Entropio wrote:Dozer wrote:S druge strane, ja vec dvije godine ne idem na odmor u HR, nego fino upalim vozilicu, pa lagano preko CG, ALB i MK (gdje prespavam) u Grcku, Halkidiki. I ove cu isto tako. 10 dana me dodje manje nego u HR, a o kvalitetu odmora (s djecom naravno), da i ne pricam.
Može li malo više detalja o Grčkoj? Putu do tamo? Cijenama?
Moze, naravno.
Za put imas dvije opcije - ili preko Srbije i Makedonije, ili preko CG, ALB i MK. Ne znam odakle si, ali ako ides iz SA, onda je ova varijanta preko Albanije bolja, brza, ugodnija i kraca. Mozes stici za nekih 11-12 sati voznje (bar ja mogu), ali ja to ne radim nego prespavam u Ohridu (smjestaj 30-40 E za noc). Preko Srbije, dio od Uzica do Nisa je horor, nikad proc'. Uz to, granica sa MK s te strane je takodjer horor i ljudi znaju cekati i po 6h da prodju. Ovamo, na ALB, nigdje nikoga

.
U GR imas opet dvije opcije - Jonsko ili Egejsko more. Egejsko je dosta toplije i to ti je, ako gledas mapu, desno od Atine, prema Turskoj. Lijevo je Jonsko. Halkidiki je (na mapi) dio sa 3 tzv. prsta (gore desno od Atine), i to je jedna od najcescih destinacija. Solun (Thesaloniki) je odatle udaljen 40-100km, zavisno gdje si odsjeo, ali posto je sve brza cesta (110 ogranicenje), treba ti max. 1h voznje.
Plaze su pjescane i odlicne, pogotovo za djecu, na svim postoje lezaljke i suncobrani, a cijena dvije lezaljke i suncobrana je 3-6 E, sto zavisi od lokacije.
Prvi poluotok, tzv. prst, s lijeva na desno (Kasandra) je najkrcatiji turistima, tu se sjati i pola Srbije, i tu su cijene malo vece u odnosu na drugi prst (Sitonija), upravo radi tolike posjecenosti. Ostrva su takodjer skuplja i krcata, a po meni su bolje destinacije za mladju raju. Ja ipak volim malo vise mira, bez basova do 5 ujutro

. I Sitonija, a i prostor izmedju (gdje ja idem) je takodjer uvijek popunjen, ali su tu smjestajni kapaciteti manji nego na Kasandri, pa su manje i cijene.
Guzve na plazama, poput onih u Podacama, Zaostrogu ili Tucepima, jednostanvo ne postoje iako su svi kapaciteti popunjeni. Razlog - plaza ima toliko i dovoljno su velike da prime jos 5 puta te kapacitete.
Recimo, Kalogria Beach koja se nalazi na pocetku Sitonije, sto je jedna od 4 ili 5 grckih plaza certificiranih po EU standardima, duga je oko 1,5km, ima restorane i kafice, 4-5 setova sa lezaljkama i suncobranima, a dvije lezaljke, stolic i suncobran kostaju 4 E / dan. Ako to uporedimo sa HR, ili recimo s Neumom u kojem je jedna lezaljka 4-6 KM + isto toliko za 1 suncobran... mislim da je suvisno komentarisati.

Pice na plazama i kaficima jeste skuplje nego kod nas i, recimo, piva 0,5 se krece od 3-6 E, opet zavisno od lokacije isto kao i gore. Na Kalogriji je recimo 4, u Gerakiniju 3 (u sredini), na Kasandri 5-6. Na nekim plazama cak postoji varijanta da uzmes pivu za 3E, a uz to dobijes 2 lezaljke i suncobran

O moru da ne pricamo - temp. oko 28-29 je idealna za djecu, a ni meni nije mrska

, i nema plave halke oko usta za 5 minuta, nema prehladjivanja i sl., djeca po cijeli dan u vodi. U ovom dijelu nema ni meduza, za razliku od Jonske strane, a voda je kristalno cista 24/7, bez obzira koliko ljudi je u njoj.
Cijene u marketima su u prosjeku za nekih 10-20% vise nego kod nas, ali i tu opet zavisi sta se kupuje. Recimo, Nutela je 4,20E (8 KM), dakle jeftinija. Lubenica je 0,7-0,10c/kg, a i ostalo voce je dosta jeftnije nego kod nas, a pogotovo nego u HR. Domace pivo 0,5 je od 0,6 do 1E, sokovi su kao i kod nas, dok su paketi sladoleda 2-3E za 6-8 kom., sto je opet jeftinije nego kod nas. Sica, poput plasticnih casa, krpica i slicnih budalastina je vec puno skuplja nego kod nas, pa je najbolje da se to ponese ako se koristi.
Juli/August su tamo inace velika snizenja robe, i do 70%, pa ko voli soping u Solunu moze obuci komplet porodicu za nekih 400-500KM. Inace, ne postoji marka robe koju neces pronaci u Solunu. Moja zena vazda nafata nekakve garderobe po smijesnim cijenama, i za sebe i za djecu. Ima i za mene, al' nemam ja zivaca za to, pa cuclam pive dok se oni zadaju.
Treci prst (zaboravih kako se zove) je Grcki Vatikan, tj. tamo su sve sami manastiri i zenama je striktno zabranjen ulaz na taj poluotok. Nisam ni ja isao, a kazu da je fascinantno. Ali, mene te vjerske zajebancije na zanimaju, pa nemam ni namjeru gubiti vrijeme na to.
Eto. Ako te jos sta zanima, pitaj.
Edit: Ako si planirao ici ove godine - vjerovatno si zakasnio. Vec u martu su bili popunjeni 80%...