Bošnjački osnovci u RS-u
-
Manix
#76 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Losu kvalitetu nastave porediti sa aparthejdom i diskriminacjiom na nivou Hitlera koja je prevazidjena u cijelom svijetu Osim u rs moze reci samo licemjer. Cuj molim te ne uci se bosanski ali se ne uci ni srpski je nastavnik los .

- Egg
#77 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Smiješna priča. Ono lafo svi smo ugroženi, samo su ovi malo više, ovi malo manje.
-
Manix
#78 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Povraca mi se od ovakvih rijeci i od ovakvih ljudi , cuj srbi nemaju pravedno skolovanjedraganbl wrote:Interesantno je kako se na svakoj temi razglaba o ugroženosti jednih odnosno drugih, a niko ne vidi (ili neće da vidi) da smo svi u istoj dubokoj i mračnoj rupi i da tonemo sve dublje.
U RS-u (konkretno u Banjaluci) Bošnjaci nemaju pravo na pravedno školovanje. Ali, nemaju ni Srbi. U ovakvim školama, sa ovakvim nastavnim kadrom, ministarstvima, pedagoškim zavodom, fakultetima koji školuju nastavnike, niko i ne može ništa naučiti. Ne uči se u školama bosanski, ali se ne uči ni srpski. Djeca su nepismena, srednjoškolci su nepismeni, studenti su nepismeni i profesori su nepismeni. O matematici, fizici, hemiji, biologiji da ne govorimo. I sada, umjesto da vidimoda smo na dnu, u propasti, da mladi nemaju blage veze ništa da rade, da djeca iz škola izlaze kao debili i nesposobnjakovići, ovdje je bitno na kom jeziku (bosanskom ili srpskom) se održava nastava.
Interesantno je kako je narod podlegao spinovanim pričama političara i više niko ne gleda gdje smo svi zajedno, već samo gdje smo u odnosu na one druge koji se drugačije zovu i druge su vjere.
-
hizo ramidovic
#79 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
i sta si zakljucio?Basvod wrote:Pa Srbi, ko ce drugi.hizo ramidovic wrote:no, vrli umni covjece, mozes li nam objasniti tko je hrvatima izabrao vlajkija u rs-u?Basvod wrote:Da ne bi te presude Bosnjaci bi do sudnjeg dana birali Hrvatima Komsica i slicne.
Kontas?
nije tacno, imali su hrvati dva kandidata, krndelj i kamenjasevic.travnik wrote: Većinski narod u RS-u, kao što je većinski narod u FBiH izabrao Ž.K. Vlajki se ne spominje toliko kao Ž.K. zbog toga što su nadležnosti potpredsjednika RS-a nikakve, dok član PBiH ima kakve-takve nadležnosti, zbog toga što je Vlajki dobio jako malo glasova, a Ž.K. veoma, veoma puno (da su Hrvati, iako ih gotovo i nema u RS-u imali jednog kandidata, dobili bi potpredsjednika, dok za člana PBiH da su svi H, pa čak i Ž.K. glasali za jednog, opet bi Ž.K. dobio) i zbog žalosne činjenice - Hrvata u RS-u nema i nema tko podignuti glas (ljudi su sebični, Hrvata u FBiH ima i zbog toga Ž.K. "smeta").
i po tebi, dakle, nije problem sto u rs-u hrvatima biraju srbi potpredsjednika (iako on cak i nije hrvat i ne smeta to sto je on nekadasnji milosevicev bliski suradnik), ali jeste problem sto bosnjaci glasaju za komsica (koji se izjasnjava kao hrvat)?
logicno i principijelno, nema sta!!!
-
muzicar_iz_parka
#80 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Ovdje se prije svega radilo o povlačenju paralele između biranja Komšića u FBiH i Vlajkija u drugom entitetu po osnovu izbornog inženjeringa.BHCluster wrote:
Ne nije samo sto u citavoj RS-u ostalo svega 15608 glasaca Hrvatske nacionalnosti to je tebi uspjeh.
Listajući izborne rezultate za prošle izbore sam vidio da je npr. 2002 podpresjednik hrv. nacionalnosti bio kandidat SDPa, a 2006 kandidat HDZ-a.
-
Hafis
#81 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Ne znam što ga ispravljaš. Čovjek je rekao u kondicionalu - ''da su imali jednog kandidata dobili bi potpredsjednika u RS-u''. Prati malo loptu."hizo ramidovic"
nije tacno, imali su hrvati dva kandidata, krndelj i kamenjasevic.
U potpunosti isti slučajevi i ne vidim kakve ovdje ima neprincipijelnosti?i po tebi, dakle, nije problem sto u rs-u hrvatima biraju srbi potpredsjednika (iako on cak i nije hrvat i ne smeta to sto je on nekadasnji milosevicev bliski suradnik), ali jeste problem sto bosnjaci glasaju za komsica (koji se izjasnjava kao hrvat)?
logicno i principijelno, nema sta!!!
Dakle: obojica se izjašnjavaju Hrvatima i obojica su izabrana glasovima drugog naroda.
- travnik
#82 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
hizo ramidovic
Kao prvo, nisi korektan. Ja sam napisao slijedeće: da su Hrvati, iako ih gotovo i nema u RS-u imali jednog kandidata, dobili bi potpredsjednika. Ti si ovo izvan zareza izostavio i automatski se dobio drugi kontekst. It moje rečenice se jasno vidi da su Hrvati više kandidata i zbroj glasova hrvatskih kandidata je veći od broja glasova koje je dobio Vlajki. To ptvđuje moju konstataciju, zajednički kandidat = potpredsjednik.
Kao drugo, opet nisi korektan. Tko kaže da je izbor Vlajkija uredu? Ponovo pročitaj što sam napisao. Nigdje se nema opravdanja za izbor Vlajkija.
Izbor Komšića i Vlajkija je principijelno gledano isti. Većinski narod malobrojnijem bira tko ćega predstavljati. Suštinski, izbor Komšića je veći problem. Zbog čega? Citirat ću sam sebe: zbog toga što su nadležnosti potpredsjednika RS-a nikakve, dok član PBiH ima kakve-takve nadležnosti, zbog toga što je Vlajki dobio jako malo glasova, a Ž.K. veoma, veoma puno (da su Hrvati, iako ih gotovo i nema u RS-u imali jednog kandidata, dobili bi potpredsjednika, dok za člana PBiH da su svi H, pa čak i Ž.K. glasali za jednog, opet bi Ž.K. dobio) i zbog žalosne činjenice - Hrvata u RS-u nema i nema tko podignuti glas (ljudi su sebični, Hrvata u FBiH ima i zbog toga Ž.K. "smeta").
Kao prvo, nisi korektan. Ja sam napisao slijedeće: da su Hrvati, iako ih gotovo i nema u RS-u imali jednog kandidata, dobili bi potpredsjednika. Ti si ovo izvan zareza izostavio i automatski se dobio drugi kontekst. It moje rečenice se jasno vidi da su Hrvati više kandidata i zbroj glasova hrvatskih kandidata je veći od broja glasova koje je dobio Vlajki. To ptvđuje moju konstataciju, zajednički kandidat = potpredsjednik.
Kao drugo, opet nisi korektan. Tko kaže da je izbor Vlajkija uredu? Ponovo pročitaj što sam napisao. Nigdje se nema opravdanja za izbor Vlajkija.
Izbor Komšića i Vlajkija je principijelno gledano isti. Većinski narod malobrojnijem bira tko ćega predstavljati. Suštinski, izbor Komšića je veći problem. Zbog čega? Citirat ću sam sebe: zbog toga što su nadležnosti potpredsjednika RS-a nikakve, dok član PBiH ima kakve-takve nadležnosti, zbog toga što je Vlajki dobio jako malo glasova, a Ž.K. veoma, veoma puno (da su Hrvati, iako ih gotovo i nema u RS-u imali jednog kandidata, dobili bi potpredsjednika, dok za člana PBiH da su svi H, pa čak i Ž.K. glasali za jednog, opet bi Ž.K. dobio) i zbog žalosne činjenice - Hrvata u RS-u nema i nema tko podignuti glas (ljudi su sebični, Hrvata u FBiH ima i zbog toga Ž.K. "smeta").
- draganbl
#83 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Ne bih se složio sa boldiranim. Tačno je da su ljudi koji su na pozicijama potpredsjednika neuticajni, ali ne zato što po Ustavu nemaju ovlaštenja, već zato što su gurnuti (dijelom i od svoje ruke) na marginu političkih dešavanja. Podsjetio bih da su neki raniji potpredsjednici RS-a iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda bili znatvno više uključeni u politički život RS-a i BiH. Na primjer, posjetu pape u Banjaluci 2003. godine je velikim dijelom organizovao i podržao tadašnji potpredsjednik Ivan Tomljenović, a i njegov kolega Adil Osmanović je tada bio dosta aktivan u političkom životu i koliko god se meni ne sviđala SDA-ova politika, treba konstatovati da se on tada zaista borio za prava Bošnjaka, puno više nego što to sada radi.travnik wrote:hizo ramidovic
Dakle, Bošnjaci i Hrvati su imali svoje (pošteno) izabrane predstavnike i to je moguće ponovo. Potrebno je samo da se između sebe dogovore, što u slučaju naših političara, nije baš "samo".
-
wolf07
#84 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Sva ujdurma oko izbora clanova Predsjednistva je postavljena na pogresne osnove. Zeljko Komsic nije predstavnik Hrvata u Predsjednistvu BiH nego je clan Predsjednistva BiH iz reda hrvatskog naroda!!! To mozda nekome izgleda kao jedno te isto ali je razlika veeelika. Isto se naravno odnosi i na Izetbegovica i Radmanovica. Nisu oni tu da predstavljaju narod iz kojeg dolaze vec su birani iz reda naroda kome pripadaju a svi zajedno predstavljaju Bosnu i Hercegovinu kao drzavu!
Kad je Radmanovic predsjedavajuci Predsjednistva i primi nekog stranog predstavnika on u tom slucaju ne treba da govori u ime Srba iz BiH. On je u tom momentu de facto predstavnik BiH!!!
Da je bogda pameti i postenja u ovoj zemlji mi bismo svi birali sve tj. BiH bi bila jedna izborna jedinica i svaki covjek bi davao glas za tri clana Predsjednistva koji bi morali biti iz razlicitih etnickih grupa (ako zaokruzis tri Bosnjaka listic je nevazeci). Tada bi svi trazili najbolje ljude na listi na spisku drugih ali i na spisku kandidata svog naroda a ne demagoge koji ce dalje nastaviti sa nacionalnim nebulozama. Naravno, ovakva opcija ne dolazi u obzir jer ni jednoj politickoj opciji to ne pase.
Kad je Radmanovic predsjedavajuci Predsjednistva i primi nekog stranog predstavnika on u tom slucaju ne treba da govori u ime Srba iz BiH. On je u tom momentu de facto predstavnik BiH!!!
Da je bogda pameti i postenja u ovoj zemlji mi bismo svi birali sve tj. BiH bi bila jedna izborna jedinica i svaki covjek bi davao glas za tri clana Predsjednistva koji bi morali biti iz razlicitih etnickih grupa (ako zaokruzis tri Bosnjaka listic je nevazeci). Tada bi svi trazili najbolje ljude na listi na spisku drugih ali i na spisku kandidata svog naroda a ne demagoge koji ce dalje nastaviti sa nacionalnim nebulozama. Naravno, ovakva opcija ne dolazi u obzir jer ni jednoj politickoj opciji to ne pase.
-
Hafis
#85 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Sad kontam. Isto kao što Dodik nije predstavnik Srba u RS-u, već je predsjednik republike iz reda srpskog naroda, pošto postoje još dvojica potpredsjednika - Bošnjak i Hrvat.wolf07 wrote:Sva ujdurma oko izbora clanova Predsjednistva je postavljena na pogresne osnove. Zeljko Komsic nije predstavnik Hrvata u Predsjednistvu BiH nego je clan Predsjednistva BiH iz reda hrvatskog naroda!!! To mozda nekome izgleda kao jedno te isto ali je razlika veeelika.
-
Hafis
#86 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
A što se tiče Radmanovića, on je ''iz reda'' RS-a pošto ga isključivo biraju tamošnji glasači, i kako on sad predstavlja ''cijelu BiH''? Ili ova naša dvojica? Kako mogu predstavljati cijelu BiH kada nisu prošli glasačku ''provjeru'' u RS-u, jednako kao i Radmanović u FBiH. Zato mi je nešto taj ''red'' mutan.
Uglavnom, u ovom našem sistemu lud zbunjenog handri.
- Paranoid
#87 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Rotacijom svaki od nji "predstavlja" ko fol BiH...osim Radmanovića, jer on tada predstavlja šumsku, dok je u to vrijeme Mile Ronhil na odmoru...u voćnjaku..Hafis wrote:A što se tiče Radmanovića, on je ''iz reda'' RS-a pošto ga isključivo biraju tamošnji glasači, i kako on sad predstavlja ''cijelu BiH''? Ili ova naša dvojica? Kako mogu predstavljati cijelu BiH kada nisu prošli glasačku ''provjeru'' u RS-u, jednako kao i Radmanović u FBiH. Zato mi je nešto taj ''red'' mutan.
-
hizo ramidovic
#88 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
1. trebao je napisati "da su imali 'samo' jednog kandidata"...Hafis wrote: Ne znam što ga ispravljaš. Čovjek je rekao u kondicionalu - ''da su imali jednog kandidata dobili bi potpredsjednika u RS-u''. Prati malo loptu.
U potpunosti isti slučajevi i ne vidim kakve ovdje ima neprincipijelnosti?
Dakle: obojica se izjašnjavaju Hrvatima i obojica su izabrana glasovima drugog naroda.
2. ako pazljivije procitas moj tekst skontat ces u cemu je neprincipijelnost. pokusaj citati sa razumijevanjem
- travnik
#89 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
To ti je ono nije g...o, već se pas pokak.. Čak i da prihvatimo tu konstataciju, situacija je slijedeća. Član PBiH iz reda bošnjačkog naroda mora imati, ako ne najviše, barem respektabilan broj glasova Bošnjaka da bi postao članom PBiH. Član PBiH iz reda srpskog naroda mora imati, ako ne najviše, barem respektabilan broj glasova Srba da bi postao članom PBiH. A šta je sa članom PBiH ispred hrvatskog naroda? Taj član ne mora imati niti jedan jedini glas hrvatskog naroda, pa čak niti on sam ne mora glasovati za sebe, a da bi postao članom PBiH. To je problem. Da se razumijemo, IMJ i Borjana nisu ništa bolji od Ž.K., niti meni draži. Ovdje se radi o principu da ako govorimo o jednakosti, da tako i bude. Ovako je atak na zdrav razum. Meni bi manje smetala opcija da u PBiH idu tri člana sa najviše glasova ili da imamo jednog presdjednika, nego ova, kada si k'o fol jednak, a nisi, i kada to kažeš, onda si etiketiran kao HDZ-ovac, kamenjar i sl., što je nebuloza.wolf07 wrote:Sva ujdurma oko izbora clanova Predsjednistva je postavljena na pogresne osnove. Zeljko Komsic nije predstavnik Hrvata u Predsjednistvu BiH nego je clan Predsjednistva BiH iz reda hrvatskog naroda!!! To mozda nekome izgleda kao jedno te isto ali je razlika veeelika. Isto se naravno odnosi i na Izetbegovica i Radmanovica. Nisu oni tu da predstavljaju narod iz kojeg dolaze vec su birani iz reda naroda kome pripadaju a svi zajedno predstavljaju Bosnu i Hercegovinu kao drzavu!
-
wolf07
#90 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Legendo, i ti i @Hafis kukate na pogresnoj adresi. Ovdje nije rijec o tome sta ko zeli nego - sta pise!!! A evo ti dio Člana 5 Ustava BiH:travnik wrote:To ti je ono nije g...o, već se pas pokak.. Čak i da prihvatimo tu konstataciju, situacija je slijedeća. Član PBiH iz reda bošnjačkog naroda mora imati, ako ne najviše, barem respektabilan broj glasova Bošnjaka da bi postao članom PBiH. Član PBiH iz reda srpskog naroda mora imati, ako ne najviše, barem respektabilan broj glasova Srba da bi postao članom PBiH. A šta je sa članom PBiH ispred hrvatskog naroda? Taj član ne mora imati niti jedan jedini glas hrvatskog naroda, pa čak niti on sam ne mora glasovati za sebe, a da bi postao članom PBiH. To je problem. Da se razumijemo, IMJ i Borjana nisu ništa bolji od Ž.K., niti meni draži. Ovdje se radi o principu da ako govorimo o jednakosti, da tako i bude. Ovako je atak na zdrav razum. Meni bi manje smetala opcija da u PBiH idu tri člana sa najviše glasova ili da imamo jednog presdjednika, nego ova, kada si k'o fol jednak, a nisi, i kada to kažeš, onda si etiketiran kao HDZ-ovac, kamenjar i sl., što je nebuloza.wolf07 wrote:Sva ujdurma oko izbora clanova Predsjednistva je postavljena na pogresne osnove. Zeljko Komsic nije predstavnik Hrvata u Predsjednistvu BiH nego je clan Predsjednistva BiH iz reda hrvatskog naroda!!! To mozda nekome izgleda kao jedno te isto ali je razlika veeelika. Isto se naravno odnosi i na Izetbegovica i Radmanovica. Nisu oni tu da predstavljaju narod iz kojeg dolaze vec su birani iz reda naroda kome pripadaju a svi zajedno predstavljaju Bosnu i Hercegovinu kao drzavu!
Član V
Predsjedništvo
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju
neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske.
Gdje ti se pominju predstavnici naroda? Da bi neko bio predstavnik naroda onda ga treba birati SAMO taj narod, nas Ustav kaze da moraju biti 3 clana i to po jedan iz reda Bosnjaka i Hrvata kojeg biraju gardjani entiteta Federacija BiH i jedan iz reda Srba kojeg biraju gradjani RS-a. Znam da je to nakazno ali oko toga se i vrete Sejdic-Finci, sad ce na red doci i Pilav (jer primjecujete da se ne moze desiti da iz RS-a bude izabran clan Predsjednistva koji je Hrvat ili Bosnjak kao sto ne moze biti izabran Srbin ako je iz F BiH).
-
BAK-eV
#91 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Pitanja:travnik wrote:
Izbor Komšića i Vlajkija je principijelno gledano isti. Većinski narod malobrojnijem bira tko ćega predstavljati.
Otkada clan Predsjednistva iz reda Hrvata predstavlja Hrvate a ne drzavu Bosnu i Hercegovinu tj sve njene gradjane?
Cak i da nije tako, zasto vecinski narod tj. Bosnjaci ne bi uticao na izbor clana Hrvata, ako isti taj clan Hrvat ima uticaj na polozaj Bosnjaka ( a objektivno ima).
-
hizo ramidovic
#92 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
iako sam generalno protiv ovako nakaradnog izbora po nacionalnom kljucu, slazem se s tobom da ovakav izbor nije posten prema hrvatima (iako je vec konstatovano da nije protivzakonit)travnik wrote: To ti je ono nije g...o, već se pas pokak.. Čak i da prihvatimo tu konstataciju, situacija je slijedeća. Član PBiH iz reda bošnjačkog naroda mora imati, ako ne najviše, barem respektabilan broj glasova Bošnjaka da bi postao članom PBiH. Član PBiH iz reda srpskog naroda mora imati, ako ne najviše, barem respektabilan broj glasova Srba da bi postao članom PBiH. A šta je sa članom PBiH ispred hrvatskog naroda? Taj član ne mora imati niti jedan jedini glas hrvatskog naroda, pa čak niti on sam ne mora glasovati za sebe, a da bi postao članom PBiH. To je problem. Da se razumijemo, IMJ i Borjana nisu ništa bolji od Ž.K., niti meni draži. Ovdje se radi o principu da ako govorimo o jednakosti, da tako i bude. Ovako je atak na zdrav razum. Meni bi manje smetala opcija da u PBiH idu tri člana sa najviše glasova ili da imamo jednog presdjednika, nego ova, kada si k'o fol jednak, a nisi, i kada to kažeš, onda si etiketiran kao HDZ-ovac, kamenjar i sl., što je nebuloza.
medjutim, namjerno presucujes da je citava frka oko komsica pocela onda kad adz nije usao u vlast.
dok je taj isti adz sjedio u vlasti i uzimao kajmak, nije im smetalo da umjesto komsica sjedi i karadzic, jerbo funkcija clana predsjednistva nije profitabilna kao npr neko ministarstvo u vladi fbih.
i ako hrvatski politicari zele biti principijelni i posteni (osobito adz), onda se trebaju jednako boriti i za hrvate u rs-u, jer i tamo zive njihovi sunarodnjaci
-
oglo
#93 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Zasto imamo tri predsjenika a ne jednog? Zasto se u pedstavnicki dom i dom naroda bira odredjen broj jednih drugih i trecih uz kojeg ostalog?Zasto je unutar federacije izvrsena unutrasnja podjela na 10 kantona na osnovu nacionalnog balansa?
valjda iz toga se vidi zasto bi trebalo da hrvati biraju predjsnika koji je njihov izbor.Ako cemo bit posteni do kraja.
valjda iz toga se vidi zasto bi trebalo da hrvati biraju predjsnika koji je njihov izbor.Ako cemo bit posteni do kraja.
Last edited by oglo on 19/09/2013 14:45, edited 1 time in total.
-
wolf07
#94 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Upravo tako! Ne donose se odluke od strane hrvatskih ili bilo kojih drugih politicara samo na taj narod nego na sve! Uostalom, ko ih handri, sto nisu citali sta potpisuju u Dejtonu, i meni se ne svidja svasta nesta pa ko me pita. Neka mijenjaju Ustav ako su frajeri ali onda cijeli paket ide na sto a ne samo ono sto mene zulja.BAK-eV wrote:Pitanja:travnik wrote:
Izbor Komšića i Vlajkija je principijelno gledano isti. Većinski narod malobrojnijem bira tko ćega predstavljati.
Otkada clan Predsjednistva iz reda Hrvata predstavlja Hrvate a ne drzavu Bosnu i Hercegovinu tj sve njene gradjane?
Cak i da nije tako, zasto vecinski narod tj. Bosnjaci ne bi uticao na izbor clana Hrvata, ako isti taj clan Hrvat ima uticaj na polozaj Bosnjaka ( a objektivno ima).
-
wolf07
#95 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Nemamo mi tu sta bit posteni ili neposteni, samo treba procitati sta kaze Ustav, zakoni i podzakonski akti a ako nesto ne valja rjesavat na legalan nacin a ne na nacin - ovaj mi se ne svidja on nije moj predstavnik.oglo wrote:Zasto imamo tri predsjenika a ne jednog? Zasto se u pedstavnicki dom i dom naroda bira odredjen broj jednih drugih i trecih uz kojeg ostalog?Zasto je unutar federacije izvrsena unutrasnja podjela na 10 kantona na osnovu nacionalnog balansa?
- travnik
#96 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
wolf07
Znam što piše u Ustavu i to i jeste problem. Ne sporim legalnost, već sporim ono što sam napisao. Smatram da se ne radi korektnim rješenjima. Isto bih mislio da je i drugi narod u pitanju. Radi se o principima, a ne o zakonu, ustavu i sl.
Znam što piše u Ustavu i to i jeste problem. Ne sporim legalnost, već sporim ono što sam napisao. Smatram da se ne radi korektnim rješenjima. Isto bih mislio da je i drugi narod u pitanju. Radi se o principima, a ne o zakonu, ustavu i sl.
-
oglo
#97 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
oprt pitam zasto imamo tri predsjednika ako to nije tako da su oni izraz volje svakog od konstitutivnih naroda.Jel onda normalno da imamo jednog pa nek vecinski narod donosi odluke u korist svih i nek interesi svih budu interesi jednih,ha ja
Cemu onda sve ovo vezano za konstitutivnost,cemu opste biranje po nacionalnoj osnovi?
Kako neko moze bit konstotutavan sa druga dva naroda ako jedan narod iazebere clana predsjednistva svog naroda,drugi izabere dva clana predsjednistva i svog naroda i drugog,vjerovatno da mogu izabrali bi i ovog prvog ali eto nemaju tu mogucnost.Ne ulazimo u to ko su ljudi koji su izabrani jesul dobri losi lijepi ruzni pmetni glupi.
Cemu onda sve ovo vezano za konstitutivnost,cemu opste biranje po nacionalnoj osnovi?
Kako neko moze bit konstotutavan sa druga dva naroda ako jedan narod iazebere clana predsjednistva svog naroda,drugi izabere dva clana predsjednistva i svog naroda i drugog,vjerovatno da mogu izabrali bi i ovog prvog ali eto nemaju tu mogucnost.Ne ulazimo u to ko su ljudi koji su izabrani jesul dobri losi lijepi ruzni pmetni glupi.
-
Manix
#98 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Ko o cemu kurva o postenjuoglo wrote:Zasto imamo tri predsjenika a ne jednog? Zasto se u pedstavnicki dom i dom naroda bira odredjen broj jednih drugih i trecih uz kojeg ostalog?Zasto je unutar federacije izvrsena unutrasnja podjela na 10 kantona na osnovu nacionalnog balansa?
-
oglo
#99 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
argumenti su na tvojoj straniManix wrote:Ko o cemu kurva o postenjuoglo wrote:Zasto imamo tri predsjenika a ne jednog? Zasto se u pedstavnicki dom i dom naroda bira odredjen broj jednih drugih i trecih uz kojeg ostalog?Zasto je unutar federacije izvrsena unutrasnja podjela na 10 kantona na osnovu nacionalnog balansa?
-
Manix
#100 Re: Bošnjački osnovci u RS-u
Oni su to i uradili . Da , Hrvati su birali covjeka koji je njihov izbor . Ali se de luxe Hrvatima iz Siroooookog Brijega ne svidja izbor onih Hrvata koji smrde na muslimane . Ako cemo biti posteni do kraja , jelteoglo wrote:Zasto imamo tri predsjenika a ne jednog? Zasto se u pedstavnicki dom i dom naroda bira odredjen broj jednih drugih i trecih uz kojeg ostalog?Zasto je unutar federacije izvrsena unutrasnja podjela na 10 kantona na osnovu nacionalnog balansa?
.Ako cemo bit posteni do kraja.valjda iz toga se vidi zasto bi trebalo da hrvati biraju predjsnika koji je njihov izbor