A6 2.0 TDI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

vier_ringe

Post by vier_ringe »

Jesi li slusao sta prica onaj novinar, o uslovima na stazi i autima?
Audi je bio sa dunlop M3 gumama, a svi auti ostali su bili sa zimskim gumama;X5 i trica isto sa dunlop M3..i vozili su test vozaci a ne vlasnici auta
putnik

Post by putnik »

Nisam, nažalost ne kontam se u njemački, ali ako je tako onda je jedino zbog odnosa masa/površina pritiska točkova na snijeg, gdje lakši auti imaju prednost. Mislim da bi na tvrdom i kamenitom terenu situacija bila ipak drugačija. Tu je već u prednosti šasija, moment, klirens itd.
nineac

Post by nineac »

Jest upravu si Vier_ringe, praksa je praksa. Zato kada otreseš audija sa BMW slabijim jedno 50 ks sve ti bude jasno!
soprani

Post by soprani »

Ma dobro ni ovaj Allroad, po zvuku je vjerovatno 2.5tdi, nije ispod 2 tone..bit je u prenosu!De nineac bogati ne valjal gluposti, suhe performanse na papiru moraju u praksi znaciti puno!Jer ako auto ubrzava 10 sec, nemozes ga ti nabiti na 8, i to je tako, da si lauda.jedino sta ja vidim u tvojim postovima jeste guranje opela i bmw-a.svaka cast ljudima u bmw-u, ali opel je katastrofa, barem onaj prije nove astre i , uslovno recimo, vectre. A to da bmw nije vise najbolji , to sam ja odavno shvatio!Tebi jest, i to cijenim, ti ga vozaj, ali pusti mene da ja vozim i volim sta ja hocu, i recimo da je moj izbor broj 2 BMW odma poslije audija, ali u razvijenom svijetu.kad ovdje vidim kakvi ga ljudi vozaju(bez uvrede) onda mi je sve jasno.
motor

Post by motor »

nineac wrote:Šta je mercedes dao auto industriji? OK, šta je BMW dao auto industriji, šta je Volvo dao auto industriji, šta je Ford dao auto industriji itd, itd! Stoga, da pljujem po mercedesu! Znači, ako neko nešto da auto industriji, eto treba mo mu oprostiti kardinalne greške. Znači, ti daš 100.000 za auto a onda ti prvo otkaže svaq elektronika, pa ti na auto putu SBC iz čist mira pokaže kako funkcioniše, ili ti isključi zadnje kočnice. Ako ti necrkne turbina na E200/220 CDI znači da si dobio na lutriji, a hrđa na vratim E210/211 je serijska oprema. Ta ista hrđa kod C klase je serijska oprema , ali na veznim limovima i pragovima.
Znači, sve ćeš to oprostiti jer eto Mercedes je nešto dao auto industriji! Jaooo, ne seri!
To za 3.9 litarski diesel BMW-a V8 , vjerujem ja u tvoje tehničko znanje, jer na kraju krajeva to studiraš, ali malo prati šta se dešava. U seriju 5 V8 neće biti ugrađivan sad za sad jer bi narušio idealan raspored težine, te, nedo bog, mogao svesti upravljivost na razinu mercedesa :lol:
I kakve veze ima što je specifična snaga tog motora 91 ks/1.000 ccm ?
Inače, u toj tvornici se prave svi motori osim M3/5/6 i V8 diesela!
Inače, tema bi Audi A6 2.0 tdi. M ajaro kupi ti tog audija, zezam se ja malo. To je extra auto, jedino štoi ga ja nikad nebi kupio je zbog lopova. Ako voliš biti rob auta, onda bujrum!
Tvoje su pare, i ti odlučuješ. Ja sam vozio tog audija, i sasvim solidno ide, te s obzirom koliko troši, ide itekako dobro! Ako gaziš kijamet kilometara godišnje, uzim, dovoljno je jak, i brz!

Nisam imao vremena ranije, da prokomentarisem ovo gore napisano.. Mercedes je puno vise toga dao, nego svi ovi gore pomenuti i ne pomenuti.. Sto se mene tice, mozes da pljujes po mercedesu koliko hoces.., ali to je samo zbog toga sto nemas veze sa istorijom auto industrije... npr. abs je mercedes vec sestdeseti dao kod S Klase u seriji.., sbc je ponudio kod E klase u seriji.., znaci imao je muda za tako nesto. Elektronska kocnica bi prije ili kasnije dosla u seriju, ali je to mercedes uradio zbog povecanja "stückzahl-a" odnosno smanjivanja troskova na kolicinu.. naravno da sbc jos uvjek nije savrsen sistem.., ali nikada nece ni biti, ako se ne da u seriju. zbog toga sada mercedes gubi ugled kod obicnog posmatraca.., zbog svih ovi otkazivanja elektronski kocnica. Abs je sada najpouzdaniji elektronski sistem u automobilu, sto ce takodje za par godina biti i sbc. Auto industrija je do sada eksperimentisala i uvjek ce davati nesto novo, sto nije do kraja ispitano i to bas u razredu skupi automobila. Tacno je da je posljednja E klasa nije izrazito kvalitetno auto, tu je aktuelna 5-tica dosta bolje odradjena.
Drugo, Bmw nije ponudio v8 diesel jer bi se narusio raspored tezina.., nema veze s vezom. V8 je najmirniji motor od svi motora. To i ako si negdje procitao je obicna glupost. V8 ima najbolji "massenausgleich", bolji i od V10 i V12. V8 je kralj mirnoce! Vjeruj mi! Znaci njegovo ubacivanje u karoseriju prestavlja najmanji problem inzinjerima kod rasporeda tezina.
Sledece, Tuner iz Gradac´ca napravio top listu zivahni konja.., :lol:
Daj covjece ne laprdaj! Vec sam rekao sve se vrti oko profila kupca, Bmw se vrti na visim obrtajima nego recimo, Audi i Mercedes, ali zato postize i najveci max.moment na visim obrtajima, jer bas to odgovara profilu kupca jednog Bmw-a. Drugi proizvodjac zeli npr. tu zivahnost konja.., to dobije, ali negdje drugo izgubi..., sve se vrti oko toga sto zeli taj prozvodjac da postigne od tog motora. Naravno, nekom uspjeva bolje, nekom losije..., meni trenutno bi najbolje odgovarao Bmw :-D
Vjeruj mi pratim sva desavanja sto se tice automobila, nista manje nego ti :)

Zivio Bmw!
soprani

Post by soprani »

MOTOR, bravo majstore.
Pusti bolan ove papke, nakav tuner iz gradacca, i o toj zivosti zivih konja, hahah!Bas tako, sve se vrti oko toga sta ko hoce da postigne.ima ih koji i neznaju, ali i onih koji znaju
nineac

Post by nineac »

Meni netreba jedan tuner iz gradačca za to, to ako ste probali malo više auto trebate znati! Uzmete fino npr. Alfu 156 1.8ts i Audija 1.8, Opela 1.8 Mercedesa 1.8 itd i sve će vam biti jasno. Znal iko od vas šta zanči Coure Sportivo? E to nepiše nigdje među podacima koliko koje auto ubrzava!
Ja tebi nisam govorio oi mirnoći rada! Na kraju krajev, najveću mirnoću ima V12, a ja ti to govorim iz iskustva. Ako si ikada imao prilike voziti V12 i V8 znaš o čemu pričam.
Inače, ABS s eu S klasu počeo ugrađivati 1978 a u BMW 7 1979, s tim što je BMW prije sa BOSCH-om napravio dogovor o korištenju ABS-a, jer se experimetnalno koristio na modelu 2002ti sa Turbo punjačem koji je došao na loš glas je je bio, previše brz!
Prvo auto koje je imalo ABS je Jensen i od njih je BOSCH otkupio patent. A u mercedesu se pojavio ranije samo zato što je S klasa bila predviđena da izađe na tržište ranije od BMW-7 te generacije! Stoga malo bolje prati!
SBC ima velike šanse da "leti" iz mercedesovih auta jer pored toga što stvara puno problema sa kočenjem, stvara probleme i ostaloj elektronici. nedavno je mercedes povukao 153 elektronička djela iz C,E,S,SL,SLK serije zbog nepouzdanosti, i realno, beskorisnosti!
Sada, o BMW.535d! V8 se neće ugrađivati zbog težine, a ne mirnoće. Jel ja to japanski možda pričam? Ja koliko znam, 8 cilindara su teži od 6, pa bi dovelo do narušavanja savršene izbalansiranosti BMW-a 535d koja iznosi 51-49%, ali kaže savršene, jer je to maximum izbalansiranosti kod diesel modela trenutno. Kod benzinaca to iznosi 50-50%
Eto zbog toga neće, jer bi V8 diesel previše opteretio nos petice.
Kad smo već kod sigurnosti, Vlvo je daleko više dao svijetu nego i BMW i Mercedes zajedno!
soprani

Post by soprani »

Jel to hoces da kazes da je 3.9 litreni dizelas kod bmw-a tezi od 4.5 litrenog benzinskog bmw motora koji se ugradjuje u peticu.ili je tu izgubljeno umijece lake gradnje?Ja znam da je mercedesov 320 cdi tezi 15kg od onog 320 benzinskog.A koliko znam Audijev novi 3.0 litreni TDI je najlaksi 3.0 dizelas na svijetu,a bogami su peticu i pored lake gradnje podvozja itd uspijeli nagurati na pozamasnu tezinu kod 535d.a nema pogon 4*4.

E sad sav ovaj moj tekst gore zaboravi, i pravi se da ga nisi procitao!

Hocu da ti kazem da se mozemo raspravljati u nedogled(kao sto ti volis da bi stalno pobijajuci tudje dokazao svoje), jer za sve postoji za i protiv!I ne zaboravi, osjecaj ubrzanja i brzine nije isti u Audiju, bmjw, mercedesu, lexusu itd kaoo onaj osjecaj u hyundaiu, alfi itd.Moja felicija(davne 98 god) je ubrzavalaq 15 sekundi 0-100, a meni se cinilo kao da leti.poslije nje sam imao bmw 318 koji ide 10-ak sec, a cinio mi se sporiji..e to je razlika u kvaliteti izvedbe, a ne neko cuore sportifo

I na kraju, vidis NINEAC kako mi svojim "znanjem" pomazemo ljudima.covjek kolko se ja sjecam je pitao je li mu slab 2.0 tdi za A6.Ja kazem nije, i kazem da ode u salon i fino sjedne u A6, pa mozda vidi i A4.neka on pogleda i bmw, nemam ja nista protiv, ali on ce sam zakljuciti.i na kraju, neka trazi auto da provoza sa tim motorom, a ljudi ce mu izaci u susret, pa vjerovatno se moze naci od trgovca ili negdje na lageru neki A6 sa tim motorom..
nineac

Post by nineac »

Neznam po čemu to izdvajaš Alfu i stavljaš je uz Hyindai a bok uz bok su mercedes,audi i BMW?
Drugo, BMW-ov 3.9 ltr V8 diesel je teži od 4.5 litrenog V8 benzinca. Da se razumiješ kako se prave motori i koja je rezlika između dieselskog i benzinskog motora, nebi uopće takvo glupo pitanje postavio!
Nisam ja rekao da s ezbog rasporeda težine neće stavljati V8 diesel u 535d nego inžinjeri BMW-a koji su radili na tom modelu, a to možeš pročitati u bilo kojim novinama koje su se bavile tim modelom. Takođe to je bilo i u emisiji Fifth Gear na BBC, te sličnim emisijama!
Ja kažem šta možeš kupiti za te pare, a ne jel slab 2.0 tdi. Ja kao što sam rekao niej slab, ali nemože očekivati čuda, te očekivati nadmoće koju auto od tolikopara na prvi pogled treba pružiti.
I nema s etebi šta činiti koliko koje auto ide do 100 km/h.
Evo ti poređenje: Passat 1.8 t sa 150 ks i 210 nm pri 1.750 o/min do 100 km/h ide za 9.2 sec, a do 180 za 33 sec. Alfa 1.8TS sa 144ks i 169 nm pri 3.500 o/min do 100 ide za 9.3 sec, a do 180 za 28 sec!
Passat je teži 40 kg, ali je jači i ima turbo!
Eto, s tim što alfa realno bolje ubrzava u praksi nego passat. probo oba, i passat je smeće naspram nje!
Stoga, izbaci Hyundai u poređenju sa alfom. Takvo klasifikaciju može samo vozač golfa dati!
biciklo

Post by biciklo »

jebiga i fiat je izmislio jtd kad su ostali svi bili na td , pa je u kurcu sto se tice kvalitete izrade automobila ,tako da inovacije znace samo pocetnu prednost.
al se slazem sa ninaecom ne mogu se upoređivati kruske i jabuke.
VR6

Post by VR6 »

nineac wrote:Znal iko od vas šta zanči Coure Sportivo?
Ev ja dizem dva prsta... :)
soprani

Post by soprani »

Sve stoji, kolega Nineac, ali ja vozim renault clio 1.2 16V :) , stacu, nisam ja ko ti, da imam mocnu masinu;)oko motora je ok sve, drugi materijal, kapacitetniji prenos zbog momenta, turbine(koje nisu nesto posebno doprinjele tezini), ali nije razlika u kilazi tolika!No ok, nije bitno.Ne poredim alfu i hyundai, ali i ti znas da alfa nije na razini ova tri auta, barem po onoj finalnoj obradi cijelog auta( ne mislim na unutrasnjost i preciznost), nego jednostavno na masivnost u voznji.I zaboravi si da je 1.8t najstariji turbo motor u vw, koji je dozivio toliko evolucija!Vjerovatno si osjetio(ako si vozio) da on vuce fenomenalno dole, gore malo gubi dah, ne toliko osjetno, ali ipak nije na razini usisnog motora konstrukcijski napravljenog da voli vise okretaje!Eto ti ta prednost pri vecim brzinama.a tu su obrtaji iznad 4500-5000.Ali ko zna voziti, lako to kompenzira!A za alfu 156 ja bi prije rekao da je kompaktno auto, nego ono srednje klase.pogledaj gepek.Nece on sa 2.0 tdi dobiti trkace auto, ali ce dobiti auto koje ce mu uvijek iznova vracati smjesak na lice kad pritisne gas prilikom preticanja ili uzbrdo, ali i kada krene na pumpu.Ali zato ce dobiti kvalitet izvedbe i vjerovatno najbolje auto(eto uz bmw 5), kojem jedino fali 6.0 motor, da bi bio raketa!To covjeku ne treba, a na kraju neka ode u salon i vidi, kao sto smo govorili, i uporedi sve

Eto, slozili smo se
nineac

Post by nineac »

Ja reko u nekim gore postovima da je to super auto, ali kada već daje tolike pare neka onda kupi bar novi A6 sa 2.7 tdi motorom! Nije tolika doplata, a Audi je poznat da pravi izuzetno štedljive višecilindarske mašine! I od viška glava ne boli, a potrošnja će skočiti za 0.5-1 litar, ali zato su performanse dosta bolje.
Passat razvija obrtni moment od 210 nm od 1.750 do 5.000 obrtaja, te je ta mašina konstrukcijski mlađa od alfine 1.8T.Spark, a pripadaju istoj kategoriji vozila!
Neznam jesil ti ikada vozao alfu boxer npr. 1.7 model 33, ili tako nešto, ali ako imaš priliku probaj, nećeš se pokajati :lol:
Zna VR6 o čemu pričam!
eniss

Post by eniss »

Ja znam da vise Mercedes nije kakav je nekad bio.
Vozam Mercedesa 124 iz 93 godine presao sam sa njim 250 hiljada nikad nisam problema imao, samo izmjena potrosnog materijala.
Prije par mjeseci stari mi je odlucio da kupi novo auto odem kod majstora koji mi odrzaje mercedesa inace covjek razvaljuje mehaniku i radi samo mercedese pitam ga za nove mercedese (inace sam mislio kupiti E klasu) on mi kaze da sa mojom 124, garantuje na kraj svijeta a sa bilo kojim novim Mercedesom ni do Zagreba.
I na kraju kupim Toyota Land cruisera 3 god garancije ili 100 000 km zar nije super.
nineac

Post by nineac »

Eto konačno neko došo pameti! :lol: Japanci će pokoriti svijet!
Moj prijatelj je imao E270 cdi W211 (novi okonja) za 1 godinu bio je 57 puta u servisu. Sada voza 530d, šta ćete tako stvari stoje :lol:
whow

Post by whow »

nineac wrote:Eto konačno neko došo pameti! :lol: Japanci će pokoriti svijet!
Moj prijatelj je imao E270 cdi W211 (novi okonja) za 1 godinu bio je 57 puta u servisu. Sada voza 530d, šta ćete tako stvari stoje :lol:
Moj prijatelj opet kupio novu Hondu Accord i treci dan mu crkne transmisija. Drugi prijatelj opet prosle godine kupio 25 godina starog LeBaron- a za $ 500 i nije potrosio centa na njega, jos uvijek vozi ko' brod. To sto "neciji prijatelj" ima ili nema problema sa automobilima vjerovatno nije realan pokazatelj kvalitete tog proizvodaca.
nineac

Post by nineac »

Još niko ko ima tu E klasu nije rekao da nije imao obilje problema! To je takva serija, koja je očito mercedes zavila u crno! Nije iznimka!
Ali_G

Post by Ali_G »

Jest da je offtopic, al eto :-D .Bogme i japanci poceli da stavljaju visoke cijene. Eno gledam neki dan na TVSA onaj auto magazin i nova Corolla 44 000 KM :roll:
I kazu golf skup :lol:
JD

Post by JD »

Pa vjerovatno je Corolla sa full opremom, pa je 44.000 KM.

Golf je 30.000 KM ali nema nicega, ja mislim da su jedva prezalili i sto su sjedista stavili, jos ce i to poceti naplacivati dodatno :lol:
eniss

Post by eniss »

Stvarno se Land Cruiser nemoze poderat
nineac

Post by nineac »

Corolla 44.000 maraka, i kažu golf dkup! jel ti to najozbiljnije misliš da je Golf bolje auto???
Inače, Peugeot 407 2.0 HDI sa full opremom košta 50.000 km, a golf 2.0 tdi sa manje opreme 51.000 km! E sad ti meni reci kako to? Što kaže JD žao im što su sjedišta stvaili, još malo pa ćeš i točkove morat dodatno platiti!
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Grebes ti taj 407 peugeot kad je on sa full opremom 50 hiljada
havetinja

Post by havetinja »

Last edited by havetinja on 22/02/2005 14:27, edited 1 time in total.
nineac

Post by nineac »

To se zove poštena cijena, a ne fuš nekakav. Šta je to Golf. Plastika kvalitetna kao flaša od 2l coca-cole, a ako hoćeš bolju plastiku moraš doplatiti. Stvarno pretjeruju. Vozio sam 1.9 tdi sa tom plastikom koja je na razini kadeta kišne kapi, i 2.0 tdi koji je na cesti izašo blizu 60.000 km jer ima neku ko fol posebnu opremu (ništa posebnog nisam vidio) ali što jest jest plastika je vrhunska, i opet vozaš golfa, golfa čovječe, za 60.000 km! To stvarno nije normalan mentalni sklop koji odluči dati toliko para. Za te pare je izbor više nego dobar, a i kvalitetniji!
eniss

Post by eniss »

:zzzz: Za GOLFA dati te pare pa koliko bi izasao da se daju pune dadzbine 70 000KM poserem se na to auto
Toyota rav4 Executive, 61 hiljada kosta pa vi odlucite.
Citali ste u Auto klubu test Golfa na 40 000 Km, otisao raspon (kazu od udarnih rupa) pukla kvaka na vratima.....SRAMOTA
Post Reply