Pa jedini razlog sto prije nije bilo vise razvoda braka jeste u tome sto je to bila "sramota", a i zena nikada nije imala mogucnost da radi i da si kupi stan ili bude postanar, dakle bila je ekonomski ovisna o suprugu.andr0id wrote:Pa otvorite oci malo za sta vam sluze. Mozak? Razumijem sa ima losih brakova supruznika.. ali ovo postaje sve masovnije.. necu reci do koga je. Ali ovo vise postaje epidemija..
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Razvod braka
Moderator: _BataZiv_0809
- kica
#76 Re: Razvod braka
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#77 Re: Razvod braka
dajte ba uzimate iz prošlosti samo ono što vam odgovara 
što se ovo ne uzima kao standard danas
od babe trudna prijateljica krenula u brdo po drva a vratila se s bebom u jednoj ruci a drvima u drugoj
od babe trudna prijateljica krenula u brdo po drva a vratila se s bebom u jednoj ruci a drvima u drugoj
- ho oponopono
#78 Re: Razvod braka
Black swan wrote:dajte ba uzimate iz prošlosti samo ono što vam odgovara
...ma daj bolan!

- Truba
#79 Re: Razvod braka
pa samo kažem da su prije i žene bile čvršće
dira je deda i udara ona njega sikirčetom
i sutra veseli
nit suda nit policije

i sutra veseli
- ho oponopono
#80 Re: Razvod braka
Black swan wrote:pa samo kažem da su prije i žene bile čvršće
i sutra veselinit suda nit policije
..jah jah i vi ste nekad frajeri bili...
- Ramzess Veliki
#81 Re: Razvod braka
Vala u pravu si.ho oponopono wrote:Black swan wrote:pa samo kažem da su prije i žene bile čvršće
i sutra veselinit suda nit policije
..jah jah i vi ste nekad frajeri bili...
-
andr0id
#82 Re: Razvod braka
Danas se samo korist gleda.. ta korist nekad izlapi i onda dodje do razvoda..
Malo je uspjesnih brakova.
- ho oponopono
#83 Re: Razvod braka
andr0id wrote:Danas se samo korist gleda.. ta korist nekad izlapi i onda dodje do razvoda..
...jeste aha, sve same pijavice od emocija do džepa!
- Truba
#84 Re: Razvod braka
prije će biti prevelika očekivanja
kao kad za 5000 oćeš novo auto da može uzbrdo preticati kolonu s klimom i 4 babe + krompir u gepeku a da ne troši i ne trza i da ima snage
onda prodaš auto
kao kad za 5000 oćeš novo auto da može uzbrdo preticati kolonu s klimom i 4 babe + krompir u gepeku a da ne troši i ne trza i da ima snage
onda prodaš auto
- ho oponopono
#85 Re: Razvod braka
...ma nismo normalni biće da je to! 
-
andr0id
#86 Re: Razvod braka
Jesi li se ti razvela? Sto pokusavas reci ovdje?ho oponopono wrote:...ma nismo normalni biće da je to!
-
andr0id
#87 Re: Razvod braka
Dobro matori nisam vas prepoznao
Samo mlatarajte tastaturu. Za vas i nije brak!
- ho oponopono
#88 Re: Razvod braka
andr0id wrote:Jesi li se ti razvela? Sto pokusavas reci ovdje?ho oponopono wrote:...ma nismo normalni biće da je to!
...a šta ti pokušavaš reći pobogu, tupiš tu da je sve neki interes, e pa nije sve jebeni (da prostiš)interes, ne kažem da interesdžije ne postoje, ali ne vrti se sve oko novca ili sam ja onda samo jedna ovca koja tako misli,meni lova nikad nije niti će biti esencijalna!
...šta, ako ti kažem da sam razvedena, onda ovdje imam pravo/obavezu da nešto kažem ili ne?
...razlozi su razni ka i mogućnosti za ulazak i izlazak iz braka, sve je stvar izbora!
- ho oponopono
#89 Re: Razvod braka
...odradim ti ja pro bono razvod ako do istog, gluho bilo dođe, ako kojim slučajem budeš dio epidemije!andr0id wrote:Dobro matori nisam vas prepoznao![]()
...ajd ća!
-
andr0id
#90 Re: Razvod braka
Kako samo brzo tipkas..
- Nekatamo
#91 Re: Razvod braka
Imam i ja pitanje.Ja zivim u Sa muz u drugom gradu ne tako daleko nekih 2,3 sata odavde.Nimo skupa 16 dana.Brak trajao 3 mjseca nemamo imovine niti djece.Kkao tece razvod da li ima ono da te sud sam razvede nakon nekog vremena(otkud oni znaju da niste skupa to vrijeme).Ima li proces mirenja?Sta ako jedna strana ne zeli razvod?Koliko traje sve od pocetka do kraja i kolik kosta?
- ho oponopono
#92 Re: Razvod braka
...ajd dok ispijem fuka!

- victom
#93 Re: Razvod braka
kako si uspjela izdržat 3 mjeseca ?Nekatamo wrote:Imam i ja pitanje.Ja zivim u Sa muz u drugom gradu ne tako daleko nekih 2,3 sata odavde.Nimo skupa 16 dana.Brak trajao 3 mjseca nemamo imovine niti djece.Kkao tece razvod da li ima ono da te sud sam razvede nakon nekog vremena(otkud oni znaju da niste skupa to vrijeme).Ima li proces mirenja?Sta ako jedna strana ne zeli razvod?Koliko traje sve od pocetka do kraja i kolik kosta?
Last edited by victom on 01/03/2021 06:04, edited 2 times in total.
- ho oponopono
#94 Re: Razvod braka
Ne znam šta je u pitanju tačno kod vas ali ako je neki od razloga za poništenje onda traži poništenje braka...
7. Poništenje braka
Član 34.
Brak će se poništiti ako se utvrdi da prilikom njegovog sklapanja nije postojao jedan od uvjeta za
punovažnost braka predviđenih u čl. od 10. do 16. ovog Zakona.
Član 35.
Brak će se poništiti ako nije sklopljen u cilju vođenja zajednice života.
6Član 36.
(1) Pravo na tužbu za poništenje braka iz razloga navedenih u čl. 10. i 35. ovog Zakona pripada
bračnim partnerima, svakoj osobi koja ima pravni interes da brak bude poništen i organu starateljstva.
(2) Sud neće poništiti novi brak koji je sklopljen za vrijeme trajanja ranijeg braka jednog od
bračnih partnera, ako je raniji brak prestao prije zaključenja glavne rasprave.
Član 37.
(1) Pravo na tužbu za poništenje braka za vrijeme dok traje razlog iz člana 11. ovog Zakona
pripada bračnim partnerima i organu starateljstva.
(2) Nakon prestanka razloga iz člana 11. ovog Zakona pravo na tužbu za poništenje braka
pripada samo bračnom partneru kojem je vraćena poslovna sposobnost, odnosno koji je bio nesposoban
za rasuđivanje.
(3) Tužba iz stava 2. ovog člana može se podnijeti u roku od jedne godine od prestanka
nesposobnosti za rasuđivanje, odnosno u roku od jedne godine od pravomoćnosti odluke o vraćanju
poslovne sposobnosti.
Član 38.
Pravo na tužbu za poništenje braka u slučajevima iz čl. 12. i 13. ovog Zakona pripada bračnim
partnerima i organu starateljstva.
Član 39.
(1) Pravo na tužbu za poništenje braka koji je bez dozvole suda sklopila osoba koja nije navršila
18 godina života pripada organu starateljstva, maloljetnom bračnom partneru i njegovim roditeljima.
(2) Sud može odbiti zahtjev za poništenje braka ako su u vrijeme sklapanja braka postojali ili su
naknadno nastali opravdani razlozi zbog kojih je mogao dozvoliti sklapanje ovog braka prije punoljetnosti
bračnog partnera.
(3) Brak se ne može poništiti nakon što je maloljetni bračni partner navršio 18 godina života, ali
bračni partner koji je postao punoljetan može podnijeti tužbu za poništenje braka u roku od jedne godine
od punoljetnosti.
Član 40.
(1) Poništenje braka sklopljenog u strahu izazvanom ozbiljnom prijetnjom može tražiti samo
bračni partner koji je pod uticajem prijetnje sklopio brak. Tužba se može podnijeti u roku od jedne godine
od dana kada je opasnost od izvršenja prijetnje prestala, a bračni partneri su za to vrijeme živjeli zajedno.
(2) Poništenje braka sklopljenog u zabludi može tražiti samo bračni partner koji je u zabludi
pristao na brak. Tužba se može podnijeti u roku od jedne godine od dana saznanja za zabludu, a bračni
partneri su za to vrijeme živjeli zajedno.
(3) Poništenje braka zbog spoznaje o zaraznim bolestima može tražiti bračni drug kome su
zatajene činjenice o zdravstvenom stanju drugog bračnog druga.
(4) Poništenje braka može pokrenuti bračni drug zbog teških i neizlječivih psihičkih poremećaja
drugog bračnog druga.
(5) Poništenje braka može pokrenuti bračni drug protiv drugog bračnog druga koji je prešutio
veće obaveze stečene prije braka iz člana 261. ovog Zakona
...u slučaju da nije neki od razloga za poništenje , onda razvod...
a pri tome bračni odnosi su teško i trajno poremećeni ili ako je od prestanka bračne zajednice protekla godina dana...razvod braka se može tražiti zahtjevom za sporazumni razvod ili tužbom!
...konkretno kod vas pošto kindere nemate, nema procesa mirenja, ako ste oboje za razvod, zahtjev za sporazumni razvod (ali ako od sklapanja braka proteklo najmanje 6 mjeseci)- što kod vas nije slučaj,
podnesete osnovnom/općinskom sudu na čijem području ste imali zajedničko prebivalište ili sudu na čijem području tuženi ima prebivalište/boravište!
...ako jedna strana zajebava ovu drugu pa ko fol ne želi razvod, očito previše muvije gleda, onda se podnosi tužba za razvod braka osnovnom/općinskom sudu na čijem području ste imali zajedničko prebivalište ili sudu na čijem području tuženi ima prebivalište/boravište
... imaš pripremno ročište, glavnu raspravu, zna se to i otegnuti...taksa za tužbu 200 KM, taksa za presudu 200 KM,uz napomenu od kantona do kantona variraju ali tu je to negdje, advokata ako angažirate hoće i on svoj dio...eto ukratko!
7. Poništenje braka
Član 34.
Brak će se poništiti ako se utvrdi da prilikom njegovog sklapanja nije postojao jedan od uvjeta za
punovažnost braka predviđenih u čl. od 10. do 16. ovog Zakona.
Član 35.
Brak će se poništiti ako nije sklopljen u cilju vođenja zajednice života.
6Član 36.
(1) Pravo na tužbu za poništenje braka iz razloga navedenih u čl. 10. i 35. ovog Zakona pripada
bračnim partnerima, svakoj osobi koja ima pravni interes da brak bude poništen i organu starateljstva.
(2) Sud neće poništiti novi brak koji je sklopljen za vrijeme trajanja ranijeg braka jednog od
bračnih partnera, ako je raniji brak prestao prije zaključenja glavne rasprave.
Član 37.
(1) Pravo na tužbu za poništenje braka za vrijeme dok traje razlog iz člana 11. ovog Zakona
pripada bračnim partnerima i organu starateljstva.
(2) Nakon prestanka razloga iz člana 11. ovog Zakona pravo na tužbu za poništenje braka
pripada samo bračnom partneru kojem je vraćena poslovna sposobnost, odnosno koji je bio nesposoban
za rasuđivanje.
(3) Tužba iz stava 2. ovog člana može se podnijeti u roku od jedne godine od prestanka
nesposobnosti za rasuđivanje, odnosno u roku od jedne godine od pravomoćnosti odluke o vraćanju
poslovne sposobnosti.
Član 38.
Pravo na tužbu za poništenje braka u slučajevima iz čl. 12. i 13. ovog Zakona pripada bračnim
partnerima i organu starateljstva.
Član 39.
(1) Pravo na tužbu za poništenje braka koji je bez dozvole suda sklopila osoba koja nije navršila
18 godina života pripada organu starateljstva, maloljetnom bračnom partneru i njegovim roditeljima.
(2) Sud može odbiti zahtjev za poništenje braka ako su u vrijeme sklapanja braka postojali ili su
naknadno nastali opravdani razlozi zbog kojih je mogao dozvoliti sklapanje ovog braka prije punoljetnosti
bračnog partnera.
(3) Brak se ne može poništiti nakon što je maloljetni bračni partner navršio 18 godina života, ali
bračni partner koji je postao punoljetan može podnijeti tužbu za poništenje braka u roku od jedne godine
od punoljetnosti.
Član 40.
(1) Poništenje braka sklopljenog u strahu izazvanom ozbiljnom prijetnjom može tražiti samo
bračni partner koji je pod uticajem prijetnje sklopio brak. Tužba se može podnijeti u roku od jedne godine
od dana kada je opasnost od izvršenja prijetnje prestala, a bračni partneri su za to vrijeme živjeli zajedno.
(2) Poništenje braka sklopljenog u zabludi može tražiti samo bračni partner koji je u zabludi
pristao na brak. Tužba se može podnijeti u roku od jedne godine od dana saznanja za zabludu, a bračni
partneri su za to vrijeme živjeli zajedno.
(3) Poništenje braka zbog spoznaje o zaraznim bolestima može tražiti bračni drug kome su
zatajene činjenice o zdravstvenom stanju drugog bračnog druga.
(4) Poništenje braka može pokrenuti bračni drug zbog teških i neizlječivih psihičkih poremećaja
drugog bračnog druga.
(5) Poništenje braka može pokrenuti bračni drug protiv drugog bračnog druga koji je prešutio
veće obaveze stečene prije braka iz člana 261. ovog Zakona
...u slučaju da nije neki od razloga za poništenje , onda razvod...
...konkretno kod vas pošto kindere nemate, nema procesa mirenja, ako ste oboje za razvod, zahtjev za sporazumni razvod (ali ako od sklapanja braka proteklo najmanje 6 mjeseci)- što kod vas nije slučaj,
podnesete osnovnom/općinskom sudu na čijem području ste imali zajedničko prebivalište ili sudu na čijem području tuženi ima prebivalište/boravište!
...ako jedna strana zajebava ovu drugu pa ko fol ne želi razvod, očito previše muvije gleda, onda se podnosi tužba za razvod braka osnovnom/općinskom sudu na čijem području ste imali zajedničko prebivalište ili sudu na čijem području tuženi ima prebivalište/boravište
... imaš pripremno ročište, glavnu raspravu, zna se to i otegnuti...taksa za tužbu 200 KM, taksa za presudu 200 KM,uz napomenu od kantona do kantona variraju ali tu je to negdje, advokata ako angažirate hoće i on svoj dio...eto ukratko!
- Nekatamo
#95 Re: Razvod braka
Nemozemo ponistiti brak,jednostavno se nismo mogli saglasiti o mjestu zivljenja i samo je otisao od kuce.To je bilo sve.Znaci ne smijem nista pokusavati prije 6 mjeseci?
- lavorpunvode
#96 Re: Razvod braka
mislim da je najveci razlog za ovako veliki broj razvoda u posljednje vrijeme to sto se parovi uopste vise ne trude, ili se znacajno manje trude da neke stvari poprave, da se prilagode i prihvate neke stvari u braku. danas vise niko nikog nece da trpi ni po koju cijenu, i vecini se lakse odluciti za razvod i prekid nego unijeti malo sebe u to sve i uciniti poneki ustupak i sl.kica wrote:Pa jedini razlog sto prije nije bilo vise razvoda braka jeste u tome sto je to bila "sramota", a i zena nikada nije imala mogucnost da radi i da si kupi stan ili bude postanar, dakle bila je ekonomski ovisna o suprugu.andr0id wrote:Pa otvorite oci malo za sta vam sluze. Mozak? Razumijem sa ima losih brakova supruznika.. ali ovo postaje sve masovnije.. necu reci do koga je. Ali ovo vise postaje epidemija..
slazem se da je ovo postala cesta, precesta pojava u posljednje vrijeme. dosta parova, doduse mladih bracnih parova, koje ja poznajem se naprasno odlucuje za razvod braka uprkos do tad naizgled idilicnim odnosima i brakovima.
-
sandra01
#97 Re: Razvod braka
Kako ide procedura oko priznavanja razvoda koji je razveden u inostranstvu?
Drzava u kojoj sam razvedena nema apostolli pecata jer nije potpisnica Haske konvencije.Imam prevod razvoda od sudskog tumaca uredno ovjeren ali to nije dovoljno.
Drzava u kojoj sam razvedena nema apostolli pecata jer nije potpisnica Haske konvencije.Imam prevod razvoda od sudskog tumaca uredno ovjeren ali to nije dovoljno.
- Nekatamo
#98 Re: Razvod braka
Ja samnapustila posao da bih se udala za njega i sada ne radim.Rastali smo se tj ne sudski ali ne zivimo zajedno.Cula sam da on MOZE po zakonu da me izdrzava.Da li je to tacno
-
BornInHell
#99 Re: Razvod braka
.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- melrose
#100 Re: Razvod braka
Pogledaj podNekatamo wrote:Ja samnapustila posao da bih se udala za njega i sada ne radim.Rastali smo se tj ne sudski ali ne zivimo zajedno.Cula sam da on MOZE po zakonu da me izdrzava.Da li je to tacno
3. izdrzavanje bracnog partnera
Clan 224
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /25bos.pdf