Altsa wrote:ceskaj se ti po glavi ali ljudi se smiju takvim budalastinamamali_balon wrote:Altsa wrote: onda ti ne znas sebi zivot organizovati kada sa 4000KM ne mozes zivjeti

Altsa wrote:ceskaj se ti po glavi ali ljudi se smiju takvim budalastinamamali_balon wrote:Altsa wrote: onda ti ne znas sebi zivot organizovati kada sa 4000KM ne mozes zivjeti

Roditelji mi nisu u Sarajevu tako da zivim pod kirijom koju placam 250KM mjesecno, a ostale stvari u stan sam kupujem (TV sam kupio cca 1000KM, ves masinu isto, i neke ove sitnije stvarcice tipa pegla, posudje itd. koje nisu nesto skupe ali eto da ih ubrojim).Alhemicarkaa wrote:Da su ovdje postavljeni visoki zahtjevi - jesu, ne mora se imati auto, a niti otplaćivati stan, ljudi žive i sa daleko manje para.
Ali gledati na to iz perspektive samca, gdje dolaziš na toplo, i opremljeno (ako si kod roditelja) je ogromna razlika. Samo opremiti stan i konstantno ga opremati je ogroman izdatak, moraš kupiti od kašike, posude gdje ćeš tu kašiku staviti, do mašine za veš - nabere se jako puno, pa ode mašina, ode ladica, digne se parket, treba servisirati bojler, hiljadu sitnih i krupnih neplaniranih troškova.
Onda djeca, još školskog uzrasta, dati im za "užine", kupiti sav školski pribor, knjige, nije to samo u se na se i poda se.
E sad što je kod nas stavka podmoranje imati vlastiti stan je druga priča - zemlje balkana u evropi imaju najviše ljudi sa "rješenim" stambenim pitanjem, vani su ljudi uglavnom podstanari, bila je emisija o tome na HRTu.
Za te pare dobijes ekvivalent, to jest, krov nad glavom. Ne kazem da je to idealna situacija, ali je kud i kamo bolja od nocne more zbog dugorocnog kredita. Pretpostavimo da doticni zivi na Zapadu, recimo u Njemackoj, i da ima ta ista primanja u Evrima. Zar ti mislis da bi njemu kupovina stana bila opcija? Jest, al u zutom. Svaka banka bi ga sa osmjehom odbila. Nasi ljudi se natezu, tovare velik rizik na ramena i zivote daju, da bi nesto ostvarili, sto nije u njihovim mogucnostima.fatality wrote: Jah kirija, to nije bacanje para niz vodu(i to 10 godina)
O'zone wrote:Žive i preživljavaju ljudi ovdje i sa 500-600 maraka mjesečno sa dvoje djece a što ne bi i sa 2000+ KM.
madner wrote:Jedno vrijeme sam jedva sastavljo kraj sa krajem sa zbirnom cifrom. No kada sam smanjio izlaske u kafane na 4 dana u sedmici postalo je ok.
u pravu si al se pametnjakovici kofrce da ne mogu zivjeti sa 4000KMO'zone wrote:Žive i preživljavaju ljudi ovdje i sa 500-600 maraka mjesečno sa dvoje djece a što ne bi i sa 2000+ KM.
Naravno. Svako ima svoj stav, kako ti, tako i ja.Kastanienallee wrote:Pa nije uopste potrebno da se iko slaze sa mnom. Ja sam odgajana tako i meni je normalno da dok sam odrastala a moji roditelji radili ozbiljne poslove i susretali se svakodnevno s brojnim ljudima da su sebi kupovali tada prilicno dostupne a kvalitetne Murine, Rasicine i slicne stvari a da su meni i ostaloj svojoj djeci kupovali u prosjecnim trgovinama za djecu.yoda82 wrote: Ja se opet ne slažem sa ovim tvojim, posebno sa boldiranim. Tvoja logika mi je ''nigđe veze''. Nisu djeca kriva što ne zarađuju. (naravno ovdje mislim na maloljetnu djecu). Protiv toga sam da se rasipaju roditelji, a da se na djeci štedi, ali sam i protiv toga da se djeci sve kupi, a da roditelji na sebi štede. Mislim da je tu potrebno naći balans. (naravno da je to najteže).
Što se tiče konkretnog pitanja, odgovor je da se može živjeti sa 2.700-2.800 KM. Da li se može živjeti onako kako si opisao, sa ovim novcem teško, mada i to zavisi, što reče Kastanienallee, od navika tvoje porodice.
Ja nikada nisam napisala niti zagovaram stednju na djeci. Smatram da se djeci ne trebaju kupovati skupe stvari nego prosjecna odjeca, od kvalitetnih prirodnih materijala. Nicega previse i nista preskupo.
Na ishrani nikada ne bih stedila ni na sebi ni na djeci.
U mojoj glavi su prioriteti slozeni drugacije. Smatram da je djecu ispravnije uciti da ulazu u sebe, da rade stalno na sebi i da sebi stvore uslove da mogu kupiti upravo onoliko koliko su spremni da se potrude da zarade da to kupe. To sto se meni ne svidja primjer vecine roditelja oko mene koji manjak sati provedenih s djecom (usljed velikim dijelom objektivnih obaveza a ponekad i dosta manjka volje da se posvete vlastitoj djeci) nadoknadjuju kupovinom i predmetima je moja stvar. Ne ocekujem da se ikome svidja moj primjer i da se slaze sa mnom. Meni je prijatno u mom odgoju i mojoj kozi.
zasto se bar ne javis...TompusFG wrote:Pozdrav svima.Preračunavam se i kalkulišem, ali bi najprije htio da čujem savjet osoba koje žive u Sarajevu.
Da li se sa ovim novcima može solidno živjeti tamo?
Ja bih imao 1550,00 BAM (KM) plata, supruga 1150,00 BAM (KM).
Dvoje djece školskog uzrasta.
Plus na te prihode kredit za osrednje auto i stambeni kredit (stan do 65 kvadrata, još bi se vidjelo).
Cijene stvarno ne znam, pa bih vas zamolio da bar približno to izračunate.
Sa ovim gore prihodima, kad se sve poplaća od računa i kredita, da li bi šta ostalo sa strane? Sa ovim platama u Sarajevu, da li bi bilo mogućnosti za ljetovanje/zimovanje i slično. Koliko bi imali prostora da se "raširimo" nakon što poplaćamo sve što treba.![]()
Nadam se da ću čuti neke objektivne računice, hvala svima!
Zato sto je troll temaDanguba wrote:
zasto se bar ne javis...![]()
ljudi se zdrobise racunajuci a ti ni mukajet...