Tadasnji Bosnjak je predak danasnjeg Bosnjaka .oglo wrote:normalno da je mit koji je izeztno popularan,jer termin bosnjak koji se pokusava danas apostrofirati i pokusava predstaviti zankom jednakosti sa tim terminom iz srednjovjekovne bosne nije isto.Ono sto termin bosnjak predstavlja od 1994 i danas i za sta se silno bori propaganda koja je danas prisutna vezana za popis stanovnistva,veze nema s terminom koji je postojao u ono vrijeme kao odrednica ljudi koji zive na prostoru tadasnje bosne.
SRPSKA MITOMANIJA
- Havatar
#76 Re: SRPSKA MITOMANIJA
-
ulciscorr
#77 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Osim religije u cemu je razlika?oglo wrote:normalno da je mit koji je izeztno popularan,jer termin bosnjak koji se pokusava danas apostrofirati i pokusava predstaviti zankom jednakosti sa tim terminom iz srednjovjekovne bosne nije isto.Ono sto termin bosnjak predstavlja od 1994 i danas i za sta se silno bori propaganda koja je danas prisutna vezana za popis stanovnistva,veze nema s terminom koji je postojao u ono vrijeme kao odrednica ljudi koji zive na prostoru tadasnje bosne.
-
oglo
#78 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Danas bosnjak ne predstavlja ono sto je predstavljao bosnjak u to vrijeme.Havatar wrote:Tadasnji Bosnjak je predak danasnjeg Bosnjaka .oglo wrote:normalno da je mit koji je izeztno popularan,jer termin bosnjak koji se pokusava danas apostrofirati i pokusava predstaviti zankom jednakosti sa tim terminom iz srednjovjekovne bosne nije isto.Ono sto termin bosnjak predstavlja od 1994 i danas i za sta se silno bori propaganda koja je danas prisutna vezana za popis stanovnistva,veze nema s terminom koji je postojao u ono vrijeme kao odrednica ljudi koji zive na prostoru tadasnje bosne.
- Havatar
#79 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Evo jednog primjera mitomanije , doduse hrvatske ali i Srbi je koriste.oglo wrote:Danas bosnjak ne predstavlja ono sto je predstavljao bosnjak u to vrijeme.Havatar wrote:Tadasnji Bosnjak je predak danasnjeg Bosnjaka .oglo wrote:normalno da je mit koji je izeztno popularan,jer termin bosnjak koji se pokusava danas apostrofirati i pokusava predstaviti zankom jednakosti sa tim terminom iz srednjovjekovne bosne nije isto.Ono sto termin bosnjak predstavlja od 1994 i danas i za sta se silno bori propaganda koja je danas prisutna vezana za popis stanovnistva,veze nema s terminom koji je postojao u ono vrijeme kao odrednica ljudi koji zive na prostoru tadasnje bosne.
-
ulciscorr
#80 Re: SRPSKA MITOMANIJA
To mozes da kazes za vecinu naroda...oglo wrote:Danas bosnjak ne predstavlja ono sto je predstavljao bosnjak u to vrijeme.Havatar wrote:Tadasnji Bosnjak je predak danasnjeg Bosnjaka .oglo wrote:normalno da je mit koji je izeztno popularan,jer termin bosnjak koji se pokusava danas apostrofirati i pokusava predstaviti zankom jednakosti sa tim terminom iz srednjovjekovne bosne nije isto.Ono sto termin bosnjak predstavlja od 1994 i danas i za sta se silno bori propaganda koja je danas prisutna vezana za popis stanovnistva,veze nema s terminom koji je postojao u ono vrijeme kao odrednica ljudi koji zive na prostoru tadasnje bosne.
-
kowalski1
#81 Re: SRPSKA MITOMANIJA
naravno da jeste. kao što oglo reče, značenje određenih termina se vremenom mijenja. ne postoje statični identiteti, oni se stalno rekonstruišu i mijenjaju. nacije kao političke kategorije su nastale tek u 19.vijeku, i svako zalaženje dublje u istoriju je besmisleno.Havatar wrote:ovo nije niti mit niti mitomanijakowalski1 wrote:ulciscorr@ bitno je da se ne upadne u zamku, jer se i ovdje non-stop generalizira. znači, ne srbi, već razni kvazi i nadri "naučnici" i političari. mit je po pravilu konstrukt jednog čovjeka ili više njih koji se poslije reproducira. nažalost ovaj prostor je jako pogodan za tako nešto. zapravo, odgovarati na mitove po principu "svi su oni isti" je ista vrsta mitomanije.
mene zanimaju naši mitovii trenutno mi na pamet padaju tri:
1. hrvati iz bih: mi smo branitelji krišćanstva i europe od bizanta i islama. tisućama godina čuvamo zapadnu evropu i patimo a oni nam ne pomažu.
2. srbi iz bih: mi smo najstariji, najjači i svi oko nas su srbi.
3. bošnaci: i mi smo najstariji, ali u bosni. čuvamo hiljadugodišnju tradiciju bosne, imamo naše stećke i bogumile kao dokaz, a srbi i hrvati su uljezi.
-
oglo
#82 Re: SRPSKA MITOMANIJA
kakva ba mitomanija ,ne mozes poistovjetiti termin bosnjaka iz srednjovjekovne bosne sa danasnjim terminom bosnjaka,jer nacija su smislu sta ona danas predstavlja nastaje i razvija se kasnije onim sto termin bosnjak danas predstavlja.
Isto tako kada hrvati pricaju o svom projeklu pozivajuci se na stoljece sedmo i to svoditi na ono sto danas predstavlja termin hrvat je na istom nivou.
Isto tako kada hrvati pricaju o svom projeklu pozivajuci se na stoljece sedmo i to svoditi na ono sto danas predstavlja termin hrvat je na istom nivou.
-
hAZNADAR
#83 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Tema je srpska mitomanija a ne opca mitomanija na Balkanu. Pored toga sto je stavljanje Bosnjana, Bogumila i stecaka u istu ravan sa srpskom mitomanijom pretjerano i neosnovano.kowalski1 wrote:ulciscorr@ bitno je da se ne upadne u zamku, jer se i ovdje non-stop generalizira. znači, ne srbi, već razni kvazi i nadri "naučnici" i političari. mit je po pravilu konstrukt jednog čovjeka ili više njih koji se poslije reproducira. nažalost ovaj prostor je jako pogodan za tako nešto. zapravo, odgovarati na mitove po principu "svi su oni isti" je ista vrsta mitomanije.
1. hrvati iz bih: mi smo branitelji krišćanstva i europe od bizanta i islama. tisućama godina čuvamo zapadnu evropu i patimo a oni nam ne pomažu.
3. bošnaci: i mi smo najstariji, ali u bosni. čuvamo hiljadugodišnju tradiciju bosne, imamo naše stećke i bogumile kao dokaz, a srbi i hrvati su uljezi.
Svaki nas narod ima neke svoje tice da se tako izrazim, neka svoja pretjerivanja i neka svoja glupiranja. Bosnjaci su sigurno ispred Srba u mnogo toga negativnog - ali po pitanju mitomanije nisu ni do koljena - niti je iko.
Niko u svijetu nema takav standard - ja ne znam niti jedan narod u svijetu koji misli da je predak nekog drugog kojemu ne priznaje naciju, jezik,. i sto je najvaznije - vjeruje da jedan cijeli narod stidi istine o porijeklu u koju vjeruje a nece to da prizna. To je dijagnoza a ne samo mitomanija.
Srpska mitomanija ustvari ima mnogo podudarnosti sa njemackim nacizmom nekada.
Vjerovanje u starost i velicinu, mijesanje proslosti i sadasnjosti gdje se povlace paralele, vjerovanje u superiornost svoje kulture, historije, civiliacije,.. a prikaz neprijatelja kao genetskog otpada. Spaljivanje knjiga, uklanjanje svih sadrzaja nesrpskih pisaca, intelektualaca, kao i srpskih drugacijih svjetonazora. U Banjaluci su primjerice biblioteke spalile bogapitaj koliko nepodobnih knjiga. Nepriznavanje nacije, kulture, jezika neprijatelju. Promjena imena gradova. Pretjerano samopouzdanje i pretjerana agresivnost kao standard u kojem se omladina odgaja i u tom pravcu usmjerava. Kult oruzja, tjelesne nadmoci i ratovanja kao neceg pozitivnog. Ratni zlocinci nisu krimosi, psihopate,. vec obicni porodicni ljudi i u miru uzorni gradjani - ste je samo po sebi dokaz standarda gdje je crta izmedju zla i dobra, pravednog i nepravednog, ljudskog i neljudskog - identican sa nacizmom.
Zato nemoj mijesati stvari koje nisu iste i igrace koji nisu isti. otvori drugu temu o bosnjackom prljavom vesu - ali ovdje govorimo o srpskoj mitomaniji koja je u rangu sa nacizmom XX og vijeka.
- Havatar
#84 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Naravno da nije mitomanija posto ne mogu samo za Bosnjake da vaze jedna pravila a za sve ostale druga i ne moze da je srpska i hrvatska mitomanija da su najstariji i da su svi Srbi i Hrvati a da je bosnjacka da Bosnjaci postojekowalski1 wrote:naravno da jeste. kao što oglo reče, značenje određenih termina se vremenom mijenja. ne postoje statični identiteti, oni se stalno rekonstruišu i mijenjaju. nacije kao političke kategorije su nastale tek u 19.vijeku, i svako zalaženje dublje u istoriju je besmisleno.Havatar wrote:ovo nije niti mit niti mitomanijakowalski1 wrote:ulciscorr@ bitno je da se ne upadne u zamku, jer se i ovdje non-stop generalizira. znači, ne srbi, već razni kvazi i nadri "naučnici" i političari. mit je po pravilu konstrukt jednog čovjeka ili više njih koji se poslije reproducira. nažalost ovaj prostor je jako pogodan za tako nešto. zapravo, odgovarati na mitove po principu "svi su oni isti" je ista vrsta mitomanije.
- Havatar
#85 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Mogu posto sto je takvo stvarno stanje i tebi moze da se ne svidja ali to je druga stvar.oglo wrote:kakva ba mitomanija ,ne mozes poistovjetiti termin bosnjaka iz srednjovjekovne bosne sa danasnjim terminom bosnjaka,jer nacija su smislu sta ona danas predstavlja nastaje i razvija se kasnije onim sto termin bosnjak danas predstavlja.
- Havatar
#86 Re: SRPSKA MITOMANIJA
On je i dosao da relativizira pricu o srpskoj mitomaniji po sistemu svi smo isti i postojanje Bosnjaka je mitomanijahAZNADAR wrote:Tema je srpska mitomanija a ne opca mitomanija na Balkanu. Pored toga sto je stavljanje Bosnjana, Bogumila i stecaka u istu ravan sa srpskom mitomanijom pretjerano i neosnovano.kowalski1 wrote:ulciscorr@ bitno je da se ne upadne u zamku, jer se i ovdje non-stop generalizira. znači, ne srbi, već razni kvazi i nadri "naučnici" i političari. mit je po pravilu konstrukt jednog čovjeka ili više njih koji se poslije reproducira. nažalost ovaj prostor je jako pogodan za tako nešto. zapravo, odgovarati na mitove po principu "svi su oni isti" je ista vrsta mitomanije.
Svaki nas narod ima neke svoje tice da se tako izrazim, neka svoja pretjerivanja i neka svoja glupiranja. Bosnjaci su sigurno ispred Srba u mnogo toga negativnog - ali po pitanju mitomanije nisu ni do koljena - niti je iko.
Niko u svijetu nema takav standard - ja ne znam niti jedan narod u svijetu koji misli da je predak nekog drugog kojemu ne priznaje naciju, jezik,. i sto je najvaznije - vjeruje da jedan cijeli narod stidi istine o porijeklu u koju vjeruje a nece to da prizna. To je dijagnoza a ne samo mitomanija.
Vjerovanje u starost i velicinu, mijesanje proslosti i sadasnjosti gdje se povlace paralele, vjerovanje u superiornost svoje kulture, historije, civiliacije,.. a prikaz neprijatelja kao genetskog otpada. Spaljivanje knjiga, uklanjanje svih sadrzaja nesrpskih pisaca, intelektualaca, kao i srpskih drugacijih svjetonazora. U Banjaluci su primjerice biblioteke spalile bogapitaj koliko nepodobnih knjiga. Nepriznavanje nacije, kulture, jezika neprijatelju. Promjena imena gradova. Pretjerano samopouzdanje i pretjerana agresivnost kao standard u kojem se omladina odgaja i u tom pravcu usmjerava. Kult oruzja, tjelesne nadmoci i ratovanja kao neceg pozitivnog. Ratni zlocinci nisu krimosi, psihopate,. vec obicni porodicni ljudi i u miru uzorni gradjani - ste je samo po sebi dokaz standarda gdje je crta izmedju zla i dobra, pravednog i nepravednog, ljudskog i neljudskog - identican sa nacizmom.
Zato nemoj mijesati stvari koje nisu iste i igrace koji nisu isti. otvori drugu temu o bosnjackom prljavom vesu - ali ovdje govorimo o srpskoj mitomaniji koja je u rangu sa nacizmom XX og vijeka.
-
oglo
#87 Re: SRPSKA MITOMANIJA
to mozes ti i sejfudin tokic ,samo bi ga ja pitao da li kulin ban kao jedan od najvecih i najbitnijih bosnjana koji je ponos BIH,podoban da bude bosnjak u onom smislu sta taj termin danas predstavlja i kojeg propagiraju u kampanji za popis.Ako si ikad vidio povelju zances zasto pitam.Havatar wrote:Mogu posto sto je takvo stvarno stanje i tebi moze da se ne svidja ali to je druga stvar.oglo wrote:kakva ba mitomanija ,ne mozes poistovjetiti termin bosnjaka iz srednjovjekovne bosne sa danasnjim terminom bosnjaka,jer nacija su smislu sta ona danas predstavlja nastaje i razvija se kasnije onim sto termin bosnjak danas predstavlja.
Srpska i hrvatska mitomanija je samo starija i duze traje,i postaje izlizana,ali kako je krenula bosnjacka stice ih uskoro.
Last edited by oglo on 24/09/2013 20:58, edited 1 time in total.
-
HARIS96
#88 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Nebeska Srbija je jedan od ključnih mitova srpske nacionalne mitologije.
Nebeska Srbija predstavlja neku vrstu nebeskog carstva u koje nakon smrti odlaze pobožni Srbi. Povezana je sa verovanjima kosovkog kulta, da svako ko da život za veru i za Kosovo, poput Obilića i Lazara, postaje stanovnik nebeske Srbije.
Termin je nastao u krugovima Srpske pravoslavne crkve, varijacijom biblijskog pojma Carstvo nebesko. Vremenom je ovaj pojam prešao u političku upotrebu, te se često koristi u kritici srpskog nacionalizma.
Za pojam nebeske Srbije se vezuje i sintagma o Srbima kao nebeskom narodu, koja je tokom 1990-ih korištena u svrhe ratne propagande.
Kako neko može vjerovati u ove bajke ?
Nebeska Srbija predstavlja neku vrstu nebeskog carstva u koje nakon smrti odlaze pobožni Srbi. Povezana je sa verovanjima kosovkog kulta, da svako ko da život za veru i za Kosovo, poput Obilića i Lazara, postaje stanovnik nebeske Srbije.
Termin je nastao u krugovima Srpske pravoslavne crkve, varijacijom biblijskog pojma Carstvo nebesko. Vremenom je ovaj pojam prešao u političku upotrebu, te se često koristi u kritici srpskog nacionalizma.
Za pojam nebeske Srbije se vezuje i sintagma o Srbima kao nebeskom narodu, koja je tokom 1990-ih korištena u svrhe ratne propagande.
Kako neko može vjerovati u ove bajke ?
-
ulciscorr
#89 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Znaci religija ti je jedini argument?oglo wrote:to mozes ti i sejfudin tokic ,samo bi ga ja pitao da li kulin ban kao jedan od najvecih i najbitnijih bosnjana koji je ponos BIH,podoban da bude bosnjak u onom smislu sta taj termin danas predstavlja i kojeg propagiraju u kampanji za popis. Ako si ikad vidio povelju zances zasto pitam.
Jeste, srednjevijekovni Bosnjaci nisu bili muslimani... i sta sad? Sta je tvoj zakljucak?
- Havatar
#90 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Podoban je posto se i on kao i danasnji Bosnjaci borio protiv agresora i nije mu cilj bio da Bosna bude dio velike Hrvatske ili Srbije.oglo wrote:to mozes ti i sejfudin tokic ,samo bi ga ja pitao da li kulin ban kao jedan od najvecih i najbitnijih bosnjana koji je ponos BIH,podoban da bude bosnjak u onom smislu sta taj termin danas predstavlja i kojeg propagiraju u kampanji za popis.Ako si ikad vidio povelju zances zasto pitam.Havatar wrote:Mogu posto sto je takvo stvarno stanje i tebi moze da se ne svidja ali to je druga stvar.oglo wrote:kakva ba mitomanija ,ne mozes poistovjetiti termin bosnjaka iz srednjovjekovne bosne sa danasnjim terminom bosnjaka,jer nacija su smislu sta ona danas predstavlja nastaje i razvija se kasnije onim sto termin bosnjak danas predstavlja.
-
oglo
#91 Re: SRPSKA MITOMANIJA
zakljucak je to da su odredjeni politicki krugovi uradili isto ono sto je hrvatsak i srpska propaganda uradila to mnogo prije privatizovali odredjnu religiju njenu kulturu i stovorili nacionalni identitt to je isto uradjeno u sarajevu 1993.
za havatara sigurono se borio za bosnjacku drzavu danasnjih bosnjaka,i podobnosti u skaldu stim,samo se slucajno nije uklapao u ono sto taj pojam danas predstavlja
http://doznajemo.com/2012/09/18/tuzla-n ... kom-parku/
za havatara sigurono se borio za bosnjacku drzavu danasnjih bosnjaka,i podobnosti u skaldu stim,samo se slucajno nije uklapao u ono sto taj pojam danas predstavlja
http://doznajemo.com/2012/09/18/tuzla-n ... kom-parku/
Last edited by oglo on 24/09/2013 21:07, edited 2 times in total.
-
Yug
#92 Re: SRPSKA MITOMANIJA
oglo@
ako neko zeli da uzme identitet srednjovjekovnih naroda tu se nista ne moze.U ovom slucaju to su bosanski muslimani.Pa i Srbi i Hrvati su uzeli identitet Srba i Hrvata iz 7 vijeka kada su se formirale nacije u 19 vijeku.Poslije toliko demografskih pomjeranja tesko da i danasnji Srbi i Hrvati imaju slicnosti sa onim narodom koji se doselio u 7 vijeku.
ako neko zeli da uzme identitet srednjovjekovnih naroda tu se nista ne moze.U ovom slucaju to su bosanski muslimani.Pa i Srbi i Hrvati su uzeli identitet Srba i Hrvata iz 7 vijeka kada su se formirale nacije u 19 vijeku.Poslije toliko demografskih pomjeranja tesko da i danasnji Srbi i Hrvati imaju slicnosti sa onim narodom koji se doselio u 7 vijeku.
- Havatar
#93 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Pa naravno se da se borio da Bosna bude zemlja njegovih potomaka i potomaka srednjovjekovnih Bosnjaka sigurno se nije borio da bi bila srpska ili hrvatska zemljaoglo wrote:zakljucak je to da su odredjeni politicki krugovi uradili isto ono sto je hrvatsak i srpska propaganda uradila to mnogo prije privatizovali odredjnu religiju njenu kulturu i stovorili nacionalni identitt to je isto uradjeno u sarajevu 1993.
za havatara sigurono se borio za bosnjacku drzavu danasnjih bosnjaka,i podobnosti u skaldu stim.
-
oglo
#94 Re: SRPSKA MITOMANIJA
pa ako je stvar forme nije problem krojicemo historiju kakva nam u datom trenutku odgovara,sto to nema veze sa realnim stanjem manje je vazno,i oblacicemo je kao dres,kad mogu oni mozemo i mi.I onako je ovdje najneizvjesnija historijaYug wrote:oglo@
-
Yug
#95 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Havatar u 16 i 17 vijeku svaki musliman bi ti u Bosni odsjekao ruku ako bi spomenuo bosanske kraljeve i Kulina Bana i Tvrtka itd.Havatar wrote:Pa naravno se da se borio da Bosna bude zemlja njegovih potomaka i potomaka srednjovjekovnih Bosnjaka sigurno se nije borio da bi bila srpska ili hrvatska zemljaoglo wrote:zakljucak je to da su odredjeni politicki krugovi uradili isto ono sto je hrvatsak i srpska propaganda uradila to mnogo prije privatizovali odredjnu religiju njenu kulturu i stovorili nacionalni identitt to je isto uradjeno u sarajevu 1993.
za havatara sigurono se borio za bosnjacku drzavu danasnjih bosnjaka,i podobnosti u skaldu stim.
-
Yug
#96 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Ah,sta mozes druze,kad je bal nek je maskembal.Ocito nismo bas mudri da stvorimo mocnu naciju JUGOSLOVENA kao sto su to uradila npr. Germanska ili Talijanska plemena itd.oglo wrote:pa ako je stvar forme nije problem krojicemo historiju kakva nam u datom trenutku odgovara,sto to nema veze sa realnim stanjem manje je vazno,i oblacicemo je kao dres,kad mogu oni mozemo i mi.I onako je ovdje najneizvjesnija historijaYug wrote:oglo@
-
kowalski1
#97 Re: SRPSKA MITOMANIJA
ti si ovdje nabacao puno stvari, ali hajde da pokušam da odgovorim.hAZNADAR wrote:Tema je srpska mitomanija a ne opca mitomanija na Balkanu. Pored toga sto je stavljanje Bosnjana, Bogumila i stecaka u istu ravan sa srpskom mitomanijom pretjerano i neosnovano.kowalski1 wrote:ulciscorr@ bitno je da se ne upadne u zamku, jer se i ovdje non-stop generalizira. znači, ne srbi, već razni kvazi i nadri "naučnici" i političari. mit je po pravilu konstrukt jednog čovjeka ili više njih koji se poslije reproducira. nažalost ovaj prostor je jako pogodan za tako nešto. zapravo, odgovarati na mitove po principu "svi su oni isti" je ista vrsta mitomanije.
moja osnovna teza je da ne postoji srpska-hrvatska-bošnajčka mitomanija, već pojedinci koji manipuliraju mitovima. već sam gore napisao da mit kao takav nije negativna stvar, već kad ga neko iz istorije vadi i politički zloupotrebljava.
slažem se da u srbiji ima puno više proizvođača mitova, produkcija je obimnija, teme su šire, ali suštinski se radi o istoj stvari - prilagođavanje prošlosti za svoje političke potrebe. u suštini to postoji u svakom narodu, negdje više negdje manje, u većim narodima uvijek više - irci su npr. poznati po fabrikovanju tih stvari, ali recept je uvijek isti.
ti opet govoriš u kategoriji naroda što je vrlo pogrešno: upravo je želja mitomana da govore u ime naroda, zapravo, da ga poistovjete sa narodom.
ovo ostalo što si napisao upada u kategoriju ratnog stanja i ratne propagande; kako se zajednice ponašaju u ratu, kako se odnose prema drugima i kako jedna strana gleda na drugu. u svemu tome naravno sastavni dio jeste mitomanija, ali tu već ulazimo u drugu temu.
- Havatar
#98 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Sigurno , zato je i ostala narodna poslovica " Od Kulina bana i dobrijeh dana" u narodnom sjecanju posto su muslimani bili protiv bosanskih kraljevaYug wrote:Havatar u 16 i 17 vijeku svaki musliman bi ti u Bosni odsjekao ruku ako bi spomenuo bosanske kraljeve i Kulina Bana i Tvrtka itd.Havatar wrote:Pa naravno se da se borio da Bosna bude zemlja njegovih potomaka i potomaka srednjovjekovnih Bosnjaka sigurno se nije borio da bi bila srpska ili hrvatska zemljaoglo wrote:zakljucak je to da su odredjeni politicki krugovi uradili isto ono sto je hrvatsak i srpska propaganda uradila to mnogo prije privatizovali odredjnu religiju njenu kulturu i stovorili nacionalni identitt to je isto uradjeno u sarajevu 1993.
- res publica
#99 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Sve je to lijepo, ali da bi se stvari bolje razumjele trebalo bi da se objasni šta je to uopšte manija? pa kasnije i šta je mitomanija?!hAZNADAR wrote:Pretjerano je temu o srpskoj mitimaniji poceti sa nekim nadrihistoricarem Dereticem u cija pretjerivanja cak i mnogi mitomani ne vjeruju. Srpskoj mitomaniji ne trebaju anticke Srbije, otkrica Amerike,... oni su sasvim zadovoljni mitovima o srpskoj Bosni, Bosnjacima kao bivsim Srbima, srpskom jeziku kao jedinom ili osnovom,...
Mitomanija je odavno opci standard u kojeg svi vjeruju. U ovom trenutku u Banjaluci - velika vecina - i staro i mlado i obrazovano i neobrazovano, i ekstremno i tolerantno,... vjeruje u sledece nebuloze koje su osnove srpske mitomanije.
- Srbi preci Bosnjaka i vecine Hrvata - jer su kao naseljavali pola Balkana.
- Kraljevina Bosna, Kotromanici - ma samo zapadna Srbija i sve Srbi.
- Slabi, maloumni, malodusni, retardirani,.. itd. Srbi se poturcise(primise islam), i tako se srpski korpus malo genetski procisti a nastadose Bosnjaci.
- Bosnjaci dakle nisu narod u rangu sa Srbima posto nemaju historiju, kulturu, jezik,.. i samo su produkt jedne stare okupacije.
- Srpski jezik je jedini ili osnova svih jer slici i svi se razumijemo,..
- i najvaznije u svemu ovome - Bosnjaci sve to znaju a ne smiju javno da priznaju jer istina boli, i mrze Srbe samo zato sto su bolji, ljepsi, kuratiji, hrabriji, kulturniji, moderniji,.. i sto ih podsjecaju na neslavno porijeklo.
Nije nikakva zahebancija - ovo je stvarno istina i mitomani u to vjeruju. U ovom momentu neki mitoman koji cita ove redove vjeruje da ja "znam za srpsko porijeklo i vjerujem u to" ali izmisljam nesto drugo da bi prikrio bolnu istinu. Toliko je vjerovanje jako da ih mozes kupiti za bilo kakvu cijenu. Primjer je Kusturica sa svojim nastupom.
Kakav Deretic, iako je tip haza budala - i to je opet visa nauka za mitomane - osnova mitomanije su standardi koje i vlast i skolstvo, mediji u RS neprekidno napucavaju - a najbolje se pokazuju u knjizi i filmu Noz. Evo par isjecaka.
O porijeklu Bosnjaka u ovom isjecku koji opisuje mentalni sklop mitomana gdje je ubijedjen da su u proslosti islam primili samo ili iskljucivo Srbi.
U ovom isjecku propaganda na nivou retarda - ali ubijedjenost da se slicnost jezika samo objasnjava srpskim porijeklom i prefiksom, a nikako bosanskim, hrvaskim.
Kome su god ovi isjecci logicni i imaju smisla - taj je ili srpski mitoman ili ovca ako nije Srbin.
Ovaj post zavrsavam komentarima sa Nezavisnih.
http://www.nezavisne.com/nauka-tehnolog ... 10430.html
"VIDI SE NA VASIM KOMENTARIMA KOLIKO STE ZAVIDNI NAMA SRBIMA NA NASOJ ISTORIJI PROSLOSTI JEZIKU PISMU.SVE TO NABROJANO VI NEMATE ZATO SMO VAM TRN U OKU;NAJBOLJE ZA VAS DASE VRATITTE SVOJOJ VJERI I IMACTE SVE ZAJEDNICKU ISTORIJU PISMO VJERU NACIJU I CRKVU.ALI PROBLEM JE U TOOME STO VI HOCETE DA BUDETE SVE SEM ONOGA STO USTVARI JESTE DA STE NEKADA BILI SRBI;A SADA SE ODRICETE SVEGA SRPSKOG
mali kurs istorije za hrvate,bosnjake i ostale nacije koje okupator i vatikan izmisli;
u svakom slucaju niste vi bosnjaci a ni hrvati.Vi ste otpali od nas zato nas toliko i mrzite, a dubini duse ste ljubomorni i zavidni nama srbima,na jeziku istoriji kulturi naucnicima piscima itd.
"
Manija je opsesija nekom idejom, pojavom, osjećanjem, pričom i sl. koja se manifestuje kroz odgovarjuće ponašanje, ponašanje u skladu sa predmetom opsesije. To ponašanje je najčešće čudačko ili ludačko i odstupa od konvencionalnog.
Npr. opsesija seksom proizvodi seksualne manijake, a prepoznaju se po nekontrolisanom spopadanju žena, virenjem kroz ključaonicu, lijepljenjem golišavih slika po zidu, lascivnim komentarima i sl.
Tako opsesija mitovima i ponašanje u skladu sa mitskim poukama u svakodnevnom životu, u kome te mitske priče faktiči određujunačin života, prozivoti mitomanijake ili mitomane.
U politici ima mnogo mitova, koji su po svojoj prirodi mješavina realne istorije i fikcije, pa bi politički mitoman bio onaj ko politiki djeluje u skladu sa poukama mita.
Pitanje je da li Srbi djeluju u skladu sa onim što priča Deretić? Pošt govorimo o mitomaniji koja pogađa cijelu naciju onda bi nacijonalne institucije, prije svih država, trebalo da djeluju u skladu sa mitskom pričom, da bi postojao uslov da se Srbi nazovu mitomanima.
Ali ja ne primjetih da srpsko ministarstvo kulture objašnjava Norvežanima da im je jezik nastao od srpskog. Ne vidim da je u udžbenicima uvedena priča da su Srbi nastali prije ameba. U crkvi se ne propovijeda da su Srbi bili prije Adama. Itd...
A i ovi navodni srpski mitovi o Bošnjacima i Hrvatima, njihovim jezicima i porijeklu ne proizvode nikakve akcije prema tim narodima, kako bi isti bili (re)integrisani u sistem mitskih priča.
Dakle, postoje politički stavovi, priče, teorije, ideje itd. u srpskom narodu o Bošnjacima i Hrvatima, ali da bi se Srbi mogli nazivati mitomanima, trebali bi identifikovati ponašanje, konkretnu akciju koja je u skladu sa tim mitskim elementima a koju sprovodi neki predstavnik Srba kao koletkiva. Toga na prosto nema. Što znači da barem manije nema, ako već ima mitova.
Tako da Deretićeve priče, kao i razne teorije (realne, manje realne, sulude...) o porijeklu Bošnjaka, Hrvata, njhovih jezika i sl. nisu izraz mitomanije. To su prosto teorije u koje neko vjeruje ili ne vjeruje. Kao kad je riječ o Darvinovoj teoriji.
-
Yug
#100 Re: SRPSKA MITOMANIJA
Pa moguce havatar ali kod hriscana.Citaj malo vise