Pa ni Bosnajci Sandzaka se ne stide sto pricaju ekavicom... Tako govore i to je to, sta sad to ima veze? Ne moze im se zato osporavati da su Bosnjaci i da za maternji jezik smatraju bosnaski. Isto kao tebi koji vise pricas bosanskim dijalektom niko ne brani da ti jezik bude hrvatski, a Srbima srpski. To su lokalni dijalekti i razliciti uticaji na govor, sot ne znaci da se zobg toga nekome moze osporiti identitet. Koliko samo u Njemackoj ima dijalekata, pa se bukvalno ne razumiju medjusobno... ali su dalje svi Njemci i govore njemackim jezikom.animals wrote:Pa i ja pricam vise Bosanskim nego Hrvatskim i toga se ne stidim...Altair_SA wrote:Pa i u BiH imas Srbe koji govore ijekavicom i pricaju bas onako Bosnaski, ali nece da cuju da su Bosanci. Oni su Srbi i niko im to ne spori, ni to, a ni jezik da im je srpski. Isto tako i Bosnjaci Sandzaka. Mada i tamo imas mjesta gdje se prica ijekavica i mjesta gdje se govori ekavicom. Ovi krajevi uz BiH su vise ijekavski, dok tamo Pazar i Tutin, oni govore ekavicom. Svejedno, oni su nama Bosnajcima u BiH braca i to je to. Vecina se tako tamo i izjasnila na popisu, Bosnjaci, a jezik Bosanski.animals wrote:Kad smo vec kod Sandzaklijaneki dan u jednom velikom parku, sjedim i cujem zenski glas koji izgovara ono antologijsko "ajde bre"..okrecem se da v idim ko to izgovara..sjede tri zene zamotane skroz, samo lica otkrivena..ma to su Turkinje, mislim dalje..trazim dalje pogledom, samo te tri zene blizu..nista mi nije jasno..kad pridje jedan djecak, i pocnu razgovarati na valjda Srpskom iako imaju onaj tipican Sandzaklijski naglasak
onda sam skontao da one upotrebljavaju to "bre"..nikakve veze sa Bosanskom kulturom osim mozda vjere..
Kultura isto... nidje veze to sto pises... pa nisu ista kultura i obicaji u Sarajevu i Bihacu recimo ili Mostaru, pa ni u Novom Pazaru. I sta bi sad trebali? Da se izdjelimo na Krajisnike, Bosance, Hercegovce, Sandzaklije...? Mozda bi to mnogi i zeljeli, ali na njihovu zalost, nista od toga