bez zezanja, covjek je hodza, trebao bi imati neka znanja, a pogotovo za trivijalne stvari. Njemu to mozda i izgleda nevjerovatno da neko ne zna te stvariakcid wrote:Mislio sam da si neki poznavalac šerijatskog prava ili da znaš nešto više od ostalih, a ovim tvojim kreveljenjem ustanovih da si, u stvari, samo najobičniji provokator, a da veze nemaš o čemu pišeš, jbg. nisi sam, mnogo je polupismenih i poluobrazovanih u našoj državi, od kako je završio rat i posebno od kako su skorojevići došli na vlastudrch wrote:Postao/la akcid
Čime je IZ dobila pravo na titular vakufa, kojim aktom ili čime drugačije?![]()
Reis Kavazovic
- hevi metalac
#76 Re: Reis Kavazovic
- akcid
#77 Re: Reis Kavazovic
Postao/la akcid
Čime je IZ dobila pravo na titular vakufa, kojim aktom ili čime drugačije?
udrch wrote:![]()
akcid wrote:Mislio sam da si neki poznavalac šerijatskog prava ili da znaš nešto više od ostalih, a ovim tvojim kreveljenjem ustanovih da si, u stvari, samo najobičniji provokator, a da veze nemaš o čemu pišeš, jbg. nisi sam, mnogo je polupismenih i poluobrazovanih u našoj državi, od kako je završio rat i posebno od kako su skorojevići došli na vlast
Nije hodžahevi metalac wrote:bez zezanja, covjek je hodza, trebao bi imati neka znanja, a pogotovo za trivijalne stvari. Njemu to mozda i izgleda nevjerovatno da neko ne zna te stvari
Ali i ne zna da vakufska imovina nikako ne može pripadati ekskluzivno Islamskoj zajednici u BiH, ona pripada svima, to joj je i namjena bila u vrijeme kada je građena i ostavljana na korištenje. Posebno ne može biti uspostavljen pravni slijed Otomanskog carstva sa Islamskom zajednicom u BiH, i svaka konotacije je poprilična uzurpacija prava bez osnova
- hevi metalac
#78 Re: Reis Kavazovic
Onda namjerno zbunjuje javnost
ja sam bio ubjedjen da je hodza.
- agnostic_front
#79 Re: Reis Kavazovic
Pa zar nije A-U uspostavila direkciju (ili kako već) za vakuf 1909. godine, koju su komunjare ukinuli i nakon što su oteli skoro sav vakuf upravljanje prebacili na IZ?
A to da reis ne smije komentarisati politička zbivanja može da izvali neko kome je sjeverna koreja u glavi. Svaki pojedinac ima pravo na slobodu govora, tako da zaista ne vidim kako neko može to da napiše. Da li je seljaku mjesto samo na njivi i onda ni on nema pravo da komentariše politiku? Ko onda ima pravo da komentariše politiku? Osobe koje su završile fpn?
To što ti misliš šta se mora uraditi je nebitno.
A to da reis ne smije komentarisati politička zbivanja može da izvali neko kome je sjeverna koreja u glavi. Svaki pojedinac ima pravo na slobodu govora, tako da zaista ne vidim kako neko može to da napiše. Da li je seljaku mjesto samo na njivi i onda ni on nema pravo da komentariše politiku? Ko onda ima pravo da komentariše politiku? Osobe koje su završile fpn?
To što ti misliš šta se mora uraditi je nebitno.
-
miki.ba
#80 Re: Reis Kavazovic
Normalno je da reis ima pravo komentarisati politiku, al problem nastaje kad otvoreno podržava politiku jedne stranke, kad svojim govorom navodi na mržnju među narodima, to je vec sve viđeno kod nas.
Mada ne vidim da je Kavazovic krenuo tim stopama.
-
udrch
#81 Re: Reis Kavazovic
kad odbiješ ljudima da nacrtaš neke stvari odmah te proglase neznalicama..akcid wrote:Postao/la akcid
Čime je IZ dobila pravo na titular vakufa, kojim aktom ili čime drugačije?udrch wrote:
akcid wrote:Mislio sam da si neki poznavalac šerijatskog prava ili da znaš nešto više od ostalih, a ovim tvojim kreveljenjem ustanovih da si, u stvari, samo najobičniji provokator, a da veze nemaš o čemu pišeš, jbg. nisi sam, mnogo je polupismenih i poluobrazovanih u našoj državi, od kako je završio rat i posebno od kako su skorojevići došli na vlastNije hodžahevi metalac wrote:bez zezanja, covjek je hodza, trebao bi imati neka znanja, a pogotovo za trivijalne stvari. Njemu to mozda i izgleda nevjerovatno da neko ne zna te stvari![]()
Ali i ne zna da vakufska imovina nikako ne može pripadati ekskluzivno Islamskoj zajednici u BiH, ona pripada svima, to joj je i namjena bila u vrijeme kada je građena i ostavljana na korištenje. Posebno ne može biti uspostavljen pravni slijed Otomanskog carstva sa Islamskom zajednicom u BiH, i svaka konotacije je poprilična uzurpacija prava bez osnova
vrlo rado bih ja tebi dao odgovor na postavljeno pitanje, i taj odgovor bi bio vrlo stručan i sa stanovišta šerijatskog i pozitivnog prava, ali kakav je smisao toga..zašto bih ja tebe ubjeđivao u nešto što ti već i sam znaš..
ja bih tebe sad trebao ubjeđivati da IZ ima pravo raspolagati Gazinim vakufima koji donose korist kao što je Bezistan, jer ima i obavezu da održava Gazine vakufe koji proizvode samo troškove kao što je džamija..
ti želiš reći da je normalno da opština Stari grad ima pravo da raspolaže Bezistanom, a džamiju i službenike ostalih Gazinih vakufa neka plaća IZ iz članarine..a Gazina vakufnama je vrlo jasan dokument sa tačno utvrđenim načinom korištenja njegovih vakufa..
ti želiš da ja tebi hronološki poredam kako se recimo Isa begov vakuf našao na upravljanju IZ..a onda bi ti meni dao argument da je IZ formirana prije 100 i kusur godina i navodno time opovrgao..
u činjenicu da postoji pravni slijed od najstarijih vakufa do današnje Vakufske direkcije i IZ može samo budala da gubi vrijeme..evo u zadnje dvije godine je vraćen hamam i počela je njegova obnova..
jel želiš reći da je on Vakufskoj direkciji koja je dio IZ vraćen mimo zakonskih propisa?
- agnostic_front
#82 Re: Reis Kavazovic
To je druga stvar.miki.ba wrote:Normalno je da reis ima pravo komentarisati politiku, al problem nastaje kad otvoreno podržava politiku jedne stranke, kad svojim govorom navodi na mržnju među narodima, to je vec sve viđeno kod nas.
@akcid je napisao da on nema šta komentarisati politička zbivanja. To nije tačno.
- Opetja033
#83 Re: Reis Kavazovic
To i ja svo vrijeme govorim. Cisto formalno-pravno ima cak pravo i otvoreno podrzati bilo koju politicku opciju, sasvim druga stvar je koliko je to moralno i koliko je to u interesu same IZ.agnostic_front wrote:To je druga stvar.miki.ba wrote:Normalno je da reis ima pravo komentarisati politiku, al problem nastaje kad otvoreno podržava politiku jedne stranke, kad svojim govorom navodi na mržnju među narodima, to je vec sve viđeno kod nas.
@akcid je napisao da on nema šta komentarisati politička zbivanja. To nije tačno.
Naravno, akcid dodje izvali nebuloze i pobjegne zajedno sa svojim istomisljenikom nakon sto mu se predoce konkretni argumenti. Ili prebaci pricu na pitanje vakufa. Ali hajde, ako nista barem je nesto naucio. Ne traci bezveze vrijeme ovdje u svkaom slucaju.
- madner
#84 Re: Reis Kavazovic
Nego dokle smo sa lovom od drzave, ima li kakvih primjera iz sekularnih drzava? 
- Opetja033
#85 Re: Reis Kavazovic
Znam kako funkcionise IZ Bosnjaka u zemljama zapadne Europe. Finansiraju se djelomicno od strane drzave, drugacije ne bi mogli opstati. Kako direktne donacije, tako i indirektne putem projekata.madner wrote:Nego dokle smo sa lovom od drzave, ima li kakvih primjera iz sekularnih drzava?
Za SAD nisam u potpunosti siguran. Prilicno sam siguran da je isti slucaj, medjutim tu imaju i poreske olaksice (tj ukinuti su im porezi) samo zbog cinjenice da se radi o vjerskim organizacijama.
- madner
#86 Re: Reis Kavazovic
Stani sekundu, daj konkretne primjere pa da mozemo pricati.
Kome su ukinuti koji porezi?
- Banksy
#87 Re: Reis Kavazovic
Izgleda blaži, mirniji i pitomiji od reisa Cerića. Možda izgled vara, ali ne vidim da se, otkako je izabran, previše petljao u politiku i gurao tamo gdje mu nije mjesto, a što je radio bivši reis.
S druge strane, sve i da ima političke ambicije, sve i da hoće, ne može biti novi Cerić, niti IZ može imati utjecaj kakav je imala zadnjih dvadesetak godina. IZ pod reisom Cerićem izrasla je iz rata, iz velikih stradanja muslimana, povijesne okolnosti su je izbacile u vrh i oblikovale, bila je na neki način stožer, skonište i utočište.
Mislim da nikada više IZ ni bilo koji novi reis neće imati snagu, značaj i utjecaj kakav se imali Cerić i IZ pod njegovom vlašću.
S druge strane, sve i da ima političke ambicije, sve i da hoće, ne može biti novi Cerić, niti IZ može imati utjecaj kakav je imala zadnjih dvadesetak godina. IZ pod reisom Cerićem izrasla je iz rata, iz velikih stradanja muslimana, povijesne okolnosti su je izbacile u vrh i oblikovale, bila je na neki način stožer, skonište i utočište.
Mislim da nikada više IZ ni bilo koji novi reis neće imati snagu, značaj i utjecaj kakav se imali Cerić i IZ pod njegovom vlašću.
- Opetja033
#88 Re: Reis Kavazovic
Vjerskim organizacijama. Brate, niti sam ekspert po tom pitanju niti sam ikada bio u SAD. Medjutim znam da po tom sistemu funkcionise njihova pomoc vjerskim organizacijama. Neko iz SAD moze detaljnije o ovome. 100% sam siguran da vjerske organizacije ne placaju poreze (ili dobar dio poreza).madner wrote:Stani sekundu, daj konkretne primjere pa da mozemo pricati.
Opet, molim nekoga iz SAD da dodje sa detaljnijim informacijama.
Ako nista ukucaj "taxes", "churches", "USA" na google. I ja cu ako stignem.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#89 Re: Reis Kavazovic
U.S. tax law grants religious groups and other nonprofits the exemptions because of their charitable nature.
- madner
#90 Re: Reis Kavazovic
Pa znam vec o cemu je rijec, nego me zanima sta ces napraviti od toga
Ne naplacuje im se porez na imovinu.
No:
Po odlukama USA ustavnih sudaca to nije podrska crkvama.
Crkve se ne tretiraju drugacije od drugih dobrovoljnih merhameta.
I
Svaka crkva ima pravo odluciti da li ce prihvatiti tu pogodnost i ne mjesati se u politicke kampanje ili placati porez i aktivno ucestvovati u istima.
Ne naplacuje im se porez na imovinu.
No:
Po odlukama USA ustavnih sudaca to nije podrska crkvama.
Crkve se ne tretiraju drugacije od drugih dobrovoljnih merhameta.
I
Svaka crkva ima pravo odluciti da li ce prihvatiti tu pogodnost i ne mjesati se u politicke kampanje ili placati porez i aktivno ucestvovati u istima.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#91 Re: Reis Kavazovic
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» akcid, hevi metalac
hefta...
de se naučite da komunicirate bez vrijeđanja
» akcid, hevi metalac
hefta...
de se naučite da komunicirate bez vrijeđanja
- novi.dan.nova.nafaka
#92 Re: Reis Kavazovic
Da se pritefterim...
Viva la reis Kavazović!
Viva la reis Kavazović!
-
theTruePath
#93 Re: Reis Kavazovic
Košarkaš Mirza Teletović kod Reisu-l-uleme

Sarajevo, 19. juni 2013. (MINA) – Poznati košarkaš Mirza Teletović u pratnji Ćamila Ćustovića, Jasenka Čauša i Edhema Čustovića, posjetio je danas reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića i izrazio mu svoje poštovanje i uputio čestitke u povodu izbora na časnu dužnost Reisu-l-uleme.
Mirza Teletović je bosanskohercegovački košarkaš. Trenutno je član NBA-ekipe Brooklyn Nets (bivši New Jersey Nets), a prije toga je godinama bio jedan od najboljih igrača španske Caje Laboral, za koju je veoma uspješno nastupao u ACB-ligi i Euroligi.
Teletović je još kao dječak počeo trenirati košarku u jablaničkom KK Turbina. Sa 14 godina pristupio je tuzlanskoj Sloboda Diti, nastavio u belgijskom Oostendeu, gdje je svojim igrama skrenuo pažnju košarkaških stručnjaka iz Evrope i svijeta. Reprezentativac BiH je od 2005.

Sarajevo, 19. juni 2013. (MINA) – Poznati košarkaš Mirza Teletović u pratnji Ćamila Ćustovića, Jasenka Čauša i Edhema Čustovića, posjetio je danas reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića i izrazio mu svoje poštovanje i uputio čestitke u povodu izbora na časnu dužnost Reisu-l-uleme.
Mirza Teletović je bosanskohercegovački košarkaš. Trenutno je član NBA-ekipe Brooklyn Nets (bivši New Jersey Nets), a prije toga je godinama bio jedan od najboljih igrača španske Caje Laboral, za koju je veoma uspješno nastupao u ACB-ligi i Euroligi.
Teletović je još kao dječak počeo trenirati košarku u jablaničkom KK Turbina. Sa 14 godina pristupio je tuzlanskoj Sloboda Diti, nastavio u belgijskom Oostendeu, gdje je svojim igrama skrenuo pažnju košarkaških stručnjaka iz Evrope i svijeta. Reprezentativac BiH je od 2005.

-
ReXX
#94 Re: Reis Kavazovic
Bosnjaci su po prirodi blagi, mirni, naivni, puno trpe, i sa njima se moze mlatiti kao sa praznom slamom. To je cesto vrlo stetno za bosnjacki narod i njegov interes. Zato mora postojati neka osoba koja ce jasno i glavno povisiti glas kada se vrsi nepravda nad nasim narodom. Dugo su bosnjaci sutili i trpili, i mnogi su se navikli na takve bosnjake pa ostanu zbunjeni kada neko iz bosnjackog naroda kaze nesto gordo i prkosno.
Ako taj poviseni glast dolazi od reisa, neka dolazi. Od nekuda mora doci.
Ako taj poviseni glast dolazi od reisa, neka dolazi. Od nekuda mora doci.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#95 Re: Reis Kavazovic
meni je on praktički nevidljiv
vjerovatno što ne izjavljuje svašta
izgleda odmjeren i ne petlja se u politiku koliko sam vidio
čim nemam šta prigovoriti
vjerovatno što ne izjavljuje svašta
izgleda odmjeren i ne petlja se u politiku koliko sam vidio
čim nemam šta prigovoriti
- славянин
#96 Re: Reis Kavazovic
Meni licno covjek je na mjestu.Mnogo bolji je od onog
anam onog proslog
, ne mjesa se gdje ne treba i ima nekako ... mirnije lice i iskrenije - za razliku od "onog" sto kad ga pogledas sama usta kazu lopov itd. 
-
theTruePath
#97 Re: Reis Kavazovic
vidoviti slavkoславянин wrote:Meni licno covjek je na mjestu.Mnogo bolji je od onoganam onog proslog
, ne mjesa se gdje ne treba i ima nekako ... mirnije lice i iskrenije - za razliku od "onog" sto kad ga pogledas sama usta kazu lopov itd.
- славянин
#98 Re: Reis Kavazovic
Pa jasta, ja i Dzemila svako jutro kaficutheTruePath wrote:vidoviti slavkoславянин wrote:Meni licno covjek je na mjestu.Mnogo bolji je od onoganam onog proslog
- agnostic_front
#100 Re: Reis Kavazovic
Evo sad bilo na BHT-u nešto povodom Ajvatovice. I tu Reis govori kao moli Boga da pomogne svima a i našoj djeci koja nemaju svoj broj.
DAKLE, SRAMOTA OD REISA ŠTO KOMENTARIŠE POLITIKU!!!
PETICIJA!!!
ODVAJANJE VJERE I DRŽAVE!!!
OTKUD REISU PRAVO DA KOMENTARIŠE TO?!
DAKLE, SRAMOTA OD REISA ŠTO KOMENTARIŠE POLITIKU!!!
PETICIJA!!!
ODVAJANJE VJERE I DRŽAVE!!!
OTKUD REISU PRAVO DA KOMENTARIŠE TO?!