Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post Reply
rokan

#76 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by rokan »

huone wrote:
rokan wrote:zbog ovakvih ljudi tacno cu poceti pisati iskljucivo cirilicom.
Neka nemoj...
znaci, ako covjek koristi jedno od svoja dva pisma onda je to kompleks i simptom nacionalizma. :lol: za tvoju informaciju, u srbiji se puno vise koristi cirilica nego u rs-u dok se u crnoj gori i makedoniji cirilica pise jos u vecoj mjeri nego i u srbiji i u rs-u. dakle, na balkanu je cirilica itekako zastupljena i danas.
Ne zanimaju me druge zemlje, Zanima me Bosna i bosanski jezik.
ma tebe cu pitati za dozvolu. :D
kad te ne zanimaju zasto si u prvoj recenici pomenuo balkan? :D
The 51st State

#77 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by The 51st State »

ne smeta mi i znam je, ali je prevazidjeno pismo i u nestanku iz upotrebe..., sto me i ne tangira.
zippoo87

#78 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by zippoo87 »

kakva tema...
kao sto neki napisase,prvo se cirilica koristila u BiH pa onda sve ostalo
i vidim postavljac teme pita,moze li se kako staviti izbor?...mogao bi ako bi usvojili ,ali kako to mislis izvesti,samo u gradovima gdje su bosnjaci vecina ?

fino na dokumentima vec imas izbor,napisana oba pisma,ti koristi koje hoces ?...zar nije i ovo neki vid izbora ?
to za table ne bi komentarisao,besmisleno je

i opet bi neki neke podjele pravili,sada im smeta i cirilica,koja je ustavom zapisana kao jedno od sluzbenih pisama

i to povezivanje cirilice sa srbima ali nakon rata,pa sto je niste povezivali iskljucivo sa srbima i prije rata ????...nego odjednom sada ta poveznica

ja sam u osnovnoj jos naucio cirilicu i ni danas mi nije problem koristiti je,malo sporije citam ali to je normalno
hopcup

#79 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by hopcup »

The 51st State wrote:ne smeta mi i znam je, ali je prevazidjeno pismo i u nestanku iz upotrebe..., sto me i ne tangira.
pa eto, sad da je u nestanku, ne bih se složio. Image
dijelovi svijeta u kojima se koristi. tamno zelenom su označena područja gdje se jedino ćirilica koristi, a svjetlijom područja gdje se koristi i latinica.
The 51st State

#80 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by The 51st State »

iskljuci rusiju koja je svijet za sebe i to je to sta sam kazao....inace sve od reda druga liga zapadne hemisfere, mislim ne vidim nista dramaticno u nestajanju, to je jednostavno civlizacijski proces...
Qler

#81 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by Qler »

Pa ni latinica nije bas toliko rasirena.. Skoro citava azija je ne koristi.. tj. koristi je kao mi cirilicu...
The 51st State

#82 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by The 51st State »

Qler wrote:Pa ni latinica nije bas toliko rasirena.. Skoro citava azija je ne koristi.. tj. koristi je kao mi cirilicu...
ma ja, cijela juzna i sjeverna amerika, veci dio evrope, afrika i azija koliko im je potreban engleski jezik, a nije nimalo :D , neka ba...
Basvod

#83 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by Basvod »

Slažem se da sredine u kojima živi 2/3 i više Bošnjaka ne treba maltretirati sa bilo kakvim srpsko-hrvatskim simbolima. Naravno, osim ako Bošnjaci u toj sredini to ne žele. Sarajlijama vjerovatno ne smeta cirlilica jer svoj grad žele turistima prikazati multietnickim ali šta će ćirilica npr. u Kladnju gdje nema ni 1% Srba niti tamo zalazi bilo ko osim Bošnjaka.
Ali isto tako ni Srbe i Hrvate ne treba maltretirati sa bošnjačko-bosanskim simbolima u sredinama gdje isti cine 2/3 i više. Ovo državu treba napraviti ugodnom za život a ne robovati i na silu gurati multietničke floskule. To samo stvara kontraefekt.
Qler

#84 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by Qler »

Pa sto onda svi ne pocnemo pricati engleski, da je svima lakse...
Rudi33

#85 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by Rudi33 »

zippoo87 wrote:kakva tema...
i vidim postavljac teme pita,moze li se kako staviti izbor?...mogao bi ako bi usvojili ,ali kako to mislis izvesti,samo u gradovima gdje su bosnjaci vecina ?

fino na dokumentima vec imas izbor,napisana oba pisma,ti koristi koje hoces ?...zar nije i ovo neki vid izbora ?

i opet bi neki neke podjele pravili,sada im smeta i cirilica,koja je ustavom zapisana kao jedno od sluzbenih pisama

i to povezivanje cirilice sa srbima ali nakon rata,pa sto je niste povezivali iskljucivo sa srbima i prije rata ????...nego odjednom sada ta poveznica

ja sam u osnovnoj jos naucio cirilicu i ni danas mi nije problem koristiti je,malo sporije citam ali to je normalno
Ni meni ne smeta, ali razumijem frustracije onih generacija koje su pošle u školu nakon 1990. godine jer njima je to skroz nerazumljivo. :roll:
Stojadin

#86 Re: Smeta li Vam cirilica?

Post by Stojadin »

ZUZIMUR wrote: Naravno da nisu svi Srbi cetnici, ali su svi cetnici Srbi. U tome je poenta mog pisanja.
http://www.telegraf.rs/vesti/813374-mus ... titom-foto
http://www.javno.ba/javno-teme/postoje- ... -ratu.html

:D
ZUZIMUR wrote:+
Neka prica kako ko hoce, to mi uopste ne smeta, vec me iritira sto nemam mogucnost izbora da odlucim koje pismo i koji jezik cu odabrati na svojim dokumentima, jer mi to prvenstveno smeta, to ogranicenje.
Sta ti bolan smeta, imas na licnoj sva tri jezika pa gledaj u koji hoces...
ZUZIMUR wrote: Dalje, jako mi smeta sto se na svim sluzbenim dokumentima nalazi cirilica koju realno govoreci 95+% ne zna citati, i koja se u svakodnevnom zivotu gradjana Sarajeva ne koristi. Dok se naprotiv, latinica koristi u RS i u Srbiji, daleko je zastupljenija sto zbog EU, sto zbog globalnih tokova kojima se svijet okrece. :)
? cuj 95% ne zna citati... Pa i dan danas je cirilica obavezna u skolama, barem u KS. Ako fakat 95% ne zna cirilicu a ucili su je svi u skolama, onda smo mi malo reci nepismen narod...
The 51st State

#87 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by The 51st State »

Qler wrote:Pa sto onda svi ne pocnemo pricati engleski, da je svima lakse...
po danasnjim zapadnim standardima neobrazovan si covjek ako ne znas barem dva jezika, e sad sto je se engleski nametno kao svjetski jezik broj jedan, koga da krivimo...., a ti uvijek imas izbor recimo svahili da ucis, fina i vesela raja :D
rokan

#88 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by rokan »

The 51st State wrote:iskljuci rusiju koja je svijet za sebe i to je to sta sam kazao....inace sve od reda druga liga zapadne hemisfere, mislim ne vidim nista dramaticno u nestajanju, to je jednostavno civlizacijski proces...
civilizacijski proces je da ce ubrzo istok ekonomski nadjacati zapad, hoces li tada zdusno braniti cirilicu, uciti mandarinski jezik i kinesko pismo?
The 51st State

#89 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by The 51st State »

rokan wrote:
The 51st State wrote:iskljuci rusiju koja je svijet za sebe i to je to sta sam kazao....inace sve od reda druga liga zapadne hemisfere, mislim ne vidim nista dramaticno u nestajanju, to je jednostavno civlizacijski proces...
civilizacijski proces je da ce ubrzo istok ekonomski nadjacati zapad, hoces li tada zdusno braniti cirilicu, uciti mandarinski jezik i kinesko pismo?
malo cu obnoviti znanje cirilice..., ako budem imo potrebe..., a to ko ce koga nadjacati je za druge teme, mada moram primjetiti da ti je teza smijesna :D .
ZUZIMUR

#90 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by ZUZIMUR »

Cirilica je postala simbolom srpske agresije na drzavu BIH, isto kao sto i sam naziv Republika Srpska sugerise da je taj entitet republickog uredenja, tj. da je drzava, a nije. Isto tako je insistirano da ostane naziv Republika, (a da se Bosni i Hercegovine izbrise prefiks Republika), da bi parao usi ljudima u post dejtonskom periodu, da ih podsjeti na stradanja i ubijanja i torture kroz koje su prosli zbog te tvorevine. Valjda se je htjelo pokazati da se ponistava RBIH, a uspostavlja neka nova "njihova" REPUBLIKA.

Realne potrebe za uspostavljanjem cirilice kao sluzbenog pisma u BIH nije bilo jer se prije rata uglavnom koristila latinica.

Cirilica nikada nije bila odrednica srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, isto kao sto se nikada prije rata nije pricalo ekavicom u Banja Luci, kao sto danas rade neki politicari iz RS-a da bi se dodvorili svojim politickim elitama u Srbiji.
hopcup

#91 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by hopcup »

ma besmilena je priča skroz. isto ko da kažeš da je, recimo, hiragana prevaziđena jer se ne koristi puno. btw, u japanu postoje 3 zvanična pisma (hiragana, katakana i kanji). zamisli sad da se na otoku hokaido neko nađe pametan i odluči da je kanji totalna karina i da neće da koristi to pismo. btw, japanski jezik ima preko 10 hiljada znakova, a da bi pročitao novine npr, moraš znat 46 znakova katakana i isto toliko hiragane i oko 2000 kanji-ja.
i onda neko ovdje kaže da se ponosi time što ne zna ćirilicu koja ima 30 znakova :-)
meni je totalno neshvatljivo da neko pravi pitanje oko ćirilice i njene upotrebe, al pošto se kod nas od svega pravi političko pitanje (a svi misle kako znaju sve o tome i da se moraju jasno politički odredit), onda imamo cirkus kakav vidimo na ovoj temi, a i u samoj državi.
huone

#92 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by huone »

Da, koristila se BOSANCICA... a ne ova danasnja verzija cirilice.

Ako zelite da vratimo BOSANCICU nije problem... samo imam osjecaj da bi se Srbi protivili tome. Sta mislite zbog cega? :oops:
rokan

#93 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by rokan »

ZUZIMUR wrote:
Cirilica je postala simbolom srpske agresije na drzavu BIH, isto kao sto i sam naziv Republika Srpska sugerise da je taj entitet republickog uredenja, tj. da je drzava, a nije. Isto tako je insistirano da ostane naziv Republika, (a da se Bosni i Hercegovine izbrise prefiks Republika), da bi parao usi ljudima u post dejtonskom periodu, da ih podsjeti na stradanja i ubijanja i torture kroz koje su prosli zbog te tvorevine. Valjda se je htjelo pokazati da se ponistava RBIH, a uspostavlja neka nova "njihova" REPUBLIKA.

Realne potrebe za uspostavljanjem cirilice kao sluzbenog pisma u BIH nije bilo jer se prije rata uglavnom koristila latinica.

Cirilica nikada nije bila odrednica srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, isto kao sto se nikada prije rata nije pricalo ekavicom u Banja Luci, kao sto danas rade neki politicari iz RS-a da bi se dodvorili svojim politickim elitama u Srbiji.
:lol: :lol: :lol:
Blek Stena

#94 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by Blek Stena »

Мене је срамота што сам скоро заборавио писану ћирилицу а богами и латиницу! :oops: јбга толике године човјек само куца на тастатури а оловку користиш само кад се требаш потписат! Да ми се како вратити у пријератну титину школу па фино једну седмицу писат ћирилицом а другу латиницом. А ликова као што је уводичар теме нема ни у сновима ни у обавезној лектири!:D
The 51st State

#95 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by The 51st State »

hopcup wrote:
ma besmilena je priča skroz. isto ko da kažeš da je, recimo, hiragana prevaziđena jer se ne koristi puno. btw, u japanu postoje 3 zvanična pisma (hiragana, katakana i kanji). zamisli sad da se na otoku hokaido neko nađe pametan i odluči da je kanji totalna karina i da neće da koristi to pismo. btw, japanski jezik ima preko 10 hiljada znakova, a da bi pročitao novine npr, moraš znat 46 znakova katakana i isto toliko hiragane i oko 2000 kanji-ja.
i onda neko ovdje kaže da se ponosi time što ne zna ćirilicu koja ima 30 znakova :-)
meni je totalno neshvatljivo da neko pravi pitanje oko ćirilice i njene upotrebe, al pošto se kod nas od svega pravi političko pitanje (a svi misle kako znaju sve o tome i da se moraju jasno politički odredit), onda imamo cirkus kakav vidimo na ovoj temi, a i u samoj državi.
samo sam se osvrnuo na prakticnost i buducnost cirlicnog pisma..., taman takva joj je i sudbina, rusija i njeni najblizi sateliti, a ni to nije malo..., samo pogledaj koliko se energija ulaze u srbiji da bi se sacuvala u upotrebi ali dzaba, okruzenje i potreba namece svoje.
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#96 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by enko 1964 »

Blek Stena wrote:Мене је срамота што сам скоро заборавио писану ћирилицу а богами и латиницу! :oops: јбга толике године човјек само куца на тастатури а оловку користиш само кад се требаш потписат! Да ми се како вратити у пријератну титину школу па фино једну седмицу писат ћирилицом а другу латиницом. А ликова као што је уводичар теме нема ни у сновима ни у обавезној лектири!:D
Blago tebi. :D
Ja godinama pokušavam da u skladu sa trendovima, zaboravim ćErilicu i jbg taman kad haman uspijem, prođem kraj nekog dvojezičnog natpisa i ćErilica se vrati k'o boomerang.
zippoo87

#97 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by zippoo87 »

ZUZIMUR wrote:

ispade da se u ratu pucalo "cirilicnim pismom" a ne granatama ...da je cirilica rusila zgrade i ubijala ljude ? :-)
i kakve veze ima pismo sa uredjenjem drzave (ovakve kakva je BiH sada)

i govoris da realne potrebe nije bilo,to jedino iz tvog ugla,ako zanemaris onih 49% gdje zive ljudi koji se ne slazu sa stvojim stavom i koji imaju "realnu potrebu" za cirilicom a ako hoces biti pravica,onda ne mozes nikoga zanemarivati
ZUZIMUR

#98 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by ZUZIMUR »

rokan wrote:
ZUZIMUR wrote:

:lol: :lol: :lol:
Ne znam sto je smijesno. Pogledaj da li je BIH ukinut prefiks koji je nosila za vrijeme rata, pa se javi,

Zasto je insistirano da ostane naziv Republika Srpska? Zato sto je u januaru 92. godine proglasena Srpska Republika BIH koja nije imala priznanje sve do potpisivanja Daytona. Taj naziv je i ostao da se diskriminiraju pripadnici ostala dva naroda, te da se na suptilan nacin dokaze ko ima ekskluzivitet na tom dijelu BIH. Srbi nikada nisu planirali da kantoniziraju RS, cak i ako bi dobili etnicki ciste kantone. Jednostavno su htjeli RS samo za sebe, i RS postoji i u njoj su Bosnjaci, kao narod koji je najvise nastradao, gradjani 50. reda bez ikakvih prava.

RS gradi crkvu u avliji nane Fate, grade crkvu u Potocarima pored Memorijalnog centra, zele da sruse kucu u Visegradu u kojoj je na najbrutalniji nacin spaljeno 70- tak civila, zele krst na Zlatistu itd itd....

Jednom rijecju zapisavaju teritoriju i pokazuju cija je ta REPUBLIKA i kome pripada. Navedi mi i jedan grad u RS gdje mozes pronaci nesto sto asocira na Bosnu i Hercegovinu, neku ulicu koja nosi naziv pro bosanskog covjeka... Nema je. Sve su to ulice "Srpskih ratnika, srpskih palih boraca, Dobrovoljacke Garde, i sl.."

A politicari iz RS-a iz BL sada pricaju ekavicom iako se na tom podrucju prije rata ekavica nije koristila. Ko zna zbog cega. To tvrdim jer sam zivio u Banja Luci neko vrijeme prije rata, pa mi je poznato. Takodjer, Sarajevski Srbi nikada nisu govorili ekavicom. Ili mozda jesu? :skoljka:
Blek Stena

#99 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by Blek Stena »

enko 1964 wrote:
Blek Stena wrote:Мене је срамота што сам скоро заборавио писану ћирилицу а богами и латиницу! :oops: јбга толике године човјек само куца на тастатури а оловку користиш само кад се требаш потписат! Да ми се како вратити у пријератну титину школу па фино једну седмицу писат ћирилицом а другу латиницом. А ликова као што је уводичар теме нема ни у сновима ни у обавезној лектири!:D
Blago tebi. :D
Ja godinama pokušavam da u skladu sa trendovima, zaboravim ćErilicu i jbg taman kad haman uspijem, prođem kraj nekog dvojezičnog natpisa i ćErilica se vrati k'o boomerang.
не дај се. шта да ти кажем :D
Itakoto

#100 Re: Smeta li Vam sluzbeno pismo cirilica?

Post by Itakoto »

:-)
Jao teme i argumentacije!
Jedno pismo, pa bilo to cirilica, latinica, arapsko, kinesko itd moze smetati samo onima koji se osjecaju inferiorno u svojoj okolini (jer ga ne znaju aktivno koristiti) ili su nacionalno toliko zadojeni da u njemu vide neku vrstu agresije. Da samo znate koje odusevljenje dozivite kada odete na zapad i kazete da znate citati cirilicu! :thumbup: Poznavanje cirilice je bogastvo i blagoslov a ne prokletstvo, neovisno o tome da li ga dnevno koristite ili ne.
Post Reply