Opel Astra J ili Hyundai I30

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sorcerer

#76 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by sorcerer »

mogu se stavit i veci profil ,ja sam vidio svasta da stavljaju na sve aute,cigani koji kupe novi auto pa stavljaju protektuse
na 7j siroku felgu navlace 155 gumu i slicno tako da znam vrlo dobro o cemu pricam.nego reci mi jel sedamneske odvajuju trapove ili otkidaju komade sasije?
NediM17

#77 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by NediM17 »

sorcerer wrote:mogu se stavit i veci profil ,ja sam vidio svasta da stavljaju na sve aute,cigani koji kupe novi auto pa stavljaju protektuse
na 7j siroku felgu navlace 155 gumu i slicno tako da znam vrlo dobro o cemu pricam.nego reci mi jel sedamneske odvajuju trapove ili otkidaju komade sasije?
To sto si ti vidjao ne znaci da tako treba. ;)

Normalan covjek nece kupiti 17'' i staviti 225/65/17 na Cee'd, nego 225/45/17 ;).

!Ma eto, pucaju stabilizatori, nije rijedak slucaj ni da seleni poispadaju, a znalo se desavati i da pukne lafeta, poispadaju farovi, ali to je jos mila majka sta se u kabini desava.

U kabini ti se rascjepa centralna konzola popola, kazaljka kilometar sata i obrtomjera skace, svi prekidaci poispadaju iz lezista, a naravno i rucice zmigavaca skacu, pa se zmigavci sami pale i gase, ali i to je mila majka. Znalo se cak desiti da iskoci feder od tih silnih vibracija iz sjedista i nabiju ti se u supak, a ti od te boli toliko skocis da probijes krov glavom, tako da su na ovaj paket sa fabrickim alu 17'' felgama na dijelu iznad vozaceve glave napravili krov od tanke plastike, da ne slomis vrat pri probijanju krova kada puknes glavom gore. ;)!

P.S. Dio posta izmedju dva uzvicnika je strogo sarkasticnog tipa !
sorcerer

#78 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by sorcerer »

ja nisam rekao ako sam vidjeo da znaci da tako treba biti ,ja obicno vidim sve sto ne treba da vidim....

taj dio izmedju 2 usklicnika me i zanimao :D
ado-šampion

#79 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by ado-šampion »

ob433 wrote:Pro Ceed je sportski podešen pa je samim tim i tvrdji u odnosu na ostale aute ,a šta reči o sjedištima u Golfu onda ? upravo sam se vratio sa puta od par hiljada km s golfom 6 , nedaj ti bože , pa dvica je za ono komfor izmislila
Off topic, vozio sam se u taksiju Golf 6 nedavno, preko sina na Cengic Vili zubi mi ispadose. Jel fakat toliko tvrd? Mozda je imao sportski ovjes, ili niskoprofilne gume, nisam zagledao. Od autobuske stanice do Cengic Vile me toliko rastresao da mi nije trebala kafa iako je bilo 5 ujutro. :-)
Nemam (vise) toliko vremena da hodam po promocijama, znam da petica bila tvrda ali ni izbliza toliko koliko mi se ucinila ova sestica. Inace, sedmicu prije sam isao na put s Passatom 6, 800 km u komoadu ni osjetio, mada je i on po gradu mozda malo tvrd.
ob433

#80 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by ob433 »

ma obicna šestica, najobičnija sirotinjski paket opreme , jedino ima alu felge nekakve fabričke , sjedišta u rangu klupe u parku , slomilo nas ,baš sam se razočarao , a ko bila mi tiha patnja da je kupim ...
ado-šampion

#81 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by ado-šampion »

ob433 wrote:ma obicna šestica, najobičnija sirotinjski paket opreme , jedino ima alu felge nekakve fabričke , sjedišta u rangu klupe u parku , slomilo nas ,baš sam se razočarao , a ko bila mi tiha patnja da je kupim ...
Ne znam za sesticu, ali znam da su u vrijeme cetvortke i petice u bojim opremama bila dosta bolja sjedista. Zadnje serije cetvorki su imale bas pristojna sjedista, jer su imale dosta opreme.

Ono sto je mene razocaralo, iako sam se vozio samo nekih 5-6 kilometara je to sto se cini da je ovjes ovaj put fakat pretjerano tvrd, ne kontam cemu to. I jos ovo dolazi od nekoga ko voli da mu je malo tvrdji. :D Bez zezanja. :)
citroen xm

#82 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by citroen xm »

Možda su u fabrici zaboravili da im skinu zatezače sa amortizera. :lol:
gtc

#83 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by gtc »

Mislim da to puno vise ovisi od samog ovjesa nego od guma koje su na autu. Npr. Corsa D na 17'' je uzasno tvrda i neudobna dok u Astri J sa 16'' (znaci razlika svega 1'') doslovno skoro i ne osjetis rupe na cesi. Barem je bio takav slucaj sa ovima koje sam ja vozio. Tu Corsu zimi kad se stavi na 15, osjeti se drasticna razlika, ali opet ona Astra na 16 ostaje udobnija... Tako da tu po meni puno znacajniju ulogu ima ovjes, nego velicina felge kako to neki ovdje govore.
sema911s

#84 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by sema911s »

tvrdji ovjes, vecnom znaci da avto mozes opteretit vise,., zato su ti golfovi astre takve,.,onda se ta udobnost ganja sjedistima,.,

a kolika nauka stoji u namotavanju opruge niste svjesni,., koliko kila moze da istrpi opruga,.koliko energije da primi, koliko da se rastegne,. precnik namotaja, pa koji se amortizer stavi kolika je njegova sila primanja udaraca,.
ado-šampion

#85 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by ado-šampion »

sema911s wrote:tvrdji ovjes, vecnom znaci da avto mozes opteretit vise,., zato su ti golfovi astre takve,.,onda se ta udobnost ganja sjedistima,.,

a kolika nauka stoji u namotavanju opruge niste svjesni,., koliko kila moze da istrpi opruga,.koliko energije da primi, koliko da se rastegne,. precnik namotaja, pa koji se amortizer stavi kolika je njegova sila primanja udaraca,.
Ali zasto je onda Passat limuzina za Golfa sto se tice udobnosti i tvrdoce generalno? Evo Passat 6 i Golf bilo koje generacije. Passat 6 karavan ima sigurno veliku nosivost, po tome su Passati karavani poznati.

Ne kazem da nisi u pravu, samo ne mislim da je tako jednostavno...
internazionale

#86 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by internazionale »

Qler wrote:Vjeruj mi, golf 4 je rolls za ovo cudo. I obicna i coupe. Bukvalno nisam se vozio u gorim sjedistima, a vala bio sam u svakakvim autima...
al' se i ti nalupa gluposti
jefferson

#87 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
sema911s wrote:tvrdji ovjes, vecnom znaci da avto mozes opteretit vise,., zato su ti golfovi astre takve,.,onda se ta udobnost ganja sjedistima,.,

Ali zasto je onda Passat limuzina za Golfa sto se tice udobnosti i tvrdoce generalno? Evo Passat 6 i Golf bilo koje generacije. Passat 6 karavan ima sigurno veliku nosivost, po tome su Passati karavani poznati.

Medjuosovinski razmak, sama tezina automobila i tip ovjesa. Ovjes na Passatu je daleko sofisticiraniji. Glupo je ta dva auta uopste porediti.
mayab

#88 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by mayab »

Ja bih rekao, djecija posla!
ado-šampion

#89 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by ado-šampion »

jefferson wrote:
ado-šampion wrote:

Medjuosovinski razmak, sama tezina automobila i tip ovjesa. Ovjes na Passatu je daleko sofisticiraniji. Glupo je ta dva auta uopste porediti.
Ok, sve ja to kontam, ovo moje je bilo samo pitanje u vezi nosivosti na komentar da je ovjes tvrd zato da auto ima veliku nosivost.

Nije valjda Golfov ovjes toliko "nesofisticiran" da mora biti stvrdnut do krajnosti. Bas jucer sam se vozio u jednoj cetvorci i bas sam obratio paznju, nije uopste toliko tvrda. Petica mi je izgledala nesto tvrdja od cetvorke, ali opet podnosljivo, ok nije ni blizu udobna preko sarajevskih rupcaga kao recimo Megane, ali nije strasno. Dok ova konkretna sestica mi je bas ucinila pretjerano tvrda. Ne bih bas rekao da je do guma, taksi je bio u pitanju, nesto ne vidim taksiste da vozaju na niskoprofilnim gumama. Da se nisu okrenuli ka sportu kao Audi s A3?! :-)
peli

#90 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by peli »

trenutne ponude Astra 29900 BAM sa dvozonskom klimom i 110ks a I30 28000BAM paket opreme iStar plus (ovaj sto nude sad i imaju dosta auta na kalgeru.) kod opela s vec mora cekati.

neko je spomenuo da za ovu cijenu moze se dobiti dobra octavija 1.2tsi ili 1.4tsi. pa sad imam i tu nekih dilema, al auto mi je malo preveliko za suprugu. mada morao bih odletiti do ovlastenog da vidim kakve imaju ponude.

Astra je puno ljepse unutra nego I30 to svakako. Ali vise tendiram ka I30 zbog cijene.

hvala.

lp
jefferson

#91 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
jefferson wrote:
ado-šampion wrote:

Ok, sve ja to kontam, ovo moje je bilo samo pitanje u vezi nosivosti na komentar da je ovjes tvrd zato da auto ima veliku nosivost.

Nije valjda Golfov ovjes toliko "nesofisticiran" da mora biti stvrdnut do krajnosti. Bas jucer sam se vozio u jednoj cetvorci i bas sam obratio paznju, nije uopste toliko tvrda. Petica mi je izgledala nesto tvrdja od cetvorke, ali opet podnosljivo, ok nije ni blizu udobna preko sarajevskih rupcaga kao recimo Megane, ali nije strasno. Dok ova konkretna sestica mi je bas ucinila pretjerano tvrda. Ne bih bas rekao da je do guma, taksi je bio u pitanju, nesto ne vidim taksiste da vozaju na niskoprofilnim gumama. Da se nisu okrenuli ka sportu kao Audi s A3?! :-)
Ovjes na Golfu nije "nesofisticiran" ali nije ni blizu napravljen kao onaj na Passatu.
deblji selen blokovi, drugacije varenje, i najvaznije: veci medjuosovinski razmak.
Gume ako su tvrde ne moraju biti niskoprofilne. Gume lose kvalitete imaju puno plastike koja je sama neelasticna, tako da zidovi guma ne mogu absorbirati udarce kao sto to rade vrhunske gume.
ado-šampion

#92 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by ado-šampion »

jefferson wrote: Ovjes na Golfu nije "nesofisticiran" ali nije ni blizu napravljen kao onaj na Passatu.
deblji selen blokovi, drugacije varenje, i najvaznije: veci medjuosovinski razmak.
Gume ako su tvrde ne moraju biti niskoprofilne. Gume lose kvalitete imaju puno plastike koja je sama neelasticna, tako da zidovi guma ne mogu absorbirati udarce kao sto to rade vrhunske gume.
Elem, da ne idemo previse na offtopic, razumijem ja o cemu pricas sto se tice Passata, razumijem za gume. Nije do guma.
Auto "upada" u rupu komplet, radilo se o asfaltu razrovljenom oko tramvajskih sina, znaci nema veze s gumama, amortizeri/opruge nemaju dovoljno hoda i to je to. Pretvd jednostavno.

Prije nekih 8-9 mjeseci sam isao s Audijem A3 na duzi put, A3 dvica 2007. godiste, zacudilo me koliko je tvrd ovjes, fakat zamara, najvise zbog toga sto Golf V koji je u biti isto auto nema toliko tvrd ovjes ni blizu. Mislio sam tad da Audi ide malo na sportsku notu (sto btw nije opravdanje jer A3 nije sportski zglave), dok nisam sjeo u Golf VI, koji je bio jos gori.

Ne kudim ni Golfa ni Audija, samo pokusavam skontati cemu ta tvrdoca tolika. Svakako primjer s ove teme nije dobar, ici s Golfom na put 1000 km i ocekivati neku udobnost nije realno, pitanje je li realno to ocekivati i od Passata. Problem je sto se ljudi kod nas protegnu da uzmu Golfa i onda im on sluzi i kao gradsko i kao auto za duge pruge... a kad uzmu Golfa ocekuju previse.
_Astra_

#93 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by _Astra_ »

Iskustva ti javim krajem februara, tad mi stize Astra J :D

ZA 28 000 sam dobio 1.6 115KS, dvozonska klima, zatamnjena straznja stakla, 4x el prozori, el.podesavanje i preklapanje retrovizora, tempomat,komande na volanu, 17" felge, bixenon AFL sa senzorima za svjetlo i kisu....i jos poneka sitnica...

Imao sam Astru H kojom sam generalno bio zadovoljan. Iako sam "s njom" presao svega 100 000.
peli

#94 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by peli »

citroen xm wrote:Čovjek se dvoumio, neko je ubacio i Kiu... Zašto je problem predložiti još nešto u istom cjenovnom rangu, a nimalo lošije.

IPAK SAM DANAS PAZARIO CITROENA C4 FURIO DIZEL 1.6 HDI u Sarajevu za 24.500BAM, kao neki novogodisnji popust

nazalost nije ni opel ni hjundaj, valjda se nisam zeznuo sa izborom :)

citroen je imao najbolji popust u datom momentu

da li zna neko, gdje se mogu kupiti 15 celicne felge za C4 (trebam staviti zimske gume koje imam od starog auta).

lp
citroen xm

#95 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by citroen xm »

Po iskustvima vlasnika i informacijama sa najvećeg Citroen foruma u regionu nećeš se nimalo pokajati. Auto bez ikakvih uobičajnih mana. Kada si već kupio i nema više dilema, smijem reći da si kupio bolje auto od ta 2 koja si gledao. Za felge ne znam, to ti je najbolje da se raspitaš kod vulkanizera. Samo vidi dimenzije i u potragu. Čestitam i srećno!
citro

#96 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by citro »

Pogledaj u Citroenu nove celicne felge, koliko se sjecam cijene neces ih nesto puno vise platiti nego neke polovnjake.

I, kakvi su utisci sa C4 ? Pisi nam malo o tome.

P.S. Mislim da ti ne moram objasnjavati koliko mi je drago da si uzeo bas C4, ako nista onda radi nekih nevjernih Toma sa foruma.

Sretno !
internazionale

#97 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by internazionale »

peli wrote:
citroen xm wrote:Čovjek se dvoumio, neko je ubacio i Kiu... Zašto je problem predložiti još nešto u istom cjenovnom rangu, a nimalo lošije.

IPAK SAM DANAS PAZARIO CITROENA C4 FURIO DIZEL 1.6 HDI u Sarajevu za 24.500BAM, kao neki novogodisnji popust

nazalost nije ni opel ni hjundaj, valjda se nisam zeznuo sa izborom :)

citroen je imao najbolji popust u datom momentu

da li zna neko, gdje se mogu kupiti 15 celicne felge za C4 (trebam staviti zimske gume koje imam od starog auta).

lp
ne znam detalje o opremi ali po meni si izabrao bolju opciju od forumasa iz prethodnog posta koji je astru pazario 1.6 za 28000
citroen xm

#98 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by citroen xm »

Attraction
Prednji zračni jastuci za vozača i suvozača sa
mogućnošću isključenja za suvozača
Bočni zračni jastuci
Zračne sigurnosne zavjese
Kontrolna lampica za neprikopčane pojaseve
Sistem protiv blokiranja točkova (ABS)
Sistem za pomoć pri nužnom kočenju (AFU)
Sistem za nadzor stabilnosti vozila (ESP)
Prednji i zadnji odbijači u boji karoserije
Integriran poklopac rezervoara za gorivo
Po visini podesivo vozačevo sjedište
Centralno zaključavanje sa daljinskim upravljačem(1 ključ)
Digitalna instrument ploča bez kazaljki
Predoprema za autoradio sa 6 zvučnika
Električno pomicanje stakala naprijed
Električno podesiva i grijana vanjska ogledala
Regulator i limitator brzine
Klima uređaj
Dnevna svjetla
Set za popravak pneumatika
Obloge sjedišta u tkanini Ponty Mistral
15 inčne ukrasne radkape Tampa

Furio (Attraction +)
Autoradio MP3 sa komandama na volanu,6 zvučnika i
putni računar
Ručke vrata i nosači vanjskih retrovizora u boji vozila
Prednje maglenke sa funkcijom osvjetljavanja pri
skretanju
16 inčne ukrasne radkape

To je to, nije razbacivanje sa opremom, ali ima sve što treba pogotovo za tu cifru.
Last edited by citroen xm on 28/12/2013 22:13, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#99 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by L u c i f e r »

u jbt povoljno si ga kupio pravo :)

javljaj utiske
addem

#100 Re: Opel Astra J ili Hyundai I30

Post by addem »

Nek je sa srecom uzeo si dobro auto. Meni je taj citroen odlican. Izmedju astre i hyndaia uvijek bi izabrao astru, al c4 je bolji. Dobio si odlican dizelski motor. Meni je zao sto je varalica koncesionar za opela jer lik ne zna raditi nikako.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Post Reply