Previse naivno razmisljanjeJohnnyS wrote:Mislim da je religija zadnja stvar koja je bitna za prijem u EU. Kosovo, Albanija, a nažalost svih nas i Bosna i Hercegovina su nefunkcionalne države za koje je čudo da su i članice UN-a (a Kosovo nije ni to), a kamoli da postanu članice EU. Mislim da je kod Turske najveći problem to što je netko već naveo - granice. Bolje ostaviti Tursku kao tampon zonu nego da ti se Iračani prošvercaju preko granice i da im je slobodan put po cijeloj Europi.
Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka EU?
-
theTruePath
#76 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
- Prpa.ba
#77 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
theTruePath wrote:Radi se o tomr da neki krugovi ne zele muslimansku zemlju bez obzira kolika ona bila,BIH ima previse veliki procenat muslimana i to je najveci problem
Zar se nece "veliki procenat muslimana" ostvariti tek uvijek popularnom "rahat patnjom"?
-
sustinca
#78 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Ja sam za to da budemo nova Svicarska,sta ce nama EU
-
ReXX
#79 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Sta fali ako djeci dajemo ime Mehmet??elcaliente wrote: Uospte nije tacno da mi je zao sto smo postali muslimani, to je nesto na sta ja nemogu uticati jer sam sa tim rodjen kao i ostali, nisam sam izabrao. Ima historija i historija jasno pokazuje kako i sta je bilo. Zasto se uvijek uzima to da smo bili pravoslavci prije, nismo svi sto posto, ali eto mi volimo navuci to na tu stranu. Paradoks je taj da se mi muslimani zovemo Bosnjaci i kunemo su u staru kraljevinu Bosnu a prodali smo te Bosnjake i tu Bosnu za male pare. Tvrtko nam stoji u Tuzli, ponosni smo na njega ali dajemo sinovima ime Mehmet ime onog koji tog istog Tvrtka u smrt odveo. Ja sam samo realista i ne mjesam religiju u sve, meni je drago sto sam musliman ali to nema veze sa onim sto nam se desilo i kako je stanje danas. Turska nas se porobila i prodala, nikadase nisu zalagali za nas i vjeruj da ce nam na putu prema EU vise pomoci Hr neko Turska. Prodati ce nas opet, zato i ne racunam na njih niti mi imamo sta zajednicko. Vidie se po tome gdje Turska politika navodi svoje poslovne ljude da ulazu novac. Vidi se koliko Turska urgira kod Amera za nas. Tim ljudima je zena srusila carstvo, sta mislis kome ce se oni opet okrenuti kada budu pare u pitanju.
A ta ista Hrvatska nas je za dlaku kostala opstanka kad su sklopili pakt sa Milosevicem.
-
theTruePath
#80 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Prpa.ba wrote:theTruePath wrote:Radi se o tomr da neki krugovi ne zele muslimansku zemlju bez obzira kolika ona bila,BIH ima previse veliki procenat muslimana i to je najveci problem
Zar se nece "veliki procenat muslimana" ostvariti tek uvijek popularnom "rahat patnjom"?
- JohnnyS
#81 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
theTruePath wrote:Previse naivno razmisljanjeJohnnyS wrote:Mislim da je religija zadnja stvar koja je bitna za prijem u EU. Kosovo, Albanija, a nažalost svih nas i Bosna i Hercegovina su nefunkcionalne države za koje je čudo da su i članice UN-a (a Kosovo nije ni to), a kamoli da postanu članice EU. Mislim da je kod Turske najveći problem to što je netko već naveo - granice. Bolje ostaviti Tursku kao tampon zonu nego da ti se Iračani prošvercaju preko granice i da im je slobodan put po cijeloj Europi.
Zašto misliš da je Islam prepreka? Povijest (a i dobar dio sadašnjosti) nas uči da je puno više mržnje i netrepeljivosti među raznim denominacijama kršćanstva (katolici vs pravoslavci, katolici vs protestanti raznih boja i dezena) nego između npr. katolika i muslimana odnosno protestanata i muslimana.
-
theTruePath
#82 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Zahebavas?JohnnyS wrote:theTruePath wrote:Previse naivno razmisljanjeJohnnyS wrote:Mislim da je religija zadnja stvar koja je bitna za prijem u EU. Kosovo, Albanija, a nažalost svih nas i Bosna i Hercegovina su nefunkcionalne države za koje je čudo da su i članice UN-a (a Kosovo nije ni to), a kamoli da postanu članice EU. Mislim da je kod Turske najveći problem to što je netko već naveo - granice. Bolje ostaviti Tursku kao tampon zonu nego da ti se Iračani prošvercaju preko granice i da im je slobodan put po cijeloj Europi.
Zašto misliš da je Islam prepreka? Povijest (a i dobar dio sadašnjosti) nas uči da je puno više mržnje i netrepeljivosti među raznim denominacijama kršćanstva (katolici vs pravoslavci, katolici vs protestanti raznih boja i dezena) nego između npr. katolika i muslimana odnosno protestanata i muslimana.
-
ReXX
#83 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Kakve veze ima sehadet ispisan na zastavi Saudijske Arabije sa kukastim krstovima??elcaliente wrote: Rece neko ko zivi u BiH, gdje se otvoreno poziva na fasizam i kukasti krstevi i zastave Saudijske Arabije nose na utakmice.
-
theTruePath
#84 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Vidis da je skriveni cetnik,ignorisite ga,neka ne kvari temu.Molim ignorisite gaReXX wrote:Kakve veze ima sehadet ispisan na zastavi Saudijske Arabije sa kukastim krstovima??elcaliente wrote: Rece neko ko zivi u BiH, gdje se otvoreno poziva na fasizam i kukasti krstevi i zastave Saudijske Arabije nose na utakmice.
-
oglo
#85 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
bosanci ko bosanci ,nepreuzimajuci odgovornost za vlastite zivote i nemogucnosti vlastitog napretka ce se i dalje gusit u svojim vnago i prizeljkivat da komsiji crkne krava ili da se Eu raspadne,ili se pozivat na kojekakve evropske krize,i vadit argumkent kako je tamo nekom u EU lose. Pa da je nama njihove krize imali bi blagostanje
ovo je isto kad lik sto vozi jugu sjedi i gleda kako pored njega prolazi audi i govori kako ce se taj audi pokvarit i razvalit
ovo je isto kad lik sto vozi jugu sjedi i gleda kako pored njega prolazi audi i govori kako ce se taj audi pokvarit i razvalit
- JohnnyS
#86 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Dobro, možda ne baš puno više, ali tu negdjetheTruePath wrote:
Zahebavas?
- Danguba
#87 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Negacija uz glagol se pise odvojeno i nemoj nikome da se ovako obracas.ujak wrote:Danguba, nepricaj gluposti, napocetku pregovora se napravi skrining tu se vidi koja je razlika izmedu EU zakona i tvojih, tad pocinju pregovori i ti znas odmah koje zakone i propise moras mjenjati i NITKO TI NEBRANI DA IH MJENJASbez obzira jel ti koje poglavlje otvoreno.Znaci da postoji politicka volja u Turskoj vec bi im svi zakoni i propisi bili uskladeni. Druga stvar je blokada radi ljudskih prava, da promjene politiku i puste ljude iz zatvora koji su tamo jer su pisali protiv vlade i ta bi blokada nestala, opet je loptica na Turskoj. Hrvatsku su blokirali jer nije isporucila Gotovinu Hagu, a covjek bio na Kanarima ,i sad da ja velim da je to radi vjere? Shvati EU ima propise i da ih Turska peimjenjuje,mjenja, pokazuje volju da ih primjeni isli bi prema EU, ovako stoje na mjestu
Skrining je davno zavrsen. Pojavljuje se mnogo razlicitosti i sada treba da se ide nekim redom. Ja opet ponavljam da je najveci problem ne otvaranje novih poglavlja a ako meni ne vjerujes, proguglaj malo. Naravno da je najveci problem Kipar, ljudska prava, Kurdi...ali i Njemacka i Francuska.
Moguće otvaranje novog poglavlja?
Manje patetično, ali u istom smjeru kreću se i izjave političara vladajuće pratije CDU, Ruprehta Polenca, predsjedavajućeg spoljnopolitičkog odbora Bundestaga. On je zatražio otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Turskom uprkos dosadašnjoj blokadi koju potencira Kipar, "kako bi se objema stranama dopustila sistematska diskusija".
....
Većina Njemaca protivi se ulasku Turske u EU
Prema ispitivanju koje je sproveo Institut Emnid, 60 posto ispitanika, državljana Njemačke, izjavilo je da je protiv toga da Turska postane članica EU-a, 30 posto ih je za, a preostalih 10 posto su suzdržani.
Pedeset i sedam posto ispitanika smatra da su ekonomski rast i vojni razvoj Turske zabrinjavajući, dok ih 35 posto gleda pozitivno na rastući globalni i regionalni uticaj Ankare.
Njemačka kancelarka Angela Merkel je u video poruci objavljenoj u subotu na internet sajtu njemačke vlade rekla da je sklona otvaranju novog poglavlja u pristupnim pregovorima s tom zemljom.
Merkel, koja zagovara "privilegovano partnerstvo" sa Turskom umjesto punopravnog članstva u EU-u, istakla je ipak da rezultat pregovora Ankare sa Briselom treba da ostane otvoren ali je ostala skeptična povodom toga treba li Turska da se priključi EU-u.
http://www.vijesti.me/svijet/merkel-tur ... nak-115395
-
elcaliente
#88 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Pa malo mi lici na ludilo da smo ponosi na Tvrtka a dajemo ime sinu po covjeku koji je ubio tog "naseg" Tvrtka.ReXX wrote:Sta fali ako djeci dajemo ime Mehmet??elcaliente wrote: Uospte nije tacno da mi je zao sto smo postali muslimani, to je nesto na sta ja nemogu uticati jer sam sa tim rodjen kao i ostali, nisam sam izabrao. Ima historija i historija jasno pokazuje kako i sta je bilo. Zasto se uvijek uzima to da smo bili pravoslavci prije, nismo svi sto posto, ali eto mi volimo navuci to na tu stranu. Paradoks je taj da se mi muslimani zovemo Bosnjaci i kunemo su u staru kraljevinu Bosnu a prodali smo te Bosnjake i tu Bosnu za male pare. Tvrtko nam stoji u Tuzli, ponosni smo na njega ali dajemo sinovima ime Mehmet ime onog koji tog istog Tvrtka u smrt odveo. Ja sam samo realista i ne mjesam religiju u sve, meni je drago sto sam musliman ali to nema veze sa onim sto nam se desilo i kako je stanje danas. Turska nas se porobila i prodala, nikadase nisu zalagali za nas i vjeruj da ce nam na putu prema EU vise pomoci Hr neko Turska. Prodati ce nas opet, zato i ne racunam na njih niti mi imamo sta zajednicko. Vidie se po tome gdje Turska politika navodi svoje poslovne ljude da ulazu novac. Vidi se koliko Turska urgira kod Amera za nas. Tim ljudima je zena srusila carstvo, sta mislis kome ce se oni opet okrenuti kada budu pare u pitanju.![]()
A ta ista Hrvatska nas je za dlaku kostala opstanka kad su sklopili pakt sa Milosevicem.
-
elcaliente
#89 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Pa i svastika je religiozni simobol.ReXX wrote:Kakve veze ima sehadet ispisan na zastavi Saudijske Arabije sa kukastim krstovima??elcaliente wrote: Rece neko ko zivi u BiH, gdje se otvoreno poziva na fasizam i kukasti krstevi i zastave Saudijske Arabije nose na utakmice.
-
Salonski Kriticar
#90 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
A nije problem sto BiH nije ispunila nijednu od svojih obaveza?!theTruePath wrote:Radi se o tomr da neki krugovi ne zele muslimansku zemlju bez obzira kolika ona bila,BIH ima previse veliki procenat muslimana i to je najveci problemMister Yes wrote:2 miliona muslimana koji kontrolišu određenu teritoriju je puno opasnije nego 20 miliona muslimana koji su razbacani po Evropi i ne kontrolišu nikakvu teritoriju. Muslimani u Njemačkoj ne kontrolišu teritoriju u Njemačkoj. Ne mogu recimo otvoriti kamp za obuku terorista pored recimo Minhena jer bi ih Njemačka tajna služba i policija brzo otkrila. Ako bi BiH bila pod kontrolom muslimana takva mogućnost ne bi mogla biti isključena. Ali naravno BiH ni sada nije pod kontrolom muslimana tako da je priča besmislena. Ovakva BiH gdje je SIPA u istočnom Sarajevu i na čijem čelu je Zoran može komotno u EU. Jedino ako se ne plaše da im ne ponestane Zorana (plural)It_is_a_Leclerc wrote: Mi smo sa druge strane notorna sirotinja, defacto međunarodni protektorat u kojem odluke donosi politička hunta sastavljena od ambasadora stranih zemalja... I vi tražite opravdanje u milion-dva ljudi islamske vjeroispovijesti koji bi bili dodani desecima miliona evropskih muslimana koji žive u EU ?! PRESTRAŠNO !
Nece nas jer ima puno muslimana, a mi bas sve uradili: ispunili svoje medjunarodne obaveze, implementirali presudu Sejdic-Finci, predali aplikaciju za clanstvo, uveli sve EU standarde itd. A oni nas i dalje nece.
-
elcaliente
#91 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
WTF?theTruePath wrote:Vidis da je skriveni cetnik,ignorisite ga,neka ne kvari temu.Molim ignorisite gaReXX wrote:Kakve veze ima sehadet ispisan na zastavi Saudijske Arabije sa kukastim krstovima??elcaliente wrote: Rece neko ko zivi u BiH, gdje se otvoreno poziva na fasizam i kukasti krstevi i zastave Saudijske Arabije nose na utakmice.
Eto vidis koliko si zadojen nacionalizmom. Po cemu si ti majketi zakljucio da sam ja "cetnik"? Napisao sam da sam musliman, ali u odnosu na tebe ja sam ucio historiju svoje zemlje i to ne samo do drugog svjestkog rata.
I sto kvarim temu?
-
theTruePath
#92 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Prijavio sam oftopike tvoje,tema nije historija niti tvrtko niti islam,vec EU i njen stav prema muslimanima!
-
theTruePath
#93 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Srbija jeste? (a u naprednijem su polozaju od nas)A nije problem sto BiH nije ispunila nijednu od svojih obaveza?!
Nece nas jer ima puno muslimana, a mi bas sve uradili: ispunili svoje medjunarodne obaveze, implementirali presudu Sejdic-Finci, predali aplikaciju za clanstvo, uveli sve EU standarde itd. A oni nas i dalje nece
-
ReXX
#94 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Molim te napravi mi paralelu i slicnost izmedju sehadeta i svastike??elcaliente wrote:Pa i svastika je religiozni simobol.ReXX wrote:Kakve veze ima sehadet ispisan na zastavi Saudijske Arabije sa kukastim krstovima??elcaliente wrote: Rece neko ko zivi u BiH, gdje se otvoreno poziva na fasizam i kukasti krstevi i zastave Saudijske Arabije nose na utakmice.
-
elcaliente
#95 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Koliko sam ja procitao tema je sta mi i Turska imamo zajdenicko na ostatak EU? Ja sam napisao da nemamo nista zajednicko i da nam Turci do sada nisu nikada pomogli kada smo ih trebali i da su nas vazda izdali. Neznam sta je tu of topic ali eto neka moderator odluci.theTruePath wrote:Prijavio sam oftopike tvoje,tema nije historija niti tvrtko niti islam,vec EU i njen stav prema muslimanima!
-
sustinca
-
elcaliente
#97 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Molim te napravi mi paralelu i slicnost izmedju sehadeta i svastike??[/quote]
Pa i jedan i drugi su se znali pogresno koristiti u svrhe ubijanja drugih. Da nebi bilo zamjene da me neko pogresno razumije svi religiozni simoboli su se koristili za istrebljenje nekoga, ne samo nas sehadet.
Npr Osama i njegovi teroristi su korsitili zastavu saudije, hico svastiku, a krst/kriz u krstaskim pohodima, ali to je sada starvno off topic pa necemo dalje. nadam se da sam mogao odg na tvoje pitanje.
Pa i jedan i drugi su se znali pogresno koristiti u svrhe ubijanja drugih. Da nebi bilo zamjene da me neko pogresno razumije svi religiozni simoboli su se koristili za istrebljenje nekoga, ne samo nas sehadet.
Npr Osama i njegovi teroristi su korsitili zastavu saudije, hico svastiku, a krst/kriz u krstaskim pohodima, ali to je sada starvno off topic pa necemo dalje. nadam se da sam mogao odg na tvoje pitanje.
-
Salonski Kriticar
#98 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Pratis li dogadjaje iz susjednih zemalja? Srbija je imala uslov da se dogovori sa Kosovom. Potpisali su dogovor, ovjerili ga u Skupstini i idu dalje.theTruePath wrote:Srbija jeste? (a u naprednijem su polozaju od nas)A nije problem sto BiH nije ispunila nijednu od svojih obaveza?!
Nece nas jer ima puno muslimana, a mi bas sve uradili: ispunili svoje medjunarodne obaveze, implementirali presudu Sejdic-Finci, predali aplikaciju za clanstvo, uveli sve EU standarde itd. A oni nas i dalje nece
Uslov za BiH je da provede presudu Sejdic-Finci. To nije uradila od 2009. godine. Cetiri godine ne provodi tu medjunarodnu obavezu. I ptice na grani su vec cule za Sejdica i Fincija i znaju da to prethodi narednom koraku ka EU.
Ali, eto, nece nas jer smo muslimani.
- Danguba
#99 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
pa do koga je sejdic-finci?Salonski Kriticar wrote:Pratis li dogadjaje iz susjednih zemalja? Srbija je imala uslov da se dogovori sa Kosovom. Potpisali su dogovor, ovjerili ga u Skupstini i idu dalje.theTruePath wrote:Srbija jeste? (a u naprednijem su polozaju od nas)A nije problem sto BiH nije ispunila nijednu od svojih obaveza?!
Uslov za BiH je da provede presudu Sejdic-Finci. To nije uradila od 2009. godine. Cetiri godine ne provodi tu medjunarodnu obavezu. I ptice na grani su vec cule za Sejdica i Fincija i znaju da to prethodi narednom koraku ka EU.
Ali, eto, nece nas jer smo muslimani.
- Havatar
#100 Re: Sta Turska i BIH imaju zajednicko,a razlicito od ostatka
Do medjunarodne zajednice posto nece da pritisne Srbe i Hrvate koji sve namjerno blokiraju