Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine u B

Post Reply
omega369

#76 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by omega369 »

fixer wrote: Haj ti meni odgovori kako je kupovina nekretnine za stalni boravak investicija?!
Kao prvo, mene ne zanima ko kupuje i sta kupuje. to da se odmah razumijemo. Ali, drago mi je da to rade Turci i Arapi jer su dokazani prijatelji ove zemlje. Mnogo bolji prijatelji nego rusi i ostali.

Drugo, investicija je svaka marka koju investitor ulozi u nesto. bila velika ili mala za NJEGA je to investicija

Trece, od koga kupuje zemlju? od naseg naroda ili drzave. dakle pare ostaju ovdje, placa se porez, notari, prevodioci, posrednici, gorivo na pumpama, spavanje i hrana u hotelima, iznajmljivanja auta... citavo kolo ljudi

I koji idiot moras biti da JAVNO zaprijetis da ces se petljati u to?
VjecitiStudent

#77 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by VjecitiStudent »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Definiši investiciju prvo...ja znam da to može biti bilo kakvo ulaganje. Kupovina nekretnine jeste jedna vrsta investicije jer taj novac daješ i ostavljaš u 99% slučajeva u BiH, plaćaš porez, takse, račune i PDV u BiH. Dakle jeste da je mala investicija ali je investicija. Ti kao državljanin izvan EU možeš legalno kupiti nekretninu u bilo kojoj zemlji EU samo moraš ispoštovati zakon. Stalni boravak se može ali i ne mora sticati na osnovu nekretnine, zavisi od zemlje do zemlje pa tako i u BiH. To što ti zagovaraš je diskriminacija i to na rasnoj osnovi i na osnovu porijekla a takvih se EU kojoj kobajagi težimo gnuša. :roll:
Jel' ovo razvojni model kojeg treba slijediti?
Ethiopia is one of the hungriest countries in the world with 2.8 million people needing food aid, but paradoxically the government is offering at least 3m hectares of its most fertile land to rich countries and some of the world's most wealthy individuals to export food for their own populations.

The 1,000 hectares of land which contain the Awassa greenhouses are leased for 99 years to a Saudi billionaire businessman, Ethiopian-born Sheikh Mohammed al-Amoudi, one of the 50 richest men in the world. His Saudi Star company plans to spend up to $2bn acquiring and developing 500,000 hectares of land in Ethiopia in the next few years. So far, it has bought four farms and is already growing wheat, rice, vegetables and flowers for the Saudi market. It expects eventually to employ more than 10,000 people.

But Ethiopia is only one of 20 or more African countries where land is being bought or leased for intensive agriculture on an immense scale in what may be the greatest change of ownership since the colonial era.
http://www.theguardian.com/environment/ ... -land-grab
Alfons Kauders

#78 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by Alfons Kauders »

fixer wrote:
omega369 wrote:ne, trebali bi smo slati fahrOve poruke u svijet. to je najbolje za buduce investitore

bolje neka kupuju po srbiji i crnoj gori, ili kod dode ;-)
I ta Srbija i CG im ne bi dozvolila stalni boravak zbog namjere kupovine jedne nekretnine, pa opet ulazu u njih vise. Za investiciju je bitan ROE, ROI i ROA, a ne ovo podilazenje.
stani, pa ko im je dozvolio stalni boravak?

uostalom i da im dozvoli u cemu je problem? ako neko hoce iz pustinje da provede penziju u ilidzi, sta je tu lose?
fixer

#79 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by fixer »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
fixer wrote:
omega369 wrote: ma kome govoris... vidis da frajer klika iz fahrinog press staba. naravno, kupovace i krema kad budemo imali normalan aerodrom, autoput... do tada ce ulagati u dubrovnik, cavtat, hercegnovi..spaniju i francusku da i ne govrim
ali, neka je izlajao. sto bi narod rekao, hoce jezik pravo :wink:
Haj ti meni odgovori kako je kupovina nekretnine za stalni boravak investicija?!
Definiši investiciju prvo...ja znam da to može biti bilo kakvo ulaganje. Kupovina nekretnine jeste jedna vrsta investicije jer taj novac daješ i ostavljaš u 99% slučajeva u BiH, plaćaš porez, takse, račune i PDV u BiH. Dakle jeste da je mala investicija ali je investicija. Ti kao državljanin izvan EU možeš legalno kupiti nekretninu u bilo kojoj zemlji EU samo moraš ispoštovati zakon. Stalni boravak se može ali i ne mora sticati na osnovu nekretnine, zavisi od zemlje do zemlje pa tako i u BiH. To što ti zagovaraš je diskriminacija i to na rasnoj osnovi i na osnovu porijekla a takvih se EU kojoj kobajagi težimo gnuša. :roll:
Dakle, naseljavanje ogromnog broja ljudi, koji ce sasvim posljedicno placati PDV, unijeti u drzavu odredjeni iznos kroz kupovinu nekretnine, je investicija? Uozbilji se. Da je to investicija Europa bi isla po nerazvijenom svijetu i mrezom lovila pojedince da ih odere za taj PDV. Ivesticija je poslovni plan od kojeg se ocekuje da samostalno generise novcane tokove i pruza zadovoljavajucu profitabilnost za njene vlasnike.
fixer

#80 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by fixer »

JThomas wrote:ne može se nikoga izdvojiti zbog nacije. i starim (još važećim) i novim zakonom o stvarnim pravima pitanje može li strani državljanin kupiti nekretninu je vezano isključivo za reciprocitet. arbitrernih kriterija nema i ne smije biti u 21. vijeku. zakoni o državljanstvu i o boravištu stranaca također ne poznaju i ne smiju poznavati nacionalne razlike. uslovi za privremeni i stalni boravak, za dobijanje državljanstva su isti za sve. izdvajati arape ili bilo koga već, u pozitivnom ili u negativnom smislu je neodrživo, neizvedivo i nedemokratski.

a na kraju krajeva, niko nikoga ne može natjerati da nešto proda ako neće. ako raji bude u računu prodavaće arapima, ako ne bude neće. i lično ne mislim da je realno da bilo ko ovdje dođe u nekom značajnom broju zastalno. to i ako bude, biće k'o nama vikendice na moru.
Ma nemoj. Haj pokusaj ti ostvariti to pravo u Njemackoj. Dakle, zamisli da imas novac za nekretninu i pokusaj se samo na psnovu toga trajno naseliti.
theTruePath

#81 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by theTruePath »

Imas li jarane DOKAZ da je za stalno? pa nisu ludi ba,ne lupetaj
JThomas

#82 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by JThomas »

a odakle ti ideja da je to kod nas moguće?

raspravljaš se samo raspravljanja, suština te ne zanima i to je već obrazac.
omega369

#83 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by omega369 »

fixer wrote: Dakle, naseljavanje ogromnog broja ljudi, koji ce sasvim posljedicno placati PDV, unijeti u drzavu odredjeni iznos kroz kupovinu nekretnine, je investicija? Uozbilji se. Da je to investicija Europa bi isla po nerazvijenom svijetu i mrezom lovila pojedince da ih odere za taj PDV. Ivesticija je poslovni plan od kojeg se ocekuje da samostalno generise novcane tokove i pruza zadovoljavajucu profitabilnost za njene vlasnike.

supljiranje, klasicno supljiranje. pozadina je nesto sasvim drugo

fahro da je ikako mogao uhapsio bi i alsidija, smjestio bi mu terorizam, bilo sta, jer mu je za dlaku (60 miliona) preoteo odlicnu lokaciju na M dvoru. mislim da se ne lazemo
Banksy

#84 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by Banksy »

Banksy wrote:
Niti su ovo Arapi, niti je ovo njihov kapital.

(Dobro poznati) Bošnjački ratni profiteri legaliziraju svoj prljav novac pokraden od naroda i stranih donacija tokom agresije '92 - '95 kroz svoje privatne, skrivene, fiktivne ino kompanije i ''mega'' projekte tipa Al - Shiddi, Bosmal, BBI, Kuvajtsko naselje.

Kako su propali prethodni, propašće i ovaj ''projekat''. Žali bože samo divne, uništene prirode oko Pazarića.

Glede istinskih ''arapskih'' i turskih investicija -> vidi pod Srbija i Hrvatska.
Last edited by Banksy on 29/11/2013 11:34, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#85 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

fixer wrote: Dakle, naseljavanje ogromnog broja ljudi, koji ce sasvim posljedicno placati PDV, unijeti u drzavu odredjeni iznos kroz kupovinu nekretnine, je investicija? Uozbilji se. Da je to investicija Europa bi isla po nerazvijenom svijetu i mrezom lovila pojedince da ih odere za taj PDV. Ivesticija je poslovni plan od kojeg se ocekuje da samostalno generise novcane tokove i pruza zadovoljavajucu profitabilnost za njene vlasnike.
Ti vjerovatno nisi čuo za ulaganje u nekretnine s ciljem zarade. Jebiga druže informiši se o osnovnim pojmovima, proguglaj i pronađi definiciju INVESTICIJE. I od kada to Kuvajt spada u nerazvijene zemlje? O čemu mi raspravljamo?
To što ti zagovaraš je notorna glupost, nekoga diskriminirati na osnovu nacije je ravno fašizmu.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 29/11/2013 11:24, edited 1 time in total.
fixer

#86 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by fixer »

Alfons Kauders wrote:
fixer wrote:
omega369 wrote:ne, trebali bi smo slati fahrOve poruke u svijet. to je najbolje za buduce investitore

bolje neka kupuju po srbiji i crnoj gori, ili kod dode ;-)
I ta Srbija i CG im ne bi dozvolila stalni boravak zbog namjere kupovine jedne nekretnine, pa opet ulazu u njih vise. Za investiciju je bitan ROE, ROI i ROA, a ne ovo podilazenje.
stani, pa ko im je dozvolio stalni boravak?

uostalom i da im dozvoli u cemu je problem? ako neko hoce iz pustinje da provede penziju u ilidzi, sta je tu lose?
Pitanje je da li je iko, s obzirom da je sama drzava zatecena.

Sta je problem u tome da neko se ovdje naseljava sa novcem koji im jedva pokriva trosak nekretnine? Kad otvori firmu koja zaposljava 10 drzavljana i na osnovu toga dobije privremeno prebivaliste, placa sve poreze ovdje, nemam onda nikakav problem. Ili da taj pojedinac ima strucnost u polju koje je deficitarno.
omega369

#87 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by omega369 »

theTruePath wrote:Imas li jarane DOKAZ da je za stalno? pa nisu ludi ba,ne lupetaj
nema dokaz, nema ga ni fahro ali bitno je da se zaprijeti. u tome je sva sustina. zna se kojem lobiju to najvise odgovara. onom koji zeli da u BiH nema nista, da se raspadnemo. hiljade hektara nenaseljene, zapustene zemlje bolje je da propadne nego da s enekome proda. pa taj neko ce valjda placati komunalije sutra, valjda ce firma iz Bih izgraditi tu kucu, infrastrukturu do nje

ne kontam kakvi su ovo ljudi. mrznja je jaca, dzaba sve
fixer

#88 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by fixer »

theTruePath wrote:Imas li jarane DOKAZ da je za stalno? pa nisu ludi ba,ne lupetaj
Imas ti dokaz da nije? Drzavin je to posao. Ja se bavim objasnjavanjem da ono nije investicija.
Drvosjeca iz Dejcica

#89 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

fixer wrote:
Imas ti dokaz da nije? Drzavin je to posao. Ja se bavim objasnjavanjem da ono nije investicija.
Jel' investicija kada kupiš žvaku od 0,50KM i prodaš je za 1KM?
theTruePath

#90 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by theTruePath »

fixer wrote:
Ma ti se bavis lupetanjem,reci Fahri da ne poksusava dzaba,gubi izbore da mu Dodik da svu imovinu za kampanju :mrgreen:
Alfons Kauders

#91 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by Alfons Kauders »

fixer wrote:
Alfons Kauders wrote: Pitanje je da li je iko, s obzirom da je sama drzava zatecena.

Sta je problem u tome da neko se ovdje naseljava sa novcem koji im jedva pokriva trosak nekretnine? Kad otvori firmu koja zaposljava 10 drzavljana i na osnovu toga dobije privremeno prebivaliste, placa sve poreze ovdje, nemam onda nikakav problem. Ili da taj pojedinac ima strucnost u polju koje je deficitarno.
ali ko se "naseljava"? jesu li se u dalmaciju naselile hiljade bosanaca koji dole imaju vikendice...

meni stvarno nije jasno zasto bi se neko iz kuvajta "naselio" u bosni... ljudi uzimaju kuce za odmor, i to masno placaju... odlicno - neka prave vikend naselja, bungalove, apartmane po planinama... fine su to cifre

nece ovdje boraviti... niti ce ovdje biti zaposleni... niti je to zakonski moguce, niti se ti zakoni mogu mijenjati bez drzavnog nivoa

fakat koji vam je kurac ljudi, mislim stvarno?!
fixer

#92 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by fixer »

JThomas wrote:a odakle ti ideja da je to kod nas moguće?

raspravljaš se samo raspravljanja, suština te ne zanima i to je već obrazac.
Pa s obzirom da je sama drzava zatecena, da pojedinci ovdje to sasvim odobravaju, postoji velika opravdanost da diskusija krene u tom pravcu.
VjecitiStudent

#93 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by VjecitiStudent »

omega369 wrote:

supljiranje, klasicno supljiranje. pozadina je nesto sasvim drugo

fahro da je ikako mogao uhapsio bi i alsidija, smjestio bi mu terorizam, bilo sta, jer mu je za dlaku (60 miliona) preoteo odlicnu lokaciju na M dvoru. mislim da se ne lazemo
Izgradnja SCC-a koja traje već čitavih pet godina, u potpunosti opravdava sumnje da je arapski investitor u pitanju.
Banksy

#94 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by Banksy »

U ministarstvu prostornog uređenja podržavaju svaku investiciju koja doprinosi razvoju Kantona i lokalne zajednice. Međutim, za ovaj projekat saznali su iz medija.

U Zavodu za planiranje potvrdili su nam da ih do sada niko nije kontaktirao ovim povodom.

Ista situacija je i sa Zavodom za izgradnju.
“Što se tiče Zavoda za izgradnju, ja vam odgovorno mogu reći da ni u jednom segmentu Zavod nije uključen u bilo kakve aktivnosti vezano za te aktivnosti stranih investitora, odnosno iz Kuvajta na području Općine Hadžići''

osim Osenika, investitori su kupili zemljišta na još tri lokacije, Crepljanima, Miševićima i Tinovu, na kojima namjeravaju izgraditi savremena, elitna naselja.
Drvosjeca iz Dejcica

#95 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Alfons Kauders wrote:
fixer wrote:
Alfons Kauders wrote: Pitanje je da li je iko, s obzirom da je sama drzava zatecena.

ali ko se "naseljava"? jesu li se u dalmaciju naselile hiljade bosanaca koji dole imaju vikendice...

meni stvarno nije jasno zasto bi se neko iz kuvajta "naselio" u bosni... ljudi uzimaju kuce za odmor, i to masno placaju... odlicno - neka prave vikend naselja, bungalove, apartmane po planinama... fine su to cifre

nece ovdje boraviti... niti ce ovdje biti zaposleni... niti je to zakonski moguce, niti se ti zakoni mogu mijenjati bez drzavnog nivoa

fakat koji vam je kurac ljudi, mislim stvarno?!
Plus neko mora igraditi to sve, izgraditi infrastrukturu, održavati, čuvati...ljudi nisu svjesni da su to nova radna mjesta i ovaj soli pamet da to nije investicija...ZEMLJO OTVORI SE. :(
fixer

#96 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by fixer »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
fixer wrote:
Jel' investicija kada kupiš žvaku od 0,50KM i prodaš je za 1KM?
Naravno da nije. To je za drzavu i drustvo trgovina. Ja tog pojedinca bi isto bila.
Banksy

#97 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by Banksy »

omega369 wrote:
Ne postoji ''alsidi'', postoji samo bošnjački ratni profiter koji kroz svoju privatnu ino firmu pere svoje prljave pare.
omega369

#98 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by omega369 »

Banksy wrote:
Banksy wrote:
Niti su ovo Arapi, niti je ovo njihov kapital.

(Dobro poznati) Bošnjački ratni profiteri legaliziraju svoj prljav novac pokraden od naroda i stranih donacija tokom agresije '92 - '95 kroz svoje privatne, skrivene, fiktivne ino kompanije i ''mega'' projekte tipa Al - Shiddi, Bosmal, BBI, Kuvajtsko naselje.

Kako su propali prethodni, propašće i ovaj ''projekat''. Žali bože samo divne, uništene prirode oko Pazarića.

Glede istinskih ''arapskih'' i turskih donacija -> vidi pod Srbija i Hrvatska.
sta ce ba propasti? ti znas da ce propasti ili bi volio da propadne? :lol:
najbolje je srusiti BBI nek se desetine visoko-obrazovanih kadarova zaposli na ruskim pumpama. najbolje je
ostalo, sve lazi. znam neke ljude oko al shidija i tu ima dosta bosanaca koji nemaju veze sa ratnim profiterstvom

dajte siricu i ja lazi, nek me fahro ili dodik dobro plate, nikakav problem
Alfons Kauders

#99 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by Alfons Kauders »

fixer wrote:
naravno da nije investicija u klasicnom smislu, ono je turizam...

neko uzme bungalov od 100 milja... od toga 17% ide direkt drzavi... od toga ima posla za nekoliko radnika, dobavljaca, proizvodjaca gradjevinskog materijala itd itd... onda porez na dobit, doprinosi, pa konacno i porez od novca koji potrose ti radnici i dobavljaci...

i u cemu je tu problem? srbijanci kupuju vikendice i apartmane na jahorini, hrvati po kupresu... bosanci po dalmaciji...

osim sto ti haman vjerujes da ce se cca petina stanovnistva kuvajta preseliti u sarajevsku kotlinu :D
kingofsnake

#100 Re: Zakonom sankcionisati da Arapi masovno kupuju nekretnine

Post by kingofsnake »

Ah možda bi trebalo zakonom sankcionisati da Sandžaklije masovno kupuju nekretnine u BiH. Oni nam garant nisu puno dobrog donijeli, za Arape još nismo sigurni.
Post Reply