dacha bosanac wrote:Ne, ne...ne pravdam se...ali u svom razgovoru sa mnom, spominješ te stvari, pa rekoh da te priupitam. A volio bih da znam koje to metoda koriste kršćanske crkve (jer pretpostavljam da pričaš o ostalim protestantskim crkvama)?Drvosjeca iz Dejcica wrote:A zašto se ti pravdaš? Ne idu protestanti, idu ostale krščanske crkve, koriste se drugim metodama pridobijanja sljedbenika, neki to rade i zbog novca i moći kao sajentolozi...doduše oni nisu krščani niti crkva ali imaju oblik organzacije sličan crkvi. Ma nemoj me shvatiti pogrešno, nemam ja ništa protiv krščana, islama, budizma ili bilo koje druge religije, nego smatram da se pretjeruje sa tim pozivanjem u vjeru pa tako da imamo misionarstvo na sve strane u BiH kao gljive poslije kiše.
Ne kažem ja da si ti protiv nekoga, ali evo, kada pričamo o kršćanstvu, šta onaj pravi sljedbenik treba da radi sa Isusovim riječima: "Idite u sav svijet i propovjedajte evanđelje svakom stvorenju"? Shvati da se ni jedna dogma, vjera, ubjeđenje ili bilo šta drugo iz te "porodice" (ne mora da se radi isključivo o vjeri) nije širilo bez "propovjedanja", "ubjeđivanja"...a nažalost, mnogo puta i putem ratova i inkvizicija.
5 Tu dvanaestoricu posla Isus uputivši ih: "K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite! 6 Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova!» (Matija 10)
5. Ових дванаест посла Исус и заповеди им говорећи: На пут незнабожаца не идите, и у град самарјански не улазите.
6. Него идите к изгубљеним овцама дома Израиљевог. (Matej 10)
5 These twelve Jesus sent out with the following instructions: ‘Go nowhere among the Gentiles, and enter no town of the Samaritans, 6 but go rather to the lost sheep of the house of Israel. (Marrhew 10, Revised New Standard Version)
5 These twelve Jesus sent forth, and commanded them, saying, Go not into the way of the Gentiles, and into any city of the Samaritans enter ye not:
6 But go rather to the lost sheep of the house of Israel. (isto – King James Version)
===================================================================
22 And, behold, a woman of Canaan came out of the same coasts, and cried unto him, saying, Have mercy on me, O Lord, thou son of David; my daughter is grievously vexed with a devil.
23 But he answered her not a word. And his disciples came and besought him, saying, Send her away; for she crieth after us.
24 But he answered and said, I am not sent but unto the lost sheep of the house of Israel.
25 Then came she and worshipped him, saying, Lord, help me.
26 But he answered and said, It is not meet to take the children's bread, and to cast it to dogs.
(Matthew 15 – KJV)
22 I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: "Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!" 23 Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: "Udovolji joj jer viče za nama." 24 On odgovori: "Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova." 25 Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: "Gospodine, pomozi mi!" 26 On odgovori: "Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima."
(Matija 15)
Katolička, pravoslavna i protestantska Biblija. Sada ćemo dobiti objašnjenje gdje da nađemo to "Idite u sav svijet i propovjedajte evanđelje svakom stvorenju" i da je to sve izvađeno iz konteksta! Lazar zaslužuje pomoć, a Kananka (Palestinka) je pseto! A sve iz iste knjige, koja je svakim slovom «božija» riječ ili u najmanju ruku «božije nadahnuće»! Kako reče: «Put, Istina i Život»!?