Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Locked

Nakon citanja uvodnog posta smatram

Pretpostavke su tacne menje vise ali ne vjerujem da ce doci ikada do izgradnje luke.
11
20%
Pretpostavke su tacne i smatram izgradnju luke vjerovatnim u buducnosti.
20
36%
Pretpostavke su vrlo vjerovatno tacne.
3
5%
Pretpostavke su netacne.
12
21%
Predpostavke su vrlo vjerovatno netacne.
7
13%
Nemam stav.
3
5%

Total votes: 56

daddy-kool

#76 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by daddy-kool »

Za ove kojima država BiH nije baš draga a žive ovdje, i koji misle da je drugo bolje i ljepše, ubaciću jednu misao da ih žulja (koju i onako znaju, ali neka se često sjete):

Svakom kupovinom i plaćenjem poreza, porezom na plate, usluge, imovinu, i svi drugima nametima, tu državu BiH i vi jačate svojim radom i novcem, jačate njene institucije i u određenom dijelu i glavni grad. A kako vrijeme bude odmicalo taj vaš porez biće sve više usmjeren prema vrhu države. :D
Bodkin

#77 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Bodkin »

a svakim idiotskim potezom (npr. davanje svake marke za ovakvu glupost kao sto je luka) razvaljuje se drzava dodatno uvaljivanjem u kredite radi dnevnopolitickih supljiranja
Konjanik

#78 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Konjanik »

webby-x wrote:
Konjanik wrote:Neum je politicko pitanje,sama cinjenica da trenutna vlast se nije potrudila da makar jedan kruzer svrati makar jednom godisnje do Neuma te da se tim turistima obezbjedi nocenje u gradu, ...
Meni se sve čini da dosta ljudi nije nikada bilo u Neumu.
Gdje bi bogati turisti trebali noćiti? Možda u Zenitu, Stelli
ili Suncu? Što bi to oni vidjeli u Neumu? Kako bi došli do
Mostara, Počitelja ... preko Svitave?

:-)
12 dana kruza od Venecije do Istanbula sa posjetom u Splitu,Kotoru i Dubrovniku, kosta 700 eura po osobi.7 dana kruza na karibima kosta 400 dolara po osobi u sklopu toga imas dorucak, rucak veceru,nekoliko vrsta bezaalkoholnih pica dzabe,a izmedju zvakog obroka imas razne bufee u kojima mozes jest sta ti je kurcu ceif i sve je to uikljuceno u cijenu...vecina gostiju na kruzerima su penzioneri,studenti i srednja klasa iz zapadne evrope,SAD,Kanade i latinske amerike...

Bogati ljudi ne ljetuju na kruzerima oni imaju svoje jahte i brodice..Kako bi dosli do Pocitelja,Mostara??? :-) Jesil ti ikad cuo za organizirani docek gostiju?.pa recimo, autobusima..privatnim automobilima..

Sine,moj!Brodovi na kojima radim, dolaze u tkz luke npr.Costa Maya u Mexicu to je jedno selo sa 15 kuca i shoping centrom nema ni pristanista nego brod staje 200m od obale i camcima prevezemo putnike do shoping centra, u kojem njih 2- 3 hiljade bude po cijeli dana, kupuju,piju, ima javna kuca 50m od shoping centra idu tamo guze ostavljaju paru i tako svake sedmice nas brod doveze 3 000 putnika u to selo..De, mi sada reci da je nemoguce dovest 3000 putnika svake sedmice u Neum?
daddy-kool

#79 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by daddy-kool »

Bodkin wrote:a svakim idiotskim potezom (npr. davanje svake marke za ovakvu glupost kao sto je luka) razvaljuje se drzava dodatno uvaljivanjem u kredite radi dnevnopolitickih supljiranja
Po procjenama Pomorskog društva BiH, a njima vjerujem više nego nalupavanjima ciframa na forumu, cijena izgradnje luke bi bila oko 200 miliona eura, što je, pazi sad, upravo cijena jeftinije varijante mosta preko Pelješca. Skuplja varijanta mosta bi bila oko 300 miliona eura. Hrvatskoj (EU) nije skupo skrhati 200 miliona eura u most, ali se kod nas luka ne bi nikada isplatila? Ko kaže da bi BiH svojim parama gradila tu luku, možda i mi dobijemo pare od EU ili od nekog drugog putem koncesije. Niti su to tolike pare, pa pogledaj trenutne investicije u FBiH, ovo je mala cifra u poređenju sa tim. Niti se luka mora graditi odmah, ali zašto ne napraviti pripreme, koje uglavnom ne koštaju ništa i ostaviti sebi mogućnosti za ubuduće.
Kyuss

#80 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Kyuss »

Konjanik wrote:
webby-x wrote:
Konjanik wrote:Neum je politicko pitanje,sama cinjenica da trenutna vlast se nije potrudila da makar jedan kruzer svrati makar jednom godisnje do Neuma te da se tim turistima obezbjedi nocenje u gradu, ...
Meni se sve čini da dosta ljudi nije nikada bilo u Neumu.
Gdje bi bogati turisti trebali noćiti? Možda u Zenitu, Stelli
ili Suncu? Što bi to oni vidjeli u Neumu? Kako bi došli do
Mostara, Počitelja ... preko Svitave?

:-)
12 dana kruza od Venecije do Istanbula sa posjetom u Splitu,Kotoru i Dubrovniku, kosta 700 eura po osobi.7 dana kruza na karibima kosta 400 dolara po osobi u sklopu toga imas dorucak, rucak veceru,nekoliko vrsta bezaalkoholnih pica dzabe,a izmedju zvakog obroka imas razne bufee u kojima mozes jest sta ti je kurcu ceif i sve je to uikljuceno u cijenu...vecina gostiju na kruzerima su penzioneri,studenti i srednja klasa iz zapadne evrope,SAD,Kanade i latinske amerike...

Bogati ljudi ne ljetuju na kruzerima oni imaju svoje jahte i brodice..Kako bi dosli do Pocitelja,Mostara??? :-) Jesil ti ikad cuo za organizirani docek gostiju?.pa recimo, autobusima..privatnim automobilima..

Sine,moj!Brodovi na kojima radim, dolaze u tkz luke npr.Costa Maya u Mexicu to je jedno selo sa 15 kuca i shoping centrom nema ni pristanista nego brod staje 200m od obale i camcima prevezemo putnike do shoping centra, u kojem njih 2- 3 hiljade bude po cijeli dana, kupuju,piju, ima javna kuca 50m od shoping centra idu tamo guze ostavljaju paru i tako svake sedmice nas brod doveze 3 000 putnika u to selo..De, mi sada reci da je nemoguce dovest 3000 putnika svake sedmice u Neum?
Sad ne kontam, đe bi guzili, u Neumu, il' bi ih trebalo vozit do Počitelja???
miki.ba

#81 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by miki.ba »

Interesuje me koliko bi vas otišlo dobrovoljno raditi na izgradnji luke, pruge i ostale infrastrukture, naravno besplatno?
Ovo pitanje pošto vidim da su neki zakljucili da nam je od vitalnog nacionalnog interesa da komšiji crkne krava. :D
Konjanik

#82 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Konjanik »

detroit-mercy wrote:
Konjanik wrote:Neum je svojim geo polozajem idealan za odlicnu luku ali to zahtijeva mnogo investicije na koje nasi politicari nisu spremni da realizuju.Medjutim cinjenica je da npr. veliki kruzeri dolaze i pristaju u Kotor koji takodjer nema pristanisca vec brod staje 100-200m od obale i camcima dovlace putnika i turiste s broda u carsiju.

Neum je politicko pitanje,sama cinjenica da trenutna vlast se nije potrudila da makar jedan kruzer svrati makar jednom godisnje do Neuma te da se tim turistima obezbjedi nocenje u gradu, obilasci Trebinja,Pocitelja,Mostara ili vinske karte hercegovine govori o tome da je vlast previse opterecena etnonacionalnim omedjivanjem geo prostora.Ekonomija se stavlja u deseti plan,kao prilog tome mozemo procitati clanak jednog vijecnika iz opcine Neum u kojem on javno poziva na sto skorije zatvaranje i blokiranje Neuma ,jer se plasi ako bi se taj gradic ekonomski razvio da bi Hrvati u njem postali manjina...u tome lezi bit cijele price - ekonomija je u 10 tom planu etno nacionalizam i teritorijalno prisvajanje pod cijenu samoubistva je sada plan 1. svim vladajucim politickim snagama u BH ali i u komsiluku .
Prijatelju, ovdje se ne radi o pristajanju kruzera nego o izgradnji luke za prevoz roba odnosno, prisajanju velikih prekookeanskih brodova. To je ogromno kapitalno ulaganje cija isplativost je veoma upitna, izbaci sve ostale stvari iz price. Ovdje se sve svodi na to da cemo mi eto otvoriti luku u Nemu i privuci sav saobracaj sto postoji u ovom dijelu Evrope u Neum, sto je svirljevina kurcu. Pa sto onda Ploce ne privukose sav saobracaj?
Bi li se ti licno kockao sa sudbinom zemlje da imas tu moc, a jedna takva investicija je upravo to, kockanje.
Drugo, pa zar nije jednostavnije onda za tu lovu izgraditi par elektoenergetskih objekata i prodavati energiju koje je Evropa i svijet i zedna i gladna, znaci sigurno trziste, nego riskirati da ce eto izgradnjom luke u Neumu preoteti biznis Rijeci i Plocama, sto je veoma upitno.
Shvatio sam da je tema izgradnja industrijske luke..takodjer se slazem sa cinjenicom da je to skup poduhvat za kojega nema interesa nit znanja medju privredno-politickom elitom u BH..ali ja sam naveo primjer kako manji gradici na obala mora - manji i duplo od Neuma,sa duplo manjim turistickim potencijalom snalaze zaradjuju pare tako sto omogucavaju kruzerima da za male pare se usidre blizu gradica i ostanu tu po cijeli dan nekad i noc za to vrijeme se turisti prevezu na obalu camcima(motornim )i budu u tom mjestu po cijeli dan piju, puse, guze se trose lovu...idu autobusima ili drugim vidom organizovanog prijevoza u posjete nekim mjestima..zar je to fakat nemoguce organizirat u Neumu??Jel to nemoguce ili se jednostavno nema volje?
dustaban

#83 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by dustaban »

daddy-kool wrote: Po procjenama Pomorskog društva BiH, a njima vjerujem više nego nalupavanjima ciframa na forumu, cijena izgradnje luke bi bila oko 200 miliona eura, što je, pazi sad, upravo cijena jeftinije varijante mosta preko Pelješca. Skuplja varijanta mosta bi bila oko 300 miliona eura. Hrvatskoj (EU) nije skupo skrhati 200 miliona eura u most, ali se kod nas luka ne bi nikada isplatila? Ko kaže da bi BiH svojim parama gradila tu luku, možda i mi dobijemo pare od EU ili od nekog drugog putem koncesije. Niti su to tolike pare, pa pogledaj trenutne investicije u FBiH, ovo je mala cifra u poređenju sa tim. Niti se luka mora graditi odmah, ali zašto ne napraviti pripreme, koje uglavnom ne koštaju ništa i ostaviti sebi mogućnosti za ubuduće.
Mi na IKR (Institut za Konacno Rjesenje) smo upravo razmatrali i ove cinjenice i zakljucili da problem neuma kosta upravo toliko, oko 600 miliona EUR (300 Hrvati za most, 300 Bosanci za luku) i predlozili smo upravo ovo rjesenje koje sam vec pomenuo, zamjenu Neuma za Prevlaku. Time bi se izlaz BH na more pomjerio juznije i pozicionirao bi se izmedju Hrvatske i CG te ne bi niko nikoga presjecao.
To rjesenje ujedno daje dobru poziciju za aktiviranje stare teme -vracanje HercegNovog Bosni i Hercegovini, cime bi BH, tek tad, postala prava primorska zemlja. Ove novce planirane za luku i most, pametnije je dati Milu Djukanovicu da ne zajebava oko ove kombinacije koja bi bila idealno i konacno rjesenje!
Konjanik

#84 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Konjanik »

[/quote]

Sad ne kontam, đe bi guzili, u Neumu, il' bi ih trebalo vozit do Počitelja???[/quote]

Hajvane76, nisi procitao nista sto sam napisao, nego si u pokusaju da ispadnes smijesan napisao totalno nevezan i glup komentar.Molim procitaj kompletan post prije nego sto pocnes da boldiras ista u tekstu i izvlacis neke zakljucke.pozdrav
daddy-kool

#85 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by daddy-kool »

miki.ba wrote:Interesuje me koliko bi vas otišlo dobrovoljno raditi na izgradnji luke, pruge i ostale infrastrukture, naravno besplatno?
Ovo pitanje pošto vidim da su neki zakljucili da nam je od vitalnog nacionalnog interesa da komšiji crkne krava. :D
Gledanje svog interesa ne povrijeđuje Hrvatsku. Zašto misliš da bi im ovo smetalo?
skuterista

#86 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by skuterista »

insomnia78 wrote:Na jok sustina je da cemo praviti, luke, aerodrome, autoputeve.
Covjece Tuzla i Sarajevo nam nisu spojeni prugom, mi bi luku pravili

s' moje sokoćalo
Tuzla i Sarajevo nisu spojeni cestom kako trebna , kad zapada snijeg preko Karaule mogu samo pojedinci za većinu je saobračaj u prekidu
skuterista

#87 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by skuterista »

daddy-kool wrote:
miki.ba wrote:Interesuje me koliko bi vas otišlo dobrovoljno raditi na izgradnji luke, pruge i ostale infrastrukture, naravno besplatno?
Gledanje svog interesa ne povrijeđuje Hrvatsku. Zašto misliš da bi im ovo smetalo?
pa koji je nas interes da u Neumu napravimo luku za teretne brodove ?
daddy-kool

#88 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by daddy-kool »

skuterista wrote:
daddy-kool wrote:
pa koji je nas interes da u Neumu napravimo luku za teretne brodove ?
Da ti odgovorim protivpitanjem: koji je naš interes da pravimo autoput? Ionako imamo magistralne puteve, a nemamo toliko cestovnog saobraćaja. Zato što kada se ulaže gledaju se vremenski periodi duži od jedne ili dvije generacije (generacija =25 godina).
dustaban

#89 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by dustaban »

hajvan76 wrote: Sad ne kontam, đe bi guzili, u Neumu, il' bi ih trebalo vozit do Počitelja???
Na Prevlaci, naravno.

Mi na Institutu za Konacno Rjesenje smo razmisljali i o tome - o provokativnom nazivu poluotoka Prevlaka koji svojim interesantnim oblikom, ali neprimjerenim nazivom provocira vecinu bosanaca tj. Bosnjake!
Cim bi smo zaposjeli Prevlaku promjenili bi smo joj ime.

Institut za Konacno Rjesenje zapadnog Balkana - IKRZB
(Western Balkan Final Solution Institute - WBFSI)
Konjanik

#90 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Konjanik »

s' moje sokoćalo[/quote]
Mene je posebno dojmio ovaj dio recenice, da vlast svrati kruzer u Neum da prespavaju :D . Pa Tito dragi, turisti staju da vide Kotor, Budvu, Sv Stefan, Dubrovnik, Split, niti jedan kruzer ne ostavlja da prenoce u Orebicu, Zaostrogu, Zivogoscu pa ni jednoj Makrskoj koja je za Neum ono sto je Venecija za Makarsku :D .[/quote]

Pa, kako mi onda objasnjavas cinjenicu da recimo sve velike kompanije imaju kruzeve u kojima brod ostaje i svraca u mjesta poput Costa Maye,St Martina, St Lucie, Trinidad i Tobago?Ja tebe malo i razumijem ti imas osjecaj da su kruzevi uzasno skupi i prilagodjeni samo milionerima sto nije istina 90% putnika na kruzevima su penzioneri i srednja klasa.
Zamisli 500 -600 studenata dosli na proslavu necega ili 1000maturanata, udruzenje taxista Londona , udruzenje rudara iz Poljske ili tako nesto to su gosti na kruzerima, a tim ljudima je bitno samo da dodju u neko mjesto u kojem mogu da vide nesto drugacije od svoje zemlje i svoga grada.Tim ljudima je najmanje bitno da vide galerije, muzeje, trgove i parkove..oni hoce brze kratke provode u mjestima dje ih niko ne poznaje..Hoce da izadju da piju,jedu nova jela, slikaju se i sl..
Neum svojim kapacitetom moze da ugosti i ponudi zabavu za 2000 turista, takodjer iz Neuma se mogu organizirat posjete nekom vinskom podrumu (recimo mi stajemo u neke zabiti samo zato da bi 300 gostiju moglo otic autobusima i posjetit nekog farmera koji uzgaja koze i onda se oni slikaju s kozama i sl..) dakle ako ljudi u latinskoj americi i zapadnoj evropi mogu da zaradjuju tako sto dovode turiste na svoje farme da se oni slikaju za zivim kozama i stokom zasto to onda nije moguce u BH?
Iz neuma mozes autobusima prevuci ljude u Gabelu pokazat im zidine Daorsona..zasto je to nemoguce? U Svedskoj turisti izadju s broda i voze se po tri sata u jendom smjeru autobusima da posjete kamen iz srednjeg vijeka za kojeg se vjeruje da ima iscjetiteljske moci..
Zasto onda je nemoguce da se organizuje dva ili tri autobusa za turiste sa brodova da se voze 1h autobusom iz Neuma do Medjugorja?
U St Martinu ljudi izadju s broda i voze ih turisticke agencije po 2h u jednom pravcu da posjete muzej prepariranih leptira?I ljudi idu nako iz dosade plate par dolara i slikaju se i piju pive u muzeju prepariranih leptira...a mi nismo u stanju da prodamo pricu o piramidama, starom mostu u mostaru,daorsonu i sl...
skuterista

#91 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by skuterista »

dustaban wrote:
hajvan76 wrote: Sad ne kontam, đe bi guzili, u Neumu, il' bi ih trebalo vozit do Počitelja???
Na Prevlaci, naravno.

Mi na Institutu za Konacno Rjesenje smo razmisljali i o tome - o provokativnom nazivu poluotoka Prevlaka koji svojim interesantnim oblikom, ali neprimjerenim nazivom provocira vecinu bosanaca tj. Bosnjake!
Cim bi smo zaposjeli Prevlaku promjenili bi smo joj ime.

Institut za Konacno Rjesenje zapadnog Balkana - IKRZB
(Western Balkan Final Solution Institute - WBFSI)
sto vas provocira ime Prevlaka ? :-D
skuterista

#92 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by skuterista »

Konjanik wrote:s' moje sokoćalo
Mene je posebno dojmio ovaj dio recenice, da vlast svrati kruzer u Neum da prespavaju :D . Pa Tito dragi, turisti staju da vide Kotor, Budvu, Sv Stefan, Dubrovnik, Split, niti jedan kruzer ne ostavlja da prenoce u Orebicu, Zaostrogu, Zivogoscu pa ni jednoj Makrskoj koja je za Neum ono sto je Venecija za Makarsku :D .[/quote]

Pa, kako mi onda objasnjavas cinjenicu da recimo sve velike kompanije imaju kruzeve u kojima brod ostaje i svraca u mjesta poput Costa Maye,St Martina, St Lucie, Trinidad i Tobago?Ja tebe malo i razumijem ti imas osjecaj da su kruzevi uzasno skupi i prilagodjeni samo milionerima sto nije istina 90% putnika na kruzevima su penzioneri i srednja klasa.
Zamisli 500 -600 studenata dosli na proslavu necega ili 1000maturanata, udruzenje taxista Londona , udruzenje rudara iz Poljske ili tako nesto to su gosti na kruzerima, a tim ljudima je bitno samo da dodju u neko mjesto u kojem mogu da vide nesto drugacije od svoje zemlje i svoga grada.Tim ljudima je najmanje bitno da vide galerije, muzeje, trgove i parkove..oni hoce brze kratke provode u mjestima dje ih niko ne poznaje..Hoce da izadju da piju,jedu nova jela, slikaju se i sl..
Neum svojim kapacitetom moze da ugosti i ponudi zabavu za 2000 turista, takodjer iz Neuma se mogu organizirat posjete nekom vinskom podrumu (recimo mi stajemo u neke zabiti samo zato da bi 300 gostiju moglo otic autobusima i posjetit nekog farmera koji uzgaja koze i onda se oni slikaju s kozama i sl..) dakle ako ljudi u latinskoj americi i zapadnoj evropi mogu da zaradjuju tako sto dovode turiste na svoje farme da se oni slikaju za zivim kozama i stokom zasto to onda nije moguce u BH?
Iz neuma mozes autobusima prevuci ljude u Gabelu pokazat im zidine Daorsona..zasto je to nemoguce? U Svedskoj turisti izadju s broda i voze se po tri sata u jendom smjeru autobusima da posjete kamen iz srednjeg vijeka za kojeg se vjeruje da ima iscjetiteljske moci..
Zasto onda je nemoguce da se organizuje dva ili tri autobusa za turiste sa brodova da se voze 1h autobusom iz Neuma do Medjugorja?
U St Martinu ljudi izadju s broda i voze ih turisticke agencije po 2h u jednom pravcu da posjete muzej prepariranih leptira?I ljudi idu nako iz dosade plate par dolara i slikaju se i piju pive u muzeju prepariranih leptira...a mi nismo u stanju da prodamo pricu o piramidama, starom mostu u mostaru,daorsonu i sl...[/quote]
evo ideje , u Neumu treba napraviti džamiju pa da tu dolaze bogati arapski turisti , jel tako ? :lol:
sredoje

#93 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by sredoje »

Konjanik wrote: Zasto onda je nemoguce da se organizuje dva ili tri autobusa za turiste sa brodova da se voze 1h autobusom iz Neuma do Medjugorja?
To vec rade iz Splita.
Po dolasku u Split, kazao je Grgić, oko 1000 putnika s ovog kruzera otputovalo je u Međugorje a preostali putnici su ostali u Splitu.
http://www.jutarnji.hr/dosad-najveci-kr ... a/1092641/
sredoje

#94 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by sredoje »

sredoje wrote:
Konjanik wrote: Zasto onda je nemoguce da se organizuje dva ili tri autobusa za turiste sa brodova da se voze 1h autobusom iz Neuma do Medjugorja?
To vec rade iz Splita.
Po dolasku u Split, kazao je Grgić, oko 1000 putnika s ovog kruzera otputovalo je u Međugorje a preostali putnici su ostali u Splitu.

A izgleda i iz Dubrovnika:
Velika većina odlazi na Stradun, ali ima i onih koji preko agencija odlaze na izlete u Konavle kao i u Međugorje.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmaci ... fault.aspx
Konjanik

#95 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Konjanik »

sredoje wrote:
To vec rade iz Splita.

Pametni ljudi, samo u BH je sve komplikovano jer vlada generalna dezinformisanost i zbunjenost u narodu.Pa se od igle cini vagon a od drveta se ne vidi suma..nazalost.
Kako sto sam i napisao ranije, Neum je delikatno pitanje jer jos uvijek se ekonomija stavlja i opste drustvena dobit stavlja u deseti plan a u prvi plan ide plemenska borba za teritorije.
sredoje

#96 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by sredoje »

Konjanik wrote:
sredoje wrote:
To vec rade iz Splita.

Pametni ljudi, samo u BH je sve komplikovano jer vlada generalna dezinformisanost i zbunjenost u narodu.Pa se od igle cini vagon a od drveta se ne vidi suma..nazalost.
Kako sto sam i napisao ranije, Neum je delikatno pitanje jer jos uvijek se ekonomija stavlja i opste drustvena dobit stavlja u deseti plan a u prvi plan ide plemenska borba za teritorije.

Pa na neki način i ovako BiH zarađuje od tih turista - oni ipak dolaze u BiH. Treba vidjeti koliko brodovi plaćaju za vez i da li se radi toga isplati raditi luku iako će i u tom slučaju jedan dio putnika sigurno odvlačiti Split i Dubrovnik jer, budimo objektivni - jedan dio turista ima gdje biti i šta vidjeti u Splitu i Dubrovniku dok u Neumu nema baš previše toga za vidjeti. Pored toga sad se auto-putem iz Splita do Međugorja dođe za čas a eventualna ušteda od 20 minuta vremena nije neka velika prednost.

Pored toga postavlja se i pitanje - kakva se luka želi, da li putnička ili teretna. Ili jedna i druga? Malo je nezgodno turiste provoditi kroz rezališta željeza, kranove, naftne rezervoare, nauljene željezničke pragove i navoze. Ima li mjesta u Neumu i za putničku i teretnu luku?
Konjanik

#97 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Konjanik »

Ne mora se ni gradit, luka neka se izgrade dobri poslovni odnosi izmedju HNK/FBIH i Opcine Neum sa minimalno 3 vece kruzerske kompanije npr.Royal Carribean,Celebrity i MSC neka se izgradi pristaniste.npr ni Kotor nema nema luke(mnoga sada da nabrojim mnogo malih gradica u koje kruzeri staju a nemaju luke) nit pristanista ali opet brodovi dolaze, dovlace turiste oni ostavljaju pare i sire pozitivno okruzenje.Ketchican,Skygway nemaju luku to su mali rudarski gradici koji zive od rudnika ,ribolova i turista.Turisti dodju na obalu grad im nudi shoping centar sa malo jeftinijm cijenama od cijena istih proizvoda u njihovim zemljama,obilazak rudnika,upoznavanje sa rudarima, obilazak neke stare kuce tipicne tradiocionalne gradnje za to podneblje i sl.

Dakle,pogresna je pretpostavka da svi turisti vape i dolaze samo da vide galerije, muzeje,trgove, visoke nebodere i barokne dvorceve.Mnogi jednostavno sve to imaju u svojim zemljama,njih interesuje odmor, suncanje,gledanje novog okolisa bez svekodnevne tegobe,ispijanje novog pica,jedenje nove hrane i ako im se ponudi nesto neka posjeta nekom kulturno-historijskom mjesto onda je to veci plus.

takodjer cinjenica da se putovanje odvija brodom je utjesna za mnoge jer onda se vise opuste,napiju se jer znaju da se kansije mogu bezbjedno vratit na brod i putovanje se nastavlja, ne voze oni imaju profesionalci zaduzeni za daljnju voznju.Dakle ko hoce nadje nacin - ko nece nadje razlog! Ne, jedan vec milion!
Last edited by Konjanik on 14/05/2013 10:19, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#98 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

Bodkin wrote:a svakim idiotskim potezom (npr. davanje svake marke za ovakvu glupost kao sto je luka) razvaljuje se drzava dodatno uvaljivanjem u kredite radi dnevnopolitickih supljiranja
Kad vidis koliko je narod neobrazovan, npr. na rezultatima ankete, to objasnjava zasto smo tu gdje jesmo.

Ovako se nekad isto pricalo o Talgo vozovima i onom niskopodnom kurcu iz Koncara, koji Hrvati nisu mogli uvalit ni svojim zeljeznicama.

Pa ih sad prodajemo, uz gubitak od nekoliko desetina miliona maraka. I nikom nista - kupljeni da se slikaju ispred njih i dobiju izbore.
sredoje

#99 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by sredoje »

Konjanik wrote:Ne mora se ni gradit, luka neka se izgrade dobri poslovni odnosi izmedju HNK/FBIH i Opcine Neum sa minimalno 3 vece kruzerske kompanije npr.Royal Carribean,Celebrity i MSC neka se izgradi pristaniste.npr ni Kotor nema nema luke(mnoga sada mjesta mogu da nabropjim malih gradica u koje kruzeri staju a nemaju luke) nit pristanista ali opet brodovi dolaze, dovlace turiste oni ostavljaju pare i sire pozitivno okruzenje.
Pa kao što je rečeno - oni i danas dolaze u BiH pa neke koristi već ima.

Mislim da se izleti u BiH danas dobro uklapaju kao dodatna mogućnost u lokalnu ponudu razgledavanja i boravku u Splitu i Dubrovniku, trebalo bi vidjeti da li bi turisti i vlasnici kruzer kompanija zainteresirani za pristajanje i boravak samo u BiH.
Ili iz Neuma da se ide u Dubrovnik i Split...

Iako bi i tu bila žestoka konkurencija jer su ostale destinacije već etablirane a imaju i tu prednost da imaju šta ponuditi odmah po izlasku iz broda.
Alfons Kauders

#100 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

sredoje wrote:
Konjanik wrote:Ne mora se ni gradit, luka neka se izgrade dobri poslovni odnosi izmedju HNK/FBIH i Opcine Neum sa minimalno 3 vece kruzerske kompanije npr.Royal Carribean,Celebrity i MSC neka se izgradi pristaniste.npr ni Kotor nema nema luke(mnoga sada mjesta mogu da nabropjim malih gradica u koje kruzeri staju a nemaju luke) nit pristanista ali opet brodovi dolaze, dovlace turiste oni ostavljaju pare i sire pozitivno okruzenje.
Pa kao što je rečeno - oni i danas dolaze u BiH pa neke koristi već ima.

Mislim da se izleti u BiH danas dobro uklapaju kao dodatna mogućnost u lokalnu ponudu razgledavanja i boravku u Splitu i Dubrovniku, trebalo bi vidjeti da li bi turisti i vlasnici kruzer kompanija zainteresirani za pristajanje i boravak samo u BiH.
Ili iz Neuma da se ide u Dubrovnik i Split...

Iako bi i tu bila žestoka konkurencija jer su ostale destinacije već etablirane a imaju i tu prednost da imaju šta ponuditi odmah po izlasku iz broda.
Zagovarati gradnju luke radi turizma je ludost i nista vise. Kraj Splita, Dubrovnika... Gradova koji imaju sta ponuditi turistima, mi nudimo betonski Neum.

Ako hocemo turizam, pa brate mili to se rjesava uredjenim granicama, boljom cestovnom infrastrukturom, boljim marketingom, sredjenom Bjelasnicom i jeftinijim avio kartama.

Al jok...

Nismo u stanju organizovati jeftine letove do Sarajeva, Mostara i Tuzle za svoju dijasporu, kamoli za turiste koji pojma nemaju gdje je BiH na karti.
Locked