Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali_balon

#76 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by mali_balon »

Altsa wrote:
mali_balon wrote:
Altsa wrote: onda ti ne znas sebi zivot organizovati kada sa 4000KM ne mozes zivjeti
Image
ceskaj se ti po glavi ali ljudi se smiju takvim budalastinama
Image
TheHound

#77 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by TheHound »

Alhemicarkaa wrote:Da su ovdje postavljeni visoki zahtjevi - jesu, ne mora se imati auto, a niti otplaćivati stan, ljudi žive i sa daleko manje para.

Ali gledati na to iz perspektive samca, gdje dolaziš na toplo, i opremljeno (ako si kod roditelja) je ogromna razlika. Samo opremiti stan i konstantno ga opremati je ogroman izdatak, moraš kupiti od kašike, posude gdje ćeš tu kašiku staviti, do mašine za veš - nabere se jako puno, pa ode mašina, ode ladica, digne se parket, treba servisirati bojler, hiljadu sitnih i krupnih neplaniranih troškova.
Onda djeca, još školskog uzrasta, dati im za "užine", kupiti sav školski pribor, knjige, nije to samo u se na se i poda se.
E sad što je kod nas stavka podmoranje imati vlastiti stan je druga priča - zemlje balkana u evropi imaju najviše ljudi sa "rješenim" stambenim pitanjem, vani su ljudi uglavnom podstanari, bila je emisija o tome na HRTu.
Roditelji mi nisu u Sarajevu tako da zivim pod kirijom koju placam 250KM mjesecno, a ostale stvari u stan sam kupujem (TV sam kupio cca 1000KM, ves masinu isto, i neke ove sitnije stvarcice tipa pegla, posudje itd. koje nisu nesto skupe ali eto da ih ubrojim).
Rezije idu otprilike ovako (mobitel pretplata = 15KM, grijanje = 75KM, Paket internet+tv = 35KM + ostalo negdje oko 170KM me izidje sve ukupno).
I eto nek ja potrosim jos 600KM na hranu i ostale gluposti, dok sam imao platu 1500KM ostane mi 500KM mjesecno, koje dajem starcima da cuvaju i potrose sa te kamare ako njima za nesto zatreba ili ako meni zatreba za odjecu, mobitel, itd.

Vjerujem kad bi zena zivjela sa mnom (ne racunam djecu) potrosio bih vjerovatno isto ovoliko na hranu ako zena ne bude radila nego bude kod kuce da kuha.

Idem onom logikom, zasto nekome treba auto koje ce placati 300KM mjesecno samo za kredit, ako mu s tim izidje knap da mu ne ostane ni marka mjesecno da ustedi.
Radije biti godinu dana bez auta pa uzeti auto od 7-8 milja ali bar neces placati kredit. Ko god kaze da se pati sa 2800KM mjesecno mislim da je zasluzio da se pati ako tolike pare ne zna rasporediti (uzmi u obzir da je prosjecna plata u FBiH 800KM).
Last edited by TheHound on 07/10/2013 13:47, edited 3 times in total.
O'zone
Globalni moderator

#78 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by O'zone »

Žive i preživljavaju ljudi ovdje i sa 500-600 maraka mjesečno sa dvoje djece a što ne bi i sa 2000+ KM.
drug_profi

#79 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by drug_profi »

Otisli smo sa teme. Pocetni post je bio pitanje da li moze to, to i to sa tim parama.
Mislim da smo mu dali dovoljno licnih iskustava da promisli, a sad, zivjeti se moze i sa manje, odnosno moze biti tesko i sa vise novaca jer sto ga vise imas, sve ga lakse trosis.
Necemo se sad natezati sto ce ti ovo ili ono u danasnjem vaktu. To nije nasa stvar.
sumirprimus

#80 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by sumirprimus »

ma za zivot ti treba jedno 500 - 1000 kalorija,i jedno litar vode...
mjesecno 50 kila brasna,4 litra ulja,kila soli,2 kile secera,3 kile tjestenine,+ voda i na konju si! :thumbup:
say_cheese

#81 Re: AW: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by say_cheese »

fatality wrote: Jah kirija, to nije bacanje para niz vodu(i to 10 godina)
Za te pare dobijes ekvivalent, to jest, krov nad glavom. Ne kazem da je to idealna situacija, ali je kud i kamo bolja od nocne more zbog dugorocnog kredita. Pretpostavimo da doticni zivi na Zapadu, recimo u Njemackoj, i da ima ta ista primanja u Evrima. Zar ti mislis da bi njemu kupovina stana bila opcija? Jest, al u zutom. Svaka banka bi ga sa osmjehom odbila. Nasi ljudi se natezu, tovare velik rizik na ramena i zivote daju, da bi nesto ostvarili, sto nije u njihovim mogucnostima.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#82 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by pici »

O'zone wrote:Žive i preživljavaju ljudi ovdje i sa 500-600 maraka mjesečno sa dvoje djece a što ne bi i sa 2000+ KM.
:thumbup:
JOINT_1921
Vozim: odlično

#83 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by JOINT_1921 »

Partner sa zaledjinom je pravo rijesenje, ako se stan naslijedi onda je dovoljno po milju oboje da imaju i moze se fino ziviti, svake godine na more i koji dan na skijanje...
foton

#84 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by foton »

Moze se zivjeti bez vecih problema sa tim primanjima, ali ne razumijem da li postavljac teme sa dvoje djece ima neku startnu poziciju. Recimo 5 godina radnog staza, automobil koji moze da proda pa da kupi novi... Da li vrijeme pocinje tim dolaskom u SA? Nema mjesta na svijetu gdje je jednostavno doci i prvi dan kupiti auto, stan i ici na ljetovanje, zimovanje, pri tome ne stediti na izlascima... itd. I to sam a ne sa porodicom.

Mislim da je moguce zivjeti s navedenim platama, ali se zivot uveliko olaksava ako barem jedna stavka, npr. automobil, vec postoji.
Ramzess Veliki

#85 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Ramzess Veliki »

Čujem jučer jednu šegu - kad su naši navijači išli u Slaviju, stao naš autobus na austrijskoj granici, pored njega autobus sa slovencime, svi izašli i kupuju sendviče na bescarinskoj. Nađe se jedan naš da upita:
- E ljudi, đe ste podranili 'vako rano?
- Pa glediš bosancev, gremo v austrijo na arbajt, vzeli sendvičo za doruček
- A j...te, a kolika vam je plata u austriji?
- Čuj bosancev, 1500 evra, moramo sendvičev jesti ... bumo uštedil ...
- Moji ludi slovenci, tol'ke pare zarađujete a na sendvičima, a vidite nas ... ja imam platu 250 eura a idem na tekmu u Slaviju, a u autobusu su najmanje tri pečena jagnjeta, a svi u autobusu su na birou. :lol:
Edin H.

#86 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Edin H. »

madner wrote:Jedno vrijeme sam jedva sastavljo kraj sa krajem sa zbirnom cifrom. No kada sam smanjio izlaske u kafane na 4 dana u sedmici postalo je ok.
:lol: :lol: :lol: :thumbup: :bih:
Juni

#87 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Juni »

Idem onom logikom, zasto nekome treba auto koje ce placati 300KM mjesecno samo za kredit, ako mu s tim izidje knap da mu ne ostane ni marka mjesecno da ustedi.
Radije biti godinu dana bez auta pa uzeti auto od 7-8 milja ali bar neces placati kredit. Ko god kaze da se pati sa 2800KM mjesecno mislim da je zasluzio da se pati ako tolike pare ne zna rasporediti (uzmi u obzir da je prosjecna plata u FBiH 800KM).[/quote :thumbup: jedini normalan komentar sto procitah ovdje haman...

Čuj prosječan dobar ručak za dvadeset km :-), čuj moraju djeca imati mobitel od 150-200 km :-) itd. Itd.
aleksej

#88 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by aleksej »

Ja zivim sa muzem i dvoje djece, ukupna pimanja 3000 KM. Djeca su prvi i treci razred OŠ. Na produženi poravak sa kursom engleskog plaćam 440 KM, i vodim ih na plivanje obadvoje još 120 KM. Režije su nam oko 400 KM. Gorivo oko 100 KM.

Znači nismo ni zinuli da jedemo, a prešli smo hiljadu.

Nemamo kredita, znači da imamo još tu milju troška, sa ovim gore, već bi prešli milju i ostalo bi oko 500 KM za sve ostalo..
Što je svakako nedovoljno.
aleksej

#89 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by aleksej »

Pardon, prešli bi dvije milje.
Altsa

#90 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Altsa »

O'zone wrote:Žive i preživljavaju ljudi ovdje i sa 500-600 maraka mjesečno sa dvoje djece a što ne bi i sa 2000+ KM.
u pravu si al se pametnjakovici kofrce da ne mogu zivjeti sa 4000KM :-)
madner

#91 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by madner »

Pa sve zavisi od prohtjeva. Mora li se voziti BMW5 ili ne?
Mora li se jesti meso svaki drugi dan?
Mora li se piti jack?

Hoces da jedes, hoces da pijes a to kosta. :D
mahmoud a d

#92 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by mahmoud a d »

zavisi ko si?sta si?koliko ti je siguran posao i tebi i supruzi?

Ako je supruga iz neke patrijarhalnije porodice ako je vična u pravljenju kljukuše onda mozes jos ustekati s strane 1000 KM :) jos ako si od onih sto kazu "svako djete ima svoju nafaku" tad na djeci mozes ustekati jos 400 KM.vidim ovi čobani sto rade sa mnom imaju 1500 KM trose 500 a stekaju 1000 KM :-)

E ako ste navikli na malo luksuzniji zivot bit ce vam tesko

ja sam bio ozenjen imali smo cca 2300KM prihoda - kredit od 300 KM.znaci s 2000 smo zivjeli normalno.plus je zena hapinjala sa stane da pogura svoje.

Drugi put se ozenim- ja sad platu pod kredom 1000 KM a zena ne radi za stalno vec honorarno ima oko 300 KM primanja mjesecno.Stvarno je kucanica i ne kurci se ali guramo jebeno.Ne pomisljamo o djetetu dok ja ne otplatim kredu i dok ona ne bude primljenja za stalno na puni iznos plaće
jahh

#93 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by jahh »

Najvise zavisi od prohtjeva. Znam porodice gdje zive ko postanar sa 1200, i salje svojima (dvoje ih doduse).

Samo nas mentalitet hoce odmah stan da ima, auto da ima i da ide na zimovanje i ljetovanje. Tako malo teze :).
yoda82

#94 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by yoda82 »

Kastanienallee wrote:
yoda82 wrote: Ja se opet ne slažem sa ovim tvojim, posebno sa boldiranim. Tvoja logika mi je ''nigđe veze''. Nisu djeca kriva što ne zarađuju. (naravno ovdje mislim na maloljetnu djecu). Protiv toga sam da se rasipaju roditelji, a da se na djeci štedi, ali sam i protiv toga da se djeci sve kupi, a da roditelji na sebi štede. Mislim da je tu potrebno naći balans. (naravno da je to najteže).

Što se tiče konkretnog pitanja, odgovor je da se može živjeti sa 2.700-2.800 KM. Da li se može živjeti onako kako si opisao, sa ovim novcem teško, mada i to zavisi, što reče Kastanienallee, od navika tvoje porodice.
Pa nije uopste potrebno da se iko slaze sa mnom. Ja sam odgajana tako i meni je normalno da dok sam odrastala a moji roditelji radili ozbiljne poslove i susretali se svakodnevno s brojnim ljudima da su sebi kupovali tada prilicno dostupne a kvalitetne Murine, Rasicine i slicne stvari a da su meni i ostaloj svojoj djeci kupovali u prosjecnim trgovinama za djecu.
Ja nikada nisam napisala niti zagovaram stednju na djeci. Smatram da se djeci ne trebaju kupovati skupe stvari nego prosjecna odjeca, od kvalitetnih prirodnih materijala. Nicega previse i nista preskupo.
Na ishrani nikada ne bih stedila ni na sebi ni na djeci.
U mojoj glavi su prioriteti slozeni drugacije. Smatram da je djecu ispravnije uciti da ulazu u sebe, da rade stalno na sebi i da sebi stvore uslove da mogu kupiti upravo onoliko koliko su spremni da se potrude da zarade da to kupe. To sto se meni ne svidja primjer vecine roditelja oko mene koji manjak sati provedenih s djecom (usljed velikim dijelom objektivnih obaveza a ponekad i dosta manjka volje da se posvete vlastitoj djeci) nadoknadjuju kupovinom i predmetima je moja stvar. Ne ocekujem da se ikome svidja moj primjer i da se slaze sa mnom. Meni je prijatno u mom odgoju i mojoj kozi.
Naravno. Svako ima svoj stav, kako ti, tako i ja.

a inače, neko reče da se može živjeti sa 600KM. To se zove preživljavanje, a ne življenje. Ovo što je napisano (stan, auto, hrana, ljetovanje/zimovanje.....) za četveročlanu porodicu se ne može sa 2.700-2.800 KM.
todd_smith

#95 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by todd_smith »

Pa mislim da je razlog zasto ljudi jedva prezivljavaju na sasvim ok ciframa je taj Bosanski neki mentalitet. Ono tipa radije bih da onaj tamo vidi da imam dobro auto, nego da imam na tanjiru hranu, jer on to ne moze da vidi.

Onaj iznad prica kako mu je tesko sa 4,000 BAM. JEDINI razlog za to koji ja mogu da skontam kao logika neka je da kao sto kaze ima bebu, pa je beba skuplja nego dijete koje ide u skolu.

Ovo je sve do discipline i odrzavanja nekog kucnog budzeta. Ako ti ostane 500BAM na kraju mjeseca poslije svih troskova, 90% osoba gleda kako da spicka to 500BAM u tom istom mjesecu. I tu je problem.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#96 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

Jel fakat ne kontate da se balon zahebavao. :roll:
todd_smith

#97 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by todd_smith »

Ne znam, ne pratim ja k`o ti :mrgreen:

Samo vidim i komentarisem :mrgreen:
Danguba

#98 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Danguba »

TompusFG wrote:Pozdrav svima. :) Preračunavam se i kalkulišem, ali bi najprije htio da čujem savjet osoba koje žive u Sarajevu.

Da li se sa ovim novcima može solidno živjeti tamo?

Ja bih imao 1550,00 BAM (KM) plata, supruga 1150,00 BAM (KM).
Dvoje djece školskog uzrasta.
Plus na te prihode kredit za osrednje auto i stambeni kredit (stan do 65 kvadrata, još bi se vidjelo).
Cijene stvarno ne znam, pa bih vas zamolio da bar približno to izračunate.

Sa ovim gore prihodima, kad se sve poplaća od računa i kredita, da li bi šta ostalo sa strane? Sa ovim platama u Sarajevu, da li bi bilo mogućnosti za ljetovanje/zimovanje i slično. Koliko bi imali prostora da se "raširimo" nakon što poplaćamo sve što treba. :)

Nadam se da ću čuti neke objektivne računice, hvala svima! :)
zasto se bar ne javis... :-)
ljudi se zdrobise racunajuci a ti ni mukajet... :D
Cherry-Cherry

#99 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Cherry-Cherry »

ljudi, zar je beba baš toliko skupa? koliko treba mjesečno za bebu?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#100 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by ladyblue18 »

Danguba wrote:
zasto se bar ne javis... :-)
ljudi se zdrobise racunajuci a ti ni mukajet... :D
Zato sto je troll tema :oops:
Jedna od stotina koje otvori pa onda dodje sa drugim nickovima da diskutuje
Post Reply