Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Locked
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#76 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by slogabn »

RATM56 wrote:
slogabn wrote:
RATM56 wrote:Bili nekada, više ne.
Upravo tako. Zahvaljujuci Aliji Izdaliji BH razvaliji.
Alija je postupio prilično logično ma šta ko mislio. Pogledaj danas većinu država, od Belgije i Španije na zapadu do Malezije na istoku, verske i etničke podele su daleko od prevaziđenih. Ako su Srbi, Hrvati i Bošnjaci bili svesni linija koje ih dele u 1989. stvarno je nerealno očekivati da bi to do danas prevazišli
Nije logicno nego po diktatu SANU.

Da nije bilo velikosrpske ideologije normalno da nebi bilo potrebe za djeljenjem.

Da je velikosrpska ideologija porazena kao sto je porazen treci rajh normalno da bi se pitanje podjela prevazislo.

Nazalost, dok te je takvih kao ti nema nam nago biti spremni da uzvratimo udarac ili dok nas sve zajedno paranoja ne ubije u snu.
hAZNADAR

#77 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by hAZNADAR »

theTruePath wrote:Ma dovoljno je vidjeti kako su zavrsili komunisti,obicno se to zenilo/udavalo za srbe/hrvate,djeca danas vec imajui srpska imena,,3 ili 4 generacija nema veze s bosnjastvom

Jos su ti ljudi imali islamski identitet(i ako su ateisti) zamisli kako bi tek bilo da su i po porijeklu iste vjere
Definisi srpsko ime, pa poslije toga muslimansko,.. pa cemo tek onda o ispravnosti tvoje teorije. Koliko ja znam, ne postoji niti srpsko, hrvatskom bosnjacko ime,.. to je samo termin na osnovu neke ucestalosti i tradicije koja se mijenja. Primjerice Sabina, Armin, Aldin, Damir, Sanela, Jasmin, Ajla, Ajdin,... nisu postojali prije nekoliko decenija, skracena imema poput Mujo, Suljo, Himzo,.. imao sve vrijeme osmanske vladavine,... nisu ni ta imena bas nesto has muslimanska.

Komunisti su upravo ispusili zato sto su mislili da Bosnji mogu uvesti standard ponasanja, misljenja, obicaja za vjek vjekova. Dodirnuli su nasu privatnost, odnosno nas izbor vjere, nacina vjerovanja, braka, ljubavi,... tu probali betonirati standard ko je ispravan a ko ne - i zato ljudima dozlogordili. Mahalski nacionalizam kao losa kopija komunizma ce biti jos kraceg vijeka kako je krenuo - uspio je kroz "srpska imena", grozni ateizam,... oblatiti i omalovaziti bar polovinu korpusa. Bas pametno u p.m. :mrgreen:

Prije nego mi odgovoris, ako i namjeravas - otvori bilo kakav udzbenik koji objasnjava fasizam. Pa nadji sta to razlikuje tvoju izjavu i nekog cetnika kada krene drobiti o bivsim odrodjenim Srbima koje su Turci promijenili imenima i opcenito mrskim ostacima jedne ditkature.
Last edited by hAZNADAR on 21/08/2013 18:06, edited 1 time in total.
RATM56

#78 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by RATM56 »

slogabn wrote: Nije logicno nego po diktatu SANU.

Da nije bilo velikosrpske ideologije normalno da nebi bilo potrebe za djeljenjem.

Da je velikosrpska ideologija porazena kao sto je porazen treci rajh normalno da bi se pitanje podjela prevazislo.

Nazalost, dok te je takvih kao ti nema nam nago biti spremni da uzvratimo udarac ili dok nas sve zajedno paranoja ne ubije u snu.
Dakle ja, Alija i Ćosić na istom zadatku? Možeš komotno i KPJ uračunati jer se na popisima opredeljivalo kao Srbin, Hrvat, Musliman...a ne Srbin, Hrvat, Bosanac...

Toliko si ostrašćen da ti je uzaludno objašnjavati koliko bi tek Bosanci muslimani, bez bošnjačke nadogradnje bili frustrirani i paranoični pored Bosanaca-pravoslavaca-Srba i Bosanaca-katolika-Hrvata.
theTruePath

#79 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by theTruePath »

Haznadar,nemam namjeru odgovarati na gluposti.no offense
theTruePath

#80 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by theTruePath »

RATM56 wrote:
slogabn wrote: Nije logicno nego po diktatu SANU.

Dakle ja, Alija i Ćosić na istom zadatku? Možeš komotno i KPJ uračunati jer se na popisima opredeljivalo kao Srbin, Hrvat, Musliman...a ne Srbin, Hrvat, Bosanac...

Toliko si ostrašćen da ti je uzaludno objašnjavati koliko bi tek Bosanci muslimani, bez bošnjačke nadogradnje bili frustrirani i paranoični pored Bosanaca-pravoslavaca-Srba i Bosanaca-katolika-Hrvata.

Ne vrijedi o tome ni raspravljati,Bosnjaci su jednovjerski narod kao i svi narodi Balkana,osim albanaca,,,ali i kod njih je jedna vjera najdominanatnija(islam preko 80%)...i jedini razlog sto se oni nisu djelili i klali jeste sto muslimani zive na sjeveru a krscani na jugu,dakle nema mjesanih sredina
aurora313

#81 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by aurora313 »

Evo nešto interesantno nađoh na blogu bosnopoharana.wordpress.com .

• POPIS STANOVNIŠTVA, OKTOBAR 2013
Nešto interesantno se događa u BiH političkoj sceni. Naravno, nemojmo ni sanjati da je to rezultat buđenja svijesti naših parlamentaraca i njihovih lutkara. Isto su to započela dvojica društveno zapuštenih i zaboravljenih: Jakob Finci i Dervo Sejdić. Jedan je član jevrejske manjine a drugi romske. I kada se rodilo nedonošče zvano dejtonski sporazum pa zatim napravljen i Ustav, oni kojih ima najviše u BH su odlučili kako i ko i kako će da vlada. Naravno, ko šljivi nekih 0.6 procenata ‘ostalih.’ (po CIA FactBook).

Kao što vjerovatno znate (ovo je pisano u avgustu), oktobarski popis stanovništva će imati četiri kategorije zvaničnih grupa: Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Ostali sa velikim O. Tu nema nas Bosanaca. Mi smo 'Ostali'.

Ali, ne lezi vraže. Na žalbu ove dvojice, nekakav sud u Strazburu donosi odluku u njihovu korist. Naime, do sada Ostali nisu bili u mogućnosti da se kandiduju za članove Doma naroda Parlamentarne skupštine ili za člana Predsjedništva BiH. Sada mogu s tim da to treba da aminuju oni kojima to nikako ne odgovara.

Time nastaje problem za BH lutkare. Da bi se ovo izmjenilo, valja mijenjati Ustav, a to je glavobolja koju niko neće da takne čak ni štapom, jer otvaranje Ustava može da donese povezane poslijedice, a domaći crème de la crème ne žele da se odreknu privilegija koje su toliko strpljivo gradili.

Da ne širim, postavljam pitanje nije li vrijeme da se što više nas Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih koji vole i cijene zemlju—ali ne samo po njenoj etno-vjerskoj podjeli—izjasni kao Bosanci. Čak i kada bi time bili svrstani pod Ostali, pokvarili bismo torski poredak onima kojima prosperitet nikako ne odgovara. Po presudi iz Strazbura, to bi nam dalo pravo da sa mogućom većinom glasova u jednom momentu preuzmemo državu, i da se sami počnemo brinuti oko vlastite budućnosti. Naravno, ako nam današnje vladajuće garniture ostave bilo šta upotrebljivo u amanet.
aurora313

#82 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by aurora313 »

megaman4 wrote:...Da smo na nekom drugom kontinentu možda bi bili više poštovani, ali ovako treba priznati, da nas oni ne mogu očima gledati. Rat i sva ostala sranja su došla od njih. Bošnjake mrze na svakom koraku, a o islamu da i ne kažem.

Nemojmo zaboraviti zloglasni Berlinski kongres 1878. koji je direktan krivac za sve probleme kroz koje BiH prolazi, pa oni su svojim odlukama dali mandat AU da nas okupira, a ista ta AU je 1907. je ukinula naziv Bošnjak i jezik Bosanski, a s druge strane pod uticajem dvaju crkvi, Bošnjaci pravoslavci i katolici odjednom postadoše Srbi odnosno Hrvati, a šta se dalje dešavalo, svi znamo. Prema tome EVROPA je naš najveći neprijatelj još od doba srednjeg vijeka, to zapamtite za sva vremena.
Daj bolan, pa ti si gori od Srba koji misle da su najstariji narod i najvazniji u Evropi te da ih zato 'svi mrze.'

Nego, ne znam sta je to 'bosanski jezik' koji je danas zvanican, i koji se kao razlikuje od srpskog ili hrvatskog. Zasto stoji da u BiH postoje tri jezika (Srpski, Bosanski, Hrvatski)? Uosatlom,vidi malo sta prof. Midhat Ridzvanovic—koji o jeziku zna daleko vise od nas dvojice—pise u svojoj novoj knjizi.

Kada je Dodik onomad rekao da bi se trebalo prestati sa upotrebom termina 'bosanskog jezika', bio je u pravu. Ako zvuci drugacije od tzv. srpsko-hrvatskog, volio bih da ga cujem, izuzev ako mi neko dokaze da su stari bosnjaci ili bosnjani (bez veze sa religijskim konotacijama) izmislili srpsko-hrvatski.

I kako to da mi neko objasni da postoji 'bosanski' ali ne postoje Bosanci kao zvanicna kategorija u popisu stanovnistva ove godine?
theTruePath

#83 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by theTruePath »

drzi se teme
liberty02

#84 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by liberty02 »

onaj ko iskreno voli bosnu, njega zaboli koju vjeru nosi. sve ostalo su samo sprdacije i gluposti.. pokusava se sa vjerama da razbije bosna.. od crkve pa do islama.. svi su je pokusali da razbiju.. ali nisu uspjeli.. pa sad rezultat se ocigledno vidi..
theTruePath

#85 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by theTruePath »

liberty02 wrote:onaj ko iskreno voli bosnu, njega zaboli koju vjeru nosi. sve ostalo su samo sprdacije i gluposti.. pokusava se sa vjerama da razbije bosna.. od crkve pa do islama.. svi su je pokusali da razbiju.. ali nisu uspjeli.. pa sad rezultat se ocigledno vidi..
ni to nije tema,bosnjaci je vole sigurno

tema je situacija BOSNJAKA,ne Bosne
liberty02

#86 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by liberty02 »

theTruePath wrote:
liberty02 wrote:onaj ko iskreno voli bosnu, njega zaboli koju vjeru nosi. sve ostalo su samo sprdacije i gluposti.. pokusava se sa vjerama da razbije bosna.. od crkve pa do islama.. svi su je pokusali da razbiju.. ali nisu uspjeli.. pa sad rezultat se ocigledno vidi..
ni to nije tema,bosnjaci je vole sigurno

tema je situacija BOSNJAKA,ne Bosne
skonto si ti mene.. hajd sad prosipaj tu mentalnu sklopu nekome drugome.. :wink:
theTruePath

#87 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by theTruePath »

Nisam ja tebe "skonto" i hajde trazi si temu :wink:
Mister Yes

#88 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by Mister Yes »

Liga Rojalista wrote:
hAZNADAR wrote:Pa ostali bi katolici posto se Crkva Bosanska vec bila ugasila, zabranjena,..katolicizam preovladao,.. - a danas u ovom kontekstu kao katolici bi bili vjerovatno Hrvati. Pojeo bi nas taj nacionalni romantizam 19-og vijeka kao mnoge katolike koji porijeklom nemaju nista sa Hrvatima srednejg vijeka. Pa tako bi to bio i odgovor na pitanje iz naslova - imenom Hrvati - iskreno receno.

Ne ja mislim da ne bi bili hrvati.Bili bi katolici ali opet bošnjaci katolici.
Bili bi Bošnjaci katolici u istom rangu sa Dalmatincima katolicima. A i jedni i drugi Hrvati. Naravno govorim o Bošnjacima koji imaju porijeklo sa područja zapadno od Drine i Neretve. Mi koji imamo porijeklo sa područja istočno od Drine i Neretve bili bi Srbi naravno.
ulciscorr

#89 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by ulciscorr »

Mister Yes wrote:
Liga Rojalista wrote:
hAZNADAR wrote:Pa ostali bi katolici posto se Crkva Bosanska vec bila ugasila, zabranjena,..katolicizam preovladao,.. - a danas u ovom kontekstu kao katolici bi bili vjerovatno Hrvati. Pojeo bi nas taj nacionalni romantizam 19-og vijeka kao mnoge katolike koji porijeklom nemaju nista sa Hrvatima srednejg vijeka. Pa tako bi to bio i odgovor na pitanje iz naslova - imenom Hrvati - iskreno receno.

Ne ja mislim da ne bi bili hrvati.Bili bi katolici ali opet bošnjaci katolici.
Bili bi Bošnjaci katolici u istom rangu sa Dalmatincima katolicima. A i jedni i drugi Hrvati. Naravno govorim o Bošnjacima koji imaju porijeklo sa područja zapadno od Drine i Neretve. Mi koji imamo porijeklo sa područja istočno od Drine i Neretve bili bi Srbi naravno.
Sa obzirom na vijekovnu izolovanost Bosne to je sve diskutabilno.

Evo Crnogorci se po nicemu ne razlikuju od Srba ali su opet sacuvali svoju posebnost i zasebna su nacija i danas.
Mister Yes

#90 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by Mister Yes »

ulciscorr wrote:

Evo Crnogorci se po nicemu ne razlikuju od Srba ali su opet sacuvali svoju posebnost i zasebna su nacija i danas.
Crnogorci su žestoki Srbi. Sutra da neko napadne Srbiju oni bi ponovo sa njima u rov. To što su se odvojili mi djeluje kao čisto preseravanje da prosttiš. Sve njihove ključne vrijednosti su iste i po meni je samo pitanje vremena kada će se ponovo ujediniti.
ulciscorr

#91 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by ulciscorr »

Mister Yes wrote:
ulciscorr wrote:

Crnogorci su žestoki Srbi. Sutra da neko napadne Srbiju oni bi ponovo sa njima u rov. To što su se odvojili mi djeluje kao čisto preseravanje da prosttiš. Sve njihove ključne vrijednosti su iste i po meni je samo pitanje vremena kada će se ponovo ujediniti.
Pa nisu svi pravoslavci u Crnoj Gori Crnogorci... oko polovina ih se izjasnjava kao Srbi.

Ne govorim o njima, nego samo o ljudima koji se izjasnjavaju kao Crnogorci.

A i pored slicnosti jaz izmedju Srbije i Crne Gore ce biti sve veci.
radostan dan

#92 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by radostan dan »

Mister Yes je napisao/la:

Crnogorci su žestoki Srbi. Sutra da neko napadne Srbiju oni bi ponovo sa njima u rov. To što su se odvojili mi djeluje kao čisto preseravanje da prosttiš. Sve njihove ključne vrijednosti su iste i po meni je samo pitanje vremena kada će se ponovo ujediniti
.

diskutabilno sa više aspekata, mada ima zera istine u tome što pišeš.
al to nije tema današnje emisije...
ljetna kiša

#93 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by ljetna kiša »

22. август 2013. | Срна
Мехмедалија Нухић: Босански муслимани лажу себе и цели свет

Image
Мехмедалија Нухић

Сарајево – Верски аналитичар Мехмедалија Нухић упозорио је да је циљ бх. муслимана, без обзира којем правцу припадају и како испољавају ислам, увек исти – да је БиХ њихова земља, земља Бошњака-муслимана.

„Немуслимани, по том аутоматизму, припадају оним земљама по којима се и називају“, објашњава Нухић.

Он истиче да не постоји сукоб унутар босанских муслимана на релацијама – класични ислам, социјалистички ислам, Титов ислам, са данашњим тзв. народним, изворним исламом, шиитским или вехабијским – већ је то само заваравање јавности.

„Нема сукоба у исламу са исламом. Они, без обзира како га испољавају, жариште проблема виде у ономе што не припада исламу“, оцењује Нухић.

Према његовим речима, „различити ставови муслимана како да се реше тог жаришта намећу неслагања о решењу оног што су планирали као проблем, па је у том смислу и сукоб унутар Исламске заједнице БиХ и Ријасета“.

Нухић сматра да „босански муслимани лажу себе и цели свет“ и да „никако не желе да схвате да су део јужнословенског бића и животног простора“.

Он сматра да бх. муслимани „беже од сложене проблематике која потреса јужнословенско подручје од дана када су пристали да буду слуге туђим интересима на славенском Балкану“.

„Муслимани сукобом, који перманентно и интензивно подстичу још из времена српских, а и хрватских буна и устанака против османлијског окупатора, усмеравају жариште кривице на устанике, истичући их као главне виновнике нестабилности балканског региона“, наводи Нухић и појашњава:

„Они, у ствари, желе да сталним притисцима држе интензитет светске пажње на балканском региону“.

Према његовој оцени, „босански муслимани на више начина желе да држе пажњу кругова утицаја над балканско-словенском проблематиком, коју су они и те како произвели својим тврдокорним ставовима“.

Подлога свих тих ставова, како тренутно тако и кроз историју, јесте њихова религија, наводи Нухић и оцењује да се „босанским муслиманима око ислама окреће цео свет“.

„Они тај свет варају исламом и уз помоћ њега. Они тим истим идеолошким и догматским односом варају и сами себе већ дуже време“, наводи овај верски аналитичар.

Према његовим речима, „када осете да долази крај варању, када схвате да нема обећаних златних кашика без рада и муке, све више посежу за разним делима да би задржали пажњу јавности над радњама које су сами изазвали и којим су сопствени виновници“.

„Да би се вратили на пут истине, на једини пут који води стању нормалног живота, муслимани треба да признају себи ко су они, у ствари, и где су као такви у животном простору смештени“, оцењује Нухић у интревјуу Срни.

Нухић закључује да цео словенски народ постепено страда због „босанско-муслиманског усуда“.
ulciscorr

#94 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by ulciscorr »

ljetna kiša wrote:...
Nemoj tako brzo salonac... mislio sam da planiras duze da trolas na forumu. :D
Hajvan

#95 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by Hajvan »

RATM56 wrote:Pa možda bi i bilo bolje, ne zbog današnjice već zbog perioda od pre 200 godina kada su hrišćanski narodi Balkana ustancima protiv Osmanlija i pozivanjem na srednjevekovnu državu izgradili nacionalnu svest i izborili nezavisnost. Bošnjaci/Bosanci bi kroz kult Kotromanića tako obezbedili da svi stanovnici Bosne budu jedna nacija, i u savezništvu sa ostalim balkanskim državama izborili i nezavisnost. Naravno, uvek bi bile moguće trzavice možda više sa Crnom Gorom (zbog Hercegovine), pa i Srbijom ali to bi bilo nešto sitno i prolazno poput Drugog balkanskog rata 1913

...i ovdje se čojek oda i raskrinka da ovo sve do sada nije sitno i prolazno i da će oni (j)opet krenuti u klanja i genocide, čim primjete da su se za to steklik uslovi!?!
RATM56

#96 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by RATM56 »

Hajvan wrote:
RATM56 wrote:Pa možda bi i bilo bolje, ne zbog današnjice već zbog perioda od pre 200 godina kada su hrišćanski narodi Balkana ustancima protiv Osmanlija i pozivanjem na srednjevekovnu državu izgradili nacionalnu svest i izborili nezavisnost. Bošnjaci/Bosanci bi kroz kult Kotromanića tako obezbedili da svi stanovnici Bosne budu jedna nacija, i u savezništvu sa ostalim balkanskim državama izborili i nezavisnost. Naravno, uvek bi bile moguće trzavice možda više sa Crnom Gorom (zbog Hercegovine), pa i Srbijom ali to bi bilo nešto sitno i prolazno poput Drugog balkanskog rata 1913

...i ovdje se čojek oda i raskrinka da ovo sve do sada nije sitno i prolazno i da će oni (j)opet krenuti u klanja i genocide, čim primjete da su se za to steklik uslovi!?!

Od svih podmetača koje sam sreo ti si sa ovim ispao najjači ubedljivo! :D

Koliko je tebi i istomišljenicima stalo naći opravdanja u drugima za željeni naredni rat pa to je čudo jedno. Aj i ti na temu o novom ratu i prijavi se u dobrovoljce, šta čekaš :D
hizo ramidovic

#97 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by hizo ramidovic »

RATM56 wrote: Od svih podmetača koje sam sreo ti si sa ovim ispao najjači ubedljivo! :D

Koliko je tebi i istomišljenicima stalo naći opravdanja u drugima za željeni naredni rat pa to je čudo jedno. Aj i ti na temu o novom ratu i prijavi se u dobrovoljce, šta čekaš :DKoliko je tebi i istomišljenicima stalo naći opravdanja u drugima za željeni naredni rat pa to je čudo jedno. Aj i ti na temu o novom ratu i prijavi se u dobrovoljce, šta čekaš :D
jebote, tebe k'o da je risto djogo napravio 'pod gasom'...
Hajvan

#98 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by Hajvan »

ovo nenormalni skroz!
ko ba priželjkuje rat? :shock:
nevjerovatno, nemreš bit ni sarkastičan ovijeh dana koliko ovdje ima 'preozbiljnih' diskutanata.
RATM56

#99 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by RATM56 »

Hajvan wrote:ovo nenormalni skroz!
ko ba priželjkuje rat? :shock:
nevjerovatno, nemreš bit ni sarkastičan ovijeh dana koliko ovdje ima 'preozbiljnih' diskutanata.
Cica maca nam se šokirala, uh. A može bez razloga i povoda drugima imputirati genocidne namere, ha ja
Hajvan

#100 Re: Da bosnjaci nisu muslimanski narod ?

Post by Hajvan »

eki to?
pa takve izjave daješ, šta cu ti ja.
treba biti malo obazriviji ;)
Locked