Pušenje na radnom mjestu-ANKETA-

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je konzumiranje cigareta dozvoljeno na Vašem radnom mjestu?

Poll ended at 07/04/2015 10:03

1.DA
24
23%
2.NE
44
42%
3.IMA POSEBNA PROSTORIJA ZA KONZUMATORE CIGARETA
19
18%
4.NIJE DOZVOLJENO ALI SE ZABRANA NE POŠTUJE
19
18%

Total votes: 106

Pismonosa

#76 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Pismonosa »

šatirana_ljubičica wrote: sviđa mi se tvoj avatar :)
Hvala. Samo, ne bih ja ni njemu puno vjerovao :D

Image
šatirana_ljubičica

#77 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by šatirana_ljubičica »

Pismonosa wrote:
šatirana_ljubičica wrote: sviđa mi se tvoj avatar :)
Hvala. Samo, ne bih ja ni njemu puno vjerovao :D

Image

hahahahah :lol: :lol: :lol:

ne sviđa mi se više :D
šatirana_ljubičica

#78 Re: Pušenje na radnom mjestu

pupavac2011 wrote:ZAKON O OGRANIČENOJ UPOTREBI DUHANSKIH PRERAĐEVINA

U članu 3. između ostalog stoji: ... Zabrana pušenja odnosi se i na radne prostorije preduzeća i drugog pravnog lica u kojima se odvija rad sa strankama, odnosno u kojima rade dva ili vise radnika od kojih je najmanje jedan nepušač. U ustanovama, preduzećima i drugim pravnim licima iz st. 1, 2. i 3. ovog člana pušenje je dozvoljeno u posebno određenim prostorijama za pušenje.

Ja sam pušio i znam kako je. Ali sad sam nepušač i znam i to kako je. U kancelariji smo bili nas trojica i dvojica su pušila, ja ne. Probali smo se dogovoriti. Par dana su pazili, ali onda se opuste, pa dođe neko iz druge kancelarije, pa gost...
Onda ja počnem kako ko zapali otvarati prozor. Napolju -10 ja otvaram. Oni se bune-i ja se bunim.
Slijedeće što sam uradio tražio sam od direktora (nisam nikakav stručnjak ni nezamjenjivi kadar) da se naša prostorija pregradi u dvije manje. Slijedeće sam bio naumio prijavu nekome po ovom zakonu.
No kancelariju su pregradili, sad smo svi srećni. Ali su znali da sam ozbiljan u vezi prijave.
Uglavnom, mogućnosti postoje.
U pravu si, mogućnosti uvijek postoje, samo je kod mene stvar u tome (između ostaloga)što bih ja to...da se ne zamjerim, znaš, finski ono....e izgleda da ne može! :twisted:
Butmiran

#79 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Butmiran »

anonimus0007 wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Znam da je bilo 100 tema na temu pušenja/nepušenja,ovog onog, ali meni treba savjet.
Naime, radim na mjestu gdje pušenje nije zabranjeno ali nije ni poželjno, nego eto, kako se dogovore kolege.
Jedina ne pušim a sa mnom ih ima još desetak u istoj prostoriji i svi puše.Pričali smo priče, bili bitke, ali ništa pomoglo nije.Oni štiglaju li štiglaju.Rade a cigara u ruci.
Kada popričam sa nekim prijateljima, svi osuđuju ali uglavnom me savjetuju:navikni se...
I navikla sam se poprilično, šta ću, ali razlog zbog kojeg ovo i pišem je taj što u zadnje vrijeme sam primijetila da mi smeta disanju...Tačno ima razlika kad sam npr. na godišnjem pa čak i vikendom se ''oporavim''.Kući smo svi nepušači...
Da skratim, kako da na kulturan način probudim svijest kod kolega a da ne ispadnem bezobrazna i da ne pomisle da atakujem na njih samo zato što sam ja nepušač pa hoću da istjeram svoja ugrožena prava?
Hvala na odgovorima (ako ih bude), potrebno mi je sa nekim anonimnim da podijelim ovo, makar i ovako :roll:

Lijep pozdrav!
potpuno te razumijem jer sam i sam u sličnoj situaciji. ali teško ćeš to istjerati bez motike preko leđa. pušači su ekstremno bezobrazni i sebični. ja gdje radim zakonom je zabranjeno pušenje, ali džaba, šta ću im kad svi puše. i onaj kome bi se trebao žaliti također puši.

ovo je situacija u kojoj osim sile ništa ne pomaže.
Jah, jadna majko.
šatirana_ljubičica

#80 Re: Pušenje na radnom mjestu

Jadna majko, tebi.
iwashere

#81 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by iwashere »

U uredu može da se puši e-cigareta!
šatirana_ljubičica

#82 Re: Pušenje na radnom mjestu

Ima li ona dima? :)
anonimus0007

#83 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by anonimus0007 »

Butmiran wrote:
Jah, jadna majko.
nešto ste trebali?
KenCo

#84 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by KenCo »

Ovo je jako nezgodna situacija. Pasivno pusenje je jako stetno. Procitao sam u jednoj studiji da konobar koji radi u zagusljivom kaficu 8 sati kao da je ispusio 2 kutije cigareta.
Nema tog posla niti para koje vrijede mog zdravlja. Ja da se nadjem na slicnoj poziciji, ili bih uradio sve da ih sprijecim ili bih i sam otisao sa posla.
I btw, i sam sam smoker :bih:
šatirana_ljubičica

#85 Re: Pušenje na radnom mjestu

Što ne prestaneš da pušiš?:) ali bez obzira na to, svaka čast na ispravnom stavu! :bih:
KenCo

#86 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by KenCo »

šatirana_ljubičica wrote:Što ne prestaneš da pušiš?:) ali bez obzira na to, svaka čast na ispravnom stavu! :bih:
zato sto sam budala, kao i ostali koji puse.

ali to ne znaci da ce neko patiti zbog moje gluposti. nikad ne bih zapalio ako ce to nekome smetati.
šatirana_ljubičica

#87 Re: Pušenje na radnom mjestu

:kakoste: skidam kapu zbog tog stava
zznnnnn

#88 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by zznnnnn »

šatirana_ljubičica wrote::kakoste: skidam kapu zbog tog stava
A kakav je tvoj stav ?
10 ljudi u prostoriji i njih 9 pusi i sad kao treba njih 9 (DEVET SLOVIMA) da se prilagodjava tebi JEDNOJ koja ne pusis ?

De ba uozbilji se
šatirana_ljubičica

#89 Re: Pušenje na radnom mjestu

zznnnnn wrote:
A kakav je tvoj stav ?
10 ljudi u prostoriji i njih 9 pusi i sad kao treba njih 9 (DEVET SLOVIMA) da se prilagodjava tebi JEDNOJ koja ne pusis ?

De ba uozbilji se
Ne budi smiješan/na.
Ako je ta prostorija njihova privatna(tj.ja sam odabrala da dođem u nju) neka puše i tu neću ništa reći.
A ako je to RADNO MJESTO (pročitaj naziv teme), onda postoje pravila koja važne za javna mjesta, što radno mjesto jeste.
A to što neko ne osjeća ili neće da osjeća ta pravila u sebi, to je tema o kojoj ti očito ne možeš polemisati.
didgeridoo

#90 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by didgeridoo »

zznnnnn wrote:
A kakav je tvoj stav ?

De ba uozbilji se
tebi se mora crtati kad vec pisanje nije dovoljno...

procitaj jos jednom:

U članu 3. između ostalog stoji: ... Zabrana pušenja odnosi se i na radne prostorije preduzeća i drugog pravnog lica u kojima se odvija rad sa strankama, odnosno u kojima rade dva ili vise radnika od kojih je najmanje jedan nepušač.
Maybach

#91 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Maybach »

Ne znam gdje radis,kod mene u firmi je zabranjeno pusenje u kancelarijama,a i nema puno osoba koje puse iako ima dosta zaposlenih.Oni koji puse po kancelarijama su oni koji sjede sami ili imaju kolege pusace.Sigurno ne bih mogla trpiti da sjedim 8 sati u dimu,to je odvratno.ja ti savjetujem da se obratis rukovodstvu firme/institucije da donesu neki takav interni propis,kojim ce pusenje generalno zabraniti u kancelarijama a dozvoliti eventualno u hodnicima,kuhinji ili na nekom drugom mjestu.ukoliko te odbiju sa tim prijedlogom,trazi premjestaj u drugu prostoriju.To su ti jedine dvije realne opcije.To isto savjetujem i forumasici u drugom stanju,jer ona ima jos vise izgleda da joj se izadje u susret ukoliko su joj bar nadredjeni imalo razumni ljudi.zaista sramota je dokle ide primitivizam nasih ljudi.Ukoliko imas obzira,neces u kancelariji od hrane pojesti nesto ciji bi miris kolegama mogao zasmetati,ili nositi jak parfem,a kamoli sta drugo.
Qler

#92 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Qler »

Ko pisi, neka pusi.. ja ne pusim, i ne hodam okolo propovjedajuci pusacima da prestanu. Mozda tim tvojim kolegama smeta sto ne pusis pa te ne tjerajumda zapalis. Nego sad svi moraju zbog tebe da se skrivaju..
zznnnnn

#93 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by zznnnnn »

šatirana_ljubičica wrote:
zznnnnn wrote:
A kakav je tvoj stav ?

De ba uozbilji se
Ne budi smiješan/na.
Ako je ta prostorija njihova privatna(tj.ja sam odabrala da dođem u nju) neka puše i tu neću ništa reći.
A ako je to RADNO MJESTO (pročitaj naziv teme), onda postoje pravila koja važne za javna mjesta, što radno mjesto jeste.
A to što neko ne osjeća ili neće da osjeća ta pravila u sebi, to je tema o kojoj ti očito ne možeš polemisati.
Ovo si ti napisala :
šatirana_ljubičica wrote:Naime, radim na mjestu gdje pušenje nije zabranjeno ali nije ni poželjno
Ako nije zabranjeno sto se zalis, radi i zaradi platu ako ti se ne svidja daj otkaz i cao :)
šatirana_ljubičica

#94 Re: Pušenje na radnom mjestu

Ako se obratim direktoru, izaći mi može u susret zabranom ali onda ću svaki dan trpiti noževe od kolega...i postati najomraženija kolegica :trep:
šatirana_ljubičica

#95 Re: Pušenje na radnom mjestu

[/quote]Ako nije zabranjeno sto se zalis, radi i zaradi platu ako ti se ne svidja daj otkaz i cao :)[/quote]

Ne kontaš ti ovo, hajd ćao
Pismonosa

#96 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Pismonosa »

Led je probijen, već se javio prvi od tih samoživih likova da te ubjeđuju kako si ti zapravo netolerantna, labilna i nedovoljno jaka osoba jer teško podnosiš njihove nikotinske dimne smradove i ostale nervne otrove testirane u Aušvicu :D
šatirana_ljubičica

#97 Re: Pušenje na radnom mjestu

Pismonosa wrote:Led je probijen, već se javio prvi od tih samoživih likova da te ubjeđuju kako si ti zapravo netolerantna, labilna i nedovoljno jaka osoba jer teško podnosiš njihove nikotinske dimne smradove i ostale nervne otrove testirane u Aušvicu :D

da, da :-D
Maybach

#98 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by Maybach »

Znas kolko bi mene na tvom mjestu zabolilo sto cu biti "najomrazenija" kolegica...Ionako vidis da radis sa idiotima.Nikog ne interesuju tudje navike,da li volis da pusis cigarete ili sta drugo,kopas nos,jedes cevape s lukom,slusas glasnu muziku i slicno,u SLOBODNO vrijeme,ali ne u kancelariji u kojoj boravi jos neko od kolega,kome to moze da smeta.
šatirana_ljubičica

#99 Re: Pušenje na radnom mjestu

a samo da pojasnim vezano za ovo''pušenje nije zabranjeno ali nije ni poželjno''
direktor je nekada davno naveo da nije pušenje dozvoljeno, obrazložio itd.međutim, malo po malo (iskorištavajući direktorovu dobroćudnost)svi su se oglušavali o to...i onda je on dozvolio ali umjereno, ono kad se baš ne može izaći vani itd.
niko ne poštuje to ''umjereno'', svi su prihvatili da je dozvoljeno a ujedno kriju od direktora.
anonimus0007

#100 Re: Pušenje na radnom mjestu

Post by anonimus0007 »

Pismonosa wrote:Led je probijen, već se javio prvi od tih samoživih likova da te ubjeđuju kako si ti zapravo netolerantna, labilna i nedovoljno jaka osoba jer teško podnosiš njihove nikotinske dimne smradove i ostale nervne otrove testirane u Aušvicu :D
to im je izvidnica, a sad će i navala smokera...
Post Reply