Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#76 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

expertx wrote:
Zviz wrote:. Tako da ako osoba sa 10tak godina radnog staza ponekad ode extra da radi komotno moze imati platu i do a i preko 30.000kr netto. [4.000€]
izvinjavam se, nije vezano za temu. od tih 4000 mjesecno, koliko toj osobi moze ostati kad plati sve racune i troskove, tj koliko moze da ustedi?

Recimo nek ima fin sirok stan za jednu osobu 5.500kr sa svim troskovima.

Hrana nek jede dobro (i ako na poslu ima isto dosta da jede dzaba - a moze i kupiti) ali eto nek jede i dobro kod kuce 2.500kr (za jednu osobu znaci da svaki dan jeden DOBRO!) - nemoze ni za voliko pojesto ali eto kazem da dobro jede.

Kablovska ako je oblikatorna nek ima srednji paket tj. 300kr mjesecno.

Mobitela i interneta nek je mjesecno 500kr

Nek ima nekog osiguranja tj. u slobondo vrijeme ako padne i polomi zube ili da je neko udari i da dobije ostetu za materialnu stetu jakne i sl. za putovanja tj. da se i skija i ekrtemnim sportom bavi i putuje po citavom svijetu. 800kr mjesecno

Sindikat (kako koji) ali FOA je za te glavni (mislim) i kod njih je cca. 900kr mjesecno

Nek mjesecnu kartu ima za javni prevoz do tri zone cca. 500kr

11.000kr troskova.

19.000kr ostaje da stedi, kupuje odjece, uzma kredit za auto, ili stan - biraj - putije gdje hoce, jede u restoranima i sl.
denkan

#77 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by denkan »

biscanka2 wrote:
denkan wrote:Pozdrav za sve, mene interesuje i zamolio bi one koji su sa time upoznati da mi odgovore. Ja sam zavrsio elektrotehnicku skolu smijer elektrotehnicar energetike cetiri godine, poznajem jezik osrednje (mogu se sporazumjeti i razumijem 50%) zavrsio sam A2 stepen, planiram i B1 zavrsiti, iskustva nemam 2010 godine sam zavrsio, sa tim zanimanjem ovdje naravno nisam nasao posla , interesuje me kakve su moje sanse da sa ovim zanimanjem pronadjem posao u Austriji ili Njemackoj. Hvala unaprijed za odgovore.
Radno iskustvo je kod njemaca od velikog znacaja ali gdje je jaka volja tu se i put nadje. :)

Imam ja volju i nekog znanja, a i snage i borbenosti da nesto uspijem, ali me interesuje dali da se borim i tu svoju volju usmjerim na nesto drugo, ako tu nemam sanse, mislio sam da zavrsim vanredno medicinski neki smijer, samo nisam upoznat kako to hoda, i sta se treba poloziti, neki govore drzavni ispit, da se mora pripravnicki i ostalo, moze li mi neko u par recenica objasniti sta ja kao elektrotehnicar da uradim da se prekvalifikujem za tog medicinskog radnika (njegovatelja) i da mogu komotno to tamo prevesti i pokusati naci posla...
Aleksandar MK

#78 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Aleksandar MK »

Ne znam gdje sve ima u BiH obuka, znam da u Banja Luci ima negdje, al' nzm tačno gdje... uglavnom čini mi se da kurs traje 6 mjeseci + neki pripravnički moraš odraditi.

A kada odeš u Njemačku, prvo krećeš kao "pomoćnik njegovatelja" i imaš manju platu. Nakon ne znam koliko vremena tamo, postaješ njegovatelj.
banjaluka078

#79 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by banjaluka078 »

Socijalno-edukativni centar u Banjaluci, sec.ba , (obuke su vec radjene i u Sarajevu, s tim da ministarstva u RS priznaju taj plan i program, pa se upisuje u radnu knjizicu, a u Federaciji jos ne), ovo je program obuke: http://sec.ba/wp-content/uploads/2011/08/pnjso.pdf . Taj kurs sam nije dovoljan za njegovatelja u Njemackoj.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#80 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

Njegovateljice u Njemackoj nemaju 2.000€ bruto platu - ljudi vi kao da ste splai sa marsa! Ako imaju u prosjekiu 1.300€ brutto je dobro. Pa nije rijec o Danskoj, Svicarskoj ili Norveskoj!!! Ipak je to Njemacka gdje su plate ZNATNO manje! U prosjeku 40-60% nize nego u Danskoj ili Svicarskoj!

Samo bezveze loze ljude sa nekim ciframa - kad procita onaj clanak - bolja da ga i ne. U BiH ko regrutrira te njegovateljice za rada u Njemackoj ima cca. 1.000€ na svako koju posalje u Njemacku i to je to.

Nek uposli 500 njih dobar je pola mil. € to vam tako ide. Ko ima veze taj moze posati milijoner preko noci - jos pogotova kad je rijec o radnoj snazi za DZABA.

Isto sa vairocima, monterima, gradjevincima i sl. zanatlijama - ovaj iz BiH sto po Danskoj peca te zanatlije iz Ex-Yu na svakom je dobar od 500 do 2.000€ zavisi i neko se pita sto se udebljo 50kg od kako je mazno koji milion za koju godinu.

Nekad se sa kurvama tako radilo neko pozna nekoga sto moze nabavaiti veselih djevojki - danas su njegovateljice, varioci i sl. nove "kurve" eto. Nece ti ni vidjeti NJ od njemacke plate. Danski zanatlija ima platu na sat oko 25-30€ a firma uzima po radniku oko 50-60€ na sat kad tebi kao obicnom zatreba recimo tesar da radi na kuci. Poljaci rade za 8-12€ na sat.
denkan

#81 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by denkan »

Aleksandar MK wrote:Ne znam gdje sve ima u BiH obuka, znam da u Banja Luci ima negdje, al' nzm tačno gdje... uglavnom čini mi se da kurs traje 6 mjeseci + neki pripravnički moraš odraditi.

A kada odeš u Njemačku, prvo krećeš kao "pomoćnik njegovatelja" i imaš manju platu. Nakon ne znam koliko vremena tamo, postaješ njegovatelj.

Hvala ti na odgovoru, nema problema nije bitno nek je pomocnik doci ce se vremenom i na vecu poziciju, u skladu sa znanjem to je normalno, nazalost daleko mi je Banja Luka, ja sam u Tuzlanskom kantonu, nasao sam dva "Centra za obrazovanje i obuku" zvao sam ih ali ono preko telefona sto su mi objasnili to mi izgleda samo kao da ja polozim neku razliku predmeta i da dobijem tu diplomu "Njegovatelj starih i iznemoglih osoba".
Imaju rokovi za polaganje tih razlika i to je to.. Radi se o Gracanici i Zivinicama "Centri za obrazovanje i obuku odraslih" . Ako ima neko iz Federacije i upoznat i prosao je to, interesuje me dali se ove diplome iz ova dva centra mogu tamo nostrifikovati to me interesuje i koji je proces i jeli kome to uspjelo. Hvala unaprijed..
paladinka

#82 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by paladinka »

http://www.gehalt-tipps.de/Gehaltsvergleich/ stranica u kojoj se mogu uporediti plate od grada do grada, dole gdje pise Gehaltsvergleich der Berufe izabrati vrstu posla i pokaze vam koliko su prosjecne plate, a kod Gehaltsrechner mozes se izracunati Brutto- Netto .
damir_

#83 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by damir_ »

denkan wrote:
Aleksandar MK wrote:Ne znam gdje sve ima u BiH obuka, znam da u Banja Luci ima negdje, al' nzm tačno gdje... uglavnom čini mi se da kurs traje 6 mjeseci + neki pripravnički moraš odraditi.

Hvala ti na odgovoru, nema problema nije bitno nek je pomocnik doci ce se vremenom i na vecu poziciju, u skladu sa znanjem to je normalno, nazalost daleko mi je Banja Luka, ja sam u Tuzlanskom kantonu, nasao sam dva "Centra za obrazovanje i obuku" zvao sam ih ali ono preko telefona sto su mi objasnili to mi izgleda samo kao da ja polozim neku razliku predmeta i da dobijem tu diplomu "Njegovatelj starih i iznemoglih osoba".
Imaju rokovi za polaganje tih razlika i to je to.. Radi se o Gracanici i Zivinicama "Centri za obrazovanje i obuku odraslih" . Ako ima neko iz Federacije i upoznat i prosao je to, interesuje me dali se ove diplome iz ova dva centra mogu tamo nostrifikovati to me interesuje i koji je proces i jeli kome to uspjelo. Hvala unaprijed..
Ja sam negdje procito da se ne priznaju nikakvi kursevi za njegovatelja,vec da moras imati zavrsenu drzavnu srednju medicinsku skolu opceg smijera.Ti centri su koliko ja vidim kao neke privatne skole.Ako si u TK,imas srednju medicinsku skolu u Tuzli,kod njih mozes poloziti razliku predmeta,i to se priznaje u Njemackoj.Samo sto je upis tek u septembru,koliko mi je poznato.Imas njihovu stranicu na netu,pa malo pogledaj.
banjaluka078

#84 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by banjaluka078 »

obuka za njegovatelje u BL

Ne priznaju se kursevi, mora biti medicinska škola opšteg smjera, položen stručni i obavezno poznavanje njemačkog. Barem za ovo što ide preko nacionalnih/entitetskih zavoda za zapošljavanje.
On je istakao da kandidati moraju imati završenu minimalno srednju medicinsku školu, tehničar opšteg ili pedijatrijskog smjera, A2 ili B1 nivo znanja njemačkog jezika kao i položen stručni ispit za rad u struci.

još jedan link

Njemački mediji pišu da je Savezni biro za zapošljavanje Njemačke očekivao mnogo veći odziv iz ovih zemalja, iako su, kako navode, posebnu pažnju posvetili potpisivanju ugovora o zapošljavanju sa zemljama poput Filipina, Tunisa, Srbije i BiH.

"Nešto veći odziv je iz Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, iz kojih je od 2011. broj povećan sa 15.000 na 21.000, ali van EU odziv je gotovo neprimjetan. U 2013. godini nostrifikovano je 200 diploma za njegu iz tih zemalja, a 2012. bilo ih je samo 56", piše "Berliner Morgen Post" (BMP).

Kao razloge za slab odziv navode kulturološke probleme, ali i slabe plate i teške radne uslove, navodeći primjer jednog razočaranog njegovatelja.

"Plata od 2.200 eura bruto je jednostavno premalo novca. Uzmite u obzir da radimo za praznike, svaki drugi vikend i često noću. Svaki drugi kolega je pomoćno osoblje, a oni zarađuju između 1.200 i 1.800 eura bruto", navodi BMP-u njegovatelj koji je želio da ostane anoniman, prenose Nezavisne.

Napomene radi, neto iznos najčešće iznosi polovinu ili nešto malo više od bruto iznosa, od kojeg se odbijaju doprinosi i porezi.

Drugi problem koji se pojavljuje, ističu, jesu kulturološke razlike, a često i nepovjerenje korisnika domova prema strancima, navodeći da često sakrivaju svoje lične stvari i novac, jer se boje krađe od strane njegovatelja stranaca.
http://www.6yka.com/novost/49414/odziv- ... ocekivanja
denkan

#85 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by denkan »

Ja sam negdje procito da se ne priznaju nikakvi kursevi za njegovatelja,vec da moras imati zavrsenu drzavnu srednju medicinsku skolu opceg smijera.Ti centri su koliko ja vidim kao neke privatne skole.Ako si u TK,imas srednju medicinsku skolu u Tuzli,kod njih mozes poloziti razliku predmeta,i to se priznaje u Njemackoj.Samo sto je upis tek u septembru,koliko mi je poznato.Imas njihovu stranicu na netu,pa malo pogledaj.
Pozdrav Damire, tako je to su privatne skole i centri koje je odobrilo Ministarstvo obrazovanja TK, i kada sam zvao ove u centru rekli su mi da je to isto kao da zavrsim bilo koju drugu skolu drzavnu skolu, te da to provjerim u ministarstvu ovim rjecima su mi rekli, u tim centrima imaju i drugi smjerovi medicinski tehnicar opsti smjer, i da se konstantno vrsi upis i da mogu da polazem tu razliku u junskom roku, ja bi upisao u medicinskoj ali ako moram cekati do septembra to je problem, gledao sam upravo stranicu i javicu im se da to provjerim kad sta i kako.. Hvala ti na odgovoru i uputi.
biscanka2

#86 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by biscanka2 »

denkan wrote:
biscanka2 wrote:
denkan wrote:Pozdrav za sve, mene interesuje i zamolio bi one koji su sa time upoznati da mi odgovore. Ja sam zavrsio elektrotehnicku skolu smijer elektrotehnicar energetike cetiri godine, poznajem jezik osrednje (mogu se sporazumjeti i razumijem 50%) zavrsio sam A2 stepen, planiram i B1 zavrsiti, iskustva nemam 2010 godine sam zavrsio, sa tim zanimanjem ovdje naravno nisam nasao posla , interesuje me kakve su moje sanse da sa ovim zanimanjem pronadjem posao u Austriji ili Njemackoj. Hvala unaprijed za odgovore.
Radno iskustvo je kod njemaca od velikog znacaja ali gdje je jaka volja tu se i put nadje. :)

Imam ja volju i nekog znanja, a i snage i borbenosti da nesto uspijem, ali me interesuje dali da se borim i tu svoju volju usmjerim na nesto drugo, ako tu nemam sanse, mislio sam da zavrsim vanredno medicinski neki smijer, samo nisam upoznat kako to hoda, i sta se treba poloziti, neki govore drzavni ispit, da se mora pripravnicki i ostalo, moze li mi neko u par recenica objasniti sta ja kao elektrotehnicar da uradim da se prekvalifikujem za tog medicinskog radnika (njegovatelja) i da mogu komotno to tamo prevesti i pokusati naci posla...
Da nebi bio ofic,imas PP. :)
slobodann

#87 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by slobodann »

Ovdje plata nije posebno visoka, ali bolje je i to raditi nego nista dok se ne nadje neki bolji posao, pored toga super je za CV, i eventualno buduce zaposljenje u EU...
paladinka

#88 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by paladinka »

Evo ovi traze medicinsko osoblje iz zemalja EU, Srbije, Bosne ili Filipina http://www.schoen-kliniken.de/karriere/ ... erausland/ .
Zazaaa

#89 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zazaaa »

Da li neko zna je li pripravnicki neophodan, i da li se moze drzavni ispit polagati u banja luci bez pripravnickog??? Imam zavrsenu med.skolu bez pripravnickog i drrzavnog isp.
Aleksandar MK

#90 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Aleksandar MK »

Moraš odraditi pripravnički. Šljakati džabe 6 mjeseci. 3 u Kliničkom centru ili Zotoviću i 3 u Domu zdravlja.
Zazaaa

#91 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zazaaa »

Evo da se javim, priajvila sam se za vanredno polaganje srednje medicinske skole, posto sam zavrsila ekonomsku moci cu polagati razliku predmeta od cc 20 predmeta, tako mi je sekretar rekao, u aprilu idem u gete da polazem jezik - c1 pa poslije pripravnicki. ima li ko takva iskustva da je otisao tamo, ja sam se raspitala, radila bih kao pomocnik pa tek nakon odredjenog vr mozes se usavrsavat i napredovat. ali me brine to neki spominju da vanredno stecena dipl. nije priznata u njem. ajd molim ako neko zna inf 100% da mi javi
damir_

#92 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by damir_ »

Zazaaa wrote:Evo da se javim, priajvila sam se za vanredno polaganje srednje medicinske skole, posto sam zavrsila ekonomsku moci cu polagati razliku predmeta od cc 20 predmeta, tako mi je sekretar rekao, u aprilu idem u gete da polazem jezik - c1 pa poslije pripravnicki. ima li ko takva iskustva da je otisao tamo, ja sam se raspitala, radila bih kao pomocnik pa tek nakon odredjenog vr mozes se usavrsavat i napredovat. ali me brine to neki spominju da vanredno stecena dipl. nije priznata u njem. ajd molim ako neko zna inf 100% da mi javi
Vanredno stecena diploma srednje medicinske skole-opsti smijer se priznaje u Njemackoj,naravno moras imati odrađen pripravnicki i polozen drzavni ispit.Naravno ovo vazi ako si stekla tu diplomu u nekoj od drzavnih skola,npr.u Tuzli,Sarajevu itd.Ne znam da li se priznaju diplome privatnih skola,kurseva i sl.Ja konkretno znam momka,koji je zavrsio gimnaziju,i posle polozio razliku predmeta u srednjoj medicinskoj skoli Tuzla,bez problema se zaposlio u Njemackoj.Ovo je 100% tacno.Opet kazem da ovo znam za drzavne skole,kao sto je npr u Tuzli.Sretno sa ispitima :)
Zazaaa

#93 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zazaaa »

Hvala damir_ i ja polazem tu razliku u svojoj bivsoj skoli gdje sam i ekonomsku zavrsila, tj drzavnoj. a naravno da cu pripravnicki odradit i strucni isp polozit. jos jednom hvala na inf i pozz
muminovic

#94 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by muminovic »

Nova šansa za medicinare iz BiH
Njemačkoj potrebno još 300 njegovatelja

Još 300 njegovatelja iz Bosne i Hercegovine uskoro bi trebalo da otputuje u Njemačku, gdje je najniža bruto plaća ovog medicinskog profila 1.900 eura, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Armija nezaposlenih

- To je šansa za armiju nezadovoljnih medicinskih radnika u BiH, koji nemaju uvjete za rad i položaj koji zaslužuju - komentira za "Dnevni avaz" predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić, napominjući da je neznanje stranih jezika do sada bila ozbiljna prepreka našim kadrovima za zapošljavanje u Evropskoj uniji.

Očito ni to više neće biti problem, budući da je prema podacima Femića, veliki broj medicinara, kao i ljekara specijalista već na kursevima stranih jezika, da bi uklonili i posljednju prepreku na putu do zaposlenja u nekoj od bolnica u Njemačkoj.

Kurs i obuka

Veliko je interesiranje i za kurseve, stručne obuke njegovatelja ili prekvalifikaciju na koje se, također, odlučuju bh. građani sa srednjom stručnom spremom nemedicinskih profila.

- U Program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja starijih i nemoćnih osoba, može se upisati osoba koja ima završenu osnovnu školu, 18 godina, liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova njegovatelja... - objašnjavaju nam u Socijalno-edukativnom centru (SEC) u Banjoj Luci.

Program SEC-a

Program SEC-a sastoji se od 500 sati teorije, vježbe i praktične nastave. Nakon toga se dobiva javno važeće uvjerenje i mogućnost upisa novostečenog zanimanja u radnu knjižicu.
muminovic

#95 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by muminovic »

Dobra vijest:

Bh. radnike osim Njemačke traže i Slovenija, Austrija, Švicarska, Turska...

Nedavno su pojedini mediji objavili kako posao njegovateljica starijih i nemoćnih osoba u Njemačkoj prolaze pakao, te kako su za 1.000 eura prinuđene raditi kao robovi. Međutim, kako je za novinsku agenciju Patria potvrđeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, njegovateljice iz BiH nemaju takva iskustva, a prošle godine objavljena su dva poziva Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj.

"Prvi poziv za program Triple Win objavljen je u aprilu na koji se, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, prijavilo 304 kandidata. U oktobru je objavljen drugi javni poziv još uvijek je otvoren, a do sada se prijavilo 160 osoba od kojih je 137 ušlo u program. Broj ljudi koji je zaključio ugovore i otišao u Njamačku je nešto veći od 50", kaže Boris Pupić iz Agencije za zapošljavanje i rad.

Kada se radi o zapošljavanju kod poznatog poslodavca sa krajem februara 341 kandidat se prijavio na ovaj program. Od ovog broja zaključeno je 247 ugovora, 72 kandidata su u proceduri, a za 22 kandidata su došle odbijenice.

"Mi smo u Agenciji dobili samo jednu informaciju gdje su se naši građani žalili na ponuđeni smještaj. Ništa više od toga nismo zaprimili", dodao je Pupić.

Trenutno sa Njemačkom imamo samo Dogovor o posredovanju srednjeg medicinskog osoblja na poslovima zdravstvene njege. Pored ovoga najviše zapošljavanja ide prema Sloveniji sa kojom imamo međudržavni Sporazum o zapošljavanju od 1. marta i za ovih godinu dana nešto više od 1.000 naših građana je dobilo poslove u Sloveniji.

"Najčešće su to oglasi za vozače, varioce, zidare, bravare, različite montere, električare i sl. Pored Slovenije objavljujemo i druge oglase kada se javi poslodavac sa konkretnom ponudom radnih mjesta, ali taj broj nije neki veliki i radi se o svega desetak oglasa u Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj, Turskoj i slično", dodao je Pupić.
schljuka

#96 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by schljuka »

Pozdrav drustvo...da li je neko od Vas zavrsio skolu za njegovatelja u Gracanici u "centar za obrazovanje odraslih"? Hvala Vam unaprijed
zmaj89

#97 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by zmaj89 »

schljuka wrote:Pozdrav drustvo...da li je neko od Vas zavrsio skolu za njegovatelja u Gracanici u "centar za obrazovanje odraslih"? Hvala Vam unaprijed
Ja sam zvao Ministarstvo Obrazovanja TK i oni su mi rekli da je to legalna skola,a da je na poslodavcu da li ce priznati tu diplomu ili ne.
Zazaaa

#98 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zazaaa »

da li je obuka za njegovatelja priznata u njemackoj??? ja sam dobila inf da vrijedi samo srednja med i polozen drzavni isp.pa me to zbunjuje....ako neko ima odg bila bih zahvalna
Horizon

#99 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Horizon »

Zazaaa wrote:da li je obuka za njegovatelja priznata u njemackoj??? ja sam dobila inf da vrijedi samo srednja med i polozen drzavni isp.pa me to zbunjuje....ako neko ima odg bila bih zahvalna
Ja evo radim ovamo vec 5 mjeseci i koliko je meni poznato nie priznata. Moras nazvati drzavnu agenciju za radi zaposljavanje u Sa i pitati. Vanrednu med. skolu priznaju a za to ne znam. i da plus moras imati pripravnicki i drzavni plus za pocetak minimum b1 na osd, goethe itd. stranica za agenciju preko koje jedino mozes doci u Njemacku kao medicinar j www.arz.gov.ba, drugi nacina ne postoji.
myamaja

#100 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by myamaja »

denkan wrote:

Pozdrav Damire, tako je to su privatne skole i centri koje je odobrilo Ministarstvo obrazovanja TK, i kada sam zvao ove u centru rekli su mi da je to isto kao da zavrsim bilo koju drugu skolu drzavnu skolu, te da to provjerim u ministarstvu ovim rjecima su mi rekli, u tim centrima imaju i drugi smjerovi medicinski tehnicar opsti smjer, i da se konstantno vrsi upis i da mogu da polazem tu razliku u junskom roku, ja bi upisao u medicinskoj ali ako moram cekati do septembra to je problem, gledao sam upravo stranicu i javicu im se da to provjerim kad sta i kako.. Hvala ti na odgovoru i uputi.
pozz denkan, de mi reci da li si na kraju upisao tu skolu u zivinicama ili gracanici ili saznao nesto vise o njima mozda? razmiljam upisati neku prekvalifikaciju u zivinicama u toj skoli pa me bas zanima da li je sve legalno i regularno, jel se priznaju skole, unose u radnu knjizicu itd.. pozz
Post Reply