Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#76 Re: Kako uštediti?

Post by Truba »

zašto sjesti ljeti u BBI i platiti 8 maraka za nes i još nešto tipa kola
kad u hipi klubu možeš proći duplo jeftinije a isto si blizu :D

auto... zašto plaćati parking u gradu kad možeš parkirati na grbavici kod pepersa i prošetati obaviti što imaš i vratit se

kupovina knjiga odmah (koje nećemo pročitati isti mjesec) je bacanje para jer knjige (za razliku od stripova osim onih s kioska) gube vrijednost... bolje je sačekati sniženje kupit knjigu i odmah je pročitati

obuća... imati više tena i cipela nije luksuz... za cipele treba dati pare... s redovnim mazanjem i paženjem možete im produžiti vijek na 5 godina... a redovnim mijenjanjem cipela u toku tjedna možete ih nosati još duže
ExNihilo

#77 Re: Kako uštediti?

Post by ExNihilo »

Capsicum wrote:
Itekako moze. Ako prihvatimo da siromastvo stanje u kojem covjek nije u stanju da sebi obezbjedi zivot dostojan covjeka, ukljucujuci hranu, odjecu, pristup pitkoj vodi, krov nad glavom, grijanje, elektricnu energiju, obrazovanje, zdravstvenu njegu. Otprilike tako definisu siromastvo UN, WB i slicne organizacije. Ako je to tako, onda bi za zivot iznad granice siromastva trebalo barem:
- Krov nad glavom - kirija za barem sobicu - najmanje 100 KM
- Struja, voda, grijanje - Nema sanse ispod 80 KM
- Odjeca i obuca - mjesecno najmanje 50 KM
- Higijenske potrepstine - minimalno 30 KM
- Hrana minimalno 150 KM
UKUPNO 410 KM

Znaci ovo je racunica kad covjek bukvalno jedva prezivljava. Po svim relevantnim definicijama, ako si ovo ne moze priustiti, covjek spada u siromasne. Neto plata od 420 KM te smjesta 10 KM iznad tog apsolutnog minimuma dostojanstva. Sta je to nego socijalni slucaj. Moze li takav covjek da ima dijete? Moze li da se obrazuje? Moze li da ima pristup informacijama, bilo putem radija/tv/interneta? Moze li otici u kino/pozoriste/na utakmicu/koncert/kafu? Odlazak na godisnji odmor, ne daj Boze?

Opet se razbacuješ proizvoljnim tumačenjima i definicijama. Prema ovim organizacijama, koje si ti naveo, siromaštvo, kojeg ti pominješ i definiraš pozivajući se na ove organizacije, jeste život ispod granice od $1,25 dnevno. Dakle, sva ova tvoja "računica" pada u vodu i pobijaš samog sebe. Mislim, ne možeš se pozvati na UN i WB i onda izmisliti svoju definiciju :lol: Napiši kako jeste ili se, kao i do sada, drži svojih proizvoljnih tumačenja. :D
Capsicum wrote:
A koje su to cinjenice Boga ti? To sto objavi Agencija ili zavod za statistiku? Ne budi smijesan. Pa pola njihovih informacija su zasnovane na nepotpunim podacima, samim tim daju potpuno neupotrebljive informacije. Ti jedes meso, ja kupus, u prosjeku jedemo sarmu... Eto tako za plate... Neki tamo direktor ima platu 10.000 KM mjesecno, plus godisnji bonus od nekih 200.000 KM i sve to udje u plate, isto kao neko ko ima minimalac. Statistika je kurva, ona nece pokazati kako direktor ima platu kao 60 radnika zajedno, vec ce samo dignuti prosjek na nerealan nivo. I onda ces ti i slicni tebi slavodobitno reci kako pricamo gluposti, kako nije istina da plate stagniraju, da troskovi rastu brze od plata i sl.
Dakle, statistika je kurva i nerelevatna, zato treba slušati tebe i tvoja tumačenja? Tvoje subjektivno mišljenje je relevantnije od statističke metodologije i empirijski dobivenih podataka? Prosto ne mogu da vjerujem kakva sve razmišljanja čovjek susretne na ovom forumu. Stvarno tužno. Jedino što je, u ovoj zemlji, tužnije od ekonomije jeste mentalitet ljudi koji žive u njoj.
Capsicum wrote: Ti ovu temu shvatio kao neku Karl Popper debatu :lol: Evo nije mi bilo mrsko, pa sam i ja otisao na stranicu direkcije za ekonomsko planiranje... Taj rast plata koji gore prikazujes izmedju 2007 i 2008 godine http://dep.gov.ba/dep_publikacije/ekono ... vi/?id=108 je uzrokovan:

U BiH je zabilježen ubrzan rast plata u 2008. godini. Prosječna neto plata u BiH je iznosila 752 KM što je
povećanje od 16,6% u odnosu na 2007. godinu. Najveći doprinos rastu plata u BiH bio je u okviru javnog
sektora ali i rast plata u sektoru snadbijevanja električnom energijom (18% g/g)
. Povećanje plata u javnom
sektoru bitno je promijenilo odnos između plata u javnom i privatnom sektoru
, naročito u RS.

Ili jos iz istog dokumenta:
Nominalni i realni rast plata u BiH se značajno razlikovao u 2008. godini. Visoka stopa inflacije u BiH je
osjetno smanjila realni rast plata. Prosječna neto plata u BiH je imala dvostruko sporiji realni rast, kao i
plate u FBiH. Neto plate u RS su i pored visoke inflacije ostvarile značajan realni rast zbog pomenutog
povećanja plata u javnom sektoru.
Takodje, treba imati u vidu da je ovo jos uvijek period "zamaha" uzrokovan povecanim javnim prihodima, zbog uvodjenja PDV-a, kada su se masovno pocele povecavati plate u javnom sektoru.
U BiH PDV se počeo primjenjivati 1. januara 2006. Podaci koje citiraš su iz 2008. Toliko o zamahu. :) Dalje, ja tebi navedem najaktuelniji podatak, kojim demantujem tvoju tvrdnju da je aktuelni rast plata uzrok povećanja istih u javnom sektoru, a ti kopaš po podacima starim 5 godina :lol: Mislim, pričamo o prosječnoj plati i njenom rastu danas. :)
Capsicum wrote:
ExNihilo wrote:Na kraju, pitao bih te - šta je cilj ove tvoje priče pokretaču teme? Šta on treba uraditi, "odbiti da bude izrabljivan za 800 KM" ? Dati otkaz? Ili, čisto želiš da mu kažeš kako ti imaš veću platu?
Ne, samo zelim da razbijem tu famu o tome da je tih 700-800 KM neka "srednja plata", jer nije, to je kod nas zakonski minimalac. Znaci granica ispod koje ti se udara na dostojanstvo radnika i covjeka. Dok ti s druge strane ovdje zastupas tezu "moglo je i gore". Uvijek moze gore, ne daj Boze.
Zakonski minimalac, u FBiH, jeste 2,05 KM/po satu što ispadne ~ 356 KM . To je ono što kaže Zakon i zvanični podaci, a ovo da je 800 KM minimalac - kažeš ti. Ali, dobro, već smo naučiti da si ti mjerodavniji od statistike, Zakona i zvaničnih podataka.
Capsicum wrote:
ExNihilo wrote: Da, ali raste - ne stagnira niti opada kao što se ovdje tvrdi. Uzmi u obzir i efekat kriza koje potresaju tržišta zadnjih godina.
Opada kupovna moc, sto ti dodje na isto. Troskovi rastu, a plate stagniraju. U ostalom, nisam ni primjetio da je iko spominjao da plate opadaju, vec samo da ne rastu ili sporije rastu od troskova zivota, to samo ti vidis valjda...
Prvo, plate ne stagniraju, već rastu - rekao bi čovjek da si to do sada već shvatio. Opet on ponavlja isto. :-) To valjda zato što ne priznaješ statistiku :) Drugo, ja od početka i govorim kako je to nominalni rast i da ne doprinosi značajno povećanju kvaliteta života. Što se tiče ovoga da ti nisi primijetio da je neko rekao kako plate opadaju - onda mora da i nije, ipak je tvoje mišljenje referentna mjera :)
JThomas wrote:
Black swan wrote:prošle godine plata od 824 marke ako ti je ostala ista kao i ove izgubila je 1% svoje vrijedenosti
dakle trebala se povećati za 8 maraka da bi ostala ista kao i prethodne tojest da bi mogao kupiti isto

800 je zaista malo ali 824 je prosjek...
u tome i jeste problem, plate stagniraju ili padaju, a troškovi odoše...

@JThomas

Čekaj, ti stvarno misliš da se prosječna plata računa tako što se neki broj podijeli sa brojem zaposlenih? Zajebavaš me? Reci da me zajebavaš?

@Medena

Joj, Medena, cijenim te bona, ali nemoj previše o ekonomiji :P Prvo, ta tvoja analiza je prikladna samo uz "ceteris paribus" pretpostavku, tj. kad na sve pomenute faktore - od nezaposlenosti, kupovne moći, potražnje za robama i uslugama i potražnje za radnom snagom - ne bi djelovalo milion drugih faktora. Nije ekonomija tako straightforward. A, druga stvar je to, što, ni uz ceteris paribus, tvoja analiza nije tačna. Jer, onima koji su ostali bez posla smanjena je potražnja, dok je za one kojima je plata povećana - povećana i potražnja. Koja sila ima veći efekat ne može se reći bez empirijskog istraživanja. Pored toga, postoji nešto što se zove "efekat sindikata", a to je da zbog postojanja ugovora o radu i sindikata potražnja za radnom snagom je mnogo manje elastična i prilagodljiva na tržišne uvjete od potražnje za robama i uslugama - pa se samim tim ista logika ne može primjenjivati na analiziranje ove dvije vrste potražnje, kao što ti radiš.
MedenoSrce

#78 Re: Kako uštediti?

Post by MedenoSrce »

zasto ne bismo i o ekonomiji, meni je uvijek uzitak nauciti nesto novo ili samo shvatiti necije stajaliste
naravno ovih 19k mogu komotno biti i tek diplomirani ucenici ili studenti

sto se tice knjiga, iste se mogu iznajmiti u biblioteci
ja uvijek kupujem na snizenjima cizme, jakne, kaput ... ganjam outlete
kozmetiku kupujem novu kada kupljeno potrosim, tako izbjegavam imati 20kom nude lakova
za deterdzente uvijek ganjam kataloske akcije i gelove za tusiranja kupujem u dm-u onu njihovu marku

od plate dignem ono sto cu trositi ostatak ostavim na kartici i karticu ostavim doma.
JThomas

#79 Re: Kako uštediti?

Post by JThomas »

a kako se to dobija bilo koja aritmetička sredina, pa tako i prosječna plata?

tebi k'o da život ovisi o tome da ovdje budeš barem u jednoj stvari, barem na najformalniji način u pravu. al' sve ti slabije ide.
Capsicum

#80 Re: Kako uštediti?

Post by Capsicum »

ExNihilo wrote: Opet se razbacuješ proizvoljnim tumačenjima i definicijama. Prema ovim organizacijama, koje si ti naveo, siromaštvo, kojeg ti pominješ i definiraš pozivajući se na ove organizacije, jeste život ispod granice od $1,25 dnevno. Dakle, sva ova tvoja "računica" pada u vodu i pobijaš samog sebe. Mislim, ne možeš se pozvati na UN i WB i onda izmisliti svoju definiciju :lol: Napiši kako jeste ili se, kao i do sada, drži svojih proizvoljnih tumačenja. :D
Kako se samo volis praviti pametan :lol: Hajde, evo, da citiram te definicije:

UN:
Fundamentally, poverty is the inability of getting choices and opportunities, a violation of human dignity. It means lack of basic capacity to participate effectively in society. It means not having enough to feed and clothe a family, not having a school or clinic to go to, not having the land on which to grow one’s food or a job to earn one’s living, not having access to credit. It means insecurity, powerlessness and exclusion of individuals, households and communities. It means susceptibility to violence, and it often implies living in marginal or fragile environments, without access to clean water or sanitation.
WB:
Poverty is pronounced deprivation in well-being, and comprises many dimensions. It includes low incomes and the inability to acquire the basic goods and services necessary for survival with dignity. Poverty also encompasses low levels of health and education, poor access to clean water and sanitation, inadequate physical security, lack of voice, and insufficient capacity and opportunity to better one’s life.
Dakle gdje sam pogrijesio? Nisam citirao bas od slova do slova? Ma hajde...

A to o cemu ti govoris je nesto sasvim drugo. Tih 1,25 $ je granica ekstremnog siromastva koju je postavila WB i predstavlja jedan cisto teoretski priblizan koncept za odredjivanje siromastva, jer je nemoguce uporedjivati siromastvo u razvijenim i nerazvijenim drzavama drzeci se istog referentnog okvira. Za takve usporedbe izmisljene su puno naprednije metode, npr. Gini koeficijent (procitaj prvo malo i o tome pa se onda pravi pametan).
ExNihilo wrote:
Capsicum wrote:
A koje su to cinjenice Boga ti? To sto objavi Agencija ili zavod za statistiku? Ne budi smijesan. Pa pola njihovih informacija su zasnovane na nepotpunim podacima, samim tim daju potpuno neupotrebljive informacije. Ti jedes meso, ja kupus, u prosjeku jedemo sarmu... Eto tako za plate... Neki tamo direktor ima platu 10.000 KM mjesecno, plus godisnji bonus od nekih 200.000 KM i sve to udje u plate, isto kao neko ko ima minimalac. Statistika je kurva, ona nece pokazati kako direktor ima platu kao 60 radnika zajedno, vec ce samo dignuti prosjek na nerealan nivo. I onda ces ti i slicni tebi slavodobitno reci kako pricamo gluposti, kako nije istina da plate stagniraju, da troskovi rastu brze od plata i sl.
Dakle, statistika je kurva i nerelevatna, zato treba slušati tebe i tvoja tumačenja? Tvoje subjektivno mišljenje je relevantnije od statističke metodologije i empirijski dobivenih podataka? Prosto ne mogu da vjerujem kakva sve razmišljanja čovjek susretne na ovom forumu. Stvarno tužno. Jedino što je, u ovoj zemlji, tužnije od ekonomije jeste mentalitet ljudi koji žive u njoj.
Bla, bla, bla... Eto ti si postavio podatak kako je prosjecna neto plata rasla kroz godine i pri tome se posebno osvrnuo na rast izmedju 2007 i 2008. godine, a onda dodao podatak kako su plate vise rasle u realnom sektoru nego u javnom... Znaci samo si dao puku nepotpunu statisticku informaciju, bez da si objasnio pozadinu price. U tom periodu je doslo do naglog rasta plata u javnom sektoru prije svega zbog zbog povecanja prihoda od PDV-a. Osim toga, donesene su izmjene zakona koje se ticu minimalne plate. Sve to pise u onom dokumentu sa iste stranice koju si ti citirao, samo sto ti samo pogledas tablicu, a ne procitas sta pise ispod. Pravis se pametan, a u stvarnosti si obicno povrsno piskaralo.
ExNihilo wrote:
Capsicum wrote: Ti ovu temu shvatio kao neku Karl Popper debatu :lol: Evo nije mi bilo mrsko, pa sam i ja otisao na stranicu direkcije za ekonomsko planiranje... Taj rast plata koji gore prikazujes izmedju 2007 i 2008 godine http://dep.gov.ba/dep_publikacije/ekono ... vi/?id=108 je uzrokovan:

U BiH je zabilježen ubrzan rast plata u 2008. godini. Prosječna neto plata u BiH je iznosila 752 KM što je
povećanje od 16,6% u odnosu na 2007. godinu. Najveći doprinos rastu plata u BiH bio je u okviru javnog
sektora ali i rast plata u sektoru snadbijevanja električnom energijom (18% g/g)
. Povećanje plata u javnom
sektoru bitno je promijenilo odnos između plata u javnom i privatnom sektoru
, naročito u RS.

Ili jos iz istog dokumenta:
Nominalni i realni rast plata u BiH se značajno razlikovao u 2008. godini. Visoka stopa inflacije u BiH je
osjetno smanjila realni rast plata. Prosječna neto plata u BiH je imala dvostruko sporiji realni rast, kao i
plate u FBiH. Neto plate u RS su i pored visoke inflacije ostvarile značajan realni rast zbog pomenutog
povećanja plata u javnom sektoru.
Takodje, treba imati u vidu da je ovo jos uvijek period "zamaha" uzrokovan povecanim javnim prihodima, zbog uvodjenja PDV-a, kada su se masovno pocele povecavati plate u javnom sektoru.
U BiH PDV se počeo primjenjivati 1. januara 2006. Podaci koje citiraš su iz 2008. Toliko o zamahu. :) Dalje, ja tebi navedem najaktuelniji podatak, kojim demantujem tvoju tvrdnju da je aktuelni rast plata uzrok povećanja istih u javnom sektoru, a ti kopaš po podacima starim 5 godina :lol: Mislim, pričamo o prosječnoj plati i njenom rastu danas. :)
I ti sad samo bubnes jednu cinjenicu i mislis da si pobio moju tvrdnju? :lol: Hajde eto procitaj u toj 2008. godini izvjestaj iste institucije koji se tice PDV-a... Ja ti dajem podatak prije 5 godina zato sto si bas te godine jasno izdvojio kao neki nagli rast, tvrdeci da je to zbog rasta plata u realnom sektoru, sto ocigledno nije istina. Koristim evo iste izvore kao ti, fino ti ih citiram, a ti ko neki balavac samo pokusavas da budes smijesan. Ti bi malo da uzimas danasnje podatke, a malo one od prije 5 godina. Naravno da pricamo o prosjecnoj plati i njenom rastu, ali kako mislis drugacije da izmjeris rast nego u odnosu na proslost? Rast u odnosu na danas?! Hajde malo se presaberi... Glupo mi na ovom nivou raspravljati.
ExNihilo wrote:
Capsicum wrote:
ExNihilo wrote:Na kraju, pitao bih te - šta je cilj ove tvoje priče pokretaču teme? Šta on treba uraditi, "odbiti da bude izrabljivan za 800 KM" ? Dati otkaz? Ili, čisto želiš da mu kažeš kako ti imaš veću platu?
Ne, samo zelim da razbijem tu famu o tome da je tih 700-800 KM neka "srednja plata", jer nije, to je kod nas zakonski minimalac. Znaci granica ispod koje ti se udara na dostojanstvo radnika i covjeka. Dok ti s druge strane ovdje zastupas tezu "moglo je i gore". Uvijek moze gore, ne daj Boze.
Zakonski minimalac, u FBiH, jeste 2,05 KM/po satu što ispadne ~ 356 KM . To je ono što kaže Zakon i zvanični podaci, a ovo da je 800 KM minimalac - kažeš ti. Ali, dobro, već smo naučiti da si ti mjerodavniji od statistike, Zakona i zvaničnih podataka.
Ti ili si fakat nesposoban sabrati 2 i 2 ili se namjerno pravis lud, samo da bi provocirao. Ja govorim da je 700-800 KM ukupnih primanja (ukljucujuci topli obrok i prevoz, kako je autor teme i naveo) minimalac, a ne da je 700-800 KM neto plate minimalac. Da ti bude lakse - 356 (minimalna neto plata) + 330 (topli obrok) + 53 (prevoz) = 739 KM. Dakle plata izmedju 700 i 800 KM jeste minimalac. To ti je statistika, zakon, kako god hoces, a ti se pravi lud koliko hoces...
ExNihilo wrote:
Capsicum wrote:
ExNihilo wrote: Da, ali raste - ne stagnira niti opada kao što se ovdje tvrdi. Uzmi u obzir i efekat kriza koje potresaju tržišta zadnjih godina.
Opada kupovna moc, sto ti dodje na isto. Troskovi rastu, a plate stagniraju. U ostalom, nisam ni primjetio da je iko spominjao da plate opadaju, vec samo da ne rastu ili sporije rastu od troskova zivota, to samo ti vidis valjda...
Prvo, plate ne stagniraju, već rastu - rekao bi čovjek da si to do sada već shvatio. Opet on ponavlja isto. :-) To valjda zato što ne priznaješ statistiku :) Drugo, ja od početka i govorim kako je to nominalni rast i da ne doprinosi značajno povećanju kvaliteta života. Što se tiče ovoga da ti nisi primijetio da je neko rekao kako plate opadaju - onda mora da i nije, ipak je tvoje mišljenje referentna mjera :)
Ma ne vrijedi s tobom raspravljati, ti si obicni trol...
topcam
Vozim: uzbrdo

#81 Re: Kako uštediti?

Post by topcam »

seldzuk wrote: u tom i jes fazon. nutelu na hljeb, a ne u usta :)
I na hljebu na kraju zavrsi u ustima :)

...
Jedini nacin je disciplina trositi manje od primanja. Ustediti pa kupiti, umjesto kredita ili kupovine na
rate. Zavisi sta se kupuje i koja je cijena.

Stediti na "sitnicama",- nije problem u kupovini necega od vise stotina, najvise se nakupi neprimjetno, marka, dvije .. pet dnevno.

Voditi knjigu troskova pa vidjeti gdje se najvise nakupi.
Sto se tice prekoracenje vezanog za platu to sam ukinuo prije vise od 10 godina,
mislim da je za banke to najlukrativnji vid zarade.

Cigare, eh svaka cast zeni ti i tebi.
topcam

#82 Re: Kako uštediti?

Post by topcam »

_BataZiv_0809 wrote:Dok sam bio student sa otvorenim računom od roditelja koji je bio skoro pa neograničen (uči sine biće para :lol:) uvijek mi je falilo para. Kako je život satkan od paradoksa... došavši do zaključka da mi nije potrebno 30 košulja, 10 pari hlača itd.. itd..

Imam i ja 60 pari carapa :mrgreen: :skoljka: :run:
Truba

#83 Re: Kako uštediti?

Post by Truba »

ja imam 14 pari hlača i skoro sve su iste... ljudi misle da jedne nosam :lol: :lol: :lol:
Svakodobro!

#84 Re: Kako uštediti?

Post by Svakodobro! »

Evo nakupilo se finih savjeta, i ja sam donio odluku i želim i HOĆU biti ustrajan. Za početak počinjem od sitnica, upravo se više puta spomenulo iznad da one odnose najviše, markica po markica (realno danas nema ništa za marku) :roll: Počinjem od Novembra, tj oktobarske plate, s tim da jedna petoba ide na stranu, nazvat ću to "dobri crni štek", poplaćati račune, pa sjesti i spisak samo većih još izdataka napraviti, sve ostalo trošiti smisleno.
Cigare smanjujem već, treniram za 1.Novembar :mrgreen:

Rezultate, nadam se i držimo palčeve da će ih biti možemo ovdje podijeliti, kao i dodatne savjete i načine uštede.

I za kraj ona dobra stara želja svima nama: This time next year we'll be millionaires. :bih: :mrgreen:
ExNihilo

#85 Re: Kako uštediti?

Post by ExNihilo »

MedenoSrce wrote: naravno ovih 19k mogu komotno biti i tek diplomirani ucenici ili studenti
Tačno :thumbup: :thumbup: Dakle, ne mora se uopće raditi o otpuštanju radnika i sužavanju potražnje za radom, već proširenju radne snage.
JThomas wrote:tebi k'o da život ovisi o tome da ovdje budeš barem u jednoj stvari, barem na najformalniji način u pravu. al' sve ti slabije ide.

Jok, bila mi je namjera isključivo zaobići proizvoljna tumačenja i postaviti egzaktne podatke, činjenice - poput toga da plata nominalno raste, naspram tvoje tvrdnje da opada. Samo, ljudi to, iz nekog razloga, dožive kao uvredu na ličnom nivou i onda počinju rasprave. Navikao sam na to već, na ovom forumu. Kako se usuđuju činjenice biti drugačije od njihovog mišljenja? Lijepa stvar, kada barataš činjenicama, jeste što se ne moraš truditi biti u pravu - činjenice ostaju činjenice, bez obzira da li se "forumski stručnjaci" slagali s njima. Ipak, strašno mrzim kada poluobrazovani tipovi, kakvi vrve na ovakvim temama i čije se znanje iz predmetne oblasti svodi na nekolicinu pročitanih tema na klixu, a iskustvo na višegodišnje slaganje ubleha po forumu, počnu davati analize, interpretacije i tumačenja - obavezno banalizirajući i simplificirajući realnost, jer je drugačije niti mogu shvatiti niti imaju znanja da to urade.

Capsicum wrote:
Kako se samo volis praviti pametan :lol: Hajde, evo, da citiram te definicije:
Prvo, kada se nešto citira, dadne se izvor. Inače, nema nikakvu vrijednost, jer citirano može biti baljezgarija na nivou tvojih analiza ovdje. Mislim, zamisli kada bi tvoje "analize", ne daj Bože, sutra neko citirao, bez izvora? Čovjek bi rekao da takav stručnjak, kao ti, zna osnovne postulate rasprave. 8-)

Drugo, ti si, u svom prethodnom postu, kvantificirao definiciju siromaštva. Dakle, ti si je pretvorio u brojke, pripisao joj monetarnu vrijednost i koristio termin, citiram: "granica siromaštva". Dakle, po tebi je granica siromaštva 410 KM. Tvoje riječi. Pri tome si smatrao da ćeš apelom na autoritet WB i UN zvučati uvjerljivije. Samo nisi računao da su WB i UN takođe kvantificirali granicu siromaštva (identičan termin koji ti koristiš) i odredili je kao 1,25 $, čime si se, da prostiš, posrao na vlastiti argument. Nemoj mi, molit ću, vjerovati na riječ, pročitaj sam:

http://siteresources.worldbank.org/INTP ... k_Ch03.pdf
Capsicum wrote: Dakle gdje sam pogrijesio? Nisam citirao bas od slova do slova? Ma hajde...

:wink:

Capsicum wrote: A to o cemu ti govoris je nesto sasvim drugo. Tih 1,25 $ je granica ekstremnog siromastva koju je postavila WB i predstavlja jedan cisto teoretski priblizan koncept za odredjivanje siromastva, jer je nemoguce uporedjivati siromastvo u razvijenim i nerazvijenim drzavama drzeci se istog referentnog okvira. Za takve usporedbe izmisljene su puno naprednije metode, npr. Gini koeficijent (procitaj prvo malo i o tome pa se onda pravi pametan).
Kao što se može vidjeti u gornjoj publikaciji WB - to nije "sasvim nešto drugo". WB dijeli pojam granice siromaštva (po tebi stručno postavljene na 410 KM) na relativnu i ekstremnu granicu. Dakle, "granica siromaštva" i "ekstremna granica siromaštva" nisu "nešto sasvim drugo", nego komplementarni pojmovi. Ekstremnu granicu siromaštva definirali su, potpuno jednako, kao što si ti definirao "svoju" granicu siromaštva:
Absolute poverty is a level of poverty as defined in terms of the minimal requirements necessary to afford minimal standards of food, clothing, health care and shelter
Dakle, ovih 1,25 $ se odnosi tačno na ono o čemu si govorio kada si pisao svoju "računicu".

Ne radi se, kako kažeš, o "približnom konceptu koji se ne da uspoređivati" nego međunarodno prilagođenoj granici siromaštva (njen puni i zvanični naziv), baš kako bi ista bila relevantna na globalnom nivou. Sada je definicija WB približan koncept, a u prošlom postu smo se pozivali na nju, aa? :D

Capsicum wrote: Bla, bla, bla... Eto ti si postavio podatak kako je prosjecna neto plata rasla kroz godine i pri tome se posebno osvrnuo na rast izmedju 2007 i 2008. godine, a onda dodao podatak kako su plate vise rasle u realnom sektoru nego u javnom... Znaci samo si dao puku nepotpunu statisticku informaciju, bez da si objasnio pozadinu price. U tom periodu je doslo do naglog rasta plata u javnom sektoru prije svega zbog zbog povecanja prihoda od PDV-a. Osim toga, donesene su izmjene zakona koje se ticu minimalne plate. Sve to pise u onom dokumentu sa iste stranice koju si ti citirao, samo sto ti samo pogledas tablicu, a ne procitas sta pise ispod. Pravis se pametan, a u stvarnosti si obicno povrsno piskaralo.

"Bla, bla, bla" je, zaista, argument protiv kojeg ne mogu. Potukao si me, evo ja odustajem od daljnje rasprave. :D Mogu li te, života ti, zamoliti da prestaneš sa korištenjem sintagme "praviš se pametan", koju uporno ponavljaš, jer se ista isključivo koristi u raspravama djece do 10 godina oko klikera. Vjerujem da to neće predstavljati problem tako dubokom, nepovršnom, intelektualcu. :wink:

Nego, si kad čuo za pojam crvene haringe, u kontekstu retorike? Hajd, pošto nisi, da ti objasnim: to ti je ono kad se zaletiš u pametovanju pa, u jednom trenutku, shvatiš da si ispao glup. Šta ćeš, kud ćeš, kako ćeš - počneš u raspravu ubacivati totalno irelevatne stvari kako bi je skrenuo sa njene inicijalne putanje i maskirao da si, ustvari, ispao glup.

Konkretno, u našem slučaju: Jutros ste tvrdili da plate "stagniraju ili opadaju" i niz drugih nebuloza koje sam, zvaničnim podacima, dekonstruisao, pa se sada pokreće nekakva fantomska rasprava o PDVu i drugim informacijama koje prepisuješ iz dokumenta, a koje nimalo ne doprinose raspravi, osim što služe za diverziju . Stoga, cijenio bih, ako možeš, da mi objasniš značajnost priče o PDVu za ovu raspravu? Dakle, zašto su prije 5 godina plate rasle - potpuno je irelevatno za našu raspravu, koja je glasila: da li plate danas rastu i u kom sektoru brže rastu. Pokazali smo da rastu, što je stavka broj 1. po kojoj nisi bio u pravu i pokazali smo da rastu brže u privatnom sektoru, što je stavka broj 2. po kojoj nisi bio u pravu. Da su, prije 5 godina, rasle brže u javnom sektoru - jesu, samo što te to niko nije pitao niti je, u bilo kom trenutku, to bio predmet naše rasprave. Ti si tvrdio da je aktuelni rast rezultat javnog sektora. I to - isključivo. Citiram tvoju tvrdnju, da ne bude kako pričam napamet:
Capsicum wrote:A sto se tice rasta plata, pa valjda je i budali jasno da kod nas taj prosjek plata raste gotovo iskljucivo rastom plata u drzavnoj sluzbi. Volio bih vidjeti taj rast plata u realnom sektoru, ako mozes naci negdje na stranicama agencije ili zavoda za statistiku, i onda taj podatak usporediti sa rastom troskova zivota.

Pronašao sam podatak, koji si tražio, demantirao te, vidjeli smo da plate rastu brže u privatnom sektoru. Tada si počeo sa nebuloznom pričom šta je bilo prije pet godina, valjda da prekriješ ovu blamažu gore. Ja jesam pominjao rast iz 2007./2008., no s namjerom da se objasni efekat krize na usporavanje stope rasta prosječne plate.To sam jasno i nedvosmisleno naglasio. Nigdje nisam ni pomenuo kako je rast privatnog sektora tada bio veći od javnog.

U svjetlu ovoga, a s obzirom da kažeš:
Capsicum wrote:Ja ti dajem podatak prije 5 godina zato sto si bas te godine jasno izdvojio kao neki nagli rast, tvrdeci da je to zbog rasta plata u realnom sektoru, sto ocigledno nije istina
..ja te pozivam da jasno citiraš gdje sam "tvrdio da je rast prije 5 godina rezultata plata u realnom sektoru". Evo, imaš priliku dokazati da nisi ublehaš i lažov. Iskoristi je. Citiraj gdje sam rekao to što tvrdiš.
Ti ili si fakat nesposoban sabrati 2 i 2 ili se namjerno pravis lud, samo da bi provocirao. Ja govorim da je 700-800 KM ukupnih primanja (ukljucujuci topli obrok i prevoz, kako je autor teme i naveo) minimalac, a ne da je 700-800 KM neto plate minimalac. Da ti bude lakse - 356 (minimalna neto plata) + 330 (topli obrok) + 53 (prevoz) = 739 KM. Dakle plata izmedju 700 i 800 KM jeste minimalac. To ti je statistika, zakon, kako god hoces, a ti se pravi lud koliko hoces...
Pa, čekaj, zar do jutros računica minimalca nije bila ovakva:
...od 800 oduzmi oko 330 KM toplog obroka i 53 KM prevoza, sto nam daje 417 KM neto platu, tj. cca. 50% te prosjecne plate. Druze moj, to je minimalac
:lol: :lol:

Joj, šege.
zakonpera

#86 Re: Kako uštediti?

Post by zakonpera »

Kod nas su ljudi generalno lijeni.. toliko neiskoristenog zemljista zjapi prazno a nimet propada nemilice. Danas prolazim od mostarskog raskrsca do nedzarica sa desne strane je nepreglednih livada a u blizini izvor Bosne. Nevjerovatno je da stoje prazne te livade a ne vocnjaci koji bi donosili milionske profite i hiljade zaposlenih radnika. Podjimo od sebe da vecina stanovnistva ima neki miraz, babovinu, ostavstinu. Zasto se ne obradjuje zemlja, ne proizvodi voce, ne susi pa za vlastite potrebe i ekoloske proizvodnje. Uzmite racunicu da jedan privatni vocnjak moze donjeti besplatnu zimnicu i ubiranje plodova sezonskog voca najmanje pola godine.. kolikee su tu ustede ???
Po pijacama i tezgama sve juzno voce, da ne kazem gluposti i sminkeraj a samo je potrebno malo dici guzicu i raditi. Moze se ustediti i lijepo zivjeti na zemlji bosanskoj samo treba volje .
Capsicum

#87 Re: Kako uštediti?

Post by Capsicum »

Odustajem, lik je bolestan, al fakat. Spreman je na beskonacno baljezganje, razbacivanje pojmovima koje ne razumije ili nece da razumije, podmetanje laznih izjava, stavljanje forme ispred sustine, konstantno vrijedjanje sugovornika... Da mu napises mlijeko je bijelo, on ce ti napisati Rat i mir, samo da dokaze da nije bijelo, vec crno. Valjda nema preca posla u zivotu od toga da piskara beskonacne postove na forumu, ubjedjujuci ljude da je zemlja ravna ploca. Najtuznije u svemu je to sto on fakat misli da je nesto pametno rekao... S takvima ne vrijedi raspravljati, jer rasprava nema kraja.

Mislio sam mu jos malo objasniti sta tih 1,25$ i sta to predstavlja i kako se i za sta koristi, odnosno ne koristi. Ali rekoh sebi - odustani. Nema svrhe. Ono je sebi nesto zacrtalo i prevrnut ce nebo i zemlju da dokaze da je u pravu.

Ocekujte sad kilometarski post u kojem on mene i ostale diskredituje :lol:

A sto se tice stednje, evo sebi zadajem zadatak da ubuduce ovakvim trolovima ne odgovaram vec idem raditi sta pametnije i korisnije za drustvo i sebe samog :) Mozda se na kraju ustedi koja KM struje :D
ExNihilo

#88 Re: Kako uštediti?

Post by ExNihilo »

Capsicum wrote:Odustajem, lik je bolestan, al fakat. Spreman je na beskonacno baljezganje, razbacivanje pojmovima koje ne razumije ili nece da razumije, podmetanje laznih izjava, stavljanje forme ispred sustine, konstantno vrijedjanje sugovornika... Da mu napises mlijeko je bijelo, on ce ti napisati Rat i mir, samo da dokaze da nije bijelo, vec crno. Valjda nema preca posla u zivotu od toga da piskara beskonacne postove na forumu, ubjedjujuci ljude da je zemlja ravna ploca. Najtuznije u svemu je to sto on fakat misli da je nesto pametno rekao... S takvima ne vrijedi raspravljati, jer rasprava nema kraja.

Mislio sam mu jos malo objasniti sta tih 1,25$ i sta to predstavlja i kako se i za sta koristi, odnosno ne koristi. Ali rekoh sebi - odustani. Nema svrhe. Ono je sebi nesto zacrtalo i prevrnut ce nebo i zemlju da dokaze da je u pravu.

Ocekujte sad kilometarski post u kojem on mene i ostale diskredituje :lol:

A sto se tice stednje, evo sebi zadajem zadatak da ubuduce ovakvim trolovima ne odgovaram vec idem raditi sta pametnije i korisnije za drustvo i sebe samog :) Mozda se na kraju ustedi koja KM struje :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem :kiss:
drndalo

#89 Re: Kako uštediti?

Post by drndalo »

zakonpera wrote:Kod nas su ljudi generalno lijeni.. toliko neiskoristenog zemljista zjapi prazno a nimet propada nemilice. Danas prolazim od mostarskog raskrsca do nedzarica sa desne strane je nepreglednih livada a u blizini izvor Bosne. Nevjerovatno je da stoje prazne te livade a ne vocnjaci koji bi donosili milionske profite i hiljade zaposlenih radnika. Podjimo od sebe da vecina stanovnistva ima neki miraz, babovinu, ostavstinu. Zasto se ne obradjuje zemlja, ne proizvodi voce, ne susi pa za vlastite potrebe i ekoloske proizvodnje. Uzmite racunicu da jedan privatni vocnjak moze donjeti besplatnu zimnicu i ubiranje plodova sezonskog voca najmanje pola godine.. kolikee su tu ustede ???
Po pijacama i tezgama sve juzno voce, da ne kazem gluposti i sminkeraj a samo je potrebno malo dici guzicu i raditi. Moze se ustediti i lijepo zivjeti na zemlji bosanskoj samo treba volje .
Sve super, kao ideja... Provedba nas vraca na ono gdje zivimo...

Da ti ja kao neko ko zna dosta ljudi sa obradivom zemljom u pomenutom dijelu grada, a i sam imam nasljedjene obradive zemlje na raznim lokacijama, kazem zasto ne... Dio je u vodozastitnoj zoni, u kojoj po pravilima ne bi smio da pustis ni kravu da se popiski na tvojoj zemlji, zbog "opasnosti" da ne zagadi izvore vode, ali zato nekoliko stotina apartmana na Bjelasnici sa nerijesenom kanalizacijom koja prolazi kroz Igman (odatle na Vrelu Bosne onaj preventivni natpis voda nije za pice) nije problem. Nije problem ni nekoliko stotina, mozda i hiljada bespravnih stambenih objekata u istoj, ili u neposrednoj blizini... Ali starosjedioci kada bi nesto "zakopali" kako nisu izborno tijelo nacelnika, pravna drzava bi sutra okupila bagere...

Drugi problem, koji nije direktno institucionalan, ali jeste posredno, je da ako ne zivis odmah tu gdje je i zemlja, nemas efektivne nacine kontrole i sprecavanja kradje... Narkomani kradu i fikuse ispred vrata u stubistima, a bezobraznici koji znaju da ih uhvatiti nece, a i ako ih uhvate da nema nikakve kazne, kradu ljetinu... Naravno onu oko koje ne treba puno raditi... Koju mogu utovariti i odvesti... Ljudima su plastove sijena krali... A ako ne stanujes pored, to ni ne vidis... A ne mozes biti negdje na strazi 24/7. I da naletis na njih, mozes dobiti batine ako si slabiji, nalupati njih, ako si jaci ili sa jacom pratnjom, pa onda ti gore od njih proci na sudu, ili zvati policiju koja nacini zapisnik od kojeg slabe vajde ima, a ti opet kada odes kuci, oni ili neki drugi opet to natovare i odvuku...
almir90

#90 Re: Kako uštediti?

Post by almir90 »

zakonpera wrote:Kod nas su ljudi generalno lijeni.. toliko neiskoristenog zemljista zjapi prazno a nimet propada nemilice. Danas prolazim od mostarskog raskrsca do nedzarica sa desne strane je nepreglednih livada a u blizini izvor Bosne. Nevjerovatno je da stoje prazne te livade a ne vocnjaci koji bi donosili milionske profite i hiljade zaposlenih radnika. Podjimo od sebe da vecina stanovnistva ima neki miraz, babovinu, ostavstinu. Zasto se ne obradjuje zemlja, ne proizvodi voce, ne susi pa za vlastite potrebe i ekoloske proizvodnje. Uzmite racunicu da jedan privatni vocnjak moze donjeti besplatnu zimnicu i ubiranje plodova sezonskog voca najmanje pola godine.. kolikee su tu ustede ???
Imam ja vocnjak (manji), dvije godine zaredom mi je ubijao led, ulaganja propadala, sve iz svog dzepa, ove godine sreca je rodilo. Kao drugo, pogledaj malo cijene otkupa voca, nikakve, covjek koji se bavi uzgojom tesko da ce sta ostvariti (srecom meni sluzi samo za kucne potrebe, da ne bi kupovao otrov, uzgojis sam sebi i znas sta jedes), osim ako nema direktnu vezu da svoj proizvod izveze iz BiH i proda po dobroj cijeni, jer od ovih nasih lihvara neces ni marke zaraditi, nakon sto pokrijes sve troskove ostane ti sica. Znaci, ja godinu dana mucim se, obradjujem, kosim, prskam protiv bolestina, oberem, i na kraju moram kg prodati po 20-30 pfeninga, pa kakav je taj racun, otkupljivac to uzme sve, za sicu naravno, natovari na slepere i ide za EU ili gdje vec, gdje on zaradi odlicne pare jer ce prodati barem za 3x vecu cijenu.

Zivim u kraju gdje se najvise uzgaja sljiva, cijena otkupa ove godine je bila 25 pf, ista ta nasa sljiva u njemackoj je kila 2-3 eura, ali nema svako mogucnost da se bavi izvozom..

I jos jedan u nizu problema je, sto su ti velike sanse da ce ti neko preko noci obrati plod, slomiti grane, zapalit, i ko zna sta jos uraditi samo da se nasteti onome ko radi i trudi se, nas mentalitet, nije to bas tako jednostavno, problem je sto puno ljudi nece raditi i onda gledaju kako da naprave stetu onome sto radi.
Last edited by almir90 on 22/10/2013 13:03, edited 2 times in total.
Suzie Q

#91 Re: Kako uštediti?

Post by Suzie Q »

na ovom forumu ima dovoljno tema o ekonomiji i prosječnim plaćama pa nije potrebno da se ovdje zatrpava tema tom vrstom rasprave, jer je stvarno bitno da navodimo što više primjera i savjeta o uštedama, koji su se ovdje izgubili u mnoštvu drugih postova.

evo šta sam ja uvela sebi:
- prije kupovine treba napraviti popis potrebnih stvari i ne kupovati ništa osim toga; kad je prehrana u pitanju sastaviti najpotrebnije i recimo kad dođe plaća kupiti sve odjednom, "namiriti" frižider i to je to. kupovati samo kruh i eventualno mlijeko. iako, moja sestra npr. pravi kući kruh, četvoro ih je a vreća brašna košta 14KM što im se više isplati nego da kupuju svaki dan, meni je bitno da imam u kući šta jesti, hoće li to biti šnicla ili pura nije bitno.
- razne grickalice, čipsevi, keksi, sokići, voćni jogurti... izbačeni, samo izvlače pare
- prehrana isključivo kod kuće
- kozmetika isključivo kad se potroši ono što već koristim, nikakva eksperimentiranja s nečim što nisam već probala ili nemam garanciju da će mi odgovarati
- kupovanje na akcijama
- korištenje raznih kartica tipa PIKA kartice, TUŠ kartice, koje nose popuste. također koristim cm karticu i sve potrebno kupujem tu od kozmetike do toalet papira i deterdženta jer na kraju godine prikupim bodova u iznosu novog parfema ili obnove komplet šminke
- za odjeću rasprodaje, outleti, Azel... mada imam toliko garderobe da mi u principu ništa nije ni potrebno

što netko reče, kad mi se jede slatko mogu namazati eurokrem ili pekmez, mogu i kupiti slatko ali pokušavam ne kupovati.
režije koliko god pokušavam smanjiti ne mogu, ali mislim da je to zato što su već svedene na minimum.
Svakodobro!

#92 Re: Kako uštediti?

Post by Svakodobro! »

@ Suzie Q
U biti to je to. A ono što je najpotrebnije jednoj osobi da bi UŠTEDILA je jaka VOLJA, onda će se izvori uštede otvoriti smai po sebi. :-D
Suzie Q

#93 Re: Kako uštediti?

Post by Suzie Q »

upravo to, međutim do sada nisam od plaće odvajala dio novca u neki štedni fond nego sam uglavnom s plaćom "gurala" kroz mjesec. sad kad sam pročitala nekoliko odličnih primjera, natjerat ću se da počnem izdvajati određene iznose sa strane.

događalo mi se da sam nalazila para u stvarima koje dugo nisam nosila, jednom sam i u novčaniku našla "zaturenih" 100KM koje sam nekad izdvojila za nešto, ali to je pokazatelj da sam bez njih mogla čim sam ih zaboravila.

mada razmišljam i o nekoj dodatnoj zaradi, čini mi se da bih našla vremena za nešto poput "lijepljenja koverti" i sl. doduše nisam se susrela s takvim poslovima pa ne znam kako funkcioniraju
Svakodobro!

#94 Re: Kako uštediti?

Post by Svakodobro! »

Suzie Q wrote:upravo to, međutim do sada nisam od plaće odvajala dio novca u neki štedni fond nego sam uglavnom s plaćom "gurala" kroz mjesec. sad kad sam pročitala nekoliko odličnih primjera, natjerat ću se da počnem izdvajati određene iznose sa strane.

događalo mi se da sam nalazila para u stvarima koje dugo nisam nosila, jednom sam i u novčaniku našla "zaturenih" 100KM koje sam nekad izdvojila za nešto, ali to je pokazatelj da sam bez njih mogla čim sam ih zaboravila.

mada razmišljam i o nekoj dodatnoj zaradi, čini mi se da bih našla vremena za nešto poput "lijepljenja koverti" i sl. doduše nisam se susrela s takvim poslovima pa ne znam kako funkcioniraju
Onda smo mi baš isti slučajevi, ništa predlažem takmičenje, kako i gdje smo uštedili, rezultate dijelimo na kraju godine :mrgreen:
Suzie Q

#95 Re: Kako uštediti?

Post by Suzie Q »

hahahaha
ja sam sad u situaciji gdje u roku od 2 mjeseca moram uštedjeti poveći iznos, ne očekujem da ću uspjeti u potpunosti ali ako prištedim 2/3 bit će dobro ali o tom potom
Svakodobro!

#96 Re: Kako uštediti?

Post by Svakodobro! »

Hahaha ide Nova godina, ako neko razmišlja o nekom putovanju, vikendu, planini - PALITE ALARM ZA ŠTEDNJU! - just sayin :D

Pa ništa samo VOLJA I ODLUKA, a onda dolazi "suzdržavanje" od sitnica na koje se ranije "bezze" trošilo - to je to :thumbup:
Truba

#97 Re: Kako uštediti?

Post by Truba »

Suzie Q wrote: događalo mi se da sam nalazila para u stvarima koje dugo nisam nosila, jednom sam i u novčaniku našla "zaturenih" 100KM koje sam nekad izdvojila za nešto, ali to je pokazatelj da sam bez njih mogla čim sam ih zaboravila.
meni davno iz stripa ispala 200tka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

znao sam da presujem neku novčanicu ali sam mislio da je stoja :D
topcam

#98 Re: Kako uštediti?

Post by topcam »

Ih´ja se obradujem kad u ves masini nadjem gvozdu, a ona cista i blista.. :mrgreen:
Partizzanka

#99 Re: Kako uštediti?

Post by Partizzanka »

mah svakodobro! nije ti potrebna volja nego samo malo razumnije razmisljanje

u prodavnicu da kupujes hranu NIKADA nemoj ici gladan nego sit
kada si gladan sve ti se jede i sve ti treba (probaj jednom)

skontat ces i sam da ne moras jesti cokoladu tj kupiti novu ako kuci imas jednu i sl ...

vazno je razmisljati dok biras produkte - treba li ti to FAKAT ili ne

I JOS je vazno pomiriti se sa cinjenicom da neces odmah ustedjeti masu para - nego prvo malo pa malo vise

p.s
ja neki dan cistila neke ladice
nasla masu para :) to ja ovako tu i tamo zastekam ... a malo sam senilna pa i zaboravim i eto :)
Svakodobro!

#100 Re: Kako uštediti?

Post by Svakodobro! »

@Partizzanka Smrt rasipanju novca :mrgreen: markica po markica (a gore napisah, to više ne vrijedi jer realno nema više ništa za markicu, sve je skuplje :roll: )
Da, da razmišljanje o onom što treba i potrebno je.

Možda starim (već u 25toj :shock: ) pa sam o ovome ono baš iskreno i realno i ozbiljno počeo razmišljati i donositi odluke
Post Reply