Afera Ilidža 1986.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Reisova

#76 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Reisova »

imamo li više informacija oko te afere, ima li ko knjigu ili još bolje kakav link :D
julisiz es grant

#77 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by julisiz es grant »

Reisova wrote:imamo li više informacija oko te afere, ima li ko knjigu ili još bolje kakav link :D
Na netu se može, osim ove teme, naći samo odlomak iz Lopušinine knjige "Ubij bližnjeg svog" koji se odnosi na "ilidžance". Evo ovdje:

http://bokisingl.wordpress.com/2009/09/ ... aesti-deo/

Sastoji se uglavnom od svjedočenja advokata Zdravka Mišeljića, jednog od progonjenih, ali se iz njega jasno vidi metod rada "drugova" i "procedura" kroz koju su prošli svi "ilidžanci", uz neznatne razlike.
Ja ovih dana pokušavam da u svoje vlasništvo dobavim knjigu "Ilidžanci" rahmetli Čauševića, koju sam pročitao dva puta i u kojoj je sve do u detalje navedeno (kroz usta stradalnika i svjedoka, progonitelji su uglavnom odbili da govore). Knjigu je jako teško naći, jer je izdata svega jednom, 1990, u džepnom formatu sa dosta lošim uvezom, tako da vjerovatno nema još puno primjeraka "na životu". Ako uspijem da dođem do nje, obećavam da ću je skenirati u cjelosti i postaviti na internet.
julisiz es grant

#78 Re: Afera Ilidža 1986.

Sarajmen wrote:
julisiz es grant wrote:Ma naravno, zezam se, nadovezo sam se na post od Sarajmena....on je prvi počeo :D
E, fakat nemam namjeru kvariti temu, al' trenutno zbog nedostatka nekog konkretnijeg doprinosa u vezi ''ilidžanaca'' ... nemoj da te mrzi da pročitaš ovo http://www.sidran.net/index.php/poslovi ... zanta-rake
Recepti iz haman iste kuhinje. Da @liberalu ne kvarim neostvarene snove :D
Nisam ni imao potrebu da otvaram link, jer sam prije 15-ak dana, prvi put u cjelosti, pročitao "Otkup sirove kože" i to mi je jedna od najupečatljivijih slika: kad je čovjeku više došlo do guše njihovih progona i ucjena, objesio se preko puta Udbe, i okačio na sebe natpis "JEBEM VAM MAJKU ZLOČINAČKU! MINIRAN SAM! NE PRILAZITE!"....pa se drugovi usrali, ne znajući šta će s njim, a kasnije ni sa drvetom na kome je visio (znajući da će svako ko tuda prođe znati šta se tu nekad desilo).
Udbini metodi 80-ih imali su isti "pattern" kao 40-ih i 50-ih, bili su tek neznatno suptilniji.
KENJAC

#79 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by KENJAC »

Iz kazivanja starijih sam uspio pokupit nekoliko vema znacajnih teza o UDBI 40-ih i 50-ih i onoj tzv UDBI 80-ih. Naime , svi se slazu , i progonitelji i prognani , iz doba IB-a da su Udbasi zaista vjerovali u to sto rade. Zanimljiva slika se desila na vjencanju moje sestre. Otac moga zeta je spremio na Goli Otok mog tetka. Nikad se nisu sreli do dana vjencanja. I taj dan tetak kaze mome tati "ja cu doci na svadbu , ali ako mi ON ne pridje da me pozdravi ja cu se dici i otici" Moj tata naravno ode do oca mog zeta i to mu isprica i zamoli da sve prodje kako treba. Da vas ne gnjavim , ovaj je otisao do mog tetka , pozdravio ga izvinio se i ... ljudi koji je tu plac njih dvojice zagljenih bio ! Elem ovaj udbas je sto puta ponovio "ja sam vjerovao u to sto sam radio" Medjutim , ovi iz 80-ih , kako se meni cini , sve su radili zbog vlasti. Jednostavno skidali su glave da bi sebe ojacali. I ne mogu da opet ne spomenem najjadnijeg primjerka Udbe Zgonjanin Duska , Milosevicevog pulena !
hrle1976

#80 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by hrle1976 »

Nebi da ikog' vucem po pitanju percepcije dogadjaja ali sto sam ja licno cuo, i necu da pricam od koga, jer osoba i dan danas zivi u tom cosku. Kako tvrdi; sve je zapocelo '84 u jednoj lokalnoj birtiji na Stupu medju rajom koja se poznavala, popilo se malo, i raspricalo se. Kako mi danas 70 godisnjak prica niko ni u snu nije znao da medju lokalcima je bio jedan iz sistema tadasnje drzave. Kaze, kako to sto se odvilo pod imenom Ilidzanci, nikad' se nebi dseilo da te veceri nije bilo cuganja.
Reisova

#81 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Reisova »

julisiz es grant wrote:
Reisova wrote:imamo li više informacija oko te afere, ima li ko knjigu ili još bolje kakav link :D
Na netu se može, osim ove teme, naći samo odlomak iz Lopušinine knjige "Ubij bližnjeg svog" koji se odnosi na "ilidžance". Evo ovdje:

http://bokisingl.wordpress.com/2009/09/ ... aesti-deo/

Sastoji se uglavnom od svjedočenja advokata Zdravka Mišeljića, jednog od progonjenih, ali se iz njega jasno vidi metod rada "drugova" i "procedura" kroz koju su prošli svi "ilidžanci", uz neznatne razlike.
Ja ovih dana pokušavam da u svoje vlasništvo dobavim knjigu "Ilidžanci" rahmetli Čauševića, koju sam pročitao dva puta i u kojoj je sve do u detalje navedeno (kroz usta stradalnika i svjedoka, progonitelji su uglavnom odbili da govore). Knjigu je jako teško naći, jer je izdata svega jednom, 1990, u džepnom formatu sa dosta lošim uvezom, tako da vjerovatno nema još puno primjeraka "na životu". Ako uspijem da dođem do nje, obećavam da ću je skenirati u cjelosti i postaviti na internet.
@julisiz es grant otvori kanal za PP ...javi mi na PP kada otvoris...da ti nešto pošaljem ali me strah udbe :-D
Inače super ako uspiješ to bi bilo ekstra...
julisiz es grant

#82 Re: Afera Ilidža 1986.

Pošto sam došao u posjed knjige "Ilidžanci-kazivanje o budnosti", ovdje ću postavljati njene najzanimljivije dijelove. Za večeras, staviću uvod, u kome je objašnjena pozadina afere.
Na slici je, inače, dio "ilidžanaca" sa autorom knjige, rahmetli Enverom Čauševićem (drugi zdesna), ispred restorana "Taden" na Ilidži.

Image

Image

Image

Image

Image
Drvosjeca iz Dejcica

#83 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Tema klasičan pokušaj pravdanja snaga koje su se 90-te udružile u obaranju one vlasti. Kada su u tome uspjeli rezultate tog udruživanja smo mogli vidjeti od 1992. u BiH a nešto ranije i u Hrvatskoj. Znamo da je i Šešelj svojevremeno podržavao Aliju Izetbegovića, pa rekao bih i obratno, mada to iz ove vremenske distance zvuči apsurdno ali je istinito. Svi ovi dripci koji se pominju u knjizi su klasični šovinisti koji su uz rakiju i mezu znali baciti dosta nacionalističkih i šovinističkih izjava a to ih je koštalo (premalo). Događaji koji su uslijedili samo godinu dana iza objavljivanja ove knjige jasno pokazuju da je tadašnja vlast imala pravo kao i u mnogim slučajevima do tada. Na žalost postupili su preblago jer da su tada sasjekli u korjenu takve pojave možda bi spasili ko zna koliko života kasnije. :oops:
Tomi110

#84 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Tomi110 »

Znamo da je Šešelj od aktivnog komuniste i Udbinog informatora postao četnički vojvoda(??????????).Baš zanimljivo,nakon Titove smrti, karijerni komunisti postaju četnici,ustaše itd, a ljudi čiji je porodični background četnički, ustaški (ko su bili ustaše?Babo,striko,amiđa,daiđa), postaju demokrate.Šest godina nakon Titine smrti,javljaju se afere sa nacionalnim predznakom,dolazi Milošević na vlast, Tuđmanu se vraća putovnica i odlazi na turneju u emigraciju, a nakon još šest godina izbija i rat u BiH. E moj Tito, ako gledaš sa nebesa vidi što ti je gamad koja je došla na vlast napravila od države koju si 45 godina njegovao i pazio.
Nekako s proljeća

#85 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Nekako s proljeća »

Pretjeruješ @drvosječa, višestranački sistem a prije njega pad ''berlinskog zida'' je doveo do promjene vlasti , mada je zbog njegove višedecenijskog održanja ispravnije reći režima. Ako nema neprijatelja , bilo vanjskog ili unutrašnjeg, obaještajni sistem gubi smisao svog postojanja. Vrlo je to jednostavno.
julisiz es grant

#86 Re: Afera Ilidža 1986.

Sada da vidimo kako su cijelu stvar predstavili "drugovi". Ovo je integralni tekst zlokobne "dopune" procjeni bezbjednosno-političke situacije, koju je izdao SK Ilidža. Ovo nije bilo saopštenje za javnost (tako nešto povodom afere nikada nije izdato), već dokument koji se čitao isključivo na zatvorenim partijskim forumima, gdje su se okupljali "pravovjerni", i kojim ih je Komitet obavještavao kako je otkrio NEPRIJATELJE.

Image

Image

Image

Image

Image
julisiz es grant

#87 Re: Afera Ilidža 1986.

Prelazimo na svjedočenja progonjenih. Najprije "prvooptuženi", Radomir Kovačević, jedini iz "grupe" koji je krivično odgovarao i osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora (iako ni ostali nisu, kako će se vidjeti, prošli mnogo bolje). Izjavu je dao telefonom iz SAD, gdje je otišao godinu dana po izlasku iz zatvora.

Image

Image

Image
Nekako s proljeća

#88 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Nekako s proljeća »

A ovaj Čaušević Enver, u kom svojstvu se on javlja sa ovim prepisanim i objavljenim dokumentom 1990, čovjek sistema ili ..?

Super da si ovo skenirao :thumbup:
julisiz es grant

#89 Re: Afera Ilidža 1986.

Nekako s proljeća wrote:A ovaj Čaušević Enver, u kom svojstvu se on javlja sa ovim prepisanim i objavljenim dokumentom 1990, čovjek sistema ili ..?

Super da si ovo skenirao :thumbup:
Javlja se kao novinar, koji je i autor ove knjige. Cijela knjiga, izuzev predgovora, koji sam već objavio, i epiloga, satoji se od svjedočanstava i dokumenata.
Reisova

#90 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Reisova »

Hvala forumasu za postavljanje isjecaka knjige o Ilidzancima. Idemo dalje pratim temu
julisiz es grant

#91 Re: Afera Ilidža 1986.

Zanimljiv životopis Radomira Kovačevića dao je njegov rođak Branko:

Image

Image

Da akcija SDB-a nije bila ograničena samo na Ilidžu i Sarajevo, pokazuju dešavanja u Dobropolju (raskrsnica između Trnova, Kalinovika i Foče), gdje je Radomirov sin Mirko držao kafanu:

Image
Dobrinja80

#92 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Dobrinja80 »

Gdje su sad UDBAŠI koji su vodili čitav slučaj?
julisiz es grant

#93 Re: Afera Ilidža 1986.

Dobrinja80 wrote:Gdje su sad UDBAŠI koji su vodili čitav slučaj?
Od onih koji se u knjizi spominju, znam samo za nekolicinu. Slobodan Škipina, načelnik SDB Sarajevo i jedan od glavnih progonitelja "četnika", bio je jedan od osnivača Karadžićevog MUP-a. Umro je prije nekoliko godina. Mirko Subotić, inspektor koji je isljeđivao uhapšene, je načelnik CJB Istočno Sarajevo. Brane Blagovčanin, takođe inspektor, poginuo je 1992. kao pripadnik VRS.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#94 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Zviz »

Štefko Bilić-Markulj živi na Stupu II, i njegovo ime se spominje u ovoj prići, samo na strani Udbe. On je brat od Ive Bilić-Markulj-a koji je prije nepunih 10 godina, ako ko pamti, bio pokretač inicjative o podjeli općine Ilidža.

Inaće su obojica bili jedno vrijeme glavni u MZ na Stupu II - za vrijeme Jugoslavije pa do ratne 1992. Od sve braće i sestara su njih dvoje kao jedini ostali u SA tokom čitavog ratnog perioda.
KENJAC

#95 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by KENJAC »

Ako pitas za prasinare koji su prebirali po gacama i carapama , ne znam ! A , ako pitas za ove sto su sve organizovali onda ti mogu reci da je jedan umro u Banja Luci a drugi u Sarajevu . Oba za vrijeme rata. A kako je i gdje zavrsio Mato Andric bilo mi je mrsko cak za goooglom posegnut.
julisiz es grant

#96 Re: Afera Ilidža 1986.

KENJAC wrote:
Ako pitas za prasinare koji su prebirali po gacama i carapama , ne znam ! A , ako pitas za ove sto su sve organizovali onda ti mogu reci da je jedan umro u Banja Luci a drugi u Sarajevu . Oba za vrijeme rata. A kako je i gdje zavrsio Mato Andric bilo mi je mrsko cak za goooglom posegnut.
Ta su dvojica samo "najglavniji" koji su sve orkerstrirali (vjerovatno si mislio na Mikulića i Zgonjanina, ispravi me ako griješim), ali ih je bilo još mnogo, mnogo...čitav partijski vrh Ilidže: Salko Ljevo, Hasan Ajnadžić, Rade Vasiljević, Vahida Srzić, Marko Živanović...Ne znam ni ja šta je sa svima njima, vjerovatno po zakonu biologije mnogi i nisu među živima, ali ono što svi znamo je da niko od njih nije nikada pozvan ni na kakvu odgovornost zbog ove, kao i mnogih drugih afera koje su drmale Bosnom tokom 80-ih.
KENJAC

#97 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by KENJAC »

julisiz es grant wrote:
KENJAC wrote:
Ta su dvojica samo "najglavniji" koji su sve orkerstrirali (vjerovatno si mislio na Mikulića i Zgonjanina, ispravi me ako griješim), ali ih je bilo još mnogo, mnogo...čitav partijski vrh Ilidže: Salko Ljevo, Hasan Ajnadžić, Rade Vasiljević, Vahida Srzić, Marko Živanović...Ne znam ni ja šta je sa svima njima, vjerovatno po zakonu biologije mnogi i nisu među živima, ali ono što svi znamo je da niko od njih nije nikada pozvan ni na kakvu odgovornost zbog ove, kao i mnogih drugih afera koje su drmale Bosnom tokom 80-ih.
Ne grijesis ! Ni malo ! Nisu jos zreli uslovi da se kaze (bez da se proglasi cetnikom , balijom ili komunjarom) sve ,ali puno vaznije od ove same afere je cilj ovih i drugih afera ! Sjebati hegemoniju pro Bosanskih (dakle pro Yu) snaga ! Jeste , organizator je bio preko Drine. Naso je odlicno uporiste u raznim Duskima , Branku, Matu (svi iz nekih njima poznatih razloga) ... ali su ovi razvili mrezu preko raznih "pogodnih" imena sto je , sve u svemu, rezultiralo neutralisanjem najveceg otpora nadolazecoj "prekodrinskoj demokratiji" Porodici Pozderac !!! Nemojmo zaboravit da su Veliki Pozderci udaljeni (ubijeni) zahvaljujuci bas muslimanskoj (Bosnjackoj) komponenti! Milosevic ostao cistih ruku a glupi Bosanci se izpounistavali sami !
Udjosmo duboko i siroko! Ne moze se (jos uvijek) normalno diskutovat. Danas postoji "zvanicna verzija" tih godina i ne moze se tek tako mijenjat. Postoje losi i postoje dobri. Treba jos vremena da prodje da bi se usvojila definicija "dobrih" i "losih" !
julisiz es grant

#98 Re: Afera Ilidža 1986.

Idemo dalje sa svjedočenjima. Slijedi priča Svete Petkovića, vlasnika restorana "Taden", poznatijeg kao "kod Svete", obilježenog kao "četnička kafana". Svetine riječi na kraju teksta posebno su upečatljive.

Image

Image

Image

Image

Image
KENJAC

#99 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by KENJAC »

Lafe , nemoj da dosasjujem. Znam da trvor skenirat pa postavljat ovo. Ali , sve sto ti postavis ja citam. Pa ti vidi . :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#100 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nekako s proljeća wrote:Pretjeruješ @drvosječa, višestranački sistem a prije njega pad ''berlinskog zida'' je doveo do promjene vlasti , mada je zbog njegove višedecenijskog održanja ispravnije reći režima. Ako nema neprijatelja , bilo vanjskog ili unutrašnjeg, obaještajni sistem gubi smisao svog postojanja. Vrlo je to jednostavno.
Misliš kvazi višestranački sistem. :roll: Događaji koji su uslijedili nakon uspostave tog tzv. "višestranačkog sistema" su dovoljan pokazatelj sve nakaradnosti, apsurdnosti višestranačja na prostoru bivše YU. Obavještajni sistem nije tvorevina bivšeg sistema i partije a današnja dešavanja u svijetu te demantuju jer obavještajni sistemi nikada nisu bili jači pa ni za vrijeme Hladnog rata. Te sve strukture iz obavještajnih službi su samo nastavile svoje suptilnije postojanje kroz nacionalne stranke, para-milicije i vojske. Leševa od njihovog djelovanja je na pretek na svim stranama tako da ako bih mogao da biram birao bih djelovanje obavještajnih službi onog sistema, pa makar se zvao i režim, nego ovog kvazi klero-feudalno-kapitalističkog sistema. :oops:
Post Reply