pitanje za pravnike
Moderator: _BataZiv_0809
- jon_jovi
#76 Re: pitanje za pravnike
U vezi sudskog vještaka geodetske struke. Izlazak sudskog vještaka geodetske struke se plaća paušalno ili prema broju parcela koje treba da identificira? U ovom slučaju sud zakazuje uviđaj na licu mjesta gdje treba identificirati fizički odvojene 3. parcele.
- LeonardoAC
#77 Re: pitanje za pravnike
Može li se nekim internim pravilnikom redefinisati visina dnevnice na službenom putovanju ?
Razumijem opšti pravni stav da se aktom niže pravne snage ne može derogirati nešto što je propisano aktom više pravne snage itd itd.
Firma je u situaciji da često zaposlenike mora slati u inostranstvo gdje je obezbjeđena ishrana, noćenje, prevoz itd. Problematične su dnevnice koje poslodavac više iz finansijskih razloga ne može da isplaćuje... kako to "zaobići" ?
Razumijem opšti pravni stav da se aktom niže pravne snage ne može derogirati nešto što je propisano aktom više pravne snage itd itd.
Firma je u situaciji da često zaposlenike mora slati u inostranstvo gdje je obezbjeđena ishrana, noćenje, prevoz itd. Problematične su dnevnice koje poslodavac više iz finansijskih razloga ne može da isplaćuje... kako to "zaobići" ?
- Haris.ba
#78 Re: pitanje za pravnike
OPCI KOLEKTIVNl UGOVOR ZA TERITORIJU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
Pravo na dnevnice
Clanak 23.
Zaposleniku pripada pravo na placene troskove prilikom sluzbenog putovanja (dnevnica).
Visina dnevnice i nacin placanja ostalih putnih troskova utvrdit de se kolektivhim ugovorima podrucja
djelatnosti, a na osnovu propisa koje donese Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Medusobno iskljucivanje odredenih prava
Clanak 26.
Dnevnica, naknada za odvojeni zivot od obitelji i terenski dodatak medusobno se iskljucuju.
----
Koje je područje djelatnosti preduzeće? Pogledaj u njegov kolektivni. Pa u pravilnik o radu, pa u ugovor u radu.
Pravo na dnevnice
Clanak 23.
Zaposleniku pripada pravo na placene troskove prilikom sluzbenog putovanja (dnevnica).
Visina dnevnice i nacin placanja ostalih putnih troskova utvrdit de se kolektivhim ugovorima podrucja
djelatnosti, a na osnovu propisa koje donese Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Medusobno iskljucivanje odredenih prava
Clanak 26.
Dnevnica, naknada za odvojeni zivot od obitelji i terenski dodatak medusobno se iskljucuju.
----
Koje je područje djelatnosti preduzeće? Pogledaj u njegov kolektivni. Pa u pravilnik o radu, pa u ugovor u radu.
- Revolucionar ★
#79 Re: pitanje za pravnike
Verbalno vrijedjanje od strane javnog sluzbenika u drzavnoj instituciji, neprofesionalno ponasanje ? Koje su opcije protiv istog ?
- muminovic
#80 Re: pitanje za pravnike
Pokreni disciplinsku prijavu protiv imenovanog lica.Revolucionar ★ wrote:Verbalno vrijedjanje od strane javnog sluzbenika u drzavnoj instituciji, neprofesionalno ponasanje ? Koje su opcije protiv istog ?
-
mery ostojic
#81 Re: pitanje za pravnike
Moze li se ponistiti konkurs cijeli , ako Su primljena 4pripravnika ekonomista a za jednog su usvojene zalbe ? Kako se postupa u tom slucaju ?bitno mi je
- jon_jovi
#82 Re: pitanje za pravnike
Razvrgnuće suvlasništva na parceli. Suvlasnički dijelovi različitog omjera.
Postupak ako se svi slažu da se izvrši razvrgnuće? Ako se ne slažu da se izvrši razvrguće?
Postupak ako se svi slažu da se izvrši razvrgnuće? Ako se ne slažu da se izvrši razvrguće?
- stativa
#83 Re: pitanje za pravnike
može li se uredno kupiti stan (napravit ugovor,uknjižiti),ukoliko postoji tužba(radi duga) upravitelja zgrade prema vlasniku stana?
- muminovic
#84 Re: pitanje za pravnike
Moze naravno, samo kada notaru budes donosio sve racune za stan, svakako ce tu stojati neizmiren racun predma upravitelju radi duga, tako da ce kupac biti sa tim uredno obavjesten (da postoji dug po racunu i koji iznos).stativa wrote:može li se uredno kupiti stan (napravit ugovor,uknjižiti),ukoliko postoji tužba(radi duga) upravitelja zgrade prema vlasniku stana?
-
rasuta_riza
#85 Re: pitanje za pravnike
U prvom slučaju svi suvlasnici trebaju otići kod notara koji će obraditi njihovu zajedničku izjavu da su saglasni. Nakon toga se ista podnosi u ZK ured općinskog suda radi evidencije o promjeni stanja u ZK ulošku.jon_jovi wrote:Razvrgnuće suvlasništva na parceli. Suvlasnički dijelovi različitog omjera.
U drugom slučaju suvlasnici koji žele razvrgnuće trebaju pokrenuti tužbom (konstitutivna ili preobražajna tužba) parnicu kod suda u kojoj će se tražiti da sud donese presudu o razvrgnuću postojećeg suvlasničkog odnosa.
- jon_jovi
#86 Re: pitanje za pravnike
Odlično.rasuta_riza wrote:U prvom slučaju svi suvlasnici trebaju otići kod notara koji će obraditi njihovu zajedničku izjavu da su saglasni. Nakon toga se ista podnosi u ZK ured općinskog suda radi evidencije o promjeni stanja u ZK ulošku.jon_jovi wrote:Razvrgnuće suvlasništva na parceli. Suvlasnički dijelovi različitog omjera.
U drugom slučaju suvlasnici koji žele razvrgnuće trebaju pokrenuti tužbom (konstitutivna ili preobražajna tužba) parnicu kod suda u kojoj će se tražiti da sud donese presudu o razvrgnuću postojećeg suvlasničkog odnosa.
Razvrgnuće na terenu, odnosno na parceli a nakon što se razvrgnuće sprovede u ZK. Kako to ide?
-
rasuta_riza
#87 Re: pitanje za pravnike
Prvo nadležna osoba, zemljišnoknjški referent na osnovu podnesenog zahtjeva i priložene izjave donosi rješenje o upisu u zemljišnu knjigu. Po pravosnažnosti rješenja se vrši promjena u ZK ulošku.jon_jovi wrote:Odlično.rasuta_riza wrote:U prvom slučaju svi suvlasnici trebaju otići kod notara koji će obraditi njihovu zajedničku izjavu da su saglasni. Nakon toga se ista podnosi u ZK ured općinskog suda radi evidencije o promjeni stanja u ZK ulošku.jon_jovi wrote:Razvrgnuće suvlasništva na parceli. Suvlasnički dijelovi različitog omjera.
Razvrgnuće na terenu, odnosno na parceli a nakon što se razvrgnuće sprovede u ZK. Kako to ide?
Time je stvar okončana. Zemljišno knjiški ulošci će dobiti shodno podijeljenoj parceli sa novim brojevima i vlasnicima.
Last edited by rasuta_riza on 26/03/2014 15:55, edited 1 time in total.
- muminovic
#88 Re: pitanje za pravnike
JesteEurosa wrote:Ukoliko radnik tuzi poslodavca za nezakonit otkaz i ne dobije spor,da li je radnik taj koji placa sudske troskove?
- Miki123
#89 Re: pitanje za pravnike
Ček, ukoliko se radi o prvom slučaju (sporazum stranaka pred notarom), prvo ide cijepanje parcele, pa tek onda ugovor u kojem se navede koja kat. čestica pripada u vlasništvo/suvlasništvo kojem diobničaru.rasuta_riza wrote:
Odlično.
Prvo nadležna osoba, zemljišnoknjški referent na osnovu podnesenog zahtjeva i priložene izjave donosi rješenje o upisu u zemljišnu knjigu. Po pravosnažnosti rješenja se vrši promjena u ZK ulošku.
Time je stvar okončana. Zemljišno knjiški ulošci će dobiti shodno podijeljenoj parceli sa novim brojevima i vlasnicima.
-
rasuta_riza
#90 Re: pitanje za pravnike
Koliko je meni poznato, mislim da pitanje cijepanja parcele nije nužno u ovom slučaju jer se ovdje radi o vlasničkoj stvari što je nadležnosti suda odn grunta, dok je cijepanje parcela stvar općine tj katastra.Poslije toga (okončanja promjene u sudu) mogao podnijeti zahtjev općini za cijepanje parcela na osnovu tog ZK izvadka da se izvrši promjena posjedovnog stanja. U svakom slučaju notar ćemu to podrobno objasniti.Miki123 wrote:Ček, ukoliko se radi o prvom slučaju (sporazum stranaka pred notarom), prvo ide cijepanje parcele, pa tek onda ugovor u kojem se navede koja kat. čestica pripada u vlasništvo/suvlasništvo kojem diobničaru.rasuta_riza wrote:
Odlično.
Prvo nadležna osoba, zemljišnoknjški referent na osnovu podnesenog zahtjeva i priložene izjave donosi rješenje o upisu u zemljišnu knjigu. Po pravosnažnosti rješenja se vrši promjena u ZK ulošku.
- ho oponopono
-
zenickaraja
#92 Re: pitanje za pravnike
Molim vas za pomoc.
ADS je raspisao konkurs u kojem trazi 3 godine staza. Ja imam 2 i po godine staza u preduzecu. Te dvije i po godine su mi upisane u radnu knjizicu.Prije toga pripravnicki sam odradio kao volonter u javnoj ustanovi, i ta mi godina nije upisana u radnu knjizicu.
Dali ja ADS priznaje tu godinu kao godinu staza, jer prema definiciji volonterki staz spada u pripravnicki staz.
Po zanimanju sam ekonomista pa mi je ovo malo nejasno.
ADS je raspisao konkurs u kojem trazi 3 godine staza. Ja imam 2 i po godine staza u preduzecu. Te dvije i po godine su mi upisane u radnu knjizicu.Prije toga pripravnicki sam odradio kao volonter u javnoj ustanovi, i ta mi godina nije upisana u radnu knjizicu.
Dali ja ADS priznaje tu godinu kao godinu staza, jer prema definiciji volonterki staz spada u pripravnicki staz.
-
Wolf Angel
#93 Re: pitanje za pravnike
Priznaje se, s tim da uz prijavu trebaš dostaviti kopiju (ovjerenu) ugovora o volontiranju u na poslovima VSS-a.zenickaraja wrote:Molim vas za pomoc.
-
zenickaraja
#94 Re: pitanje za pravnike
Hvala na odgovoru. Sad se otvara sljedeca dilema. U slucaju da bude neko primljen, a ima samo dvije i po godine staza u knjizici, i godinu volontiranja, moze li zasnovati onda radni odnos po osnovu tog konkursa jer se trazi tri godine staza. Znam da je malo nelogicno da ADS pusti polaganje svih tih ispita, a onda da se ne mogne zasnovati radni odnos ako prodes sve.
Npr. sutra te poslodavac (drzavna ustanova) odbije da zasnuje radni odnos jer nemas u knjizici tri godine, a prosao si svu proceduru ads-a...Hvala na odgovoru.
Npr. sutra te poslodavac (drzavna ustanova) odbije da zasnuje radni odnos jer nemas u knjizici tri godine, a prosao si svu proceduru ads-a...Hvala na odgovoru.
-
Wolf Angel
#95 Re: pitanje za pravnike
Molim i 2 put.zenickaraja wrote:Hvala na odgovoru. Sad se otvara sljedeca dilema. U slucaju da bude neko primljen, a ima samo dvije i po godine staza u knjizici, i godinu volontiranja, moze li zasnovati onda radni odnos po osnovu tog konkursa jer se trazi tri godine staza. Znam da je malo nelogicno da ADS pusti polaganje svih tih ispita, a onda da se ne mogne zasnovati radni odnos ako prodes sve.
Pošto je u pitanju državna ustanova na istu se primjenjuje Zakon o državnoj službi F BiH ili BiH (suštinske razlike i nema).
Državnog službenika rješenjem imenuje rokovodilac organa državne ustanove po prethodno pribavljenom mišljenu Agencije. Obaveza Agencije je u ovom slučaju da tokom konkursne procedure vrđi tehnički dio izbora kandidata što uključuje i provjeru da li kandidat zadovoljava postavljene kriterije. U praksi se neće desiti da se, kao u tvom slučaju, da se kandidat koji je prošao proceduru zbog tog razloga ne primi na to radno mjesto.
- muminovic
#96 Re: pitanje za pravnike
Pokusaj kontaktirati suprugu, i predloziti podjelu imovine po dogovoru, pred notarom.direktni wrote:Sudski sam razveden. Kako i gdje pokrenuti postupak podjele bračne stečevine? Kanton Sarajevo?
Jeftinije, lakse, i jednostavnije.
Predlozi 50%-50%.
- muminovic
#97 Re: pitanje za pravnike
Obrati se ti ili tvoj zastupnik, pismenim putem.direktni wrote:Bez kontakta!muminovic wrote:Pokusaj kontaktirati suprugu, i predloziti podjelu imovine po dogovoru, pred notarom.direktni wrote:Sudski sam razveden. Kako i gdje pokrenuti postupak podjele bračne stečevine? Kanton Sarajevo?
Jeftinije, lakse, i jednostavnije.
Predlozi 50%-50%.
Znas adresu na kojoj stanuje ili broj fax-a.
- muminovic
#98 Re: pitanje za pravnike
Pa ako zelis da rjesis to pitanje za 1 dan, neka se tvojoj bivsoj supruzi obrati tvoj advokat pismeno za prijedlogom podjele imovine pred notarom (ako su nekretnine), a ako nisu nekretnine mozete se i dogovoriti te podjeliti i bez notara.direktni wrote:Ne kontam. Kome da se obratim? Njoj? Njoj se više ne obraćam!
A ako zelis da rjesavas to pitanje godinama, mozes ici sudskim putem, nadlezan ti je Opcinski sud u Sarajevu, vanparnicni postupak.
- muminovic
#99 Re: pitanje za pravnike
Nema na cemu, mnogo srece zelim !direktni wrote:@muminovic, Hvala na odgovoru.
-
Baba_Droga
#100 Re: pitanje za pravnike
Treba mi par informacija.
Naime, radi se o fotografisanju maloljetne djece (pretežno Roma) bez njihove dozvole te stavljanje istih slika ili video zapisa na društvene mreže ili neke druge portale. (slikanje ...poziranje sa njima... itd)
Smatram da namjera toga nije toliko da se skrene pažnja na položaj Roma, koliko je tu narcisoidna potreba da se skrene pažnja na sebe.
Znam da postoji zakon da se maloljetna djeca mogu slikati samo uz dozvolu roditelja, ali može li mi neko reći nešta konkretnije o tome.
Da li je to krivično djelo?
Nemam namjeru tužiti, ali imam namjeru sa argumentima skrenuti pažnju osobama koje to rade.
Hvala...
Naime, radi se o fotografisanju maloljetne djece (pretežno Roma) bez njihove dozvole te stavljanje istih slika ili video zapisa na društvene mreže ili neke druge portale. (slikanje ...poziranje sa njima... itd)
Smatram da namjera toga nije toliko da se skrene pažnja na položaj Roma, koliko je tu narcisoidna potreba da se skrene pažnja na sebe.
Znam da postoji zakon da se maloljetna djeca mogu slikati samo uz dozvolu roditelja, ali može li mi neko reći nešta konkretnije o tome.
Da li je to krivično djelo?
Nemam namjeru tužiti, ali imam namjeru sa argumentima skrenuti pažnju osobama koje to rade.
Hvala...