Ne znam sto je smijesno. Pogledaj da li je BIH ukinut prefiks koji je nosila za vrijeme rata, pa se javi,
Zasto je insistirano da ostane naziv Republika Srpska? Zato sto je u januaru 92. godine proglasena Srpska Republika BIH koja nije imala priznanje sve do potpisivanja Daytona. Taj naziv je i ostao da se diskriminiraju pripadnici ostala dva naroda, te da se na suptilan nacin dokaze ko ima ekskluzivitet na tom dijelu BIH. Srbi nikada nisu planirali da kantoniziraju RS, cak i ako bi dobili etnicki ciste kantone. Jednostavno su htjeli RS samo za sebe, i RS postoji i u njoj su Bosnjaci, kao narod koji je najvise nastradao, gradjani 50. reda bez ikakvih prava.
RS gradi crkvu u avliji nane Fate, grade crkvu u Potocarima pored Memorijalnog centra, zele da sruse kucu u Visegradu u kojoj je na najbrutalniji nacin spaljeno 70- tak civila, zele krst na Zlatistu itd itd....
Jednom rijecju zapisavaju teritoriju i pokazuju cija je ta REPUBLIKA i kome pripada. Navedi mi i jedan grad u RS gdje mozes pronaci nesto sto asocira na Bosnu i Hercegovinu, neku ulicu koja nosi naziv pro bosanskog covjeka... Nema je. Sve su to ulice "Srpskih ratnika, srpskih palih boraca, Dobrovoljacke Garde, i sl.."
A politicari iz RS-a iz BL sada pricaju ekavicom iako se na tom podrucju prije rata ekavica nije koristila. Ko zna zbog cega. To tvrdim jer sam zivio u Banja Luci neko vrijeme prije rata, pa mi je poznato. Takodjer, Sarajevski Srbi nikada nisu govorili ekavicom. Ili mozda jesu?