Bošnjak-preciznija definicija

Locked
Liga Rojalista

#76 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tenishia wrote:I opet gramatička fantastika. Kao što sam gore dokazao, Bošnjak je način na koji se izgovara Poljska riječ Bośniak, dao sam i zvučni zapis ( http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 9Bniak.ogg ), a ako uzmeš bilo koji Poljski rječnik, riječ Bośniak u prijevodu znači Bosanac - ( http://pl.wiktionary.org/wiki/Bo%C5%9Bniak ). Tako da je Bošnjak strana, a nikako bliska nit izvorna pojmu riječi Bosna, iz koje jedino može se izvesti riječ Bosanac, a izvor i prijevod riječi Bošnjak to i konačno dokazuje.

Da li je potrebno da citiram povelju Kulina bana iz 1189. - "Ja, ban bosanski Kulin" Nekih 250. godina ranije prije nego je prvi put pomenut termin Bošnjak 1440. i to u Poljskoj.
Poljsko bosniaci i bosnizacy je 100 puta blize pojmu bosnjak nego bosanac.To i budala vidi.Na kraju krajeva nije ni bitno sta poljaci kazu za sebe bitno je sta sam bosnjaci govore o sebi a govore da su bosnjaci /bosnjani nikad nisam nigdje procitao bosanac u nekoj povelji.
Ja u toj povelji vidim ban bosanski al opet ne vidim Bosanac....
Liga Rojalista

#77 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

arhitekt2 wrote:
forel wrote:Jer vjerska odrednica nigdje u svijetu ne stvara naciju osim na balkanu, nego je stvara teritorija.
E bravo, ovdje se već slažemo, te na osnovu teritorije kao odrednice nacije, jasno se može zaključiti da jedina ispravna forma nacija kod nas je "Bosanac i Hercegovac", kao što je u Njemačkoj Njemac, Austriji Austrijanac itd. bez obzira odakle državljanin istih vuče korijene.
kako ću biti Bosanac i Hercegovac.Nemojte praviti sprdnju od nacije.Ili sam Bosanac Ili sam Hercegovac. Ne mogu biti i jedno i drugo istovremeno. To bi bilo isto kao da kažem ja sam Srbin i Crnogorac ili Hrvat i Slovenac.Ovo je bolesno.[/quote]

Ma ja ne možeš pogriješiti kada budeš bosanac i hercegoac bit ćeš 2 čoeka u jednom. :-)
Liga Rojalista

#78 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote:do 1993 Bošnjak kao pojam za naciju ili narod nije postojao u Bosni, niti u svijesti 90% tadašnjih Muslimana niti
značajnije u bilo kakvim političko-kulturnim strukturama, naziv je usljed rata uzet isključivo za tadašnje Muslimane
jer naziv Muslimani i nije neki naziv za narod, a i sa imenom Bošnjak se dobija uloga temeljnog naroda u Bosni
a ostali su samo manjine.
Kako je ime Bošnjak dobilo slavensko muslimansko stanovništvo, nije ni čudo da su i u ostalim državama u
okruženju preuzeli to ime, iako sa Bosnom u večini slučajeva nikakve veze nemaju-
Bošnjak je kao pojam za narod je postojao mnogo prije 1993 to što si ti neuk i neobrazovan to je tvoj problem,Afirmiši se malo o pojmu bošnjak pa onda bubaj ko maskim po diviziji.
addem

#79 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by addem »

Sad ce popis pa ce pokazati koliko ima Bosnjaka. Ovdje ima jako puno onih koji su protiv naseg naroda, naseg naziva i predstojeci popis ce ih duboko razocarati.
hercegovac_pravi

#80 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by hercegovac_pravi »

ocammog wrote:Narode,

imam par nedoumica u vezi preciznije definicije pojma Bošnjak, pa mi treba mala asistencij onih koji su baš upućeniji (NAPOMENA: Ovo nije trolanje niti provokacija nego fakat me zanima-ovo moram napomenut jer kod nas ima podosta paranoičnih..sorry)

Neki stranjerosi me pitali da li je Bošnjak južnoslaven Musliman iz Bosne ili južnoslaven Musliman iz čitave bivše jugoslavije.

Ja onako mahinalno ko iz topa reko "iz Bosne"....a ovaj lik me dočeka: "Pa kako su onda i Muslimani iz južne Srbije, tj. Sandžaka Bošnjaci"..
i ja opet ko iz topa: " Pa doselili tamo iz Bosne", a onda kad su mi tražili izvore za to, nisam se vala mogo sjetit nekih izvora...pa ako ko ima kad su se tamo odselili iz Bosne i zašto eto nek se osevapi pa dobaci vamo na ovu temu....

Opet, s druge strane neko mi reće da sandžački Muslimani nisu porijeklom iz Bosne nego su starosjedioci, pa mi se onda stvori još veća konfuzija u glavi. Kontam ako nisu iz Bosne porijeklom nego su otuda, zašto se onda zovu Bošnjaci (pretpostavljam da se naziv Bošnjak veže za teritorij BiH)...Neko će opet reći "pa i to je nekad bila BiH" ( u srednjem vijeku) ali onda opet ide pitanje zašto se samo Muslimani sandžaka zovu Bošnjaci a ne i ondašnji kršćani, jer smo tada, u srednjem vijeku svi mi bili kršćani, zar ne?

Istu konfuziju imam i u vezi Muslimana iz Crne Gore. Da li se oni nazivaju Bošnjacima zato što su tamo došli iz Bosne ( i ako da, kada su tamo otišli i zašto), i ako ne, zašto onda? Mislim nema apsolutno ništa protiv da se ko zove kako hoće, nego me to fakat zanima....

i na kraju, šlag na tortu, upoznao sam neke divne momke iz grada Prizrena na Kosovu, i rekoše mi da su i oni Bošnjaci, a kad sam ih čuo kako medjusobno govore na svom maternjem jeziku, taj mi je jezik bio jako sličan makednosnkom. Nisam ih puno propitivao da me ne bi neko od njih pogrešno shvatio...uglavnom oni sebe zovu Goranci i kažu da nisu Albanci vež Bošnjaci mada im prezimeni izgledaju više kao albanska ( nema ono "ić" "vić" i "ović" na kraju nego oni "i " npr. "Hasani" i sl.)

Znači, sad poslije čitave ove konfuzije, mene interesuje koja bi bila neka najpreciznija definijca Bošnjaka i zbog čega se i Muslimani iz Srbije i CG i Kosova koji govore različitim južnoslavenskim dijalektima (od kojih su neki bitno drugačiji od ovog našeg standardnog bosanskog) i imaju međusobno različite tradicionalne nošnje svi nazijau Bošnjacima.

I opet, zbog onih paranoičnih koji jedino znaju bit agresivni i kontrirat, moja pitanja su iz čistog kurioziteta i iz nijiskrenije namjere, pa ko zna odgovorit, bujrum...

pozdravljam

Occa
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Rodila vas majka..
P.S. Vi MOŽDA jeste ali mi sigurno nismo..
tenishia

#81 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia »

Liga Rojalista wrote:
tenishia wrote:I opet gramatička fantastika. Kao što sam gore dokazao, Bošnjak je način na koji se izgovara Poljska riječ Bośniak, dao sam i zvučni zapis ( http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 9Bniak.ogg ), a ako uzmeš bilo koji Poljski rječnik, riječ Bośniak u prijevodu znači Bosanac - ( http://pl.wiktionary.org/wiki/Bo%C5%9Bniak ). Tako da je Bošnjak strana, a nikako bliska nit izvorna pojmu riječi Bosna, iz koje jedino može se izvesti riječ Bosanac, a izvor i prijevod riječi Bošnjak to i konačno dokazuje.

Da li je potrebno da citiram povelju Kulina bana iz 1189. - "Ja, ban bosanski Kulin" Nekih 250. godina ranije prije nego je prvi put pomenut termin Bošnjak 1440. i to u Poljskoj.
Poljsko bosniaci i bosnizacy je 100 puta blize pojmu bosnjak nego bosanac.To i budala vidi.Na kraju krajeva nije ni bitno sta poljaci kazu za sebe bitno je sta sam bosnjaci govore o sebi a govore da su bosnjaci /bosnjani nikad nisam nigdje procitao bosanac u nekoj povelji.
Haha očito imaš problema da shvatiš da navodiš dva različita jezika, i pored toga primjer Poljskog sa kojeg se prevodi bosanac, a što je najgore navodiš jasan primjer iz bosanskog gdje sam sebe pobijaš:

Bosan-ac
Bosan-ski
Liga Rojalista

#82 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tenishia wrote:
Liga Rojalista wrote:

Haha očito imaš problema da shvatiš da navodiš dva različita jezika, a što je najgore navodiš jasan primjer iz bosanskog gdje sam sebe pobijaš:

Bosan-ac
Bosan-ski
Da pa šta????A gdje je Bosanac tu?Hajde poveljaš nađi povelju sa bosanac
addem

#83 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by addem »

Tesko je djeci ciji su roditelji iz razlicitih naroda da se nacionalno izraze. I taj problem treba razumjeti. Kako da budes Bosnjak a otac ti Srbin. U jugoslaviji je bio isti problem jer je bila visenacionalna drzava. Pa su se tako stvorili Jugosloveni. Tesko je tim ljudima i nije im jednostavno. Nemam nista protiv onih koji ce se izjasniti kao bosanci na sljedecem popisu, al imam protiv onih koji misle da mogu Bosnjacima da pametuju kako se zovu, i to isto onako glupo i primitivno kao sto Srbi pametuju oko bosanskog jezika.
Liga Rojalista

#84 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

addem wrote:Tesko je djeci ciji su roditelji iz razlicitih naroda da se nacionalno izraze. I taj problem treba razumjeti. Kako da budes Bosnjak a otac ti Srbin. U jugoslaviji je bio isti problem jer je bila visenacionalna drzava. Pa su se tako stvorili Jugosloveni. Tesko je tim ljudima i nije im jednostavno. Nemam nista protiv onih koji ce se izjasniti kao bosanci na sljedecem popisu, al imam protiv onih koji misle da mogu Bosnjacima da pametuju kako se zovu, i to isto onako glupo i primitivno kao sto Srbi pametuju oko bosanskog jezika.
Ovo su srbi i hrvati evo prvi ovaj iznad mene nisu ovo nikakvi bosanci moj brate
tnnt

#85 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

Liga Rojalista wrote: Bošnjak je kao pojam za narod je postojao mnogo prije 1993 to što si ti neuk i neobrazovan to je tvoj problem,Afirmiši se malo o pojmu bošnjak pa onda bubaj ko maskim po diviziji.
postojao je i prije, ali kao naziv stanovnika Bosne a ne kao naroda
ili me želiš uvjeriti da su Hrvati kao propagandom pretvorili te famozne Bošnjake katolike u Hrvate,
Srbi Bošnjake pravoslavce u Srbe, a muslimani eto jednostavno zaboravili tko su
pa se sjetiše tek 1993 da su Bošnjaci? :-)
podsječa me na neki vic a ne na neku ozbiljnu teoriju :lol:
Liga Rojalista

#86 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote:
Liga Rojalista wrote: Bošnjak je kao pojam za narod je postojao mnogo prije 1993 to što si ti neuk i neobrazovan to je tvoj problem,Afirmiši se malo o pojmu bošnjak pa onda bubaj ko maskim po diviziji.
ili me želiš uvjeriti da su Hrvati kao propagandom pretvorili te famozne Bošnjake katolike u Hrvate,
Pa bre što ste ga ukinuli onda i što ne dadoste ljudima da budu bošnjaci ako je to samo bezazleni naziv za stanovnike
Paranoid

#87 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Paranoid »

Intermezzo...
tenishia

#88 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia »

Liga Rojalista wrote:
tenishia wrote:
Liga Rojalista wrote:
Haha očito imaš problema da shvatiš da navodiš dva različita jezika, a što je najgore navodiš jasan primjer iz bosanskog gdje sam sebe pobijaš:

Bosan-ac
Bosan-ski
Da pa šta????A gdje je Bosanac tu?Hajde poveljaš nađi povelju sa bosanac
Ne provaljuj se više. Ako je Kulin ban napisao da je "bosanski", logično je da je bosanac. "bosanski" je prisvojni pridjev od imenice "bosanac".
tnnt

#89 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

addem wrote:, al imam protiv onih koji misle da mogu Bosnjacima da pametuju kako se zovu, i to isto onako glupo i primitivno kao sto Srbi pametuju oko bosanskog jezika.
možete se zvati i marsovcima, stvarno me nije briga
ali na osnovu imena kojeg uzešte tek prije 20 god, svojatati i Bosnu i njezinu povijest kao samo vašu
a Hrvate i Srbe pretvarati u nekakve Bošnjake protiv svoje volje ili neka sele u Hrvatsku ili Srbiju
nama ostalima naravno to novopečeno ime muslimanskog naroda tada upada u oči, jer u njemu
nevidimo ime naroda nego velikobošnjačko sredstvo za dominacijom nad BiH 8-)
Liga Rojalista

#90 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tenishia wrote:Ne provaljuj se više. Ako je Kulin ban napisao da je "bosanski", logično je da je bosanac. "bosanski" je prisvojni pridjev od imenice "bosanac".

Jel se ti praviš lud?Bosanski je regionalna odrednica za zemlju bosnu.NAĐI MI BOSANAC!!!!

Nađi mi ako mi bosanci,ja bosanac,itd kao što ima ja bošnjanin,ako bošnjaci vide da neće u boj sami itd itd.

Ili nađi BOSANAC ili se ne javljaj više
Liga Rojalista

#91 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote:
addem wrote:, al imam protiv onih koji misle da mogu Bosnjacima da pametuju kako se zovu, i to isto onako glupo i primitivno kao sto Srbi pametuju oko bosanskog jezika.
ali na osnovu imena kojeg uzešte tek prije 20 god, svojatati i Bosnu i njezinu povijest kao samo vašu
a Hrvate i Srbe pretvarati u nekakve Bošnjake protiv svoje volje ili neka sele u Hrvatsku ili Srbiju
nama ostalima naravno to novopečeno ime muslimanskog naroda tada upada u oči, jer u njemu
Haj razguli na poskok ili krstaricu pa tamo srbuj i hrvatuj
tnnt

#92 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

Liga Rojalista wrote: Pa bre što ste ga ukinuli onda i što ne dadoste ljudima da budu bošnjaci ako je to samo bezazleni naziv za stanovnike
tko je ukinuo šta ili branio i kada?
tnnt

#93 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

Liga Rojalista wrote: Haj razguli na poskok ili krstaricu pa tamo srbuj i hrvatuj
u čemu je sad problem?
ili napiši nešto konstruktivno ili ti razguli :D
Last edited by tnnt on 24/08/2013 19:58, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#94 Re: Bošnjak-preciznija definicija

tnnt wrote:
:lol: :lol: :lol:
Pa tako je postoja i za Hrvate kao stanovnike regiona Hrvatske ... :run:

Isparzno preseravanje..
hercegovac_pravi

#95 Re: Bošnjak-preciznija definicija

tnnt wrote:
A vidiš ni mene nije briga šta ti misliš...nećeš ti odlučivati o tome kako se ja izjašnjavam..
tnnt

#96 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

hercegovac_pravi wrote: :lol: :lol: :lol:
Pa tako je postoja i za Hrvate kao stanovnike regiona Hrvatske ... :run:

Isparzno preseravanje..
šta ti je tu čudno?
ne čudi te kada su venecijance zvali venecijancima a ne talijanima
to ti je naravno normalno :lol:
addem

#97 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by addem »

tnnt wrote:
Briga je tebe i previse, jer te boli ime nase Bosnjak. Zato si ovdje i raspravljas i pokusavas nekakvu smutnju uvesti. Mi nismo marsovci mi smo Bosnjaci i pricamo bosanski. A ti budi sta god hoces. :bih:
tnnt

#98 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tnnt »

hercegovac_pravi wrote:
A vidiš ni mene nije briga šta ti misliš...nećeš ti odlučivati o tome kako se ja izjašnjavam..
sve pet, kao što rekoh možeš biti i marsovac :thumbup:
TheMule

#99 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by TheMule »

tnnt wrote:
:lol: Historija nije pocela 1945
Paranoid

#100 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Paranoid »

tnnt wrote:
Nije naziv uzet prije 20 godina...nego vraćen. Kontaš!
Locked