zimske gume i lanci
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
shandrprcSA
#76 Re: zimske gume i lanci
isto oni pametnjakovici koji nose kacigu na ruci a ne na glavi jer u zakonu ne pise gdje se kaciga nosi 
- Bakir1
#77 Re: zimske gume i lanci
ako vozis cijelu godinu znaci zima + ljeto.Drvosjeca iz Dejcica wrote:A šta znači M+S?
Kaže meni jedan mokro+suho...![]()
![]()
inace svuda znaci mud + snow
-
ado-šampion
#78 Re: zimske gume i lanci
Upravo tako. Zivim na ravnici, parkiram u garazi ispred koje se cisti cim snijeg padne, onih 5 dana u godini kad je mecava nigdje ne idem... jel mi trebaju lanci?uskrsno_respo wrote: ti smatras da si vozacina tipicno za balkan
ili vjerovatno vozis samo po ociscenim gradskim ulicama
onda si u pravu ne trebaju ti sto se tice uvjeta treba ti sto se tice zakona
a u vezi trpanja objasnio sam a sto se tice kifli onda za tebe nije auto kad ne mozes objezbjediti to i odrzavati ga
Sto se tice odrzavanja, haveru ja imam primanja da odrzavam tri ovakva auta ako te bas toliko interesuje, da tako bacam pare ne bih imao ni za jednog vjerovatno. Bas se pod odrzavanjem podrazumijeva ubacivanje svega i svacega u auto, i sto treba i sto ne treba.
Drug, ne prisjedam na muku, ali napisao si sustinu svega. Mogao ti je opaliti kaznuza sta je htio realno...zilla_ wrote:Boga mi meni juče sprži kaznu za neposjedovanje lanaca. Na autu imam zimske gume na sva četiri točka sava s3... prednje nove zadnje od prije dvije sezone... Nije ni gledao šaru na gumama...
Nisam se mogao prepirat jer pored svega nisam bio ni svezan, nije mi radilo desno štop svjetlo, vozačka i lična mi nisu prijavljene na istu adresu... Da mi ne bi složio 150 kazne išo sam na finjaka...
Uglavnom kažnjavaju i peglaju za te lance... Zato ništa ne košta ubaciti ih u gepek za svaki slučaj
Ja sam imao situaciju kad me frajer u Srebrenici zaustavio jer su (pazi molim te) "pjesaci morali pretrcavati jer ja nisam dovoljno prikocio"
Poenta je ako se nisi vezao, nisi upalio svjetla i slicno, peglace te za 1001 stvar, jer zna da mu je 40 kerma sigurno.
-
ado-šampion
#79 Re: zimske gume i lanci
Jest od milju i nesto, ali je placen 350 $.uskrsno_respo wrote: pa sta onda raspravljas ako vozis samo kad je suncano i temperatura u plusu
parkiraj ga preko zime u garazu skroz i vozi se gradskim prevozom
a sto se tice odrzavanja
kad vec imas za 3 takva onda kupi jebene lance ne kostaju milion
ili opet dolazimo do naseg mentaliteta nek se vidi da sam hadzo al cu jesti kifle i odrzavati kod komsije muje sa nekim z kvalitetom dijelova
a kad je prica u pitanju ma imam ja odrzavati 16 ovakvih
sigurno je tu i mobitel od milju bez kredita i slicno
al da ne idem dalje od teme uglavnom trebas kupiti lance i to je to
Salu na stranu, dijelovi su svi najbolji moguci, gume su najbolje moguce, nije mi zao ni za sta, ali jeste za nesto sto mi ne treba. Ako mi zatrebaju lanci kupicu.
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#80 Re: zimske gume i lanci
ado lanci 40ak maraka na pumpiado-šampion wrote:Jest od milju i nesto, ali je placen 350 $.uskrsno_respo wrote: pa sta onda raspravljas ako vozis samo kad je suncano i temperatura u plusu
parkiraj ga preko zime u garazu skroz i vozi se gradskim prevozom
a sto se tice odrzavanja
kad vec imas za 3 takva onda kupi jebene lance ne kostaju milion
ili opet dolazimo do naseg mentaliteta nek se vidi da sam hadzo al cu jesti kifle i odrzavati kod komsije muje sa nekim z kvalitetom dijelova
a kad je prica u pitanju ma imam ja odrzavati 16 ovakvih
sigurno je tu i mobitel od milju bez kredita i slicno
al da ne idem dalje od teme uglavnom trebas kupiti lance i to je to![]()
Salu na stranu, dijelovi su svi najbolji moguci, gume su najbolje moguce, nije mi zao ni za sta, ali jeste za nesto sto mi ne treba. Ako mi zatrebaju lanci kupicu.
- Qler
#81 Re: zimske gume i lanci
Ako vozi VW Lupo, zauzimaju znacajan dio 
-
preludezalude
#82 Re: zimske gume i lanci
Glupost raspravljati o lancima. Kakve su nase zimske sluzbe, koje pocnu rasciscavati tek treci dan, lance moras koristiti. Prosle godine u Tuzli je bilo bas malo snijega. Glavne ceste su poceli cistiti tek treci dan, a sporedne nisu cistili nikako. Po glavnim cestama si mogao normalno voziti, ali ako udjes u sporednu, sanse su bile velike da zaglavis. Ja sam lijepo stavio lance i bio sam puno mirniji. Ne zelim da razbijem auto ili da nekog ubijem zbog razmisljanja sto imam nove gume i necu nigdje zaglaviti.
Volio bih nabaviti lance ili carape za svog terenca. Cesto cu putovati preko karaule, zlu ne trebalo. Gume su malo vece 16-ke. Zna li neko gdje se moze nabaviti?
Ne bojim se ja da necu moci negdje da se iscupam. Problem je veci da se zaustavim kad zelim. Mnogi o tome ne razmisljaju.
Volio bih nabaviti lance ili carape za svog terenca. Cesto cu putovati preko karaule, zlu ne trebalo. Gume su malo vece 16-ke. Zna li neko gdje se moze nabaviti?
Ne bojim se ja da necu moci negdje da se iscupam. Problem je veci da se zaustavim kad zelim. Mnogi o tome ne razmisljaju.
- Bakir1
#83 Re: zimske gume i lanci
za neke automobile lance nije moguce kod nas kupiti, tj ne postoje u zeljenoj dimenziji, a posto auti novi imaju velike kocnice a samim tim i velike tockove kako onda opravdati nemanje lanaca?
sta ako je najmanja dimenzija gume na autu 18 i to neka 245?
kako onda "morati imati" lance?
kupiti one od 20 KM sa xy dimenzija na sebi i "imati" lance?
sta ako je najmanja dimenzija gume na autu 18 i to neka 245?
kako onda "morati imati" lance?
kupiti one od 20 KM sa xy dimenzija na sebi i "imati" lance?
-
530i
#84 Re: zimske gume i lanci
Bakir1 wrote:a gdje nadjoste da je zimska guma iskljucivo ona sa pahuljicom?Zimska guma (pneumatik) je na svom boku
označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na
stiliziranom obrisu planine s tri vrha
To "ili" se ne odnosi na razdvajanje pojmova MS, M+S sa jedne strane i M&S i pahuljice sa druge strane....nego znači da guma mora imati jednu od te tri oznake (MS, M+S, M&S) i znak pahuljice/planine i kao takva je jedina i isključivo priznata kao zimska guma pred zakonima i pravilnicima BiH....
-
ado-šampion
#86 Re: zimske gume i lanci
A ljudi sta se me pritisli, eto kupicu ih ako cete biti mirni.Matijevic_Vlado wrote: ado lanci 40ak maraka na pumpi, al cini mi se da ih nikada nisi ni vidio cim mislis da zauzimaju pola gepeka
A gdje ja rekoh da zauzimaju pola gepeka?
Imao sam ja lance na prethodnom autu, pa sam ih metnuo u gepek i na ovom onih godina kad sam citave zime vozio na ljetnim gumama, iako su za 13', a na "novom" autu bile 14'. Ako zaustavi drot, kod mene lanci u gepeku.
-
ado-šampion
#87 Re: zimske gume i lanci
E vidis kad spomenu, imao sam te lance negdje, potrazicu da ih opet stavim u gepek.ado-šampion wrote:A ljudi sta se me pritisli, eto kupicu ih ako cete biti mirni.Matijevic_Vlado wrote: ado lanci 40ak maraka na pumpi, al cini mi se da ih nikada nisi ni vidio cim mislis da zauzimaju pola gepeka
![]()
A gdje ja rekoh da zauzimaju pola gepeka?![]()
Imao sam ja lance na prethodnom autu, pa sam ih metnuo u gepek i na ovom onih godina kad sam citave zime vozio na ljetnim gumama, iako su za 13', a na "novom" autu bile 14'. Ako zaustavi drot, kod mene lanci u gepeku.Jbg mladost - ludost.
- Qler
#88 Re: zimske gume i lanci
Ja sam naletio nekad na ebay-u na neke kao kramponi, tj. kais sa nekim bodljama, omotas ga oko felge i gume, kao kajs, kroz jedan krak felge i poprijeko preko gume. Jednostavno i prakticno rjesenje da te izvuce iz snijega. Ali sad ne mogu da ga nadjem nigdje...
-
preludezalude
#89 Re: zimske gume i lanci
Ko kaze to? To ti kazes. Zakon ne kaze. Nemoj misliti da sad nesto kontriram iz zaje*ancije, ali kad je zakon bilo kakav u pitanju onda se ne moze slobodno interpretirati kao kao sto si ti uradio. Zakon ako je mislio ovo sto ti kazes, onda je to i trebalo da pise. Do tada se zakon interpretira precizno onako kako i pise.530i wrote:Bakir1 wrote:a gdje nadjoste da je zimska guma iskljucivo ona sa pahuljicom?Zimska guma (pneumatik) je na svom boku
označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na
stiliziranom obrisu planine s tri vrha
To "ili" se ne odnosi na razdvajanje pojmova MS, M+S sa jedne strane i M&S i pahuljice sa druge strane....nego znači da guma mora imati jednu od te tri oznake (MS, M+S, M&S) i znak pahuljice/planine i kao takva je jedina i isključivo priznata kao zimska guma pred zakonima i pravilnicima BiH....
Druga je stvar da zakone donose ljudi totalno nepismeni iz te oblasti pa i dolazi do ovakvih konfuznih situacija.
-
530i
#90 Re: zimske gume i lanci
To ja kažem, a dovoljno je pročitati to šta piše, ne razumijem vašu konfuziju. Oznake se sastoji od jedne od te tri vrste, dakle MS ili M+S ili M&S i pahuljice....Nema razlike u značenju između tih oznaka koje sadrže slova M i S i znak koji ima ulogu da ih povezuje(+, & i slično).
- Bakir1
#91 Re: zimske gume i lanci
primjena pravilnika je odavno na snazi, mene je policija u kombinaciji sa kantonalnim inspektorima zaustavila bezbroj puta gdje je predmet kontrole bio i posjedovanje zimske opreme.
nikad ali bas nikad nije neko trazio pahuljicu na gumama ako je uvidio da na njima pise m+s.
na ovu temu imao sam priliku diskutovati sa ljudima "iz struke" tj onima koji trebaju provoditi odluku o posjedovanju zimske opreme i niko nema toliko cvrst stav da bi pahuljica bila iskljuciva.
nas zakon ne poznaje starost gume kao eliminatoran faktor, tako da svi oni koji se voze na gumama starim 10 godina a koje udovoljavaju zakonu po pitanju dubine sare, a nemaju pahuljice nisu legalni? jest al u limburgu.
inace zakoni i pravilnici se pisu da se ostavi slobodan prostor za tumacenje kako bi bila veca siva zona manipulacije.
eto taman ce neko radi 40 KM traziti tumacenje clana iz ovog pravilnika.
mislim da se bezveze polemise i palamudi i skrece paznja sa bitne stvari a to je imanje zimskih guma pa kakve god one bile i koju god oznaku nosile ali bitno ih je imati i imati toliko osjecaja prema drugim ucesnicima u saobracaju, da upravo ne bi bili predmet spominjanja majke uz ivan, bradinu, komar ......
ako se moze popeti bez obzira na vremenske neprilike dobra je a koja je oznaka koga briga
nikad ali bas nikad nije neko trazio pahuljicu na gumama ako je uvidio da na njima pise m+s.
na ovu temu imao sam priliku diskutovati sa ljudima "iz struke" tj onima koji trebaju provoditi odluku o posjedovanju zimske opreme i niko nema toliko cvrst stav da bi pahuljica bila iskljuciva.
nas zakon ne poznaje starost gume kao eliminatoran faktor, tako da svi oni koji se voze na gumama starim 10 godina a koje udovoljavaju zakonu po pitanju dubine sare, a nemaju pahuljice nisu legalni? jest al u limburgu.
inace zakoni i pravilnici se pisu da se ostavi slobodan prostor za tumacenje kako bi bila veca siva zona manipulacije.
eto taman ce neko radi 40 KM traziti tumacenje clana iz ovog pravilnika.
mislim da se bezveze polemise i palamudi i skrece paznja sa bitne stvari a to je imanje zimskih guma pa kakve god one bile i koju god oznaku nosile ali bitno ih je imati i imati toliko osjecaja prema drugim ucesnicima u saobracaju, da upravo ne bi bili predmet spominjanja majke uz ivan, bradinu, komar ......
ako se moze popeti bez obzira na vremenske neprilike dobra je a koja je oznaka koga briga
- drndalo
#92 Re: zimske gume i lanci
Neko je spominjao "carapu" za gume... Nisam probao, ali sigurno radi bolje nego bez nje, da li kao klasicni lanci, sumnjam... Ali nju niko od policajaca nece smatrati lancima, po slovu ovog zakona/uredbe, kao ni onog "pauka" sa kramponima...
-
shandrprcSA
#93 Re: zimske gume i lanci
jesi li na ovo mislio?Qler wrote:Ja sam naletio nekad na ebay-u na neke kao kramponi, tj. kais sa nekim bodljama, omotas ga oko felge i gume, kao kajs, kroz jedan krak felge i poprijeko preko gume. Jednostavno i prakticno rjesenje da te izvuce iz snijega. Ali sad ne mogu da ga nadjem nigdje...
http://www.exeros-technologies.com/mita-snow-chains
- Qler
#94 Re: zimske gume i lanci
Nije, ovo sto sam vidio ide kao sat preko ruke, tako idu preko gume. Ovo si ti postavio se stavlja oko gume, a to sto sam ja vidio ide preko gume. Kroz otvor u felgi se provuce i zategne kais.
- Bakir1
- sema911s
#96 Re: zimske gume i lanci
kuleru to sranje nevalja,., bilo se to kupit u interex mercator,., oko 70KM,., kada je napadoo onaj poveci snijeg prije 2 god,. stavim to nece da makne,., ako hoces dobre lance imas tipa na mostarskom,.,proidaje kovane lance,. pravi iste za vozila sto izvlace stabla iz sume,., il trazi austriski sumski lanac,.,Qler wrote:Ja sam naletio nekad na ebay-u na neke kao kramponi, tj. kais sa nekim bodljama, omotas ga oko felge i gume, kao kajs, kroz jedan krak felge i poprijeko preko gume. Jednostavno i prakticno rjesenje da te izvuce iz snijega. Ali sad ne mogu da ga nadjem nigdje...
isto se desava sa ovim lancima od40kmica,., analetis na asfalt i malo proklizas pucaju,,
-
shandrprcSA
#97 Re: zimske gume i lanci
Jeko snow beltsQler wrote:Nije, ovo sto sam vidio ide kao sat preko ruke, tako idu preko gume. Ovo si ti postavio se stavlja oko gume, a to sto sam ja vidio ide preko gume. Kroz otvor u felgi se provuce i zategne kais.
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_trksi ... &_from=R40
- O'zone
- Globalni moderator
#98 Re: zimske gume i lanci
Evo zanimljive stvari (barem meni)
-
goran16v
#99 Re: zimske gume i lanci
Vezano za misteriju oznaka da li treba jedna od varijanti M+S i pahuljica ili i M+S ili pahuljica zakon je vrlo precizan: oznaka zimske gume je jedna od 3 varijante M+S oznake (M+S ili MS ili M&S) plus pahuljica.
Razlog je jednostavan, nije svaka M+S guma zimska guma. Osim sto skoro svaka guma za terenca nosi oznaku M+S, a ne mora biti zimska postoje gume za putnicka auta sa oznakom M+S a nisu zimske gume. Ja sam imao na autu upravo takve, Pirelli P400 Aquamille -, nije cak ni cjelogodisnja guma nego samo guma za kisu. Evo slika sare da se vidi da nije zimska guma ni po drazno i slika oznake:

To sto nasi drotorvi i ostali nadlezni organi gledaju samo M+S oznako i poistovjecuju je sam zimskom gumom je samo zbog njihovog neznanja i neupucenosti u stvari koje bi morali znaci
Razlog je jednostavan, nije svaka M+S guma zimska guma. Osim sto skoro svaka guma za terenca nosi oznaku M+S, a ne mora biti zimska postoje gume za putnicka auta sa oznakom M+S a nisu zimske gume. Ja sam imao na autu upravo takve, Pirelli P400 Aquamille -, nije cak ni cjelogodisnja guma nego samo guma za kisu. Evo slika sare da se vidi da nije zimska guma ni po drazno i slika oznake:

To sto nasi drotorvi i ostali nadlezni organi gledaju samo M+S oznako i poistovjecuju je sam zimskom gumom je samo zbog njihovog neznanja i neupucenosti u stvari koje bi morali znaci
- O'zone
- Globalni moderator
#100 Re: zimske gume i lanci
Po opisu ovoQler wrote:Nije, ovo sto sam vidio ide kao sat preko ruke, tako idu preko gume. Ovo si ti postavio se stavlja oko gume, a to sto sam ja vidio ide preko gume. Kroz otvor u felgi se provuce i zategne kais.