hrvatska-more

Post Reply
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#76 Re: hrvatska-more

Post by Zviz »

valter.ba wrote:Mi obozavamo Havaje i ponekad Copacabana :-o:grin:. Zviz odvadi malo i ne trolaj temu a o Maldivima fino sa rajom u Basementu:wink:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Izvini ali ti izgleda nemas nekog poznanstva sa mogucnostima ako imas solidan posao u DK komotno mozes od poreza i 13 plate imati toliko para da odes 10 dana na Maldive, i da to jos ostane za zimskog odomora i 10 dana na Jadranu :wink:

A da nema ciljne grupe i dovoljno ineteresanata... nebi ni agencije poput ovih postojale.

http://www.nyhavn.dk/bestil-katalog

http://www.blixentours.dk/destinationer

http://www.fijirejser.dk/

http://www.albatros-travel.dk/rejseover ... fault.aspx

http://www.bravotours.dk/rejsemaal/browse-by-country/

Da nema potraznje za daleke destinacije nebi bilo ni ponude u tolikim kolicinama
starii

#77 Re: hrvatska-more

Post by starii »

evo da se javim sa jadrana baska voda nisam imam probleme na granici nit je ko zavirivao u auto i trazio pare samo such pogledali pasos i zeleni kartom.cijene su radnjama iste kao u sa nest cak i jeftinije.tourista name jadranu ima vrlo malo i vecina mjestana se zali na manjak turista.
Ljuba Moljac

#78 Re: hrvatska-more

Post by Ljuba Moljac »

Zviz wrote:
valter.ba wrote:Mi obozavamo Havaje i ponekad Copacabana :-o:grin:. Zviz odvadi malo i ne trolaj temu a o Maldivima fino sa rajom u Basementu:wink:

Izvini ali ti izgleda nemas nekog poznanstva sa mogucnostima ako imas solidan posao u DK komotno mozes od poreza i 13 plate imati toliko para da odes 10 dana na Maldive, i da to jos ostane za zimskog odomora i 10 dana na Jadranu :wink:

A da nema ciljne grupe i dovoljno ineteresanata... nebi ni agencije poput ovih postojale.

http://www.nyhavn.dk/bestil-katalog

http://www.blixentours.dk/destinationer

http://www.fijirejser.dk/

http://www.albatros-travel.dk/rejseover ... fault.aspx

http://www.bravotours.dk/rejsemaal/browse-by-country/

Da nema potraznje za daleke destinacije nebi bilo ni ponude u tolikim kolicinama
potpuno se slazem. za ljetovanje na Bahamima 10 dana vam je potrebno 4000-6000 dolara sa uracunatim putnim troskovima.
Zviz

#79 Re: hrvatska-more

Post by Zviz »

starii wrote:evo da se javim sa jadrana baska voda nisam imam probleme na granici nit je ko zavirivao u auto i trazio pare samo such pogledali pasos i zeleni kartom.cijene su radnjama iste kao u sa nest cak i jeftinije.tourista name jadranu ima vrlo malo i vecina mjestana se zali na manjak turista.
Pa nije jos sezona sacekaj juli i august :D Ti lokalni bi izgleda htjeli da im u po decembra dolaze :lol:
starii

#80 Re: hrvatska-more

Post by starii »

presao sam granicu na gabeli.kafa sa mlijekom je 7 kuna a za 70kuna se moze rucati fino u restoranima u baskoj vodi. kako sad izgleda propasce im ova sezona jednostavno plaze su vecinom prazne.
snaga_znanja

#81 Re: hrvatska-more

Post by snaga_znanja »

Stalno ista prica i stalno ista kuknjava.

Pare u dzep i ides tamo gdje te cijene. Ako se neko osjeca da nije dobrodosao u Hrvatsku onda svakako ima razlog da se tako osjeca.

Da se odma razumijemo u startu. Cijela balada oko upisani i paradajzom na plazi umazanih bh turista potjece iz lokalnih ili regionalnih hrvatskih medija koje onda preuzmu nase novine, pa onda hrvatske i tako u krug.

Takve price uglavnom krecu od hotelijera i vlasnika luksuznog smjestaja u Hrvatskoj jer smatraju da mu na taj nacin horda bosancerosa kvari idilu za elitu. Medjutim jedino kome idu "djonom sa dvije noge" je vlasnicima privatnog smjestaja jer budimo realni velika vecina bh gradjana ide u privatni smjestaj iz vise razloga pored onog finansijskog.

Druga prica je oko novca na granici. Od 01.07.2013. ista vam je prica i za Hrvatsku i Grcku. A zna se zbog cega je uvedeno to pravilo i za koga sluzi. Da bi neko mogao selektivno na granici da provjerava namjere tvog dolaska. Budimo realni ako ides na more sa zenom i djecom nikad te niko nece pitati za novac na granici. Ako idu tri celava mlatomudana piace vas cisto iz razloga da vas dodatno kontrolise i provjeri vase namjere.

Moja topla preporuka, ako imate dobar auto, viska vremena odvojite jedno ljeto za Grcku jer imate sta vidjeti i novu kulturu upoznati. Eto toliko..
Zviz

#82 Re: hrvatska-more

Post by Zviz »

Lokalni "biznismeni" koji nude privatan smjestaj su gori skrti neko sto neko kaze za Zidove i ljude sa malih otoka. Prije nekih 10tak godina nazovem nekog privatnika za smjestaj i upitam za slobodne termine i u periodu kad bi nama odgovaralo kaze imam, dobro, ja bi da rezervisem na 7 dana. on meni nemoze uzmi 10 ili nista, ja kako to mislite, pa kome ja da iznamim 3 preostala dana, a jel tako, on pa da, e onda mrs u pm i ti i ti tvoj smjestaji. Hotel majska sveta :)
uglavnomja

#83 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

starii wrote:presao sam granicu na gabeli.kafa sa mlijekom je 7 kuna a za 70kuna se moze rucati fino u restoranima u baskoj vodi. kako sad izgleda propasce im ova sezona jednostavno plaze su vecinom prazne.

kad je hladno :cry:

mislim nije hladno zadnjih par dana, moglo se suncati, na suncu super, po noci malo nako

ali more hladno, poneki sjevernjak koji se usudi kupati.

ljudi provjere dugorocne meteo prognoze i planiraju godisnji. a znalo se da ce juni biti grozan prije mjesec.
Banksy

#84 Re: hrvatska-more

Post by Banksy »

Ne jede pitu ko ima, već ko je naučio.
Sharif

#85 Re: hrvatska-more

Post by Sharif »

kakav crni fiji. Kad tsunami naleti nemas kud a par vulkancica tu i tamo.
Ljepa Makarska riviera.... "zaliv", a nedo bog sta da se desi samo bris uz Biokovo :p
lazni liberal

#86 Re: hrvatska-more

Post by lazni liberal »

Koji Mediteran , koji Fidji , koji Havaji, jedino gdje volim da idem na more su Bahami i to odem tamo sa svojim privatnim avionom :o
Last edited by lazni liberal on 11/06/2013 11:42, edited 1 time in total.
graue_maus

#87 Re: hrvatska-more

Post by graue_maus »

pearlica wrote:A ovo porucuju crnogorci:"Crnogorci poručili bh. građanima: Mi vam nećemo tražiti 100 evra na dan!"
http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... 95547.html

Licno nisam nikada bila u CG, jel ko bio? Kakva je alternativa naspram HR?
:lol: :lol: :lol: nama i 50 evra na dan dosta ........
Zviz

#88 Re: hrvatska-more

Post by Zviz »

Sharif wrote:kakav crni fiji. Kad tsunami naleti nemas kud a par vulkancica tu i tamo.
Ljepa Makarska riviera.... "zaliv", a nedo bog sta da se desi samo bris uz Biokovo :p
Imam onaj od ajkule ledja rep na komande sa podvodnim motorom.. 1 prema 1 velicina. Nego da mi je malo provozati kod Makarske... :D SVE bi ali ko zna kakve su konsekvence. Jel kako bi trcali na Biokovo :lol:
DZONPI

#89 Re: hrvatska-more

Post by DZONPI »

Ja bio u Biokovu na moru pa jebote koja ljepota od grada,vrlo malo nase raje i tamo se cak i obraduju kad kazes da si iz Bosne i opet ove godine ljudi su izmislili turizam za ove iz Makarske revijere.A jos je i jeftinije.
doktor78

#90 Re: hrvatska-more

Post by doktor78 »

Valjda Biogradu...
valter.ba

#91 Re: hrvatska-more

Post by valter.ba »

Da se vratimo na temu. Ima li novih dogodovstina sa prelaskom granice ili ipak nije tako strasno kako se cinilo? Hajmo ko je prelazio neka prizna:razz:

Alfons Kauders

#92 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

valter.ba wrote:Da se vratimo na temu. Ima li novih dogodovstina sa prelaskom granice ili ipak nije tako strasno kako se cinilo? Hajmo ko je prelazio neka prizna:razz:

Ja sam prelazio jednom ove godine, prema Dubrovniku, nikakvih problema... E sad sta ce biti nakon 1. jula nemam pojma
costacurta

#93 Re: hrvatska-more

Post by costacurta »

doktor78 wrote:Valjda Biogradu...
:lol:

Prijateljicu (ima svoju kuću u Makarskoj) sa dvoje djece u 6 sati ujutro istresli kao čaršaf na Doljanima. Išla je dole za vikend i ponijela je suplajs za 2 dana, sve morala pohranit u kontejner osim nekih tantavica za djecu (keks, smoki i to). Jel' im se prethodno šta zamjerila ili je to sad tako ne'am pojma, samo buditi djecu da bi pregledali sjedalice mi baš i ne zvuči ljudski :sad:
nera18

#94 Re: hrvatska-more

Post by nera18 »

a da kontaktiramo nekog i provjerimo detalje u vezi hrane?
kockica_kockica

#95 Re: hrvatska-more

Post by kockica_kockica »

Pa hrana se ne moze prenositi
Steka cigara i kutija koja je otvorena
Cini mi se litar zestokog pica
1 kg kafe ili tako nesto

Sto se tice namirnica osim sendvica koji je za taj dan putovanja ne moze nista... Mislim da EU ima stroga pravila oko ovoga da nista sto nije iz EU ne moze uci u EU...
rajvoSa0

#96 Re: hrvatska-more

Post by rajvoSa0 »

Bio sam ja ovaj vikend u HR u Tučepima.

Išao sa starijim bratom, nosili 2 šteke cigara, alkohola i hrane za 3 dana. Sve normalno, dobar dan za dobar dan, predaš dokumenta i pali dalje..
Nas nisu zaustavljali ni pregledavali, a čovjeka prije nas, BH registracije (išao sa porodicom + 2 male djece) pregledali od glave do pete, otvarali im gepek, isto budili djecu jer su ih pregledavali i u 6 ujutro.

More nije baš za kupanje ali je fino malo otić, fina je atmosfera, ima sunca, za šetanje naveče, šetanje pokraj plaže, sjesti, pojesti, popiti odmoriti na plaži.

Od 10 ljudi što sam vidio da se kupaju kad sam bio na plaži, devet ih je bilo plave kose odnekud sa sjevera, izgleda oni jedini izdrže tu hladnoću. :D
Dozer

#97 Re: hrvatska-more

Post by Dozer »

Entropio wrote:
Dozer wrote:S druge strane, ja vec dvije godine ne idem na odmor u HR, nego fino upalim vozilicu, pa lagano preko CG, ALB i MK (gdje prespavam) u Grcku, Halkidiki. I ove cu isto tako. 10 dana me dodje manje nego u HR, a o kvalitetu odmora (s djecom naravno), da i ne pricam.
Može li malo više detalja o Grčkoj? Putu do tamo? Cijenama?
Moze, naravno.
Za put imas dvije opcije - ili preko Srbije i Makedonije, ili preko CG, ALB i MK. Ne znam odakle si, ali ako ides iz SA, onda je ova varijanta preko Albanije bolja, brza, ugodnija i kraca. Mozes stici za nekih 11-12 sati voznje (bar ja mogu), ali ja to ne radim nego prespavam u Ohridu (smjestaj 30-40 E za noc). Preko Srbije, dio od Uzica do Nisa je horor, nikad proc'. Uz to, granica sa MK s te strane je takodjer horor i ljudi znaju cekati i po 6h da prodju. Ovamo, na ALB, nigdje nikoga :).
U GR imas opet dvije opcije - Jonsko ili Egejsko more. Egejsko je dosta toplije i to ti je, ako gledas mapu, desno od Atine, prema Turskoj. Lijevo je Jonsko. Halkidiki je (na mapi) dio sa 3 tzv. prsta (gore desno od Atine), i to je jedna od najcescih destinacija. Solun (Thesaloniki) je odatle udaljen 40-100km, zavisno gdje si odsjeo, ali posto je sve brza cesta (110 ogranicenje), treba ti max. 1h voznje.
Plaze su pjescane i odlicne, pogotovo za djecu, na svim postoje lezaljke i suncobrani, a cijena dvije lezaljke i suncobrana je 3-6 E, sto zavisi od lokacije.
Prvi poluotok, tzv. prst, s lijeva na desno (Kasandra) je najkrcatiji turistima, tu se sjati i pola Srbije, i tu su cijene malo vece u odnosu na drugi prst (Sitonija), upravo radi tolike posjecenosti. Ostrva su takodjer skuplja i krcata, a po meni su bolje destinacije za mladju raju. Ja ipak volim malo vise mira, bez basova do 5 ujutro :). I Sitonija, a i prostor izmedju (gdje ja idem) je takodjer uvijek popunjen, ali su tu smjestajni kapaciteti manji nego na Kasandri, pa su manje i cijene.
Guzve na plazama, poput onih u Podacama, Zaostrogu ili Tucepima, jednostanvo ne postoje iako su svi kapaciteti popunjeni. Razlog - plaza ima toliko i dovoljno su velike da prime jos 5 puta te kapacitete.

Recimo, Kalogria Beach koja se nalazi na pocetku Sitonije, sto je jedna od 4 ili 5 grckih plaza certificiranih po EU standardima, duga je oko 1,5km, ima restorane i kafice, 4-5 setova sa lezaljkama i suncobranima, a dvije lezaljke, stolic i suncobran kostaju 4 E / dan. Ako to uporedimo sa HR, ili recimo s Neumom u kojem je jedna lezaljka 4-6 KM + isto toliko za 1 suncobran... mislim da je suvisno komentarisati. :D
Pice na plazama i kaficima jeste skuplje nego kod nas i, recimo, piva 0,5 se krece od 3-6 E, opet zavisno od lokacije isto kao i gore. Na Kalogriji je recimo 4, u Gerakiniju 3 (u sredini), na Kasandri 5-6. Na nekim plazama cak postoji varijanta da uzmes pivu za 3E, a uz to dobijes 2 lezaljke i suncobran :)
O moru da ne pricamo - temp. oko 28-29 je idealna za djecu, a ni meni nije mrska :D, i nema plave halke oko usta za 5 minuta, nema prehladjivanja i sl., djeca po cijeli dan u vodi. U ovom dijelu nema ni meduza, za razliku od Jonske strane, a voda je kristalno cista 24/7, bez obzira koliko ljudi je u njoj.

Cijene u marketima su u prosjeku za nekih 10-20% vise nego kod nas, ali i tu opet zavisi sta se kupuje. Recimo, Nutela je 4,20E (8 KM), dakle jeftinija. Lubenica je 0,7-0,10c/kg, a i ostalo voce je dosta jeftnije nego kod nas, a pogotovo nego u HR. Domace pivo 0,5 je od 0,6 do 1E, sokovi su kao i kod nas, dok su paketi sladoleda 2-3E za 6-8 kom., sto je opet jeftinije nego kod nas. Sica, poput plasticnih casa, krpica i slicnih budalastina je vec puno skuplja nego kod nas, pa je najbolje da se to ponese ako se koristi.
Juli/August su tamo inace velika snizenja robe, i do 70%, pa ko voli soping u Solunu moze obuci komplet porodicu za nekih 400-500KM. Inace, ne postoji marka robe koju neces pronaci u Solunu. Moja zena vazda nafata nekakve garderobe po smijesnim cijenama, i za sebe i za djecu. Ima i za mene, al' nemam ja zivaca za to, pa cuclam pive dok se oni zadaju. :D

Treci prst (zaboravih kako se zove) je Grcki Vatikan, tj. tamo su sve sami manastiri i zenama je striktno zabranjen ulaz na taj poluotok. Nisam ni ja isao, a kazu da je fascinantno. Ali, mene te vjerske zajebancije na zanimaju, pa nemam ni namjeru gubiti vrijeme na to.

Eto. Ako te jos sta zanima, pitaj.
Edit: Ako si planirao ici ove godine - vjerovatno si zakasnio. Vec u martu su bili popunjeni 80%...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#98 Re: hrvatska-more

Post by Entropio »

Dozer, hvala na detaljnom opisu. Čini se veoma zanimljivo... Ako ne ove, onda bi se moglo otići sljedeće. Ja isto tako volim tišinu i mir... Možeš li mi preporučiti neki konkretan grad na "mirnom" prstu poluotoka? Kakve su cijene hotela? Da li se izdaju apartmani kao u HR?
Dozer

#99 Re: hrvatska-more

Post by Dozer »

Cijene hotela ne pratim jer mi to nije primamljiva varijanta. Ne volim biti ogranicen obrocima. Privatni smjestaj ima, naravno, kao i u HR, i to i koristim.
Cijene su raznolike, ali cetveroclana porodica moze naci lijep dvodobni apartman od 60-80 E, sa bazenom, lezaljkama, pogledom, a po zelji i obrocima.
hopi

#100 Re: hrvatska-more

Post by hopi »

za odlazak u hr, jel se mora nositi tih 100 eura u kešu ili može i kartica?
Post Reply