekse niti se precjenjuj , niti sam ja nesto star a ponavljam ti reci mi da ne serem u facu mozemo organizovati da se nadjemo pa cu te poslati mami krvavog a mozes povesti jos jedno pet jarana da bude fer tuca . ;-)
Jebiga, ima se tu dosta sta reci, ali te ne mogu uzeti kao ozbiljnog sagovornika kad mislis da mozes pretuci sestoricu. Nisi gore pomeno da u lovu ne koristis puske, vec medvjede fatas u sprintu, pa ih davis golim rukama :jbt:
Sestoricu ko ti jos drzeci fildzan kafe u desnoj i da kap neprospem . ;-)

P.S. Nemas sta reci jer su ti svi argumenti izbijeni iz ruku ,
Opet ti ponavljam nikad vise nece goloruk Bosnjo cekati dzelata da mu dodje na toprak da ga kolje , ;-)
Del_Boy_Trotter

#79 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Del_Boy_Trotter »

Ne vrijedi raspravljati s ljudima koji se raduju tuđoj smrti, kojima je drago kada pogine čovjek, lovac. Uglavnom žao mi je da postoje osobe koje su toliko poremećene da im je protivljenje samom lovu dovoljan razlog da ljudima žele smrt. Ponosan sam što sam lovac, nema boljih prijatelja, čuvara prirode od lovaca. Koliko vas je u ovim zadnjim vremenskim neprilikama pomagalo životinjama? Mi smo gazili i pola metra snijega da prehranimo životinje, ne da bi ih sutra kako kažete pobili nego da bi iz godine u godinu obnovili ratom i krivolovom smanjenu populaciju.

Znam da uvijek postoji otpor i neslaganje s lovom, i to mi je prihvatljivo ali u velikoj su zabludi svi koji lovce smatraju nekim ubicama i barbarima.Mislim da se trebate zapitati jeste li dvolični i koji je vaš lični doprinos očuvanju prirode ? Počinje li on i završava na forumima ? Borci preko tastature, sramite se svojih stavova i zla koje želite drugim ljudima. Kako da povjerujem da volite životinje kada vam ljudska nesreća donosi ličnu sreću, hito na psihotest svi. Mi lovci smo ga prošli svi, inače ne bi dobili oružje a za vas nisam siguran.
Hajlac

#80 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

__Phoenix__ wrote:Postoje dvije vrste ljudi koji u negativnom kontekstu komentarišu lovce i njihove akcije, prvi su oni koji zaista ne znaju na koji način lovci djeluju i koja je njihova svrha, a druga vrsta ljudi, ah druga vrsta...

Samim tim što čovjek postoji i širi svoja staništa, on narušava balans u prirodi. Lovci pokušavaju balans povratiti.
:lol: :-)

Balans u prirodi je sljedeća situacija:

Najslabije jedinke biljojeda bivaju odstranjene od strane zivotinjskih predatora/mesoždera, ali samo u onolikoj mjeri koliko je potrebno za preživljavanje tih grabežljivaca.

"Balans" o kom ti slavodobitno pričaš:

Najjače/najveće i najljepše jedinke kako biljojeda tako i grabežljivaca/predatora (pojam "trofej" uvijek podrazumijeva što većeg jelena/vepra/medvjeda/vuka) bivaju odstranjene iz prirodne sredine od strane novog izuzetno pohlepnog i samoživog grabežljivca koji se nametnuo kao neko uzvišeno stvorenje koje eto ima dužnost prekrajati prirodni poredak onako kako on to sebi zamišlja.

Moderni čovjek 20-og i 21-og vijeka ubija divlje životinje primarno iz obijesti/dokonosti a sekundarno iz iskonskog poriva za "igrom" kako se na engleskom lov popularno naziva. Užitak, ushićenje, zabava, druženje, osjećaj plemenske pripadnosti grupi(lovaca) itd.
Pobili smo muflone, divokoze, risove, divlje krave, velike divlje mačke koje su nekad na prostoru Balkana živjele itd. a nije nam baš zabavno s puškom i izgladnjelim džukelama oko sela naganjati se s domaćim kravama, ovcama, svinjama i kozama pa i dalje idemo u šume da i ono malo divljine "ukrotimo" i preoblikujemo(kao kakav vajar kad radi s glinom) šumski lanac ishrane tako da ima što manje prirodnih grabežljivaca(jer su nam konkurencija) a što više, za našu "igru" poželjnih, srndaća, jelena, svinja itd.

Nije to balans u prirodi već balans u čovjekovom porobljenom i preoblikovanom okruženju!

Ovakvim modernim lovom iz obijesti (trofej) uništavaju se najsposobnije jedinke (tzv. alfa jedinke)a ostaju one lošije - to je daleko od prirodnog balansa i prirodne selekcije!
It_is_a_Leclerc

#81 Re: ubijanje divljih životinja

Post by It_is_a_Leclerc »

kosava wrote:Ma samo vi nastavi te demonizirati lovce i lov , proslo je to vrijeme kada se Bosnjo stidio da ima ostar noz u kuci a nedo bog oruzije . To je ono sto vas boli , kontamo mi vas .
Ne, zlato moje, nego mi kotnamo tebe. Prvo, trebao bi pripaziti na to što u cijelu priču uvodiš opasnu retoriku kojom zločesto ubijanje životinja iz zasjede porediš sa genocidom nad jednim narodom u srcu Evrope. To je toliko grozno i bezobzirno da se iskreno divim što te dosad niko nije prijavio administraciji. Drugo, koje mrtve lovačke puške ?! Jel ti stvarno misliš da se s tim može ratovati !?

Ponovljam, lov je zločest. Dobri ljudi ne mogu biti lovci, jer dobri ljudi ne mogu ubijati iz čiste razonode. Priče o "ravnoteži" su, pouzdano gluposti. Sreća, pa se ravnoteža u populaciji vukova, fazana, sova, voluharica i ostalih ljepota naše zemlje, zahvaljujući lovcima još uvijek "održava" na nivou kritične ugroženosti. Lovci neće stati dok od svake životinje ne naprave vrstu kakva je koala, panda, sibirski tigar, afrički lav, polarni medvjed, pa će onda valjda i lov, kao civilizacijska sramota u odnosu čovjeka spram prirode, biti iskorijenjen.

Čovjek jede meso jer mu je biološki potrebno. Svako ubijanje životinja iznad tih potreba, pogotovo divljih i slobodnih, je gnusan ekocid kojeg ćemo se kao civilizacija jednog dana stidjeti.
Hajlac

#82 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

__Phoenix__ wrote:
Ti govoriš o lovokradicama. Ne o lovcima na koje se tema odnosi. Jer da pričamo o lovcima bilo bi ružno ne ispričati i cijelu stvar, reći koliko životinja spase, koliko životinja nahrane tokom zime i tako dalje...

Tovni pilići se koriste za jelo, da, ali ne moramo se iživljavati na pilićima da bi preživjeli, to nije moralno. Ti kao musliman bi trebao da znaš u kakvim uslovima životinja živi i pod kakvim uslovima se životinja "kolje" za hranu...

Jedino je ispravno reći da nema čistih među ljudima.
A koje to vrste lovci hrane i spašavaju ? Selektivno samo one koje ljeti tj. u sezoni lova onda potamane - 'toviš' ih zimi da bi ih ljeti tamanio. Ja dobre pomoći u mp3!

Prvo smo im uništili i preoteli prirodna staništa (drugim riječima izvor hrane tj. mogućnost preživljavanja) a onda se prikazujemo kao dobri samarićani haman spasitelji od izumiranja(prijetnja od izumiranja pala s neba jelda?!?) :-)
Tipično - stvoriš problem pa se prodaješ za spasitelja, nuđenjem "rješenja".

Jelen nije ugrožena vrsta zato što lovcima treba za utaživanje dokonosti i obijesti ali medvjed, vuk, šakal, ris, tetrijeb itd. jesu jer im čovjek konstatno smanjuje obim staništa i ubija te grabežljivce jer su mu konkurenti i opasnost za slobodno vršljanje po divljini.

Krajnji uzrok nehumanog odnosa prema domaćim životinjama jeste isforsirani poriv za prehranom sve većeg broja ljudske vrste! Nije rješenje preći na ishranu divljim životinjama(jer će ih ovolika ljudska populacija tako istrijebiti) niti postati vegetarijanac itd. već shvatiti već jednom da je 7 milijardi ljudi neodrživo za ovu planetu Zemlju.

Industrijalizacija proizvodnje hrane se desila upravo zbog sve veće potražnje za istom a ne zbog nekog urođenog defekta kod ljudske vrste zbog kog čovjek kao ima poriv za stvaranjem onako ogavnih industrijskih farmi životinja i frankenštajn biljaka/žitarica na poljima.
kombajn

#83 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kombajn »

Del_Boy_Trotter wrote:Ne vrijedi raspravljati s ljudima koji se raduju tuđoj smrti, kojima je drago kada pogine čovjek, lovac. Uglavnom žao mi je da postoje osobe koje su toliko poremećene da im je protivljenje samom lovu dovoljan razlog da ljudima žele smrt. Ponosan sam što sam lovac, nema boljih prijatelja, čuvara prirode od lovaca. Koliko vas je u ovim zadnjim vremenskim neprilikama pomagalo životinjama? Mi smo gazili i pola metra snijega da prehranimo životinje, ne da bi ih sutra kako kažete pobili nego da bi iz godine u godinu obnovili ratom i krivolovom smanjenu populaciju.

Znam da uvijek postoji otpor i neslaganje s lovom, i to mi je prihvatljivo ali u velikoj su zabludi svi koji lovce smatraju nekim ubicama i barbarima.Mislim da se trebate zapitati jeste li dvolični i koji je vaš lični doprinos očuvanju prirode ? Počinje li on i završava na forumima ? Borci preko tastature, sramite se svojih stavova i zla koje želite drugim ljudima. Kako da povjerujem da volite životinje kada vam ljudska nesreća donosi ličnu sreću, hito na psihotest svi. Mi lovci smo ga prošli svi, inače ne bi dobili oružje a za vas nisam siguran.
:thumbup:
kosava

#84 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

It_is_a_Leclerc wrote:
kosava wrote:Ma samo vi nastavi te demonizirati lovce i lov , proslo je to vrijeme kada se Bosnjo stidio da ima ostar noz u kuci a nedo bog oruzije . To je ono sto vas boli , kontamo mi vas .
Ne, zlato moje, nego mi kotnamo tebe. Prvo, trebao bi pripaziti na to što u cijelu priču uvodiš opasnu retoriku kojom zločesto ubijanje životinja iz zasjede porediš sa genocidom nad jednim narodom u srcu Evrope. To je toliko grozno i bezobzirno da se iskreno divim što te dosad niko nije prijavio administraciji. Drugo, koje mrtve lovačke puške ?! Jel ti stvarno misliš da se s tim može ratovati !?

Ponovljam, lov je zločest. Dobri ljudi ne mogu biti lovci, jer dobri ljudi ne mogu ubijati iz čiste razonode. Priče o "ravnoteži" su, pouzdano gluposti. Sreća, pa se ravnoteža u populaciji vukova, fazana, sova, voluharica i ostalih ljepota naše zemlje, zahvaljujući lovcima još uvijek "održava" na nivou kritične ugroženosti. Lovci neće stati dok od svake životinje ne naprave vrstu kakva je koala, panda, sibirski tigar, afrički lav, polarni medvjed, pa će onda valjda i lov, kao civilizacijska sramota u odnosu čovjeka spram prirode, biti iskorijenjen.

Čovjek jede meso jer mu je biološki potrebno. Svako ubijanje životinja iznad tih potreba, pogotovo divljih i slobodnih, je gnusan ekocid kojeg ćemo se kao civilizacija jednog dana stidjeti.
Mojne tih zakulisanih prijetnji :wink: jer bilo bi ovde puno kandidata za banovati , pocevsi od onih sto se raduju tudjoj smrti kojima je drago kada pogine covjek nit sam ja poredio ubijanje zivotinja sa genocidom kako ti dusebriznice napisa nego procitaj bolje pa ces vidjeti da sam ja imao problem sa stavom odredjene forumasice kojoj "ljudski zivot nevrijed pisljiva boba" kako ona sama napisa ako je drugi ili drugaciji .
Bolje i lovacki karabin sa optikom nego lug iz spahreta i Bismilla kad dodju dzelati na toprak
sokkia

#85 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

It_is_a_Leclerc wrote:

stari, ti ga baš .asra :(
ko si ti da kažeš da su hiljade i hiljade ljudi zli ljudi samo zato što su lovci?
znam dosta lovaca koji nikad nisu ništa odstrelili u lovu a ima i takvih koji idu u "lov" bez ikakvog oružja, idu jednostavno u prirodu i radi rekreacije i druženja .
da se razumijemo, postoje i lovci tzv,"mesari" koji idu u lov da bi ubijali ali takvi su sve nepopularniji među lovcima i sve ih je manje.
lov koji se provodi na pravi nacin ne može biti štetan za eko sistem, to znaci da se prati stanje u lovištu i da se divljac za koju se utvrdi da je u opadanju da se ne lovi nikako a to se konkretno desilo sa divljim zecom.
dolaskom šakala koji je jedna od najvecih štetocina i koji je uljez na ovim prostorima sva plemenita divljac je ugrožena i sad neko tvrdi kako ga treba ostaviti na miru da se razmnožava i da tamani podmladak autohtoni vrsta divljaci.
( jer on odraslu srnu i zeca teško da može uhvatiti ali mladuncad u leglu itekako tamani)
zato neko ko nema veze sa nekom problematikom ne bih ni trebao da se javlja i prosipa šuplju :(
Keiko

#86 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Keiko »

It_is_a_Leclerc wrote:
__Phoenix__ wrote: Da objasnim.

Priče o "vraćanju balansa" ne drže vode.

Godišnje se u vodama Atlantika izlovi, dakle iz čiste objesti, 900 kitova ulješura i rokvala (bilo bi ih i do 2000 da nema ekoloških fanatika koji se bore protiv toga). Godišnje se na južnom polu ubiju na hiljade mladunaca bijelih tuljana, iz čiste objesti, i zabave za gospodu.

Da ne pričam o lovu na slonove, na gorile, na pantere, pa čak i na vukove, zbog čega su te životinje dovedene na granicu istrebljenja u svijetu.

Ne vidim vezu sa tovnim pilićima. Tovni pilići se koriste za jelo.
Ubijanje u lovu se obavlja jer neko nema šta raditi nedjeljom.
Samo da ispravim, ovi fanatici su aktivisti uglavnom iz redova Sea Shephers Conservation Society koji godisnje prikupe desetine milijuna USD za kampanje od Farskih Otoka, preko Sredozemlja, Namibije, Galapagosa, mjesta Taiji u Japanu, Kanade, Srednje Amerike pa sve do Anktarktika. Ovogodisnja kampanja Relentless protiv Japanskog lova na kitove je pocela prosli mjesec.

Lov na mladunce bijelog tuljana (fur seal cub) se provodi u kanadskim polarnim predjelima a ne na juznom polu. Dosadasnje uspjesne kampanje donose rezultate kroz promjene javnog misljenja i politike sto direktno utice na pad u potraznji za ovom vrstom krzna.

Lijepo molim da se ovim ljudima oda zasluzeno priznanje za njihov rad a ne da ih se naziva fanaticima.
akcid

#87 Re: ubijanje divljih životinja

Post by akcid »

It_is_a_Leclerc wrote:
Ponovljam, lov je zločest. Dobri ljudi ne mogu biti lovci, jer dobri ljudi ne mogu ubijati iz čiste razonode. Priče o "ravnoteži" su, pouzdano gluposti. ...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Lov je povrat ljudske svijesti u "kameno" doba :D
kosava

#88 Re: ubijanje divljih životinja

Post by kosava »

akcid wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Ponovljam, lov je zločest. Dobri ljudi ne mogu biti lovci, jer dobri ljudi ne mogu ubijati iz čiste razonode. Priče o "ravnoteži" su, pouzdano gluposti. ...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

A sto vi mislite da lovci ne jedu sto ubiju , samo uzmemo rogove i bacimo 50 kila najzdravijeg mesa, znaci mesa u kojem nema hemije , nema antibiotika , galofaka , a tek sto su ukusni fazani , prepelice , zecevi ,
sokkia

#89 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

teletina, jagnjetina,piletina, junetina padaju sa neba, to niko niti ubija niti kolje :-?
Hajlac

#90 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

sokkia wrote:
teletina, jagnjetina,piletina, junetina padaju sa neba, to niko niti ubija niti kolje :-?
Sve nabrojano su domaće životinje kojima ne prijeti istrjebljenje sve dok je Čovjeka, dok za te divlje vrste vrijedi upravo obrnuto - dok je Čovjeka, jedna po jedna izumire...i tako ubrzano zadnjih 200-tinjak godina!

Evo ti samo jedan primjer - Tetrijeb na ovim prostorima trenutno u procesu istrjebljenja.
Rasplamsa li se trend stvaranja turizma od lova na ovim prostorima zbog kog sve više dolaze besposleni i nadobudni budžovani što sa Zapada što sa Istoka s sofisticiranim oružjem koji u jednom "pohodu" naprave pravi pokolj u lovištima, sve će se svesti na privatna lovišta tj. tzv. "rezervate" gdje će u zatočeništvu biti uzgajane srne, jeleni, divokoze, medvjedi, veprovi - kao u Africi... :evil:

Patetične su i ignorantske takve usporedbe!
sokkia

#91 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

odkako postoji covjek bavio se lovom, pa po toj logici do sad bi bile istrijebljene sve vrste divljaci.
da se razumijemo ja nisam za stihisko ubijanje divljaci, upravo suprotno-svu plemenitu divljac bi zaštitio i trajno zabranio njeno ubijanje.
ali de te posjetim, vrati se na pocetak teme i vidi o cemu se ovdje razgovara a ne lupaj ko maksim po diviziji.
o lovu i lovackoj etici nemaš pojma pa prema tome :run:
Hajlac

#92 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

sokkia wrote:odkako postoji covjek bavio se lovom, pa po toj logici do sad bi bile istrijebljene sve vrste divljaci.
da se razumijemo ja nisam za stihisko ubijanje divljaci, upravo suprotno-svu plemenitu divljac bi zaštitio i trajno zabranio njeno ubijanje.
ali de te posjetim, vrati se na pocetak teme i vidi o cemu se ovdje razgovara a ne lupaj ko maksim po diviziji.
o lovu i lovackoj etici nemaš pojma pa prema tome :run:

:lol: Koji ignoranti na temi. Znaš li ti išta o bumu ljudske populacije u zadnja 2 stoljeća?
http://en.wikipedia.org/wiki/World_population

Image

Razumiješ li ti razliku između lova zamkama, lukom&strijelom pojedinaca u malobrojnim populacija ljudske vrste i na drugoj strani puno veće populacije dokonih "lovaca" sofisticiranim vatrenim oružjem, uz pomoć dvogleda, vizira za noćno osmatranje, radio opreme(opkoljavanje divljači) itd. ?
Jel ti jasno da je meso u nekadašnja vremena bilo privilegija imućnih tj. da većinska sirotinja nije lovila već se poljoprivredom bavila?

Koja crna lovačka etika kad ih je 90% KRIVOLOVCI !?!
:-)

Gluho bilo koja pamet i logika!
sokkia

#93 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

http://www.avaz.ba/showbiz/kiosk/odstri ... nku-sakala

o ovome se razgovara na temi, ali pošto ne razlikuješ plemenitu divljac od štetocina onda ti nije mjesto na ovoj temi :(
a ja da te tome poducavam vala nemam nešto volje :-?
Hajlac

#94 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

sokkia wrote:http://www.avaz.ba/showbiz/kiosk/odstri ... nku-sakala

o ovome se razgovara na temi, ali pošto ne razlikuješ plemenitu divljac od štetocina onda ti nije mjesto na ovoj temi :(
a ja da te tome poducavam vala nemam nešto volje :-?
Jeste li ti i tebi slični, sami Bog da određujete šta treba "potamaniti" a šta je "plemenito" :?:

Zlatni Čagalj tj. Šakal je autohtona vrsta na Balkanu!

Znači li ti išta ta riječ autohtona? Naravno da ne, za tebe i slične sve je "štetočina" što smeta ljudima!

"Jedna podvrsta, europsko-maloazijski čagalj (Canis a. moreoticus) autohtona je na Balkanu. U Hrvatskoj je raširen u cijeloj Dalmaciji i priobalju sve do Istre, također se pojavljuju u istočnoj Slavoniji i Baranji kao dio oporavljene populacije iz Mađarske."

Image
http://hr.wikipedia.org/wiki/Zlatni_%C4%8Dagalj

Ista priča kao s vukom, risom i sličnim predatorima koje ljudi stavljaju na crnu listu jer su prijetnja čovjekovoj dominaciji, a sve pod krinkom "očuvanja prirode". Pri tom misle na Čovjekovu verziju prirode gdje je on glavni i jedini predator a poželjne su samo one vrste koje su njemu korisne, da ne kažem ukusne :oops: (srne, divokoze, jeleni, zečevi, veprovi, fazani...)

Istom tom logikom recimo šumski kukci(ala strižibube) su "štetočine" jer smanjuju vrijednost drvnog "resursa" - nema veze što su sastavni dio prirodnih procesa poput razgradnje šumske biomase za nove cikluse kolanja materije, prirodne selekcije i ravnoteže među biljkama itd.

Po toj logici prepravljanja Prirode - Bog je ispade mnogo pogriješio stvarajući je kad je toliko treba "prepravljati" i "upravljati" njom...šakal fuj kaka - namah istrijebiti!
sokkia

#95 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

pajdo, da se ti nisi školovao slucajno na SANU ?
Hajlac

#96 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

sokkia wrote:pajdo, da se ti nisi školovao slucajno na SANU ?
Na šta aludiraš?
Zašto SANU kad mi imamo BANU :oops:

Prelaziš na nacionalizam kad ponestane argumenata? :(
Jadno i zlobno! Jedan od mnogih pokazatelja da ovo društvo ide u pravcu sektaštva i fašizma!
Kad nemaš argumenata - etiketiraj!
sokkia

#97 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

Hajlac wrote:
Na šta aludiraš?

Jadno i zlobno!
dobrica cosic-lažimo i samo lažimo jer više puta ponovljena laž postaje istina.
aludiram na glupost i besmislicu koju poturaš da je cagalj autohtona divljc ovih prostora i to našao izvor na vikipediji,
e jest ti neki izvor u ..
Hajlac

#98 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

sokkia wrote:
Hajlac wrote:
Na šta aludiraš?

Jadno i zlobno!
dobrica cosic-lažimo i samo lažimo jer više puta ponovljena laž postaje istina.
aludiram na glupost i besmislicu koju poturaš da je cagalj autohtona divljc ovih prostora i to našao izvor na vikipediji,
e jest ti neki izvor u ..

Navedi mi gdje sam ja to ponavljao!

Navedi argumente da je to laž/neistina!
(Čuo u lovačkim krugovima ili od rodbine (toliko o lažima i SANU) ili pak iz naučnih krugova ala PMF, Šumarski fax itd ? )

Ili ste vidjeli na TVu afričke šakale pa namah okarakterisali i ove autohtone zlatne kao "uljeze".
http://en.wikipedia.org/wiki/European_jackal

Lovačke priče
sokkia

#99 Re: ubijanje divljih životinja

Post by sokkia »

drugar, ja sam odrastao po lovištima i uz lovce ,svi preci su mi bili lovci, i braca i bliža rodbina a sad sam i sam lovac.
i nikad, ama baš nikad nisam cuo da postoji cagalj u našim lovištima a sad mi ti palamudiš nešto suprotno :twisted:
svoje znanje zadrži za sebe i smatraj da je diskusija na ovu temu ovim završena.
Hajlac

#100 Re: ubijanje divljih životinja

Post by Hajlac »

sokkia wrote:drugar, ja sam odrastao po lovištima i uz lovce ,svi preci su mi bili lovci, i braca i bliža rodbina a sad sam i sam lovac.
i nikad, ama baš nikad nisam cuo da postoji cagalj u našim lovištima a sad mi ti palamudiš nešto suprotno :twisted:
svoje znanje zadrži za sebe i smatraj da je diskusija na ovu temu ovim završena.

Origins and presence in European tradition

Although present in Europe, jackals are rarely featured in European folklore or literature. Being a rare and elusive animal, the European jackal was historically often assumed to be an invasive species wherever it made its presence known: In Dalmatia, it was widely believed by the inhabitants of Korčula Island that African jackals were introduced to the island by the Republic of Venice to inflict damage on the Republic of Ragusa. When in 1929 a male jackal appeared on Premuda, the islanders believed that it was brought to the island "out of a sheer malice." An African origin for Dalmatian jackals has been proven unlikely, as their skulls bear little similarities to those of African jackals, but are similar to those of jackals in Asia Minor.[8] Sir William Jardine thought that jackals were first transported to Europe through the Muslim conquests.[20] However, the fossil record indicates that the golden jackal likely colonised the European continent from Asia during the Upper Holocene[4] or late Pleistocene.[17]

Surveys taken in the High Adriatic Hinterland indicate that the totality of people with first hand experience of jackals (hunters, game keepers and local people) regularly mistook red foxes affected by sarcoptic mange (or in a problematic state of moult) for golden jackals. The sighting of a true golden jackal however, was always referred to as a wolf, or a little wolf. This was verified both with photo-trapping sessions and with track studies, confirming previous observations on this matter. This erroneous and controversial perception of the golden jackal may be due to the fact that its presence is still not traditional, neither in Italian and Slovenian human culture, nor in hunting and game keeping traditions.[16]

http://en.wikipedia.org/wiki/European_j ... _tradition

Toliko o predrasudama i poznavanju autohtonih vrsta!
Ako naši preci nisu imali pristup informacijama pa čegalje miješali s lisicama i "malim vukovima", ti trebaš biti pametniji - uzdignuti se mentalno i informisati se o toj teško uhvatljivoj vrsti (slično neuhvatljiva/lukava kao vuk).

Uništavanje prirodnih staništa = manje vukova -> više čegalja/šakala i kojota:

"Though mostly found in scattered populations within Eastern Europe, its range has grown to encompass parts of its former Eastern European range, as well as in Western Europe, which is thought to be attributable to a decline in wolf populations."

"Bulgaria has the largest European jackal population, which went through a 33–fold increase in range from the early sixties to mid-eighties. Factors aiding this increase include the replacement of natural forests with dense scrub, an increase in animal carcasses from state game farms, reductions in wolf populations and the abandonment of poisoning campaigns."
http://en.wikipedia.org/wiki/European_jackal

"Kojot je jedna od rijetkih životinja kod kojih postoji trend povećanja brojnosti populacija. Kojoti su zauzeli sva staništa Sjeverne Amerike, koja su ranije naseljavali vukovi, a povećanje područja je potpomognuto ljudskim mijenjanjem prirodnih staništa."
http://hr.wikipedia.org/wiki/Kojot
Post Reply