Polovan automobil do 10.000 KM?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tutku
#76 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Prateci testove i iskustva, nekako mi iskace taj 1.6 HDI sa 90 konja
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#77 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ko te to slagaoandr0id wrote:Za nase uslove! Passat grbo do 10.000 a ovom do 8.000 , golf 4
Nista opel.. od forda bjezi.. bmw luksuz.. pezo luksuz.. dijelovi skupi.. kvarovi jebeni..
Volkswagen je tito kod nas.
A eno i golf 5ice jeftine.. a boli glava auto
Ganjajte samo 1.9 TDI
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
-
Mlad i Nevin
#78 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Pug 307 je jeftiniji za održavanje od njegovog wau wau ekvivalenta Gnjojfa 4, a peticu da ne pominjem.
- Domaci izdajnik
#79 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ma pusti šupljake...jeste Gnjof 4 jeftin za održavanje tursko-kineskom malom privredom kojom držiš glavu u torbi
Komšija ima 4-ku krepao joj neki davač (ne sjećam se koji) promijenio je dva od 150 KM u roku od pola godine, garancije nema naravno na no name elektroniku
kad je stavio u ovlaštenom oriđiđi dio oko 500 KM koštalo zadovoljstvo i naravno garancija
Svaki od tih Gnjofova 4 da je iole dobar ne ide ispod 9000+ KM a godište 2001-2..mislim ono
O petici da ne pričam
ta su auta jednostavno precijenjena kod nas....
O petici da ne pričam
-
gidra
#80 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
ti pojma nemaš.Lajavikrelac wrote:Ma pusti šupljake...jeste Gnjof 4 jeftin za održavanje tursko-kineskom malom privredom kojom držiš glavu u torbiKomšija ima 4-ku krepao joj neki davač (ne sjećam se koji) promijenio je dva od 150 KM u roku od pola godine, garancije nema naravno na no name elektroniku
kad je stavio u ovlaštenom oriđiđi dio oko 500 KM koštalo zadovoljstvo i naravno garancija
Svaki od tih Gnjofova 4 da je iole dobar ne ide ispod 9000+ KM a godište 2001-2..mislim ono
![]()
O petici da ne pričamta su auta jednostavno precijenjena kod nas....
NIšta nije precjenjeno pa ni golf
Nešto je vrijedno onoliko koliko je neko spreman da plati za to, a tržište sve samo pokazuje kad je golf u pitanju.
Volio bih ja da je četvorka tdi jedno 5 milja pa da ih uzmem par za oko kuće da imam, ali džaba.
- Domaci izdajnik
#81 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Pa nije lud onaj koji ga cijeni, nego onaj koji mu dadne toliku cifru za matoru drešinu....a drugo svaka Toyota Corolla tog godišta pojede Golfa za doručak po kvalitetu, izdržljivosti i pouzdanosti al jok! Ne može to na ložu, i ne može majstor Hamo iz mahale da ga popravlja..moraju oriđiđi dijelovi a to skupo 
-
gidra
#82 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
jest, jest svako treće auto u BiH Toyota Corolla. Daj bolan uozbilji se.Lajavikrelac wrote:Pa nije lud onaj koji ga cijeni, nego onaj koji mu dadne toliku cifru za matoru drešinu....a drugo svaka Toyota Corolla tog godišta pojede Golfa za doručak po kvalitetu, izdržljivosti i pouzdanosti al jok! Ne može to na ložu, i ne može majstor Hamo iz mahale da ga popravlja..moraju oriđiđi dijelovi a to skupo
- Domaci izdajnik
#83 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ja ti upravo objasnio zašto je to tako....
Gdje počinje Bosna tu prestaje logika 
-
Selmir_Tz
#84 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ajmo dajte neku procjenu. Isplati li mi se, realno, kupovina auta i ugradnja plina u isto ako prelazim 1000km mjesečno, dakle ne više od 12.000km godišnje? Kupovina auta sa ugradjenim plinom nije baš najbolja ideja kod nas jer obično nakon ugradnje plina kreće silovanje auta - vozi se 120km/h u četvrtoj ("ko ga je*e. nek troši, jeftino je"), ulje se mijenja jednom u 15.000km jer se priča da plin ne prlja ulje i slično. Malo ljudi koje znam voze auto na plin "normalno", dakle uz uobičajene uslove eksploatacije.
Računao sam neki prosjek potrošnje na relaciji na kojoj vozim i izlazi mi nekih 50KM mjesečne uštede ako bih koristio auto na plin (sa potrošnjom od 10-12L) u odnosu na dizela (sa potrošnjom od 6L), dakle maksimalno 600KM godišnje. S obzirom na cijenu ugradnje sekventa od 1000-1200KM, treba mi najmanje dvije godine dok mi se sama ugradnja otplati i da tek tad počnem da štedim.
Sad fakat više ne znam šta da radim.
Računao sam neki prosjek potrošnje na relaciji na kojoj vozim i izlazi mi nekih 50KM mjesečne uštede ako bih koristio auto na plin (sa potrošnjom od 10-12L) u odnosu na dizela (sa potrošnjom od 6L), dakle maksimalno 600KM godišnje. S obzirom na cijenu ugradnje sekventa od 1000-1200KM, treba mi najmanje dvije godine dok mi se sama ugradnja otplati i da tek tad počnem da štedim.
Sad fakat više ne znam šta da radim.
-
530i
#85 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ako ćeš voziti duži niz godina, isplati se, zašto da ne. I ne moraš silovati auto, nego voziš kao i prije.
-
Selmir_Tz
#86 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Vozim ja normalno, kao i prije na benzin, problem je što većina ljudi koji imaju auta sa plinom ne voze normalno već siluju auta, zato me i strah da kupim auto koje ima već ugradjen plin.
Što se tiče držanja automobila na duži niz godina, stekao sam dojam da se ne isplati voziti auto duže od dvije godine zbog velikog gubitka vrijednosti no sa druge strane češća zamjena auta donosi sa sobom i veće troškove kao i rizik da se naleti na na problematičan auto.
Zbog toga sam sad jako zbunjen. Šta se stvarno isplati kod nas? Da ne govorim o tome da se plin sve masovnije koristi i samo je pitanje vremena kad će naši "dobri" političari da se sjete da su tu može dobro zaraditi i na zavale nam kakvu akcizu.
Što se tiče držanja automobila na duži niz godina, stekao sam dojam da se ne isplati voziti auto duže od dvije godine zbog velikog gubitka vrijednosti no sa druge strane češća zamjena auta donosi sa sobom i veće troškove kao i rizik da se naleti na na problematičan auto.
Zbog toga sam sad jako zbunjen. Šta se stvarno isplati kod nas? Da ne govorim o tome da se plin sve masovnije koristi i samo je pitanje vremena kad će naši "dobri" političari da se sjete da su tu može dobro zaraditi i na zavale nam kakvu akcizu.
-
staradis
#87 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
:/ macak u vreci kako god okrenes
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
-
Mlad i Nevin
#88 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Kad kupuješ auto za 5 milja, onda ga dotjeraš po svojoj mjeri i goniš dok se ne raspadne, dakle jedno 5 godina minimum. Tad se plin apsolutno isplati...kad kupuješ auto za 10 i više milja, jednostavno se ne isplati držati duže od 3 godine jer će taj auto izgubiti na vrijednosti i tu je isplativost ugradnje plinskog sistema upitna. Morao bi mnogo više prelaziti u te tri godine da bi se plin isplatio i da bi nešto i ''zaradio'' na njemu.
Vidim da ti imaš Bravo, to je solidan auto a cijena mu je nikakva...to je najbolje voziti još koju godinu, ali pisao si da ti fali prostora u njemu pa si prinuđen tražiti veće vozilo.
Vidim da ti imaš Bravo, to je solidan auto a cijena mu je nikakva...to je najbolje voziti još koju godinu, ali pisao si da ti fali prostora u njemu pa si prinuđen tražiti veće vozilo.
-
Selmir_Tz
#89 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
@Mlad i Nevin
Baš tako, shvatio si situaciju 100% tačno. Kad sam kupovao auto, ljudi mi govorili Fiat ovo, Fiat ono, limarija im od papira, kvare se, bla bla bla. Evo 4 godine je kod mene, korozije nema nigdje (znači baš nigdje, ni dole, ni gore, ni po rubovima blatobrana...nigdje), nikad nikakav kvar, samo redovno održavanje. Za mjesec dana će nagurati zamalo 80.000km od kako je kod mene. To je stvarno respektabilna cifra. Prije sam se vozio mnogo više nego sad jer sam dosta radio u Tuzli i dnevno prelazio oko 100-120km i tako 4 puta sedmično, sad radim mnmogo bliže pa predjem nekih 50km dnevno. Cijena im je zaista nikakva i za mene se kosi sa zdravim razumom da su ljudi spremni da daju 2500-3000KM za Golf 2 a kad im spomeneš Fiat Bravo/Brava neće ni da čuju jer to je kao "sranje" od auta.Auto stvarno savršeno momačko, servo, ABS, air-bagovi, brz,okretan, pregledan, ima mjesta za dvoje ljudi i prtljag koliko hoćeš, mala registracija, mala potrošnja. Što se mene tiče, idealan porodični auto je Fiat Marea 1.9JTD ili 2.4JTD ali supruzi se Marea ne svidja a kupovina auta je ipak malo veća stvar tako da tražimo nešto što bi svima odgovaralo.
Upravo problem gubitka vrijednosti kao i period na koji se auto isplati držati mi pravi problem. Plin mi se sa ovom kilometražom nikako ne može isplatiti u roku kraćem od dije godine a auto se ne isplati držati više od dvije ili tri godine. U principu, sve se svodi na to da činim uslugu budućem kupcu automobila koji dobija otplaćenu plinsku instalaciju praktično za džabe kad uračunaš gubitak vrijednosti.
Prošle sedmice sam gledao Audi A6 2.4, mogao bi da se kupi za nekih 9000KM. Auto stvarno u savršenom stanju, uvezen iz Švedske, sve 4 nove gume, 125kW, manuelni mjenjač, dakle sve za 5. Registracija zaa njeg je malo veća, nekih 800KM i to bi moglo da se istrpi no brine me ugradnja sekventa plinske instalacije u isti, koliko bi to koštalo s obzirom da mu motor ima 6 cilindara.
Baš tako, shvatio si situaciju 100% tačno. Kad sam kupovao auto, ljudi mi govorili Fiat ovo, Fiat ono, limarija im od papira, kvare se, bla bla bla. Evo 4 godine je kod mene, korozije nema nigdje (znači baš nigdje, ni dole, ni gore, ni po rubovima blatobrana...nigdje), nikad nikakav kvar, samo redovno održavanje. Za mjesec dana će nagurati zamalo 80.000km od kako je kod mene. To je stvarno respektabilna cifra. Prije sam se vozio mnogo više nego sad jer sam dosta radio u Tuzli i dnevno prelazio oko 100-120km i tako 4 puta sedmično, sad radim mnmogo bliže pa predjem nekih 50km dnevno. Cijena im je zaista nikakva i za mene se kosi sa zdravim razumom da su ljudi spremni da daju 2500-3000KM za Golf 2 a kad im spomeneš Fiat Bravo/Brava neće ni da čuju jer to je kao "sranje" od auta.Auto stvarno savršeno momačko, servo, ABS, air-bagovi, brz,okretan, pregledan, ima mjesta za dvoje ljudi i prtljag koliko hoćeš, mala registracija, mala potrošnja. Što se mene tiče, idealan porodični auto je Fiat Marea 1.9JTD ili 2.4JTD ali supruzi se Marea ne svidja a kupovina auta je ipak malo veća stvar tako da tražimo nešto što bi svima odgovaralo.
Upravo problem gubitka vrijednosti kao i period na koji se auto isplati držati mi pravi problem. Plin mi se sa ovom kilometražom nikako ne može isplatiti u roku kraćem od dije godine a auto se ne isplati držati više od dvije ili tri godine. U principu, sve se svodi na to da činim uslugu budućem kupcu automobila koji dobija otplaćenu plinsku instalaciju praktično za džabe kad uračunaš gubitak vrijednosti.
Prošle sedmice sam gledao Audi A6 2.4, mogao bi da se kupi za nekih 9000KM. Auto stvarno u savršenom stanju, uvezen iz Švedske, sve 4 nove gume, 125kW, manuelni mjenjač, dakle sve za 5. Registracija zaa njeg je malo veća, nekih 800KM i to bi moglo da se istrpi no brine me ugradnja sekventa plinske instalacije u isti, koliko bi to koštalo s obzirom da mu motor ima 6 cilindara.
-
citroen xm
#90 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Moj ti je prijedlog iz ličnog dugogodišnjeg iskustva da od A6 pobjegneš što dalje.
A što se tiče plina, ako misliš mijenjati auto svake dvije godine i 20-ak hiljada km, ne ugradjuj. Mada ja mislim da se ni jedno auto ne isplati tako brzo mijenjati.
A što se tiče plina, ako misliš mijenjati auto svake dvije godine i 20-ak hiljada km, ne ugradjuj. Mada ja mislim da se ni jedno auto ne isplati tako brzo mijenjati.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#91 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Kupi Stila benzinca. Smijesno je koliko je taj auto pao u cijeni. Noviji je od tvog,dakle imaces novi auto. Ugradi mu plin i vozi ga nekoliko godina i miran. Mozes ga ganjati i sa ugrađenim plinom ili ti da ga radis,ali realno je da ce te izaci max 7000 KM i to godiste 2002 ili noviji.
- johntra
#92 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
I to Stila karavana... 
- basicm
#93 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Covjek prodao nedavno jednog u otpad jer nije mogao naci ECU u citavoj regiji, a bavi se prodajom auta, nema koga ne zna.mali_milojica wrote:Kupi Stila benzinca. Smijesno je koliko je taj auto pao u cijeni. Noviji je od tvog,dakle imaces novi auto. Ugradi mu plin i vozi ga nekoliko godina i miran. Mozes ga ganjati i sa ugrađenim plinom ili ti da ga radis,ali realno je da ce te izaci max 7000 KM i to godiste 2002 ili noviji.
- Domaci izdajnik
#94 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Nije tražio na pravom mjestu....ovdje za Fiata ima šta ti duša hoće, bar iz mog iskustva 
- Optimist
#95 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ja sam stekao utisak da njegova zena nece opet u Fiata, pominjao je Mareu ali zena ne bi, ona bi u Audi. Vidite da stalno pominje neki A6 sa 2,4 motorom. 
-
citroen xm
#96 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ma sigurno ga je prodao u otpad zbog ECU-a, kako da ne.
- Domaci izdajnik
#97 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ako nisi pronašao rimske amfore ili Rembrantov opus u podrumu ne uzimaj to auto ni za živu glavu....99,99% da mu je duša izvađenaOptimist wrote: Vidite da stalno pominje neki A6 sa 2,4 motorom.
- basicm
#98 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Znam ja da je dzaba ovde pisati, ne morate ni vjerovati, ali tako je bilo. Njega zaboli k za auto, ima ih jos 100 na placu, mene jos manje, vi i dalje hvalite Stila, ali ce valjda neko ko stvarno trazi informacije uzeti i ovo u obzir.citroen xm wrote:Ma sigurno ga je prodao u otpad zbog ECU-a, kako da ne.
Nego, kako mozete biti tako zlobni prema ljudima i preporuciti im Stila? Sta su vam uradili?
-
citroen xm
#99 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ovako. Niti volim Stila niti ga branim, ali zdrav razum mi nešto neda da prihvatim da je neko ko živi od auta bacio auto od 5000 radi dijela od 200 KM pogotovo što bi trebao znati da se taj isti ECU reparira uspješno.
Što se tiče preporuka, zašto se preporučuje bilo koje auto nekome kada se svako kvari? Bar tom Stilu cijena ostavlja dosta prostora za eventualne popravke.
Što se tiče preporuka, zašto se preporučuje bilo koje auto nekome kada se svako kvari? Bar tom Stilu cijena ostavlja dosta prostora za eventualne popravke.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#100 Re: Polovan automobil do 10.000 KM?
Ne znam zasto ga ne bi preporucio. Za kakve se pare moze kupiti,odlican je.
A za 10k vec se moze uzeti i novi Bravo benz. Ima samo 1 na pik,ali odlican.
A za 10k vec se moze uzeti i novi Bravo benz. Ima samo 1 na pik,ali odlican.