Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post Reply
VjecitiStudent

#76 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by VjecitiStudent »

Vasco da Gama wrote:
spreca wrote:
Vasco da Gama wrote:
ti mi reci o cemu ti pricas? koliko sam upratio na vijestima roditelji hoce da im djeca uce "bosanski" umjesto "srpskog" jel to istina ili ne?

izvini, na ovome moze insistirati samo neko duboko izmanipulisan jer radi se o istom jeziku sa dva imena.
Dobro si cuo.....samo se pravis pametan,znaci ljudi samo traze ono na sta imaju pravo,odnosno djeca......ali tesko je to tebi shvatiti
a u cemu je ralika između bosanskog i srpskog, genijalni lingvisto?

djeca i ne znaju da postoje tobože 2 jezika. nego su im roditečlji izmanipulisani. zamisali kad bih ja u sarajevu trazio sve da mi je na hrvatskom ili na ćirilici, kad bih tražio dlaku u jajetu sigurno bih bio idiot jer isto tako razumijem "bosanski" kao i "hrvatski" i "srpski".
Razlike između tri jezika su minimalne, slažem se.
Ali da onda prvo uvedemo za državne parlamentarce da koriste samo jedan jezik, kojeg ćemo onda nazvati kako?
Vasco da Gama

#77 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Vasco da Gama »

uglavnomja wrote:po meni, izbjegava se sustina ovog problema, a to su djeca! tacnije, njihovo obrazovanje. trebalo bi biti vaznije da nauce citati i pisati, pravilno.
problem bi bio da im predaje nepismena profa koja naginje na ekavski, ali niko ne spominje njene ostale kvalifikacije.

s druge strane, potencira se profa bosanskog, sto znaci da se podobnost stavlja prije sposobnosti. nije vazno je li zavrsio dvogodisnju lijevu pedagosku, bitno je da "nas'.

uostalom, svi mi koji smo ucili s-h/h-s jezik u jugi i citali i zmaja jovu i miku antica i branka copica i santica i krlezu i mesu i ivu i ruske klasike ... paralelno na latinici i cirlici, ekavski i ijekavski, stokavski i cakavski ... smo pismeniji od ovih novih generacija :run:

sto se tice podobne literature, pa ima knjiga po bibliotekama. (a kao da djeca danas citaju knjige :-) )
upravo tako. nije ovim dusebriznicima, a posebno ne ekstremistima iz 1. marta stalo do toga da se djeca obrazuju. obrazovanje im i ne pada na pamet. cak bi da mogu iz lektire vjerovatno izbacili ivu andrica pa i ruske klasike, sto da ne.

njima je vazno da se zakuha nacionalizam. da se nategne uloga zrtve, da se podignu tenzije. a rodtielji su strasno glupi kad se udruzuju sa ekstremistima u sikaniranju vlastite djece.
spreca

#78 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by spreca »

Vasco da Gama wrote:
spreca wrote:
Vasco da Gama wrote:
ti mi reci o cemu ti pricas? koliko sam upratio na vijestima roditelji hoce da im djeca uce "bosanski" umjesto "srpskog" jel to istina ili ne?

izvini, na ovome moze insistirati samo neko duboko izmanipulisan jer radi se o istom jeziku sa dva imena.
Dobro si cuo.....samo se pravis pametan,znaci ljudi samo traze ono na sta imaju pravo,odnosno djeca......ali tesko je to tebi shvatiti

djeca i ne znaju da postoje tobože 2 jezika. nego su im roditečlji izmanipulisani. zamisali kad bih ja u sarajevu trazio sve da mi je na hrvatskom ili na ćirilici, kad bih tražio dlaku u jajetu sigurno bih bio idiot jer isto tako razumijem "bosanski" kao i "hrvatski" i "srpski".
Zasto bi znali da postoji srpski ?.....cime su ih to srbi zaduzili?
Last edited by spreca on 10/10/2013 12:39, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#79 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by pici »

ma hajde de Ćuj Ćetalji da dadnu ono šHo su krvavo oteli...malo morgen...izginulo ih je na konjeviĆ polju malo je reĆ jedna brigada ako ne i divizija i sad da dadnu da muslimani kola vode...haaaalloooo pa to je okupirana srBska teritorija i kraj, tHoČka, gotovo.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#80 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Chmoljo »

area51 wrote: Da je kojim slučajem situacija obrnuta,da su djeca od druga dva konstitutivna naroda bilo bi ."zloupotreba djece u političke svrhe,kome se sviđa sviđa kome se ne sviđa eno mu Srbije ili Hrvatske..."
jes' al' zašto nije? :D

možda zato što je naziv mog maternjeg bio: bosanski, srpski, hrvatski jezik i književnost?
karanana

#81 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by karanana »

JoseMujica wrote:uz svu empatiju za povratnike, njihove goruće probleme, odbačenost od političkog Sarajeva i jednu najgoru prevaru moram reći:

SDA demokratijaaaaaaa, SDA prava ljucka stvarrrrrrrr

sami ste ih birali i dobili ste tačno ono šta ste izabrali....sad kmečanje ne pomaže kad svedeš političku bazu za gradnju države na nivo statističke greške jer ti je primarni cilj da imaš sigurne glasače u Sarajevu :roll: a ovim ljudima što su imali damu i vratili se samo što još nisu rekli: ko vas.... :(

pitanja odbrane, gradnje države, povratka nisu stranačka pitanja, a kad ih tretiraš tako onda dobiješ to što dobiješ
koga su trebali zaokruziti pa da im se ovo ne desi?
samoTEgledam

#82 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by samoTEgledam »

Vasco da Gama wrote:
"DA LI VAMA PO ĐAHKAD NA SABAHU CUNA NA UM PA'NE?" D. Tanović

Hajde mi ovo na srpskom napiši.
VjecitiStudent

#83 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by VjecitiStudent »

karanana wrote: koga su trebali zaokruziti pa da im se ovo ne desi?
Da vidimo prvo ko je kriv.
Ko su bili Bošnjaci u parlamentu RS 2008., kada je usvojen Zakon o osnovnom obrazovanju?
Vasco da Gama

#84 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Vasco da Gama »

VjecitiStudent wrote: Razlike između tri jezika su minimalne, slažem se.
Ali da onda prvo uvedemo za državne parlamentarce da koriste samo jedan jezik, kojeg ćemo onda nazvati kako?
a šta tebe to briga ako si roditelj? jedino ti je u interesu da dijete zna gramatiku i da je procitalo osnovne knjige za lektiru. sta te briga za parlamentarce i kako se jezik zove? kad ucenik poraste moze da naziva taj jezik kako zeli ali je valjda bitno da ispravno nauci da cita i pise, jel tako?

jok, nije tako izgleda. bitno jer "rusiti republiku srpsku", sto ne bi smo zrtvovali jos koji zivot u tu svrhu... koji naivci.
uglavnomja

#85 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

Chmoljo wrote:
area51 wrote: Da je kojim slučajem situacija obrnuta,da su djeca od druga dva konstitutivna naroda bilo bi ."zloupotreba djece u političke svrhe,kome se sviđa sviđa kome se ne sviđa eno mu Srbije ili Hrvatske..."
jes' al' zašto nije? :D

možda zato što je naziv mog maternjeg bio: bosanski, srpski, hrvatski jezik i književnost?
bas me zanima par detalja:

koliko ti je profesora predavalo taj b/h/s? :D

da li je profa prevodio svaku rijec sa ovog na one jezike, tipa voz-vlak, muzika-glazba, okarakterisati-okarakterizirati ...
Basvod

#86 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Basvod »

Chmoljo wrote:
Vasco da Gama wrote:

gdje si bio kada se u mojoj školi predmet nazivao bosanski, srpski i hrvatski, da nam objasniš kako je to sve isti jezik sa tri imena?

Vjeciti je u pravu, razlika je napravljena, možda nije suštinska, ali ako imaju pravo da se opredijele, onda su ekstremisti? učenje "drugog" jezika povlači vjerovatno i učenje drugih pisaca i lektira, a tu bogami već nije ista stvar.

na koncu, i ja dijelim mišljenje da govorimo isti jezik sa različitim nazivima, ali ako roditelji imaju pravo da se opredijele šta će im djeca učiti, čemu zabijanje prsta u oko? ili tvojom logikom, ako nije bitno, ako je sve isti jezik, zašto onda djeca ne uče bosanski?
Bas tako, zabadanje prsta u oko. Cemu?
Razloga mali milion, izmedju ostalog i Suljagicevo zabadanje prsta u oko Srbima sa Zukorlicem i sl.
U BiH se ne igra fer nego krajnje pokvareno i nehumano. Cak do granice da djeca ispastaju i trpe ponizenja.
VjecitiStudent

#87 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by VjecitiStudent »

Vasco da Gama wrote:
VjecitiStudent wrote: Razlike između tri jezika su minimalne, slažem se.
a šta tebe to briga ako si roditelj? jedino ti je u interesu da dijete zna gramatiku i da je procitalo osnovne knjige za lektiru. sta te briga za parlamentarce i kako se jezik zove? kad ucenik poraste moze da naziva taj jezik kako zeli ali je valjda bitno da ispravno nauci da cita i pise, jel tako?

jok, nije tako izgleda. bitno jer "rusiti republiku srpsku", sto ne bi smo zrtvovali jos koji zivot u tu svrhu... koji naivci.
Ako je najvišim političkim predstavnicima jezik toliko bitan, zašto bi roditelji bili izuzetak?
Vasco da Gama

#88 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Vasco da Gama »

samoTEgledam wrote:
Vasco da Gama wrote:

hahaha, vidim da ti uciteljica u osnovnoj nije sve objasnila oko knjizevnog i kolokvijalnog govora...
uglavnomja

#89 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

Vasco da Gama wrote:
samoTEgledam wrote:
Vasco da Gama wrote:

hahaha, vidim da ti uciteljica u osnovnoj nije sve objasnila oko knjizevnog i kolokvijalnog govora...

inace poznati i priznati lingvista :D
udrch

#90 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by udrch »

problem u Konjević polju nije samo škola..problem je i crkva koja je jedini vjerski objekat koji je ostao, a da nije uklonjen..problem je i što su ljudi vani i obnovili sve kuće, pa se ne zna koja je ljepša..problem je što kad dođu ljeti sirotinja u Bratuncu koja je dovedena iz Bugojan, Zenice i Ilijaša se otima da za 20KM stane u red i izvadi im neki dokument..

a najveći problem jeste što su četnici u toku rata dobili po picki ovdje, a s ozbirom da su vođe i SDS-a i SNSD-a iz Kravice i ne čudi da je ovakva situacija..
ali stvari idu svojim tokom, na kraju će Kravica postati 4-godišnja škola, a načelnik Bratunca će biti Bošnjak..sve u svoje vrijeme..
Vasco da Gama

#91 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Vasco da Gama »

VjecitiStudent wrote: Ako je najvišim političkim predstavnicima jezik toliko bitan, zašto bi roditelji bili izuzetak?
zato sto se politicki predstavnici bave politikanstvom. njima je posao da budu pijuni svojih stranackih glavesina i za to su placeni. njih i ne interesuje sta pise u parlamentarnim dokumentima jer im je vec receno kako da glasaju. oni su tu da sa bitnih pitanja (recimo zaposljavanje, kvalitet sistema obrazovanja) skrecu paznju na glupst tipa ime jezika. to im jke svrha.

roditelji, s druge strane, imaju kudikamo veci interes da im se dijete obrazuje i ne bude predmet manipulacije. kako se jezik zove za roditelja, ako mu je vlastito dijete bitno, ne bi uopšte trebalo da bude vazno. jedno s drugim ne samo da ne ide, vec je potpuno oprecno.
Last edited by Vasco da Gama on 10/10/2013 12:52, edited 1 time in total.
uglavnomja

#92 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

VjecitiStudent wrote: a šta tebe to briga ako si roditelj? jedino ti je u interesu da dijete zna gramatiku i da je procitalo osnovne knjige za lektiru. sta te briga za parlamentarce i kako se jezik zove? kad ucenik poraste moze da naziva taj jezik kako zeli ali je valjda bitno da ispravno nauci da cita i pise, jel tako?

Ako je najvišim političkim predstavnicima jezik toliko bitan, zašto bi roditelji bili izuzetak?[/quote]

ovo boldirano :thumbup:

a sto se tice parlamentaraca, boli njih sto ce djeca ostati nepismena, dapace, to im je cak i cilj, sutra kad postanu glasacko meso, bice lakse manipulisati s njima.
politicirai zaradjuju pare i politicke poene preko ledja generacija koje ce ne samo ostati nepismene, nego i vaspitane u stilu: kmeee ne daju nam nas jezik, kmeee mi jadni povratnici, kmeee ne daju nam muju da nam predaje, kmeee krivi su srbi sto smo nk radnici, sto nemamo posla ni para ni buducnosti ...
Banksy

#93 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Banksy »

Vasco da Gama wrote:
Ja sam se izjasnio da imam državljanstvo Federacije. Jesam li trebao drugačije?
:mrgreen:
Vasco da Gama

#94 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Vasco da Gama »

motorola01 wrote: A sta tebe briga sto oni hoce da uce bosanski?! Sad bih te udavio, da si mi pri rukama, kao i onog "kako kome" nakon jednog komentara na vijest iz Zvornika kad su istjerali popisivace koji dolaze iz drugih naroda.
zato sto i ja zivim u kantonu sarajevo pa ne trazim da mi se svaki racun koji dobijem, ili svaki dokument koji mi se da u općini ili na sudu, bude na hrvatskom iako bi tako trebalo po zakonu. ne trazim, jer nisam idiot da trazim probleme tamo gdje ih objektivno nema buduci da samo malouman covjek ne moze da popamti par ralika tipa krulj-hljeb ili vlak-voz ili hiljada-tisuca. mogao bih da budem konj, pa da placem kako sam zato ugrozen.

a ovi roditelji, koji pricaju srpski jezik sa svojom djecom jednako dobro kao i bosanski jer nema nikakve razlike buduci da je to jedan jezik sa 3 imena, su izmanipulisani da traze nepotrebnu stvar samo kako bi se politicka i medjunacionalna situcaija zaostrila i pogorsala. za ciju korist? za korsit 1. marta i ostalih huskaca na netrpeljivost i nacionalizam.
Vasco da Gama

#95 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Vasco da Gama »

Banksy wrote:
Vasco da Gama wrote:
kako sam trebao ako zivim u federaciji i tu placam porez? ti mi reci.
spreca

#96 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by spreca »

Banksy wrote:
Vasco da Gama wrote:
:lol:
hizo ramidovic

#97 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by hizo ramidovic »

Vasco da Gama wrote: a ovi roditelji, koji pricaju srpski jezik sa svojom djecom jednako dobro kao i bosanski jer nema nikakve razlike buduci da je to jedan jezik sa 3 imena, su izmanipulisani da traze nepotrebnu stvar samo kako bi se politicka i medjunacionalna situcaija zaostrila i pogorsala. za ciju korist? za korsit 1. marta i ostalih huskaca na netrpeljivost i nacionalizam.
koja budalastina...
evo prijedlog: ako je to jedan jezik sa tri imena i ako je ovo drzava bosna i hercegovina, zasto se jezik ne bi zvao bosanski a ne srpski?
uglavnomja

#98 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

20 godina ispiranja mozga: vaznije je forma od sadrzine :roll:

vaznije je kako se profa zove nego da djeca nesto nauce :roll:
The 51st State

#99 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by The 51st State »

uglavnomja wrote:20 godina ispiranja mozga: vaznije je forma od sadrzine :roll:

ma ja, najlakse je glavu u pijesak pred ociglednim uskracivanjem ljudskih prava i pro-naci politikom provizorija zvanog rs.
bljuv.
hizo ramidovic

#100 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by hizo ramidovic »

uglavnomja wrote:20 godina ispiranja mozga: vaznije je forma od sadrzine :roll:

dakle, profesorica iz srbije uci ih bosanskom jeziku, kroz djela mula-mustafe baseskije, maka dizdara itd?
Post Reply