Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
- cadburry
#76 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
NVO godišnje donese stotine miliona KM godišnje u BiH. Najčešće ode na plate ljudima u NVO, seminare na kojima se uprazno palamudi, neke ulične akcije, brošure i priručnike. Ništa aman korisno (mada ima i izuzetno svijetlih primjera), ali činjenica je da stotine miliona KM godišnje uđu u BiH i tu se nastave vrtiti.
Zbog gore podebljanog, hvala NVO-u i dabogda uvijek toliko, po mogućnosti i više, para donosili u BiH.
Zbog gore podebljanog, hvala NVO-u i dabogda uvijek toliko, po mogućnosti i više, para donosili u BiH.
-
ime_kojeg_nema
#77 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Nisam rekao da sam Jugosloven nego da sam nacionalno neopredijeljen, ali jesam simpatizer Jugoslavije i jesam ljevicar i ne vidim kakve to veze ima s ovom temom. Ako ne zelis raspravljati sa mnom ok, ali argumenti za odbijanje ucesca u raspravi su ti stvarno bezveze.Nebitan32 wrote:ime_kojeg_nema wrote:
Evo ja pokusavam normalno razgovarati s tobom kao neko ko je upucen u ova desavanja, ali kako razgovarati kad ti vec znas da sam "partijski pionir", da branim beneficije i da primam instrukcije od CIE. Onemogucio si svaku konstruktivnu diskusiju pogresnim premisama, ali na stranu to, evo zanima me da mi navedes par ozbiljnih zemalja zbog kojih bi u policijskoj stanici polagao racune zbog svojih aktivnosti.
Sentimentalno si Jugosloven i nisi musliman. Tako si izjavio na temi "Bitno je biti Bosnjak" (vidjeti donju poveznicu).
http://www.klix.ba/forum/bosnjak-prije- ... 72p8607672
Samim time je bespredmetno razgovarati s tobom a tome u prilog idu i tvoji inicijalni upisi na ovoj temi gdje zelis negativno okarakterisati IZ i muslimane. Samim time ti i odgovara rad masnog Darka (a mozda si i njegov bliski saradnik) koji baca sve i svakoga na gomilu. Potpuno razumijem da ti odgovara takva prica.
Uzimajuci u obzir prethodno receno ne vidim smisao vodenje rasprave s tobom na ovoj temi. Gubljenje vremena jer su mu poznate tvoje reference.
Pozdrav
-
ime_kojeg_nema
#78 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
To jeste normalno, ali kod nas to nije tako. Recimo u vecini evropskih zemalja, pa i u susjednoj Hrvatskoj, finansiranje NVO-a je uglavnom preuzela vlada. Kod nas je situacija drugacija pa vlada finansira NVO-e tipa sportska i vjerska udruzenja ili neka koja imaju veze i vezice ili su od stranacke koristi i slicno dok recimo organizacije koje se ovdje spominju zive uglavnom od stranih donatora (koji se takodje ovdje spominju).salvatore paradise wrote:Ja nisam govorio ni o kakvim stranim placenicima, cak sam naveo podatak da svake godine od drzave (na svim nivoima) dobiju malo vise od 100 miliona maraka. Znaci vlada placa nesto sto se naziva nevladin sektor. Jel to normalno?
-
Nebitan32
#79 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Ok. Ocito si direktno involviran u te mutne aktivnosti pa samim time je razumljiv i tvoj bijes. Nasuprot tebi, nemam partijsku knjizicu, nisam placenik i financijski sam neovisan tako da mogu slobodno pisati o bilo cemu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da, da, kao što sam rekao, strani plaćenici, agenti, u idućem postu ćeš vjerovatno pozvati na zabranu NVO i javni linč. Evo ja ti sada odgovaram, to možete samo pokušati ostvariti silom i preko mrtvih ljudi, a na silu se odgovara silom, dosta je više vašeg nacionalog sranja i podređenosti ove države interesima režima u BiH.Nebitan32 wrote: Ne radi se o ublehasima vec o zlonamjernim osobama s prljavim namjerama financiranim inostranim kapitalom. Naravno oko njih gravitira nekoliko korisnih idiota koji su tu iskljucivo radi novca. A imaju i strucnu podrsku vanjskog faktora. Na tom video prilogu se moze vidjeti i nizozozemca koji je "svjetski umjetnik" i profesionalni perfomer....world wide.
Jos jednom Vas pozivam da pregledate video priloge o organizaciji Otpor. "Profesionalni revolucionari" citaj strani placenici.
Otrcana ti je ta s "nacionalisti", alija, cericu...inovirajte malo.
Strani placenici. Na prvoj stranici ove teme imas poveznicu gdje mozes vidjeti izvjestaje CIA filijale NED i koliko je ona urucila tim trabantima. Instukcije, obuka i financije iz vana. Da. Radi se o stranim placenicima. Zasto bih pozivao na nasilje? Samo ukazujem na realnost i to je dovoljno.
Otpor - profesionalni revolucionari
No trebao bi se pripaziti jer te mozda posalju u Siriju. I tamo ih je bilo/ima. Ovaj Darko vec ima stil, samo da skine 30-40kg sala i to je to. Fit za borbu.
-
salvatore paradise
#80 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Koja je svrha nevladine organizacije koja prima novac od vlade?palermo wrote:Naravno da je normalno. Jesi li čuo za USAID, SIDA, JICA, i more takvih.....vladine agencije koje distribuiraju novac upravo nevladinom sektoru.salvatore paradise wrote: Ja nisam govorio ni o kakvim stranim placenicima, cak sam naveo podatak da svake godine od drzave (na svim nivoima) dobiju malo vise od 100 miliona maraka. Znaci vlada placa nesto sto se naziva nevladin sektor. Jel to normalno?
-
salvatore paradise
#81 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
To jeste normalno? Sto onda ne bi promijenili naziv u vladin sektor? Nemoj meni pricati, znam ja vrlo dobro odakle dolaze pare i ko ih dobija. U koliko si ti nevladinih organizacija clan?ime_kojeg_nema wrote:To jeste normalno, ali kod nas to nije tako. Recimo u vecini evropskih zemalja, pa i u susjednoj Hrvatskoj, finansiranje NVO-a je uglavnom preuzela vlada. Kod nas je situacija drugacija pa vlada finansira NVO-e tipa sportska i vjerska udruzenja ili neka koja imaju veze i vezice ili su od stranacke koristi i slicno dok recimo organizacije koje se ovdje spominju zive uglavnom od stranih donatora (koji se takodje ovdje spominju).salvatore paradise wrote:Ja nisam govorio ni o kakvim stranim placenicima, cak sam naveo podatak da svake godine od drzave (na svim nivoima) dobiju malo vise od 100 miliona maraka. Znaci vlada placa nesto sto se naziva nevladin sektor. Jel to normalno?
-
Nebitan32
#82 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
I Ratko Mladic je dijelio cokolade u Srebrenici 1995. Znaci li to da je dobar? Prema tvom rezonu da.palermo wrote:Da ponovim pitanje kolege, http://www.klix.ba/vijesti/bih/inicijat ... /130531107 , ovi ovdje jesu neprijatelji države ?Nebitan32 wrote:
Upravo to. Ovdje je prisutan veliki broj "partijskih pionira" i onih koji su direktno prozvani subjektom ove teme. Samim time su i razumljive njihove bijesne ali pak smusene reakcije. Brane svoje pozicije i beneficije. Logicno. Kako drugacije nazvati nekoga ko primi 150.000$ + instrukcije od strane CIA do stranim placenikom?
On nije dobio taj novac da se bavi ocuvanjem okolisa vec za formiranje javnog mjenja, politickih izjava i sirenje propagande. On se bavi subverzivnim aktivnostima. U ozbiljnim drzavama bi vec bio u policijskoj stanici i polagao racune. Sigurnosno gledano, Bosna je suplja kao svicarski pa svakakvi smutljivi mogu vrsiti prljave rabote bez ikakvog straha.
ili jesi siguran da su, npr, ovi ovdje , neprijatelji države.....ti si ih spomenuo
Center for Development of Media and Analysis
$39,870
To promote the accountability of elected officials ahead of the October 2012 local elections, as well as to encourage public support for NGO work. The Center will partner with local NGOs to identify key problems facing citizens in 21 municipalities, and spotlight the work of elected officials responsible for addressing them. Approximately 150 online articles and 120 reports on local government spending will be produced for the e-magazine Zurnal ......znaš li ti uopšte šta oni rade...
I na kraju krajeva, jesi ti siguran da ne treba sve fabrike zatvoriti, jer ima ona jedna koja enormno zagađuje vazduh.
No svi mi znamo da postoji jedno lice za kamere i jedno izvan.
Na samom pocetku sam rekao o kojim tzv. NVO treba biti govora. Niko ne prica o onima koje se bave zastitom zivotinja, okolisa i slicno. Rijec je o onima koje se bave subverzivnim aktivnostima, formiranjem javnog mjenja, politickim aktivnostima..
No svjesno ignorises tu cinjenicu.
-
ime_kojeg_nema
#83 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Nisam clan niti jedne ali saradjujem sa mnogim i idem tamo gdje smatram da mogu biti od pomoci. Mene ne interesuje clanstvo vec ideje i agitacija za politicki cilj.salvatore paradise wrote: To jeste normalno? Sto onda ne bi promijenili naziv u vladin sektor? Nemoj meni pricati, znam ja vrlo dobro odakle dolaze pare i ko ih dobija. U koliko si ti nevladinih organizacija clan?
Sto se tice toga koliko je normalno ili nenormalno da vlada finansira nevladin sektor mozda si u pravu da nije normalno. Ja samo hocu reci da je to praksa u vecini zemalja a ne ulazim u to koliko je normalno ili nenormalno. Cak smatram da nevladine organizacije sprijecavaju mogucnost istinskog narodnog bunta jer na neki nacin "amortiziraju pobunu" ali sta je tu je. Ima tu dosta momaka i djevojaka koji se iskreno i predano bore i vjeruju u ono sto rade i radi njih, smatram, treba racunati na NVO-e.
Last edited by ime_kojeg_nema on 01/06/2013 18:33, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#84 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Niđe veze, da imam partijsku knjižicu vjerovatno bi bio zagovornik zabrane NVO kao ti jer bi mi bilo dobro, upravo suprotno je slučaj. Opet te ta 1991 logika ne služi. Koliko vidim ti gotovo svakog sagovornika pokušavaš diskreditirati na fazon kao nisi ti vrijedan sagovornik, kako stvari stoje uskoro ćeš ovdje voditi monolog.Nebitan32 wrote:Ok. Ocito si direktno involviran u te mutne aktivnosti pa samim time je razumljiv i tvoj bijes. Nasuprot tebi, nemam partijsku knjizicu, nisam placenik i financijski sam neovisan tako da mogu slobodno pisati o bilo cemu.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da, da, kao što sam rekao, strani plaćenici, agenti, u idućem postu ćeš vjerovatno pozvati na zabranu NVO i javni linč. Evo ja ti sada odgovaram, to možete samo pokušati ostvariti silom i preko mrtvih ljudi, a na silu se odgovara silom, dosta je više vašeg nacionalog sranja i podređenosti ove države interesima režima u BiH.Nebitan32 wrote: Ne radi se o ublehasima vec o zlonamjernim osobama s prljavim namjerama financiranim inostranim kapitalom. Naravno oko njih gravitira nekoliko korisnih idiota koji su tu iskljucivo radi novca. A imaju i strucnu podrsku vanjskog faktora. Na tom video prilogu se moze vidjeti i nizozozemca koji je "svjetski umjetnik" i profesionalni perfomer....world wide.
Jos jednom Vas pozivam da pregledate video priloge o organizaciji Otpor. "Profesionalni revolucionari" citaj strani placenici.
Otrcana ti je ta s "nacionalisti", alija, cericu...inovirajte malo.
Strani placenici. Na prvoj stranici ove teme imas poveznicu gdje mozes vidjeti izvjestaje CIA filijale NED i koliko je ona urucila tim trabantima. Instukcije, obuka i financije iz vana. Da. Radi se o stranim placenicima. Zasto bih pozivao na nasilje? Samo ukazujem na realnost i to je dovoljno.
Otpor - profesionalni revolucionari
No trebao bi se pripaziti jer te mozda posalju u Siriju. I tamo ih je bilo/ima. Ovaj Darko vec ima stil, samo da skine 30-40kg sala i to je to. Fit za borbu.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#85 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
* bold--- zašto me uvijek ovo spontano asocira na miloševićevo "spontano dešavanje naroda" i ne vjerujem. Ubij me , ne vjerujemime_kojeg_nema wrote:Kamenovanje zgrade vlade kantona se nije desilo u reziji pokreta Dosta vec na valu protesta koje su organizovali forumasi sarajevo-x-a povodom ubistva Denisa Mrnjavca. Pa cak ni to nesretno kamenovanje nije bilo rezirano vec se desilo spontano. Bio sam cijelo vrijeme tu i svojim ocima gledao ko kamenuje, a buduci da sam u svim protestima i pokretima prisutan godinama, mogu reci da niko od tih srednjoskolaca nema veze ni sa kakvim drustvenim pokretom, grupom ili nevladinom organizacijom. Lazna je tvrdnja da je vandal dobio mjesto od tvojih poreza. Demira mozemo svakako okvalifikovati ali nije vandal.
** bold-- Ovim spontanim priznanjem da si partijski čovjek sam sebe ozbiljno dikreditiraš kao objektivnog diskutanta.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#86 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Pa služe partiji. Oni sa partijskom knjižicom daju podsticaj njihovom djelovanju, na istom su platnom spisku, pa ili relativiziraju pod rubriku nebitni ili skreću temu sa njihovog djelovanja. Zabrana im, naravno, ne odgovara. Tako, ja ne znam da li imaš partijsku knjižicu ili ne, ali tvoja diskusija je kao da pišeš vikend prekovremenu smjenu iz Alipašine drito.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Niđe veze, da imam partijsku knjižicu vjerovatno bi bio zagovornik zabrane NVO kao ti jer bi mi bilo dobro, upravo suprotno je slučaj. Opet te ta 1991 logika ne služi. Koliko vidim ti gotovo svakog sagovornika pokušavaš diskreditirati na fazon kao nisi ti vrijedan sagovornik, kako stvari stoje uskoro ćeš ovdje voditi monolog.
-
Nebitan32
#87 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
cadburry wrote:NVO godišnje donese stotine miliona KM godišnje u BiH. Najčešće ode na plate ljudima u NVO, seminare na kojima se uprazno palamudi, neke ulične akcije, brošure i priručnike. Ništa aman korisno (mada ima i izuzetno svijetlih primjera), ali činjenica je da stotine miliona KM godišnje uđu u BiH i tu se nastave vrtiti.
To je jedan aspekt. Stoji da je dobro za direktno involvirane osobe.
Medutim to moze biti itekako stetno za drzavu ako ta infilitrirana i indoktrinirana udruzenja dovedu do toga da na vlast /odredenu poziciju dode neko ko ce biti vazal stranim drzavama/interesima a odakle su finansirane te tzv. NVO
One mogu dovesti na vlast/odredene osobe koje ce favorizirati privatiziranje strateskih kompanija (Elektroprivreda, Telekom itd...). Ili recimo favorizirati strane kompanije na odredenim tenderima. Ona su kreirana u odredenom momentu kako bi ostvarili zadate ciljeve. Neki od tih ciljeva su ok a neki ne.
Kao sto vidis, to moze imati mnogo pogubnije efekte na prvi pogled. Trenutni primjer imas na bliskom istoku. Na stotine hiljada mrtvih, milioni raseljenih, urusena ekonomija, infrastruktura itd...
Kao sto si vidio na video u vezi pokreta Otpor, te osobe su profesionalci u svom domenu. Trenirani od strane CIA oni su postali pravi globetroteri. Kao sto si vidjeo, to cak i ne kriju.
- Drvosjeca iz Dejcica
#88 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Malo ću biti grub. Gdje ti živiš i sa kojeg si ti drveta pao??? Jesi li prespavao dvije decenije ili si bio slinavi balavc 90-tih? Ako je ovo drugo onda ti čovjek može i halaliti.Nebitan32 wrote:cadburry wrote:NVO godišnje donese stotine miliona KM godišnje u BiH. Najčešće ode na plate ljudima u NVO, seminare na kojima se uprazno palamudi, neke ulične akcije, brošure i priručnike. Ništa aman korisno (mada ima i izuzetno svijetlih primjera), ali činjenica je da stotine miliona KM godišnje uđu u BiH i tu se nastave vrtiti.
To je jedan aspekt. Stoji da je dobro za direktno involvirane osobe.
Medutim to moze biti itekako stetno za drzavu ako ta infilitrirana i indoktrinirana udruzenja dovedu do toga da na vlast /odredenu poziciju dode neko ko ce biti vazal stranim drzavama/interesima a odakle su finansirane te tzv. NVO
One mogu dovesti na vlast/odredene osobe koje ce favorizirati privatiziranje strateskih kompanija (Elektroprivreda, Telekom itd...). Ili recimo favorizirati strane kompanije na odredenim tenderima. Ona su kreirana u odredenom momentu kako bi ostvarili zadate ciljeve. Neki od tih ciljeva su ok a neki ne.
Kao sto vidis, to moze imati mnogo pogubnije efekte na prvi pogled. Trenutni primjer imas na bliskom istoku. Na stotine hiljada mrtvih, milioni raseljenih, urusena ekonomija, infrastruktura itd...
Kao sto si vidio na video u vezi pokreta Otpor, te osobe su profesionalci u svom domenu. Trenirani od strane CIA oni su postali pravi globetroteri. Kao sto si vidjeo, to cak i ne kriju.
Pa jadan ne bio upravo je nacionalna-oligarhija 90-tih omogućima inflitraciju režima koji je bio i koji je i danas vazal stranim interesima, omogućila "privatizaciju" (pljačku) državne imovine, teror i sav drugi jad koji nas je snašao.
-
Nebitan32
#89 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Pazi,ime_kojeg_nema wrote:
Nisam rekao da sam Jugosloven nego da sam nacionalno neopredijeljen, ali jesam simpatizer Jugoslavije i jesam ljevicar i ne vidim kakve to veze ima s ovom temom. Ako ne zelis raspravljati sa mnom ok, ali argumenti za odbijanje ucesca u raspravi su ti stvarno bezveze.
Ne predstavlja meni problem sto si ti Jugosloven ili nesto trece*. Samo je to kljucni faktor koji moze uticati na tvoje misljenje o Darku i negovim aktivnostima u vezi popisa. On vrsi indoktrinaciju kontra Bosnjaka i meni je sasvim jasno da podrzavas njegove stavove.
Ja se nikad ne bih upustio u diskusiju s nekim Srbinom u vezi agresije Srbije i genocida koji su sprovelo. To je samo gubljenje vremena.
* Inace, kao i vecina osoba imam FB i evo sad gledam koje sve nacionalnosti imam medu svojim prijateljim : Francuska, Belgija, Njemacka; Nizozemska, Svicarska, Bugarska, Rumunija, Kina, Japan, Italija, Obala Slonovace, Kamerun, Ruanda, Alzir, Maroko,SAD, Bosna, Slovenija,Spanija,Portugal. Ne pricam o nasim ljudima koji zive u tim drzavama vec o nativcima. To tek da bio znao da mi ne predstavlja problem ni vjera ni nacija. Ali mi je bitno znati s kojih pozicija nastupamo. Jedino nikad pa ni tad necu biti prijatelj s nekim srbinom. Oni su za mene mrtvi i kao narod i kao pojedinci.
- webby-x
#90 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Točno, ali bi bilo u redu da njihovi izvori financijacadburry wrote:NVO godišnje donese stotine miliona KM godišnje u BiH. Najčešće ode na plate ljudima u NVO, seminare na kojima se uprazno palamudi, neke ulične akcije, brošure i priručnike. Ništa aman korisno (mada ima i izuzetno svijetlih primjera), ali činjenica je da stotine miliona KM godišnje uđu u BiH i tu se nastave vrtiti.
budu transparentni. Dakle, da moraju objaviti koliko
su novca dobili i od koga. Da ljudi barem znaju čije
interese te organizacije zastupaju.
- Drvosjeca iz Dejcica
#91 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Ha slušaj, ako skontaš da taj novac nije iz budžeta onda ne vidim šta je tu problem. Meni je veći problem što u BiH imaš zakon po kojem su političari DUŽNI objaviti imovinske kartove a pola ih to ne radi ili prikrivaju i lažiraju stvarno stanje. E to je stvarni problem i niko ništa ne radi po tom pitanju jer niko ne želi da se zamjeri jednom Dodiku, Izetbegoviću ili Lagumdžiji.webby-x wrote:Točno, ali bi bilo u redu da njihovi izvori financijacadburry wrote:NVO godišnje donese stotine miliona KM godišnje u BiH. Najčešće ode na plate ljudima u NVO, seminare na kojima se uprazno palamudi, neke ulične akcije, brošure i priručnike. Ništa aman korisno (mada ima i izuzetno svijetlih primjera), ali činjenica je da stotine miliona KM godišnje uđu u BiH i tu se nastave vrtiti.
- webby-x
#92 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Problem je što nijedna država ne smijeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ha slušaj, ako skontaš da taj novac nije iz budžeta onda ne vidim šta je tu problem.
dopustiti špijunske organizacije da slobodno rade.
Ako ih već ne mogu spriječiti u tome, onda barem
mogu informirati društvo tko stoji iza tih organizacija.
To što političari ne objavljuju podatke nije argument
protiv transparentnosti "nevladinih" organizacija.
I stranke i "nevladine" organizacije moraju biti
transparentne.
Dapače, da se mene pita, te "donacije" iz inozemstva
za stranke i "nevladine" organizacije bi bile strogo
oporezovane, barem 50%. Ne smije se država dovesti
u situaciju da joj druge države kupuju i nameću vlast
i formiraju društvo.
Inače, zašto bi te poštene "nevladine" organizacije imale
nešto protiv toga da se objave izvori njihovog financiranja?
Last edited by webby-x on 01/06/2013 19:12, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#93 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
E zato nemamo snage, takvi koji su imali muda za te stvari su iščezli iz ovog društva sa onim zadnjim partizanom.rsdgerz5474 wrote: Čuj niko ne želi da im se zamjeri![]()
![]()
![]()
izađete na ulice ko u turskoj i vješanje na bandere dotičnih govana
- Alfons Kauders
#94 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Problem i jeste u tome sto najveci dio tog novca jeste iz budzeta ili sehara javnih preduzeca.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ha slušaj, ako skontaš da taj novac nije iz budžeta onda ne vidim šta je tu problem. Meni je veći problem što u BiH imaš zakon po kojem su političari DUŽNI objaviti imovinske kartove a pola ih to ne radi ili prikrivaju i lažiraju stvarno stanje. E to je stvarni problem i niko ništa ne radi po tom pitanju jer niko ne želi da se zamjeri jednom Dodiku, Izetbegoviću ili Lagumdžiji.webby-x wrote:Točno, ali bi bilo u redu da njihovi izvori financijacadburry wrote:NVO godišnje donese stotine miliona KM godišnje u BiH. Najčešće ode na plate ljudima u NVO, seminare na kojima se uprazno palamudi, neke ulične akcije, brošure i priručnike. Ništa aman korisno (mada ima i izuzetno svijetlih primjera), ali činjenica je da stotine miliona KM godišnje uđu u BiH i tu se nastave vrtiti.
Na ovoj temi se fokusira na nekolicinu NVO koje dobiju kes od NEDa ili nekih drugih stranih izvora. Vecina jednostavno ne dobije. Cini mi se da je u BiH registrovano oko 12,000 raznih NVO i udruzenja gradjana - ogromna vecina se finansira nasim parama, a ne stranim...
Sto se tice tvrdnje da "unose" pare u BiH, svaka cast, neka unesu milijardu godisnje sto se mene tice. Ali da se ne seremo, u vecini situacija te pare bi svakako usle u BiH... Organizacija A dobija lovu od neke clanice EU da implementira projekat na Z.Balkanu i dio toga dolazi preko organizacija X, Y i Z s nase strane. Nije da X, Y i Z lobiraju po evropskim metropolama za taj novac i da imaju neke ogromne zasluge, barem s te strane.
Garantujem da nemamo ni 5-10% NVO koje dobro rade svoj posao, koje su osnovane iz entuzijazma, altruizma i sl. Sve ostale su masine za potrosnju para.
- Drvosjeca iz Dejcica
#95 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Webby, smatram da si upoznat sa osnovnim postulatima ovog nam društva u kojem živimo. Isto kao da te pitam koliko je 8x8, očekujem da to znaš. Pa miša mu njegovog zar od 1992. godine strane organizacije i vlade ne utiću direktno i indirektno na formiranje vlasti u voj temlji? Zar ustav ove zemlje nije donesen tamo negdje u preko bare a ne u njenom parlamentu? Zar nemamo čovjeka koji stoji iznad ustava ove zemlje? Zar 90% zakona (OS BiH, Centralna banka BiH, jedinstven registar...itd) nije doneseno pritiskom na ovu ili onu stranu? Zar smo prespavali sav taj period i ti meni sada izvališ takav nosens u vezi stranih službi i NVO? Mislim dajte ljudi ako želite ozbiljno voditi diskusiju bujrum, ako ne eto vas pa baljezgajte do zore.webby-x wrote:Problem je što nijedna države ne smijeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ha slušaj, ako skontaš da taj novac nije iz budžeta onda ne vidim šta je tu problem.
dopusitti špijunske organizacije da slobodno rade.
transparentne.
i formiraju društvo.
- webby-x
#96 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Sve točno, što ne znači da to treba tako biti.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa miša mu njegovog zar od 1992. godine strane organizacije i vlade ne utiću direktno i indirektno na formiranje vlasti u voj temlji? Zar ustav ove zemlje nije donesen tamo negdje u preko bare a ne u njenom parlamentu? Zar nemamo čovjeka koji stoji iznad ustava ove zemlje?
I nije od 1992. godine, nego puno prije.
Za Visokog Predstavnika se barem zna tko mu je gazda
i tko ga plaća, te čije interese gura.
-
palermo
#97 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Po mom rezonu Ratko Mladić dobar ??? Ne lupaj, dina ti.Nebitan32 wrote:
I Ratko Mladic je dijelio cokolade u Srebrenici 1995. Znaci li to da je dobar? Prema tvom rezonu da.
No svi mi znamo da postoji jedno lice za kamere i jedno izvan.
Na samom pocetku sam rekao o kojim tzv. NVO treba biti govora. Niko ne prica o onima koje se bave zastitom zivotinja, okolisa i slicno. Rijec je o onima koje se bave subverzivnim aktivnostima, formiranjem javnog mjenja, politickim aktivnostima..
No svjesno ignorises tu cinjenicu.
Nego, ovo sam hotio reći, pravilo elemtarne pristojnosti kaže, ako za nekog misliš da je lopov, onda ga imenuješ, ne možeđ reći, lopovi su svi doktori, ili lopovi su sve sarajlije, samo zato što si ti imao neugpodno iskustvo sa njima, ili možda nekog drugog razloga.
Dakle, sasvim je legitimno da postaviš pitanje ko stoji iza Pokreta Dosta, i da izraziš mišljenje o njima.Ali ako, zbog Pokreta Dosta generaliziraš stvari, onda si potpuno na krivom putu.
- Alfons Kauders
#98 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Ovo bi cak bio najbolji argument za trpanje dolara sumnjivog porijekla u dzepove NVO. Da nije bilo tog nametanja, i danas bi tocili gorivo za tri valute kad krenemo od Save do mora, i drotovi bi nas zaustavljali radi drugacijih tablica.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Webby, smatram da si upoznat sa osnovnim postulatima ovog nam društva u kojem živimo. Isto kao da te pitam koliko je 8x8, očekujem da to znaš. Pa miša mu njegovog zar od 1992. godine strane organizacije i vlade ne utiću direktno i indirektno na formiranje vlasti u voj temlji? Zar ustav ove zemlje nije donesen tamo negdje u preko bare a ne u njenom parlamentu? Zar nemamo čovjeka koji stoji iznad ustava ove zemlje? Zar 90% zakona (OS BiH, Centralna banka BiH, jedinstven registar...itd) nije doneseno pritiskom na ovu ili onu stranu? Zar smo prespavali sav taj period i ti meni sada izvališ takav nosens u vezi stranih službi i NVO? Mislim dajte ljudi ako želite ozbiljno voditi diskusiju bujrum, ako ne eto vas pa baljezgajte do zore.webby-x wrote:Problem je što nijedna države ne smijeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ha slušaj, ako skontaš da taj novac nije iz budžeta onda ne vidim šta je tu problem.
dopusitti špijunske organizacije da slobodno rade.
transparentne.
i formiraju društvo.
-
The BEN10
#99 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
palermo wrote:Naravno da je normalno. Jesi li čuo za USAID, SIDA, JICA, i more takvih.....vladine agencije koje distribuiraju novac upravo nevladinom sektoru.salvatore paradise wrote: Ja nisam govorio ni o kakvim stranim placenicima, cak sam naveo podatak da svake godine od drzave (na svim nivoima) dobiju malo vise od 100 miliona maraka. Znaci vlada placa nesto sto se naziva nevladin sektor. Jel to normalno?
-
palermo
#100 Re: Tzv. NVO - Ko stoji iza i s kojim namjerama
Tu si potpuno u pravu, mislim čak i da imaju zakonsku obavezu.webby-x wrote:Točno, ali bi bilo u redu da njihovi izvori financijacadburry wrote:NVO godišnje donese stotine miliona KM godišnje u BiH. Najčešće ode na plate ljudima u NVO, seminare na kojima se uprazno palamudi, neke ulične akcije, brošure i priručnike. Ništa aman korisno (mada ima i izuzetno svijetlih primjera), ali činjenica je da stotine miliona KM godišnje uđu u BiH i tu se nastave vrtiti.
Nego, čitava ova priča koju je poteknuo postavljač teme je potpuno na pogrešnim osnovama. Trebalo bi se pričati o tome zašto civilni sektor je oportunistički, zašto je korumpiran, zašto nema u njemu entuzijazma, zašto je kompromiserski, zašto nema onaj uticaj koji bi trebao da ima i koji postoji u zemljama zapada, pa čak i u nekim zemljama okruženja, zašto je stvorena odnarođena klasa NVO bogataša i da dalje ne nabrajam.
Ovako je, priča otišla na tipičnu mahalsku, vid mu glove, mora da je špijun.