Divlje zivotinje

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kriticarka_nikova

#76 Re: Divlje zivotinje

Post by kriticarka_nikova »

Admir_1984 wrote:Jest da tema pripada ovom pdf, al mislim da bi aktivnija bila gdje je prvobitno postavljena :-)
Ah nisam ni primjetila da je prebačena.
Nema veze, neka je i ovde sta fali? Ne moze jedna te ista tema bit aktivna svaki dan.
:)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#77 Re: Divlje zivotinje

Post by Admir_1984 »

kriticarka_nikova wrote:
Admir_1984 wrote:Jest da tema pripada ovom pdf, al mislim da bi aktivnija bila gdje je prvobitno postavljena :-)
Ah nisam ni primjetila da je prebačena.
Nema veze, neka je i ovde sta fali? Ne moze jedna te ista tema bit aktivna svaki dan.
:)
Nekad zna proci 2 dana, a da niko ovde nishta ne posta
vazi

#78 Re: Divlje zivotinje

Post by vazi »

pa rijetke su te zvijeri u bosni , valjda zbog toga niko nista ne posta :)

nama se jednom, rano u zoru (posli u ribu s muzem i djecom na neko jezero) na putu nam se isprijecila mecka i ko saobracajac stala dok mecici predju ulicu, onda fino i ona za njima laganini, ko da i ne postojimo :lol:

bijah mlada -luda i ni me bilo strah sto bi rekla tereza, a danas brrr ne daj boze da je sretnem, ma sta mecku , ni konja... :) nisam nesto "raja" sa zivotinjskim svijetom
kriticarka_nikova

#79 Re: Divlje zivotinje

vazi wrote:pa rijetke su te zvijeri u bosni , valjda zbog toga niko nista ne posta :)

nama se jednom, rano u zoru (posli u ribu s muzem i djecom na neko jezero) na putu nam se isprijecila mecka i ko saobracajac stala dok mecici predju ulicu, onda fino i ona za njima laganini, ko da i ne postojimo :lol:

bijah mlada -luda i ni me bilo strah sto bi rekla tereza, a danas brrr ne daj boze da je sretnem, ma sta mecku , ni konja... :) nisam nesto "raja" sa zivotinjskim svijetom
@vazi trebala si lijepo prelistat cijelu temu, pa bi vidjela da su ljudi itekako pricali o divljim životinjama, ma citava rasprava oko životinja, nema gdje ih nisu vidjali.

Da ste mecku udarili autom sutradan bi vam na sofersajbi osvanulo “Znam sta si radila proslo ljeto” :-)
vazi

#80 Re: Divlje zivotinje

Post by vazi »

kriticarka_nikova wrote:
vazi wrote:pa rijetke su te zvijeri u bosni , valjda zbog toga niko nista ne posta :)

@vazi trebala si lijepo prelistat cijelu temu, pa bi vidjela da su ljudi itekako pricali o divljim životinjama, ma citava rasprava oko životinja, nema gdje ih nisu vidjali.

Da ste mecku udarili autom sutradan bi vam na sofersajbi osvanulo “Znam sta si radila proslo ljeto” :-)
tema prelisTta, zato ovo i govorim "figurativno" ;-)

problem nisu pravi medjedi vec MEDJEDI u foteljama i u vladi... :)

"znam sta si radila..." ne kontam , de prevedi pliz :)
kriticarka_nikova

#81 Re: Divlje zivotinje

Ovo “Zam sta si radila proslo ljeto” je trebala bit duhovita opaska na to tvoje sto si napisala.
Radi se o jednom filmu kad jedno auto (puno ljudi) ide negdje divljinom kroz koju piče ceste i kako su se raspričali nisu primjetili neku divlju životinju na putu koju su udarili….a onda su ustanovili sta je…..a iduće godine na sofersajbi im je neko ostavljo jednu te istu poruku: “Znam sta si radila proslo ljeto”. Žanr: horor.
Topla voda

#82 Re: Divlje zivotinje

Post by Topla voda »

odgeldal ti ikad into the wild?

da ti donesem? :D
kriticarka_nikova

#84 Re: Divlje zivotinje

Neko je bio inspirisan mojom temom :-)
chengaba

#85 Re: Divlje zivotinje

Post by chengaba »

Mi smo prije desetak godina udarili Yugom desetak kilometara prije Zagreba (autoput) jelena.
Probio hladnjak rogom, i dosta je dijelova motora ostalo oštećenih, a jelenko baš i nije dobro prošao... :roll:
kriticarka_nikova

#86 Re: Divlje zivotinje

chengaba wrote:Mi smo prije desetak godina udarili Yugom desetak kilometara prije Zagreba (autoput) jelena.
Probio hladnjak rogom, i dosta je dijelova motora ostalo oštećenih, a jelenko baš i nije dobro prošao... :roll:
I?
Jesil naso na sofersajbi natpis "Znam sta si radio proslo ljeto?" :D
chengaba

#87 Re: Divlje zivotinje

Post by chengaba »

Ovaj je vjerovatno bio imigrant iz Mađarske, nisam uspio ništa koherentno pročitati.
iceandfire

#88 Re: Divlje zivotinje

Post by iceandfire »

Eto ja sam šumar i strastveni planinar,, što se tiče medvjeda, donekle su opasne mečke kada imaju mladunčad,, mada je to jako plašljiva životinja..

Ja sam imao susret sa medvjedom, najbolje je da digneš jaknu i prsluk da izgledaš što viši, jer životinji tad izgledaš dosta jači, bez obzira što smo tanki kao prutovi :)) i naravno da se pravi buka.. Aa ako počneš da bježiš njoj je u instinktu da te lovi, odmah se prestavljaš kao plijen,,, mada iskreno bježe kao čep...

Za vukove, to je jadnije od cuke,, ljeti nema problema,, ali su zimi u čoporu kada zna biti veliki problem.,, mada iskusniji se mogu nositi i sa čoporom,, ali nije dobro kada si sam, a čopor te napada..

A iz mog iskustva na našim planinama su najopasniji bikovi ili volovi, koje farmeri pošalju u ispašu preko ljeta,, oni su naviknuti na ljude ne boje se,, ali su pravo hladnokrvni, oni koji imaju na umu da te napadnu, ako im ne zavaraš trag tako što ćeš baciti jaknu ili torbu,, oni ubijaju,,

Na opasnost budite spremni, ali nemojte puno razmišljati o tome,, na planine treba otići,, nismo ni svjesni koje bogastvo imamo,,

Uživajte :)
kriticarka_nikova

#89 Re: Divlje zivotinje

@chengeba pa ja, nije ti ni piso jer je znao da slabo divaniš Mađarski :D

@led i vatra, svaka cast! Imam osjećaja da si se registrovo zbog ove teme!?
Posto si ti strastveni planinar onda vjerojatno znas na kojoj planini je bilo najvise medvjeda nakon rata? Znam da to niko nije brojo, jer je nemoguće, ali ako se na nekoj planini medvjedi tako cesto vidaju onda tu vjerojatno ih ima i najvise….logično…

Kad si imao susret sa medvjedom jesi’ ti uradio taj fol sa jaknom i prslukom? Koliko je bio daleko od tebe?

Sta mi treba da znam kako bih se odbranila od copora vukova? Jel istina sto pricaju za onu spagu o kojoj sam pisala? Hocel copor napast copor ljudi?

A ovo za bikove ,…onaj….de ti meni kazi jesu ikog ubili od ljudi na planini? Posto dnevnik na federalnoj nije nista objavljivao sto se tice tih vijesti, možda ih bio blam, sta ja znam…

I na kraju jedno pitanje off topic: koja nam je najljepša planina?
Admir_1984

#90 Re: Divlje zivotinje

Post by Admir_1984 »

Mi kad smo bili na Vranici prolazili smo pored bikova, al nas nisu ni pogledali :D
kriticarka_nikova

#91 Re: Divlje zivotinje

Možda zato sto niste imali nista crveno na sebi :D

Salim se…

Kad smo kod ovoga, mozda niste znali da bikovi uopste ne razaznavaju boje kao ni vecina životinja, tako da na njih crvena boja uopste ne utice agresivno onako kako to vecina ljudi misli. Vi znate da toreador izaziva bika crvenim plastom, međutim, ne izaziva bika crvena boja plasta vec to sto mu toreador maše. Dakle na mahanje reaguje, a ne na crvenu boju.

Eheto, nesto da naucite.

S postovanjem,
Vasa učiteljica kritičarka_nikova.
iceandfire

#92 Re: Divlje zivotinje

Post by iceandfire »

Super bruka pitanja,, prvo na koprivnici je najvise bilo medvjeda,, pošto je tu tito lovio i to je bilo najveće uzgajalište medvjeda u evropi,, seljacima je tada isplaćivana naknada kada je medvjed pričanjavao štete..

Ako si sam u čoporu vukova,, oni imaju više taktika,, napadaju s leđa, jedan po jedan,, dobro je nositi masku, na potiljku,, Kada love plijen trče po dvojca dok se ostali odmaraju,, tako da im je taktika kao u štafeti.. ali ako si sa još jednim junakom i nožem,, nisu onda veliki problem..

A to za bikove,, pa ima njih hladnokrvnih, temperamentnih,, ima ih i uštrojenih,, to sve zavisi kako se vlasnik odnosi prema njima u štali,, i stvarno nije šala,, ako ti se bik '' navali na kosti '',, nek ti je bog na pomoći.. Naravno većina njih su Ok,, ali....

Meni je svaka planina jedinstvena,, prije par dana sam se vratio sa Perućice (naša Prašuma) to je nevjerovatno,, i maglić ima čari..

Zelengora je po meni zanimljiva, ali tu ako nisi dobar navigator, ne usuđuj se ići bez iskusnijih.. GPSu nemojte puno vjerovati, ja sa tim radim pa znaju pravo fulati, kad je oblačno. a gore moraš biti precizan pravo. Uostalom lako se može pogunuti.

Za malo iskusnije imam prijedlog da posjete durmitor (crna gora) Krenuti sa Tjentišta-trnovačko jez- preko komarnice splavom- i onda nadurmitoru izabrati rutu od mnogobrojnih jezera i pećina- i na kraju izaći na žabljak,, dionica od 7 dana,, ali je nevjerovatna :)))))):)

I još jedan savjet,, izradite sebi svi kartu miniranih terena, i zaobilazite ih u velikom luku ,, eto
iceandfire

#93 Re: Divlje zivotinje

Post by iceandfire »

Ah zaboravio sam još nešto,, naši medvjedi iz Koprivnice,, u toku nesretog rata su pobjegli većinom u austriju,, :) hehe I medvjedi imaju dijasporu :)))))
kriticarka_nikova

#94 Re: Divlje zivotinje

@iceandfire
Vidi se vala da si planinar po nicku!
Imam ja jos pitanja neces se ti meni tek tako izvuci! :D

Der kazi mi gdje dodje Koprivnica?

Sto se tice Zelengore kazu da ona nije “teska” za pentranje i obicno za nju iskusni planinari kazu da je livadarenje, medjutim, naravno da se ne usudjujem ici sama. A zasto kazes da se lako moze gore poginuti? Po nekom mom misljenju lakse je poginut na Prenju ili se varam?

Kazu da karta miniranih terena nije uvijek ispravna, ali u svakom slucaju upravu si: treba je imati.
Admir_1984

#95 Re: Divlje zivotinje

Post by Admir_1984 »

Koprivnica ti je na putu Bugojno-Kupres, tj sve do tunela na Kupresu. Kako je tu lijepo izaci iz auta i prodisati
kriticarka_nikova

#96 Re: Divlje zivotinje

Admir_1984 wrote:Koprivnica ti je na putu Bugojno-Kupres, tj sve do tunela na Kupresu. Kako je tu lijepo izaci iz auta i prodisati
Dzizus krajst, pa ja tu blizu zivim (ne u Bugojnu ,ni u Kupresu ali....nije to bas tak daleko), a nemam pojma da je to tu :D

Pa dobro....tek sam dosla na ovu adresu :)
tetakk

#97 Re: Divlje zivotinje

Post by tetakk »

Medo je najopasniji( ako se moze tako reci) u ova doba, jer se lako na njega naleti dok bere bobice ili voce po napustenim selima i vocnjacima. Ako se osjeti ugrozenim nahebali ste.
Na sjevernim padinama vlasica nedavno je u takvim aktivnostima na njega "nabasala" krava, te je on ubio i to na mrtvo :-)

Mecka koja ima mlade je prica za sebe. Nikom ne bi pozelio da se nadje izmedju mecica i mecke, jer tu se tesko ostaje ziv. Nikako ne izlaziti ili stajati autom, biciklom,... ako primjetite mece kraj puta. Mama je sigurno u blizini.
Kroz sumu je lijepo hodati suteci i osluskujuci ptice, ali puno je bolje zvizdukati ako se samo ili glasno pricati da divljac ima vremena sklonuti se.
kriticarka_nikova

#98 Re: Divlje zivotinje

Davno nekad kad ja bijah beba (sjecam se to je pricao moj stari), isli smo na more i ne znam tacno gdje (moj stari je vozio tada popularnog fiću), pricao je kako se prepo jer je vidio mecku sa mečićem kako trce i bjeze od našeg auta. Mečka se prepala fiće, a “fićo” se prepo mečke jer su i u njemu bila djeca (ja i brat). Ne znam gdje se ovo desilo, ali pretpostavljam tu negdje u centralnoj Bosni…

Prije 3-4 mjeseca vidjen je mali medo na Bukovici (Vlasic), ali nisu vidjeli mamu, al sto kazes sigurno je tu blizu.

Pala mi je na um jos jedna prica. Negdje oko Livna se desilo, eh sad ne znam tacno koja planina i gdje tacno…al je bilo davno, (pricao mi drug a to se desilo njegovom djedu). Djed je dakle zivio u nekoj planinu oko Livna i jednog dana vidio je malo meče, samo doslo…i on ga nahrani, napoji i jos ga zatvori u podrum (a podrum je imao drvena vrata). Te noci dosla je mama od tog mladunčeta i razvalila podrum, te odnijela meče sa sobom.
iceandfire

#99 Re: Divlje zivotinje

Post by iceandfire »

Heheh,, to sam i ja govorio,, kad mecka ima mladuncad tada je veliki problem,, a sami medvjedi inace napadaju kad ih iznenadis,, npr kad tiho ides kroz sumu pa naidjete jedno na drugu,, tada se oboje prepadne,, eh tada moze biti opasan,, zato je dobro kad se krece kroz sumu pljesnuti koji put rukama,, ili malo buke napraviti..

A sto se tice snage zivotinja,.... Naš jedan radnik je pričao da je medvjed krenuo na traktor, baš zbog mladunčadi,, tu sam vidio tragove kanži na šasiji,, ipak to su specijalni šumski traktori- skidderi od 10 tona, a medvjed je imao hrabrosti da krene na njega.,.,, kaže vozač,, da je osjetio kako ga ljulja dok je udarao u dasku za meglanje... Pa to je nevjerovatna snaga...
iceandfire

#100 Re: Divlje zivotinje

Post by iceandfire »

kriticarka_nikova wrote:@iceandfire
Vidi se vala da si planinar po nicku!
Imam ja jos pitanja neces se ti meni tek tako izvuci! :D

Der kazi mi gdje dodje Koprivnica?

Sto se tice Zelengore kazu da ona nije “teska” za pentranje i obicno za nju iskusni planinari kazu da je livadarenje, medjutim, naravno da se ne usudjujem ici sama. A zasto kazes da se lako moze gore poginuti? Po nekom mom misljenju lakse je poginut na Prenju ili se varam?

Kazu da karta miniranih terena nije uvijek ispravna, ali u svakom slucaju upravu si: treba je imati.
Jeste ako pratis staze,, ali ako se penjes sa juzne i istocne strane tu je problem,, i bas to sto su livade moze biti opasno,, ljudi se opuste pa misle da mogu se kretati i po noci,, i onda odjednom sa livade naidju na liticu...
Ja recimo vise volim, sam sebi izabrati put, i onda sa kartom,, nekad upotrijebim i gps, i tako se krecem,,, onaj francuz sto je nestao prije par mjeseci, kazu da je krenuo na zelengoru i jos nije nadjen..

Naravno za minirane djelove moras da pratis i nagib terena i tokove rijeka i bujica,, jer mine se mogu pojeriti po par kilometara,, npr vodom ili erozijom zemljista sve se mora imati na umu...

I jos nesto ako budes postavljo toliko pitanja neces nikada otici na planinu,,(( mada je to dobra stvar )),, vec se spremi, nadji nekoga malo iskusnijeg,, i kroz iskustvu uči.. :))
Post Reply