Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Micaha

#76 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by Micaha »

A afera Maribor?
HTI

#77 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by HTI »

radostan dan wrote:
ultima_palabra wrote:Mene isto zanimaju one Šajberove godine... oduzimanje titule Vardaru i davanje Partizanu, proširivanje lige na 19 klubova, penal bodovi... sjećam se svega toga, ali kroz maglu.

Najveća prevara u povijesti našeg nogometa!

VIDEO: Najveća prevara u povijesti našeg nogometa!
Znate li što je 'Šajberovo kolo'? To vam je priča iz prvenstva bivše Jugoslavije, a tiče se najluđeg namještanja utakmica i beskrupuloznosti ljudi iz nogometnog miljea. Nažalost, u priči su sudjelovali i najslavniji hrvatski klubovi...

Naime, posljednje kolo prvenstva Jugoslavije u sezoni 1985/86 bilo je pretrpano neuobičajenim rezultatima, zapravo namještanjima utakmica, te je tadašnji „predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije“, Slavko Šajber doslovce cijelo kolo poništio i morale su se igrati nove utakmice.

Ti jugoslavenski prvoligaši odigrali su zaista tada skandalozno posljednje kolo, svi su se klubovi međusobno izdogovarali kome što odgovara i odigrali utakmice s pregrštom pogodaka i rezultatima koji su bili potrebni za plasman.

Nema nikakve sumnje da je u jugoslavenskom prvenstvu namještanja rezultata bilo i prije, zapravo uvijek, ali posljednje kolo te sezone bilo je odigrano ispod svih uzusa regularnosti.

Image

Objasnimo najprije u kraćim crtama što se dogodilo.
Partizan i Crvena zvezda su prije posljednjeg kola imali isti broj bodova, ali je Partizan imao za jedan gol bolju gol-razliku nasuprot Crvene zvezde. Partizan je na svom terenu u Beogradu igrao protiv Željezničara, a Crvena zvezda je gostovala u Sarajevu kod istoimenog prvoligaša.

Sve utakmice posljednjeg kola morale su početi istovremeno, no uprava Partizana je prije utakmice upriličila dugotrajnu svečanost, obilježavanje oproštaja svog nogometaša Zvonimira Varge, te je tako stekao bitnu vremensku distancu od sarajevske utakmice.

Pamti se da su golovi na te dvije utakmice, Partizan – Željezničar i Sarajevo – Crvena zvezda, padali kao na tekućoj vrpci, jedan za drugim. Kada bi Crvena zvezda dala gol u Sarajevu odmah bi Partizan dao gol u Beogradu, čuvajući taj jedan gol viška u gol-razlici. 'Zvezda' je postigla četiri gola, isto i Partizan koji je imao vremena čekati da vidi rezultat iz Sarajeva.

Svjedoci tvrde da je to bilo urnebesno. "Kad bi spiker na stadionu JNA u Beogradu izvijestio da je Crvena zvezda povela na Koševu, već bi u sljedećem napadu poveo i Partizan. Tako je bilo kod 1:0, 2:0, 3:0 i kod 4:0, konačnog rezultata na obje utakmice'", pričao je svjedok s tribina.

Rezime? Obje utakmice završene su sa 4:0 za beogradske klubove, i Partizan postao prvak. No, nisu to bile jedine namještene utakmice u tom posljednjem kolu. Dinamo, s trenerom Ćirom Blaževićem, kojem je trebala visoka pobjeda za odlazak u Kup UEFA-e, pobijedio je Vojvodinu čak sa 7:1 i to u Novom Sadu.

No, istovremeno je Hajduku trebala pobjeda protiv Dinama iz Vinkovaca na svom terenu, i ostvario ju je. Ali kako? Postigao je pet golova, a Vinkovčanima je dao da postignu tri! Zašto? Jer, bivšem Hajdukovom nogometašu Davoru Čopu u redovima vinkovačkog Dinama trebala su tri postignuta pogotka za naslov najboljeg strijelca Jugoslavije. Davor Čop je zabio sva tri gola Vinkovčana.

Nije to sve. OFK Beograd je u grčevitoj borbi za opstanak uspio pobijediti u Mostaru, ili mu je Velež pustio, nebitno sada. No, direktni konkurenti za opstanak odigrali su zanimljivih 5:5 (Budućnost i Sutjeska) i tako sa gol razlikom stekli prednost u odnosu na OFK Beograd. Kao i Čelik koji je pobijedio usred vrućeg terena u Prištini sa 3:2.

Gledatelji nedjeljnog kasnovečernjog 'Sportskog pregleda' smijali su se izmicanju igrača Priština pred napadačima Čelika u zadnjim minutama utakmice. OFK Beograd je tako ispao iz Prve lige.

Ove utakmice dočekane su u tadašnjoj jugoslavenskoj javnosti na – nož. Predsjednik Saveza, Slavko Šajber odlučio se na težak i hrabar potez. Najprije je sve momčadi zbog namještanja utakmica kaznio s oduzimanjem šest bodova u sljedećem prvenstvu.

Potom je poništio cijelo to zadnje kolo i donio odluku da se igraju nove utakmice. Svi su klubovi pristali na odigravanje novih utakmica, osim Partizana. Njegova utakmica, neodigrana, protiv Željezničara registrirana je 3:0 pobjedom za gostujuću momčad, a Crvena zvezda je, makar poražena u ponovljenoj utakmici sa Sarajevom osvojila - naslov.

Priča je trajala i dalje, naposljetku je Sud udruženog rada Srbije presudio da se naslov u toj sezoni ipak dodjeli Partizanu. Kao i onaj godinu dana kasnije, koji je osvojio Vardar u konkurenciji kažnjenih klubova sa šest bodova minusa, među kojima je bio i Partizan. Partizan je osvojio najviše bodova, no sa minus šest bodova kaznom Partizanu - Vardar je bio na prvom mjestu.

Sudski su ti bodovi vraćeni Partizanu kojem je tako osiguran naslov. Posljednje kolo jugoslavenskog nogometnog prvenstva 1985/86 ostalo je zabilježeno pod nazivom "šajberica". Naslušali smo se priča u hrvatskom nogometu da se više nikad neće ponavljati „manipulacije iz jugoslavenske lige“. Istrage i akcije Uskoka potvrđuju ipak nešto drugo.
M. Lešić
23.12.2011.

sarajevo je bilo zvezdi dužno, jer je godinu dana ranije zvezda glat izgubila na koševu u zadnjem kolu, i prvak je bilo sarajevo.
šta je željo otplaćivao, ne znam.
Ima tu malo i netacnih ili pomijesanih podataka. Npr. Ovo podvuceno. Utakmice Buducnost - Sutjeska 5:5 i Pristina - Celik 2:3 uopste nisu igrane iste sezone. Prva je bila u sezoni 85/86, a druga utakmica Pristina - Celik 2:3, igrana je u sezoni 87/88.
Dok se igrala utakmica Buducnost - Sutjeska 5:5 u isto vrijeme se igrala utakmica u Zenici Celik- Rijeka 1:1. Bio sam na juznoj tribini Bilinog Polja i sjecam se smijanja publike na svako javljanje rezultata iz Titograda. Jedan od komentara nekog momka koji je stajao pored mene je:" Al' djetici stimaju rezultat. Nisu morali bas toliko golova davati".
Utakmicu Pristina - Celik 2:3 sam pratio preko radia. (Bio sam tad u bivsoj JNA). Isto vece sam gledao Sportski Pregled i kmecanje Milojka Pantica o namjestanju utakmice u Pristini. :lol:
Kada se radi o izvodjenju penala nakon ne rijesenog rezultata, (mislim da je to pravilo uvedeno u sezoni 88/89), ako se dobro sjecam, najvise penala je izvedeno u utakmici Partizan -Celik 0:0 ili 1:1. Poslije 32 izvedena penala, Celik je osvojio bod iz te utakmice.
radostan dan

#78 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by radostan dan »

da u pravu si, tekst je autor izgleda pisao po sjećanju, ja nisam htio da mjenjam...
ultima_palabra

#79 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by ultima_palabra »

radostan dan wrote:
ultima_palabra wrote:Mene isto zanimaju one Šajberove godine... oduzimanje titule Vardaru i davanje Partizanu, proširivanje lige na 19 klubova, penal bodovi... sjećam se svega toga, ali kroz maglu.
elem, da bi se ublažile posljedice bruke iz prvenstva 85/86, i -repovi- istog u sezoni 86/87, daljeg namještanja i slično, a da bi se ojačala liga, njen kvalitet i samim tim reprezentacija, miljan miljanić donosi dvije extra odluke - daje punu podršku osimu kao selektoru iako pušimo za evropsko prvenstvo već na pola kvalifikacija, a u ligu uvodi pravilo da nema nerješenih rezultata, već se u slučaju istog izvode penali.
znači, pobjeda - 2 boda,
remi - penali, ko dobije na penale nosi bod, protivniku - mućak.
i vrlo brzo je ovaj sistem urodio plodom.
bilo je mnogo teže kalkulisati i predviđati šta kome, kad i koliko treba, gol razlika više nije imala značaj koji je imala ranije.
bilo je teško uvezati dva-tri para, dva-tri rezultata, na takav način da svi budu zadovoljni, narodski rečeno - da niko ne popuši.
rezultati su bili brzo vidljivi, a kulminacija je doživljena kroz kvalifikacije i samo svjetsko prvenstvo u italiji, kvalifikacije za ep, kao i podizanje nivoa klupskog fudbala kroz takmičenja u evropi.
Znači, misliš da je to bilo dobro? Znam da je tad bilo puno žalbi na to pravilo.

A šta je Maca Škrba donio tih penal bodova, to je čudo... prva moja utakmica na Grbavici, Dinamo mu nije mogao dati gol ni iz penala :mrgreen:
radostan dan

#80 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by radostan dan »

pa da, žalio se vrh i dno...velika četvorka i mala četvorka sa dna tabele (vječiti konvertiti, prva-druga liga).
što reče neko na ovoj temi, ovim pravilom se samo podebljalo pravilo da sa nekih terena bod ili dva možeš samo tenkom odnijeti.
sjećam se kad su se lomili dinamo i zvezda, par tih penal bodova je odlučilo prvanstvo, dal to bješe zadnji put kada je dinamo bio jesenji prvak, 1990?
apsolutno napredak...nisu htjeli da kopiraju engleze u tom trenutku i da prihvate 3 boda.
dobra stvar, bilo je masa -tvrdih- utakmica sa neizvjesnim krajem.
van Basten

#81 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by van Basten »

inače mie uvijek bilo interesantno koliko često su se dešavali dupli dueli Sarajevo vs Beograd u zadnjem kolu... možda i prečesto da bi bilo slučajno...
radostan dan

#82 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by radostan dan »

ma kakvi slučajno, to više ni ja ne vjerujem...
ono, kad smo bili klinci bez iskustva, u prvo vrijeme nismo obraćali pažnju, kasnije tumačili slučajnošću. ma kc slučajnost. :mrgreen:
ultima_palabra

#83 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by ultima_palabra »

Dobro, logično je da se sastaju u istom kolu... ali stalno u zadnjem kolu, baš i ne :D
radostan dan

#84 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by radostan dan »

primjetio sam da su na temi prisutni i malo stariji članovi, koji duže pamte, pa će oni dopuniti sledeće...

namještanje utakmica, ili hajde blaža varijanta - da se pripazi neko -, je bilo u isto vrijeme i mnogo teže i mnogo lakše nego danas.
paradoksalno, ali je tako.
prvo, nisi imao komunikaciju u svakom trenutku (mobilni, kladionice, dojave, faksovi i sl.).
drugo, nije se mogla završiti samo jedna utakmica, ili utakmice samo jednog tima. igranka je, zbog specifičnosti tadašnje države i njenog uređenja, morala podrazumjevati bar 3-4 tima, neki krug koji je morao biti zatvoren.
treće, namještanje - lažiranje nije nužno podrazumjevalo lovu. trebalo je naći caku na koju pojedinac ili neka grupa ljudi pada, naći nešto što oni žele, što im treba, a ne mogu do toga da dođu, ili ne smiju...
pa onda opet sve to (taj krug ljudi) uvezati. da li je to plac, vikendica, torba puna -črvenih-, profi kurave, napredak u lokalnoj organizaciji saveza komunista ili nešto deseto manje je bitno, fora je bila skenirati situaciju i naći interes svakog ponaosob i te interese pomitriti i povezati.
četvrto - zgražavanje širokih narodnih masa. moralo se to malo suptilnije raditi (ovo sa snimkom čelik-priština je vrijeme kada je već sve postalo ofirno, tako da nije primjer ovoga što pišem).
omega369

#85 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by omega369 »

vecina stimaljki u proslom sistemu svodila se na par utakmica u zadnjem kolu. medjutim, danas se tacno zna koji ce tim gdje pobjediti u sezoni, gdje ga 'cekaju' bodovi tako da se ovo dana ne moze porediti ni sa cim :wink:
radostan dan

#86 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by radostan dan »

danas smo mi -ošišane ovce -. paseš travu i blejiš. mogu da ti rade šta hoće. takvo stanje na tržištu, jbg.
prije se vlast ipak češala po glavi za neke stvari. tačno je da je sistem bio rigidniji, ali kako i prema kome?
vlasti je u interesu bila zadovoljna zajednica, što manje afera, što manje sumnji u ispravno socijalističko društvo i radnika samoupravljača.
skandali su se mogli dešavati na sjednicama politbiroa i ostalih ku-palaca, ali ne i na javno i ofirno.
zato je bilo teže.

a opet, bilo je i lakše...
kad se skupi dovoljan broj -glavonja-, zainteresovanih da -proguraju- nešto, to će biti tako, pa taman da se čitav svijet okrene naopako. ostaje samo stvar tehnike kako to da se izvede.
zato partizan jedne godine nije ispa iz lige (a trebao je), hajduk takođe (već pomenuto od strane nekog), zvezda i dinamo imaju bar par -političkih - titula, kao i prvopomenuti dvojac, posebno u prvim godinama njihovih formiranja, sarajevo nije smjelo ispasti po cijenu prisajedinjenja kube americi (jednom su tu glupost dozvolili sa željom i više nikad).
ultima_palabra

#87 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by ultima_palabra »

Pa Dinamo je imao samo 4 titule, ne znam koliko tu mjesta ima za političke.

I nije bila neka frka ako Željo ispadne (desilo se nekoliko puta), niti bi se našao neko da ga čupa... jednostavno ti usponi i padovi su u DNK kluba.
aveos

#88 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by aveos »

Image
Max Bunker

#89 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by Max Bunker »

Micaha wrote:A afera Maribor?
Mislim da je to vezano sa sudiju Jusufbegovica i neke bunde, koje je primio na ime mita :D

Ja sto znam da su Sarajevo i Crvena Zvezda stimali dobro i znam da je jedne sezone kada je Zeljeznicar sa Velezom igrao u Mostaru zadnje kolo, zavrsena pobjeda Zeljeznicara da bi ovi ostali u ligi i mislim da je bas neko iz uprave Sarajeva zvao Mostar, da se to izganja jer je vamo neki tal bio izmedju nas i Zeljeznicara kasnije ( inace, sve je bilo puno tih sema u fazonu, Sarajevo zamlo Zvezdu da nasteli Vardaru pa onda Sarajevo nasteli OFK Beogradu jer iz nekog razloga Zvezdi treba za nesto ta pobjeda Beograda ).

Sarajevo, ruku na srce, treba da se zahvali " fer i sportskoj " igri u ondasnjoj Prvoj Saveznoj ligi jer da nije tako, definitivno bi Velez a ne Sarajevo bio najtrofejniji i najveci klub iz BiH ( ljudima nema sta nema da nisu oduzeli i ukrali pa su cak i neki lakrdijaska pravila smisljali samo da bi im titulu oduzeli ).

P.S.

Sjecam se one emisije na Nikicem kada je pricao kada je Zeljeznicar nastelio neku utakmicu ( Pristina ja mislim ) pa njemu nisu rekli za to :D

P.S.S.

Sada mi pade na pamet jedna prica, koju sam cuo od jednog naseg bas vatrenog navijaca, da smo tamo nekada, kada smo trebali ispasti iz lige, Jovanku Broz stavili za pocasnog sekretara kluba :D
Max Bunker

#90 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by Max Bunker »

jeza u ledja wrote:
A ovo izmedju Slobode i Veleza je prica koja se provlacila i kroz nasu ligu, svaki put kad se igralo. (Bilo je isto ono za Jedinstvo i Velez u nasoj ligi kad je Velez ispao (mescini), ali dobro to je druga tema).
Navodno da su ovi iz Tuzle prijetili nekim strajkom u rudnicima soli ako Sloboda ispadne iz lige ali ovo uzmi sa velikom dozom rezerve.
Havatar

#91 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by Havatar »

Max Bunker wrote:
Micaha wrote:A afera Maribor?
Mislim da je to vezano sa sudiju Jusufbegovica i neke bunde, koje je primio na ime mita :D

Ja sto znam da su Sarajevo i Crvena Zvezda stimali dobro i znam da je jedne sezone kada je Zeljeznicar sa Velezom igrao u Mostaru zadnje kolo, zavrsena pobjeda Zeljeznicara da bi ovi ostali u ligi i mislim da je bas neko iz uprave Sarajeva zvao Mostar, da se to izganja jer je vamo neki tal bio izmedju nas i Zeljeznicara kasnije ( inace, sve je bilo puno tih sema u fazonu, Sarajevo zamlo Zvezdu da nasteli Vardaru pa onda Sarajevo nasteli OFK Beogradu jer iz nekog razloga Zvezdi treba za nesto ta pobjeda Beograda ).

Sarajevo, ruku na srce, treba da se zahvali " fer i sportskoj " igri u ondasnjoj Prvoj Saveznoj ligi jer da nije tako, definitivno bi Velez a ne Sarajevo bio najtrofejniji i najveci klub iz BiH ( ljudima nema sta nema da nisu oduzeli i ukrali pa su cak i neki lakrdijaska pravila smisljali samo da bi im titulu oduzeli ).

P.S.

Sjecam se one emisije na Nikicem kada je pricao kada je Zeljeznicar nastelio neku utakmicu ( Pristina ja mislim ) pa njemu nisu rekli za to :D

P.S.S.

Sada mi pade na pamet jedna prica, koju sam cuo od jednog naseg bas vatrenog navijaca, da smo tamo nekada, kada smo trebali ispasti iz lige, Jovanku Broz stavili za pocasnog sekretara kluba :D
:lol:
kisni indijanac

#92 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by kisni indijanac »

Charuga wrote:
jeza u ledja wrote:Ma ne, nego je ovo bilo kasnije.
Kad je utakmica Sarajevo-Dinamo je prekinuta nakon sto je pomocni na Kosevu zdrman bocom.
Mislim da je bila limenka Laškog piva ... ;-)
jeste, samo se ne zna čiji ju je navijač bacio, jer je u tom trenutku bilo 1 : 0 za sarajevo, h. musemić strijelac, a pogođeni sudija čini mi se zoran petrović...
palermo

#93 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by palermo »

radostan dan wrote:primjetio sam da su na temi prisutni i malo stariji članovi, koji duže pamte, pa će oni dopuniti sledeće...

namještanje utakmica, ili hajde blaža varijanta - da se pripazi neko -, je bilo u isto vrijeme i mnogo teže i mnogo lakše nego danas.
paradoksalno, ali je tako.
prvo, nisi imao komunikaciju u svakom trenutku (mobilni, kladionice, dojave, faksovi i sl.).
drugo, nije se mogla završiti samo jedna utakmica, ili utakmice samo jednog tima. igranka je, zbog specifičnosti tadašnje države i njenog uređenja, morala podrazumjevati bar 3-4 tima, neki krug koji je morao biti zatvoren.
treće, namještanje - lažiranje nije nužno podrazumjevalo lovu. trebalo je naći caku na koju pojedinac ili neka grupa ljudi pada, naći nešto što oni žele, što im treba, a ne mogu do toga da dođu, ili ne smiju...
pa onda opet sve to (taj krug ljudi) uvezati. da li je to plac, vikendica, torba puna -črvenih-, profi kurave, napredak u lokalnoj organizaciji saveza komunista ili nešto deseto manje je bitno, fora je bila skenirati situaciju i naći interes svakog ponaosob i te interese pomitriti i povezati.
četvrto - zgražavanje širokih narodnih masa. moralo se to malo suptilnije raditi (ovo sa snimkom čelik-priština je vrijeme kada je već sve postalo ofirno, tako da nije primjer ovoga što pišem).
Ma, postoji nešto što nisi ovdje naveo, a to su specifični partijsko-republički interesi koji su se umnogome poštovali. Dakle, to čak nisu bile ni namještene utakmice, namještene u smislu da neko nekog vara, jednostavno dogovorene utakmice za koje svatko zna da su dogovorene i nitko se ne buni. BiH klubovi su u tome bili specifičnost po paženju jednih na druge...mada je bilo tih izuzetaka i zanimljivo je da se repovi tih izuzetaka čak i danas vuku (recimo Željo-Velež)
šrilančananin

#94 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by šrilančananin »

A da nisu radili crveni telefoni, pa FK Sarajevo je imalo takav, zar ne .?
palermo

#95 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by palermo »

šrilančananin wrote:A da nisu radili crveni telefoni, pa FK Sarajevo je imalo takav, zar ne .?
Pa svaki klub je imao crveni telefon. Samo su neki jače, a neki slabije zvonili. Al i to se mijenjalo.

Nego, kao što neko reče,nije to bilo toliko nezanimljvo, dogovaralo se zadnjih sedam-osam kola.....prije toga je bilo kom opanci kom obojci,e kad bi se nakon toga rekapituliralo stanje stvari, slijedili bi dogovori :D
radostan dan

#96 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by radostan dan »

palermo wrote:
Ma, postoji nešto što nisi ovdje naveo, a to su specifični partijsko-republički interesi koji su se umnogome poštovali. Dakle, to čak nisu bile ni namještene utakmice, namještene u smislu da neko nekog vara, jednostavno dogovorene utakmice za koje svatko zna da su dogovorene i nitko se ne buni. BiH klubovi su u tome bili specifičnost po paženju jednih na druge...mada je bilo tih izuzetaka i zanimljivo je da se repovi tih izuzetaka čak i danas vuku (recimo Željo-Velež)
nisam znao kako da dočaram to što pišeš, pa sam uprostio maximalno da bi mlađi mogli da shvate -

radostan dan

a opet, bilo je i lakše...
kad se skupi dovoljan broj -glavonja-, zainteresovanih da -proguraju- nešto, to će biti tako, pa taman da se čitav svijet okrene naopako. ostaje samo stvar tehnike kako to da se izvede.

...drugo, nije se mogla završiti samo jedna utakmica, ili utakmice samo jednog tima. igranka je, zbog specifičnosti tadašnje države i njenog uređenja, morala podrazumjevati bar 3-4 tima, neki krug koji je morao biti zatvoren.
upravo sam mislio na to što pominješ... :thumbup:
šrilančananin

#97 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by šrilančananin »

palermo wrote:
šrilančananin wrote:A da nisu radili crveni telefoni, pa FK Sarajevo je imalo takav, zar ne .?
Pa svaki klub je imao crveni telefon. Samo su neki jače, a neki slabije zvonili. Al i to se mijenjalo.

Nego, kao što neko reče,nije to bilo toliko nezanimljvo, dogovaralo se zadnjih sedam-osam kola.....prije toga je bilo kom opanci kom obojci,e kad bi se nakon toga rekapituliralo stanje stvari, slijedili bi dogovori :D
Da, ali Sarajevo nije bilo jednakije medju jednakima, radi njih se i liga prosirivala, pravo delijski klub koliko sam ja upucen, a to pise i u vremeplovu , a sto je najgore toga se i sjecam kao da je jucer bilo.
palermo

#98 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by palermo »

šrilančananin wrote: Da, ali Sarajevo nije bilo jednakije medju jednakima, radi njih se i liga prosirivala, pravo delijski klub koliko sam ja upucen, a to pise i u vremeplovu , a sto je najgore toga se i sjecam kao da je jucer bilo.
De bogati ne lupaj, vidiš da ovdje ozbiljna raja pričaju.

Nijedan Bh klub u bivšoj ligi nije bio privilegovan.
sto je skupo

#99 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by sto je skupo »

šrilančananin wrote:
palermo wrote:

Da, ali Sarajevo nije bilo jednakije medju jednakima, radi njih se i liga prosirivala, pravo delijski klub koliko sam ja upucen, a to pise i u vremeplovu , a sto je najgore toga se i sjecam kao da je jucer bilo.
Hahahaha, kako si ofiran.Steta samo sto ces upropastiti ovakvu temu.
šrilančananin

#100 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by šrilančananin »

palermo wrote:
šrilančananin wrote: Da, ali Sarajevo nije bilo jednakije medju jednakima, radi njih se i liga prosirivala, pravo delijski klub koliko sam ja upucen, a to pise i u vremeplovu , a sto je najgore toga se i sjecam kao da je jucer bilo.
De bogati ne lupaj, vidiš da ovdje ozbiljna raja pričaju.

Nijedan Bh klub u bivšoj ligi nije bio privilegovan.
Osim Sarajeva, kazem ti da se liga prosirila da Sarajevo ne ispadne, citaj o tome i na vremeplovu njihovog kluba, sjecam se toga.
Post Reply