Meso u ishrani

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
petunija

#76 Re: Meso u ishrani

Post by petunija »

It_is_a_Leclerc wrote:
NNNN wrote:
sumirprimus wrote:lokice ti kad bi probala moj ramstek sa rostilja unesvijest bi upala od srece i zadovoljstva...
a tek ribu... :D
a sad ti to uporedi sa mrkvom sa roštilja :-) :-)
A što vi ismijavate nečiji izbor i otkud vam pravo da to činite ?

Ova tema je, koliko sam ja razumio, zamišljena kao mjesto gdje možemo konstruktivno raspravljati o ulozi životinjskog mesa u ljudskoj ishrani, a ne mjesto gdje ćemo jeftinim upadicama tipa - "Joj. vidi onoog".."ccc", ismijavati druge ljude i njihove izbore.

Kako rekoh, nekad se po selima jelo meso koje čovjek sam odhrani, i ljudi su bili zdravi. Danas, neke raspadnute lešine iz Brazila koje su pojele više antibiotika nego trave, stignu u celofanu - "Domaće", pa i nije čudno što su sve češći kanceri intestinalnog trakta.
Također, ko je jednom jeo domaću piletinu zna razliku između nje i ovog hibrida koji dobijemo u prodavnicama. Meni je, recimo, šokantan podatak da zoolozi kokoš koja se uzgaja u velikim fabrikama pilećeg mesa, ne smatraju običnom kokoši, već je zbog deformiteta nastalih uslijed šopanjem raznim stereoidama, radi obimnijih prsa i krila, zovu - Nouvus Gallus (nova kokoš).
E, i meni to smeta,
napadoše bezveze, samo zato što su neki rekli drugačije nego što većina misli
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#77 Re: Meso u ishrani

Post by ladyblue18 »

Prestanite prozivati i ismijavati druge jer nemaju iste poglede na zivot i navike kao vi.

Vratite se na temu.
sumirprimus

#78 Re: Meso u ishrani

Post by sumirprimus »

pa meso je zdravo jakako dakako...
ono kad si bolestan pa vele de malo svinjske masti na prsa,il kokosju domacu supu,il teletine...
kaje ko jede slaninu nikad nece imat upalu pluca... :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#79 Re: Meso u ishrani

Post by plain vanilla »

Kad sam vec gladna, da i ja napisem sta volem.

Najvolem janjeca rebra :mrgreen: ne smeta ni ako je masno, ali to mogu jesti 1-2 puta godisnje, i to je to.

Volim konkretno jesti meso, bez nekih priloga, moze malo salate, jer ako je meso s krompirom, onda jedem krompir, a meso ostane

Crveno meso jedem mozda jednom mjesecno a nekad i rjedje, piletinu cesce, ribu 1-2 godisnje :mrgreen:
tendzera

#80 Re: Meso u ishrani

Post by tendzera »

Jedino od mesa sto ne volim,to je loj. :lol:
Red Wolf

#81 Re: Meso u ishrani

Post by Red Wolf »

plain vanilla wrote:Kad sam vec gladna, da i ja napisem sta volem.

Najvolem janjeca rebra :mrgreen: ne smeta ni ako je masno, ali to mogu jesti 1-2 puta godisnje, i to je to.

Volim konkretno jesti meso, bez nekih priloga, moze malo salate, jer ako je meso s krompirom, onda jedem krompir, a meso ostane

Crveno meso jedem mozda jednom mjesecno a nekad i rjedje, piletinu cesce, ribu 1-2 godisnje :mrgreen:
kratko i jasno,cast svaka
sokkia

#82 Re: Meso u ishrani

Post by sokkia »

Nasrudin hođa svaki dan slao pa dvije oke mesa kuci da mu žena spremi za veceru.
žena bila đometna pa to spremi i pojde sa konama a hođi kaže da ga je pojla macka :-)
i tako iz dana u dan.
kad jednu vece ista prica i hođa dohvati macku i stavi je na vagu.
kad ono tacno dvije oke u macki.
ženoooo, ako je ovo macka gdje je meso!
a ako je ovo meso gdje je macka :-D
TheMule

#83 Re: Meso u ishrani

Post by TheMule »

graue_maus wrote:
bierkof wrote: Slazem se, pogotovo jer sam nedavno citao da mnogo Veganaca i Vegetarijanaca pokusava svoju ideologiju da nametnu kucnim ljubimcima, pa hrane macke i pse povrcem od cega im ljubimci umiru.
Nedavno je par Veganaca u americi osudjen na dozivotni zatvor jer su ubili bebu time sto su je hranili sojinim mlijekom, sokom od jabuke i cajem.

Beba kad proplace samo mu treba batak gurnut mjesto cucle :D
ovo je cista propaganda , to su pokusali i u evropi da osude parove jer su im djeca ne uhranjena ali nije im proslo .........
zaboravljate da ta djeca piju majcino mlijeko ........po tome trebalo bi pola indije da pomre , je su vegetarijanci ........
Retardirana propaganda itekako. Sto mladi ljudi od 50 godina crkavaju od raka stomaka ili raka dojke, to ih nije briga, oni su napunili svoje dzepove.
muzicar_iz_parka

#84 Re: Meso u ishrani

Post by muzicar_iz_parka »

Meni se čini da obližnji mesar u umjesto govedine prodaje kengurovo meso, naima svaki put kad roštiljam ćevape nakon toga mi djeca skaču okolo kao kenguri.
Zato je bolje biti vegetarijanac.
TheMule

#85 Re: Meso u ishrani

Post by TheMule »

NNNN wrote:
una_bo wrote:
Cholina_Lokica wrote:Vegeterijanac vise od 5 godina :D
Nikad meso nisam volila, i kao malu su me uvijek morali tjerati da ga jedem, stvara mi mucninu, i dok sam jela i ono malo mesa, eventualno ono virsle, salama itd. konstantno povracala :-) Sad rahat, nikakvih problema.
Pored toga sto mi je grozan sam ukus mesa, fakat ne mogu svariti sta se sve radi na farmama, uzgoj, filovanje antibioticima, zlostavljanje itd.
Potpisujem i predlazem da svi koji vole jesti meso jer "meso je meso" (sta god to znacilo) pogledaju film Zemljani.
Ja sam vegan i nikad u zivotu nisam bila zdravija i sretnija

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
kako nadoknađuješ aminokiseline?
:lol:
Evo jos jedne propagande...kakve aminokiseline bolan? One se nalaze u svakoj hrani na svijetu, to uopste nije problem. Kad ovo cujem, isto ko da cujem "Kako nadoknadjujes zrak?" To su gluposti, ne vjeruj svemu sto cujes.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#86 Re: Meso u ishrani

Post by Entropio »

Ova tema me podsjeti da odavno nisam jeo meso... Nisam neki ljubitelj crvenog. Preferiram piletinu/puretinu i ribu.
belfy

#87 Re: Meso u ishrani

Post by belfy »

ne znam ni kako zapadoh na ovu temu da je iscitavam. :-)

nego samo primjetih ovdje ovaj komentar od @TheMule, pa samo da pitam dal u bureku ima mesa. :)
TheMule

#88 Re: Meso u ishrani

Post by TheMule »

belfy wrote:ne znam ni kako zapadoh na ovu temu da je iscitavam. :-)

nego samo primjetih ovdje ovaj komentar od @TheMule, pa samo da pitam dal u bureku ima mesa. :)
Ima ima :D
Burek i cevapi su zakon, ali izbjegavam poslijednjih godinu dana, ko sto negdje prije napisah. :lol: :thumbup:

EDIT: Za misice je burek odlican, ali ako hoces da zivis u nasoj rahat patnji duze od 50 godina, razmisli o znatnom smanjivanju masnoce. Kad vidim neke naste stare ljude, boli ovo boli ono...operacije, bolnica, kolica, nemam namjeru tako ziviti, pa pokusavam se promjeniti dok jos ima vremena.
Last edited by TheMule on 27/08/2013 22:56, edited 2 times in total.
SmokingMan

#89 Re: Meso u ishrani

Post by SmokingMan »

Samo tučem piletinu,u raznim kombinacijama,i nikada mi ne dosadi,mada mi je tjestenina uvijek bila moj prvi izbor... :D
chupacabra

#90 Re: Meso u ishrani

Post by chupacabra »

NNNN wrote:
una_bo wrote:
Cholina_Lokica wrote:Vegeterijanac vise od 5 godina :D
Nikad meso nisam volila, i kao malu su me uvijek morali tjerati da ga jedem, stvara mi mucninu, i dok sam jela i ono malo mesa, eventualno ono virsle, salama itd. konstantno povracala :-) Sad rahat, nikakvih problema.
Pored toga sto mi je grozan sam ukus mesa, fakat ne mogu svariti sta se sve radi na farmama, uzgoj, filovanje antibioticima, zlostavljanje itd.
Potpisujem i predlazem da svi koji vole jesti meso jer "meso je meso" (sta god to znacilo) pogledaju film Zemljani.
Ja sam vegan i nikad u zivotu nisam bila zdravija i sretnija

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
kako nadoknađuješ aminokiseline?
Soja.

A ovo da li je meso zdravo ili nije, zavisi od osobe. Ljudi su svastojedi, i nas organizam moze da podnese sve od ciste veganske ishrane do cisto mesne. Ja sam kao ljubitelj crvenog mesa jednom uradio eksperiment na sebi, to jest jednu vrstu "detoxa". Mjesec dana sam samo cijedio sokove, pravio mikseve od raznoraznog povrca, a najvise zelenog zbog antioksidanata, i to tako pio. Bacio meso, jaja, i ostale zivotinjske proizvode, i samo dodavao ribu jednom u dvije sedmice. Jeo soju kao dopunu za bjelancevine. Rezultat: smrsao 15 kg, ogroman porast u energiji, spavanje po 6 sati dnevno umjesto 8, smanjen umor, smanjena sklonost stresu i generalno zdraviji osjecaj. Istina je da ishrana bazirana na zelenom povrcu smanjuje arteriosklerozu, sprjecava formiranje rak celija zbog antioksidanata, smanjuje pritisak, lijeci dijabetes, depresiju i sta vec ne, da ne nabrajam. Istina je takodje da je veoma tesko odrzavati ovakvu dijetu, pogotovu za nekoga ko voli meso kao ja. Iako sam nesto naucio iz tog eksperimenta, nisam na kraju mogao da odolim mirisu bifteka sa rostilja i to je to. Znam da necu zivjeti 100 godina, ali jebat' ga, od necega se mora umrijeti. Da me sutra spici auto na ulici, zao bi mi bilo za svaku sniclu sto nisam pojeo. Mogu samo reci da razumijem svakoga u njegovom ili njenom izboru ishrane.
sheilak

#91 Re: Meso u ishrani

Post by sheilak »

belfy wrote: nego samo primjetih ovdje ovaj komentar od @TheMule, pa samo da pitam dal u bureku ima mesa. :)
ja jedem burek tako što povadim svo meso. :-D
chupacabra wrote: Soja.

.
za aminokiseline. meni nije pomagala, čak mi je i odmagala na neki način. ovaj osjećaj, nakon detoxa :-D , koji si opisao, ja sam imala kada sam ponovo počela konzumirati meso, ali umjereno.
tendzera

#92 Re: Meso u ishrani

Post by tendzera »

sheilak wrote:
Ne unosis meso u sebe? :zoka: :|
NNNN

#93 Re: Meso u ishrani

Post by NNNN »

sheilak wrote:[q

ovaj osjećaj, nakon detoxa :-D , koji si opisao, ja sam imala kada sam ponovo počela konzumirati meso, ali umjereno.
pa naravno. meso treba jesti, ali ne u pretjeranim količinama. može se to svesti na minimum, ali ga ja nikad nebi izbacio.
sheilak

#94 Re: Meso u ishrani

Post by sheilak »

tendzera wrote:
sheilak wrote:
Ne unosis meso u sebe? :zoka: :|
unosim, al' umjereno, rekoh vec. :D ali ne volim faširano, ama nikako. :-?

@NNNN

slažem se.
Ludzak

#95 Re: Meso u ishrani

Post by Ludzak »

Normalno da jedem meso. Odakle bih proteine uzimao?
wildflower

#96 Re: Meso u ishrani

Post by wildflower »

Ne jedem meso, potpuno sam ga izbacila iz ishrane prije nesto manje od 2 godine. I jedino mi je zao sto to nisam ucinila prije. Primarno sam tu odluku donjela iz etickih razloga, jednostavno nisam zeljela da jedem plodove nasilja, neciju djecu. Sama ne bih ubila zivotinju da je pojedem, pa sam se osjecala kao licemjer sto jedem ono sto ubiju drugi. Ne vidim zasto se smatra da je u redu jesti krave a pse recimo ne.

Nikada se nisam osjecala bolje i zdravije, a posebno jer se puno vise trudim da izbalansiram prehranu i jedem zdravo. Imamo kucu i malu bastu pa koliko se stigne od posla uzgoji se i vlastito povrce. Mislim da je promjena ishrane utjecala na to da se vise educiram o alternativnim izvorima odredjenih nutrijenata, koji su sada dostupni i kod nas - neke vrste mahunarki i orasastih plodova naprimjer, koji se prije kod nas nisu mogli tako lako naci.

Uzivam u hrani i volim kuhati tako da i moja nevegetarijanska porodica otkriva cari vegetarijanske kuhinje uz mene. Idem u teretanu, radim full time posao i prilicno sam aktivna, ali ne osjecam negativne posljedice ishrane, iskljucivo pozitivne.

Nikome ne propovijedam, ali mi jako smeta to sto ljudi imaju potrebu da ismijavaju tuđi izbor, a uz to cesto pokazuju i strasnu neinformisanost, sto je u vrijeme ogromne dostupnosti informacija prilicno tuzno. Na pitanje 'kako nadoknadjujes proteine' najbolje je uputiti osobu koja to pita u dobro opskrbljenu biblioteku, ili na Google. Jos kad to pitaju ljudi koji zive na bureku i cevapima... Ali takvo smo drustvo, mislim da se ipak stvari mjenjaju na bolje.
ultima_palabra

#97 Re: Meso u ishrani

Post by ultima_palabra »

Sir Smoke a Lot

#98 Re: Meso u ishrani

Post by Sir Smoke a Lot »

Nek pliva resh u masnoci pa kad srce stane nek stane, dok kuca uzivacu. Cinjenica je da moj izbor nece spasiti niti jedno od 100.000 goveda koja ce biti priklana danas.
Red Wolf

#99 Re: Meso u ishrani

Post by Red Wolf »

sheila idemo onda skupa na burek,tebi jufka a ja cu meso :D
belfy

#100 Re: Meso u ishrani

Post by belfy »

Ludzak wrote:Normalno da jedem meso. Odakle bih proteine uzimao?
iz kikirikija. :-D
Post Reply