Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post Reply
Basvod

#76 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Basvod »

Alfons Kauders wrote:
Krushna mrva wrote:
mirage77 wrote:Neznam kako ljudi odmah ovo napadaju, a uopste nije lose. I po o ovome je moguce da npr. Bosnjaci iz te 2. izborne jedinice izaberu Hrvata Zeljka Komsica ili nekog is reda ostalih za clana Predsjednistva. Treba samo malo sracunati omjer stanovnistva u toj tzv. 2. izbornoj jedinici. Uvrstavanjem USK tu Bosnjaka ima oko 100 000 vise barem.
Ne znas zato sto nisi shvatio da je to sto pricas po ovom rjesenju prakticno nemoguce. Borjana Kristo bi ti bila clan Predsjednistva da su bile ove izborne jedinice. Shvatas li to?
ne bi bila borjana, bio bi zeljko iz reda hrvatskog naroda... i neki nehrvat iz prve jedinice
Bila bi Borjana jer je Zeljko dobio vise glasova u ovom TZ-ZE-SA izbornom podrucju.
Itakoto

#77 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Itakoto »

Moze li se zakonom ikako zabraniti da u predsjednistvu sjede Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Bosanci, Crnogorci, Slovenci, Makedonci, Albanci...? Recimo da biramo jednog predsjednika iz reda Kineza, Argentinaca, Mongolaca... rijesili bi i pitanje "bijele kuge" u BiH. :D
ulciscorr

#78 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg Bosne"!

Post by ulciscorr »

mirage77 wrote:Hrvati su u toj 1. izbornoj jedinici zanemariv faktor. Ima ih manje od 5%.
Pomijesao si... izborna jedinica 1 ti je Hercegovina i ostalo...
notabene

#79 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by notabene »

Ja ne znam cemu čuđenjeu vezi sda-ovskog podržavanja herceg-bosne koja ce se i ostvariti. U ovoj himnoj sda u 2 18 minuti cujemo kako kažu, "veseli se herceg bosno, pred nama je pobjedaaa".. Vec 20 godina sda na celu sa Alijagom i nejgovim zlatnim kašikama, a sada i sa izetbegovicem juniorom zeli odvesti Bosnu u ponor, kao sto su i srebrenicu prodali zarad silnih donacija kojima su bicakcici i ganici gradili vile..

pogledati pjesmu, 2 18 minuta

http://www.youtube.com/watch?v=zk6cvNsJ5MM
Alfons Kauders

#80 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Alfons Kauders »

Basvod wrote:
Bila bi Borjana jer je Zeljko dobio vise glasova u ovom TZ-ZE-SA izbornom podrucju.
wtf, zeljko bi bio prvi, s 330,000 glasova... borjana nema ni na mapi, ne mogu biti iz istog naroda

drugi bi bio kandidat koji a) nije hrvat, b) nije dobio vecinu glasova u toj jedinici... pojma nemam ko, ali borjana ni pod razno
notabene

#81 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by notabene »

Pa ima li ikakvijeh komentara na ovu pjesmu, da cujem ove iz Herceg-bosne? Ima lijeh..
Basvod

#82 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Basvod »

Alfons Kauders wrote:
Basvod wrote:
wtf, zeljko bi bio prvi, s 330,000 glasova... borjana nema ni na mapi, ne mogu biti iz istog naroda

drugi bi bio kandidat koji a) nije hrvat, b) nije dobio vecinu glasova u toj jedinici... pojma nemam ko, ali borjana ni pod razno
Aha, kontam te sad.
I Borjana i Zeljko su kao Hrvati.
A jest se Covic zahebao. :-)
Alfons Kauders

#83 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Alfons Kauders »

Basvod wrote: Aha, kontam te sad.
pa i nije bas - sad tvrdi da nista nije dogovorio s tihicem... pitam se zasto :D mozda me prati na forumu :D
Itakoto

#84 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Itakoto »

travnik wrote:
Itakoto wrote:
travnik wrote:U obje izborne jedinice B su većina. Ovim je lopov Čović ponovno promašio, a sa njim i država u cjelini jer je stanje totaln einferiornosti jednog naroda neodrživo. Uostalom vidimo i buđenje u RS-u. Doduše zakašnjelo. Oni što zagovaraju dominaciju bošnjačkog naroda nad hrvatskim, ili ako se to lijepo kaže: građanska opcija (nije govno, već se cuko pokakao), mogu otvoriti šampanjac.
Sta da ti kazem, razumijem te ali se ne slazem. Ne vidim razlog zasto bi u predsjednistvu morao biti jedan Bosnjak, Hrvat ili Srbin? Opet kazem, razumijem te, jer ce prakticno jedan Bosnjak i jedan Srbin vjerovatno biti u njemu dok ce Hrvati (opet) biti prepusteni na milost ili nemilost Bosnjacima. Daleko smo mi jos od jednog zrelog i zdravog demokratskog drustva.
Ne znam, nisam pametan.
Ne mora biti 1+1+1. Meni smeta licimjerje, k'o fol jednakost, a onda Kalesija ispade "hrvatskija" od Širokog Brijega po broju glasova za H kandidate. Dakle, smeta mi nametanje političke volje jednog naroda drugom. U bilo kojoj varijanti. Oosbno bih volio da kažu tri člana koja imaju najviše glasova ili bilo šta, a ne ovako da hrvatski član može bizi izabran, a da niti jedan Hrvat ne glasa za njega, pa čak niti on sam. Već sam rekao, u RS-u imamo veoma sličan princip nametanja volje. Pet bošnjačkih ministara može imenovati stranka koja nema niti jedan jedini B glas. To po meni nije nikako korektno. Dakle, ne radi se o HDZ-u (kako ovi nacionalisti umiveni u multi-kulti diplenja) žele prikazati, već o principu.
Slazem se. Po meni treba da bude samo jedan clan Predsjednistva (ionako nema neke vazne ovlasti i duznosti), ali se bojim da "susjedima" i "komsijama" opet ne bi odgovaralo sve dok ne dodju/ete do onoga sto su/ste zacrtali.
Basvod

#85 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Basvod »

Alfons Kauders wrote:
Basvod wrote: Aha, kontam te sad.
pa i nije bas - sad tvrdi da nista nije dogovorio s tihicem... pitam se zasto :D mozda me prati na forumu :D
Nema veze, vec je ispao glup.
notabene

#86 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by notabene »

Gdje ste veeeeliki muslimani, borci i ini koji ste vjerovali i dalje vjerujete u sda i u sda-ovske kašike koje ste zasluzili. Nema toga ovdje, prodali su vas zarad vlastitih interesa. U ovoj drzavi ce biti rat i to je neminovna cinjenica, pitanje je samo kad.. do tada ližite pakaš trenutnim politicarima; tihicu, lagumdžiji, komšiću, radmanocicu, izetbegovicu, radoncicu i ostalom krimilanom bagrom ove države
Prpa.ba

#88 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Prpa.ba »

Da vidimo kako bi ova "Herceg-Bosna" djelovala da je postojala na izborima 2010. godine. :mrgreen:

U totalu Federacija:

1. Željko Komšić.......337.065
2. Bakir Izetbegović...162.831
3. Fahrudin Radončić..142.387
4. Haris Silajdžić.......117.240
5. Borjana Krišto.......109.758
6. Martin Raguž........60.266
7. Jerko Lijanovic.....45.397
8. Ibrahim Djedovic...13.369

U skladu sa sporazumom:
2.4. Prvorangirani kandidat na Generalnoj rang-listi (znači dobio je najveći broj glasova sa cijelog teritorija Federecije) je prvi izabrani član Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije.
Dakle, Zeljko Komsic je clan predsjednistva i dolazi iz reda hrvatskog naroda.

Drugi clan predsjednistva je u skladu sa sporazumom:
2.5. Drugi izabrani član Predsjedništva BiH sa područja F BiH je sljedeći kandidat sa Generalne rang-liste koji nije iz iste etničke kategorije i nije dobio dominantan broj glasova iz istog izbornog područja kao prvorangirani kandidat.
(Dominantan broj glasova je natpolovičan broj glasova od ukupnog broja glasova koje je kandidat dobio sa cijelog područja FBiH)
Nakon kratke konsultacije sa CIK-om dobijamo sljedece rezultate po izbornim zonama:

1. ZONA-1 (BDC+TK+ZDK+SK+BPK)

1. Zeljko Komsic........251.335
2. Bakir Izetbegovic....110.496
3. Fahrudin Radoncic...102.849
4. Haris Silajdzic........87.644
...

2. ZONA-2 (USK+PK+SBK+HNK+ZHK+K10)

1. Borjana Kristo........90.470 (hrvat vec izabran)
2. Zeljko Komsic........85.734 (pobjednik)
3. Bakir Izetbegovic....52.335 (55000 potrebno)
4. Martin Raguz.........47.999 (hrvat vec izabran)
5. Fahrudin Radoncic...39.538 (71000 potrebno)
6. Haris Silajdzic........29.596 (58000 potrebno)
7. Jerko Lijanovic.......22.174 (hrvat vec izabran)
8. Ibrahim Djedovic.....12.307 (imamo bingo!)
...

Clanovi predsjednistva su Zeljko Komsic (SDP) i Ibrahim Djedovic (DNZ). :mrgreen:
Itakoto

#89 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Itakoto »

:shock: :lol: :run:

Malo su ti iznosi pogresni kod Fahre & Co, ali je rezultat(ishod tacan. :thumbup:
Last edited by Itakoto on 17/09/2013 22:52, edited 2 times in total.
mirage77

#91 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by mirage77 »

Neko kandiduje Dudakovica kao Bosanca (ostali) i imas i tu izbornu jedinicu. Eto nekih od prednosti Sejdic-Finci. :D
convict

#92 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by convict »

.
Last edited by convict on 12/02/2014 00:31, edited 1 time in total.
rajvosa1

#93 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by rajvosa1 »

Sad nakon vecernjeg dnevnika mi se cini da je Covic izj.... Tihica
matematicar_teski

#94 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by matematicar_teski »

ne treba mjenjati uopste ovaj sistem,nama bosnjacima odgovara
Itakoto

#95 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Itakoto »

matematicar_teski wrote:ne treba mjenjati uopste ovaj sistem,nama bosnjacima odgovara
Kojim Bosnjacima? U trokutu ZE-SA-TZ? :roll:
Max Bunker

#96 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Max Bunker »

rajvosa1 wrote:Sad nakon vecernjeg dnevnika mi se cini da je Covic izj.... Tihica
Sta je rekao ?

P.S.

Ako sam ja ovo ovako na brzaka iscitavajuci dobro shvatio, ispade da bi Bosnjaci i u prvoj i drugoj izbornoj jedinici imali vecinu ? :?:
Po ovim pravilima, Bosnjak iz Prve izborne jedinice nikada nece moci da bude clan Predsjednistva osim ako u Drugoj izbornoj jedinici izbore ne uzme neko kao Zeljko Komsic.
Last edited by Max Bunker on 17/09/2013 23:18, edited 2 times in total.
Biene Maya

#97 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Biene Maya »

Samo se moze zakljuciti da Bosna u svojoj povjesti nije imala nikada vecih debila od bosnjackih politicara. Zbog rjesavanja presude Sejdic- Finci, na kraju se rjesava pitanje izbora clana predsjednistva iz reda hrvatskog naroda. Rijesava se pitanje jednog konstutivnog naroda koji je kako tako rjesen, a pitanje nacionalnih manjina nitko i ne spominje, nego se pravi po svoj prilici nova federalna jedinica.
Itakoto

#98 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Itakoto »

Klempi bi Bosnjaci podigli spomenik da je ovo proslo. Vrati se 10-ak postova unazad i procitaj ko bi bio u Predsjednistvu. Mada sumnjam da je klempo ovo planirao. Vise mi mirise na puku slucajnost. :D
rajvosa1

#99 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by rajvosa1 »

Max Bunker wrote:
rajvosa1 wrote:Sad nakon vecernjeg dnevnika mi se cini da je Covic izj.... Tihica
Sta je rekao ?

P.S.

Ako sam ja ovo ovako na brzaka iscitavajuci dobro shvatio, ispade da bi Bosnjaci i u prvoj i drugoj izbornoj jedinici imali vecinu ? :?:
Po ovim pravilima, Bosnjak iz Prve izborne jedinice nikada nece moci da bude clan Predsjednistva osim ako u Drugoj izbornoj jedinici izbore ne uzme neko kao Zeljko Komsic.
HDZ insistira da nista nije dogovoreno i da se tek trebaju sastati, dok Tihic prica da je sve dogovoreno. Izgleda mi kao da lukavi Hercegovci cekaju reakciju da vide moze li ovo proci, a Tihic se zaletio. Suti i Fahro, zasad.
Max Bunker

#100 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!

Post by Max Bunker »

rajvosa1 wrote:
Max Bunker wrote:
Sta je rekao ?

P.S.

HDZ insistira da nista nije dogovoreno i da se tek trebaju sastati, dok Tihic prica da je sve dogovoreno. Izgleda mi kao da lukavi Hercegovci cekaju reakciju da vide moze li ovo proci, a Tihic se zaletio. Suti i Fahro, zasad.

OK. Hvala na odgovoru.
Nego, pade mi na pamet nesto. Sta ako u ove dvije izborne jedinice izbore uzmu Srbin i Bosnjak ili Srbin i Hrvat ? :D
Post Reply