EGZODUS NAD SRBIMA U SARAJEVU

Stjui

#76 Re: EGZODUS NAD SRBIMA U SARAJEVU

Post by Stjui »

znači, naslov teme u prevodu znači "iseljavanje nad srbima u sarajevu" :lol:
karanana

#77 Re: EGZODUS NAD SRBIMA U SARAJEVU

Post by karanana »

popokatepetl_com wrote:Inace oduvijek sam se pitao i fasciniralo me je kakav je to mentalni sklop ljudi ( tj. velika vecina njih) da Grbavicu, Sarajevo na poziv jednog vozda koji je btw. osudjeni ratni zlocinac vjerovanto se opario u ratu (znaci i kriminalac) tu istu Grbavicu, Sarajevo napusti. Znaci stanove i kuce u najboljim dijelovima grada zamjenis nekakvim Zvornicima, Palama, Glasincima, Kopacima, Bijljini i vukojebinama po Srbiji. Haj ove sto su na zapad otisli razumijem i ostali narodi su u jednakom broju tmao emigrirali...
hipoteticki, ako si iz sarajeva....da je sarajevo kao grad, u daytonu pripao karadzicu, da li bi ti ostao zivjeti u njemu ili bi odselio?
chupacabra

#78 Re: EGZODUS NAD SRBIMA U SARAJEVU

Post by chupacabra »

Ima jedno novo naselje u Mokrom ispod Romanije, gdje zivi "urbana" Sarajevska raja iz Vogosce, Grbavice, Ilidze itd (napravljene kuce od donacija za izbjeglice). Prodjem cesto tim putem kada idem na vikendicu u jedno selo kod Knezine (opstina Sokolac) odakle su mi preci. Uvijek me to naselje podsjeti kako nacionalizam moze zatrovati ljudski um.

Kad je Hanka naoruzana stiklama i africkim lavovima napravila "egzodus nad njima", zamijenili su Teheranske ulice srpskom podromanijskom ljepotom (srpskim kamenom, srpskim livadama, srpskim sumama). Nista protiv Romanije, jer i sam imam vikendicu tamo. Ali, odreci se kuca trospratnica i stanova u centru za neke brvnare po Mokrom samo zato sto toliko mrzis "balije" da neces sa njima ni ulicu da dijelis, to moze samo "um nad kojim je napravljen egzodus". :lol:
popokatepetl_com

#79 Re: EGZODUS NAD SRBIMA U SARAJEVU

Post by popokatepetl_com »

Alfons Kauders wrote:
popokatepetl_com wrote:Inace oduvijek sam se pitao i fasciniralo me je kakav je to mentalni sklop ljudi ( tj. velika vecina njih) da Grbavicu, Sarajevo na poziv jednog vozda koji je btw. osudjeni ratni zlocinac vjerovanto se opario u ratu (znaci i kriminalac) tu istu Grbavicu, Sarajevo napusti. Znaci stanove i kuce u najboljim dijelovima grada zamjenis nekakvim Zvornicima, Palama, Glasincima, Kopacima, Bijljini i vukojebinama po Srbiji. Haj ove sto su na zapad otisli razumijem i ostali narodi su u jednakom broju tmao emigrirali...
nikakav mentalni sklop... vec taj rad

Image
Dobro neki, ali nisu svima krvave ruke dosta njih je bilo obicnih ljudi koje je rat samo zatekao i koji nisu ubijali druge narode i sl...

@Karanana
Dobro pitanje, probao sam da se stavim na njihovo mjesto, pa ako bi mogao odseliti u Kanadu, Austriju, Dansku, Svicarsku itd... vjerovatno bi odselio. Ali ako uzmemo u obzir da bi u tom Karadzicevom Sarajevu bila situacija kao npr. u danasnjem Sarajevu (gdje se bar na papiru fura ta neka multikulturalnost i gdje nema neki izlijeva mrznje prema drugim) a alternativa mi bili Glasinac, Mokro, Kopaci, Zvornik itd itdi. sigurno bi ostao u Sarajevu.
Aspekt

#80 Re: EGZODUS NAD SRBIMA U SARAJEVU

Post by Aspekt »

Chmoljo wrote:
ZurichCapljina wrote:Obilježava se godišnjica egzodusa nad sarajevskim Srbima. Bitan prijeratni faktor u gradu, grupacija od cca. 160 000 ljudi je danas svedena na nivo statističke greške. Izrabljivanje, ubistva, logori, kopanje rovova do smrti, čišćenje minskih polja su sve one stvari koje definišu bivstvovanje Srba u Sarajevu.

...
dečko, mnogo si glup. egzodus znači ISELJENJE. evo ti porijeklo

Egzodus (gr. l. Exodus)
1. izlazak, ishod, naziv druge knjige Mojsijeve (kod nas Ishod), po tome što se u njoj poglavito opisuje izlazak Izrailjaca iz Egipta; 2. egzodus iseljavanje Iraca u masama; deo tragedije iza poslednjeg hora (kod starih Grka); lakrdija (kod Rimljana); Eksodus.

izguglano

Rezultat pretrage: Egzodus / Srpski recnik sa recnikom stranih reci i izraza.

zato što si glup, uspio si da sročiš da je neko proveo egzodus NAD Srbima. egzodus bi jedino mogli Srbi napraviti. dakle, ISELITI SE.

ona riječ koju si tražio, ali si ispao glup dečko, bila je vjerovatno POGROM. to je ono što su Nijemci radili Jevrejima prije sedamdeset godina.

i Hrvati Srbima.

zato što si glup, dobićeš ban.
steta nisam se odavno bolje ismijao , nemas osjecaj brz si na okidacu , bilo je zabavno uprsko si stvar ali eto ti si bosssssss
Maharadza

#81 Re: EGZODUS NAD SRBIMA U SARAJEVU

Post by Maharadza »

ZurichCapljina wrote:Obilježava se godišnjica egzodusa nad sarajevskim Srbima. Bitan prijeratni faktor u gradu, grupacija od cca. 160 000 ljudi je danas svedena na nivo statističke greške. Izrabljivanje, ubistva, logori, kopanje rovova do smrti, čišćenje minskih polja su sve one stvari koje definišu bivstvovanje Srba u Sarajevu.

Годишњица злочина над Србима из Сарајева
Прошло је 20 година од када су Сарајлије српске националности убили војници под командом команданта 10. Брдске бригаде Армије БиХ Мушана Топаловића Цаце у јами Казани на Требевићу код Сарајева.

Данас је обележена дватесетогодишњица убиства Сарајлија српске националности, које су у јами Казани на Требевићу код Сарајева убили војници под командом команданта 10. Брдске бригаде Армије БиХ Мушана Топаловића Цаце.

Потпредседник Федерације Босне и Херцеговине Светозар Пударић одао је почаст и положио цвеће на месту њиховог страдања истакавши да је на Казанима почињен ратни злочин и да треба одвојити истину о онима који су чинили злочине од истине о часним борцима.

Пударић је иницијатор подизања спомен-плоче жртвама на Казанима, покренуте 2011. године, али обележја до данас нема, пренела је агенција Фена.

Топаловић се сматра одговорним за убиства хрватских и српских цивила у Сарајеву које је он са припадницима своје бригаде из станова одводио на подручје Требевића код дубоке јаме зване Казани, где су бацана тела убијених.

Бошњачки политички врх је због злочина које је Топаловић починио над цивилима наредио 26. октобра 1993. године да се изведе акција његовог хапшења. Акција је имала назив "Требевић".

Приликом покушаја хапшења Топаловића, 26. октобра 1993, погинуло је девет војника и полицајаца Армије БиХ. Топаловић је коначно ухапшен и убијен дан касније у покушају бекства.

За злочине на Казанима, на казне од 10 месеци до шест година затвора, до сада је осуђено 14 војника Армије БиХ.

Из јаме на Казанима након рата су извађени посмртни остаци 29 особа.

Потпредседник Федерације БиХ Светозар Пударић данас ће обићи локалитет Казани и положити цвеће на место страдања невиних Сарајлија, углавном српске националности.

Пударић је у новембру 2011. предао Градској управи Сарајева иницијативу за подизање спомен-обележја на Казанима, али та иницијатива није реализована.
Image
Locked