Ih, O'zone...mojne prepisivat drugim rijecima
Zajebanciju na stranu, ali sta god da se navede kao razlog za proteste, nece se pogrijesiti. Evo, uzeceu ovo sto je O'Zone naveo. Zasto je sve to neostvarivo:
1. Smanjenje poreza i doprinosa - prakticno nemoguce jer bi to iste sekunde, a bez prethodnog uredjenja tacaka 2 i 3, znacilo totalni kolaps. Mi trenutno imamo odnos penzionera i zaposlenih 1:1, sto je samo po sebi katastrofalno.
2. Stimulacije za pokretanje proizvodnih pogona - Apsolutno se slazem, ali je to suludo za ocekivati da ce ove vlast (pri tome ne mislim samo na trenutni SDP, nego i na sve ostale morone koji su bili prije njih) pristati na tako nesto. Razlog jednostavan - ekonomski zadovoljnom covjeku se ne mogu prosipati suplje tipa "vitalni nacionalni interesi" jer njega savrseni zaboli za to.
3. Stimulacije za strane ulagače - Takodjer se slazem, ali bez prethodno uspostavljenog okvira kji podrazumijeva tacke 2 i 4, ni od ovoga nema nista.
4. Smanjenje procedure za otvaranje firmi (nešto slično onome što je u rs usvojeno prošle sedmice) - Ovo je jos i najostvarivije, medjutim upitno je iz istih razloga koje navedoh pod tackom 2.
5. Realna sistematizacija i otpustanje viska administracije u prekobrojnim ministarstvima - Prva stvar koju treba uraditi, s tim da se tacno mora definisati koja su to ministarstva i odjeli. Npr. pouzdano znam da porezne uprave imaju hronicni nedostatak ljudi, slicna je stvar i sa policijom, ali i sa raznim inspekcijskim organima. Ali, zato imamo ogromne viskove u ministarstvima tipa odbrane, saobracaja i komunikacija, vanjskih poslova, a onda i svim mogucim vladama koje su prepune kojekakvih savjetnika, sekretara, sekretarica savjetnika i sekretara, pomocnika ministara, itd. itd.
Spominjati volju da se ovo uradi je svakako suvisno, jer upravo ta prekobrojna masa zaposlenih na drzavnim jaslama su garantovano glasacko tijelo, a u drzavi je od 100% zaposlenih, 40% zaposleno u neproduktivnom/parazitskom drzavnom sektoru, na svim nivoima (drzavni, entitetski, kantonalni, opstinski).