Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Smatrate da li da Bošnjaci i Hrvati mogu i moraju normalizirati odnose?

Da
46
61%
Ne
24
32%
Ne znam
6
8%

Total votes: 76

RahatHurmašica

#76 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by RahatHurmašica »

pomirili se ili ne, prvom slijedećom prilikom napravit će isto, žalosno ali istinito.
kokise

#77 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by kokise »

malsal wrote: ------
Nek su nam te nacionalno ciste drzave, pune patriota/nacionalista/sofinista srecu donjele. Nek nisu na etnickom ciscenju, kriminalu i lopovluku pravljene. Nek nisu budzasto rasprodate bogatunima. Nek nam je srednja klasa ojacala i ekonomija se popravila. Nek su nam sportski klubovi ojacali i nek su nam djeca u bolje skole krenula. Nek je nama u svakom pogledu bolje kao Srbima, Hrvatima ili Bosnjacima. A za ostalo cemo lako...
Nista se nebi promjenilo da sada dodje reinkarnacija druga Tita i da celnicnom rukom drzi nacionalizme pod kontrolom i gradi drzavu na bratsvu i jedinstvu dok se djeca u kucama uce od strane roditelja nesto sasvim drugo. (O Cici drazu, Ante Pavelicu, Dedi Aliji itd.)

Kao sto sam rekao; ti imas pravo da budes za bratsvo i jedinstvo i da vjerujes u to. Isto tako ja imam pravo da vjerujem u to da FBIH treba vremenom postati Bosnjacki nacionalni entitet; potom povratak Istocne Bosne i na kraju nacionalna Bosanska drzava. To je moj ideal i ja samo vjerujem u to. Sve ostalo je u mojim ocima manje vrijedno. Bratstvo i jedisntvo moze samo u mojim ocima biti prolazna faza i nista vise od toga. Krajni cilj treba biti sistem u kojem je nacionalno pitanje rjeseno.

Dakle ako su 1991. se PORODICE masovno raspadale te mama srpkinja isla na jednu stranu a tata hrvat na drugu ili mama Bosnjakinja na jednu a tata srbin na drugu... onda znamo da je to propalo.

Dakle kao sto sam rekao; primiti krscane u Bosnjacki rod gdje pripadaju to da. Ali graditi bratsvo i jedinstvo izmedju Bosnjaka i Hrvata koje ce se na prvom problemu slomiti to ne.
muniza

#78 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by muniza »

kokise wrote:
malsal wrote: ------
Nek su nam te nacionalno ciste drzave, pune patriota/nacionalista/sofinista srecu donjele. Nek nisu na etnickom ciscenju, kriminalu i lopovluku pravljene. Nek nisu budzasto rasprodate bogatunima. Nek nam je srednja klasa ojacala i ekonomija se popravila. Nek su nam sportski klubovi ojacali i nek su nam djeca u bolje skole krenula. Nek je nama u svakom pogledu bolje kao Srbima, Hrvatima ili Bosnjacima. A za ostalo cemo lako...
Nista se nebi promjenilo da sada dodje reinkarnacija druga Tita i da celnicnom rukom drzi nacionalizme pod kontrolom i gradi drzavu na bratsvu i jedinstvu dok se djeca u kucama uce od strane roditelja nesto sasvim drugo. (O Cici drazu, Ante Pavelicu, Dedi Aliji itd.)

Kao sto sam rekao; ti imas pravo da budes za bratsvo i jedinstvo i da vjerujes u to. Isto tako ja imam pravo da vjerujem u to da FBIH treba vremenom postati Bosnjacki nacionalni entitet; potom povratak Istocne Bosne i na kraju nacionalna Bosanska drzava. To je moj ideal i ja samo vjerujem u to. Sve ostalo je u mojim ocima manje vrijedno. Bratstvo i jedisntvo moze samo u mojim ocima biti prolazna faza i nista vise od toga. Krajni cilj treba biti sistem u kojem je nacionalno pitanje rjeseno.

Dakle ako su 1991. se PORODICE masovno raspadale te mama srpkinja isla na jednu stranu a tata hrvat na drugu ili mama Bosnjakinja na jednu a tata srbin na drugu... onda znamo da je to propalo.

Dakle kao sto sam rekao; primiti krscane u Bosnjacki rod gdje pripadaju to da. Ali graditi bratsvo i jedinstvo izmedju Bosnjaka i Hrvata koje ce se na prvom problemu slomiti to ne.
Jadni su oni koje je Tito učio bratstvu i jedinstvu, to je nešto što se uči kod kuće, životnim iskustvom...
Na ovim prostorima se stoljećima živjelo skupa pa tako ni Tito a još manje likovi poput tebe ne mogu ništa silom provoditi.

Današnji ultranacionalizam je upravo produkt tog, neću reći prisilnog ali isforsiranog bratstva i jedinstva koji se zagovarao za vrijeme nikad zaživjelog projekta il ti ga Jugoslavije.
BatoS

#79 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by BatoS »

kokise wrote:Nista se nebi promjenilo da sada dodje reinkarnacija druga Tita i da celnicnom rukom drzi nacionalizme pod kontrolom i gradi drzavu na bratsvu i jedinstvu dok se djeca u kucama uce od strane roditelja nesto sasvim drugo. (O Cici drazu, Ante Pavelicu, Dedi Aliji itd.)
Eto "Deda Alija" :-) u istu ravnu sa Drazom i Antom... blago tebi za pamet...
matematicar_teski

#80 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by matematicar_teski »

citam herceg bosna forum upravo, skutori su dosli do jablanice :lol: :lol:

Hoce i konjic :oops:

kazu da i tuzlu pomalo osvajaju :run:
Bjezm'o

PS: nema pomirenja, dok ih ne porazimo
fantom slobode

#81 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by fantom slobode »

matematicar_teski wrote:citam herceg bosna forum upravo, skutori su dosli do jablanice :lol: :lol:

Bjezm'o

ma to si ti pogresno procitao, eno hin pred Banja Lukom, to su samo bili kod nas na proputovanju...kazu da znaju kako ce sa stanovnistvom, djelice besplatno traktore...
Mister Yes

#82 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by Mister Yes »

kokise wrote: Kao sto sam rekao; ti imas pravo da budes za bratsvo i jedinstvo i da vjerujes u to. Isto tako ja imam pravo da vjerujem u to da FBIH treba vremenom postati Bosnjacki nacionalni entitet; potom povratak Istocne Bosne i na kraju nacionalna Bosanska drzava. To je moj ideal i ja samo vjerujem u to. Sve ostalo je u mojim ocima manje vrijedno. Bratstvo i jedisntvo moze samo u mojim ocima biti prolazna faza i nista vise od toga. Krajni cilj treba biti sistem u kojem je nacionalno pitanje rjeseno.
A moj je ideal nešto slično američkoj naciji. U Americi bez obzira na porijeklo, religiju, etničku pripadnost (a ima ih mali milion) svi se identificiraju sa Amerikom i za sebe kažu da su Amerikanci. E to je cilj. Država puna Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih ali da svi vole svoju zemlju i da se identificiraju sa njom. Oni koji to ne budu u stanju sami će se eliminisati iz jednačine.
kokise

#83 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by kokise »

muniza wrote:
Jadni su oni koje je Tito učio bratstvu i jedinstvu, to je nešto što se uči kod kuće, životnim iskustvom...
Bratstvo i jedistvo moze samo postojati izmedju jednog naroda. A i tada moras uloziti ogroman trud u sistem ukoliko ti se narod sastoji iz vise religija. Bratsvo i jedinstvo izmedju Bosnjaka muslimana i Bosnjaka ateista je vec izazov sam po sebi jer moras nacionalizam toliko uzdici iznad vjere da bi zazivijelo bratsvo i jedinstvo.

Pogledaj recimo primjer Turaka. Svi su Turci ali imas Alafite i Sunite pa su oni mnogo puta ubijali jedne druge. Zbog toga su Turci izgradili takav sistem da su uzdigli Turski nacionalizam na nivo religije. Zato uvijek kada upoznas Turcina prvo sto uocis je da su veliki nacionalisti.

Dakle moze biti bratsvo i jedinstvo izmedju Bosnjaka katolika i Bosnjaka muslimana a i to da bi zasivijelo trebaju generacije da odrastu u tom duhu. Bratstvo i jedistvo izmedju dvije nacije koje zive u jednoj zemlji i koje imaju dijametralno suportavljene ciljeve... u takvo nesto ja licno ne vjerujem.
Last edited by kokise on 21/05/2013 17:47, edited 1 time in total.
kokise

#84 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by kokise »

matematicar_teski wrote:citam herceg bosna forum upravo, skutori su dosli do jablanice :lol: :lol:

Bjezm'o

Da i ja citam te njihove forume vec godinama. Trenutno crtaju granicu herceg Bosne kod Kiseljaka. Sa takvim treba bratsvo i jedisntvo graditi.
muniza

#85 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by muniza »

kokise wrote:
muniza wrote:
Bratstvo i jedistvo moze samo postojati izmedju jednog naroda. A i tada moras uloziti ogroman trud u sistem ukoliko ti se narod sastoji iz vise religija. Bratsvo i jedinstvo izmedju Bosnjaka muslimana i Bosnjaka ateista je vec izazov sam po sebi jer moras nacionalizam toliko uzdici iznad vjere da bi zazivijelo bratsvo i jedinstvo.

Pogledaj recimo primjer Turaka. Svi su Turci ali imas Alafite i Sunite pa su oni mnogo puta ubijali jedne druge. Zbog toga su Turci izgradili takav sistem da su uzdigli Turski nacionalizam na nivo religije. Zato uvijek kada upoznas Turcina prvo sto uocis je da su veliki nacionalisti.

Dakle moze biti bratsvo i jedinstvo izmedju Bosnjaka katolika i Bosnjaka muslimana a i to da bi zasivijelo trebaju generacije da odrastu u tom duhu. Bratstvo i jedistvo izmedju dvije nacije koje zive u jednoj zemlji i koje imaju dijametralno suportavljene ciljeve... u takvo nesto ja licno ne vjerujem.
Sjooo, šta mi citiraš samo dio komentara, još ispade da se slažem s tobom, gluho bilo.
Bodkin

#86 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by Bodkin »

BatoS wrote:
kokise wrote:Nista se nebi promjenilo da sada dodje reinkarnacija druga Tita i da celnicnom rukom drzi nacionalizme pod kontrolom i gradi drzavu na bratsvu i jedinstvu dok se djeca u kucama uce od strane roditelja nesto sasvim drugo. (O Cici drazu, Ante Pavelicu, Dedi Aliji itd.)
samo sam cekao da se neko od cijele rasprave za ovo uhvati :lol: :lol: :lol:
Bodkin

#87 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by Bodkin »

Mister Yes wrote:
kokise wrote: Kao sto sam rekao; ti imas pravo da budes za bratsvo i jedinstvo i da vjerujes u to. Isto tako ja imam pravo da vjerujem u to da FBIH treba vremenom postati Bosnjacki nacionalni entitet; potom povratak Istocne Bosne i na kraju nacionalna Bosanska drzava. To je moj ideal i ja samo vjerujem u to. Sve ostalo je u mojim ocima manje vrijedno. Bratstvo i jedisntvo moze samo u mojim ocima biti prolazna faza i nista vise od toga. Krajni cilj treba biti sistem u kojem je nacionalno pitanje rjeseno.
A moj je ideal nešto slično američkoj naciji. U Americi bez obzira na porijeklo, religiju, etničku pripadnost (a ima ih mali milion) svi se identificiraju sa Amerikom i za sebe kažu da su Amerikanci. E to je cilj. Država puna Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih ali da svi vole svoju zemlju i da se identificiraju sa njom. Oni koji to ne budu u stanju sami će se eliminisati iz jednačine.
:thumbup: jedina opcija za ici naprijed je identificiranje sa drzavom, a ti budi etnicki sta hoces. stavljanje etnickog ispred drzavnog ce dovesti do jos veceg ponora ili cak do raspada drzave ili novog rata
BatoS

#88 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by BatoS »

Bodkin wrote:
BatoS wrote:
samo sam cekao da se neko od cijele rasprave za ovo uhvati :lol: :lol: :lol:
Ja sam prvi odgovorio na ovu temu genije...
Bodkin wrote:jedina opcija za ici naprijed je identificiranje sa drzavom, a ti budi etnicki sta hoces. stavljanje etnickog ispred drzavnog ce dovesti do jos veceg ponora ili cak do raspada drzave ili novog rata
Bosnjaci se vec identificiraju sa drzavom... prestanite vise sa relativizacijom.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#89 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by PipiDugaDevetka »

malsal wrote:Pipi od kada su ove vjesti ?
Znao sam Kapu dobro (kao djete), vazda je nesto popravljo i radio. Ne mogu se sjetit koliko sam se puta po njegovoj tresnji u Pocitelju popeo. Sjecam ga se kao dobrog covjeka, postenog i radisnog.
Imao je zenu Veru i dvoje predobre djece, nadam se da ce njima biti makar malo lakse kad mu na grob mogu otic.
A "neko" bi stvarno trebo zakonsti odgovarat za ubistvo neduznog covjeka, bez obzira koliko je godina proslo.
Ne znam sada gdje sam tačno pročitao, ali dobro sam zapamtio jer sam gledao putem YT film ''Nedovršeni posao'' o Mostaru tokom rata koji je snimljen od strane Britanaca-novinara.Evo stranice na kojoj će biti uskoro ponovo objavljeno kada je iznošenje Presude HZ HB šestorki:

http://www.icty.org/sections/Predmeti/S ... stinaMKSJu

Direktno odgovorni i krivi za ubisto gazije Kape u Počitelju za sada slobodno šetaju, uživaju,....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#90 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by PipiDugaDevetka »

UBH=Udruga BH. HRVATA „Prsten“ danas u Sarajevu o geoekonomskom i geopolitičkom položaju Bosne i Hercegovine
26. April 2013.

Udruga bosanskih Hrvata „Prsten“, danas u Sarajevu organizuje konferenciju na temu „Geoekonomski i geopolitički položaj Bosne i Hercegovine – pogled u budućnost“.

Konferencija će se odvijati u dva dijela, a tom prilikom će govoriti eminentni stručnjaci iz oblasti politike i ekonomije s područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U prvom dijelu u fokusu interesovanja će biti tema: “Geoekonomski položaj BiH – pogled u budućnost“, dok će drugi dio biti posvećen temi pod nazivom: „Geopolitički položaj BiH – pogled u budućnost“.

Pomenute teme o kojima će se govoriti tokom konferencije od velike su važnosti za Bosnu i Hercegovinu, jer se radi o ključnim problemima i pitanjima koja utječu na buduću poziciju BiH u Europi i odnosu velikih sila prema njoj u ekonomskom i političkom smislu.

“Dejtonski sporazum je samo zaustavio rat, a nije riješio ključne probleme koji se ne mogu dugo držati pod tepihom. Političke strukture iz sva tri naroda navikle su se na takvu situaciju, odlično surađuju i sve više su same sebi svrha a postojeći problemi su jamstvo njihovog dugotrajnog opstanka. Stvari se moraju početi rješavati otvoreno, iskreno, bez figa u džepu. Ovako je BiH zarobljena država uslijed svojih problema koji je trgaju a ništa bitno se ne rješava. Ključna pitanja se moraju otvoriti jer se neće moći otpočeti brži proces integriranja u EU. Na konferenciji će govoriti samo eksperti, stručnjaci iz svojih područja jer smo mi nepolitička i neprofitna udruga. U tom smislu želimo se povezivati sa sličnim udrugama iz sva tri naroda u BiH na istim ciljevima. Važnost ove konferencije za budućnost BiH ogleda se u činjenicama da će se tokom konferencije govoriti o procesu tranformacije privrede BiH i konvergenciji EU, ograničenjima u bržem približavanju EU, iskustvima drugih malih zemalja prije i poslije ulaska u EU, tržištu energije u EU i energetskoj poziciji BiH te o financijskom sustavu BiH i interesima stranog kapitala u BiH. S druge strane, u sferi geopolitike će biti riječi o interesima SAD, EU, Rusije i Turske prema BiH, o tome hoće li uključenje BiH riješiti međunacionalne tenzije i postojeće probleme, o BiH kao nestabilnoj državi i podijeljenom društvu, dejtonskom sporazumu itd. Namjera nam je da ova konferencija postane tradicionalnom i nadamo se da ćemo dati doprinos u pokretanju nekih procesa i iznalaženju odgovora na tešku situaciju i poziciju BiH. Bosna i Hercegovina ne smije postati prokleta avlija Europske unije, već upravo na njoj EU treba pokazati kako efikasno može rješavati postojeće društvene, političke i ekonomske probleme“ kazao je predsjednik UBH “Prsten” Zagreb, prof.dr.sc Ivan Lovrinović.

Udruga bosnaskih Hrvata „Prsten“ iz Zagreba i građanska koalicija “Prvi mart“, tokom proteklog mjeseca uspostavile su saradnju o zajedničkom djelovanju kako bi doprinijeli širenju mira, stvaranju jednakopravnosti i pružanju podrške povratnicima na prijeratne adrese stranovanja.

UBH “Prsten” je vodeće nepolitičko i neprofitno udruženje u Hrvatskoj koje ima za cilj da promoviše i zaštiti tradiciju, kulturu, druženje i humanitarno djelovanje Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Last edited by PipiDugaDevetka on 21/05/2013 20:01, edited 1 time in total.
skuterista

#91 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by skuterista »

Bjezm'o

cekamo vas na Husinu ,da se pomirimo naravno ... :D
smijesni_ste

#92 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by smijesni_ste »

Poslije ovakvih komentara(ne samo na ovoj temi)...nemojte se onda čuditi što djeca neće da igraju za nas već se odlučuju za komšijske zemlje...
Mister Yes

#93 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by Mister Yes »

smijesni_ste wrote:Poslije ovakvih komentara(ne samo na ovoj temi)...nemojte se onda čuditi što djeca neće da igraju za nas već se odlučuju za komšijske zemlje...
Ti svoj moral gradiš na tome šta misle ekstremni pojedinci kakvih ima u svakoj zemlji svijeta? Blago tebi.
Bodkin

#94 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by Bodkin »

BatoS wrote:
Bodkin wrote:
jedina opcija za ici naprijed je identificiranje sa drzavom, a ti budi etnicki sta hoces. stavljanje etnickog ispred drzavnog ce dovesti do jos veceg ponora ili cak do raspada drzave ili novog rata
Bosnjaci se vec identificiraju sa drzavom... prestanite vise sa relativizacijom.
naravno, nema ozbiljnih postova bez rijeci relativizacija :lol: i identifikuju se al u ku***. na prvom mjestu je etnija i vjera pa onda drzava :wink:
smijesni_ste

#95 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by smijesni_ste »

Mister Yes wrote:
smijesni_ste wrote:Poslije ovakvih komentara(ne samo na ovoj temi)...nemojte se onda čuditi što djeca neće da igraju za nas već se odlučuju za komšijske zemlje...
Ti svoj moral gradiš na tome šta misle ekstremni pojedinci kakvih ima u svakoj zemlji svijeta? Blago tebi.
Tih pojedinaca je sve više i više na svim stranama...
BatoS

#96 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by BatoS »

Bodkin wrote:na prvom mjestu je etnija i vjera pa onda drzava :wink:
Bez Bosne nema ni nase etnije... bez nase etnije nema ni Bosne.
Mister Yes

#97 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by Mister Yes »

smijesni_ste wrote:
Mister Yes wrote:
Tih pojedinaca je sve više i više na svim stranama...
Sve i da si jedini koji zna šta je ispravno to je dovoljan razlog da radiš onako kako je ispravno. Bar ja tako razmišljam.
Bodkin

#98 Re: Pomirenje Bošnjaka i Hrvata ( da ili ne )

Post by Bodkin »

BatoS wrote:
Bodkin wrote:na prvom mjestu je etnija i vjera pa onda drzava :wink:
Bez Bosne nema ni nase etnije... bez nase etnije nema ni Bosne.
isprazne floskule.bez etnije ima bosne i samo tako ce moci izaci u normalnu drzavu, ako bosna bude prije etnije. ovo prvo nije relevantno za drzavu. da li bi se odrekao bosnjastva da dobijes normalnu funkcionalnu drzavu?
Locked