Raskol zbog fotelja u SDU BiH

rahmanjin

#76 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by rahmanjin »

bach wrote:
akcid wrote:
bach wrote:...Neko je gore pitao, ko je j u pravu: lazović ili Pećanac. Ja ću na ovo reći da bi bilo najbolje da se SDU ugasi kao politička partija i da se oni koji je sada vode počnu baviti nečim drugim u životu.
Koliko članova ima SDU?
Ne znam, ali znam da ih ima vrlo malo. OO Vogošća, Novi Grad, Živinice, Kladanj su brojne i jake, a izvan toga malo SDU -a ima gdje . U SBB je pobjeglo sve što je moglo.
Posto ocigledno znas unutrasnja dogadjanja i ljude u SDU, zanima me tvoje misljenje o Muji Hosicu? On mi se cini za nase prilike ok, bez dlake na jeziku i principijelan.
A sto se raskola tice kakav god bio Pecanac bolji je tri puta od ove bagre s druge strane. To je moje misljenje.
bach

#77 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by bach »

rahmanjin wrote: Posto ocigledno znas unutrasnja dogadjanja i ljude u SDU, zanima me tvoje misljenje o Muji Hosicu? On mi se cini za nase prilike ok, bez dlake na jeziku i principijelan.
A sto se raskola tice kakav god bio Pecanac bolji je tri puta od ove bagre s druge strane. To je moje misljenje.
Samo ću reći da ju Mujo Hošić ljudina, čovjek koji nije ušao u politiku da bi se obogatio. Da je otišao u SDA ili SDP moago je danas biti minisatr, mabasador, direktor neke izmišljene državne institicije, ali nije. Svako ko uđe u SDU ili je strašno naivan i budalast ili je jako pošten ili je karijerista željan para i promocije. Hošić nije karijerista. On je jedna moralna vertikala koju mi je bilo zadovoljstvo i čast upoznati...
rahmanjin

#78 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by rahmanjin »

bach wrote:
rahmanjin wrote: Posto ocigledno znas unutrasnja dogadjanja i ljude u SDU, zanima me tvoje misljenje o Muji Hosicu? On mi se cini za nase prilike ok, bez dlake na jeziku i principijelan.
Samo ću reći da ju Mujo Hošić ljudina, čovjek koji nije ušao u politiku da bi se obogatio. Da je otišao u SDA ili SDP moago je danas biti minisatr, mabasador, direktor neke izmišljene državne institicije, ali nije. Svako ko uđe u SDU ili je strašno naivan i budalast ili je jako pošten ili je karijerista željan para i promocije. Hošić nije karijerista. On je jedna moralna vertikala koju mi je bilo zadovoljstvo i čast upoznati...
neka ima i takvih :). ja sam upoznao par ljudi iz te stranke i oni su usli u SDU sa najboljim namjerama, promjene, protiv nacionalizma... ali ocigledno ne mogu od Mire, Ive i osatlih da se vide.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#79 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by -LIBERO- »

I ja sam cuo istu stvar za Dr. Hosica, od ljudi koji su sa njim suradjivali, i bili mu bliski, u ratu i poslije rata. Svi kazu da je veliki borac, idealista i postenjacina.
MuaDib

#80 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by MuaDib »

-LIBERO- wrote:I ja sam cuo istu stvar za Dr. Hosica, od ljudi koji su sa njim suradjivali, i bili mu bliski, u ratu i poslije rata. Svi kazu da je veliki borac, idealista i postenjacina.
Rušenje kantonalne vlade mora im biti prioritet i njima i Hanki Vajzović, ako misle osvjetlati obraz. Pa bolje i tehnička vlada do izbora, nego ova i katastrofalne njene odluke.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#81 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by -LIBERO- »

Slazem se. Mislim da bi svim zdravim politickim snagama, strankama i pojedincima, trebala biti tacka ujedinjenja pokusaj da se finansijske poluge i poluge odlucivanja sto prije otmu ovima iz ruku. Kanton je pred kolapsom, bez preulevicavanja.
Control panel

#82 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by Control panel »

kanton je propao bez preuvelicavanja
bach

#83 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by bach »

Još malo zanimljivih dešavanja i prepucavanja u SDU. Nevjerovatno koliko objezaraćene strane šalje i pišu saopćenja.

PODRŠKA NERMINU PEĆANCU OD ČLANOVA SDU-a IZ GORAŽDA, NOVOG SARAJEVA I ILIDŽE

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Članovi Glavnog odbora Socijaldemokratske unije (SDU) Bosne i Hercegovine iz općine Ilidža, njih petoro, saopćili su povodom jučerašnje „javne tribine za podršku Miri Lazoviću za predsjednika SDU-a“, da je taj skup bio Lazovićev nelegalan pokušaj da preuzme rukovođenje SDU-om prije stranačkog kongresa.

Kako smatraju ilidžanski članovi Glavnog odbora, Lazović se „prepao reakcije članstva SDU-a iz cijele BiH, koje je listom podržalo Nermina Pećanca za predsjednika SDUBiH“.

Damir Nuhanović, Milorad Cvetković, Mujo Hošić, Ivana Mihajlović i Fahrudin Šljivo, članovi sa Ilidže, s indignacijom su u ovom saopćenju odbacili odluke jučerašnjeg skupa kao navodne sjednice Glavnog odbora SDU-a, kako je oni nazivaju, te su pozvali Miru Lazovića da se povuče sa svih funkcija u stranci.

- Na boljševički način se smjenju ljudi koji ne izražavaju lojalnost Miri Lazoviću ili njegovoj prvoj violini i vjernom pratiocu i zamjeniku Emiru Zlataru. Ovaj dvojac je smjenom Nermina Pećanca kojem Miro Lazović ne smije izaći na otvoren politički duel na kongresu, dokazao da radi u interesu drugih partija koje su ih kupili mjestima u upravnim i nadzornim odborima te skupštinama javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, koje su oni popunili članovima svoje obitelji. Ovo i eventualna smjena Nermina Pećanca s mjesta ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, svrstat će Miru Lazovića u zaštitnike kriminala i korupcije u Kantonu jer se smjenom Nermina Pećanca vrši direktan uticaj u sprečavanju borbe protiv kriminala i korupcije - naveli su u saopćenju članovi Glavnog odbora SDU-a BiH iz općine Ilidža.

Usprotivili su se također izjavi Ive Komšića, gradonačelnika Sarajeva i jednog od rukovodilaca SDU-a koji podržavaju Miru Lazovića, o traženoj smjeni Nermina Pećanca s funckije kantonalnog ministra unutrašnjih poslova.

Osim članova Glavnog odbora s Ilidže, danas su se saopćenjem oglasili i podršku Nerminu Pećancu izrazili članovi organizacije SDU-a Goražda Hasan Delić, predsjednik, te Uzeir Muhović, povjerenik te stranke za Ustikolinu. I oni su odbacili odluke jučerašnje sjednice Glavnog odbora te naveli da je smatraju protivstatutarnom.

I Članovi Glavnog odbora SDU-a BiH iz općine Novo Sarajevo Adis Hadžihasanović, Salih Ćesko i Bećir Bajramović oglasili su se također saopćenjem navodeći da je jučerašnja sjednica stranačkog glavnog odbora bila nelegalna.

- Potpuno je jasno da "politički puč" u SDUBiH u režiji Mire Lazovića nije uspio i da će Glavni odbor SDU-a BiH 19. oktobra odrediti sudbinu pučista - naveli su Hadžihasanović, Ćesko i Bajramović u saopćenju.

Pa Pećanac nastavlja dalje. Nije Malo jedno saopćenje, pa se napiše još jedno.

P
oslovična politička odmjerenost, tolerancija i kurtuaznost Mire Lazovića na javnoj sceni očigledno nestaje pri samom pomenu mog imena - ustvrdio je u svom saopćenju za javnost u vezi sa posljednjim sukobima unutar Socijaldemokratske unije BiH Nermin Pećanac.

- Glavni sukob između mene i Lazovića je nastao kada je na jednom sastanku uz prisutvo svjedoka Miro Lazović izjavio, na moju tvrdnju da je Bogić Bogičević legenda ove države, vidno uzrujan odgovorio: „Ne može Bogić Bogičević vječno živjeti na slavi što je slučajno digao ruku u Beogradu“ - tvrdi Pećanac

Dalje navodi da Miro Lazović smatra da ukoliko on nije u rukovodstvu SDUBiH, da stranka gubi multietničnost, te da on lično ima eksluzivno pravo da zastupa srpski narod u stranačkom rukovodstvu.

- To nije tačno, u SDUBiH ima i te kako kvalitetnih mladih ljudi iz svih konstitutivnih naroda i ostalih, tako da niko ne može da polaže monopol na bilo koju funkciju ili naciju, pa zvao se on Pećanac, Lazović ili ostali. SDUBiH je politička stranka koja baštini izvorne ideje socijaldemokratije, stoga uopšte nije bitno ko se nalazi na čelu partije, ako ta osoba ostaje na fonu afirmacije izvornih principa socijaldemokratije koju je utemeljio prof.dr. Nijaz Duraković - tvrdi Pećanac.

Po njegovim riječima, Miro Lazović smatra sebe i Ivu Komšića jedinim osnivačima i zaštitnicima SDUBiH.

- U predhodnom periodu isti ti osnivači i zaštitnici su najviše doprinijeli padu SDUBiH u političkom smislu, a u finansijskom smislu, Ivo Komšić i Miro Lazović su najodgovorniji za dugove koje SDUBiH i dan danas plaća. Neka kažu kao vječiti potpredsjednici SDUBiH zašto plaćamo danas skoro 100,000,00 KM dugova iz perioda u kojem ja nisam bio niti predsjednik niti član SDUBiH - poručuje Pećanac.

Tvrdi da je priča Mire Lazovića da se pravi jednonacionalna stranka pokušaj da se sačuva njegovo mjesto i položaj na bilo kojem mjestu u SDUBiH, saopćeno je iz PRESS SDUBiH.
Ovo za dugove, često nastale na sjedeljkama i pijankama po kafanama je tačno. Samo je finta što je na njima mezio i sam Pećanac.

Evo jednog Tokićevog saopćenja sa početka 2007.

Kantonalna organizacija SDUBiH optužuje Komšića, Lazovića i Pećanca za nedomaćinsko trošenje stranačkog novca

Kantonalna organizacija Socijaldemokratske unije (SDU) Bosne i Hercegovine u Sarajevu reagirala je saopćenjem za javnost na današnje izjave Ive Komšića, objavljene u štampi, u kojima on, prema navodima organizacije, govori o "navodnom nedomaćinskom ponašanju predsjednika SDUBiH Sejfudina Tokića".

00
Organizacija, pak, u ovom saopćenju za javnost, za nedomaćinsko trošenje stranačkog novca optužuje kantonalne poslanike svoje stranke Ivu Komšića, Miru Lazovića i Nermina Pećanca.

"Parlamentarna grupa u Skupštini Kantona Sarajevo koju čine Komšić, Lazović i Pećanac je u svom finansijskom izvještaju za dva mjeseca prikazala sljedeće stavke: putni troškovi u Kantonu Sarajevu 5.609,00 KM, restoran „Lovac (ugostiteljske usluge) 1.372,00 KM, nabavka mobitela 810,00 KM, troškovi mobitela 422,22 KM, utrošak benzina - loko vožnja 501,98 KM, itd.

Očigledno je da izabrani parlamentarci u Skupštini Kantona Sarajevo Komšić, Lazović i Pećanac 'domaćinski' koriste sredstva Socijaldemokratske unije za ugostiteljske usluge i lične potrebe, a istovremeno su samovoljno prestali finansiranje centrale SDUBiH, iako postoji odluka Predsjedništva stranke od 1.1. 2007. godine.

Nažalost, i nas ste natjerali da prvi put konkretno ukažemo na vaš način trošenja sredstava.

Kakvi su vaši ciljevi i vaša uloga u rušenju ugleda SDUBiH, sigurno treba da se ostavi svakom pojedincu da donese svoj zaključak", navedeno je u ovom saopćenju za javnost kantonalne organizacije SDU-a BiH u Sarajevu.

Organizacija je dalje poručila da će o ulozi ove trojice dužnosnika SDU-a BiH u navodnom raspuštanju tri kantonalne i 16 općinskih stranačkih organizacija biti riječi na vanrednom kongresu stranke 8. decembra ove godine.

Tadašanja Kantonalna organizacija SDU BiH ( Pećanac, Lazović, Komšić) je zbog para zaratila sa predsjednokom Sejfudinom Tokićem, koji nije htio da se makne sa pozicije, opet zbog para. Danas KO SDU BiH Sarajevo opet ratuje sa vlastitim predsjednikom, Nerminom Pećancem, opet zbog para i cehova koji su po sjedeljci znali iznositi i blizu 1000 KM ili čak i više. Historija se ponavlja.
weredsf

#84 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by weredsf »

-LIBERO- wrote:I ja sam cuo istu stvar za Dr. Hosica, od ljudi koji su sa njim suradjivali, i bili mu bliski, u ratu i poslije rata. Svi kazu da je veliki borac, idealista i postenjacina.
Sta radi u SDU
bach

#85 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by bach »

weredsf wrote:
Sta radi u SDU

Poslanik je u kantonalnoj skupštini , te moralna vertikala i ljudska gromada u toj lopovskoj družini...
-LIBERO-
Čiča Gliša

#86 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by -LIBERO- »

Dr Mujo Hosic je istupio, kako on kaze jos uvijek privremeno - valjda se nada da ce biti nesto do SDU- iz stranke, i sada je u skupstini kantona kao nezavisni poslanik.
Styling

#87 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by Styling »

-LIBERO- wrote:Dr Mujo Hosic je istupio, kako on kaze jos uvijek privremeno - valjda se nada da ce biti nesto do SDU- iz stranke, i sada je u skupstini kantona kao nezavisni poslanik.
Ovo istupanje iz stranaka i postajanje nezavisnim poslanicima je postao pravi trend u kantonalnoj skupštini. Uskoro će ovi nezavisni imati većinu. Niđe veze.

Trebalo bi uvesti zakon da ako napustiš stranku predaš i mandat. Pa stranka te je kandidovala i pomogla ti da dođeš na tu poziciju. Kao nezavisni kandidat nikada niko o dnjih ne bi dobacio do skupštine (bilo koje).
dede merdzane

#88 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by dede merdzane »

Styling wrote:
-LIBERO- wrote:Dr Mujo Hosic je istupio, kako on kaze jos uvijek privremeno - valjda se nada da ce biti nesto do SDU- iz stranke, i sada je u skupstini kantona kao nezavisni poslanik.
Ovo istupanje iz stranaka i postajanje nezavisnim poslanicima je postao pravi trend u kantonalnoj skupštini. Uskoro će ovi nezavisni imati većinu. Niđe veze.

Trebalo bi uvesti zakon da ako napustiš stranku predaš i mandat. Pa stranka te je kandidovala i pomogla ti da dođeš na tu poziciju. Kao nezavisni kandidat nikada niko o dnjih ne bi dobacio do skupštine (bilo koje).
Nekad se desi promjena u ljudima, a nekad u stranci. Iz tvog SDP-a su ljudi poceli bjezati kada se promjenio fokus stranke sa izgradnje drzave prema nadzornim odborima. A kada fokus postanu pare umjesto ideala, neko se uvijek osjeca prevaren ili izostavljen. Isto se desilo i sa SDU, samo je ta promjena fokusa bila mnogo drasticnija.

Kada je ljudima postalo jasno da je stranka promijenila fokus nisu je mogli vise prezentirati, ali i dalje prezentiraju one ideale zbog kojih su izabrani.

Ko je u pravu, stranka ili (nezavisni) poslanici, pokazat ce izbori.
coek

#89 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by coek »

.
Last edited by coek on 24/02/2014 07:29, edited 1 time in total.
bach

#90 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by bach »

coek wrote:Danas, 19.10., je Glavni Odbor SDU-a ("Pecancevog"), zadnji pred zvanicni Kongres 09.11.

S druge strane, druzina pere kvrzice (citaj: zlatar, lazovic, komsic, kljujic), priprema "svoj" Kongres 02.11.
BTW; sinoc su vidjeni kako izlaze sa "radnog" sastanka u jednom sarajevskom restoranu, taj cetverac bez kormilara.

Tuzilastvo ce rijesiti ovu dualnost, a s obzirom da Glavni Odbor "Pecancevog" SDU broji 50+, a lazovicev 30-ak clanova, sve je jasno. (druga je stvar sto lazovic & co u salu zovu rodbinu, prijatelje, a od nekih clanova traze faxom (?!) da se izjasne da su "prisutni" (?!) ).

Ako se aBd zavrsi sve kako treba, napokon ce se SDU ocistiti od raznih lazovica, te neukih pojedinaca koji navodno "masovno prelaze u SBB" /tvrde neki na ovom forumu, jos neprovjereno/. Objektivno, ko predje u SBB, bilo to istina ili ne, samo je ucinio uslugu stranci iz koje je izasao.
Znači Fehim Škaljić je učinio uslugu SDU nakon što je prešao u SBB?

Inače, ovo mi je najdegutantnija stvar u inača ultradegutantnoj domaćoj politici koju sam vidio zadnjih 20 godina.

Fotke su službe stranice SDU. Stvarno ovakav vid humora ne priliči niti jednoj iole ozbiljnoj partiji.

Image

Image

Image

Image

Pećanac ga "šuka" Lazoviću...
Ne sporeći njegove zasluge i prošlost koji će biti verifikovane u jednom historijskom periodu za BiH, on mora objasniti građanima gdje je i kad završio svoje školovanje, zašto nema školskih drugova i kad je zadnji put slavio maturu ili diplomsko veče. Pošto on to sasvim sigurno ne obilježava, ja ga pozivam na vlastitu proslavu mature (Akšam škola ne ulazi u kriterijume za ovu ponudu). Njegova izjava da ga ne mogu stići je floskula neobrazovanih ljudi, ja stvarno ne mogu stizati ljude koji nisu na mom intelektualnom nivou. Pozivam Miru Lazovića pošto on nema školskih drugova a o fakultetskim da ne govorimo, al zato ima diplomu što ja poštujem i prihvatam, da ako se osjeća usamljenim da me pozove ja ću ga povesti na naša školska odnosno fakultetska druženja. Možda se i on sjeti svojih profesora i ljudi koji su ga ispitivali.

Odvratno...
gidra

#91 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by gidra »

@Bach

Koja je tvoja prognoza u vezi okončanja ovog spora? Ovi brišu Pećanca a danas Pećanac njih, ne zna se ko pije a ni ko plaća izgleda :D
Innovation

#92 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by Innovation »

bach wrote: Odvratno...
Odvratno i zalosno. :(
coek

#93 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by coek »

.
Last edited by coek on 24/02/2014 07:29, edited 1 time in total.
StupskaBitanga

#94 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by StupskaBitanga »

A što je Pećanac vratio stari logotip?
bach

#95 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by bach »

StupskaBitanga wrote:A što je Pećanac vratio stari logotip?
KO će ga znati... Ja znam da sam prije nekoliko godina učestvovao u izradi novim simbola stranke. Bijela zastava sa crvenim natpisom SDU je moja ideja koju sam jednom prezentirao Miri Lazoviću koji je to prvo odbio, a zatim kasnije, kad sam već otiašo iz stranke, to vjerovatno "prodao" kao svoju ideju.

No nebitno.

Ono što je mnogo važnije o SDU heraldike jeste da ovako neozbiljna politička partija kontrolira najvažnije aspekte svakodnevnice u KS.

1. kantonalnu TV
2. kompletnu komunalnu privredu i prostorno uređenje by Zlatko Petrović
3. GRAS
4. Tržnice i pijace
akcid

#96 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by akcid »

bach wrote:....Ono što je mnogo važnije o SDU heraldike jeste da ovako neozbiljna politička partija kontrolira najvažnije aspekte svakodnevnice u KS.

1. kantonalnu TV
2. kompletnu komunalnu privredu i prostorno uređenje by Zlatko Petrović
3. GRAS
4. Tržnice i pijace

Na stranu sav politički značaj, sposobnost i moć pojedinaca iz SDU, ali već godinama osoba koju vidim i koju pažljivo slušam na političkim sesijama, bilo da je to skupštinska rasprava, bilo TV nastup ili neki sličan prikaz političkog stajališta, a i koji mi je, usput, dosta blizak jer traži odgovornost svih učesnika u javnom prostoru, naročiti onih koji nose vlast, je Nermin Pećanac.

Svi ostali likovi iz SDU djeluju nekako perfidno, mutno, zakukuljeno i sl. i nikako ne mogu odbaciti utisak - nepošteno.
StupskaBitanga

#97 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by StupskaBitanga »

Sada će postojati dva SDU?
akcid

#98 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by akcid »

StupskaBitanga wrote:Sada će postojati dva SDU?

Samo je pitanje hoće li se zvati SDU dvijetisuće14, ili dvijehiljade14. Ili jednostavno SDU2014 :D
bach

#99 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by bach »

gidra wrote:@Bach

Koja je tvoja prognoza u vezi okončanja ovog spora? Ovi brišu Pećanca a danas Pećanac njih, ne zna se ko pije a ni ko plaća izgleda :D
Čitao sam ponovi nakon duže vremena Statut SDU, koji je jako dobro napisan. Statut SBB je recimo 80 posto copy - paste SDU statuta.

Prema statutu partije, Pećanac nema pravo biti kandidat za novi mandat iz dva razloga.
Član 32.

Kongres SDU BIH se održava svake 2 (dvije) godine, a obavezno nakon obavljenih opštih/lokalnih izbora, odnosno najkasnije 180 dana nakon objave konačnih izbornih rezultata.

Kongresi nakon izbora 2008, 2010. i 2012. nisu održani.

Član 36.

...

Na funkciju predsjednika SDU BiH niko ne može biti izabran više od dva puta uzastopno.

Predsjednik SDU BiH

Član 52.

Predsjednika SDU BiH bira Kongres SDU BiH.

Predsjednik SDU BiH upravlja SDU BiH između dvije sjednice Predsjedništva SDU BiH.

Predsjednik SDU BIH se bira na period od dvije godine, a može biti izabran dva puta uzastopno.
Po isteku mandata predsjednika SDU BiH iz stava 3. ovog člana, na dužnost predsjednika bira se kandidat iz reda drugog naroda (Srbin, Hrvat, Bošnjak, ostali).
Prema ovome je Lazović u suštini u pravu. Pećanac je na dužnost predsjednika krajem 2007 nakon što je Tokić uspješno neutralisan. Prema Statutu na čelui SDu je mogao biti do decembra 2011. ni dana više.

Ako pratimo statut SDU, na čelo stranke bi zaista trebao doći Srbin, Hrvat ili ostali...

http://sdu.ba/statut/
mikasa

#100 Re: Raskol zbog fotelja u SDU BiH

Post by mikasa »

@bach
Prema statutu partije, Pećanac nema pravo biti kandidat za novi mandat iz dva razloga.
i ja pratim desavanja u SDU, narucito zbog njihove uloge u "expertnoj vladi" KS, a i poznajem neke ljude u toj stranci...
Mislim da nisi u pravu vezano za mogucnost kandidovanja Pecanca za Predsjednika:
Član 52.
Predsjednika SDU BiH bira Kongres SDU BiH.
Obzirom da je zadnji Kongres bio 2007 i da je samo tada izabran Pecanac za Predsjednika, njegov PRVI mandat traje do sljedeceg Kongresa pa makar se on odrzao 2020... Niko Lazovicu nije kriv sto nije odrzao Kongres 2009, 2011....
Predsjednik SDU BIH se bira na period od dvije godine, a može biti izabran dva puta uzastopno.
Prema tome, on ima pravo da bude DVA PUTA izabran, ima pravo na DVA mandata... a tek poslije slijedi rotacija po nacionalnom principu

Ova "rasprava", pa i tuce na nekim sjednicama, vodila se cijelo ljeto, sve do nekog zajednickog Glavnog odbora, kada su donijeli odluku da se moze i Pecanac kandidovati. Poslije ove odluke Miro Lazovic nema sansi da bude izabran za Predsjednika i ovdje ce biti "od izvora dva putica"
Post Reply