Sandzacki kulturni centar e.V Düsseldorf

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Prenj

Post by Prenj »

Savoyen wrote:Ja sam odrasla u Sandzaku. Studiram BWL u Berlinu i uskoro idem u London na phD. Inace sam sandzacki pisac. Sto se kulture i obrazovanja tice dovoljno je pogledati kako se gadjate padezima na ovom forumu.
U Sarajevu je cujem Ceca vrh muzike. Za moje prijatelje i mene to su ipak Pink Floyd.
Ljudi koji ne individualiziju su zaista vrijedni sazaljenja i gori od cetnika. A za prethodni post, da Srbi znaju da budu cool, posebno sa kamom u ruci. A moji roditelji koji su nekoliko godina drzali pet Bosanaca u svojoj kuci su tako zaostali i nadmeni. Da li bi i vi isto ucinili za nas ne moram ni da pitam, odgovor je tu braco Bosanci.
Post ti je malo kontradiktoran, zar ne?
BECHO

Post by BECHO »

Nemoj da te cudi odnos pojedinih Sarajlija prema topdzijama sa Trebevica. I nisu im samo Sandzaklije slaba strana nego i 'anamo' oni iz Srebrenice i Istocne Bosne.
ibnHome

Post by ibnHome »

BECHO wrote:Nemoj da te cudi odnos pojedinih Sarajlija prema topdzijama sa Trebevica.

da su samo pojedinci...moglo bi se
BECHO wrote:I nisu im samo Sandzaklije slaba strana nego i 'anamo' oni iz Srebrenice i Istocne Bosne.
eh, sad si ih utjesio... :-)
Savoyen

Post by Savoyen »

Kultura je materijalna. Ocuvati kulturno nasledje koje smo nekada (zaista ironicno) vezivali za Bosnu za vrijeme ratova i klanja nije bilo lako. Mi smo gastarbajteri u Jugoslaviji. Ipak nismo nikada konzumirali svinjetinu kao vi prije a i poslije rata (nazalost nismo tako moderni). Treba biti tako pokvaren i reci da mi nemamo kulturu, jer je pravo cudo to sto smo sacuvali identitet u drzavi u kojoj nas nazivaju Turcima i ulicom dovikuju "bulo". Treba reci da su Palestinci pravi primitivci, kada idu onako u razderanim odijelima ulicom i koriste kamenje umjesto oruzija, a okolnosti nas ne zanimaju zar ne? Koliko je moderniji onaj americki vojnik sa skupim naocarama.
Doslo je vrijeme kada smijemo da kazemo da smo nacija a da zato ne izgubimo posao ili zivot. Medjutim, bas onda kada nas jedni ostave na miru drugi navale, ali kao i uvijek mi se izvucemo, pravi smo umjetnici u prezivljavanju.
Prenj

Post by Prenj »

Savoyen wrote:Kultura je materijalna. Ocuvati kulturno nasledje koje smo nekada (zaista ironicno) vezivali za Bosnu za vrijeme ratova i klanja nije bilo lako. Mi smo gastarbajteri u Jugoslaviji. Ipak nismo nikada konzumirali svinjetinu kao vi prije a i poslije rata (nazalost nismo tako moderni). Treba biti tako pokvaren i reci da mi nemamo kulturu, jer je pravo cudo to sto smo sacuvali identitet u drzavi u kojoj nas nazivaju Turcima i ulicom dovikuju "bulo". Treba reci da su Palestinci pravi primitivci, kada idu onako u razderanim odijelima ulicom i koriste kamenje umjesto oruzija, a okolnosti nas ne zanimaju zar ne? Koliko je moderniji onaj americki vojnik sa skupim naocarama.
Doslo je vrijeme kada smijemo da kazemo da smo nacija a da zato ne izgubimo posao ili zivot. Medjutim, bas onda kada nas jedni ostave na miru drugi navale, ali kao i uvijek mi se izvucemo, pravi smo umjetnici u prezivljavanju.
Savoyen wrote:Ljudi koji ne individualiziju su zaista vrijedni sazaljenja i gori od cetnika.
Edna21

Post by Edna21 »

Ja kako sam do sad vidjela jedini Bosnjaci koji na neki nacin "mrze Sandzacke Bosnjake su pojedine Sarajlije..imaju isto misljenje i o Bosnjacima iz istocne BIH,misle da su nesto a niko ih ne benda ni zasto(moje nenine rijeci)

Selam svim Podrinjacima,krajisnicima i Sandzaklijama :-D
zlata

Post by zlata »

Savoyen wrote:Ja sam odrasla u Sandzaku. Studiram BWL u Berlinu i uskoro idem u London na phD. Inace sam sandzacki pisac. Sto se kulture i obrazovanja tice dovoljno je pogledati kako se gadjate padezima na ovom forumu.
U Sarajevu je cujem Ceca vrh muzike. Za moje prijatelje i mene to su ipak Pink Floyd.
Ljudi koji ne individualiziju su zaista vrijedni sazaljenja i gori od cetnika. A za prethodni post, da Srbi znaju da budu cool, posebno sa kamom u ruci. A moji roditelji koji su nekoliko godina drzali pet Bosanaca u svojoj kuci su tako zaostali i nadmeni. Da li bi i vi isto ucinili za nas ne moram ni da pitam, odgovor je tu braco Bosanci.
Moja duznost je pomoci ljudima...isto k'o sto su i tvoji roditelji pomogli...al'ja ne mogu presut'ti...da u BiH...kud god nadjes lopovluk...na svim nivoima...od narkotrafike...do prisvajanja intelektualnih radova...tu su upetljane Sandzaklije. Imate nadprosjecan broj pohlepnih ljudi bez ikakvih skrupula...i previse mjerite ljudski karakter tezinom krmetine koju pojedu. I to je tol'ko uocljivo svakom Bosancu. Samo ce te cinjenice presut'ti oni, kojima su intelekt i obraz postali zrtve "Bosnjastva".

Jednostavno...osim sto imamo zajednicku religiju...drukciji ste; socijoloski, povijesno, etnicki, pa cak i genetski. Mozete se zvati Bosnjacima...al'ne dozivljavam vas kao svoj narod...mada vas ne dozivljavam ni kao strance. Slicni smo...al'definitivno nismo ISTI. Dabome da u svakom narodu ima svakakvih ljudi...samo da posaljemo najglupljeg socijologa medju Albance, Sandzaklije i krajiske Srbe...uocio bi slican mentalitet...medju tim ljudima...koji se znatno razlikuje od vecine Bosanaca. Al'ima i to svoje obrazlozenje. Ipak...krv nije voda!

I moram dodati...da mi je svakako vrlo drago...da ste sebi otvorili kulturni centar. Svaki narod ima pravo na svoju kulturu. Svaka kultura je narodno blago koje treba cijeniti. Stvarno vas dozivljavam kao "borce"!
zlata

Post by zlata »

Šeha wrote:Ili se mora promijeniti definicija "Bosnjaka" ili Sandzaklije ne mogu nikako biti Bosnjaci...

Sandzaklije mogu biti Bosnjaci samo ako je Bosnjak drugo ime za ex-Yu "Muslimane". Koliko mi je poznato bosnjacki intelektualci tvrde drugacije... Iako oko ovoga ne postoji jasan koncenzus... :roll:
Je'l'to tebi "prekipilo" u New York-u?
Edna21

Post by Edna21 »

U Bosnjake se broje slavenski muslimani iz Bosne i Sandzaka..i da slicno je onim "Muslimani", samo Bosnjak nije vjerski naziv
zlata

Post by zlata »

Edna21 wrote:U Bosnjake se broje slavenski muslimani iz Bosne i Sandzaka..i da slicno je onim "Muslimani", samo Bosnjak nije vjerski naziv
U Bosnjake se broje i makedonski Muslimani, Gorani...ma svi YU-Muslimani...dabome...osim Albanaca.
Edna21

Post by Edna21 »

Pa da istina je ali su Bosnjaci uglavnom u Sandzaku i Bosni..oni ostali se vecinom ne smatraju bosnjacima(i ako jesu)
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Toozla wrote:Sandzacki kulturni centar e.V Düsseldorf

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
:D
pitt

Post by pitt »

Eki tebi pitanja :D:D:D
sekiracija

Post by sekiracija »

Ovo je prevazislo sve granice i norme, :D Sandze se bogate sireci kulturu dok su Bosanski kulturnjaci spali na prosjacki stap :D
Edna21

Post by Edna21 »

Šeha wrote:
Edna21 wrote:U Bosnjake se broje slavenski muslimani iz Bosne i Sandzaka..i da slicno je onim "Muslimani", samo Bosnjak nije vjerski naziv
Ako je slicno sa onim "Muslimani" onda ne moze biti Bosnjaka drugih vjeroispovjesti, ne?

Ako nije vezano za vjeru kako kazes zasto je musliman iz Sandzaka Bosnjak a pravoslavac iz Sandzaka nije?
Pa zato sto su pravoslavci u Sandzaku Srbi,a kad bi Bosnjak presao na Pravoslavlje bio bi Bosnjak pravoslavne religije ili kad bi Srbin presao na Islam bio bi Srbin Islamske religije.To znaci moze biti bilo koje religije ali je uglavnom Bosnjak musliman ili muslimanskog porijekla
zlata

Post by zlata »

Neja ti logike...u tvom argumentu. Bosnjak je "muslimanskog porijekla"? A kakvog ti je onda porijekla...musliman?
pitt

Post by pitt »

edna je definitivno za shit of the week award :D:D:D
Edna21

Post by Edna21 »

zlata wrote:Neja ti logike...u tvom argumentu. Bosnjak je "muslimanskog porijekla"? A kakvog ti je onda porijekla...musliman?
To tvoje pitanje nema logike..musliman nije nacionalnost nego vjeroispovjest i "musliman" nema porjekla nego ocvjek je musliman u dusi..a Bosnjaci su tradicionalno muslimani isto kao Italijanci katolicki,Svedjani protestanti,Japanci Budisti itd
D a x

Post by D a x »

U co'ce koja polemika :D
Odakle 'voliki posrbljeni i kroatizirani Bosnjaci ?
Asimilacija je opasna stvar:-)
Srdacno Vas selamim sve od [b]nase[/b] lijepe Bosne preko Bara do Novog Pazara

:-)

http://www.sanoptikum.org.yu/index.htm
zlata

Post by zlata »

Edna21 wrote:
zlata wrote:Neja ti logike...u tvom argumentu. Bosnjak je "muslimanskog porijekla"? A kakvog ti je onda porijekla...musliman?
To tvoje pitanje nema logike..musliman nije nacionalnost nego vjeroispovjest i "musliman" nema porjekla nego ocvjek je musliman u dusi..a Bosnjaci su tradicionalno muslimani isto kao Italijanci katolicki,Svedjani protestanti,Japanci Budisti itd
Pa znaci... Bosnjak se postaje...PO DUSI?
pitt

Post by pitt »

eki isto ko Italijanci :D:D:D:D

becho.......daj vode :D:D
Edna21

Post by Edna21 »

zlata wrote:
Edna21 wrote:
Pa znaci... Bosnjak se postaje...PO DUSI?
Ne nego musliman se postaje po dusi,a Bosnjak sam Bog zna kako :oops: :D
Post Reply