PROTEST protiv prodaje Marsalke

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

da li dolaziš?

obavezno, doleee vladaaaa
18
62%
ne, ja preferiram samo da šupljiram
7
24%
nije četvrtak, al' napraviću iznimku
4
14%

Total votes: 29

privremeni

Post by privremeni »

ako ce studenti iskoristiti priliku pa dignuti, barem usput, svoj glas zbog Zakona o viskom obrazovanju, zbog nesprovodjenja reforme obrazovanja, zbog losih uvijeta studiranja, korupcije na fakultetima i ostalim svojim, studentskim problemima, evo i mene.
U suprotnom mogu samo virnuti da vidim koliko ce se to pojaviti studenata i "studenata". :zzzz:
alma_sa

Post by alma_sa »

Saian wrote:ma ljudi just "Say yes" i Druga uvijek prva, jel se ko vrtio oko tog kluba u Drugoj gimnaziji? :D :D :D
Mislis na Stranku Za Prevlast u i oko Druge gimnazije?
alma_sa

Post by alma_sa »

privremeni wrote:ako ce studenti iskoristiti priliku pa dignuti, barem usput, svoj glas zbog Zakona o viskom obrazovanju, zbog nesprovodjenja reforme obrazovanja, zbog losih uvijeta studiranja, korupcije na fakultetima i ostalim svojim, studentskim problemima, evo i mene.
U suprotnom mogu samo virnuti da vidim koliko ce se to pojaviti studenata i "studenata". :zzzz:
Ne pada mi na pamet da se exponiram za nove iskorumpirane guzonje.
Jan jedino sto zna jeste da govori ali i tu se provali zesce.
Svi koji budu zeljeli gledati prijenos neka sjede uz kantonalnu TV ili bilo koju drugu.Malo sam pomrsila Janov supljikat ,pa ce morati nastrebati za sutra novo retoricko gradivo kako se on eto kao pa zalaze za studente?! Koja li ce mu budala povjerovati u pripremljen referat?
Kako bi sve bilo *legalno* Marsalkin teren Jan treba da ocisti javno se zalazuci za gradjane Sarajeva, studente, promet, turizam :( i ine lazi sa zadnjim ciljem koje danas naprica u program - poslovni i sl. objekti! Gdje su tu interesi studenata? Kada bi kampus bio gotov? Jan ima samo projekt kao *argument* na cijim temeljima bi se gradili ko zna ciji i kakvi prodajni objekti.
zili

Post by zili »

DOSIJE:
Sve o procesu prodaje Maršalke SAD-u

Argumenti PROTIV prodaje i ZA otvaranje javne rasprave –
Najava protesta u utorak u 10 h pred Parlamentom

U utorak 22.02. održat će se sjednica Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH. Na toj sjednici jedna od tačaka je i glasanje o prodaji 44.175 m2 Maršalke Sjedinjenim Američkim Državama. Ukoliko 15 delegata Doma većinom glasova donese odluku o prodaji, proces je završen i bit će izvršena najveća pljačka studenata u historiji, istoriji, a i povijesti BiH. Preko 30 nevladinih organizacija zajedno je uputilo zahtjev delegatima Doma naroda da NE potvrde odluku o prodaji dijela Maršalke već da kompromisno barem otvore javno saslušanje o ovoj temi. Podršku ovome već je izrazilo i preko 7.000 građana kroz peticiju. Valjda 47.000 studenata, 50.000 srednjoškolaca i budućih studenata, 800.000 mladih BiH ima pravo da kaže šta želi. Jesu li oni budućnost BiH što bi rekli političari ili bolje pitanje da li je njihova budućnost u BiH???

Objavljujemo dosije koji je nastao na bazi obimnog istraživanja, analize dokumenata i niza intervjua sa svim akterima u ovoj priči. U prvom odlomku UVERTIRA pojašnjava se ko je ustvari ponudio Maršalku Amerikancima a samim tim zaslužio da da ostavku. Zatim, navodi se 5 ključnih arugmenata PROTIV prijedloga Vijeća Ministara BiH o prodaji i SVAKI od ovih 5 argumenata sam po sebi je već dovoljan da delegati Doma ne potvrde odluku. Riječ je o ugrožavanju visokog obrazovanja, sumnjivoj pravnoj osnovi, ekonomskoj neisplativnosti i nerealno niskoj cijeni, neuključivanju javnosti u odlučivanje, te o nuspojavama koje vlada nije istražila. Na kraju je pojašnjeno da osim konkretnih argumenata koji nisu iznešeni ili su bili sakriveni zastupnicima Zastupničkog doma postoji i nekoliko podataka sa kojima su direktno bili izmanipulirani.

UVERTIRA – Kako je sve počelo, ko je odabrao Maršalku i zašto treba podnijeti ostavku čim čim prije tim tim bolje?

Univerzitet u Sarajevu dobio je na korištenje devastirani prostor Kasarne Maršala Tita. Godine 2000. kroz donaciju dobiva 800.000 KM za izradu master plana budućeg univerzitetskog kampusa koji je izradio tursko-američki konzorcij izabran na međunarodnom konkursu. Riječ je o kampusu otvorenog tipa, bez zidova, gdje se proteže ogromni park sa nizom objekata kako fakultetskih tako i za rekreativni, sportski i kulturni život studenata. U toku 2003. godine takav kampus je trebao ući u Regulacioni plan, međutim proces se naprasno prekida jer Ministarstvo vanjskih poslova to zaustavlja. Zašto? Te iste godine SAD su izrazile potrebu za novim prostorom za zgradu Ambasade. Zavod za urbanizam Kantona ponudio je 10 lokacija na njihov upit, međutim niti jedna nije bila Maršalka!!! Lokacije su uglavnom bile van centra (npr. Stup), ali SAD su tražile ipak da dobiju prostor na Marijin Dvoru i predložile su prostor budućeg muzeja Ars Aevi. U tom trenutku samostalno ili uz podršku i drugih vladinih struktura Kantonalno ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo na čelu sa Ministrom Petrovićem, natoč master planu kampusa, unatoč važnosti ove lokacije za studente ali i sve građane Sarajeva predlaže da to bude jedan dio Maršalke i naravno Amerikanci su to objeručke prihvatili, vjerovatno ni ne sanjajući da mogu dobiti takvu lokaciju!!! Nakon toga, u roku jedne godine Vijeće Ministara je iskopalo zakon iz 1978. godine kao pravno uporište za prodaju, odredilo je cijenu koja je barem dva puta niža od tržišne te natjerala bez završetka odlučivanja u Parlamentu BiH da se u novi Urbanistički plan već u 9.2004. godine unese zgrada SAD-a.

Stoga, OIA BiH radi direktnog ugrožavanja interesa građana BiH i razvoja visokog obrazovanja u BiH traži ostavku Ministra Petrovića!!!!!

1. ARGUMENT – Maršalku ne treba prodati jer se... time ugrožava visoko obrazovanje u BiH, jer je to studentski, univerzitetski kampus!

Maršalka ili kasarna Maršala Tita je objekt koji je trebao postati univerzitetski kampus sa nizom sadržaja namijenjenih za bolje i kvalitetnije studiranje. Prema planu ukoliko se proda dio Maršalke (riječ je o 25%), u kampusu kako je predviđeno master planom (u prilogu master plan) neće postojati: fakultet arhitekture, specijalni labaratoriji za istraživanja, centar za dizajn, dvorana i prostor za slobodno vrijeme studenata, savjetovališta i dr. Predviđeni Univerzitetski kampus od iznimne je važnosti za napredak čitave Bosne i Hercegovine jer pruža adekvatne uslove za kvalitetno obrazovanje studenata i ukoliko se on naruši bespotrebno ugrožavamo čitav proces. Ova zemlja je već prije pokazala koliko investira u visoko obrazovanje jer prošle godine nije usvojila niti Zakon o visokom obrazovanju zbog čega je država izgubila 60 miliona KM pomoći, a jedina smo zemlja u Europi koja je potpisala Bolonjsku deklaraciju a nije uradila niti jedan jedini korak u njenoj realizaciji čime naši studenti nisu integrirani u europski sistem.

2. ARGUMENT – Maršalku ne treba prodati jer je… sumnjiva pravna osnova za ovakvu prodaju !

Do sada država BiH nije prodala niti jedan m2 svog zemljišta, a zakon koji bi uredio tu oblast je tek u pripremi. Ipak Pravobraniteljstvo je uspjelo pronaći Zakon iz 1978. godine koji do sada u ovakvim slučajevima nije bio korišten kada je riječ o BH nivou. Koliko uopće Zakon SRBiH odgovara na realnu situaciju današnje Bosne i Hercegovine i zašto se prvi put primjenjuje u poslijeratnoj BiH, i zašto žuriti za odlukom dok Parlament ne donese prvo novi Zakon? Sumnjivo je i to da je mišljenje prošlog (koji je dao mišljenje o prodaji) i današnjeg (kojeg niko nije konsultirao) državnog pravobranitelja suprotno??? Također, čudno je da se odlučilo za prodaju zemljišta jer je uglavnom praksa da se daje na koncesiju na određeni broj godina.

3. ARGUMENT – Maršalku ne treba prodati… zbog ekonomskog interesa BiH ili jer je glupo prodati za male pare nešto što vrijedi

U procesu prodaje NIJE bilo tendera odnosno tržišne utakmice, zbog čega nije bilo konkurencije a ponuđena cijena od 12,8 miliona KM za jednu od najskupljih lokacija u Sarajevu je barem u pola manja nego što bi se moglo dobiti za nju prema mišljenju eksperata sa Ekonomskog fakulteta. Odnosno prava netto cijena je manja od 200 KM/m2, a eksperti kažu da je vrijednost barem 500 KM%m2 odnosno ukoliko bi bilo tendera mogli bi dobiti možda i do 10 puta više ako bi bilo tendera!!! Drugim riječima država ugrožava svoj ekonomski interes.

4. ARGUMENT – Maršalku ne treba prodati… zbog nedovoljnog uključivanja javnosti i svih aktera u proces odlučivanja ili drugim riječima upitna je transparentnost

Preko 47.000 studenata, 400.000 Sarajlija, 3,8 miliona građana BiH NIJE niko pitao niti je bilo šire javne rasprave šta oni žele na tom ogromnom prostoru u elitnom dijelu Sarajeva: a) poslovni objekt, b) Univerzitetski kampus, c) Ambasadu SAD-a ili d) nešto drugo. Ovo je prevažno pitanje, prekrupna odluka da se može donijeti samostalno od strane Vijeća Ministara odnosno Parlamentarne skupštine BiH. Preko 30 nevladinih organizacija koje imaju više članova nego što je dobio bilo koji ministar na izborima uputilo je pismeni zahtjev da se otvori javno saslušanje ili rasprava o ovome pitanju!

5. ARGUMENT – Maršalku ne treba prodati… zbog praktičnih nuspojava koje ugrožavaju normalan život građana Sarajeva

Ukoliko Ambasada SAD-a sagradi objekt na potezu od Željezničke stanice dužinom ulice gdje je nasuprot Tehnička škola, te dijela ulice Zmaja od Bosne, ovaj dio grada koji je proglašen budućim centrom modernog Sarajeva postaje ponovo zatvorena zona kao što je bio i prije 20, 30 godina. Umjesto parka i otvorenog univerzitetskog kampusa tu će biti debeli zidovi, zabrana fotografiranja, zgrada visokog rizika, mogućnost da se zaustavi u bilo kojem trenutku saobraćaj u spomenute tri ulice, bez obzira što bi to paraliziralo grad, a da o sigurnosti građana, turista koji dolaze u Sarajevo autobusom ili vozom, ili pak odsjedaju u obliženjem hotelu, budućem regionalnom konferencijskom centru niti ne govorimo. Da li su izmjereni ti efekti i nuspojave na normalan život građana i koliko to ugrožava i ekonomski i sigurnosno??? Analiza nije nikad napravljena!

Zašto su Parlamentarci prevareni???

Osim što neko nije htio prezentirati Parlamentarcima i javnosti navedenih 5 argumenata ili otvorenih pitanja, u nekoliko slučajeva su parlamentarci oba Doma bili i izmanipulirani.

1. Zastupnici/poslanici i javnost su prevareni jer država ne bi dobila 12,8 miliona KM kako stoji u dokumentima nego puno manje odnosno između 7 i 9 miliona KM jer prema nacrtu ugovora od te sume država treba da poravna zemljište i sruši nekoliko objekata na površini od 44.175 m2, te dodatno radi na elektrifikaciji, vodovodu i sl. Drugim riječima očišćeni i uređeni teren se daje po cijeni od 200 KM/m2 odnosno za 7 do 9 miliona KM.

2. Na poslaničko pitanje da li prodaja 25% Maršalke ugrožava projekt Kampusa odgovoreno je NE. To nije tačno jer iz master plana te opisa u Argumentu 1 vidljivo je kojih objekata neće biti i da je narušen kompletan plan kampusa koji je koštao 800.000 KM, ali valjda to nije bitno jer to nije država platila!

3. Postoji stav da svakako NEMA PARA za Kampus. Tačno je jedino da je to skup projekt, ali projekt koji se isplati. Također je tačno da država i nije ulagala posljednjih godina u Kampus. Međutim, činjenica je da je već preko 6 miliona KM uloženo u pojedine objekte, te da su postignuti načelni dogovori sa pojedinim zemljama poput Japana i Turske da pomognu finansiranjem pojedinih objekata iz master plana. Također, činjenica je i da bi se dalje nastavilo sa izgradnjom nije samo do para nego i to toga da država nije ništa učinila da se baza SFOR-a odnosno EUFOR-a pomakne iz Maršalke jer to koči dalji razvoj kampusa.

Crnjak ili anegdota za KRAJ

Manje od 7 dana nakon odluke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (2.2005), Rektor Univerziteta u Sarajevu dobio je prestižnu američku nagradu na konkursu za najbolje arhitektonsko rješenje univerziteta. Nagrađen je, dakle, isti onaj master plan od 800.000 KM koji je ovom odlukom unakažen, smanjen za 25% i prekšen, upravo zbog države koja je to dopustila i eventualnog objekta SAD-a.

U utorak, 22.02. u 10:00 h pred Parlamentom (na Marijin Dvoru) organiziraju se protesti za KAMPUS i za bolji odnos države prema mladima...

Popijte kafu/kahvu/kavu sa 15 mladića iz Doma naroda i pomozite im da dignu ručice PROTIV odluke o prodaji a ZA javnu raspravu!!!!!

To su delegati koji brane vitalne nacionalne interese, a ti interesi su narušeni za SVE narode u BiH ukoliko se izglasa odluka o prodaji Maršalke!!!!!
zili

Post by zili »

aaaaaj, šta se ovo dešama samnom? I ja sam počela sa kilometarskim postovima :shock: :roll: :-)

Uglavnom, ovo gore je još malo informacija sa mladi.info

@privremeni - spominje se i katastrofa sa zakonom za visoko obrazovanje ;-)

dakle sutra ranom zorom :-) kako neko ovdje reče ja ću.... da upoznam slavnog hornyja po svoj prilici :D
shipac

Post by shipac »

Mislim da su reakcije javnog misljenja kod nas nesrazmjerne po vaznosti i obimu. Nas (bosanski) strateski interes je da imamo stalnu americku ambasadu, a nekako studenti izgledaju ko da su dirigiovani da idu protestovati bas protiv tog interesa.
A zbog cega bi to mislilac bilo od "stateskog" interesa da imamo Americku ambasadu? Ko oni to nama nesto dobro cine. Na kraju krajeva, i ono pola BiH, sto je neko pomenuo, "prodato" je u SAD-u. Pored toga, koliko mi je poznato, ambasade domicilnom stanovnistvu prvenstveno sluze za eventualno dobijanje vize. To ono imam pravo zelju da idem u Ameriku. Radije bih s Busmanima, nego s kriminalcima koji sebe dizu u nebesa.
Pored toga, ne znam kojom logikom ti ides, al' zakoni sve i da se izglasaju, ako ikad bude normalnih ljudi u zakonodavnom tjelu (a bog zna i nece) se mogu promijeniti, al' kad nesto prodas amerima, to je gotova stvar. Ovi "nasi" u parlamentu ce svakako izgurati ono sto je njima, odnosno njihovim dzepovima u interesu.
Suma, sumare ne mislim da ti je bas jasna sustina, pa nema smisla puno ni pojasnjavati, a ne znam bas da li bi ti to svojim krajnje ogranicenim mozgom i shvatio.
sirah

Post by sirah »

dao bog da sa protestima išta uspijete - (možda čak neko dobije par pendreka u glavu al vejrovatno neće)

ideje su divne, 6 milona već uloženo u maršalku, ostaje još 594 milion.... nekako ćemo i to sakupiti....

ali pošto već postoji afirmacija evo i negacije:

1. činjenica da će 25 % kampusa biti u vlasništvu Sjedinjenih Američkih Država, tj da će prvi komšija svih fakulteta Sarajeva (osim arhitekture) i naravno neizostavnih: specijalnog labaratorija za istraživanja, centra za dizajn, dvorane i prostora za slobodno vrijeme studenata, savjetovališta i dr.....) biti ambasada tehnološki najnaprednije zemlje, zemlje prijatelja Bosne i Hercegovine (dokazanog više puta), po osnovnoj logici prosječnog kalkulanta može samo biti prednost a ne nedostatak.... Vidite, obrazovanje, kao što svi znamo je grana industrije ali naravno posredno, kako:
kroz obrazovani kadar usavršava se proces proizvodnje i poboljšava proces pružanja usluga, koristeći tehnologije zemlje prijatelja koja će naravno iz kurtoazije i besplatno izaći u susret ovoj našoj jadnoj i napaćenoj zemlji i to tehnologijom 3 generacije (mi koristimo 6/7 kako gdje negdje čak i 10) kadar koji bude eventualno izlazio iz kampusa kmoći će pružiti više i puno bolje ovoj zemlji i ovom narodu......

25% smatrajte kao pružanje ruke u potrazi za prijateljem koji će drage volje pomoći......

2.
pravna osnova postoji jer zakonodavac koji je napisao zakon tumači isti....... kao što svi znamo to je jedino relevantno tumačenje....

3.
para je dato i više od 500 miliona koliko košta kampus, dato je ovoj zemlji direktno iz ruke SAD, u takvoj situaciji tražiti više značilo bi kao akt prosijaka kada pruža ruku za parama a ne hranom i naravno odrazilo bi se na položaj BiH u bilateralnim odnosima sa SAD

4.
javnost je uključena, kao pokazatelj uključenosti javnosti u proces prodaje maršalke imate : stanje države i njene tri nacije, ratrošnost birokratskog aparata, ekonomsku stagnaciju zemlje na proizvođačkom planu

5.
nuspojave koje spominjete su DOBRODOŠLE, u kampusim je zabranjen saobraćaj motornim vozilima, ulaz u "ambasadu" je izvan kampusa, maršalka samo postaje naseljeni dio Sarajeva, a što se tiče prometa vozilima B kategorije i dalje je zabranjen........

I DALJE SA SREĆOM U DEMONSTRACIJAMA
Sox

Post by Sox »

Aaaaaaaaaaaaaaaa
Pa nikad se nacuditi ljudskim biserima!
ruye, gdje si bolan cuo da je zabranjeno autima kroz kampus matere ti?! A kako ce ti profa na fax, ti ces ga krke jel?
I ja sam na kampusu.....doduse malo podaleko....al opet nema sanse da jee tamo dozvoljeno autom a kod nas ne.
A to o provjerenim prijateljima i da amerika nam "DAJE" pare objesi macku o rep. Politika drug, politika.....zavaravaju, zavade, jebu nam mater, i sta ja ynam sta sve vec ne...pa onda imaju fino truhlo tlo gdje njihove baze jako lijepo uspijevaju....ko sarotikvici na humusu! Bicemo ko kosovo...
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

zili wrote:aaaaaj, šta se ovo dešama samnom? I ja sam počela sa kilometarskim postovima :shock: :roll: :-)

dakle sutra ranom zorom :-) kako neko ovdje reče ja ću.... da upoznam slavnog hornyja po svoj prilici :D
Kilometarski jeste ali ne brini, jos je vise glup nego sto je dugacak! Citava ta frka oko prodaje ambasade je samo nastavak politike onih sa minijaturanim mozgovima koji i dalje vjeruju da se vedri sa Bliskog Istoka! A danasnji studenti, ako se tako jos uvijek mogu zvati, progutaju svako govno koje im se servira.
Kako se nikad niko nije bunio u vezi Marsalke zadnjih 10-tak godina? Gdje su svi "studenti" tada bili? Sad kad se neko konacno ponudio da nesto napravi od onog rugla odjednom svima nesto smeta.
Sta mislite kako se sad osjecaju oni Americki vojnici koji su rizikovali zivot da bi spasili nase guzice? Sta mislite kako se sad osjecaju Americki poreznici nakon stotine u vodu bacenih miliona dolara da bi vas spasili od kraha? Pa BiH je bila pred vojnim i politickim kolapsom dok se nisu umijesali Ameri.
Zato drugi put kad zagusti zovite Arapske avione i tehniku da vam pomognu. Ko zna, Mozda ce vam opet Owen opet priskociti u pomoc.
Stari

Post by Stari »

zena wrote:
Stari wrote:Bas me zanima sta se desilo sa istoimenim monumentalnim zdanjima u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Skoplju i Titogradu(Podgorici). Vjerujem da ona u Begishu jos sluzi prvobitno zamisljenoj svrsi....za onu na Zaprudju u Zegishu ne znam ...al mislim da bi bas bilo zanimljivo cuti ako neko od vas zna....
....Zapruđe kasarna stoji gdje i je i bila...isto je i sa vojnim domom ili kako se zvalo ono na Crnomercu...jos uvijek je vojska tamo... :-? bar je bila kad sam to zadnji put vidjela...ne tako davno...
Eto vidis osim na Zaprudju i Cernomercu, vjerovatno je to tako isto i sa onom u Borongaju...i onom na Plesu, u Samoboru i Jastrebarskom

Najverovatnije slicno je i na Banjici, Vozdovcu, Topcideru ....Batajnici ...Neka ih.... zlu ne trebalo. Samo ova u Sarajevu kao ...nece vise zatrebati...Nesto mislim ako bas bude tako ....da ta u Sarajevu nikad vise ne zatreba.... :-? onda bi bilo svejedno gdje se SAD ambasada a gdje se Kampus univerziteta nalaze.
edu

Post by edu »

Je li neko autom..nek' me ceka kod "tornjeva"..brzo cu ja...

:D :D :D
alma_sa

Post by alma_sa »

SF-Mujo wrote:
zili wrote:aaaaaj, šta se ovo dešama samnom? I ja sam počela sa kilometarskim postovima :shock: :roll: :-)

Kilometarski jeste ali ne brini, jos je vise glup nego sto je dugacak! Citava ta frka oko prodaje ambasade je samo nastavak politike onih sa minijaturanim mozgovima koji i dalje vjeruju da se vedri sa Bliskog Istoka!A danasnji studenti, ako se tako jos uvijek mogu zvati, progutaju svako govno koje im se servira.
Kako se nikad niko nije bunio u vezi Marsalke zadnjih 10-tak godina? Gdje su svi "studenti" tada bili? Sad kad se neko konacno ponudio da nesto napravi od onog rugla odjednom svima nesto smeta.
Zato drugi put kad zagusti zovite Arapske avione i tehniku da vam pomognu. Ko zna, Mozda ce vam opet Owen opet priskociti u pomoc.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Alma, ides?
edu

Post by edu »

horns&drums wrote:Alma, ides?

Nesto imam osjecaj da bi Alma mogla zaplatiti?

horns&drums

Post by horns&drums »

Jok, stace ona ta trane :D:D
Stari

Post by Stari »

Ne znam sta da vam kazem ...nikad nisam bio u Sarajevu...osim taj put al to se ne racuna, ono za pravo...jer nisam bio u gradu....bio sam tu.... u onoj duuugackoj zutoj zgradi jednom jaaako davno ....kad su me regrutovali za JNA...tu su nam slikali pluca , mjerili tlak, tjerali da uradimo 15 sklekova i mjerili puls...i na kraju radili onu cuvenu "kitvizitu"

Ako je srusite ....srusicete jedini dio Sarajeva u kojem sam ikad bio.
edu

Post by edu »

Druze Stari,

Te prostorije gdje su ti mjerili ... su vec, vjerovatno, srusene..s obzirom na to da je rusenje pocelo prije nekoliko mjeseci...
horns&drums

Post by horns&drums »

I ja sam ispucao par rafala '92 :D:D i jedan tromblon koji nije explodirao :D
Stari

Post by Stari »

horns&drums wrote:I ja sam ispucao par rafala '92 :D:D i jedan tromblon koji nije explodirao :D
:D Pa dobro sta sam ti sad uradio :D ...ne mijesam ti se u pos'o oko bug. :D ...nisam ti nista opsov'o...sta je sad :?
alma_sa

Post by alma_sa »

Stari wrote:Ne znam sta da vam kazem ...nikad nisam bio u Sarajevu...osim taj put al to se ne racuna, ono za pravo...jer nisam bio u gradu....bio sam tu.... u onoj duuugackoj zutoj zgradi jednom jaaako davno ....kad su me regrutovali za JNA...tu su nam slikali pluca , mjerili tlak, tjerali da uradimo 15 sklekova i mjerili puls...i na kraju radili onu cuvenu "kitvizitu"

Ako je srusite ....srusicete jedini dio Sarajeva u kojem sam ikad bio.
Stari mi ne mozemo radi mjerenja tlaka i dr. tvojih i nasih uspomena prepustiti ono ruglo u srcu grada nasim vlastodrscima da od kasarne izgrade sebi trgovinske ili druge objekte za vlastite profitabilne ciljeve - sto je jucer rekao i glasnogovornik - vodja sadasnjeg protesta. Upitala sam ga da li on to zastupa interese studenata ili cije?
Mi gradjani koji zivimo ovdje znamo da je afera oko Marsalke dirigovana iz centara moci jer taj inicijator protesta niti jednom rjecju nije dao pravi argument u korist gradjana osim eto postoji projektna dokumentacija i
samo jos treba da se gradi kampus za studente ali na kraju se zadrzao na prici o izgradnji poslovnih prostora - u interesu gradjana Sarajeva.
Sam sebi je kontradiktoran da naprosto ne mogu povjerovati kako jos ima neko ko ne shvata pozadinu sve te buke oko Marsalke iza koje stoje
nasi ratni i postratni profiteri.
Studenti u ovoj zemlji degradiraju sebe kao intelektualnu masu od Dejtona do danas.Ponasaju se kao amorfna masa koja prihvata sve sto im se servira.Stoga je svaka prica o interesima studentske populacije bezsmislena.
horns&drums

Post by horns&drums »

Gdje si Mircerko p..ko jedna? :x :x :x :x

Stidi se :D:D

Image
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

[quote="horns&drums"]Gdje si Mircerko p..ko jedna? :x :x :x :x

Stidi se :D:D

evo stidim se :D:D:D

fino bome, Sarajevo Drum Orchestra pruzio podrsku :D:D:D

ne znam sa da ti kazem, osim LAKU NOC...evo sam se najela cevapa, spava mi se.... :zzzz:
horns&drums

Post by horns&drums »

Ja ne zelim da spavam s tobom , tako da ti nekom drugom laku noc :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

horns&drums wrote:Ja ne zelim da spavam s tobom , tako da ti nekom drugom laku noc :D
ne znam gdje ti procita zelju spavanja sa tobom... :?

ja samo rekoh LAKU NOC jer se meni :zzzz: ....a sto se spavanja u dvoje tice, imas bug, imam medu...cemu ovakvo utrpavanje?

:D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

komično

Post Reply