VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Locked
Great Cornholio

#76 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Great Cornholio »

Naslovnica wrote: Postaje obavezna za učenike čiji roditelji odluče da im djeca pohađaju vjeronauku.
Oni koji se ne odluče, nije obavezna i neće ulaziti u prosjek ocjena.
U čemu je problem?!
Problem je što se vjeroučitelji finansiraju iz budžeta kojeg pune i oni koji su protiv vjeronauke u školama, pa ne ostane para za kadar koji je potreban u školama ( psiholozi, pedagozi,socijalni radnici, defektolozi), a za koje nema para zato što se pare daju vjeroučitelčjima koje bi trebali finansirati vjerske zajednice, i obezbjediti im prostor u okviru vlastitih prostorija kojih, hvala Bogu :) , imaju i svakim danom sve više.

Ova država bi trebala biti sekularna, vjeronauka u školama nije odlika sekularne države, a u Bosni nije jedna vjera dominantna da bi se drržava mogla napraviti po receptu samo jedne vjerske zajednice, ali eto tako nam je kako nam je, sve će to narod/i pozlatiti :)
Great Cornholio

#77 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

nosara wrote:
Ako se roditelji zajebu, zajeb ostaje kao obaveza do kraja skole, sasvim logicno... Tako fino mogu isplanirat kvotu hodza i popova...
Ma kod nas na TK se jedino vjeroučitelji primaju na neodređeno, ko biva ako se vlast promjeni da ih niko ne može vratiti u mjetefe i crkve.
theTruePath

#78 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by theTruePath »

Great Cornholio wrote:
nosara wrote:
Ako se roditelji zajebu, zajeb ostaje kao obaveza do kraja skole, sasvim logicno... Tako fino mogu isplanirat kvotu hodza i popova...
Ma kod nas na TK se jedino vjeroučitelji primaju na neodređeno, ko biva ako se vlast promjeni da ih niko ne može vratiti u mjetefe i crkve.
Pa cekaj zar nije kod vas cafirska vlast vec? kao da se te odluke mjenjaju po vlastima :D onda bi Bosna puno mjenjala :lol:
Great Cornholio

#79 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

theTruePath wrote: Pa cekaj zar nije kod vas cafirska vlast vec? kao da se te odluke mjenjaju po vlastima :D onda bi Bosna puno mjenjala :lol:
Kod nas je na vlasti "crveno -zelena" koalicija, potpuno neprirodna koalicija, al' eto funkcioniše izgleda na principu " dođem ti, dođeš mi".
Great Cornholio

#80 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

A vjeronauka će se ponovo vratiti u vjerske institucije kad na vlast dođu oni koji će promijeniti zakon kojima je vjerskim zajednicima omogućeno da se "hrane" i na "državnim jaslama".
theTruePath

#81 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by theTruePath »

Great Cornholio wrote:A vjeronauka će se ponovo vratiti u vjerske institucije kad na vlast dođu oni koji će promijeniti zakon kojima je vjerskim zajednicima omogućeno da se "hrane" i na "državnim jaslama".
tacnije nikad :D vjeronauka je zakonom zagarantovana,i to je to
muzicar_iz_parka

#82 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by muzicar_iz_parka »

Paranoid wrote:
Uvod vjeronauke u obavezno školovanje je uvod SPC-a i njenih vjerskih službenika u budzet.
I sad ih plaćaju škole odnosno ministarstvo prosvjete tamo koliko znam, kakva razlika po novom zakonu?

Vjerski službenici u Bosni nebi mogli od plate koju dobiju kao vjeroučitelji platiti ni alumijumske feluge a kamoli održavanje skromnih automobila koja voze.
Alfons Kauders

#83 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Alfons Kauders »

muzicar_iz_parka wrote:
Paranoid wrote:
Uvod vjeronauke u obavezno školovanje je uvod SPC-a i njenih vjerskih službenika u budzet.
I sad ih plaćaju škole odnosno ministarstvo prosvjete tamo koliko znam, kakva razlika po novom zakonu?

Vjerski službenici u Bosni nebi mogli od plate koju dobiju kao vjeroučitelji platiti ni alumijumske feluge a kamoli održavanje skromnih automobila koja voze.
dzava im placa pio/zdravstveno
Great Cornholio

#84 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

theTruePath wrote:
Samo se Božiji Zakon ne može promijeniti, svjetovni zakoni su podložni promjenama, a oni zavise od svjetovnih vlasti, a pošto se one mogu mijenjati mogu se mijenjati i zakoni.
muzicar_iz_parka

#85 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Alfons Kauders wrote: dzava im placa pio/zdravstveno
Vjeronauka u školama im dođe više kao dodatni džeparac, za samo jedan nastup tokom nekog vjerskog obreda oni zarade par stoja KM, a gdje su ostale prilike i davanja naroda za ovo i ono. :mrgreen:
Alfons Kauders

#86 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Alfons Kauders »

Great Cornholio wrote:
theTruePath wrote:
Samo se Božiji Zakon ne može promijeniti, svjetovni zakoni su podložni promjenama, a oni zavise od svjetovnih vlasti, a pošto se one mogu mijenjati mogu se mijenjati i zakoni.
ko kaze da se ne moze promijeniti?

nesto nisam u zadnje vrijeme gledao spaljivanje vjestica :D
Great Cornholio

#87 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Alfons Kauders wrote:
Great Cornholio wrote:
theTruePath wrote:
ko kaze da se ne moze promijeniti?

nesto nisam u zadnje vrijeme gledao spaljivanje vjestica :D
Pa ti što su spaljivali "vještice" nisu se pridržavali Božijeg Zakona, jer u Božijem Zakonu jasno stoji " Ne ubij!".
Alfons Kauders

#88 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Alfons Kauders »

Great Cornholio wrote:
Pa ti što su spaljivali "vještice" nisu se pridržavali Božijeg Zakona, jer u Božijem Zakonu jasno stoji " Ne ubij!".
jah, otkud onda da je religija jedan od vodecih uzroka smrti na planeti... i to vec par milenija?
Great Cornholio

#89 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Alfons Kauders wrote:
Great Cornholio wrote:
jah, otkud onda da je religija jedan od vodecih uzroka smrti na planeti... i to vec par milenija?
Spoj svjetovnih vlasti i vjerskih institucija doveo je do toga da se i jedno i drugo izopači.
theTruePath

#90 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by theTruePath »

Alfons Kauders wrote:
Great Cornholio wrote:
:-) :-) :-)

hitler-ateist
mao-ateist
musolini-ateist
stalin-ateist
sadam husein-ateist(i ako je pred kraj glumio islam)
muzicar_iz_parka

#91 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Da li će djete ići na vjeronauku ili ne treba biti izbor roditelja.
Ono šta bi za razliku od sadašnjeg sistema trebalo biti promjenjeno je odakle dolaze osobe koje su vjeroučitelji. Po uzoru na pojedinačne zapadne države, to bi trebali biti od strane države školovani nastavnici koji pored nekih društvenih predmeta predaju i religiju X, uz ubacivanje elemenata vezanih za druge religije koji su kod nas veoma malo zastupljeni bez obzira o kojem entitetu/kantonu govorimo.
Naravno pitanje je koliko bi vjerske zajednice kod nas bile spremne prihvatiti tako nešto, a ne treba zaboraviti i koliko stanovništva one predstavljaju.
Great Cornholio

#92 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

theTruePath wrote: :-) :-) :-)

hitler-ateist
mao-ateist
musolini-ateist
stalin-ateist
Kod nas zaposlenici sve tri "glavne" vjerske zajednice blagosivljali haubice i vojske, i davali podršku nacionalističkim strankama koje žele da instaliraju svoje kadrove ( a to ovi vjeroučitelji koji žele da se "uhljebe" u školama jesu), da se podjele nikad ne ublaže, da živimo u rahatluku u kojem trenutno živimo :)
Great Cornholio

#93 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Gete je rekao " Iznad naroda je ljudskost", al' šta ba zna Gete :)

Ovo je cilj uvođenja vjeronauke kao obaveznog predmeta u školama.

GAU8

#94 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by GAU8 »

theTruePath wrote:
Alfons Kauders wrote:
Great Cornholio wrote:

hitler-ateist
mao-ateist
musolini-ateist
stalin-ateist
To opet ne mijenja cinjenicu da je najvise ljudi ubijeno u ime religije.
Alfons Kauders

#95 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Alfons Kauders »

theTruePath wrote:
Alfons Kauders wrote:
Great Cornholio wrote:

hitler-ateist
mao-ateist
musolini-ateist
stalin-ateist
ako si vjernik, valjda bi trebao znati da nije dure lagati... :D
dci driver

#96 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by dci driver »

1. Vjeronauke nema u vrtićim u RS, kako napisa neko ranije. Uči se od 2. osnovne.
2. Popovi hoće sad u 1. razred srednjih da uvedu vjeronauku. Cilj je uhljebiti dodatno popove.

Neka ih plaća država, ali kada ljudi počnu dobijati fiskalni račun za izlazak na sahranu ili za krštenje...

Religiju istjerati iz škola!
Great Cornholio

#97 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

dci driver wrote:1. Vjeronauke nema u vrtićim u RS, kako napisa neko ranije. Uči se od 2. osnovne.
2. Popovi hoće sad u 1. razred srednjih da uvedu vjeronauku. Cilj je uhljebiti dodatno popove.

Neka ih plaća država, ali kada ljudi počnu dobijati fiskalni račun za izlazak na sahranu ili za krštenje...

Religiju istjerati iz škola!
Ja vjerujem da bi te i Bog podržao u ovome što si predložio.
Naslovnica

#98 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Naslovnica »

Great Cornholio wrote:
Naslovnica wrote: Postaje obavezna za učenike čiji roditelji odluče da im djeca pohađaju vjeronauku.
Oni koji se ne odluče, nije obavezna i neće ulaziti u prosjek ocjena.
U čemu je problem?!
Problem je što se vjeroučitelji finansiraju iz budžeta kojeg pune i oni koji su protiv vjeronauke u školama, pa ne ostane para za kadar koji je potreban u školama ( psiholozi, pedagozi,socijalni radnici, defektolozi), a za koje nema para zato što se pare daju vjeroučitelčjima koje bi trebali finansirati vjerske zajednice, i obezbjediti im prostor u okviru vlastitih prostorija kojih, hvala Bogu :) , imaju i svakim danom sve više.

Ova država bi trebala biti sekularna, vjeronauka u školama nije odlika sekularne države, a u Bosni nije jedna vjera dominantna da bi se drržava mogla napraviti po receptu samo jedne vjerske zajednice, ali eto tako nam je kako nam je, sve će to narod/i pozlatiti :)
Ja sam izrazito protiv uplitanja bilo koje vjere državne institucije i vlast, tek toliko da se razumijemo.
Mislim da postavljač teme nema takvih nedoumica, on je za, ali prstom upire "na onu tamo" stranu, a ne gleda u svoju avliju.
Moj komentar je bio u tom kontekstu, pomalo sarkastičan.
Great Cornholio

#99 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Naslovnica wrote: Ja sam izrazito protiv uplitanja bilo koje vjere državne institucije i vlast, tek toliko da se razumijemo.
Mislim da postavljač teme nema takvih nedoumica, on je za, ali prstom upire "na onu tamo" stranu, a ne gleda u svoju avliju.
Moj komentar je bio u tom kontekstu, pomalo sarkastičan.
Izvini, ne prepoznah sarkazam u tvom postu, a što se tiče ovog gore napisanog, i ja sam izričito protiv vjeronauke u državnim školama, i protiv sam toga da se vjerske institucije finansiraju iz državnog budžeta, neka ih članovi vjerskih zajednica finasiraju, ili nek' nađu neki drugi izvor finansiranja.

Možda jedino da se uvede neki dodatni državni porez koji ne bi bio obavezan za sve, već samo za one koji bi željeli da im država plaća vjeroučitelje u državnim školama, da država finansira vjerske škole, i plaća nastavnike u tim školama.
Paranoid

#100 Re: VJERONAUKA postaje OBAVEZAN predmed u šumskoj

Post by Paranoid »

Naslovnica wrote:
Ja opet mislim da nisi pratio šta sam pisao.. DA OBJASNIM..

Vijest na koju sam naletio na portalu e-novine je napisao komentator iz RS i koji se izjašnjava kao Srbin... čovjek je napisao to iz revolta zbog svog djeteta, a ne zbog "onih tamo" ili "one avlije"...

Nadam se da si shvatio...
Locked