Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tetaissa

#76 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by tetaissa »

P308 wrote:Zadnjih dana cesto sretnem zenu koja trrazi pare za benzin.

EDIT: @tek vidim starii je pisao o istom. Meni rece treba joj da prevozi nekog bolesnog u bolnicu :-)
KOsa svezana u rep? Zubi onako... čudni? :D Ja je srela kod Alte. Nosi ključeve auta i kaže mora po dijete u školu, sva uspaničena. I dam joj pare. Drugi put, opet Alta, ista priča. Ja samo prođem. Kad nisam tad sebi šamar opalila, neću nikad.

Čiko što prodaje hemijske udavi. Gdje god sjednem on se pojavi... al ajd, makar prodaje.
MOSALJOZE

#77 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by MOSALJOZE »

tetaissa wrote:

EDIT: @tek vidim starii je pisao o istom. Meni rece treba joj da prevozi nekog bolesnog u bolnicu :-)
KOsa svezana u rep? Zubi onako... čudni? :D Ja je srela kod Alte. Nosi ključeve auta i kaže mora po dijete u školu, sva uspaničena. I dam joj pare. Drugi put, opet Alta, ista priča. Ja samo prođem. Kad nisam tad sebi šamar opalila, neću nikad.

Čiko što prodaje hemijske udavi. Gdje god sjednem on se pojavi... al ajd, makar prodaje.
Danas takodjer u krugu KCUS isti opis dakle sve tako trazi pare za benzin treba da dovuče majku iz Rakovice -.-Droga ništa drugo.Ja vala više poštujem i prije ću dati nekome ko se iole trudi nešto prodaje,pokušava,a ne prodaje neku glupu priču,a postoje naivni ljudi.
nino90

#78 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by nino90 »

Najgori su oni sto ne popustaju, imas li pola marke marku, ma ajde ajde, daj daj. Popizdim dodje mi da mu samar spucam, a uglavnom djeca neka bjez gdje ces djecu tuci
Lakat Jebić

#79 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Lakat Jebić »

mk ultra wrote:jezik u grlo u sred čaršije... FTW

kad se samo sjetim, prije 3-4 godine, kod svjetlosti dok jos nije bio Adidas shop nii onaj kafic, donio cigo vrecu kupusa i riba - prodaje ono govno sto guli mrkvu i riba usput :lol:
SJECKO-RECKO :lol: :lol: :lol:
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#80 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by UltrasNaBaterije »

Ima lik na Socijalnom, parking prekoputa Hitne, koji traži pare za benzin, znači zaustavlja ljude na trotoaru i onda im prodaje priču, kao možeš i ti sa njim do benzinske, treba mu 3-4 litra, tj. prvo traži cvaju, onda spusti na cenera i na kraju daj šta imaš.

Tu stalno prolazim i nisam vjerovao dok mi prijatelj nije ispricao i on mu dao kao cenera jer je lik fakat uvjerljiv i treba mu da djecu dovuce nesto mu je smutio. A ovaj moj haver dobar ko hljeb još Ramazan bio i da mu pare eto kao sevap je. Kad prolazi on možda nakon mjesec i po, i isti lik mu prodaje istu priču, valjda ga zaboravio :shock: :D :D . Kao samo mu je reko 'Jel te sramota?' i okreno se.

Elem, nebi ja ovo ništa ni pisao, da se i meni neku noć nije isto desilo. :lol: Vraćam se kući oko pola 11 kad on izlijeće standardno, a meni u glavi jaranova priča samo. I znači šablon je potpuno isti, ko da čita iz nekog bukvara. Tužna faca, 'paša , pomozi, molim te trebam dovuć dijete iz Briješća', onda možeš i ti sa mnom nije problem i tako. Još me ono kao dirnu za rame, poludio sam rekoh nemoj me dirat slomiću ti noge, nisam ti ja buraz jesi čuo levatu jedan i sad čekam njegovu reakciju. Samo se okrenu stavi one neke ključeve u džep i ode. Majkemi takve je sevap namarisat, bilo me malo i hastra da odozdo iz mraka neće izletit kakve ciganije zbog moje reakcije, jer mu je auto navodno parkirano na donjem parkingu u mraku.

Šta ćeš, ja vjerujem da se žene i djevojke, pa i neki muški malo i prepadnu pa mu i daju pare iz straha kad te ovako spopadne iz vedra neba izleti sa nekom ofirnom pričom i samo čekaš da izvadi nož ili nešto. Eto samo da znate i za njega :D
bogumila

#81 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by bogumila »

cestitke - njima kazem da otvore hum.broj pa cu nazvat

sajbe - ako ih vidim produzim semafor dalje, jednom mi pokuso razbit retrovizor jer nije dobio pare, drugi put pokuso odvalit brisac

dedo u uniformi - na ruci mu grb federacije. u kojoj je on imaginarnoj vojsci bio

djeca - fol treba im za hranu. nek idu u dnevni centar (kad ga je vec medj.zajednica otvorila - najgluplji potez stoljeca)

kad pozvone na vrata kazem ok haj operi haustor dacu ti cener. nestanu ko u zvjezdanim stazama.

ona bez noge - ona je jos najbolja, ne pegla te. stoji tamo pa ako hos daj ako nes nikom nista

ova za benzin - ta me jos nije potrefila, hvala na upozorenju

ubacujem u one kasice od merhameta, zovem brojeve za donacije, skupljam robu i hranu kad je kakva akcija, placam zekat. ostalo me ne zanima i ne dajem nikom ni banke.
art vandeley

#82 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by art vandeley »

Meni danas prilazi momak i trazi marku ...ja hajd zavucem u dzep i imam sitna 30 kf i dajem mu kad nece, hoce marku treba mu za hljeba, da nahrani bracu i sestre itd... bla bla... kazem mu pa dobit ces jos od nekog 20 kf, od nekog 10 i eto hljeba... Jok on uporan sa pricom, gladni ono ovo...kazem ja njemu hajd uredu, hajmo mi ovdje u najblizu pekaru kupit cu ti ja 2 hljeba... jok, hoce on da sebi kupi, nije nesposoban. Ja mu kazem 3 hljeba cu ti uzeti (i zaista bih uzeo) a on mi u lice opsova hljeb i ode :roll: :run:
P308

#83 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by P308 »

tetaissa wrote:

Jeste, ta...Zadnja dva-tri dana sam je vidjao ispred Mercatora na Socijalnom i reko svaki dan ti fali za 3l benzina i kaze da danima skuplja da bi mogla odvesti nekoga u bolnicu :-?

Inace ima jedna fina nana sjedi ispred Raiffeisen banke preko puta Katedrale i nikada ne prosi vec prodaje ruze koje su ubrane u vrtu (vjerovatno njenom). :(
Jara

#84 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Jara »

vitamini wrote:uhhh... ima onaj jedan sto hoda gradom (stariji , izgleda kao Rom, prljav, slabije vidi) i mlatara rukom, ali bas ono zamahne puni krug. vidjela sam par puta da tako i udari nekoga slucajno (ili ne), a mene je jednom ogrebao po ruci pored Vatre :shock: Pa ne znam dokle ovo vise, ovo je nasilje nad gradjanima... Ne vidim neko poboljsanje po pitanju prosjecenja u skorije vrijeme.... Tuga u sta nam se grad pretvorio :sad:
Je l' to onaj što se prolaznicima unosi u lice i mlatara rukama udarajući se u čelo? :-) :run:
fixer

#85 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by fixer »

Niste vi nabasali na jednu zenu. Ona je bas pro. :D Tri dana sam se lose osjecao zbog nje. Kad sam je ponovo sreo i kad je pocela sa istom pricom, jebo sam sebi majku glupu. Uglavnom prica ide da joj je muz bolestan, i da njoj pare trebaju i da prodaje neke stvari i moli te da kupis njenu neku kosulju. To je kao danas, sa jednom zenskom majicom, odlucila da proda. Zena ne trazi pare, nego te kumi da pokusas da probas tu kosulju. Na kraju se svede na to da joj das pare, a ona koliki je pro i dalje te moli da uzmes kosulju. :izet: :D
MOSALJOZE

#86 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by MOSALJOZE »

Jara wrote:
vitamini wrote:uhhh... ima onaj jedan sto hoda gradom (stariji , izgleda kao Rom, prljav, slabije vidi) i mlatara rukom, ali bas ono zamahne puni krug. vidjela sam par puta da tako i udari nekoga slucajno (ili ne), a mene je jednom ogrebao po ruci pored Vatre :shock: Pa ne znam dokle ovo vise, ovo je nasilje nad gradjanima... Ne vidim neko poboljsanje po pitanju prosjecenja u skorije vrijeme.... Tuga u sta nam se grad pretvorio :sad:
Je l' to onaj što se prolaznicima unosi u lice i mlatara rukama udarajući se u čelo? :-) :run:
Da bude često na Skenderiji.
GaRGa

#87 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by GaRGa »

kako me samo nervira ova nova basta kod trznice gdje je prije optika bila... ne mozes vise proc od stoke sto se sunca po ferhadiji... treba pocet bombe bacat po onim bastama da im se ogadi sjedit tamo...
hopcup

#88 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by hopcup »

GaRGa wrote:kako me samo nervira ova nova basta kod trznice gdje je prije optika bila... ne mozes vise proc od stoke sto se sunca po ferhadiji... treba pocet bombe bacat po onim bastama da im se ogadi sjedit tamo...
Image
zippoo87

#89 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by zippoo87 »

prosjaci su generalni problem u cijeloj BiH,ne samo u sasajevu
isto i nasom carsijom je nemoguce proci od tih raznoraznih "prodavaca" cestitiki,onih sa kutijama za pomoc,od roma i koga sve ne

obicni policajci su nemocni ovdje,ovdje treba napraviti istragu i pohapsiti one sto kontrolisu to prosjacenje,kada njih ne bude,nece biti ni ovih najnizih u lancu

btw.kod mene skoro svaki dan dodje makar jedan prosjak,radnja mi kraj puta i na pocetku sam nekima i davao ali vise ne dam ni feninga nikome
dajem onom kome ja hocu,posaljem na humanitarni broj i na taj nacin,ovako kes u ruke vise ne dam

trebali bi i ostali sto daju presati sa tim,posebno jer su skoro svi svjesni da ti iznosi ne idu u prave ruke
Tomos

#90 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Tomos »

Moraš bježat zaobilaziti ulice to zasreću oni moderni prosjaci nudeći kojekakve knjižurine i to napasno sve izgleda kao da ti otimaju pare, to je više ne izdrživo, pored ovoga paščadi pun đavo kao da sam u nekoj šumi, još kad ovce sad budu, ma milina će biti.
Ramzess Veliki

#91 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Ramzess Veliki »

P308 wrote:
tetaissa wrote:

Jeste, ta...Zadnja dva-tri dana sam je vidjao ispred Mercatora na Socijalnom i reko svaki dan ti fali za 3l benzina i kaze da danima skuplja da bi mogla odvesti nekoga u bolnicu :-?
Bude i u Koševskoj klinici ... traži za dva litra benzina. Ja je samo pogledao ... :roll:
Inače ne dajem nikome na ulici i ni na kakvu foru.
Kona__

#92 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Kona__ »

Prpa.ba wrote:Za ocekivati je da se biznis prosjacenja i humanitarnih akcija razvije u drustvu koje svoju savjest zbog drustvene inertnosti sapire udjeljivanjem sadake koja je poprimila nadnaravne razmjere. Drzava ima sasvim dovoljno novca i za razne unesrecene porodice, i za narkomane, i za djecu sa posebnim potrebama.. svi taj novac placamo na razne nacine, te postoji citav sistem koji bi se sa svim tim problemima trebao obracunavati - sistematski. Ako ta rijec vise uopce postoji u ovoj drzavi.

Naravno, Bosna ne bi bila Bosna kada se porez ne bi posmatrao cisto kao reket koji placamo feudalcima zato sto zivimo i radimo na njihovoj zemlji, pa onda nije ni problematican namet na pamet kojim se udjeljuje 2 KM/poziv za razne transplantacije i spasavanje zivota u ad hoc humanitarnim akcijama, a ni pola marke malom cigi za kiflu. I vuk sit, i ovce na broju. Narod ima osjecaj da je rijesio nesto iz svoje fotelje bez da se zamjerio feudalcu, a trosak je samo par desetaka maraka mjesecno, nakon sto je vec platio harac koji samo nominalno sluzi u iste te svrhe. To sto se time podrzava djeciji rad, sto se daju sanse za izljecenje djeci sa najboljom medijskom promocijom - najjadnijim izgledom na TV showu "Humanitarnu akciju mozes dobiti ti!", to sto makroi uzimaju procente od svake te transakcije, to cemo ostaviti za neko bolje vrijeme. :thumbup:
U sridu :thumbup:
Shon Phon

#93 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Shon Phon »

Ja sam davno odlucio da na ulici necu nikome dati ni marke, bez obzira sta pricao i trazio, to je jednostavno tako, jer smo svi svjedoci kakvih sve njihovih prica ima. Sazali se covjek na tu pricu, iako zna da nije istinita, zato je lakse to sve zaobici. Posljednji put kada sam nekome nesto dao je bilo na autobuskoj stanici, dosle meni neke stvari busom i ja trebam da ih odnesem do auta, a toga gomila. Kaze mali Cigo pomoci cu ti ja, a ti mi kupi da jedem. Rekoh dogovoreno, mi to odradimo i fino u onu radnjicu kupim mu sendvic, sok, cokoladu.
Neko je pitao za one nane sto prose, znam da ih dobar dio dolazi iz Kaknja sto busom, sto vozom, nanu kod City puba je nekad dovlacio Mercedes, tako da... Spomenuta je i ona teta sto prodaje ruze, nju sam znao vidjeti na ostrvu izmedju dvije ceste kod Holidaya da tu bere ruze... A ovih raznih sto ne prestaju sa istom pricom vec godinama, kako im treba za benzin, lijekove, kopiranje i sl, te sad ove sto prodaju cestitke samo ignorisem....
petunija

#94 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by petunija »

Danima već razmišljam da otvorim ovakvu temu, neka se neko sjetio :sax:
I meni je zlo proći Titovom/Ferhadijom zbog njih, neki dan sam čekala prijateljicu pred BBI, kad dolijeće ona sa čestitkama, ne smiješ se više ni zaustaviti, odmah te zaskaču. Stvarno fuj.
I dobro je neko rekao, kad im se prestane davati i oni će nestati sa ulica
Truetotrue

#95 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Truetotrue »

sema911s wrote:sory drug al ovo vise nije nas grad,., :(
Da covjek povrati od ovih komunjara sto svojataju gradove…. Po cemu je to tvoj grad? Ko si ti covjece? Sta si to ti nesto posebno pa se osjecas da je to tvoj grad? Imas nekretninu u njemu bas kao i onaj iz Foce, sto je kupio nekretninu. Mani se bolan tog ispranog komunjarskog razmisljanja i silovanja gradova.
djes_ba

#96 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by djes_ba »

svasta covjek nauci
nedavno u basti u akvarijusu kad dodje covjek prvo pita jel treba kome cistiti ,nesto kpati kad je cuo da netreba onda pita jarana hocers kuptii kutiju cigara koju mu je neko dao a on nepusi fale samo dvije tri cigare,treba mu da kupi........,nesto
kasnije sam cuo od druga ista situacija isti frajer
DaysleepeR

#97 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by DaysleepeR »

ljudi, handri vas taj "sevap" pravo. davanjem para prosjacima raznoraznim ga sigurno nećete zaradit, bio ramazan ili ne samo se čovjek može ogriješit. ja ne dam nikom ništa, makar me neko pitao za cigaru a meni ista gorila u ruci. nisam jednom rekao nemam - ne pušim.
detroit-mercy

#98 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by detroit-mercy »

samke.il wrote:Zaista neznam da li je bila ova tema na forumu ili ne ali ja je nisam vidjeo. Inace sam rodjeni sarajlija i zivim u centru sarajeva svoj cijeli zivot. Inace skoro svaki dan prolazim ferhadijom sto zbog posla, sto zbog kahvenisanja, sto zbog fakulteta.

Znam da su oduvijek na Ferhadiji i Titovoj bili prosjaci tu i tamo, ali ovo u zadnjih dvije tri godine je prevrsilo svaku mjeru mog strpljenja, ja vise ovo izdrzati ne mogu, ja neznam koliko ste primjetili ali u zadnjih par godina se broj prosjaka povecao sigurno nekoliko puta, hajde dobro njih i mogu shvatiti ali jos najgore od svega toga su mi ovi sto te vuku za rukav i zaustavljaju svakih 10 metara te prodaju neke cestitike, te prodaju neke markice, te traze za operaciju ovoga te traze za operaciju onoga, te neke dobrotvorne organizacije i organizacije slicnog tipa. Znaci bukvalno svakih deset metara dole od BBI-a pa sve gore do sebilja, kada bih svakome dao marku trebalo bi mi barem 100 KM svaki put kada izadjem samo njima da dam. Ja neznam da li to uopste netko kotrolira i da li trebaju neke dozvole da se uopste tako nesto moze "prodavati". Znam i svjestan sam krize u nasoj zemlji koja traje dugi niz godina i da ljudi zive sa velikim egzistencijalnim problemima, i zaista sam donedavno vrlo cesto davao tako prosjacima, ali ovo je prevrsilo svaku mjeru, da ne mogu proci ulicom da me ne zaustave barem 10 puta, stvarno mi je muka vise, zasto vlasti ne ucine nesto po tom pitanju, ipak se radi o glavnoj setackoj ulici i zoni ne samo u sarajevu vec i u Bosni, a da ne govorimo da je ovo nas glavni grad te sigurno ne ostavlja ni pozitivan dojam na turiste koji u sve vecem broju dolaze u nas grad.

Ali jos gore od svega toga je gdje velika vecina tog novca zavrsava, i u cijim dzepovima, duze vrijeme se pise i po medijima izlaze naslovi i price kako je to sve organizovano prosjecenje, ali jos gore od toga ove nazovimo ih humanitarne organizacije i udruzenja, sigurno jedan dio ali uvjeren sam manji i zavrsi kod onih kojima je zasita potreban ali takodjer sam i siguran da najveci dio ipak zavrsi u dzepovima lopova.

Stvarno mi je muka od ovoga vise i apelujem ovim putem ako itko cita od ljudi koji rade u pstini i kantonu da barem skrenu paznju, ili makar upozore na ovaj sve veci problem koji je sramota za nas grad.

MOLIM VAS OMOGUCITE MI DA KO COVJEK MOGU PROCI SVOJIM GRADOM I ULICOM, STO JE PREVISE PREVISE JE

ZABORAVIO SAM JOS RECI, DA EVO KAO STO RECE KOLEGA SA FORUMA Kosato, NE TREBA IM VISE DAVATI NISTA, BAS SAM JEDNOM APEL POLICIJE VIDJEO DA IM SE NE DAJE APSOLUTNO NISTA, JEDINO TAKO SE MOZDA MOZE NESTO URADITI.
Inace, nemoj davati :mrgreen: i rijesen problem :D .
gilla

#99 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by gilla »

Gori su kafici, da može postavilo bi stolove na sred ulice. Dobro sad će jesen, pa će malo popustiti a i raja ganja unutra.

Nikom vise ne dajem kes, sem bas kad vidim oronulu staricu, dam tu marku.
One sa čestitkama treba bičevati.
"hocete kupiti slikovnicu za 5KM"
"hocu kad dobijem djecu"
"mozete se vec poceti pripremati"
ako te pljunem

"cestitkaaaa ide u dobrotvorne svrhe" sta je to za vas
"hoces zaraditi cvaju il petobu"
"hocu"
"ajmo do mog auta"
izgubi se ko abdest

tek oni drzmani od 30 godina, ono prodaje cestitke
VenomousV

#100 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by VenomousV »

gilla wrote:Gori su kafici, da može postavilo bi stolove na sred ulice. Dobro sad će jesen, pa će malo popustiti a i raja ganja unutra.

Nikom vise ne dajem kes, sem bas kad vidim oronulu staricu, dam tu marku.
One sa čestitkama treba bičevati.
"hocete kupiti slikovnicu za 5KM"
"hocu kad dobijem djecu"
"mozete se vec poceti pripremati"
ako te pljunem

"cestitkaaaa ide u dobrotvorne svrhe" sta je to za vas
"hoces zaraditi cvaju il petobu"
"hocu"
"ajmo do mog auta"
izgubi se ko abdest

tek oni drzmani od 30 godina, ono prodaje cestitke
:lol: :lol: :lol: