Popisivanje dijaspore

Mister Yes

#76 Re: Popisivanje dijaspore

Post by Mister Yes »

It_is_a_Leclerc wrote:Odoste daleko. Praktički, ide se dotle da želite nekom zabraniti ulazak u zemlju jer je iz dijaspore (a kako bi to neko mogao dokazati na granici) ili šta već ?! Ili da svaki od 40 000 popisivača nosi listing ulazaka u zemlju, pa da provjerava ?! To nije ok. Tim više što se dijaspora kao privremeno odsutni građani BiH ima pravo popisati sa odgovorom b na prvom pitanju i tu nema ništa ni čudno, ni skandalozno, ni protuzakonito. Nakon odgovora b) na prvom pitanju treba navesti gdje se osoba trenutno nalazi, van BiH pa će se, na osnovu tog odgovora, statistički računati broj stanovnika BiH bez dijaspore, sa dijasporom, i sve ostalo.

Za davanje lažnih informacija na popisu su predviđene kazne, i to će se, vjerujte, provoditi. Već su popisivači dobili instrukcije da na licu mjesta pišu prijave nadležnoj popisnoj komisiji, ako primjete pokušaje da se neko dvaput prijavi ili radi nešto slično, jer se računa da će se od takvih "kaznica" otplatiti makar mali djelić uloženog.

Popis neće propasti. Ne možeš izmisliti člana porodice jer izmišljeni član porodice ne može imati trajni, ni ovaj novi "privremeni" JMBG. Dapače. Ovaj popis će biti proveden profesionalno i stručno jer ga praktički provodi Eurostat koji je i autor ove popisnice (ekscesa, "lažnih popisivača", četnika koji popisuju po Podrinju će biti. Ali takvih slučajeva je bilo i u HR, i svugdje drugo). Dobit ćemo broj stanovnika BiH koji žive u BIH, i onih koji privremeno borave van zemlje.

Nisu ljudi u Zavodu za statistiku od jučer, pa da nisu predvidjeli ovakvu situaciju.
Ja i pričam samo o onima koji na prvo pitanje odgovore sa a)
Samo te popisnice koje na pitanje broj 1 imaju odgovor a) treba provjeravati.

A što se tiče Zavoda za statistiku, nakon one nekidan emisije "odgovorite ljudima" definitivno nemam povjerenja u njihove sposobnosti.
Mister Yes

#77 Re: Popisivanje dijaspore

Post by Mister Yes »

Havatar wrote:pod broj 1 i 2 ce mozda provjeravati , broj 3 je nepotrebno posto vecina u dijaspori ima licnu i to ne bi moglo da pomogne dok to pod 4 nece ni provjeravati.
Kod mene 12 članova porodice živi u dijaspori i niko nije vadio ličnu u zadnjih 10 godina.
Havatar

#78 Re: Popisivanje dijaspore

Post by Havatar »

Mister Yes wrote:
Havatar wrote:pod broj 1 i 2 ce mozda provjeravati , broj 3 je nepotrebno posto vecina u dijaspori ima licnu i to ne bi moglo da pomogne dok to pod 4 nece ni provjeravati.
Kod mene 12 članova porodice živi u dijaspori i niko nije vadio ličnu u zadnjih 10 godina.
Onda su oni izuzetak posto skoro svi imaju licnu i to obicno zavrsavaju dok su na odmoru .
exliberal-ex

#79 Re: Popisivanje dijaspore

Post by exliberal-ex »

Mister Yes wrote:
+ 2
Billy Ben Dover

#80 Re: Popisivanje dijaspore

Post by Billy Ben Dover »

Utvrđivanje činjenica nikad nije bio popularan sport u Bosni, kao što znamo. Ne postoji cenzus na planeti gdje imigracija hrli kući da se popiše, osim u Bosni naravno. Zanima me samo kojih se to prava plaše da će izgubiti ako se ne popišu?
theTruePath

#81 Re: Popisivanje dijaspore

Post by theTruePath »

Billy Ben Dover wrote:Utvrđivanje činjenica nikad nije bio popularan sport u Bosni, kao što znamo. Ne postoji cenzus na planeti gdje imigracija hrli kući da se popiše, osim u Bosni naravno. Zanima me samo kojih se to prava plaše da će izgubiti ako se ne popišu?
sigurno postoji ,u drzavama koje su multietnicne a koje nisu "mirne,recimo Libanon je slican Bosni
Havatar

#82 Re: Popisivanje dijaspore

Post by Havatar »

theTruePath wrote:
Billy Ben Dover wrote:Utvrđivanje činjenica nikad nije bio popularan sport u Bosni, kao što znamo. Ne postoji cenzus na planeti gdje imigracija hrli kući da se popiše, osim u Bosni naravno. Zanima me samo kojih se to prava plaše da će izgubiti ako se ne popišu?
sigurno postoji ,u drzavama koje su multietnicne a koje nisu "mirne,recimo Libanon je slican Bosni
Da ne pricamo o tome da i popis ljudi iz dijaspore spada u utvrdjivanje cinjenica
Steph

#83 Re: Popisivanje dijaspore

Post by Steph »

Pa neka se ljudi iz dijaspore popisuju kao dijaspora. Fazon je, a svi se ovdje prave naivni i glume budale, da se po džumama molilo ljude da ubijede familiju da dođe ovdje i popiše se kao lokalno stanovništvo. Obično zapišavanje teritorija, i daj da nas bude što više, nema veze što nećemo apsolutno nikakve koristi od toga imati.

A jaran mi radi kao popisivač, kakvih ima nelogičnosti, i koliko ni popisivači ni instruktori ne znaju šta se konkretno radi, to je gluho bilo.
BHCluster

#84 Re: Popisivanje dijaspore

Post by BHCluster »

ako imas licnu kartu posaljss detalju rdbini u Bosni I Hercegovini I bices popisan.
mO k3

#85 Re: Popisivanje dijaspore

Post by mO k3 »

BHCluster wrote:ako imas licnu kartu posaljss detalju rdbini u Bosni I Hercegovini I bices popisan.
Mi smo materi ostavili licne karte , znaci moće nas popisati ???
theTruePath

#86 Re: Popisivanje dijaspore

Post by theTruePath »

mO k3 wrote:
BHCluster wrote:ako imas licnu kartu posaljss detalju rdbini u Bosni I Hercegovini I bices popisan.
Hocetel biti bosnjaci :D
It_is_a_Leclerc

#87 Re: Popisivanje dijaspore

Post by It_is_a_Leclerc »

Hoće, ako ste članovi tog domaćinstva, odnosno ako ste prijavljeni na toj adresi u BiH.
Lične karte niste trebali ostavljati, jer popisivač ne legitimira lica koja popisuje.
Steph

#88 Re: Popisivanje dijaspore

Post by Steph »

A hajd mi objasnite, ako ne živite ovdje, što hoćete ovdje da se popišete, a ne kao dijaspora? Eto, nek mi neko objasni.
mO k3

#89 Re: Popisivanje dijaspore

Post by mO k3 »

theTruePath wrote:
mO k3 wrote:
Hocetel biti bosnjaci :D
Bitno je biti Bošnjak :) , stas se ti izjasniti ? :D
theTruePath

#90 Re: Popisivanje dijaspore

Post by theTruePath »

I ja sam sredio da me popisu u Bosni,citavu porodicu

imate +5 Bosnjaka :D
Steph

#91 Re: Popisivanje dijaspore

Post by Steph »

Znači klasično zapišavanje teritorije. Bože, što se ja rodih ovdje :(
mO k3

#92 Re: Popisivanje dijaspore

Post by mO k3 »

Steph wrote:Znači klasično zapišavanje teritorije. Bože, što se ja rodih ovdje :(
Nego....... Kada drugi mogu da zapisu ,zašto ne bi i bošnjaci ....
Steph

#93 Re: Popisivanje dijaspore

Post by Steph »

Zato što se ne moramo i ne trebamo mjeriti prema drugima. Iskreno se nadam da će popis ispasti totalni fijasko.
mO k3

#94 Re: Popisivanje dijaspore

Post by mO k3 »

Steph wrote:Zato što se ne moramo i ne trebamo mjeriti prema drugima. Iskreno se nadam da će popis ispasti totalni fijasko.
Pa nisu ti ovo izbori jarane ..... :lol: jesi naivan stvarno nekima bolje da se mane politike
It_is_a_Leclerc

#95 Re: Popisivanje dijaspore

Post by It_is_a_Leclerc »

Steph wrote:Znači klasično zapišavanje teritorije. Bože, što se ja rodih ovdje :(
Nije tako. Recimo, gospodina TheTruePath će popisivač obavezno popisati kao lice odustno iz BIH, te će, u konačnim rezultatima popisa koji se očekuju krajem 2014., biti objavljen broj stanovnika BIH sa boravištem u BIH, i broj stanovnika privremeno odsutnih, te će svi ostali paramteri biti urađeni u formi - sa dijasporom i bez nje.

Ne postoji mehanizam kojim bi se dijaspora mogla popisati kao lica prisutna na popisu, osim ako se lično ne pojave u momentu popisivanja.
theTruePath

#96 Re: Popisivanje dijaspore

Post by theTruePath »

Steph wrote:Zato što se ne moramo i ne trebamo mjeriti prema drugima. Iskreno se nadam da će popis ispasti totalni fijasko.
Nadaj se,ali nece
Steph

#97 Re: Popisivanje dijaspore

Post by Steph »

Vidim dokle nas je dovela ta vaša politika.

A glede samog popisivanja, to je ok Leclerc, ali šta je sa onima koji dolaze u BiH jednom godišnje, već 20 godina nisu njeni stanovnici, i svjesno će doći u vrijeme popisa da se popišu kao osobe koje ovdje žive?

Mislim, ja iskreno sumnjam da će biti previše takvih, međutim, pojedine stranke, a i sama islamska zajednica su orkestrirano pozivali na to posljednjih sedmica. Pretpostavljam da je isto i kod Hrvata i Srba, samo nisam pretjerano upućen.

Žalosno u svakom slučaju, jer nama je osnovni cilj popisa da se razbrojimo, koliko nas je kojih, a to bi trebalo biti najmanje bitno.
nOrMaLaC

#98 Re: Popisivanje dijaspore

Post by nOrMaLaC »

Roditelji mi protjerani iz Republike Srpske tokom rata. Ja rođen u dijaspori. Sada živim u Federaciji.
Da li se voditi kao izbjegla osoba ili?
mO k3

#99 Re: Popisivanje dijaspore

Post by mO k3 »

Steph wrote:Vidim dokle nas je dovela ta vaša politika.

A glede samog popisivanja, to je ok Leclerc, ali šta je sa onima koji dolaze u BiH jednom godišnje, već 20 godina nisu njeni stanovnici, i svjesno će doći u vrijeme popisa da se popišu kao osobe koje ovdje žive?

Mislim, ja iskreno sumnjam da će biti previše takvih, međutim, pojedine stranke, a i sama islamska zajednica su orkestrirano pozivali na to posljednjih sedmica. Pretpostavljam da je isto i kod Hrvata i Srba, samo nisam pretjerano upućen.

Žalosno u svakom slučaju, jer nama je osnovni cilj popisa da se razbrojimo, koliko nas je kojih, a to bi trebalo biti najmanje bitno.
Ta vaša .... Znaci u tome grmu lezi zec :D

Kaka ćeš se ti izjasniti ???
Steph

#100 Re: Popisivanje dijaspore

Post by Steph »

Nemam pojma, a i stvarno ne vidim zašto je to bitno u ovom konkretnom slučaju.
Locked