Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
certified_fascist

#76 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by certified_fascist »

ZmaJ-BiH wrote:Ako se van razumne sumnje utvrdi da je neko:

Ubio covjeka sa predomisljanjem (namjerno)

Ubio dijete

Taj zasluzuje smrtnu kaznu!

Kakvu drugu kaznu zasluzuje srpski snajperista koji je ubio dijete u Sarajevu??
Istu kao bilo ko drugi ko namjerno ubije dijete. Ne kontam kako je ovdje relevantno da se radi o srpskom snajperisti u Sarajevu, a ne šta ja znam o kineskom traktoristi u Adis Abebi.
Great Cornholio

#77 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Great Cornholio »

Ovdje se radi o ubijanju onih koji su neki zločin učinili, pa je pitanje da li je to kazna? Ja mislim da nije, onaj koji izvršava takvu "kaznu" ne razlikuje se puno od onog nad kim tu "kaznu" želi sprovesti".

Ja mislim da bi se i Niče sa mnom složio.

"Posredstvom "kazne", povjerilac učestvuje u pravu gospodara nad dužnikom: najzad i on jednom dolazi do uzvišenog osećanja da smije prezirati i zlostavljati neko biće "ispod sebe" — ili bar, ako je pravo kažnjavanja i izvršavanja kazne već prešlo na "vlast", da vidi kako se to biće prezire i zlostavlja. Poravnanje se, dakle, sastoji u upućivanju i u pravu na svirepost ( Frigrih Niče - Genealogija morala).
drug_profi

#78 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by drug_profi »

Smisao kazne je da zastiti drustvo.
Prijetnja smrti odvraca od gnusnih djela. Nikako nije isto izvrsiti smrtnu kaznu ili ubiti nevinog.
To je ono licemjerje o kojem govorim. I danas sve drzave svijeta imaju svoje vojske. One sluze za sta? Za ubijanje i unistavanje drugih ljudi. Upravo su one zemlje koje najgorljivije zastupaju prava kriminalaca i protive se smtnoj kazni, najagilnije sa upotrebom svojih naouruzanih jedinica u drugim zemljama gdje ove sade cvijece i obrezuju vocke....

Dakle to je tako, i nemojte samo prosipati licemjerje jer ukloniti zlocinca sa lica zemlje daleko je humanije i pravednije nego slati vojsku u tudju zemlju.

Smrtna kazna u SFRJ je postojala ali je rijetko dosudjivana i smatram da je pravosudje imalo jako dobru praksu u vezi sa tim.
Postojale su i kazne prisilnog rada i teskog zatvora. Sve je to imalo svrhu zastite drustva. Zastite postenih ljudi i njihovih porodica i imovine. Danas imamo i jos bolje tehnike dokazivanja krivice bez opravdane sumnje i svakako su mogucnosti da nevin covjek bude streljan skoro nikakve.
yoda82

#79 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by yoda82 »

tutku wrote:Ne podrzavam, iako smatram da drustvo jos uvijek nije u cjelini toliko napredovalo da bi se mogla ukinuti smrtna kazna, izricito sam protiv smrtne kazne. Zanimljiv je faktor da kada bi postojala smrtna kazna, pa barem se i ne izvrsavala cesto, bila bi znatno smanjena stopa kriminaliteta - tako barem neka istrazivanja i praksa pokazuje. Nisam za smrtnu kaznu jer smatram da svaki ubijeni je jedan radnik manje, zasto ne uvesti u praksu rada u zatvorima za osudjene na kaznu dugotrajnog zatvora ili cak dozivotnog, mislim da bi se tako ostvario profit u korist drzave, ako se uzme u obzir trosak koji ti zatvorenici cine svojim boravkom u zatvoru...
Ovo je poenta. Napraviti od zatvorenika produktivne članove društva. Što je veći/gori zločin, zatvorenika poslati na poslove sa težim uslovima rada....tako će otplatiti bar dio duga čovječanstvu.

Naravno ni ja ne podržavam smrtnu kaznu. Ko može odrediti, osim dragog Boga, ko treba živjeti, a ko ne.
S4mpion

#80 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by S4mpion »

yoda82 wrote:
tutku wrote:Ne podrzavam, iako smatram da drustvo jos uvijek nije u cjelini toliko napredovalo da bi se mogla ukinuti smrtna kazna, izricito sam protiv smrtne kazne. Zanimljiv je faktor da kada bi postojala smrtna kazna, pa barem se i ne izvrsavala cesto, bila bi znatno smanjena stopa kriminaliteta - tako barem neka istrazivanja i praksa pokazuje. Nisam za smrtnu kaznu jer smatram da svaki ubijeni je jedan radnik manje, zasto ne uvesti u praksu rada u zatvorima za osudjene na kaznu dugotrajnog zatvora ili cak dozivotnog, mislim da bi se tako ostvario profit u korist drzave, ako se uzme u obzir trosak koji ti zatvorenici cine svojim boravkom u zatvoru...
Ovo je poenta. Napraviti od zatvorenika produktivne članove društva. Što je veći/gori zločin, zatvorenika poslati na poslove sa težim uslovima rada....tako će otplatiti bar dio duga čovječanstvu.

Naravno ni ja ne podržavam smrtnu kaznu. Ko može odrediti, osim dragog Boga, ko treba živjeti, a ko ne.
Ako se već oslanjaš na vjeru, u nekim religijama je Bog jasno dozvolio smrtnu kaznu u određenim slučajevima, pa imaš odgovor na svoje pitanje.
S4mpion

#81 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by S4mpion »

Previše plitko posmatrate smrtnu kaznu.

Recimo da ste vi zaduženi da održavate red u jednom gradu, u vaše ruke je došao višestruki silovatelj i ubica koji je već par puta bježao iz zatvora, šta ćete uraditi?
Ako ga ostavite u životu, možda pobjegne i opet ponovi silovanja i ubistva, a onda, teško se vama, jer ste bili zaduženi za njega, on je bio vaša odgovornost.

Šta je vaš izbor, smrtna kazna ili odgovornost zajedno sa ogromnom brigom na leđima?
Ramzess Veliki

#82 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Ramzess Veliki »

S4mpion wrote:Previše plitko posmatrate smrtnu kaznu.

Recimo da ste vi zaduženi da održavate red u jednom gradu, u vaše ruke je došao višestruki silovatelj i ubica koji je već par puta bježao iz zatvora, šta ćete uraditi?
Ako ga ostavite u životu, možda pobjegne i opet ponovi silovanja i ubistva, a onda, teško se vama, jer ste bili zaduženi za njega, on je bio vaša odgovornost.

Šta je vaš izbor, smrtna kazna ili odgovornost zajedno sa ogromnom brigom na leđima?
Da meni daju da održavam red u nekom gradu i odriješene ruke upucao bih prvog koji pređe mimo pješačkog prelaza. Misliš da bi poslije toga bilo lopova kavgadžija i silovatelja? :thumbup:
Jokericious

#83 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Jokericious »

Sve najbolje. :thumbup:
animals

#84 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by animals »

Nisam za smrtnu kaznu,ali kad citam o otmicama djece ili ubistvima male djece, a svak ko ima dijete zna sta pricam..onda ti koji to rade zasluzuju da nestanu sa lica ove zemlje..
Stojadin

#85 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Stojadin »

drugi profil wrote:Neko kaze da smrtna kazna ne smanjuje broj teskih djela.
Mozda, zavisi kako ko tumaci statistiku. Ima statistika koja pokazuje da drasticno smanjuje broj teskih djela.
Dalje, blaga kaznena politika provocira nova teska djela, bez sumnje. Za to nam ne treba statistika.
Evo npr. da se ja osjecam ugrozen od kriminalaca i nezasticen od pravne drzave.
U slucaju da se neko tesko ogrijesi od mene, moju suprugu ili djecu, vjerovatno bih pribjegao osveti zbog nepostojanja straha i prijetnje od teske kazne. Cak bih racunao na blagu kaznu jer bih uz pomoc medija mozda sve mogao prikazati kao borbu malog covjeka da zastiti porodicu od bandita. Klasicni vestern gdje publika na kraju pljesce iznad mrtvih bandita.
Nasa zemlja je potpuno zrela za to i toga ce sve vise da bude.
Pa daj da vidim onda tu statistiku? Nema smisla sad govoriti sta bi ti, kako sam kazes "vjerovatno", radio u nekoj zamisljenoj situaciji.

"Our survey indicates that the vast majority of the world’s top criminologists believe that the empirical research has revealed the deterrence hypothesis for a myth... 88.2% of polled criminologists do not believe that the death penalty is a deterrent... 9.2% answered that the statement '[t]he death penalty significantly reduces the number of homicides' was accurate... Overall, it is clear that however measured, fewer than 10% of the polled experts believe the deterrence effect of the death penalty is stronger than that of long-term imprisonment... Recent econometric studies, which posit that the death penalty has a marginal deterrent effect beyond that of long-term imprisonment, are so limited or flawed that they have failed to undermine consensus.

In short, the consensus among criminologists is that the death penalty does not add any significant deterrent effect above that of long-term imprisonment."
2009 - Michael L. Radelet , PhD, Professor and Associate Chair at the Department of Sociology of the University of Colorado at Boulder

"The death penalty has no deterrent effect. Claims that each execution deters a certain number of murders have been thoroughly discredited by social science research. People commit murders largely in the heat of passion, under the influence of alcohol or drugs, or because they are mentally ill, giving little or no thought to the possible consequences of their acts. The few murderers who plan their crimes beforehand -- for example, professional executioners -- intend and expect to avoid punishment altogether by not getting caught. Some self-destructive individuals may even hope they will be caught and executed."
Apr. 9, 2007 - American Civil Liberties Union (ACLU)

"One argument for the death penalty is that it is a strong deterrent to murder and other violent crimes. In fact, evidence shows just the opposite. The homicide rate is at least five times greater in the United States than in any Western European country, all without the death penalty.

Southern states carry out more than 80 percent of the executions but have a higher murder rate than any other region. Texas has by far the most executions, but its homicide rate is twice that of Wisconsin, the first state to abolish the death penalty. Look at similar adjacent states: There are more capital crimes in South Dakota, Connecticut and Virginia (with death sentences) than neighboring North Dakota, Massachusetts and West Virginia (without death penalties). Furthermore, there has never been any evidence that the death penalty reduces capital crimes or that crimes increased when executions stopped..."
Apr. 25, 2012 - Jimmy Carter

"No support whatsoever is found for the argument that the certainty, or celerity [speed], of the death penalty provides an effective deterrent to murder.

Although some possible limitations of this investigation have been identified, the consistency of the findings with earlier studies cannot be ignored. Nor can it be ignored that not a single reputable study has yet to demonstrate the death penalty to be a more effective deterrent to murder than alternative legal sanctions...

For these reasons, and because of the seriousness of the issue, I feel obliged to agree with most previous investigators. The evidence clearly suggests that the death penalty in our criminal justice system, at least for murder, will have to be justified on grounds other than its deterrence effectiveness."
June 1980 - William C. Bailey, PhD, Professor Emeritus of Sociology at Cleveland State University
Stojadin

#86 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Stojadin »

Darko12 wrote: Jarane, nalupa gluparija za nepovjerovati.
Navodis pravni sistem Saudijske Arabije kao divljacki i zaostao, iako drzava ima najnizi stepen kriminaliteta u svijetu. ;-) Izgleda da je bolji pravni sistem SAD gdje se djeca prodaju u roblje, svakih par sekundi neko je silovan, ubijen, opljackan ili Njemacke gdje svako malo otkriju novu Natasu Kampus.
Cuj rehabilitiranje? Jel rehabilitiranje podrazumjeva osposobljavanje za drustveni zivot covjeka koji je osudjen na 40 godina zatvora i koji ce vjerovatno smrt docekati u zatvoru. Vidis to nije rehabilitacija, to je prevencija drustva od takvog pojedinca, a desava se u pravnim sistemima koje navodis kao uzor.
Rehabilitacija dolazi u obzir kod pojedinih krivicnih djela, dok za covjeka ubicu, koji je nekom ubio oca, dijete, supruga za mene ne postoji bolja kazna od smrti.
A sto se tice pogubljenja nevinih serijat kao savrsen zakon ima rjesenje i za taj problem. Naprimjer, krivicno djelo bluda zahtjeva cetiri svjedoka koja su vidjela dodir polnog organa preljubnika, a ne ja mislim, ucinilo mi se,pretpostavljam, cuo sam itd. Toga nema, vec ukoliko cetvorica posvjedoce do najsitnijeg detalja presuda se moze donijeti. Znaci u islamu veliki znacaj imaju cvrsti i istiniti dokazi, a ne mahalska naglabanja na osnovu kojih su mnogi nevino nastradali.
Cuj najnizi stepen kriminaliteta u svijetu. Ne mogu da vjerujem, otkud ti samo taj (netacan) podatak?

Evo ti top 20 zemalja po najnizoj stopi kriminaliteta:
Monako, Palau, Hong Kong, Singapur, Island, Japan, Francuska Polinezija, Brunei, Bahrein, Norveska, Austrija, Luksemburg, Gaum, Makau, Oman, Slovenija, Svicarska, UAE, Spanija, Njemacka, Katar.

Gle cuda, u vecini ovih zemalja, smrtna kazna je davno napustena. Jedino je ima u pojedinim drzavama za izdaje, spijuniranje i sl.

Evo i top 30:
Danska, Italija, Novi Zeland, Vanuatu, Savezne Drzave Mikronezije, Kina, Butan, Svedska, Malta, Australija.

Pa tek onda, Saudijska Arabija. Da je (navodno) relativno niska kad se poredi sa BH il Albanijom, jeste. Malo potrazi po internetu ako nista pa ces vidjeti zasto je stopa kriminaliteta tolika kolika je. Vecina krimalanih radnji se rjesavaju izvan pravnog sistema, tako da na kraju ostaju samo zlocini tipa ubistva i kradje.

Na ove dalje tvoje nebuloze necu odgovarati zato sto si ocito samo procitao prvu recenicu mog posta.
Di Canio

#87 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Di Canio »

Ramzess Veliki wrote:
S4mpion wrote:Previše plitko posmatrate smrtnu kaznu.

Da meni daju da održavam red u nekom gradu i odriješene ruke upucao bih prvog koji pređe mimo pješačkog prelaza. Misliš da bi poslije toga bilo lopova kavgadžija i silovatelja? :thumbup:
Nisi dobar u vugli nikako :shock: Mislis da ne bi bilo osvete prema tebi? Ne budi naivan...
drug_profi

#88 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by drug_profi »

Druze stojadin, civilizovano kaznjavanje je za civilizovane drzave. Obzirom da mi itekako spadamo u onu drugu grupu, vracanje kaznenog zakona iz SFRJ bi sasvim sigurno intenzivno civilizovalo ovdasnje indijance sa postojanjem prijetnje srmtne kazne (koja se svakako iznimno rijetko izricala) i nezaobilaznim kaznama teskog zatvora i prisilnog rada.
Za to statistika ne treba, samo zdrava logika. Kad postanemo civilizovani, onda mozemo poceti brinuti o pravima onih koji su odlucili da drasticno prekrse tudja radi svojih niskih pobuda.
Great Cornholio

#89 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Nekad u prošlosti, u Engleskoj, kazna za džeparenje je bila smrtna, a najviše se džeparilo kad se svjetina skupljala da gleda izvršenje te kazne koje se dešavalo na trgovima.

Čuo sam takođe da je je Teheran grad u kojem "radi" najviše dilera drogom, a tamo je za to djelo takođe propisana smrtna kazna.

Na osnovu ova dva primjera se ne bi moglo zaključiti da je smrtna kazna učinkovito sredstvo za sprečavanje, ili smanjivanje, stope kriminala.
Great Cornholio

#90 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Još samo da dodam da u Ustavu Republike Srpske stoji da je smrtna kazna dozvoljena samo u najtežim slučajevima kršenja ljudskih prava ( ne precizira se u kojim slučajevima), pa eto ako to u Federaciji nije tako,ako po Ustav Federacije nje dozvoljena smrtna kazna, ovi koji su za smrtnu kaznu, a žive u Federaciji, bi se trebali preseliti U RS i tamo ostvariti svoje želje da gledaju kako se neko ubija, nakon što je lišen slobode zbog nekog kaznenog djela koje je učinio.
Neradnik

#91 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Neradnik »

mislim da bi smrtnu kaznu trebalo praktikovat kod nas i to posebno nad ovim jajarama sto stite lopove end kriminalce.
sud iznad suda :evil:
Great Cornholio

#92 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Neradnik wrote:mislim da bi smrtnu kaznu trebalo praktikovat kod nas i to posebno nad ovim jajarama sto stite lopove end kriminalce.
sud iznad suda :evil:
Narod bira te političare koji štite te kriminalce, legalnim putem su došli na vlast, pa imaju šansu da nekad izaberu neke koji to neće činiti, jer ovako su saučesnici u kriminalu, a ne možeš sve pobiti.
Neradnik

#93 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Neradnik »

Oni sami sebe postavljaju u saradnji sa svjetskim kriminalcima, nema narod veze sa tim. :razz:
Država

#94 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Država »

Image

Smrtna kazna i to na licu mjesta, bez suđenja!!!

:zzzz:
Great Cornholio

#95 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Neradnik wrote:Oni sami sebe postavljaju u saradnji sa svjetskim kriminalcima, nema narod veze sa tim. :razz:
Kako nema, pa narod glasa, na vlast dođe onaj ko dobije najviše glasova.
Great Cornholio

#96 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Država wrote:Image

Za nepropisno parkiranje, pa druže ti bi i Staljina postidio :-)
Neradnik

#97 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Neradnik »

Great Cornholio wrote:
Neradnik wrote:Oni sami sebe postavljaju u saradnji sa svjetskim kriminalcima, nema narod veze sa tim. :razz:
ok :D
Great Cornholio

#98 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Neradnik wrote:
Great Cornholio wrote:
ok :D
Nisam ja glasao za Izetbegovića, njega je narod izabrao, isto tako i Dodika, i Čovića i Lagumdžiju.
DaffyDuck

#99 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by DaffyDuck »

Vise sam za dozivotnu robiju bez mogucnosti pomilovanja. Mislim da je za neke slucajeve smrtna kazna nagrada...
Država

#100 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Država »

Great Cornholio wrote:
Država wrote:Image

Za nepropisno parkiranje, pa druže ti bi i Staljina postidio :-)
Zamisli situaciju: Žuriš negdje i trebaš da parkiraš. Pri tome ti se pripiša. A onda papak zauzme dva mjesta a ti se vrtiš ukrug...
Post Reply