Smisao života u Bosni i Hercegovini
- Pro
#76 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
@insomnia78
Većina ljudi koja piše na ovoj temi govori iz ličnog iskustva. Sve što pišem sam vidio, doživio, kako god hoćeš. Nisu svi isti, to svakako.
Većina ljudi koja piše na ovoj temi govori iz ličnog iskustva. Sve što pišem sam vidio, doživio, kako god hoćeš. Nisu svi isti, to svakako.
- insomnia78
#77 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Pa i ja isto iz licnog iskustva.
Slazem se da ima i tog sto vi pricate, imam i ja neke familije.
Al to ti je ko i svugdje ako si supak, supak si i u Londonu, isto ko i u Gnojnici i obrnuto
s' moje sokoćalo
Slazem se da ima i tog sto vi pricate, imam i ja neke familije.
Al to ti je ko i svugdje ako si supak, supak si i u Londonu, isto ko i u Gnojnici i obrnuto
s' moje sokoćalo
- Afanasi_94
#78 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Sorel wrote:Ja evo sad nešto kontam, šta da radim od života. Pojma nemam. Nalazim se u situaciji gdje čojk ima ispit da upiše drugu godinu a ne studira mi se. Lafo treniram da mi nije dosadno. K'o što Swan reče, bilo mi je dobro dok sam iš'o prvu godinu na faks i kad sam hod'o a sad mi ni to nije nešto spešl.
Najradije bi' pos'o naš'o al' ne možeš. Jbno.
Neka te s rajom.
- Goldenhand
#79 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Smisao je u besmislu.Najsretniji su oni koji to kasnije shvate.
- fidoremilienko
#80 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Evo da kazem i ja koju.
Kako se ostarilo malo, ne puno
, naucio sam da je u zivotu sve relativno. I sreca, novac, auta, kuce, ljepota...bas sve. Kao sto pokretac teme rece, kad polazis od banalne stvari, npr. od auta. Radi sve super i odjednom neki kvar. Zabrines se, sta je, pitas raju, kontas koliko ce te izaci da to platis....muka. Popravis taj kvar i onda si sretan. Ali taj oblik srece traje jako kratko. Mozda taj dan, sutra ti je vec sve po defaultu. Idemo dalje.
Biti zdrav. Covjek kad je zdrav, uvijek neki prohtjevi. Kad se razbolis, sve ostavis, bitno je samo da ozdravis. Kad ozdravis, opet ne cijenis i tako ukrug.
Smisao zivota, je jako tesko definisati, gdje god da covjek zivi. A pogotovo jako ga je tesko definisati u BiH. Svakako ti sve u zivotu dosadi. Evo kad krenem od sebe. Da ti je nova igracka, novo auto, novi telefon, nova kuca, nov namjestaj, novi stan....uvijek i iznova nesto novo. Na kraju te to "drzi" jedno vrijeme i prodje te. Vidis, nista posebno u tome. BiH sistem, kao takav, jako slozen pa i kad si optimista opet je tesko. Dovoljno ti je da pogledas face ljudi. I ovi koji rade i ovi koji ne rade, malo se razlikuju. Narod je utucen, ali bukvalno. Svakodnevno bombardovanje negativnim informacijama, tako da one prave i pozitivne price rijetko mogu doci do izrazaja. Kap vode u moru. Sivilo.
Onda kad krenes od komsiluka. Sjecam se. Dobijes prvi posao, odmah komsija preko puta: "gdje radis, sta radis, koja firma, kakva je plata, jesi li zadovoljan..". Kad odes na godisnji: "sta je komsija, ne radis jel?. Ma jok na godisnjem sam. Aha pa vidim ja vidjam te svaki dan, rekoh da nije sta bilo". Ono lafo, da nije sta bilo, a u sebi jedva ceka da ostanes bez posla. Bruka. Otvoris haubu od auta da dolijes tecnosti za stakla, eto ti komsije: "sta je komsija, jel to neki kvar?". I onda steknes dojam, da je ljudima, bar ovdje u BiH, mnogo bitno da je tebi lose, nego sto je njemu dobro.
S druge strane, ima tu ljudi, kupuje auta samo radi komsiluka. A ovamo nema djetetu da da da jede. Dijete gladno hoda po ulici. Ali on vozi auto od 10.000KM.
Jel smisao izroditi djecu i tako ih prepustiti. Neka, odrast ce!? Hoce. Ali zar ne osjecamo zal sto dijete nema neke osnove, a babo ima auto od 10.000KM!? Ja te ljude ne shvatam. Bukvalno su gladni, ali imaju para da natoce za "cenera", nosaju pametne telefone. Odvajas od usta da bi bio u "trendu"? Ne shvatam.
Ljudi kukaju da dodju do posla, a kad ga nadju, onda moras gledati njihove namrstene face, nije im dobar dan, ne valja im kolegica, ne valja im sef, mala platam uslovi losi...ma znam ih masu takvih. Kuknjava, ali kad treba zapeti, JOK!
Sve, ali bukvalno sve u BiH, je jako, jako lose. Dijaspora je posebna prica, o tome cu kad nadjem vremena.
Kako se ostarilo malo, ne puno
Biti zdrav. Covjek kad je zdrav, uvijek neki prohtjevi. Kad se razbolis, sve ostavis, bitno je samo da ozdravis. Kad ozdravis, opet ne cijenis i tako ukrug.
Smisao zivota, je jako tesko definisati, gdje god da covjek zivi. A pogotovo jako ga je tesko definisati u BiH. Svakako ti sve u zivotu dosadi. Evo kad krenem od sebe. Da ti je nova igracka, novo auto, novi telefon, nova kuca, nov namjestaj, novi stan....uvijek i iznova nesto novo. Na kraju te to "drzi" jedno vrijeme i prodje te. Vidis, nista posebno u tome. BiH sistem, kao takav, jako slozen pa i kad si optimista opet je tesko. Dovoljno ti je da pogledas face ljudi. I ovi koji rade i ovi koji ne rade, malo se razlikuju. Narod je utucen, ali bukvalno. Svakodnevno bombardovanje negativnim informacijama, tako da one prave i pozitivne price rijetko mogu doci do izrazaja. Kap vode u moru. Sivilo.
Onda kad krenes od komsiluka. Sjecam se. Dobijes prvi posao, odmah komsija preko puta: "gdje radis, sta radis, koja firma, kakva je plata, jesi li zadovoljan..". Kad odes na godisnji: "sta je komsija, ne radis jel?. Ma jok na godisnjem sam. Aha pa vidim ja vidjam te svaki dan, rekoh da nije sta bilo". Ono lafo, da nije sta bilo, a u sebi jedva ceka da ostanes bez posla. Bruka. Otvoris haubu od auta da dolijes tecnosti za stakla, eto ti komsije: "sta je komsija, jel to neki kvar?". I onda steknes dojam, da je ljudima, bar ovdje u BiH, mnogo bitno da je tebi lose, nego sto je njemu dobro.
S druge strane, ima tu ljudi, kupuje auta samo radi komsiluka. A ovamo nema djetetu da da da jede. Dijete gladno hoda po ulici. Ali on vozi auto od 10.000KM.
Jel smisao izroditi djecu i tako ih prepustiti. Neka, odrast ce!? Hoce. Ali zar ne osjecamo zal sto dijete nema neke osnove, a babo ima auto od 10.000KM!? Ja te ljude ne shvatam. Bukvalno su gladni, ali imaju para da natoce za "cenera", nosaju pametne telefone. Odvajas od usta da bi bio u "trendu"? Ne shvatam.
Ljudi kukaju da dodju do posla, a kad ga nadju, onda moras gledati njihove namrstene face, nije im dobar dan, ne valja im kolegica, ne valja im sef, mala platam uslovi losi...ma znam ih masu takvih. Kuknjava, ali kad treba zapeti, JOK!
Sve, ali bukvalno sve u BiH, je jako, jako lose. Dijaspora je posebna prica, o tome cu kad nadjem vremena.
- Zatamnjena stakla
#81 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Sihirušoooooo!!
Last edited by Zatamnjena stakla on 13/09/2013 22:33, edited 1 time in total.
- Afanasi_94
#82 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Zaboravi na one 4 vrste sira.
Last edited by Afanasi_94 on 13/09/2013 21:44, edited 1 time in total.
- Zatamnjena stakla
#83 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
.
Last edited by Zatamnjena stakla on 13/09/2013 22:33, edited 1 time in total.
- Pro
#84 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
@fidoremilienko
Odličan post
Kompleksi nas uništiše. Iako se jedva preživljava, čovjek će ostavljati sa strane neki novac da može sebi kupiti taj mobitel. Stalno spominjem taj mobitel, no sa razlogom. Na tim malim stvarima se vidi limitiranost našeg razmišljanja. Tuđa nesreća je naša radost. Lijep primjer si dao za komšiju. Koliko sam samo puta čuo poznatu rečenicu "Šta će on". Neko dobije posao, odmah počinje priča, a šta će on dobiti, on je ovakav, on je onakav itd. Gadi mi se ta ograničenost ljudi. Pisao sam već ranije o tome ali kako čovjek može suditi o drugom čovjeku radi njegovog prezimena, porijekla.
Imam osjećaj da u nas svi čekaju petak ili subotu za izlazak samo da pobjegnu od današnjih problema. Tim danima izađeš i vidiš samo nasmijana lica, maska koja krije mnoge probleme.
@Sorel
Može i 20 godina studiranja ali da financiraš sam sebe a ne tvoji roditelji. Ne mislim ovdje na tebe, nego govorim općenito.
Odličan post
Kompleksi nas uništiše. Iako se jedva preživljava, čovjek će ostavljati sa strane neki novac da može sebi kupiti taj mobitel. Stalno spominjem taj mobitel, no sa razlogom. Na tim malim stvarima se vidi limitiranost našeg razmišljanja. Tuđa nesreća je naša radost. Lijep primjer si dao za komšiju. Koliko sam samo puta čuo poznatu rečenicu "Šta će on". Neko dobije posao, odmah počinje priča, a šta će on dobiti, on je ovakav, on je onakav itd. Gadi mi se ta ograničenost ljudi. Pisao sam već ranije o tome ali kako čovjek može suditi o drugom čovjeku radi njegovog prezimena, porijekla.
Imam osjećaj da u nas svi čekaju petak ili subotu za izlazak samo da pobjegnu od današnjih problema. Tim danima izađeš i vidiš samo nasmijana lica, maska koja krije mnoge probleme.
@Sorel
Može i 20 godina studiranja ali da financiraš sam sebe a ne tvoji roditelji. Ne mislim ovdje na tebe, nego govorim općenito.
- LoveIsGone
#85 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Izgleda na ovu temu se baš mora uključiti. Ja također malo više čitam forum nego što pišem, jer ima tema koje me zanimaju samo informativno i takva je većina tema.
Ja sam završio dvije godine fakulteta u roku ovdje i tada sam imao dosta sitnih nekih životnih dilema, ali i problema preko kojih sam uspješno prelazioo i mislio da to ne utiče puno na mene, ali ustvari izjeda čovjeka to iznutra, malo po malo.. Mislio sam da ću imati snage odreagovati na pravi način i završiti odmah i treću godinu što je bio jedini ispravni put, ali nisam to uradio, nego sam jednostavno izgubio motivaciju i manje više ali prestao učiti, prestao se time zanimati. Naravno, nije fakultet jedino što me zanimalo tada ali fakultet je donosio ključni mir od porodičnog do društvenog, jer vežeš se za nešto i to funkcioniše. Moraš se na neki način osjećati korisnim, a vjerujem da uvijek možeš biti više korisan i onda kada to nestane i ti to shvatiš automatski se lošije osjećaš. Duboko u sebi čovjek zna da je taj neki put ispravan.
Ipak čitava ta situacija, kao da sam zaledio fakultet
kada prođe otkrije i neke pozitivne stvari, jer vidiš kako uvijek može gore, možeš sam sebi napraviti problem i osjećati se znatno lošije i ne želiš da ti se to ponovi i naravno radiš sve u tom pravcu da ideš naprijed. Mislim da ako čovjek stagnira, ako je u nekoj apatiji može ići samo nazad, jer ta stagnacija je automatski korak nazad. Tako da je jedina opcija u životu ići naprijed. Ja sam to uvijek i znao, kao što bi i svi je li trebali znati, ali jednostavno se jedan period nisam mogao pokrenuti i to uraditi. Kao da sam želio sebe mučiti.
Akcija je jedini pravi pokretač. Kada čovjek to shvati i uradi, jednostavno osjećaš da si sazrio i ostaviš to iza sebe uz pouku. Meni je iskreno trebalo jako puno vremena da sebi objasnim jednostavne stvari, ali jebiga tvrdoglav
Nije mi samo jasno zašto čovjeku mora do guše doći da bi nešto skontao. I to je kako navikneš da shvataš stvari..
U principu je sve kako ti želiš da ti bude.
ps. ovaj post nije o fakultetu, fakultet je služio kao primjer. Mislim jeste, ali nije...
Ja sam završio dvije godine fakulteta u roku ovdje i tada sam imao dosta sitnih nekih životnih dilema, ali i problema preko kojih sam uspješno prelazioo i mislio da to ne utiče puno na mene, ali ustvari izjeda čovjeka to iznutra, malo po malo.. Mislio sam da ću imati snage odreagovati na pravi način i završiti odmah i treću godinu što je bio jedini ispravni put, ali nisam to uradio, nego sam jednostavno izgubio motivaciju i manje više ali prestao učiti, prestao se time zanimati. Naravno, nije fakultet jedino što me zanimalo tada ali fakultet je donosio ključni mir od porodičnog do društvenog, jer vežeš se za nešto i to funkcioniše. Moraš se na neki način osjećati korisnim, a vjerujem da uvijek možeš biti više korisan i onda kada to nestane i ti to shvatiš automatski se lošije osjećaš. Duboko u sebi čovjek zna da je taj neki put ispravan.
Ipak čitava ta situacija, kao da sam zaledio fakultet
Akcija je jedini pravi pokretač. Kada čovjek to shvati i uradi, jednostavno osjećaš da si sazrio i ostaviš to iza sebe uz pouku. Meni je iskreno trebalo jako puno vremena da sebi objasnim jednostavne stvari, ali jebiga tvrdoglav
Nije mi samo jasno zašto čovjeku mora do guše doći da bi nešto skontao. I to je kako navikneš da shvataš stvari..
U principu je sve kako ti želiš da ti bude.
ps. ovaj post nije o fakultetu, fakultet je služio kao primjer. Mislim jeste, ali nije...
- sarajlija_ba
#86 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Bolji bi bio naziv teme "Vjerujete li u život u BiH" 
- Goldenhand
#87 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Bilo bi previše ateista.sarajlija_ba wrote:Bolji bi bio naziv teme "Vjerujete li u život u BiH"
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#88 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
laly wrote:nisam sigurna je li ot..
Ovo ljeto nam je dosla familija iz inostranstva na odmor. Razgovor je uglavnom tekao ovako...kupili smo auto 12.500...ovo je tablet preko njega mozes uci na internet...kupili smo skener znas u njeg mozes staviti sliku da iskopiras...
i sl. Razgovarala sam sa jos nekim ljudima i oni kazu da su imali slicne "dozivljaje" sa familijom iz inostranstva. Eh sad sta je smisao zivota ovim dijasporcima i zasto imaju potrebu da dokazuju da imaju vise para od nas koji zivimo u BIH? I zasto misle da mi u Bosni nemamo pojma sta je tablet ili skener (mislim ako nista makar smo u fotokopirnici mogli vidjeti skener, to cudo od tehnologije) i zasto to pokazuju kao neko dostignuce?
- fatamorgana
#89 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Možda još bolje vjerujete li da je bog zaboravio BiH?sarajlija_ba wrote:Bolji bi bio naziv teme "Vjerujete li u život u BiH"
-
Great Cornholio
#90 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Ili još bolje zašto su ljudi u BiH zaboravili Boga, zašto uglavnom idu za "šejtanima"?fatamorgana wrote:Možda još bolje vjerujete li da je bog zaboravio BiH?sarajlija_ba wrote:Bolji bi bio naziv teme "Vjerujete li u život u BiH"
- sarajlija_ba
#91 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Ne možeš ti to pitati kad ne vjeruješ u Boga.fatamorgana wrote:Možda još bolje vjerujete li da je bog zaboravio BiH?sarajlija_ba wrote:Bolji bi bio naziv teme "Vjerujete li u život u BiH"
Jesu ti skučene opcije...hahahaha
- sarajlija_ba
#92 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
E to je pravo pitanjeGreat Cornholio wrote:Ili još bolje zašto su ljudi u BiH zaboravili Boga, zašto uglavnom idu za "šejtanima"?fatamorgana wrote:Možda još bolje vjerujete li da je bog zaboravio BiH?sarajlija_ba wrote:Bolji bi bio naziv teme "Vjerujete li u život u BiH"
- fatamorgana
#93 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
[/quote]sarajlija_ba wrote:E to je pravo pitanjeGreat Cornholio wrote:
Ili još bolje zašto su ljudi u BiH zaboravili Boga, zašto uglavnom idu za "šejtanima"?
Pa svi vole pare a foliraju da vole boga,
-
Great Cornholio
#94 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Zašto ljudi ponavljaju iste greške, zašto dozvoljavaju da ih vode oni koji lažu, kradu, zavađaju, i što je najgore, takvi za sebe tvrde da vjeruju u Boga, a svako ko vjeruje u Boga vjeruje u to da Bog ne podržava one koji lažu, kradu, zavađaju...sarajlija_ba wrote:
E to je pravo pitanje
-
Great Cornholio
#95 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
I ja smatram da je mnogo licemjernih vjernika, jer onaj ko iskreno vjeruje u Boga ne može vjerovati ljudima koji su ga prevarili bezbroj puta, ne može vjerovati onome ko kaže da vjeruje u Boga a djelima pokazuje suprotno od toga.fatamorgana wrote:
Pa svi vole pare a foliraju da vole boga,
- sarajlija_ba
#96 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Da si čitao Kur'an našao bi odgovor na ovo pitanje.Great Cornholio wrote:Zašto ljudi ponavljaju iste greške, zašto dozvoljavaju da ih vode oni koji lažu, kradu, zavađaju, i što je najgore, takvi za sebe tvrde da vjeruju u Boga, a svako ko vjeruje u Boga vjeruje u to da Bog ne podržava one koji lažu, kradu, zavađaju...sarajlija_ba wrote:
E to je pravo pitanje
- fatamorgana
#97 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Ne piše to samo u Kuranu veću puno drugih knjiga .... Počevši od bukvara,sarajlija_ba
Da si čitao Kur'an našao bi odgovor na ovo pitanje.
-
Great Cornholio
#98 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Vjerujem u Boga, ne vjerujem u šejtana (đavola), meni je šejtan/đavo samo simbol zla koje može živjeti u nama ili oko nas, ne doživljam ga kao neko zlo biće, a tebi je kao muslimanu obaveza da podučavaš, izučavaš, naučavaš... jer koliko sam ja upoznat sa islamskim učenjem, to je prva obaveza muslimanasarajlija_ba wrote:Da si čitao Kur'an našao bi odgovor na ovo pitanje.Great Cornholio wrote:Zašto ljudi ponavljaju iste greške, zašto dozvoljavaju da ih vode oni koji lažu, kradu, zavađaju, i što je najgore, takvi za sebe tvrde da vjeruju u Boga, a svako ko vjeruje u Boga vjeruje u to da Bog ne podržava one koji lažu, kradu, zavađaju...sarajlija_ba wrote:
E to je pravo pitanje
Nego, da bi nam bilo bolje trebali bi postati nešto slično ovome što je Erich Fromm predstavio kao preduslov za napredak, a on kaže:
"Revolucionarni karakter misli i osjeća u onom što bismo mogli nazvati »kritičkim raspoloženjem« — u kritičkom ključu, da upotrijebimo simbol iz muzike. Latinska izreka De omnibus dubitandum (u sve treba sumnjati) zauzima vrlo značajno mjesto u njegovom reagiranju na svijet. Ovo kritičko rapoloženje, koje ni po čemu ne nalikuje cinizmu, jedan je uvid u stvarnost, nasuprot fikcijama koje postaju nadomjestak za stvarnost. Nerevolucionarni karakter osobito je sklon vjerovati u ono za što se izjašnjava većina. Osoba s kritičkim raspoloženjem reagirat će upravo obrnuto. Ona će biti posebno kritična kada čuje mišljenje većine, ono koje kola čaršijom, mišljenje onih koji imaju moć. Naravno, da ima više ljudi koji su pravi kršćani, kao što tvrde da jesu, ne bi im bilo nimalo teško održavati takav stav, jer Isus se zaista kritički odnosio prema prihvaćenim vrijednostima".
- akcid
#99 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Great Cornholio wrote:Da si čitao Kur'an našao bi odgovor na ovo pitanje.sarajlija_ba wrote:Zašto ljudi ponavljaju iste greške, zašto dozvoljavaju da ih vode oni koji lažu, kradu, zavađaju, i što je najgore, takvi za sebe tvrde da vjeruju u Boga, a svako ko vjeruje u Boga vjeruje u to da Bog ne podržava one koji lažu, kradu, zavađaju...
-
Great Cornholio
#100 Re: Smisao života u Bosni i Hercegovini
Previše religije, a vrlo malo Boga, Boga kao simbola svega onog dobrog što ljudi potencijalno mogu biti.akcid wrote:
![]()
![]()
![]()
Presnažna je indoktrinacija religije u obrazovni sistem našeg društva
![]()