Pa i u robovlasnistvu si imao uredjenu drzavu u kojoj je neko vladao, u kome se odanost dugovala nekome i posojali su zakoni koje si bio prisiljen da postujes. Da li znaci da je robovlasnistvo dobar sistem.Hrulj wrote:Pa aj da te vidimo, uredi mi ti drzavu, u kojoj nitko ne vlada, ne dugujes odanost nikome i nitko ne postoji da te prisili da postujes zakon.
Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
-
detroit-mercy
#76 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
- Hrulj
#77 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Rijec je o zelji, mogucnostima i principu.
Prvo, ameri ne zele nesto sto se cini tako komunisticko.
Drugo, cjena zdravstva je ogromna, i to ne iznosi 250 KM niti bi iznosilo tamo.
Drugo, drzava nema ovlasti da to subvencionira. I to je jedan od problema.
I na kraju, amerikanci - glasaci to ne zele.
- Hrulj
#78 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Tebi smetaju trenutni sistemi ne meni. Pa bi bio red da ti ponudis alternativu.detroit-mercy wrote:Pa i u robovlasnistvu si imao uredjenu drzavu u kojoj je neko vladao, u kome se odanost dugovala nekome i posojali su zakoni koje si bio prisiljen da postujes. Da li znaci da je robovlasnistvo dobar sistem.Hrulj wrote:Pa aj da te vidimo, uredi mi ti drzavu, u kojoj nitko ne vlada, ne dugujes odanost nikome i nitko ne postoji da te prisili da postujes zakon.
-
Hasanbegović
#79 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Dajte mi državu u kojoj vlada socijalizam....
-
detroit-mercy
#80 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Kako mislis nema ovlasti da subvencionira, putem MadicAid i MadicCare-a drzava vec subencionira zdravstvoHrulj wrote:Rijec je o zelji, mogucnostima i principu.
I nije pitanje komunizma ili ne komunizma, nego pitanje taxe, vise taxe manje love da se potrosi na bigscreen TV i ostale pizdarije
Drugo je mentalitet drustva i Njemacka je kapitalisitica kao i USA ali u Svabiji je univerzalno zdravstvo, Nijemce vise dijele kolktivizam za razliku od Amera koji vrednuju individualizam
- Hrulj
#81 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Taj individualizam treba cijeniti i gojiti.detroit-mercy wrote:Kako mislis nema ovlasti da subvencionira, putem MadicAid i MadicCare-a drzava vec subencionira zdravstvoHrulj wrote:Rijec je o zelji, mogucnostima i principu.
I na kraju, amerikanci - glasaci to ne zele..
I nije pitanje komunizma ili ne komunizma, nego pitanje taxe, vise taxe manje love da se potrosi na bigscreen TV i ostale pizdarije.
Drugo je mentalitet drustva i Njemacka je kapitalisitica kao i USA ali u Svabiji je univerzalno zdravstvo, Nijemce vise dijele kolktivizam za razliku od Amera koji vrednuju individualizam.
Jeste pitanje komunizma, a naravno povecana cijena zdravstva je takodjer problem.
Oni nece da placaju za drugog. Kraj. Tacka. Gotovo. On ima sebe, za sebe radi, ne radi niko za njega tako da lovu hoce da trosi na sebe i onako kako on hoce.
-
detroit-mercy
#82 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Meni niti jedan sistem ne smeta. Iskreno, ja sam zivio u par razlicitih sistema i u svakom sam bio zadovoljan i dobro zivjeo. Ali vremenom se covjek pocne baviti razlicitim promisljanjima i pokusa da "think outside the box" i da definise sta je to stvarna ljudska sloboda.Hrulj wrote:Tebi smetaju trenutni sistemi ne meni. Pa bi bio red da ti ponudis alternativu.detroit-mercy wrote:Pa i u robovlasnistvu si imao uredjenu drzavu u kojoj je neko vladao, u kome se odanost dugovala nekome i posojali su zakoni koje si bio prisiljen da postujes. Da li znaci da je robovlasnistvo dobar sistem.Hrulj wrote:Pa aj da te vidimo, uredi mi ti drzavu, u kojoj nitko ne vlada, ne dugujes odanost nikome i nitko ne postoji da te prisili da postujes zakon.
Niti jedan od ova dva sistema ti ne daje slobodu, oba ti na neki nacin daju privid slobode, a sta je alternativa. Hebiga, ja sam covjek koji se bavi financijama ne filozofijom. Ipak nisam toliki kapacitet da definisem takve stvari.
- Hrulj
#83 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Slobodu i vladavinu prava ne mozes imati. Absolutnu slobodu, tj 
-
detroit-mercy
#84 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Zbog cega je povecana cijena zdravstva?Hrulj wrote:Taj individualizam treba cijeniti i gojiti.detroit-mercy wrote:Kako mislis nema ovlasti da subvencionira, putem MadicAid i MadicCare-a drzava vec subencionira zdravstvoHrulj wrote:Rijec je o zelji, mogucnostima i principu.
I na kraju, amerikanci - glasaci to ne zele..
I nije pitanje komunizma ili ne komunizma, nego pitanje taxe, vise taxe manje love da se potrosi na bigscreen TV i ostale pizdarije.
Drugo je mentalitet drustva i Njemacka je kapitalisitica kao i USA ali u Svabiji je univerzalno zdravstvo, Nijemce vise dijele kolktivizam za razliku od Amera koji vrednuju individualizam.
Jeste pitanje komunizma, a naravno povecana cijena zdravstva je takodjer problem.
Oni nece da placaju za drugog. Kraj. Tacka. Gotovo. On ima sebe, za sebe radi, ne radi niko za njega tako da lovu hoce da trosi na sebe i onako kako on hoce.
I zbog cega dajes prednost individualizmu vs kolektivizmu kada smo po prirodi socijalne jedinke.
- Hrulj
#85 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Zato sto bi svi morali placati jednaku cijenu za zdravstvo koje bi pokrivalo sve gradjane.
Zbog cega..? Vrlo jednostavno. Ja radim, ja o sebi brinem, ja, ja, ja...
Tko ne zna o sebi kako ce o drugome. Ne pada mi na pamet da teglim za drugoga. Lijepo je uciniti dobro djelo, ali citav zivot da teglim za nekoga na bilo koji nacin. Ne pada mi na pamet.
Tko ne zna o sebi kako ce o drugome. Ne pada mi na pamet da teglim za drugoga. Lijepo je uciniti dobro djelo, ali citav zivot da teglim za nekoga na bilo koji nacin. Ne pada mi na pamet.
-
detroit-mercy
#86 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Pa ti i sada placas za cijenu za gradjane koji u principu imaju osiguranjeHrulj wrote:Zato sto bi svi morali placati jednaku cijenu za zdravstvo koje bi pokrivalo sve gradjane.
I ja ja ja, sve je u redu dok radis za veliku firmu koja ce da iskise dodatnih 11k godisnje za tebe, sta ako si u maloj firmi koja ne moze da iskise 11k godisnje, ti bi platio tih 11k a zaradio si 25k
- Hrulj
#87 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Plati bgm. Ili se nemoj osigurati. Do tebe je. Ovaj sistem potice covjeka da radi vise, bolje i da se snadje. Onaj tko se zadovolji poslom na "drzavnim jaslama" taj nece dobro proci tamo. A ovdje se takvi najvise i uhljebe.detroit-mercy wrote:Pa ti i sada placas za cijenu za gradjane koji u principu imaju osiguranjeHrulj wrote:Zato sto bi svi morali placati jednaku cijenu za zdravstvo koje bi pokrivalo sve gradjane.
Tko ne zna o sebi kako ce o drugome. Ne pada mi na pamet da teglim za drugoga. Lijepo je uciniti dobro djelo, ali citav zivot da teglim za nekoga na bilo koji nacin. Ne pada mi na pamet.. Npr, ja prosle godine jednom otisao kod doktora, sav taj moj pregled je kostao $250 a izdvojio $3000 svojih para plus $11k dala firma
.
I ja ja ja, sve je u redu dok radis za veliku firmu koja ce da iskise dodatnih 11k godisnje za tebe, sta ako si u maloj firmi koja ne moze da iskise 11k godisnje, ti bi platio tih 11k a zaradio si 25k.
O sebi i posebi. Ako neces nemoj nikako zdravstveno uplacivati. Ako hoces uplati i miran si.
-
detroit-mercy
#88 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
O sebi i posebi je lazna dilema na koju iole slabije elokventna osoba moze da padne.Hrulj wrote:Plati bgm. Ili se nemoj osigurati. Do tebe je. Ovaj sistem potice covjeka da radi vise, bolje i da se snadje. Onaj tko se zadovolji poslom na "drzavnim jaslama" taj nece dobro proci tamo. A ovdje se takvi najvise i uhljebe.detroit-mercy wrote:Pa ti i sada placas za cijenu za gradjane koji u principu imaju osiguranjeHrulj wrote:Zato sto bi svi morali placati jednaku cijenu za zdravstvo koje bi pokrivalo sve gradjane.
Tko ne zna o sebi kako ce o drugome. Ne pada mi na pamet da teglim za drugoga. Lijepo je uciniti dobro djelo, ali citav zivot da teglim za nekoga na bilo koji nacin. Ne pada mi na pamet.. Npr, ja prosle godine jednom otisao kod doktora, sav taj moj pregled je kostao $250 a izdvojio $3000 svojih para plus $11k dala firma
.
I ja ja ja, sve je u redu dok radis za veliku firmu koja ce da iskise dodatnih 11k godisnje za tebe, sta ako si u maloj firmi koja ne moze da iskise 11k godisnje, ti bi platio tih 11k a zaradio si 25k.
O sebi i posebi. Ako neces nemoj nikako zdravstveno uplacivati. Ako hoces uplati i miran si.
Nego, gdje zivis trenutno i u kojim si sve sitemima zivio.
- Hrulj
#89 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Zivim u Bosni. Zivio sam u Amera jednu godinu, tamo august 2009 - juni 2010 
-
Hasanbegović
#90 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Mislim da ste se vi forumaši malo pogubili u prepiranju oko toga da li je bolje gospodarstvo komunističkog ili kapitalističkog uređenja, i da li je s ekonomske strane humanije društvo komunističko ili kapitalističko društvo.
Prva stvar, ne shvaćate ni jedni ni drugi da samim tim kad ulazite u temu karatktera ekonomije komunizma i kapitalizma, ne ulazite u traženje odgovora da li Komunizam kao poredak ima zločinački karatker.
Da vas podsjetim da Hitler dolazi na vlast u trenutku kada je Njemačka ekonomija na dnu, nakon Hitlera Njemačka ekonomija se diže i on se pomoću dignute ekonomije priprema za rat u Europi. Da li onda zaključak da je Fašizam bolji od nekog sirovog polu feudalnog kapitalizma kakav u tom trenutku vlada na prostorima Kraljevine SHS na ovim prostorima.
Zločinački karakter fašizma ne proizlilazi iz fašističke ekonomije nego iz zloćinačkih djela fašističkog poretka.
Fašistička ekonomija je evidentno bolje organizirana od ekonomije kraljevine Jugoslavije.....
Što bi me valjda takav zaključak trebao navesti da je fašizam dobar?
Prva stvar, ne shvaćate ni jedni ni drugi da samim tim kad ulazite u temu karatktera ekonomije komunizma i kapitalizma, ne ulazite u traženje odgovora da li Komunizam kao poredak ima zločinački karatker.
Da vas podsjetim da Hitler dolazi na vlast u trenutku kada je Njemačka ekonomija na dnu, nakon Hitlera Njemačka ekonomija se diže i on se pomoću dignute ekonomije priprema za rat u Europi. Da li onda zaključak da je Fašizam bolji od nekog sirovog polu feudalnog kapitalizma kakav u tom trenutku vlada na prostorima Kraljevine SHS na ovim prostorima.
Zločinački karakter fašizma ne proizlilazi iz fašističke ekonomije nego iz zloćinačkih djela fašističkog poretka.
Fašistička ekonomija je evidentno bolje organizirana od ekonomije kraljevine Jugoslavije.....
- Arteta
#91 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Hitler jeste Njemacku digao iz pepela i napravio najjacu silu na Svijetu u vrlo kratkom periodu ali on je to uradio od Njemacke, da se kojim slucajem rodio u Bosni ne bi je mogao maknuti s mjesta.Hasanbegović wrote:Mislim da ste se vi forumaši malo pogubili u prepiranju oko toga da li je bolje gospodarstvo komunističkog ili kapitalističkog uređenja, i da li je s ekonomske strane humanije društvo komunističko ili kapitalističko društvo.
Ono sto hocu da kazem, Nijemci su Nijemci, oni su imali i prije Hitlera jaku drzavu, a mi je nismo imali nikada.
- Grover
-
Hasanbegović
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#94 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Kakve to sad veze ima sa temomHasanbegović wrote:http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/961 ... arica.html
-
RATM56
#95 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Zato što su ex yu narodi protraćili 20 godina koje je ostatak sveta iskoristio za krvav rad, napredak i izgradnju. Pogrešno je upoređivati sisteme na temelju iskustava ex yu naroda.PerverzMusharaf wrote:Zašto su naši životi i dalje mizerni, zašto su ljudi nezaposleni, penzije male, kriminal raste, itd.
- Grover
- Grover
- Joe McCarthy
#98 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Kapitalizam je doslovno nastavak prirodne selekcije, znaći najuspiješniji su oni koji se mogu što prije prilagoditi sistemu i iskristit ga što moguće efikasnije za svoje potrebe.PerverzMusharaf wrote:Zašto su naši životi i dalje mizerni, zašto su ljudi nezaposleni, penzije male, kriminal raste, itd.
Standardni (glupi) odgovor je - pa to nije pravi kapitalizam, s nama upravljaju bivši komunisti! Ne, to nije odgovor, nego je odgovor da je upravo to kapitalizam. takav kakav jeste. ne postoji uređeni kapitalizam u švedskjoj a korumpirani ex socijalistički u bosni, nego jedan drugog uslovljavaju.
A šta ti očekuješ od nacija koje su desetljećima živile na grbači države, dok je vlast radila što je moguće da napravi narod što domicilnijim i pasivnijim? Da će sad generacije koje su pijevale i sanjale da će Amerika postati proletarianska "drug" država SSSR za manje od desetljeća prihvatiti sistem kojeg su bili od malih nogu učeni da mrze
Ovako stanje će se nastaviti dok ostatci ovih crvenih generacije ne odumru a novije prihvate da drkanje njihovih predhodnika na petokraku je kolosalno gubljenje vremena.,
- nosara
#99 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
"Ostaci crvenih generacija"...Joe McCarthy wrote:Kapitalizam je doslovno nastavak prirodne selekcije, znaći najuspiješniji su oni koji se mogu što prije prilagoditi sistemu i iskristit ga što moguće efikasnije za svoje potrebe.PerverzMusharaf wrote:Zašto su naši životi i dalje mizerni, zašto su ljudi nezaposleni, penzije male, kriminal raste, itd.
Standardni (glupi) odgovor je - pa to nije pravi kapitalizam, s nama upravljaju bivši komunisti! Ne, to nije odgovor, nego je odgovor da je upravo to kapitalizam. takav kakav jeste. ne postoji uređeni kapitalizam u švedskjoj a korumpirani ex socijalistički u bosni, nego jedan drugog uslovljavaju.
A šta ti očekuješ od nacija koje su desetljećima živile na grbači države, dok je vlast radila što je moguće da napravi narod što domicilnijim i pasivnijim? Da će sad generacije koje su pijevale i sanjale da će Amerika postati proletarianska "drug" država SSSR za manje od desetljeća prihvatiti sistem kojeg su bili od malih nogu učeni da mrze
Ovako stanje će se nastaviti dok ostatci ovih crvenih generacije ne odumru a novije prihvate da drkanje njihovih predhodnika na petokraku je kolosalno gubljenje vremena.,
Ta mrtvacka glava, jel' to neki predak...?
Sta znaci "domicilniji narod", "pijevati" "proletarianska"...?
Kud zbrisa...?
- Joe McCarthy
#100 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Pišem sa mobitela na kojem nažalost nemogu da iskljućim automatsko ispravljanje.nosara wrote:"Ostaci crvenih generacija"...Joe McCarthy wrote:Kapitalizam je doslovno nastavak prirodne selekcije, znaći najuspiješniji su oni koji se mogu što prije prilagoditi sistemu i iskristit ga što moguće efikasnije za svoje potrebe.PerverzMusharaf wrote:Zašto su naši životi i dalje mizerni, zašto su ljudi nezaposleni, penzije male, kriminal raste, itd.
Ovako stanje će se nastaviti dok ostatci ovih crvenih generacije ne odumru a novije prihvate da drkanje njihovih predhodnika na petokraku je kolosalno gubljenje vremena.,![]()
Ta mrtvacka glava, jel' to neki predak...?
Sta znaci "domicilniji narod", "pijevati" "proletarianska"...?
Kud zbrisa...?
Dok ja nevidim nijedan tvoju argument koji obara ovu teoriju...