Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Moderator: anex
-
pastet89
#76 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Pre spavanja stavi noge u lovor sa vrucom vodom.
Onda mozes pokusati Melatonin bez recepta , 3 ili 5 mg ovo ce ti sigurno uspavati a nije stetno po zdravlju kao drugi lekovi za spavanje, to je kao neka vrsta hormona koji se prirodno proizvodi u telu.
Razlog za nesanice moras da saznas medjutim. Kloni se PC-a bar 1-2 sati pre odlaska na spavanje.
Onda mozes pokusati Melatonin bez recepta , 3 ili 5 mg ovo ce ti sigurno uspavati a nije stetno po zdravlju kao drugi lekovi za spavanje, to je kao neka vrsta hormona koji se prirodno proizvodi u telu.
Razlog za nesanice moras da saznas medjutim. Kloni se PC-a bar 1-2 sati pre odlaska na spavanje.
- lavorpunvode
#77 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
<------------- evo i slikovito
pastet89 wrote:Pre spavanja stavi noge u lovor sa vrucom vodom.
-
Red berries
#78 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Probaj melatonin tablete, ne izazivaju ovisnost ..To je inace hormor koji se proizvodi kad smo u mraku
..Moj dragi je jedno vrijeme imao problema, sigurno oko 3-4 mjeseca nije mogao spavati, budio se,pa onda kad se probudi ne moze zaspati itd..Poceo piti melatoin,napokon se naspavao...Pio ga jedno 15-tak dana i prestao..Sada spava normalno,regulirao mu je san totalno 
-
mali_balon
#79 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
I only smoke weed when I need to and I need to get some rest

-
meni serbe
I kako si se ti kutariso? Tablete, terapija?rasuta_riza wrote:Gdje me nađe, i ja sam tako nešto nabrao staža, možda i više., zbog istoga.meni serbe wrote:Da te nije PTSP spuco? Ja četiri godine nisam spav'o.
-
rexandroid
#83 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
ljudi malo je bolje
odspavam u cugu nekih 5,6,7 sati sto je napredak
joj neku noc, znaci ja mislim prije 6 noci sam odspavo citavih 6 sati u cugu pa sam se probudio al sam brate opet zaspo i jos naguro 3,4 sata
bio sam obnovljen znaci vrh
odspavam u cugu nekih 5,6,7 sati sto je napredak
joj neku noc, znaci ja mislim prije 6 noci sam odspavo citavih 6 sati u cugu pa sam se probudio al sam brate opet zaspo i jos naguro 3,4 sata
- madnessa
#84 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Pa glavni ti je problem što svu fizičku aktivnost radiš navečer - podižeš adrenalin, pa onda ne možeš da spavaš. Prebaci fizičku aktivnost ranije. Nema šanse da sat nakon kretanja zaspeš, dok ti je adrenalin još povećan, pa onda kad legneš počneš se sekirati što ne možeš zaspati i onda ti je već kasno. Lično sam iz istih razloga treninge prebacila ujutro prije posla.
I jako je bitno svaku večer u isto vrijeme ići u krevet i u isto vrijeme se buditi. To će tijelo i mozak "istrenirati" i satima prije samog polaska u krevet će se mozak pripremati za san.
I jako je bitno svaku večer u isto vrijeme ići u krevet i u isto vrijeme se buditi. To će tijelo i mozak "istrenirati" i satima prije samog polaska u krevet će se mozak pripremati za san.
-
sokkia
#85 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
meni sve gore i gore-
inekako doguram do trice i onda baj baj spavanje
inekako doguram do trice i onda baj baj spavanje
- Russki
#86 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
finih savjeta se ovdje moze procitat..
mene isto zafrkava nesanica vec 2-3 godine, nisam nikad isao doktorima, nisam pio nikad nikakve lijekove, pokusavao sam sve i svasta al ne ide
kaze netko da se napusis ko krava pa ces zaspat, probam to, al nista, zaspem ja al nakon 3 sata sam opet budan, nekad se bavim navecer nekom fizickom aktivnoscu al opet nista...ne znam sta da radim vise
sto je najgore, ujutro sam dobar, nisam umoran, ne spava mi se, glava mi je bistra isto ko da sam spavo 10 sati a ne 3-4 sata
drama
mene isto zafrkava nesanica vec 2-3 godine, nisam nikad isao doktorima, nisam pio nikad nikakve lijekove, pokusavao sam sve i svasta al ne ide
kaze netko da se napusis ko krava pa ces zaspat, probam to, al nista, zaspem ja al nakon 3 sata sam opet budan, nekad se bavim navecer nekom fizickom aktivnoscu al opet nista...ne znam sta da radim vise
sto je najgore, ujutro sam dobar, nisam umoran, ne spava mi se, glava mi je bistra isto ko da sam spavo 10 sati a ne 3-4 sata
drama
-
rasuta_riza
#87 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Ni ja se ne mogu baš pohvaliti, jedan period sam bio nazovimo fin (tada sam spavao oko 5 sati), ali u posljednje vrijeme sam odron, dnevno zaspim oko 2 do 3 sata, uvrh glave, nekada sam sasvim dobro ali ima dana kada sam kao strvina, a san neće na oči. Ima noći kada bih "ubio za šaku apača"
, samo da se ispavam.
-
ludacha
#88 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Jbo ti tu nesanicu kad odspavas 9-10sati hahahaah zajebajem se al ode ti u drugu krajnostrexandroid wrote:ljudi malo je bolje
odspavam u cugu nekih 5,6,7 sati sto je napredak![]()
joj neku noc, znaci ja mislim prije 6 noci sam odspavo citavih 6 sati u cugu pa sam se probudio al sam brate opet zaspo i jos naguro 3,4 sata![]()
-
rexandroid
#89 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
to je bio izuzetakludacha wrote:Jbo ti tu nesanicu kad odspavas 9-10sati hahahaah zajebajem se al ode ti u drugu krajnostrexandroid wrote:ljudi malo je bolje
joj neku noc, znaci ja mislim prije 6 noci sam odspavo citavih 6 sati u cugu pa sam se probudio al sam brate opet zaspo i jos naguro 3,4 sata![]()
sto se pohvali. sad opet ne mogu spavat...
- Bluemore
#90 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
pa nemoj ni pretjerivat. svakom je dovoljno recimo 5-6-7-8 sati sna, kod svakog je to drugacije.... i pomaze i neki uravnotezeniji bioritam (dakle dan je dan, noc je noc, i sasvim druge aktivnosti idu po danu, nocu po mogucnosti relaksirajuce, nesto sto ne dize adrenalin, ne stvara tenzije... fizicke aktivnosti logicno ranije ujutru, u podne ili poslije podne ali ne prekasno,...nekome ce pomoci i solja smirujuceg caja prije spavanja, kamilica, maticnjak, solja mlijeka toplog sa kasikom meda.... kao sto neko ranije rece bitno je drzati se nekog uobicajenog ritma...poremeceni rezim spavanja se ne normalizira sam od sebe... i naravno izbjegavati spavanje preko dana!rexandroid wrote:to je bio izuzetakludacha wrote:Jbo ti tu nesanicu kad odspavas 9-10sati hahahaah zajebajem se al ode ti u drugu krajnostrexandroid wrote:ljudi malo je bolje
sto se pohvali. sad opet ne mogu spavat...
- Ductus Holedocus
#91 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Zamjenila sam dan za noc. Nocu ne mogu zaspati ili kad uspijem to bude max 2h.
Ne znam sta cu od sebe, ako ko zna sta cu sa sobom ili sa ovim poremecajem neka me spasava
Ne znam sta cu od sebe, ako ko zna sta cu sa sobom ili sa ovim poremecajem neka me spasava
- Bluemore
#92 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Nema te Ko spasiti
Sem sama sebe da preko dana ne spavas
Sem sama sebe da preko dana ne spavas
- Dozer
#93 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Ja imam problem samo kad je pun Mjesec, i tako od kad znam za sebe... Rostiljam se do pred zoru, i onda tek zaspem. Matere mi, svaki put gledam u ogledalo da mi nisu ocnjaci narasli...
A, inace, imam onu sposobnost "navijanja" sebe samog. Bez ikakvih problema mogu leci u bilo koje doba i probuditi se tacno u vrijeme koje sebi zacrtam prije nego sam zaspao. Npr., kad idem u ribu, ili negdje rano na put, i legnem recimo u ponoc - bez ikakvih problema, i bez sata, probudim se u 3.00 ako sam sebi tako zacrtao.
Takodjer, a i ovo je otkad znam za sebe, uredno se probudim 4-5 min. prije zemljotresa, i tacno znam da ce biti zemljotres. I svaki put bude. Starci su me jos k'o dijete od 3-4 godine gledali zblenuto kad im kazem "sad ce se luster poceti ljuljati" (nisam znao sta je zemljotres, a valjda upratio da se svaki put ljulja luster
), a jos zblenutije kad se par minuta kasnije luster zaljulja. Kasnije sam samo govorio - ide zemljotres. I danas tako 
Ali generalno, svako preko 40 godina polako moze poceti s nesanicom i/ili sve kracim vremenom potrebnim za spavanje da bi postigao osjecaj odmorenosti.
A razloga za nesanicu ima mali milion, pa svako sam sa sobom treba da skonta sta je to. Neko ne moze spavati ako kasno popije kafu, neko ako kasno jede, neko ako ima nekih problema o kojima razmislja, neko radi nekih skroz desetih medicinskih razloga, itd.itd.
U principu, najbitnije je prvo shvatiti zasto uopste postoji nesanica, a to je najbolje pokusati skontati tako da se "vratite" u vrijeme kada je to pocelo, i analizirate ono sta ste radili dok ste mogli spavati, a sta radite sad kada ne mozete. U nekoj naizgled banalnoj stvari moze biti uzrok pocetka nesanice ili loseg i isprekidanog sna.
Tek tada, kada i ako uspijete utvrditi moguci razlog, prvo treba pokusati to rijesiti na nacin da se vratite na ono prije, tj. da prestanete raditi ili koristiti to sto niste radili ili koristili prije nesanice. Ako upali - odlicno. Ako ne, onda se ide dalje s trazenjem mogucih uzroka. Nije lose posjetiti ni doktora.
A, inace, imam onu sposobnost "navijanja" sebe samog. Bez ikakvih problema mogu leci u bilo koje doba i probuditi se tacno u vrijeme koje sebi zacrtam prije nego sam zaspao. Npr., kad idem u ribu, ili negdje rano na put, i legnem recimo u ponoc - bez ikakvih problema, i bez sata, probudim se u 3.00 ako sam sebi tako zacrtao.
Takodjer, a i ovo je otkad znam za sebe, uredno se probudim 4-5 min. prije zemljotresa, i tacno znam da ce biti zemljotres. I svaki put bude. Starci su me jos k'o dijete od 3-4 godine gledali zblenuto kad im kazem "sad ce se luster poceti ljuljati" (nisam znao sta je zemljotres, a valjda upratio da se svaki put ljulja luster
Ali generalno, svako preko 40 godina polako moze poceti s nesanicom i/ili sve kracim vremenom potrebnim za spavanje da bi postigao osjecaj odmorenosti.
A razloga za nesanicu ima mali milion, pa svako sam sa sobom treba da skonta sta je to. Neko ne moze spavati ako kasno popije kafu, neko ako kasno jede, neko ako ima nekih problema o kojima razmislja, neko radi nekih skroz desetih medicinskih razloga, itd.itd.
U principu, najbitnije je prvo shvatiti zasto uopste postoji nesanica, a to je najbolje pokusati skontati tako da se "vratite" u vrijeme kada je to pocelo, i analizirate ono sta ste radili dok ste mogli spavati, a sta radite sad kada ne mozete. U nekoj naizgled banalnoj stvari moze biti uzrok pocetka nesanice ili loseg i isprekidanog sna.
Tek tada, kada i ako uspijete utvrditi moguci razlog, prvo treba pokusati to rijesiti na nacin da se vratite na ono prije, tj. da prestanete raditi ili koristiti to sto niste radili ili koristili prije nesanice. Ako upali - odlicno. Ako ne, onda se ide dalje s trazenjem mogucih uzroka. Nije lose posjetiti ni doktora.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#94 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Kad sam bila dijete, mogla sam zaspati bilo kad i bilo gdje. Kod komsinice gledajuci tv redovno
Prodje djetinjstvo, prodje spavanje
Ne spavam prije 1, ustajem u pola sedam. Ujutro bih i mogla spavati malo duze, ali valja na posao. Vikendom pola 8 plafon. Jucer sam ustala ujutro oko 6, sinoc pola tri, oci k'o fildzani
Ne spavam kad sam gladna, presita, nervozna, umorna, predobro raspolozena i tako...
Prodje djetinjstvo, prodje spavanje
Ne spavam prije 1, ustajem u pola sedam. Ujutro bih i mogla spavati malo duze, ali valja na posao. Vikendom pola 8 plafon. Jucer sam ustala ujutro oko 6, sinoc pola tri, oci k'o fildzani
- BarbaDue
#95 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Jarane samo da ti kažem da te shvatam u kakvoj si banani. Ja sam tako nesta imao kad mi se rodio sin, punih 17 mjeseci. I izdržao sam, i ti ćeš izdržati...pozzrexandroid wrote:poz
ev od nove godine ne spavam kako treba. 40% noci ne spavam nikako ili ukupno 2,3 sata
-
saabsa
#96 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Tri noći zaredom jake tablete za spavanje da tijelo povrati bioritiam i riješen problem... Četvrtu noć bez ičega spavaš ko beba.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#97 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Ja samo kad sam gladan ne mogu zaspati, ostalo sve, mejtplain vanilla wrote:Kad sam bila dijete, mogla sam zaspati bilo kad i bilo gdje. Kod komsinice gledajuci tv redovno![]()
Prodje djetinjstvo, prodje spavanje![]()
Ne spavam prije 1, ustajem u pola sedam. Ujutro bih i mogla spavati malo duze, ali valja na posao. Vikendom pola 8 plafon. Jucer sam ustala ujutro oko 6, sinoc pola tri, oci k'o fildzaniNe spavam kad sam gladna, presita, nervozna, umorna, predobro raspolozena i tako...
Dokasno nespavanje je uglavnom iz nekog razloga (recimo, NBA
- Dozer
#98 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Vala, ja vazda i sad mogu zaspati gdje god spustim glavu i bez obzira na vrijemeplain vanilla wrote:Kad sam bila dijete, mogla sam zaspati bilo kad i bilo gdje. Kod komsinice gledajuci tv redovno![]()
Ne spavam prije 1, ustajem u pola sedam. Ujutro bih i mogla spavati malo duze, ali valja na posao. Vikendom pola 8 plafon. Jucer sam ustala ujutro oko 6, sinoc pola tri, oci k'o fildzaniNe spavam kad sam gladna, presita, nervozna, umorna, predobro raspolozena i tako...
- славянин
#99 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Spavam po 4 do 5 sati na dan tj. noc i tako godinamaDozer wrote:Vala, ja vazda i sad mogu zaspati gdje god spustim glavu i bez obzira na vrijemeplain vanilla wrote:Kad sam bila dijete, mogla sam zaspati bilo kad i bilo gdje. Kod komsinice gledajuci tv redovno![]()
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#100 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Mastam sa zaspim gledajuci tv
Jok, mora biti tisina ili zvuk koji ne odvraca paznju, recimo buka s ceste
pogotovo kad kisa pada.
Sad 'navijem' tablet, pa mi kisa pada svu noc, ali ne uspavljuje
Elem, spavanje nula poena. Samo se ne treba nervirati oko toga, prihvatis to tako.
Jok, mora biti tisina ili zvuk koji ne odvraca paznju, recimo buka s ceste
Sad 'navijem' tablet, pa mi kisa pada svu noc, ali ne uspavljuje
Elem, spavanje nula poena. Samo se ne treba nervirati oko toga, prihvatis to tako.